Angolórán angolul beszéljünk?

Ez örök vitatéma a tanulóink között. Sőt, ebben a kérdésben a tanárok sincsenek egységes állásponton.

Hol beszéljen a tanuló angolul, ha nem az angol órán?

Mert, ha már egyszer a tanuló azért fizet, hogy megtanulja a nyelvet, akkor legalább a nyelvórán ne magyarul beszéljen hozzá a tanár.

Ezt úgy nevezzük, hogy az óravezetés angolul megy. A tanuló szokja meg, hogy az órán csak angolul szólaljon meg, és akkor minden rendben lesz. És ha a tanár is csak angolul beszél, nem vált át magyarra, akkor elvileg a tanuló is jobban rá van kényszerülve, hogy angolul kérdezzen.

Ha megengedett, hogy a tanuló magyarul is felteheti a kérdését, akkor már a választ is megkaphatja magyarul.

Ám a nyelvtant mégiscsak jobb, ha magyarul magyarázza a tanár. Egyszerűbb, gyorsabb, a tanulók úgy hamarabb megértik.

Igen ám, de ezen elv szerint az óravezetést is egyszerűbb magyarul hallgatni…

Hogy lesz ebből akkor angoltudás?

Leginkább úgy, hogy ha mindkét fél (tanár és tanuló egyaránt) arra törekszik, hogy a nyelvórán csak nagyon indokolt esetben szólalnak meg magyarul.


Ön mit gondol erről?
Érdekel a véleménye, kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

362 hozzászólás a(z) “Angolórán angolul beszéljünk?” bejegyzéshez

  1. Solymárné Király Gabriella

    Szerintem a nyelvtant magyarul és pl.mondatokat angolul. Az órán pedig csak angolul kellene beszélni.

    Válasz
  2. Korim Edit

    Kedves András!
    Attól függ, hogy a tanuló mennyire érti a tanult idegen nyelvet. Az első órákon ha csak idegen nyelven beszélnek , az elkótyavetyélt pénz és idő. Ahogy halad a tanulás úgy egyre több idegen szöveget ért meg a tanuló és aztán már lehet csak angolul tartani az órát.
    Üdvözlettel.

    Válasz
  3. Tóth Etelka

    A nyelvtanuló nyelvi szintjétől függ, hogy megérti-e az adott magyarázatot a tanult nyelven, vagy szükség van az anyanyelv használatára. Kezdő szinten nyilvánvalóan nem lehet a nyelvtani magyarázatokat a tanult nyelven megérteni, ezért arra kell törekedni, hogy ezeket a minimális szintre csökkentsük, és a gyakorlásra helyezzük a hangsúlyt.

    Válasz
  4. Dr Szolnoki Szilvia

    Egyetértek :)
    Nem kellene magyarul beszelni angolon. Inkabb mas oran es mas alkalmakkor is kene még angolul beszelni es nem magyarul :)
    Szilvia

    Válasz
  5. Nagy Gábor

    Tisztelt Tanár Úr!
    Köszönöm a megkeresést.
    Azokkal értek egyet , akik az angol vezetésű órákat helyezik előtérbe. Számos ismerősöm beszélt ennek gyakorlati hasznáról. A nyelvtanóra előtt a „tanulónak” rá kell hangolódni az órai „munkára”.
    Üdvözlettel: NGábor

    Válasz
  6. Torma Katalin

    Szerintem az első órákon még semmit sem tud a tanuló, ezért szükséges a megértés végett, hogy az első órákon magyarul legyen az óravezetés, és a következő órákon folyamatosan egyre nagyobb százalékban térjen át angolra.

    Válasz
  7. BLAHÓ GIZELLA

    TISZTELT NEMÉNYI TANÁR ÚR!

