Egy történet és egy kérdés

Egy kedves ismerősöm nagymamája, Margó néni nem beszélt semmilyen idegen nyelvet. A nővére kint élt Franciaországban a családjával, és rendszeresen tartották a kapcsolatot telefonon.

Sokszor a rokonok vették fel a telefont, akik ugye nem beszéltek magyarul. A nagymama úgy gondolta, hogy ha nem értik meg elsőre, amit mondani akar, elmondja ő többször is, mindig ugyanúgy, magyarul, szótagolva és egyre hangosabban. Biztos az is közrejátszott, hogy hát Franciaország elég messze van, a telefonban is hangosabban kell beszélni, hogy eljusson odáig a hangja… :)

Még komikusabb helyzetek adódtak akkor, amikor a nagymama kiutazott Franciaországba. Nem volt szívbajos, nem félt egyedül bóklászni Párizsban, pedig tényleg semmit nem beszélt franciául. Annyit se volt hajlandó mondani, hogy „Bonjour!” Kicsit talán még le is nézte a franciákat, hogy nem értik, amit mond.

Egyedül ment a piacra, és mindent magyarul mondott:

– Legyen szíves 1 kg barackot ebből a szép érett fajtából!
– Pardon, Madame?
– Nem érti? Egy ki-lo-gramm ba-rac-kot ké-rek!

… és ezt sokszor elismételte, szótagolva, egyre hangosabban. Közben gesztikulált, mutogatott, és még alkudni is próbált! Egy jelenség volt a piacon, harmadik nap már messziről felismerték, és szinte várták, vajon mit fog mondani a furcsa külföldi néni. :)

A komikus az, hogy majdnem minden alkalommal elérte a célját, és sikerült neki bevásárolni, nem maradt éhen a család.

Egyszer azonban pórul járt. Beült egy étterembe, ahol természetesen minden franciául volt az étlapon. Ott hiába mutogatott, magyarázott, nem sikerült megértetnie magát, ezért nem is tudták kiszolgálni. Sértődötten távozott az étteremből.

A szomorú az, hogy ezek a helyzetek nem sarkallták arra, hogy legalább alap szinten megtanulja a nyelvet, roppant makacs természetű volt.

Ön egészen biztosan nem ilyen, hiszen már jó ideje követi a leckéimet, írásaimat.

Kíváncsi vagyok, hogy Önt mi késztette arra, hogy elkezdjen a nyelvtanulással foglalkozni? Volt valamilyen konkrét esemény, esetleg valamilyen különleges élethelyzet?

Kérem, hogy írja meg egy hozzászólásban, hogy Ön minek a hatására kezdett el nyelvet tanulni!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

748 hozzászólás a(z) “Egy történet és egy kérdés” bejegyzéshez

  1. Vass Sándorné

    Sokat utazom.Példa elöttem most már 80 éves barátnöm. aki kis cédulákkal a zsebében porszivovás közben,magolta a kijelölt mondatokat. Németet is felnőtt fejjel tanulta meg úgy, hogy idegenvezető lett.

    Válasz
  2. Bognár Tibor

    Németül szóban nagyon jól, de írásban is elfogadhatóan kommunikálok. Sajnos a német nyelvvel Ausztrián, Németországon és Svájc egyes területein kívül csak kevés emberrel tudok kapcsolatot teremteni. Ezért az utazásainkhoz szükségem van az angol nyelv elsajátítására.

    Válasz
  3. Kristonné B. Ildikó

    Nyugdíjas vagyok. Több szabadidőm van, mint ez előtt. Az interneten sok értékes angol nyelvű előadás van. Ezeket a tolmács nélküli műsorokat, előadásokat szeretném megérteni.

    Válasz
  4. Muróczki Ferenc

    Sok éve tanulgatok, van lendületes és van inaktív időszak benne!
    Nem adom fel, de kevés konkrét célja van! Amikor van Német ismerős, akivel levelezek, akkor jobban megy!

