Itthon nem lehet megtanulni angolul! Ki kell menni Angliába!

Vagy mégsem? Azok, akik itthon tanulnak meg angolul, azok…

Azoknak miért sikerül?

Gyakran hallom a következőket:

„Ki fogok menni Angliába, ott majd megtanulok angolul. Itthon nem lehet.”

„A barátom is kiment, és fél év múlva már beszélt.”

„A lányom is kint tanult meg.”


Ilyenkor felmerül a kérdés: itthon miért nem tud megtanulni?

Érdekes válaszokat kapok:
 • az iskolában sokan voltunk az osztályban,
 • kevés volt a heti óraszám,
 • több tanárunk volt az évek folyamán
 • kötelező volt, nem érdekelt,
 • kint majd rá leszek kényszerítve.

Ha az anyagi oldalát vesszük, akkor itthon még mindig sokkal olcsóbb megtanulni angolul.

Mi az, ami nincs meg itthon, kint meg igen?

Itthon is
 • van angol nyelvű tv műsor,
 • van angol nyelvű újság,
 • van angol nyelvű könyv,
 • van angol nyelvű film dvd-n.

Van sok angol turista.
Vannak tartósan itt tanuló, itt dolgozó angolok.
Vannak anyanyelvi tanárok a nyelviskolákban.

És van a bűvös, mindent eldöntő motiváció. Ez az, ami itthon lényegesen kisebb. Kint percenként kap új és új motivációt, itthon meg sokan csak az órán a tanártól. Ezen kell változtatnia.

A kinti tanfolyamokon is 15 tanuló van egy csoportban, a tandíj ott ráadásul sokkal drágább.
Itt is van heti 20 órás tanfolyam.
Annyi a különbség, hogy kint nincs magyarokkal körülvéve. És ez is motiválja, mert nem tud a szomszédjától magyarul kérdezni.

Ha nem tud kimenni, mert nincs rá pénze, vagy nincs ideje, mert ideköti a munkája vagy a családja, akkor motiválja önmagát. Értékelje a kis sikereket.

Ott akár napi 16 órát is angolozik, itt hajlandó hetente 10 órát foglalkozni vele? Ha igen, akkor nyert ügye van. Ugyanis, ha motivált és rendszeresen foglalkozik az angollal, megfelelő intenzitással, ami ugye nem heti 1 óra, akkor rohamosan fejlődik a tudása.

Mikor ajánlott kimennie?
Középfok körüli tudásszinten, vagy afelett.

Amennyiben Ön teljesen kezdő, és úgy megy ki, akkor nagyon nehéz lesz eleinte. Ugyanis egyet nem szabad elfelejtenie: amennyivel hatékonyabb a kinti tanulás, annyival fárasztóbb is.

Ott nem tudja kikapcsolni a 24 órás nyelvi környezetet, ha elege van, mert elfáradt. Ha törik, ha szakad, angolul kell beszélnie, bármit is akar kérni, és ráadásul a választ is meg kell értenie.

Ön mit gondol? Itthon is meg lehet tanulni angolul? Vagy ki kell menni külföldre?
Írja meg véleményét itt a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

60 hozzászólás a(z) “Itthon nem lehet megtanulni angolul! Ki kell menni Angliába!” bejegyzéshez

 1. Jennifer

  Szerintem otthon is meglehet. De! Pl. aki màr az angolt anyanyelvi szinten akarja beszélni, annak kötelezõ azt angol nyelvterület.Mèg mielõtt valaki lehúrrogna, hogy az anyanyanyelvi szint nem lehetséges felnõttkorban, azt ki kell, hogy ábrándítsam. Mert igenis lehet csak keményen kell érte dolgozni!!! Élõ példa vagyok rá. Igaz nem angolból (der màr azon is dolgozom, hogy anyanyelvi szint lehessen.),hanem németbõl. Ezzel szeretnéd bátorítani a Kedves nyelvtanulókat, akiknek anyanyelvi szint a cél.

  Válasz
 2. Rita

  Sziasztok!

