Ha a háttérben szól a zene, vagy megy egy film – az is segíti a nyelvtanulást?

A kisgyerekek könnyen elsajátítják anyanyelvük szavait, hangjait, úgy, hogy a környezetükben zajló beszélgetéseket hallgatják.

Felnőtt korban sokszor azt vesszük észre egy idegen nyelv tanulása során, hogy gyakran nem tudjuk kivenni a szövegből, mi hangzik el. Nem az a legnagyobb probléma, hogy nem ismerjük a szavak jelentését, mert olvasva sokszor megértjük azokat, hanem egyszerűen nem tudjuk kihámozni őket az elhangzott szövegből.

Gyerekkorban könnyebben megy ez a tanulási folyamat, de ez rajtunk most nem segít.
Viszont, ha csak passzívan is, de bevisszük a mindennapjainkba, hogy szövegeket hallgatunk, az már segíthet felnőttkorban is.

Menjen pár napon keresztül a háttérben egy idegen nyelvű film. Érdemes olyat választani, amit már látott korábban. De lehet más is: például idegen nyelvű hírműsor, lakberendezési műsor, tudományos műsor, olyan téma, amit szívesen hallgat. Elég napi 2 órában, két héten át. Közben lehet mással foglalkozni, főzni, vasalni, barkácsolni, bármi mást csinálni.

Minél többet gyakorol ezzel a módszerrel, annál jobban meg fogja tudni különböztetni egymástól az idegen nyelv hangjait, az elhangzó szavakat.

A passzív hallgatás segíthet, ha egy új nyelv tanulásával foglalatoskodunk. A háttérből érkező ingereket idős korban is halljuk, legfeljebb nagyobb hangerőn kell hallgatni a tévét. Igaz?

Ön mit gondol? Kipróbálja?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

390 hozzászólás a(z) “Ha a háttérben szól a zene, vagy megy egy film – az is segíti a nyelvtanulást?” bejegyzéshez

 1. Jurecska Ilona Anna

  Kedves András! Már régen megvettem volna a tananyagát, de a nyugdíjamból nem futja. Viszont elkezdtem kedvenc slágereim szövegeit forditgatni. Ebből próbálok tanulni. Ez néha nem jó, mivel kiderül, milyen zsenge a szöveg, de akad sok érdekesség. Pl. Bee Gees I’ve Gotta Get a Massage című dala egy halálra ítélt utolsó kívánsága. Ezekre a fordítgatásokra még egy régi üzenetében hívta fel a figyelmemet. Üdvözlettel Ilona

  Válasz
 2. Bangó Angéla

  szia
  szeretettel üdvözőlek
  Nagyon fontos hogy, legyen nyelv tudásunk minden szempontbol , mert szükséges bizonyos élet teruletein
  vezsem a bátorságot igy 50-évesen
  ugy gondolom hogy sosem késő elkezdeni az életet.
  legyen sikerekben gazdag szép napjaid
  üdvőzlettel Bangó Angéla

  Válasz
 3. Margit Kalauzné

  Nagyon szépen köszönöm .Gyönyörū a dal ,probálgatom tanulni a szöveget.Tisztelettel Margit Kalauzné

  Válasz
 4. Juhász Eszter

  Mindenképpen hasznosnak tartom azt, ha a tanulni kívánt idegen nyelven szövegeket hallgatunk.

  Válasz
 5. Balla Erzsébet

  Nagyon szeretem, ha a háttérben francia nyelvű dalok szólnak.
  A kedvencem most Rene de la Garde.
  Esetleg ismeri valaki?
  Nagyon szép hangon, számomra tökéletes kiejtéssel énekel.
  Ezt most még nem tudom lefordítani, de bízom benne, hogy előbb-utóbb sikerülni fog.
  Nagyon szép.
  Mármint a zene (is) :D

  Válasz
 6. Gy.né Kertész Mária

  Kedves András! Határozottan kijelenthetem, hogy igaza van!Én már régóta használom ezt a módszert a háztartási munkák közben.Sikerült olyan DVD-műsoros kazettákat vásárolnom, angol és német nyelven. amelyekben szituációk formájában tanították a szavakat és a mondatokat. .Volt ebben szótanító kalandjáték gyerekeknek,beszélő szótár közel nyolcvannégyezer körüli szókincs, képes szótár, nyelvleckék.Párszor végignéztem őket, utána munka közben hallgattam.Azt tapasztaltam, hogy így sokkal előbb rögzültek a szavak.Szerintem ez az út járható. Üdvözlettel Gy.K.Mária
  i