    Válasz
  5. Holecskó József

    A magyar nem egy világnyelv és szörnyű hogy a határt átlépve csak mutogatással tudná megértetni magát az ember. Meg a német a munkámhoz is kellett.

    Válasz
  6. Tóth Mihály

    Kedves András!
    Ausztriai sport oktatói vizsgáim miatt tanulom a német nyelvet.
    Üdv:
    T.M.

    Válasz
  7. Jakabné Erika

    Kedves András!
    Egy rövid időre külföldre kellett utaznom ,ahol szükséges volt némi olasz nyelvtudás.Az Ön segítségével kicsit bátrabban indultam útnak.
    Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy sikerült elsajátítani néhány nagyon hasznos mondatot.További jó munkát kívánok.
    Üdvözlettel: Jakabné

    Válasz
  8. Zubor Erika

    Kedves András!
    Nem beszélek franciául, de tetszik ez a nyelv. Sok évvel ezelőtt voltam Párizsban és nagyon tetszett ott minden.
    Nem éreztem késztetést, hogy tanuljam ezt a nyelvet, de az Ön nyelvleckéit szívesen ismételgetem. Angolul tanultam, mert kaptam egy lehetőséget, hogy Japánba utazzak és ott egy kurzust elvégezzek, ehhez kellett az angol nyelvtudás,így beiratkoztam egy gyorstalpaló angol tanfolyamra, amely akkor nagyon nehéz volt nekem, és azóta sem jó az angolom. A németre rákényszerültem, hogy tanuljam, mert a férjemmel ott éltünk egy ideig. A német nyelvet hibásan, de beszélem egy kicsit.
    Szóval nagyon nehéz terület ez nekem, de mindig megnézem az Ön leckéit és hangosan ismételem, hátha ragad rám valami. Köszönettel!

    Válasz
  9. Paniti Gyöngyi

    Valamikor iskolás koromba tanultam a francia nyelvet és most jól esik ismételgetni.

    Válasz
  10. Tarnóczi József

    Üdvözlöm

    A nyelvtanulás egy jó agytorna. Ha komolyan vesszük, akkor rendszerességgel szoktat,jó gyógyszer az öregedés ellen.
    Ezért tanulók én is.
    József

    Válasz
  11. Kurtáné Lukács Magdolna

    Az iskolákban ( általános iskola, gimnázium) németül tanultam, s a szüleimnek is voltak német barátaik. Több alkalommal is utaztunk szabadságra német nyelvterületekre. Ez így rendben is volt. Ám eljött az az idő, amikor a
    munkám során az angol nyelvre is szükségem volt. Mára már egyszerűen csak nem szeretném fele-harmadában hagyni az angol „tudásomat”. Vannak angol nyelvű könyveim is, s ezeket is szeretném eredetiben olvasni.

    Válasz
  12. Kiirilov Brigi

    6honapja nincs munkám ezért elgondolkodtam rajta hogy Németországban folytatom az életemet a férjem már ott dolgozik.Ezért szeretnék megtanulni németül.

    Válasz
  13. Broczky László

    Kedves András
    Minden tiszteletem az Öné.
    Fáradhatatlan , kitartó és elörelátó.
    Éppen ezek a tulajdonságok hiányoznak belölem ( vagy nem használom öket).
    Magyarnak születtem Csehszlovákiában, tudok Szlovákul és Csehül.Alapiskolában tanultam Oroszt, Németböl éretségiztem.
    Ma már csak az anyanyelvemet meg a Szlovákot használom a többi nyelv kifakult, vagy elfelejtödöt.
    A Foci(ifi edzö vagyok) miat meg a fiatalabbik fiamhoz (aki pilóta) való felzárkózásom lett volna a cél ezért választottam az Angolt. A filozófia a Kinai gyógyászat a spiritualitás is olyan témakörök amelyekkel évtizedek óta foglalkozom és,elöfeltételezik az angol tudást de sajnos elveszett a lelkesedésem igyhát egyhelyben tappogok.
    Kedves András köszönöm kérdését a válaszom röviden ennyi.
    Válaszát elöre is köszönöm.
    Tisztelettel Broczky László