  Szerintem itt nem azon kellene vitatkozni hogy hol lehet es hol nem (barmit is) megtanulni. Szerintem ha az ember lanya (fia) valamit eltokel, akkor megteszi/eleri. Magyarorszagon a hozzaferheto irodalom, az expats kollegak es sok mas resource boven elegendo ahhoz, hogy sikert erjen el az ember. DE!!! Miert ne tagitanad a latokorodet? Miert ne adnad meg magadnak a lehetoseget, hogy a nyelven kivul mast is megtanulj? Pl. a kulonbo idojarasi korulmenyeket, azt hogy ott hogy alkalmazkodnak az emberek a millionyi apro dologhoz (amit Mo-n meg idegenektol sem tudsz ugy megtanulni…) Empirikus uton sokkal maradandobb az elmeny! Es milyen ELMENY!!! Es milyen jo hazajonni es elmeselni a tapasztalatainkat!!! Ami a penzt illeti, nem hiszem, hogy bel vagy kulfold olyan sok kulonbseget mutatna… de ha kis hazankon kivul megis tobbet kellene raaldozi anyagilag, akkor megkerdezem: a hivatalos nyelvorakon kivuli nyelvgyakorlas autentikus kornyezetben mennyit er penzben? Ja, es emlitettem mar az egyebb dolgokat amit meg tudsz tanulni azaltal, hogy magadra vagy utalva (tobbe kevesbe)? Felfedezed sajat hataraidat, kepessegeidet… szoval en azt mondom, hogy mi, a vilagjaro, felfedezo Magyarok nemcsak kepesek vagyunk, de osidok ota a zsigereinkben van a kivancsiskodas! Miert akarnak elnyomni azt? Miert ne elnek le az eletunket ugy, hogy adunk magunknak lehetosegeket? Szerintem, ha megfordult csak egyszer is a fejedben, vagj bele! Nincs veszteni valod!!!

  Válasz
 3. Kira

  @irén
  Kedves Irén! Én még gyerek vagyok és nem tudom ,hogy mit kezdjek magammal mert apa mondta hogy napokon belül kimegyünk Angliába!! Igaz jól tudok angolul de attól félek a legjobban hogy az iskolában hogy fogok elhelyezkedni meg milyenek lesznek a gyerekek! Üdv: Kira

  Válasz
 4. Gazdag Barbara

  @Ádám

  Kedves Ádám!
  Olvastam a bejegyzésedet és azt szeretném kérdezni, hogy milyen cégen keresztül tudtál munkát találni Hollandiába? Én is szeretnék kimenni dolgozni és nyelvet gyakorolni.
  Barbara

  Válasz
 5. Beáta

  Sziasztok!
  Voltam Angliában,huzamosabb ideig,és be kell vallanom nyelvtudás nélkül,az kő kemény volt!Sokszor úgy mentem haza mint egy kobold hegyes fülekkel,mert annyira kellet figyelni,mit mondanak,hogy csak egy szót el csípjek,és kihámozzam a mondani valót.Nem vagyok már fiatal nekem nehezebb is a felfogásom most már,de le zsibbadt az agyam párszor.Ithol kell tanulni,bármilyen nehéz is.Saját tapasztalat!

  Válasz
 6. Nixi

  Én 3 honapja élek Londonban hauskeepingként dolgozom román lányokkal..most minden lehetöséget megfogok,hogy tanulhassak,hogy egyáltalan öket megértsem….

  Válasz
 7. Levi

  Hajrá univerzum1! Sok sikert. Tartsd nyitva a szemed és a füled, szedd össze a dolgokat és mielőtt szétszóród a lapokat, azokból os olvasgass. (Esetleg, ha tudsz ajánlani nekem is egy hasonló állást, megköszönöm. Email-em: levihelps@gmail.com
  , a tapasztalataidról is beszámolhatsz majd, akár angolul is :)). Minden jót!

  Válasz
 8. univerzum1

  Idén októberben lenne lehetőségem kimenni Londonba. Most középhaladó szinten vagyok, alapfokúm megvan, most kezdtem el az intermediet könyvet tanulni. Nyelviskolába valószínűleg nem tudok majd menni, nem lesz rá időm, reggel 7 és délután öt között szórólapozni fogok.

  Tanácsokat szeretnék kérni, hogy milyen módon fejleszthetem a tudásomat? Célom a közép, majd felsőfok.
  (Én arra gondoltam, hogy napi nyolc óra gyaloglás London utcáin, szórólapozás közben kiváló alkalom, hogy MP3-on hanganyagokat hallgassak és este hazaérve olvassak, tanuljak egyénileg, másnap kipróbálva valós helyzetekben a tanultakat, akár boltokba betérve, akár embereket megszólítva.)

  Mit javasoltok, hogyan csináljam?

  Válasz