  Válasz
 7. Klein Gyongyi

  Igen,szerintem segít.Probalkozom a Netflix német nyelvű magyar felirattal.Koszonom a rengeteg segítséget András.Tisztelettel K.Gyongyi

  Válasz
 8. Birkeová Margita

  Szerintem igen, segít, nekem is ez a problémám hogy nem értem meg hogy mit mondanak nekem németül, minden egybe hangzik, most hogy olvastam a cukrászdában vagyunk megértettem, a végeket elharapják, nekem is jobb ha leirva látom, így még nekem senki nem írta le. Köszönöm szépen, várom a folytatást

  Válasz
 9. Lénárt Istvánné Tünde

  Igen ez tényleg nagyon fontos erre próbálom én is magam ösztönözni.
  Nagyon jó dolgokat ír és sokat segít szerintem nagyon sok 50 év körüli
  emberkének mert sajnos ilyenkor már nem úgy megy a nyelvtanulás.
  De kitartással, szorgalommal na meg sok sok türelemmel szerintem lehet haladni.
  Lassan de biztosan.
  Köszönöm a sok segítséget

  Válasz
 10. Welland Péterne

  Igen nagyon kiváncsi vagyok! És szeretnék minnél töb szot meg tanulni. Csak az a legnagyob baj ,hogy eddig nem tuttam elég idõt áldozni rá .Mostantol tõbb a lehetöségem. Üdvözlettel: w Irma

  Válasz
 11. Mester Ani

  Kedves András!
  Igen segít a rádió, vagy a televizió.
  Mindkettőt kiprobáltam, jó, csak amit ön is említett, idősebb korban lassabban megy, de kitartással meg fogja hozni a gyümölcsét. Én nem fogom feladni.
  Üdvözlettel: Ani

  Válasz
 12. Bicsánszky József

  Kedves Tanár Úr!
  Ki fogom próbálni.
  Kérhetek ehhez Öntől javaslatot ingyenesen letölthető hanganyagra, filmre?
  Tisztelettel és köszönettel:
  Bicsánszky József

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves József!

   Nem tudom, Önt mi az, ami érdekli.
   Olyan témájú filmet válasszon, ami leköti a figyelmét.
   A You Tube- on is talál bőven filmeket.

 13. Dr. Horváth Judit

  Én legjobban az eredeti nyelvű, de magyar feliratozású filmeket szeretem nézni. A Netflix-en beállítható ez, ezért ott nézem az angol nyelvű filmeket. Ez nagyban segíti a nyelv elsajátítását. Üdv Judit

  Válasz
 14. Németh Gábor

  Kedves András!
  Igen, segít, ha hallom, akkor is, ha mással vagyok elfoglalva. Nekem nagyon tetszik, hogy az Ön módszerénél fonetikusan is le vannak írva a szövegek, így még jobban tudom rögzíteni!
  További sikeres tanítást!
  Üdvözlettel: Gábor

  Válasz
 15. Erzsébet

  Tökéletesen igaz! Szoktam hallgatni a TV.ben a külföldi híreket, és azon vettem észre magam, hogy oda kell néznem mert értem mit mondanak .

  Válasz
 16. Dózsa Györgyné

  Tisztelt Neményi András!
  A válaszom a következő: Tanuás közben zavar az idegen nyelvű film,zene, szöveg. Viszont szabadidőben
  hallgatni idegen nyelvű filmet nézni,vagy az adott nyelven olvasni. nagyon szeretek.Kiegészítésül fontos,
  sokkal jobban megmaradnak a szavak nyelvi fordulatok.

  Üdvözlettel

  Válasz
 17. Török Katalin

  Üdvözlöm Neményi Úr!
  Engem korábbi tanulmányaim során is zavart ha szólt a zene,vagy beszélgettek körülöttem.Csendben,félrevonulva tudtam a feladatokra figyelni.Ez vonatkozik rám a nyelvtanulásnál is.Bár úgy gondolom ez egyénenként változó.Idősebb korban még nehezebb,de megpróbálom.
  Tisztelettel Török Katalin

  Válasz
 18. szőke zoltán

  Tisztelt András !! Ez idáig az ajánlott módszert még nem használtam !! De a továbbiakban teszek érte és hallgatni fogok idegen nyelvű csatornákat is !!