    Válasz
  14. Kubányi Magdolna

    Köszönöm a segítséget és több szorgalmat kívánok magamnak.
    Üdvözlettel:Magdolna

    Válasz
  15. Szőllősi László

    Kedves András!
    A legutóbbi levelére válaszolva, a következőkben próbálom vázolni, hogy milyen motivációk alapján kezdtem el a német nyelvet alapszinten tanulni, – és ha németül beszélni fogok, – remélem ez néhány hónapon belül realizálódik, – szeretném folytatni a nyelvtanulást a spanyol nyelv alapfokon történő elsajátításával, majd az angol nyelvvel zárnám terveim szerint a nyelvtanulási „sorozatomat”.
    Több motivációm is van elsőként a német nyelvtanulás vonatkozásában.
    Eddigi életem során bejártam Európa jelentős részét. Voltam Bulgáriában, – Romániában, ezen belül Székelyföldön is, – Horvátországban, – Spanyolországban, -Írországban, Csehországban, Lengyelországban, – Ukrajnában ( Kárpátalján )- rövid ideig ( átutazóban ) Franciaországban, és Monte-Carlóban.
    Mint a felsoroltakból kiderül, német nyelvterületen Bécs kivételével nem voltam.
    Ezt a mulasztásomat szeretném pótolni, – ha Isten is megengedi, – szeretnék a feleségemmel eljutni az Ausztriai Stájerországba, a német Bajorországba és Svájcba, ahol reményeim szerint boldogulni fogunk szerény német tudásommal.
    A másik motivációm az, hogy előrehaladva a koromban karban szeretném tartani a központi idegrendszerem környékén levő perifériás ereket, melynek legjobb módja, vagy legalábbis egyik lehetséges módja a gondolkodás, pl a nyelvtanulás, Röviden: eddig sikeres küzdelmet folytattam, remélem a jövőben is folytatni tudok az „elhülyü-lés”-el szemben.
    Példaképeim ( többek között ) Mózes, akit 80 éves korában hívott el az égő csipkebokorból az örökkévaló a zsidó nép kiszabadítására az egyiptomi rabszolgasorból.
    És még sok éven át vezette a népét az igéret földjére.
    A másik, jelenleg is élő „példaképem” a 90 éves Szinetár Miklós rendező, akinek a rendezésében a közelmúltban láthattuk Szolnokon a Víg özvegy c. remekül rendezett operettet.
    A harmadik motivációm az, hogy sajnálom az elmulasztott lehetőségeket, például azt, hogy 10éven keresztül tanultam, (helyesebben tanítottak) oroszul,- szigorlatoztam is orosz nyelvből- de túl sokat nem tudok beszélni ezen a nyelven. Valószínű, hogy az e tekintetben kevés tudásomnak részben az én trehányságom, másrészt az oktatási módszerbeni hiányosságai miatt. ( pl nem a használható nyelvet oktatták,) viszont megismerhettük Vlagyimir Iljics Uljanov Lenin és Zója Kozmogyinszkaja figyelemreméltó életútjával, és az ő tevékenységükkel. Mind a Lenin elvtárs tevékenységét, mind a saját mulasztásomat sajnálom.
    Hálát adok Istennek azért, hogy sok kortársammal ellentétben jó egészségi állapotban vagyok. 73 éves koromig aktívan dolgoztam, jelenleg közelítek a 78 születésnapomhoz.