    AKI ANGOLUL SZERETNE MEGTANULNI, AZ ANGOL ÓRÁN LEHETŐLEG ANGOLUL
    BESZÉLJEN.
    DE EZ ATTÓL IS FÜGG, HOGY A TANÁR SZÉPEN, ÉRTELMESEN, JÓL ARTIKULÁLVA BESZÉLJEN,
    HOGY A TANULNI SZERETŐK ÉLVEZZÉK AZ ANGOL ÓRÁT!
    ELŐFORDUL, HOGY A TV-BEN ANGOL ANYANYELVŰ EMBER BESZÉL, NEM ÉRTENI EGY SZÓT
    SEM! ELLENBEN NEM ANGOL ANYANYELVŰ EMBER HA ANGOLUL BESZÉL SZÉPEN, JOBBAN
    MEG LEHET ÉRTENI.
    AZONBAN, HA AZ ANGOL ÓRÁN EGYES ESETBEN MAGYAR NYELVEN TÖRTÉNIK A MAGYA-
    RÁZAT, AZ ELŐSEGÍTI A TANULÓK MIELŐBBI ANGOL TUDÁSÁT!
    ELVÉGRE MAGYARORSZÁGON TANULJUK AZ ANGOL NYELVET, ILL. SZERETNÉNK JÓL
    MEGTANULNI ANGOLUL, „MAGYAR GONDOLKODÁSSAL”, ÉS EZ NEM IS OLYAN KÖNNYŰ!!!

    TISZTELETTEL: BLAHÓ GIZELLA

    Válasz
  8. Kemény Viktorné

    Kedves András ! Úgy gondolom, eredményesebb a tanulás ha csak az adott nyelven kommunikálnak. Üdvözlettel:Panni

    Válasz
  9. Balázsné Éva

    Nyelvórán csak nagyon indokolt esetben szólaljunk meg magyarul, csak abban az esetben ha
    se vizuális se példa mondatok segítségével sem érti meg a diák a nyelvtant.

    Válasz
  10. Dr.Zámbori János

    Teljesen egyetértek. Szerintem igazán jól és gyorsan csak így lehet megtanulni idegen nyelvet. Persze, a tanároknak nagy nehézséget jelent. /talán nem mindegyiknek/
    Irigykedem a nyelvtudására. Igyekszem az angol olvasási készségemet fejleszteni, beszélnem ritkábban kell.
    Üdvözlettel: Zámboiri János

    Válasz
  11. Apáti Ágnes

    Köszönöm,hogy az én véleményemre is kiváncsi. Szerintem mig a diák nem tud még elégge az adottt nyelven szükségesnek tartanám a kérdés magyarnyelven való feltételét.
    Köszönöm az eddigi tanításat is.

    Válasz
  12. Varga Kálmán

    Kezdetben elkerülhetetlen és fontos, hogy a tanár magyarul beszéljen.
    Bizonyos tudásszint elérését követően, viszont hasznosabb az angol nyelv használata , mindkét fél részéről, akár szóban, vagy írásban történik a dialógus !

    Válasz
  13. Kovács Vilmos

    Az a véleményem, hogy kezdetben a tanár egyszer magyarul mondja el, hogy mi következik és rögtön utána kétszer (lassabban és gyorsabban) angolul. Később fokozatosan el-el lehet hagyni a magyart, de a lassú és gyorsabb angol maradjon. Haladóknak már csak angolul és az esetleges félreértéseket is angolul tisztázni.

    Válasz
    1. Éberhardt György

      Szerintem az a legjobb, ha angol anyanyelvű a tanár,aki csak angolul magyaráz. Természetesen ehhez valóban pedagógusnak kell lennie. Láttam példát a nyelvtan angol nyelven történő magyarázásával – zseniális volt. Persze a szükség törvényt bont, mert adott esetben nehéz angol anyanyelvű tanárt találni, ám pl. magyar anyanyelvű angol tanár esetében is – szerintem – célszerű az angol magyarázat Ezzel is bővülhet szókincsünk, a kezdeti nehézségek múltával alaposabb tudásra tehetünk szert.
      Üdvözlettel: Éberhardt György