  Köszönettel : Sz’Z”.

  Válasz
 19. dr. Szollár István

  A második bekezdés mondata abszolute igaz rám nézve. Az ajánlott módszert illetően az én esetemben szkeptikus vagyok, mert nem figyelek a szövegre, mivel nem tud lekötni. Lehet, hogy reménytelen eset vagyok. Vagy ilyen nincs?

  Válasz
 20. Nagyné Bakai Judit

  Kedves András!
  Igen ezzel én is így vagyok, nem tudom a szövegből a szavakat kihámozni, így el is megy a kedvem a tőle.
  Köszönöm a tanácsát, most ki fogom próbálni, hogy naponta 1-2 órát hallgatok angol nyelvű filmet.

  Judit

  Válasz
 21. Speer Antal

  Tisztelettel üdvözlöm Neményi úr! Köszönöm az új tanácsot és segítséget! Természetesen én is kifogom próbálni, de ön ezt már rég megtette és tudja,hogy működik. Üdvözlettel Speer Antal

  Válasz
 22. Zita Tóth

  Egyetértek ezzel, tényleg segít egy idő után kihallani a szövegből bármi értelmeset! :). És jó, hogy szóba hozta, most megint odafigyelek rá, hogy a háttérben szóljon valami angolul.
  Köszönöm.
  T.ZIta

  Válasz
 23. Bellusné Korbuly Zsuzsa

  Kedves András!
  Nagyon örülök, hogy Magától is ezt hallottam, (illetve olvastam), amit én is már megtapasztaltam. Teljesen egyetértek Magával. Én elég gyakran nézek is idegen nyelvű adásokat, melyek érdekelnek. Főleg németet és franciát, az angol adásokat még nem merem nézni, mert félek tőle, hogy úgy sem érteném. Ez a módszer nagyon jó, de szerintem ezt nem lehet konyhai munka mellett művelni, itt le kell ülni a TV elé. Az a tapasztalatom, hogy az ismeretterjesztő filmeket érdemes a nyelvtanulóknak megnézni, mert ott lassabban beszélnek a hivatásos bemondók, mint a színészek a játékfilmekben. A játékfilmeknél a színészek hadarásától néha teljesen megsemmisülök.
  Üdvözlettel: Zsuzsa

  Válasz
 24. Szalay Gyuláné

  Kedves Tanár Úr.
  Rendszeresen nézek angolnyelven filmeket, kedvencem az Oxfordi gyilkosság ok. Azért szeretem, mert nagyon szépen beszélnek, lassan s így elég sokat megértés belőle, ang. nyelvű hircsatornakat is nézem, de azok pörgősebbek. Ott még kevesebb a sikerélményem.

  Válasz
 25. Radványi Tivadarné

  Köszönöm az ötletet, erről már hallottam és ki fogom próbálni.
  Üdvözlettel és köszönettel:
  Radványiné Csöpi

  Válasz
 26. Gerhardt András.

  Üdvözlöm tanár ur, kipróbáltam a tanárur ajánlását, hogy angol szövegü filmeket nézek. És nagyon sokat segit a kiejtésemben, és az agyamban is jobban meg marad. Üdvözlettel Gerhardt András. És köszönöm a jó tanácsot.

  Válasz
 27. Dubits Janos

  Teljes mértékben egyetértek Önnel a fiam úgy tanult meg németül hogy Graz 1 et nézett és német ismsrőseimnél állandóan jelen volt

  Válasz
 28. Pap Zoltán

  Jó napot Tanár úr.! Szerintem a helyzet a következő,: amit sokan elfelejtünk,az,hogy fiatalkorban tanuljuk a nyelvet.! Mert a megtanult nyelv is személyiségünk részévé válik idővel.! Nagyon fiatalon tanuljuk meg az anyanyelvünket amikor is igen aktív szervezetről beszélünk.! Ezt sokan elhanyagolják vagy nem veszik figyelembe.!