    Válasz
  16. Bereczky Gyuláné

    Tisztelt Neményi András !
    Mindig szerettem volna nyelveket tanulni, de sajnos fiatalon nem volt rá lehetőségem. Próbáltam saját magam eljutni alapszintig, német nyelvből sikerült is, bár beszélni nem tudok/merek, de ha muszáj megértetem magam. Angolul egy multi cégnél – már nyugdijasként – egy évig tanultam, de távozásom után már nem volt rá lehetőségem. Ezért örültem/örülök az Ön által nyújtott, nagyszerű nyelvleckéknek. Remélem még lesz rá alkalom h. hasznát is vegyem. Ha nem, akkor is örömöt okoz a tanulás.
    Köszönöm:
    Bereczky Eta

    Válasz
  17. Franciska

    Kedves András!
    A német nyelvre azért jelentkeztem, mert az unokáim német óvodába mentek (ahol végül nem volt tanár) így nem is tanulták a nyelvet. (Én kiskoromban tanultam németül és 1956 után amikor az orosz mellett másik idegen nyelvet tanultunk akkor a gyermekkori tudásból éltem. Ebből következtethet arra, hogy nem vagyok szorgalmas.)
    Később a munkahelyemen az angol nyelv volt a fontos, akkor ott már készültem nyelvvizsgára,(de sokunkkal együtt korengedménnyel nyugdíjba küldtek). Nyugdíjasként még dolgoztam, de nem volt szükségem egyik idegen nyelvre sem. Tehát több mint 20 évig egyik nyelvvel sem foglalkoztam, csak azután, hogy Öntől kaptam a leckéket. Ennek szeptemberben lesz 5 éve (egyik alkalommal kérdezte, hogy tudom-e mióta kapok leckéket)
    Köszönöm, hogy ennyit fáradozott, de úgy érzem én már nem fogok beszélni angolul, a küldött leckéket – ennyi év kihagyás után is – megértettem. Nagyon köszönöm

    Válasz
  18. Tucsek Anna Mária

    Kedves Tanár Úr!

    Én 14 évesen döntöttem úgy, hogy francia tagozatra jelentkezem gimnáziumba. Heti 5 órán volt, másodikban már Daudet és Maupassant novellákat kellett olvasni és elmesélni. 3. gimnáziumtól heti 3×2 órában jártam tanárhoz, hogy tökéletesítsem a tudásom. Idegenvezetőként francia nyelvvizsgával újlatin nyelvterületre volt érvényes az igazolványom.
    Itt Önnel az olaszt kezdtem el, amit már egyszer abbahagytam, mert számomra a legszebb nyelv! Engem az olasz nyelv szeretete motivált.

    Válasz
  19. Ági

    Helló ! Én azért kezdtem el nyelvet tanulni mert írogatok dalokat és az a tervem hogy ki adjam magyarul is meg angolul is a dalaimat , hogy az egész világon halgathasák a dalaimat.

    Válasz
  20. Erdei János

    Tisztel András! Én a nyelvtanulást külföldi munkavállalás miatt kezdtem el.

    Válasz
  21. Edina Füzesiné Angyal

    Kedves András! Egy nagyon prózai dolog miatt íratkoztam fel. Kijöttem Németországba dolgozni. Itt viszont nincs időm tanulni annyira sok és nehéz a munka. Most viszont kaptam egy állásajánlatot, ahol valóban kell a nyelvtudás!

    Válasz
  22. Szehr Zsanett

    Kedves András !
    Én egy kereskedelmi cégnél dolgozom. Mostanában a cégünk sok export tevékenységet folytat. Mivel én egy vezető pozícióban dolgozom fontos, hogy beszéljek legalább egy idegen nyelven. Én ezért kezdtem el angolul tanulni. Nekem nehézségem van a beszélgetésben az írásos szöveg értelmezés egészen jól megy már.
    Amit elküldött történetet az nagyon kis aranyos és kedves volt számomra, megmosolyogtatott.
    Üdvözlettel:
    Sz. Zsanett

    Válasz
  23. Gábori Pálné

    Kedves András! Nagyon szépen köszönöm a segítséget. A nyáron két országban voltam. Azt tapasztaltam, hogy a helyzettől és körülménytől függ, hogy megértenék e. Svájcban eltévedtem. Egy fiatal lány kérdeztem meg, hogy merre menjek. Rendkívüli élmény volt számomra, hogy megértettem. Olaszországban a pincér csak szavakat értette, a mondatokat nem. Üdv. Rózsa