  14. Holcsik Ferenc

    Egyetértek vele, hogy angolórán csak indokolt esetben beszéljünk angolul, de itt jön a kérdés, hogy mit fogadunk el indokolt esetnek?
    Erre egy példa: ha angol nyelvterületen akar valaki valamit megkérdezni.felteszi a kérdést hibásan, kézzel lábbal hozzámutogat. Aztán, ha jóindulatú a megkérdezett: válaszol ő is mutogatással besegítve.
    Egy biztos nyelvtani logikát (helyes mondatfűzést) nem kérdez az ember az utcán. Ez csak angolórán feladat, és ezt ott meg is kell érteni 100%-ig.
    Tehát ez mindenképp az indokolt esetek köz tartozik.

    Válasz
  15. Oroszlán Ádámné

    Tisztelt tanár Úr!
    Tudtommal, a leendő nyelvtanárok amikor tárgyuk tanítására készülnek valamelyik felsőoktatási intézményben, azt tanulják, hogy az adott nyelv oktatása hogyan válhat a tanuló számára a leghatékonyabbá.
    Ennek érdekében, amikor már tanárok, úgy irányítják az óra menetét, hogy a diákok aktívak legyenek.
    A jó motiváció aktivizálja a tanulókat, beszélteti őket attól függetlenül, hogy hangzik-e el magyar szó az órán? Az így vezetett órán a tanuló megtanul beszélni. Ha nem magyaráz a tanár magyarul, lesz az osztályban olyan, aki lemarad.
    Más a helyzet amikor a tanár csak egy tanulóval foglalkozik. Ott azonnali a visszajelzés, ha a tanuló nem ért valamit.
    Van amikor a tehetős emberek már kisgyermekeik mellé angol anyanyelvű állandó kísérőt fogadnak. Ott indokolt, ha minden szó angolul hangzik el.
    Üdvözlettel, Ildikó

    Válasz
  16. Vrábel Mária

    Kedves András! Egyetértek abban, hogy az óravezetés legyen angolul, de a nyelvtan jó megértése nem elég angolul. Kell egy magyar nyelvű megerősítés, vagy kiegészítés is.Mivel nem vagyunk egyformák, ezért mások nyilván másként gondolhatják. Így mindenkinek megvan a maga igazsága, ami szerint jobban tud haladni. Azt hiszem, hogy ezt el kell fogadni, és nem lehet általánosítani. Üdvözlettel Mária

    Válasz
  17. Dudás József

    A helyes az, hogy angol nyelven megy az egész óra, de néha ha kell kicsit besegít magyarul. Ehhez az kell, hogy a hallgató minden alkalomra készüljön és komolyan vegye. Nos, a idősebbeknek nehezebb de használjanak jegyzetet. Szívélyes üdvözlettel: Dudás.

    Válasz
  18. Soós Ágnes

    Egyetértek azokkal akik azt mondják hogy csak szükség esetén beszéljenek magyarul. A nyelvtant angol példán mutassák be. Azt gondolom így hatékonyabb a hallgatók számára a nyelvtan megtanulása. Üdv Soós Ágnes

    Válasz
  19. Kára Erika

    Tisztelt Tanár Úr! Úgy vélem, a nyelvtanulásban legfontosabb cél a szó- és nyelvtani anyag elsajátításával és a pár/beszéd órai gyakorlásával megismerni és fokozatosan átvenni az idegen nyelven történő gondolkodást. Ami egyben az értés kulcsa is. Ehhez szükséges az angol nyelvű óravezetés. Külföldi intézményben történő nyelvoktatásban is ezt célozzák meg, amikor nem hangzik el egyetlen mondat sem a diákok anyanyelvén. Ez gyakorlatilag dupla intenzitású figyelést és tanulást igényel (gyorsan megtérülő befektetés a haladó szinten).
    Viszont kezdő szinten nem zárnám ki feltétlenül az anyanyelv esetenkénti segítő bekapcsolását. Üdvözlettel

