Ki tanult meg úszni egy haltól?

Nagyon sokszor hallottam már, hogy úgy lehet jól megtanulni egy idegen nyelvet, ha az ember kimegy külföldre.

Ezt általában olyanok mondják, akik nem elég szorgalmasak ahhoz, hogy eljussanak egy középfok körüli tudásig…, ezért ezt az állítást inkább kifogásnak érzem, mintsem valódi oknak.

Mennyire téves az a felfogás, hogy csak külföldön lehet igazán megtanulni, és hogy aki kint él, annak könnyű…

Nagyon-nagyon sok levelet kapok külföldön élő magyaroktól, hogy segítsek nekik, mert nem tudják elsajátítani a nyelvet, évek óta kint élnek, de nem értik, ha szólnak hozzájuk…

A múlt héten éppen egy nyelvvizsgáztatással kapcsolatos rendezvényen vettem részt (erről itt írok bővebben), ahol az angol előadó a következő kérdést tette fel nekünk:

“Hányan tudnak Önök közül úszni?”
“Emelje fel a kezét, aki tud úszni!”
“Köszönöm. Most az emelje fel a kezét, aki egy haltól tanult meg úszni!
“Senki? De hiszen a hal jól úszik!”


Kedves nyelvtanuló társam!
Ön szerint külföldön, nyelvi környezetben is kell szorgalom?
Vagy odakint az már nem szükséges?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

807 hozzászólás a(z) “Ki tanult meg úszni egy haltól?” bejegyzéshez

 1. AvatarTamás

  Kedves András!
  Sajnos Én is az a korosztály vagyok aki nem tud oroszul se, pedig benne van jó pár év “tanulás”!
  Na meg az aki már harmadik éve él a Sógoroknál, de nem igazán jut egyről a kettőre. Ugyan voltam egy alap tanfolyamon is, de sajnos nem sokra mentem vele. Munka után már nem volt energiám tanulni.
  Én a rövid kis mondatok híve vagyok és már jó ideje azt szeretném elkezdeni, hogy a gyakran használt igékkel írni és begyakorolni mondatokat jelen, múlt és jövő időben, persze kiegészítve a személyes névmásokkal.
  Na és hogy erre mennyi idő kellene, hogy haladjak is? Szerintem napi egy másfél óra, hetente 4-5 napot számolva.
  Persze azután új új szavakkal kiegészítve a mondanivalót.

  Válasz
 2. AvatarGönczi Zsuzsanna

  Tisztelt Neményi úr!
  A tanuláshoz szorgalom kell!
  Ez alól nem kivétel bármilyen nyelv tanulása sem.
  Én nem voltam még hosszabb ideig külföldön, de az adott ország nyelvét szerezném érteni, értetni, mielőtt kimennék bárhová is. A Férjem több éve dolgozik külföldön és a mai napig tanul esténként. Én pedig itthon szeretném elsajátítani a német nyelvet, amennyire csak lehet.
  Üdvözlettel: Gönczi Zsuzsanna

  Válasz
 3. AvatarVendler Emma

  A nyelvtanulást, szerintem, sose volna szabad abbahagyni. Mindig lehet fejleszteni, csíszolni. Egy dolog kell hozzá: szorgalom.

  Üdvözlettel
  Emma

  Válasz
 4. AvatarAndy Somogyi

  Oh in addition to my previous comment, lemme illustrate how one could teach HUNGARIAN as a foreign language to native English speaking people, using our writing technique.

  Simplified Hungarian Pronounciation:

  Orig phrase
  Hello:
  Jó napot !
  (Yooh nahpot!)

  How are you today?
  Hogy van ma?
  (Hodge vahn mah?)

  These could be specially designed as a course for English speaking persons learning Hungarian.

  Válasz
 5. AvatarEndi Shomodzsiiii

  Dír Miszter Reményi:

  I júze dze széjm meszod for ríting Inglish, szinsz ahbaut now twenty jíírz zzz.
  Sámtájmz áj edd en extra h or tú for fáááán end emfaszisz szszsz… For ekó effekt.

  Indzsojjjj evritingggg.

  Beszszszszttttt.