    Válasz
  24. Edit

    Kedves András!
    Kérdésére válaszolva, Igen szeretném elkerulni
    az ilyen kellemetlen szituációkat. Éppen ezért
    motivál az angolnyelv tanulás, legalább alapfokon.
    Üdvözlettel :Edit

    Válasz
  25. Landesz Gyuláné

    A gimnáziumban tanultam franciául. Nagyon szeretem a nyelvet, soha nem voltam Fr o-ban, vsz.nem is jutok el, de egyre idősebb leszek, muszáj az agyamat tornáztatni. Nagyon szeretem hallgatni is a nyelvet. Én gyönyörűnek tartom.
    A francia intézetben is tanultam eredeti anyanyelvi tanártól, de már rengeteget felejtettem, mert nem gyakorlom. Néha újra előszedem .
    Örülök, ha megértek dolgokat, vagy el tudom mondani.
    Főleg a nyelv szeretete ami motivál a tanulásra.

    Válasz
  26. Stéger Mária

    A nyarat a Balatonnál töltöm és ott több német barátom van akikkel sok időt töltök, ezt szeretném könnyebbé tenni.

    Válasz
  27. Helen Algacs

    2002-ben megszűnt a munkaviszonyom es hat honapig nem kaptam állást igy elhatároztam hogy a tengeren túl keresek munkát. Ide pedig kellett a nyelv igy kénytelen voltam tanulásra adni a fejem.

    Válasz
  28. Dr Kis-Szabó Teodóra

    Szerettem volna a szakmai előadàsokat ,továbbképzéseket tolmács nélkül megérteni.Ide sikerült is eljutnom, hozzászólni, kérdést feltenni azonban nem vállalkozom.Az előadásokat megértem ,mert másképp hangsúlyozzák, mint az élő beszédet.Sajnos a filmeket,gyors élő beszédet nem nagyon értem.

    Válasz
  29. Soós Miklós

    Nekem rokonaim élnek Kanadában és ismerőseim Amerikában. Nagyon sok német ismerősöm van. Választanom kellett mert sem szorgalmas,sem akaratos nem vagyok. Ez a kettő szerintem ugyan az.. Egyszerűen lusta vagyok tanulni,mert nem érzem,hogy megragadna bennem valami. Az angolt választottam,bár még mindig a német felé hajlok. Nekem még az Orosznyelv kötelező tanulmány volt,most bánom,hogy nem tanultam meg. Azt hiszem ennyi.

    Válasz
  30. Komjáti Sándorné

    Tisztelt Neményi Úr !
    A német nyelv tanulását azért szeretném egy kicsit elsajátítani mert valaha középiskolában tanultam . Az Ön leckéi során nagyon sok szó visszajött az emlékekből . Nagyon jó lenne ha legalább társalgási szinten megtanulnám, ehhez segítségemre lesznek unokáim is akik szintén tanulnak angolt is és németet is . Azt hiszem kellő szorgalommal ez elérhető lesz.. Köszönöm az eddigi segítségét .

    Válasz
  31. Rizmajer Marianna

    Tisztelt Neményi Úr! Tisztelt Tanár Úr ! Azért kezdrem el a francia nyelv tanulását mert Franciaországba jöttem és semmit nem beszéltem franciául. 🙂Nehéz nyelv szerintem de nagyon örülök hogy elkezdtem Önnél. 🙂Mindenre emlékszem amit akkor tanultam Öntől. Nagyon szépen köszönöm Tisztelt Tanár Úr ! 🙂Itt is elkezdtem tanulni. Itt pl. senki sem beszéli a nyelvet az iskolában. Nehéz,õszintén mondom, de mégis nagyon sszórakoztató. 😀Az írás is bonyolult a franciában, de nem csüggedek. Mégegyszer nagyon szépen köszönöm ! 🙂

    Válasz
  32. Mészáros Imre

    Üdv kamionos voltam de már nyugdíjas vagyok így már semijen nyelvet nem akarok tanulni és klöszi az eddigi segítségét.

