A tudás a fontosabb, vagy a papír?

Tulajdonképpen úgy lenne logikus, hogy az ember először megtanulja a nyelvet, és utána, ha erről papírra is szüksége van, akkor elmegy, és leteszi a nyelvvizsgát.

  Ez a folyamat azonban időnként megfordul…

Legyen meg a nyelvvizsga, mert tőlem úgyis csak a bizonyítványt kérik! – mondják sokan. Emiatt főleg a vizsgára készülnek, típusfeladatokat gyakorolnak, aztán előbb-utóbb majd csak sikerül a vizsga (inkább utóbb).

  Ezzel kapcsolatban érdekes fordulatot vettem észre mostanában. Több tanulónk hagyta abba tavasszal a tanulást, mert megkapta a diplomáját nyelvvizsga nélkül, és akkor úgy gondolta, hogy a nyelvtudásra nincs is szüksége.

  Eltelt pár hónap, és…
…és most jönnek angolt tanulni…

Először megkönnyebbültek, hogy nem kell nyelvvizsgát tenniük, aztán rájöttek, hogy az angol nélkül nem boldogulnak a munkában.

  Rájöttek, hogy a tudásra van szükségük.

  Igazuk van. Állásinterjúra is sokkal előnyösebb megbízható idegen-nyelvtudással felvértezve érkezni, mint vidáman lobogtatni a diplomát, hogy bizony, nyelvtudás nélkül sikerült megkapni…

Ön mit gondol erről?
Érdekel a véleménye, kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

463 hozzászólás a(z) “A tudás a fontosabb, vagy a papír?” bejegyzéshez

  1. Kis József

    Kedves András! Tanakodtam, hogy válaszoljak, vagy sem! Végül is úgy döntöttem, hogy írok Önnek!
    A kérdés felvetése indokolt, „mert a diploma megszerzésének feltétele a nyelvvizsga megléte” szabály sajnos jelentősen torzította az eredeti elképzelést, szerintem! Ez a „módszer” a kevésbé előrelátók számára csak a vizsgabizonyítvány megszerzését túzte ki a tanulás célja ként! Az így gondolkodók akkor szembesülhettek az „eredménnyel”, amikor beszélniük kellett a bizonyos nyelven! Ez a feladat még a nyelvet jól ismerők számára is komoj ismeretet feltételez, mert az iskolába tanultak csak sok-sok gyakorlással, hoznak eredménytl Ezt csak azok tudják igazán, akik akár jeles nyelvvizsga bizonyítvánnal sem képesek akár az egyszerű, adott nyelven történő bezélgetésre! Az én tapasztalatom szzerint a sok tanulás kivülről, ami nagyban segítheti a megfelelő, folyamatos beszéd képességet! Sokat kell az adott nyalven olvasni és visszamondani az olvasottakat, de legalább a szöveg tartalmát! ÉS SZERETNI KELL AZ ADOTT NYELVET! Üdv.: József

    Válasz
  2. Petróczki Jánosné

    Kedves András! Én már nem tartozom az állás kereső korosztályhoz, igy másként látom a dolgokat.
    Az idegen nyelv tudás nagyon fontos és főleg amikor a munka megkívánja a pontos kommunikációt, új technológia betanításánál, korszerű gépek felszerelésénél , működtetésénél. Vagy ha külföldön munkát vállal
    valaki -szállodában, vendéglátásban, kereskedelemben stb. A nyelv vizsga bizonyítványért meg kell küzdeni, de semmit nem ér ha csak papír és nem tudja a nyelvet használni, akár egy idegen országban is. Olvasni és érteni az idegen nyelvű szöveget. , pl :űrlapok kitöltése,

    Válasz
  3. Zsobrák Mária

    Kedves András!
    Én már mondjuk úgy hogy a szépkorúak csoportjába tartozom, de abban biztos vagyok hogy a nyelvtudás a mai világban nagyon fontos. Sőt több nyelv ismerete mégnagyobb előny. Az angol minimum kell ma már. Telefonhoz, számitogéphez, úgy is mondhatnám hogy a minden napi munkához, létezéshez. Tehát nagyon fontos a tudás.
    Üdvözlettel Mária

    Válasz
  4. Chilly

    Kedves András!

    Abban mindannyian egyet értünk,hogy 2.-3.- többedik idegen nyelv tudása nélkül nem olyan vidám az élet.
    Engem soha nem zavart,ha valaki nem lobogtatta a bizonyítványát, ha meg tudott szólalni és kommunikálni az adott nyelven. De az már nagyon zavart,ha lobogtatta a bizonyítványt és mégis nekem kellett tolmácsolnom a munkadó és a bizonyítványt nagymellénnyel lobogtató között.
    Vannak élethelyzetek, amikor virítani kell a papírt, de mit sem ér a frissen lobogó bizonyítvány, ha az élőnyelv gyakorlati használata nulla mínusz1.))) Szép napot MINDENKINEK! Üdv: Chilly

    Válasz
  5. Kósáné dr. Lévai Katalin

    A nyelv birtoklása a lényeg. Ha valakinek csak a papír kell pillanatok alatt elfelejti, amit tanult, kivéve, ha olyan környezetben van, ahol rákényszerül, hogy használja is.