  Endi

  Válasz
 6. AvatarEgyed Tünde

  Kedves András!

  Ha az ember külföldön él akkor kell csak igazán a szorgalom.
  Csak úgy működik, ha naponta leül és tanul ha csak fél órát is, de szükségét fogja érezni, mert kicsit
  fogyatékosnak érzi magát ha nem ismeri a nyelvet, nem érti miről beszélnek vagy ha érti éppen de nem
  tud válaszolni ahogy szeretne.

  Üdvözlettel,
  Egyed Tünde

  Válasz
  1. AvatarEndi Shomodzsiii...

   Dír Miszter Reményi:

   I júze dze széjm meszod for ríting Inglish, szinsz ahbaut now twenty jíírz zzz.
   Sámtájmz áj edd en extra h or tú for fáááán end emfaszisz szszsz… For ekó effekt.

   Indzsojjjj evritingggg.

   Beszszszszttttt.

   Endi

 7. AvatarFehér István

  Szerintem nyitottság kell hozzá, befogadó készség. Nem egy ismerősöm van, aki idehaza bukdácsolt az orosszal. Kidisszidáltak Kanadába vagy Ausztráliába, vállalkozásba kezdtek és perfektül beszélnek angolul. A szükség nagy úr.

  Válasz
 8. AvatarReinhardt

  Tisztelt Neményi úr!
  Az idegen környezetben, nyelvterületen, nem biztos, hogy szorgalom, hanem a kényszer a motíváló. 1 történet Genoua. A helyi boltbam vásároltam és utánamkiabáltak, hogy vigyem a “bigletti”-t. A szállóba indulva megállított egy carabineri és tudakolta, hogy a nálam lévő tárgyak az én tulajdonomat képezik-e? Itt nem lett volna ötletes: scuzi, io no parla italiano. A számla volt a megoldás. =

  Válasz
 9. AvatarNagy Béla István

  A telek szomszédom hat éve Németországban dolgozik.Panaszkodik hogy nem kap magasabb bérezést
  a hiányos nyelvtudása miatt. Sokat pecáztam a Dunakeszi dunaparton és figyeltem a halakat de úszni a Balatonon az úttörő vezetőtől tanultam .

  Válasz
 10. AvatarCsoka ilona

  Kedves andrás! Szerintem igen is kell a külföldi szorgalom . Mai napig tanulom a német nyelvet de sajnos a szavak elolvasása kiejtése nagyon nehéz . Én pl ugy tudok tanulni ha mellette mellé van irva a kiejtése is fanatikusan máshogyan nem megyen a tanulás . Köszönöm! Tsz. Csoka ilona

  Válasz
 11. AvatarPoliak Jánosné

  Kedves András !
  Kérdezett- válaszolok, mivel sok családtagom él Belga, Holland, Angol és Kína területén ,de ideszületett Magyar gyereknek mind ! Az akarat ,a nyelv érzék a világ minden táján fontos! Érdekes míg a felnőtt rokonaim kínlódva ,addig a gyerkőceik pick-pack elsajátították a nyelvet ! Én bunkócska vagyok ,nem igen tudom a nyelvet bevésni ,pedig jártam magas szintű iskolákat nem egyet és nem szégyenletes eredményekkel ! Itt is van ami igen meg maradt ,de mindig van hová így visszatérnem élesíteni és élmény volt Pesten mikor kérdezett egy német házaspár ,bár értettem,de válaszom gyászosan nehezen ment ,de odaértek ,később én is és láttam őket és jelezték ! Ezért köszönet az Ön nagylelkű segítő tanításáért ! Ez Ön nélkül nem jött volna össze ! Minden leckéjét megőrzök és ahogyan időm ,erőm engedi tágítom a tudásom ! Tisztelettel kívánok további sikeres munkálkodást !

  Válasz
 12. AvatarLukácsovics Judit

  Jó napot kívánok! Már megrendeltem önöktöl az 1,2 bulldózer német könyvet.Azóta nem kapok emailt ,mikor lehet újbol rendelni,mert engem érdekelne a 3. Rész is a bulldózer német nyelvkönyböl. Kérem mielöbbi válaszukat. Köszönöm.

