A nyelvtanulás egyik leghatékonyabb módja az olvasás

Ha a nyelvtanulást egy sporthoz kellene hasonlítanom, akkor elsőre a távgyaloglás jutna az eszembe. Az ember lassan halad, de ha kitartó, akkor messzire jut…

Vagyis semmiképpen nem sprint, nem rövidtávfutás. Kell hozzá szorgalom, kitartás. Ám ez nem jelenti azt, hogy a nyelvtanulásnak unalmasnak kell lennie, és csak magolásból meg nyelvtani feladatok megoldásából kell állnia.

Ami viszont elengedhetetlen, az az, hogy a mindennapunk részévé tegyük az adott nyelv gyakorlását. Érjen minket sok információ a megtanulni kívánt nyelven. Már megbeszéltük, hogy erre jó a háttérben a filmnézés, a zenehallgatás.

És olvasni is jó!

Több oka is van, nézzünk meg ezek közül párat, a teljesség igénye nélkül.

1. Az olvasással fejlesztheti a szókincsét.

2. Olvasás közben az új szavakat a megfelelő szövegkörnyezetben tanulja meg, a „természetes élőhelyükön találkozik velük”.

3. Szórakoztató.

Ön mit gondol? Szokott idegen nyelvű tartalmat olvasni?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

281 hozzászólás a(z) “A nyelvtanulás egyik leghatékonyabb módja az olvasás” bejegyzéshez

 1. Sára

  Igen, sokat olvasok, de azok főleg szakszövegek (orvosi és jogi), sajnos egyéb szöveget ritkán tudok olvasni időhiányában.

  Válasz
 2. Mogyar Elemér

  Ez igy van! De olyat kell olvasni, ami erdekelheti is az illetot es a klasszikusokat kerülni az elejen. Pl az amerikai angol sokkal egyszerűbb es érthetőbb, az angolt azzal kell kezdeni nem Dickenssel(aki olyan sleng szavakatvis hasznal, amelyek reg kimentek a divatbol). A 4-5-ig konyv utan egyre gyorsabban megy majd az olvasas.

  Válasz
 3. Dobrossy István

  Kedves András!

  Filmeket szoktam magyar nyelven és angol feliratozással nézni! Hasznos!

  Válasz
 4. Kalmárné Besenyei Mária

  Tudom, hogy nem ide tartozik, de érdeklődnék, hogy az idősebb kotosztály számára nem tervez az angolhoz hasonló nyelvoktatást?

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Mária!

   Én a könyveimet az idősebb korosztály számára írom.

 5. Merényi Valéria

  Kedves András!
  Köszönöm az eddigi tananyagot, nagyon hasznos és rengeteget tanultam belőle. Szeretek idegen nyelvű olvasmányokat (nemcsak német) olvasni, megkeresem hozzá a helyes kiejtést is. A feliratos filmekből is lehet tanulni.
  Azonban az igazi a társalgás.

  köszönöm a lehetőséget.
  üdvözlettel: Merényi Valéria

  Válasz