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Zoltán!

   Akik itt vannak, azok ezt biztosan nem felejtik el.

 29. Karvajszky Andrea

  Minden korban igaz minnél változatosabb a nyelvtanulás annál erdményesebb.

  Válasz
 30. Gabi Panyor

  Üdvözlet, Szép napot!
  Igen segít a nyelvtudás a mindennapi életben!
  Köszönöm

  Válasz
 31. Erdélyiné Flórián Erzsébet

  Tisztelt Uram!

  Én már nem gondolkodni, hanem a saját tapasztalataimat szeretném megírni, melyet már több alkalommal meg is tettem. Miután teljesen különbözőek vagyunk, amit én leírok, az nem szentírás—tapasztalat.
  Kb 7o évvel ezelőtt otthon tanultam az orosz mellett vagy angolul, vagy németül. Jött egy bácsi hozzánk, aki rám szólt, hogy ne hallgassak közben zenét, mert…
  Jó pár évvel később, érettségi után édesapám kiküldött az NDK-ba nyelvet gyakorolni.
  Hetekig nem hallottam magyar szavakat…Miután hazarepültem, a Ferihegyi Repülőtéren NEM TUDTAM MEGSZÓLALNI MAGYARUL /AZÓTA AZÉRT SIKERÜLT/
  csak vélemény;ami adódik az életünkben és módunkban áll, minden „alakzatot” meg kell ragadni. MEGÉRI!!
  Az orosz tagozatú iskolának/meg apámnak/ köszönhetem, hogy egy alkalommal, a Tenger parton 3 órát sétáltam egy SZERB fiatalemberrel. Ő SZERBÜL, ÉN OROSZUL BESZÉLTEM!!!! Mindenféle „mellékzörej” nélkül tudtam a figyelmemet összpontosítani.
  MÁS! De számomra mint magyar állampolgárnak rendkívül fontos.

  Üdvözletem és tiszteletem
  Erdélyiné flori

  Válasz
 32. Bodnár Zsoltné

  kedves András!
  A halk és lágy zene segitett a nyelvtanulásban!A csöndnek is van,, hangja „amire az ember figyel!
  Nekem az előbbi segit!

  Válasz
 33. Uveges Zsolt

  Teljes mértékben egyetértek a” háttérben” szóló idegen nyelvü müsorok( persze kicsit odafigyelve rá) és ugyanazon nyelven történö -baráti- beszélgetések hatékonyan hatnak a nyelvtanulásra. Ui.: idöt kell rááldozni. Kinek többet kinek kevesebbet de mindenképp idöbe kerül a nyelvek tanulása.

  Válasz
 34. Sápi Béláné

  A háttérből érkező ingerek fontosak, nem hagynak elaludni, serkentenek a figyelésre.

  Válasz
 35. Rauscher Tamás

  Tisztelt András,

  Az igazat megvallva,nem szoktam háttérként hallgatni idegen nyelvű hanganyagot-magyart sem-,ha nem koncentrálok rá kellőképpen.Úgy vettem észre,hogy számomra a tanulás csak akkor hatékony,ha teljesen oda tudok figyelni rá.Ha idegen nyelvű műsort nézek vagy hallgatok,akkor csak azt csinálom,más tevékenységet nem,hogy ne vonja el semmi a figyelmemet.Ugyanakkor könnyen lehetséges,hogy másoknál ez a módszer hatékony lehet.
  Üdvözlettel:

  Rauscher Tamás

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Tamás!

   Amit írtam, annak az a lényege, hogy a háttérben szóljon valami, az is segít a tanulásban.

 36. Matízné Nagy Jolán

  Valóban így van! Többször nézek angol nyelvű filmeket vagy hallgatok előadásokat slényegesen könnyebben értem őket! Nem kell többször visszakérdezni hogy egy egy szót megértsek!

  Válasz
 37. katalin

  Igen, úgy gondolom, hogy segít, ha akár a háttérben idegen nyelvű adás megy,
  illetve az idegen nyelvű fim nézése is hasznos lehet.

  Válasz
 38. Gabi

  Nagyon igaz, ha filmet nekünk angolul ès a felirat is angol nyelven van, mert sokat segìt a tanulåsban.

  Válasz