  Válasz
 13. Avatarreadea

  Hát, egy kicsit más a testi felépítése egy halnak… De egy úszni tudó embertől talán el lehet lesni a legalapvetőbb mozdulatokat, azután valahogy majd mi is boldogulunk…

  Válasz
 14. AvatarRatfai ferenc

  Aki tanult németül és nem hasznalta itthon az kint gyakorolhatja.Itthon is meg lehet tanulni szorgalom es gyakorlas kell hozzá.Nekem ez a véleményem de lehet hogy nem jó tudom.Údv.

  Válasz
 15. AvatarPluhár Gyula

  Kedves András! Figyelemmel kisértem a kommentelők válaszát, és arra jutottam, hogy rengeteg badarságot írkálnak egyesek. Valóban szorgalom kell-e egy nyelvtanuláshoz? Gondolkodjunk már el egy kicsit. Vagy Ön is így gondolja?
  Mennyen vissza a gyerekkorára. Hogyan tanulta meg az anyanyelvét?
  Köszönöm. Erről van szó, ha elgondolkodott rajta, és a többiek.
  Egy kérdés? Szívünk azért dobog, mert akarjuk?

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Gyula!

   Nekem úgy tűnik, a vélemények azt mutatják, hogy szorgalom nélkül nem megy…

 16. AvatarGyimesiné Molnár Katalin

  Kedves András!

  Biztos, hogy külföldön is kell a nyelvi szorgalom, gyakorlás.
  Nem igazán ehhez a témához tartozik, de hadd mondjam el, nagy énekes szerelmem FRANK SINATRA. Kedvenc dalaim: My Way, NewYork, NewYork, és a Fly with me the Moon. Most éppen a My Way-el kínlódom angolul. Úgy kezdtem hozzá, hogy legalább 10-szer lejátszottam az első szakaszt, de tulajdonképpen nem vagyok sehol.
  A szöveg megvan nekem is angolul, csak nem megy a fejembe. Holnap indulok a Balatonra és viszem magammal
  a szöveget, de még nem adtam fel a tanulást.

  Üdvözlettel: Katalin

  Válasz
 17. AvatarKelemen Magda

  Kedves András!
  Én fontosnak tartom a nyelvi környezetet. Ott előny a 24órás intenzív közeg. Hogy mégsem tanulja meg valaki az adott ország nyelvét, az kizárólag rajta múlik. Ha szorgalmasnak nem is-hiszen ez nem nyelvtanfolyam-de nyitottnak, befogadónak, érdeklődőnek lenni kell, hiszen a cél nemes, a lehetőség pedig óriási. Én döbbenten olvasom, hogy külföldön élő magyarok kérnek segítséget. Miért nem alkalmazkodnak? Mások boldogok lennének már fél év”kintléttel”.
  Én gyűjtöttem tapasztalatot a nyolcvanas évek közepén Németországban. Amikor a parkban a padon ülve megszólít egy néni, hová valósi vagyok és én két-három mondattal válaszolok, mire ő megdicsér-ez igen is motiváló. Sem az orosz, sem a német nyelvet nem vettem komolyan a gimiben. Akkor még nem volt előírás a nyelvvizsga az érettségihez. Sajnos.

  Válasz
 18. AvatarRozália

  Kedves Neményi András!