    Válasz
    1. Geráth Anna Mária

      Tisztelt Tanár úr!
      Szeretném érteni a világot körülöttem. Három fiam, négy unokám és két fogadott unokám tanulnak az iskolában angolt és beszélik. A legkisebb, öt éves Zalán számol tízig angolul. Azt mondta a tabletről tanulta. Én is megteszem, ami tőlem telik.
      Köszönöm Anna

  33. Varga Csaba

    Kedves András!
    Azért kezdtük el az olasz nyelv tanulását a feleségemmel közösen, mert a vejünk olasz.
    Amúgy meg egy nagyon szép nyelv, dallamos, hangzatos, de nehéz is.
    A probléma annyi, hogy nincs sok időnk a tanulásra.
    Üdvözlettel: Csaba

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Csaba!

      Mindig arra van időnk, amire akarjuk, hogy legyen!

  34. Kis Zoltán

    Lehet, hogy a jelen hatalom nemkívánatos teherként áll az időskorúak hoz, így az ország elhagyása marad megoldásnak!😥 Ne következzen be ilyen helyzet! Szerintem ha lépni kell ezen a téren lesz erőm és tudásom a cselekedettel. Tisztelettel és eddigi segítségéért köszönettel! Kis Zoltán

    Válasz
  35. Karácsonyné Vágó Ágnes

    Köszönöm a megkeresést és a segítséget. A lányom és családja Ausztriában kíván élni néhány évig. A lányomat beiskolázták nyelv tanulásra. Így én is elkezdtem tanulni a németet . Hasznos szórakozásnak tartom. Különleges oka nincs.

    Válasz
  36. Takács László

    Alapszintű német ismeretemet szeretném fejleszteni. Nyugdíjba vonultam és most már van időm a nyelv tanulására.

    Válasz
  37. Dr. Olexik László Béla

    Tisztelt Neményi Úr!
    Az angol nyelv tanulását szakmai cikkek fordítása miatt kezdtem el és ez valamennyire sikerült.Sajnos mivel csak olvastam és szótároztam a beszéd egyáltalán nem ment. Most, hogy nyugdíjas lettem próbálok néhány hasznos mondatot elsajátítani az Ön kiadványainak segítségével. Sajnos már nem megy olyan jól a tanulás, mint korábban, de igyekszem hasznosan tölteni az időmet.
    Nagyon köszönöm ebben az Ön segítségét.
    Tisztelettel: László

    Válasz
  38. István Dr.Dóka

    Köszönöm,hogy kiváncsi a véleményemre. (Ön egy udvarias ember!)
    Magyar az anyanyelvem, amit azóta is csiszolgatok. Nem is beszélve a rengeteg újításokról.
    Moszkvában végeztem az egyetemet, Tehát az orosz nyelv ismerete innen adódik.
    Amikor még a hétfői napokon nem volt TV adás, olasz tanár iskolatársam tanította a feleségeket és engem az olasz nyelvre.Szerintem a legdallamosabb nyelv a világon az olasz nyelv. Azóta is csiszolgatom.A spanyol nyelv tanulása a zenével van kapcsolatban.
    A nyelv, amit a mai napon is a legjobban szeretek az a középiskolai emlék a latin tanáromtól, a latin.
    Szeretem az ön leckéit is. Vallom hogy az élet állandóan tanít bennünket, tehát az életünk végéig tanulni kell!
    Baráti üdvözlettel Esteban

    Válasz
  39. Török Sándorné

    Valamikor nagyon jól beszéltem németül.
    A nagymamám tanított mivel ő nem tudott
    magyarul. De már 40 éve nem beszélek
    mivel már nem él sem az édesanyám
    sem a nagymamám. Rengeteget felejtettem
    De amit ön küldött az mind előjött
    A kocsiba hangosan mondogattam
    Köszönöm:
    Török Sándorné

