Ha a háttérben szól a zene, vagy megy egy film – az is segíti a nyelvtanulást?

A kisgyerekek könnyen elsajátítják anyanyelvük szavait, hangjait, úgy, hogy a környezetükben zajló beszélgetéseket hallgatják.

Felnőtt korban sokszor azt vesszük észre egy idegen nyelv tanulása során, hogy gyakran nem tudjuk kivenni a szövegből, mi hangzik el. Nem az a legnagyobb probléma, hogy nem ismerjük a szavak jelentését, mert olvasva sokszor megértjük azokat, hanem egyszerűen nem tudjuk kihámozni őket az elhangzott szövegből.

Gyerekkorban könnyebben megy ez a tanulási folyamat, de ez rajtunk most nem segít.
Viszont, ha csak passzívan is, de bevisszük a mindennapjainkba, hogy szövegeket hallgatunk, az már segíthet felnőttkorban is.

Menjen pár napon keresztül a háttérben egy idegen nyelvű film. Érdemes olyat választani, amit már látott korábban. De lehet más is: például idegen nyelvű hírműsor, lakberendezési műsor, tudományos műsor, olyan téma, amit szívesen hallgat. Elég napi 2 órában, két héten át. Közben lehet mással foglalkozni, főzni, vasalni, barkácsolni, bármi mást csinálni.

Minél többet gyakorol ezzel a módszerrel, annál jobban meg fogja tudni különböztetni egymástól az idegen nyelv hangjait, az elhangzó szavakat.

A passzív hallgatás segíthet, ha egy új nyelv tanulásával foglalatoskodunk. A háttérből érkező ingereket idős korban is halljuk, legfeljebb nagyobb hangerőn kell hallgatni a tévét. Igaz?

Ön mit gondol? Kipróbálja?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

390 hozzászólás a(z) “Ha a háttérben szól a zene, vagy megy egy film – az is segíti a nyelvtanulást?” bejegyzéshez

 1. Marianna

  Kedves András!
  Nekem a zene és a dalok segitettek nagyon. 16 éves voltam mikor Bizet Carmen operáját hallgattam és annyira tetszett, hogy meg akartam érteni miröl énekel a Carmen. Ez adta a motivációt, hogy el kezdtem franciául autodidakta módon tanulni. Gyorsan ment.
  ma 61 éves vagyok. 6 nyelvet tanultam. Ma csak az angol és a német, amit aktivan használok. A többi szunnyad bennem. Most el kezdtem a franciát és az olasszal folytatom majd. Nagyon klasszak az Ön anyagai. Igazán gyakorlatiasak, gyorsan bele lehet jönni. A legfontosabb, hogy örömet okozzon a nyelvtanulás. Nekem eddig sikerült.

  Válasz
 2. Lénárd József

  Tisztelt szerző!
  Nekem az a borzasztó,hogy az angol nyelv sokszor mást ír le és mást mond. Ezt nagyon nehéz megtanulni. Valahogy úgy képzelem el, hogy hogy a magyar agy tiltakozik. És kialakul egy harc. A nehézségeket szortírozza, Hát te ezért fizetni fogsz. Ingyen nincs semmi . Tessék tanulni! És nem megy a tanulás.mégse. Ha egy szót megtanultál a következő után az elözőt már elfelejtetted. Ismétlés a tudás annya. Tudom. Ami a tulajdon nevet illeti, amagyar nyelen írt tulajdon nevet a külföldi is tanulja meg. Én se azt mondom, hogy Nyev Jork
  Nos ezek a dolgok akadályok. Lehet, hogy ezt mások szégyenből szégyelik leírni.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves József!

   Az angol nyelv tanulása során együtt kell megtanulni minden egyes szó írásmódját és kiejtését!

 3. Patakiné H.Kitty

  Igyekszem gyakorolni,és hálás vagyok ezekért a kommentekért,,,ez jó ötlet a háttér angol szöveg,sikerélmény miatt is,,,köszi,hogy figyelnek rám,,,

  Válasz
 4. Margit Kalauzné

  Thank you . Nagyon boldog és sikerekben gazdag Új Évet kívánunk. Margit és családja.

  Válasz
 5. Margit Kalauzné

  Nagyon szépen köszönöm. Ez is nagyon jó és hasznos. Kívánunk kellemes ūnnepeket és nagyon boldog Új Évet.,!

  Válasz
 6. Niczki Mária

  Kedves András!
  Mindig is szerettem a háttérzajt. Kizárja az egyéb környezeti hanghatásokat.
  Azonban ha valamire koncentrálok, akkor egy idő után egyáltalán nem figyelek a szövegre, zenére, amit hallok a főtevékenység mellett, esetleg egy-egy rövid időre felfigyelek rá. Próbálkozni fogok továbbra is, hátha nagyobb mértékben „bekúszik” a passzív nyelvtudást gyarapítva.

  Válasz
 7. Sándor László

  Engem kifejezetten zavar mindenféle háttérzaj, ahogy öregszem, egyre jobban, még magyar beszéd esetén is. A lányomra gyakran rá kell szólnom, hogy lassabban beszéljen, hogy megértsem. A női hangot jobban megértem, mint a férfit, pedig a női hang magasabb. A GPS-t csak akkor tudom használni a zajos kocsiban, ha női hangra állítom.
  A hallásomban van egy gödör, jól hallom a mély, a közepes és nagyon magas hangokat, de azt a tartományt, ahol a tücsök, a kabóca szól, szinte egyáltalán nem. Fiatalon még hallottam őket. Valószínűleg örököltem, mert apám sem hallotta a tücsköket. Próbálkoztam hallókészülékkel, de az annyira felerősítette a verébcsipogást, kutyaugatást, kakaskukorékolást, hogy belenyilalt a fülembe. Nem tudták úgy beállítani, hogy jó legyen. Ezért a szóbeli nyelvtanulásról letettem, csak írott szöveget próbálok fordítgatni ha van rá időm.

  Válasz
 8. Balog Károly

  Én még nem próbáltam még de el tudom képzelni ,hogy egy szint után igenis segíthet. Nálam ez még külön müködik.

  Válasz
 9. Margit Kalauzné

  Thank you András! Ezek Nagyon hasznosak, és ìgy könnyen meg lehet jegyezni.Köszönöm. tisztelettel .Margit.

  Válasz
 10. Borbély Lászlóné

  Kedves András!
  Előző tanulmányaim során engem zavart a háttérzaj. Most sem tudom elképzelni nyelvtanunáskor.
  Sajnos csak alapvetö szavakat tudok, Úgyhogy szerintem a kezdőknél kell elkezdeni nekem.
  Köszönettel Zsuzsa

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Zsuzsa!

   Mi lenne, ha kipróbálná pár napig?