  Én 60 évesen, 4. éve járok ki dolgozni Németországba. Idős embereket gondozok.
  Amikor elindultam, volt egy kb. 40 évvel azelőtti német tanulási alapom, azt gondoltam, majd kint, a nyelvkörnyezetben sokkal gyorsabbal előjönnek a rég megtanultak, ill. kényszerűségből – mivel senki nem lesz körülöttem, aki egy mukkot is beszélne magyarul – hamarabb fogok haladni. Nos, így a 4. évben elmondhatom, hogy csalódtam. Az alapszókincsem nőtt, de nyelvtanilag semmit nem fejlődtem. Hiába mondtam el az elején, hogy keveset beszélek németül és kérem a türelmüket, akkor kedvesen mosolyogtak, de két hét után már ingerülten legyintettek, ha nem értettem valamit. És tudja, mi az érdekes? Az hagyján, hogy ők nem foglalkoztak a nyelvi nehézségeimmel, de ők nem értettek meg engem! Ezt úgy értem, ha hozzánk beesne Magyarországon egy külföldi, aki csak keveset tud magyarul, azok is inkább alapszavak, azért mi, akiknek az anyanyelvünkön mond nem szabályos mondatokat, már csak kibogozzuk, mit akar! Ezt hiszem, határozottan!
  Az pedig, hogy ki milyen minőségében jár pl. Németországban, meg is határozza a segítő szándékot. Úgy vannak vele, ők fizetnek, én meg tudjak németül. A munkámmal mindenhol elégedettek voltak, de sajnos, nyelvileg cseppet sem fejlődtem. Ami még érdekes, ha leírva látok valamit, sokkal jobban megértem, mint a beszélt nyelvet. Volt olyan helyem, ahol a családfő erre magától rájött és mindennap leírta, mik a teendők. És ez nagyon szuper volt. Még megemlítem, hogy 24 órás “szolgálatban” tanulási szorgalomról nem igen lehet beszélni. Fáradtság van, idő nincs.
  Köszönöm, hogy leírhattam.

  Válasz
 19. AvatarAndrea

  Kedves András nagyon fontos a szorgalom És ez időráfordítás Üdvözlettel Andrea

  Válasz
 20. AvatarCatarina Coșa

  Bármilyen formában akarunk tanulni egy nyelvet, szorgalomra mindenképp szükség van!

  Válasz
 21. AvatarAndrea Kis

  Kihagytam, hogy egy biztos alap azért nagyon jól jön, ha külföldre megy az ember. Enélkül kínlódás lehet becsöppenni egy idegen országba. Ha viszont megvan az alap, akkor van mire építkeznünk.

  Válasz
 22. AvatarAndrea Kis

  Szerintem idegennyelvi környezetben sokkal hatékonyabban és gyorsabban meg lehet egy nyelvet tanulni. Persze a legjobb, ha nem beszél a környezetünkben senki az anyanyelvünkön. Az utcán, a villamoson, a Tv-ben is az adott nyelvet halljuk, így akaratlanul is felszívunk egyfajta tudást. Ráadásul az élő nyelvet tanuljuk meg, nem pedig a tankönyvi nyelvet. Igaz, nem lesznek olyan szép kerek mondatok, mint a tankönyvekben. ;)
  Tapasztalatból írok, több év nyelvtanulás után kerültem célnyelvi környezetbe.
  Remélem,hogy segítettem a hozászólásommal!

  Válasz
 23. Avatardr.Farkas Györgyi

  Kedves András!
  Téves az az állítás, hogy külföldön meg lehet tanulni a választott idegen nyelvet.
  A munkavállaláshoz már vinni kell itthonról az alapokat /amit éjjel álmunkban is tudunk, ha hírtelen ébresztenek/
  Elengedhetetlen a szorgalom, és az ismétlés naponta.Külföldön, ha dolgozunk, lehet, hogy időnk sincs annyit
  foglalkozni a nyelvvel,főleg nem az alapok nélkül.
  Az én véleményem: szorgalom, szorgalom, szorgalom.
  Üdvözlettel:
  Györgyi

  Válasz
 24. AvatarTóth Margit

  Tisztel Neményi András!
  Igen, nyelvi környezetben is szükséges a szorgalom, sőt meggyőződésem, hogy ott már tolmács is kell, ha nincs nyelvtudás. Mondhatni késő, ha valaki külföldön egyedül marad nyelvtudás nélkül. Nagyon-nagyon nehéz úgy megtanulni. Itthon könnyebb.
  Üdvözlettel: Margit

  Válasz
 25. AvatarViszló Klára

  Biztos külföldön nyelvi környezetben is kell a tanulás,szorgalom hozzá!

  Válasz
 26. AvatarNagy Ildikó

  Kedves Tanár Úr!

  Minden küldeményének nagyon örülök! Módszerét a legjobbnak tartom.