    Válasz
  40. Rotyik Tiborné

    Kedves András!
    Az életemből kimaradt a nyelvtanulás,munkahelyemen sem kellett alkalmaznom idegen nyelvet. Ezért nem is foglalkoztam vele különösebben. Csakhogy azt vettem észre magamon, hogy egyre jobban lennék nyitottabb más országok felé,a kultúrájuk,az életközösségük olyan szívesen megismerném, szóval világot szeretnék látni,és ehhez bizony nagyon is kell,hogy beszéljen az ember más nyelvet is. De ha nem is szaladok ilyen messzire,voltunk nyaralni,és nem volt kellemes érzés,amikor másra voltunk hagyatkozva,mert nem tudtam kommunikálni angolul senkivel külföldön. 40eves elmúltam és teljesen belátom, hogy a mai világban már szinte kötelező, hogy beszéljünk más nyelvet is. Ez persze csakis a mi hasznunkra válik!

    Válasz
  41. Dr. Reigl Endre

    Kedves Andras! 76-ik evemben jarok. Kozgazdasagi technikumban tanultam, nemetbol eretttsegiztem, 4-esre. /oroszbol ugyanigy/. Sajnos kereskedelmi levelezest tanultunk, a ragozas volt a legfontosabb, es megrendeleseket irtunk illetve forditottunk magyarra. Emiatt az irott nemet szovegeket ugy ahogy megertem, egy kicsit a beszedet is, de megszolalni alig tudok, annak ellenere, hogy fejben szinte hibatlanul megfogalmazom, amit akarok, de aztan megkukulok. Ugy alakult az eletem, hogy aktivan nem volt szuksegem a nemet nyelvre, pontosabban az osszes munkahelyemen en voltam az egyetlen, aki ismerte a nemetet, a tobbiek csak angolul tudtak. A nemet nyelvre csak akkor volt /lett volna/ szuksegem, amikor kulfoldre utaztam. A leckeibol mindent elsore ertettem, legfeljebb a nemetesebb kifejezesi formak voltak ujdonsagok. Meg annyit: tobbszor probaltam tanfolyamon vagy magantanarnal felfrissiteni a tudasom /foleg utazasok elott/, de mindig kudarcot vallottam, mert minden tanar a hibatlan ragozast eroltette bevezeteskent, nem pedig a beszedet. Hadd dicserjem meg, On az elso, aki adott szituaciokra szolo szovegeket gyakoroltat es ezek nagyon hasznosak.

    Válasz
  42. Sukály Anikó

    A lányom 16 éve Angliában él, és unokát szült nekem. A vejem angol, és ha ő nem tanul magyart, valahogy azért muszáj kommunikálni.

    Válasz
  43. Krisztins Salamon

    Tisztelt András
    Én azért kezdtem újból tanulni mert Ausztriába felétek szobalány a és amit régebben tanultam és amit hallottam szavakat azokat alkalmaztam csak az nem volt elég.
    Elhatároztam hogy megtanulok németül rendesen. KŐSZŐNŐM SZÉPEN HOGY SEGÍT 😊Sokalta jóban érzem magamat nem nevét ki senki hogy nem jól mondomki a szót hálás kőszőnet mégegyszer, mert tanára nem volt pénzem ez nagyon nagy segítség nekem
    Tisztelettel Krisztina

    Válasz
  44. Ihász Andrásne

    Kedves Andrasigen fotos a nyelv tanulas nekem mert egy igazi baratott szeretnék magam mellet tudni de sajnos nem tudok komonikálni külföldivel eggyel sem ezért probalok egy kis nyelv tanulást köszönöm szépen hogy segít nekem hálas vagyok de én ķönyvet nem tudok venni mert elég nehéz a meg élhetesem köszönöm hogy ön segít nekem legyen szép napjai es tudja segíteni azokat akkik tanulást választoták köszönöm szépen a segitséget

    Válasz
  45. Asbóth Éva

    Tisztelt Tanár úr!
    Több családtagunk él külföldön, valamint a munkámhoz is szükség volt legalább az angol elsajátításásra. Továbbá szerettünk sokat külföldre utazni.
    Üdvözlettel, Éva

    Válasz