    Válasz
  20. Farkas Katalin Erzsébet

    Tisztelt Tanár úr!
    Én úgy gondolom,hogy más a fiataloknál és más az idősebbeknél.A fiatalok több évig tanulják,sőt sokszor olyan korán kezdik,hogy még a betűket sem ismerik,ott eleve nem szükséges,hogy az anyanyelvét is használják.Az idősebb korosztály gyorsabban akar haladni a tanulásban,így az Ön módszerét tartom jobbnak.
    Tisztelettel:Farkas Katalin Erzsébet
    2020.09.01.

    Válasz
  21. Nagy Béla

    Tisztelt Tanár úr!
    Sajnos nem renndelkezem tapasztalattal e téren mivel nem jártam nyelviskolába. Azt gondolom, hogy egy nyelvórát azon a nyelven tartsák, amit a diákok tanulnak. (szükség esetén tanári segítséggel).

    Üdvözlettel Nagy Béla

    Válasz
  22. Mária

    Kedves András,a nyelvtan órán célszerűbb, ha mindkét fél, a tanár és a tanuló is angol nyelven kommunikál.Üdvözlettel: Mària

    Válasz
  23. Stefán Ágnes

    Kedves András!
    Szerintem nagyon jó ha a tanár angolul beszél a diákokhoz amikor már van annyi szókincsük,h sikerélmény a megértés és a beszélgetés.
    Üdvözlettel:Ági

    Válasz
  24. Saci

    Az én véleményem hogy elöszőr a nyelvtan részt magyatul kellene elmondani mert lehet hogy nem értik meg angolul. Ezért llehetséges hogy rosszul értelmezik a nyelvtani részt.
    Az óra többi részében angolul kellene beszélni.

    Válasz
  25. Kaizer Ferenc

    Kedves Tanár úr!
    Nagyon tiszteletre méltónak tartom,hogy szívügyének tartja a magyarok nyelveket tanuljanak rájött arra is egy turistának nincs szüksége igazán nyelvtanra. De arra viszont igen a boltba piacon péknél állomásokon megértesse magát.A netten így is próbál tanítani még egy lényeges dolog kiejtés szerint leírja a szavakat és mondatokat ami nagy segítség a tanulásba.Az hogy magyarul is vagy teljesen angolul beszéljenek ahhoz nem tudok hozzá szólni mert nem járok angol tanfolyamra. Ahhoz már idős vagyok.
    Tisztelettel: Kaizer Ferenc nyugdíjas. 2020. 09.01..

    Válasz
  26. KOVÁCS Gyula

    Tisztelt Tanár Úr!
    Teljes mértékben egyetértek a levelében Ön által leírtakkal.
    Üdvözlettel,
    Kovács Gyula

    Válasz
  27. Bicsánszky József

    Kedves András!

    Egyet értek. Csak akkor szólaljanak meg magyarul, ha ez elkerülhetetlen.
    Tisztelettel és üdvözlettel:

    Válasz
  28. Kozák János

    Szerintem csak akkor indokolt a magyar nyelv használata, ha meg kell ismerni egy új feladattípust vagy egy nyelvtani szabályt részletesen kell elmagyarázni stb.

    Válasz
  29. Sziléi Kristóf

    Tisztelet Tanár Úr, azt gondolom, hogy angol órán praktikus angolul beszélni.
    Üdvözlettel
    Szili Kristof
    meteorológus

    Válasz
  30. Szilágyi Erzsébet

    Szerencsés, ha a megtanulandó nyelvet használják, viszont ehhez az szükséges, hogy a tanár érthetően, nem hadarva és türelmesen szoktatja hozzá a „diákokat” az idegen nyelv használatához. Így még a nyelvtan is érthető lesz egy idő után, ha azt is idegen nyelven magyarázza.