  Egyetlen dolog kell ahhoz, hogy használni is tudjuk a nyelvet, a mindennapi, legalább egy órás gyakorlás hangosan!
  Az ismétlés a tudás anyja, mondták a régi okosok, és ez még mindig így van!

  Üdvözlettel, Nagy Ildikó

  Válasz
 27. AvatarFrank Gusztávné

  Kedves András!
  Köszönöm az 1. és 2. leckét is, nagyon tetszik a módszere, vajjon le is lehet valamikor Önöknél vizsgázni?

  Válasz
 28. AvatarGelencsér Terézia

  Igaza van,kint is kell tanulni. Folyamatosan,szorgalmasan kell tanulni még a nyelvterületen is. Azért,szerintem a nyelvterületen használt tudás,a folyamatos hallással gyorsabbá teszi az elsajátítást.

  Válasz
 29. AvatarNyíri Pálné

  Igen ,nagyon fontos a szorgalom.Én sokáig voltam német nyelvterületen.Fontos,hogy merjünk beszélni,még ha van is benne hiba.

  Válasz
 30. AvatarFrank Gusztávné

  Kedves András!
  Mindenhez szorgalom kell és kitartás. Tanulás nélkül nincs tudás.

  Válasz
 31. AvatarFerenczy Ottó

  Kedves Neményi Úr! Csak pozitivan tudom méltatni nyelv leckéit! Nagyon jók leckéi sokat lehet tanulni belőlük! Én személy szerint vendéglátásban dolgoztam fiatal koromban 2év NDK….később 5 év Ausztria……pincérként 12o fős eskővői rendezvényeket bonyolitottuk le egy osztrák panzióban..vendégek megelégedésére…sok külfőldi vendég akadt…én beszélek természetesen alapfokon franciáúl is.bár már sokat felejtettem…szállodai portás végzettségem is van
  már nyugdijjas vagyok.lassan minden csak emlék lesz…tisztelettel Ottó!

  Válasz
 32. AvatarZsolt Kovács

  Külföldön is kell nyelvleckéket venni. Nulla nyelvtudással kimenni külföldre az nem jelenti azt, hogy fél éven belül perfekt nyelvtudást szerzünk. Saját tapasztalatom, hogy ” még hideg vizet” se fogunk tudni kérni. Muszály nyelvleckéket venni, és mondani, beszélni, tanulni.

  Válasz
 33. AvatarPécsi Ferencné

  Kedves András!
  Véleményem szerint a nyelvtanuláshoz, – és bármilyen ismeret elsajátításához – elsősorban szorgalom kell.
  Az itthoni tanulás előnye hogy az általános -nyelvjárásoktól mentes – nyelvismeretet tanulhatjuk meg.
  A külföldi környezetben a nyelvelsajátításhoz is nagy szorgalomra van szükség, hiszen a szavakat, kifejezéseket meg kell tanulni. A nyelvjárási kiejtések, az esetleges szleng kifejezések ami külföldön éri az embert bezavarhatnak. Ha az ember már alapismeretekkel rendelkezik a külföldi környezet kétség kívül segíthet a nyelvi ismeretek elmélyítésére.

  Válasz
 34. AvatarUjvári Kalmánné Anna

  Tisztelt Neményi András! Tanulásra és szorgalomra mindég szükség van,bárhol vagyunk e földi világban.

  Válasz
 35. AvatarErika

  Szorgalom és kitartás is mindenképpen kell a tanuláshoz.. Külföldön talán annyival jobb a helyzet, hogy több lehetősége van a nyelv gyakorlására és azért, mert rá van kényszerülve a tanulásra.Otthon viszont azért előnyösebb, mert a tanártól nem a tájszólást tanulja meg.

  Válasz
 36. AvatarGombár JÁnosné

  Igen szükséges a tanulás, a szorgalom. A nyelvi környezet nem elegendő.

  Üdvözlettel: Gombárné

  Válasz
 37. AvatarCsavajda Istvánné

  Kedves András!
  Elnézést, hogy csak most válaszolok, de nem voltam internet közelben. A kérdésére válaszolva szerintem, minden esetben kell a szorgalom, annélkül nincs tudás.
  Üdvözlettel: Csavajda Marika

  Válasz
 38. AvatarKlacsmann Dorottya

  Igenis szükséges tanulni, az akaratról és szorgalomról nem is beszélve!
  A nyelvi környezet előny, de önmagában nem elegendő. Legalább egy minimális alap kell hozzá!
  Üdvözlettel:
  Klacsmann Dorottya

  Válasz
 39. AvatarDudás István

  Kedves András!
  Meg van a B 1 nyelvvizsgám sokat segített a német környezet de tanulni is kellett.
  Jó volt a Buldózer 2
  Üdv. István

  Válasz
 40. AvatarUrbán Erzsi

  Szerintem kell a szorgalom a nyelvi környezetben,hiszen az ott élők nagyon jól beszélik a nyelvet,nagy a szókincsük!!?

  Válasz
 41. AvatarCzibula Gabriella

  Hallo Mindenki!
  Én Tirolban dolgozom és ugye élek is, fel évet évente. Ugy jöttem ki, hogy csak egy 80 óras német gyorstalpaló tanfolyamot vegeztem . De a kényszer ugy hozta, hogy kint kellett szerencset probalnom.
  Annakidején oroszt tanultam. Szoval fiatal sem vagxok már.
  Tehat nemet nyelvi közegben dolgozom 6 hetes valtasban.
  Először szinte csak szavakat tanultam, abbol meg jo sokat. De sajnos, hogy gyorsabb legyen, nevelő nélkül. A szavakat egymas utan téve megértettek, mert meg akartak erteni. Voltam olyan olcsó munkaerő, h ez nem volt probléma.
  De egy idő után az egyedül tanulgatas, ugy, hogy szinte semmit sem ertek abbol ami körülóttem zajlak, igen lehangoló eredménnel járt. Ugyanis mit tanuljak? Miből? Hogyan? Senki nem volt itt magyar.
  Es ugy van az ember, hogy azert ha tanul, eredmenyt szeretne, de gyorsan ám!
  Megkerdeztem itt az egyik ismerősöm, hogy tudna-e segiteni. Ő egy idős egyetemi tanár, aki nemet szakos, de ma mar csak menekült csaladoknak segít .
  Nyilvan egy kukkot sem beszél magyarul….
  Megprobaltuk es működik!
  Magyar letemre szegyen bevallani, de migránsoktató csomagtól tanulok. Van hazi feladat, fenymasolt munkatankönyv.
  Heti 1-2 óra nem sok. De most ertem meg, erik be, amit a gyorstalpalon ledaraltak nyelvtant.
  A2 szinten vagyok most. Lassan, de biztosan haladok.
  Sokat tanulok, eleinte a neten kerestem es írtam ki mit , hogy, miért. Mert nem volt még olyan tudasom, hogy ezt a nemetnyelvű tanar megtudta volna velem értetni. Tehat NEM ELŐNY!!
  ELŐNY Az, ha kint vagy es MUSZÁJ! Kell, hogy kint tudj maradni es egyre inkább önálloan megoldani a dolgaid.
  AKARNI i KELL!
  Most ott tartok, hogy sajat alberletem van, inteztem a lakas bejelentkezest, bejelentkezest a szolgaltatókhiz, uj bankszamlat nyitottam stb. egyedül.
  Masnak ez semmi, nekem oriasi dolog!
  Meg a regi munkám vegzem, most szeretnek munkat valtani, hogy teljesallasban dolgozzak valamilyrn gyarban. Hiszem, h sikerülni fog mindez.
  Barhol tanul az ember, marmilyen ezközzel, modszerrrel vagy tanárral, a siker kulcsa az akarat, a többi csupán ezköz.
  Jo tanulast mindenkinek!
  Gabi

  Válasz
 42. AvatarSzekely Judit

  Sajat tapasztalatbol mondom, tanulas, szorgalom nelkul nem lehet egy nyelvet elsajatitani . En mar tobbszor voltam honapokon at kulfoldon( jelenleg is az Allamokban tartozkodom) es a nyelvi kornyezet sokat segit de alapveto tudas nelkul nem sokra mentem.Sokat kell meg tanulnom ! Udvozlettel Judit

  Válasz