    Válasz
  31. Nagy Lászlóné

    Véleményem szerint , a nyelvtanulás hatékonyságát pozitívan befolyásolja ha tanár és tanuló egyaránt a célnyelvet használja.

    Válasz
  32. Tatár Kis Imre

    Angolórán csak rendkívüli esetben javasolnám a magyar nyelv használatát.

    Válasz
  33. Arany Zsolt

    Kedves Nyelvmester! Természetesen az a legjobb, ha mindent angolul mondanak el! A tanár felkészültségétől, ill. az igazi rátermettségétől függ, hogy ezt milyen módon képes megoldani! A növendékekkel való kapcsolatától, de inspiráló képességétől is függ mindez! Igenis, mindenféle nyelvtani kérdést lehet egyszerű, de sokatmondó példákkal illusztrálni! A szótárakban is találhatóak példák erre szép számmal! Így legalább az igazi nyelvi fordulatokat is könnyen meg lehet tanulni! De ez csak az én véleményem, örömmel olvasom a másokét is! Szerencsére sok olyan TV adó jön nálunk, ahol az angol feliratokat rendszeresen megmutatják. Én a kezem ügyében tartok egy jegyzetfüzetet, és a látott feliratokat azonnal leírom. Aztán utólag megfejtem. Sokat lehet ebből tanulni! Természetesen a nyelvtant és az angol helyesírást, valamint a szókincset is lehet gyarapítani. Tisztelettel köszönti és jó egészséget kíván: Arany Zsolt. Tata, 2020. szept. 01.

    Válasz
  34. Tímea Kovács

    Én is ezen az állásponton vagyok hogy először magyarázza el a tanár, magyarul is beszéljen de többnyire angolul follyon az óra. Az én megtapasztalasom meg az hogy külföldön dolgozom és egy nemzetiségi iskolába vagyok fiatalok között akiket hallgatok angolul és megértem és meg is marad bennem. Nagyon fontos hogy külföldön vagy külföldi emberekkel kommunikaljunk. Sokat lehet így tanulni.

    Válasz
  35. Zsolnai Jánosné

    Természetesen tanár és tanuló törekedjen arra, hogy angolul beszéljenek az órán, de ha a tanuló valamit nem ért, és s ez akadályozza öt a továbbhaladában, akkor lehessen váltani magyarra, de csak annyi időre míg a probléma megoldodik.

    Válasz
  36. Magyar Erzsébet.

    Tisztelt Neményi Úr !
    Az a véleményem, hogy minél több angol szót mondunk ki, annál jobban rögzül, viszont a tanár-tanuló kontaktus nagyon fontos lenne, néha elég egy bólintás ami megerősít a helyes kiejtésben .
    Üdvözlettel: Magyar Erzsébet.

    Válasz
  37. Sandor

    Az angol óra azért angol, hogy angolul kommunikáljunk. A kommunikációval könnyebb a nyelvet elsajátítani, mint a magolással. Beszélni, beszélni, beszélni kell az adott idegen nyelven. Egyertelmű véleményem, ha az angol órán angolul beszélünk csak.
    Angliában beülnek egy angolórára a világ minden tájáról és a tanár egyetlen nyelven beszél csak: angolul. És mégis meg tudja tanítani a tanulóknak a nyelvet használni!

    Válasz
  38. Karvajszky Andrea

    Úgy lehet jól megtanulni ha a tanár és a diák is angolul beszél az órán.

    Válasz
  39. Tomjanovich Géza

    Szerintem is az a jó amit már kitaláltak. Angolul:
    – Üdvözlés az óra elején, aztán
    – vegyük elő a könyvet, aztán
    – Pistike olvasd el az 5. pontot
    Pistike jelentkezik, hogy ‘excuse me I don’t understand why is in the 3. sentence the (…………..)?
    A válasz magyarul hangozzék el aztán a végén Ready? Did you understand?
    Pistike magába roskad, kardjába dől és a hullaszállítók elviszik.
    Valahogy így.

    Válasz