    Válasz
  6. Dr.Somos Marianne

    A papír(bizonyítvány) megszerzése egy eszköz,ami bizonyos helyzetekben szükséges.A nyelvtudás,illetve a gyakorlatban a nyelv biztos használata és tudása adott esetben nem a papír függvénye.Nyelvvizsga nélkül is tudhat valaki tökéletesen idegen nyelvet.

    Válasz
  7. Dr Ballya Irén

    A tudás a fontos. Beszélni és érteni kellene , jól.
    Ha evvel együtt még legalább a középszintú nyelvvizsgát is letesszük, diploma is lesz róla.Ez a fiataloknak fontos.Talán jobban motiválja az embereket a tanulásra.külföldi ösztöndijakhoz kell a nyelvvizsga.

    Válasz
  8. Dr. Simon Gyula

    30 éve van nyelvvizsgám, naponta olvasok angol szakirodalmat. Több európai és két világkonferenciát szerveztem, napi kapcsolatban vagyok a legismertebb tudósokkal. Számos konferencián voltam angol nyelvű előadó. Ennek ellenére a mindennapi társalgás sokszor állít feladatok elé, hiányzik a mindennapi tréning. Igaz, hogy német barátom mondta 1000 km gépkocsi-vezetés után, fáradtan Berlinbe érve, hogy igyak egy sört, és könnyebb lesz a társalgás, de ez nem a normál társalgási nyelv „oldószere”: a napi tréning sokkal hasznosabb. Nekem ez a napi brainstorm hiányzott. Köszönöm!

    Válasz
  9. Éva Ungvári

    Kedves András?
    Közel a hetvenhez már nincs szükségem papírra.A tudás a legfontosabb többek leszünk általa.Jó érzés ha sikerül megszólalni ,önbizalmat növeli.A fiataloknak pedig szükségük van a nyelvtanulásra mert az életükhöz már nélkülözhetetlen.Nagyon örülök hogy sokan megkapták a diplomájukat, de remélem sokan belátják a nyelvtanulás fontosabb mint a papír „de valamikor kell a papír is”
    Üdvözlettel: Éva

    Válasz
  10. Tuhar Ferenc

    Az anyanyelven túl egy másik nyelv tudását nem a diploma ösztönzi hanem a kvalifikáltsás.Még egy nyelv tudása növeli a személyiségünket. Az angol nyelvtudás ma már világszintű.

    Válasz
  11. Ágota

    Igen, szükséges a nyelvek tudása. Én a papír helyett a tudást tartottam a legfontosabbnak sokáig,de most azt mondom nagyon jó, ha erről dokumentummal, vizsgával is rendelkezünk.

    Válasz
  12. Cselotei Janos, ( John Chalotay )

    Velemenyem szerint a nyelv tudasa sokkal fontosabb mint a Diploma ! 53 evet eltem Canadaban es meg most is tanulom az angol nyelvet, annak ellenere, hogy a 30 eves nuclearis munkam alatt az utolso 4 evben Technikai Utasitasokat irtam tobb tucatot. Ezek 20-80 oldalas fuzetek voltak es rendkivul nagy pontossagra volt szukseg !
    A nagy kerdesem valasz nelkul maradt ! Miert nem a Diplomas Mernok garda tagjai irtak ezeket az utasitasokat ?
    En csak egy „kis technikus” vagyok Diploma nelkul ! Best regards, John Chalotay, Ontario, Canada.

    Válasz
  13. Nagy Judit

    Kedves Tanàr Úr,
    Sajnos én csak nyelvizsgára készítő sablon szövegeket tanultam németül (kb.12-14 év tanulás). Sajnos több éves tudásomat nem tudom használni, mert nem tudok megszólalni németül. Írni, olvasni tudok, de beszélni csak nagyon nehezen. Sajnos a nyelvtanítás nem beszédközpontú hazánkban. Én nem is tudtam megszeretni a nyelvet. Persze nyelvvizsgám sincs.
    Üdvözlettel Judit

    Válasz
  14. Kubányi Magdolna

    Kedves András!
    A legfontosabb megérteni és beszélni egy idegen nyelvet.A nyelv vizsga már
    csak ráadás,a siker megkoronázása.
    Üdvözlettel:Magdika

    Válasz
  15. Nyíri Miklós

    Tisztelt uram! Én már 74-éves nyugdíjas vagyok és van két egyetemi diplomám, amiket akkor szereztem meg amikor nem volt kötelező a nyelvvizsga. Sajnálom, hogy nem köteleztek rá, de a munkakörömben nem volt kizáró tényező, ezért minden mással foglalkoztam, csak a nyelvtanulással nem. Mindíg belefogtam az angol tanulásba, de soha nem értem el odáig, hogy egyedül, tolmács nélkül boldoguljak. / pedig sokat voltam külföldön / angol nyelvterületen is/ Visszanézve látom, hogy még többre vittem volna, ha beszélek angolul. Persze a szakmai hozzáértésem miatt enélkül is megbecsültek.
    A Facebooknak köszönhetően nemrég derült ki , hogy több közeli rokonom él az USA-ban akik évtizedekkel ezelőtt vándoroltak ki és semmit sem tudtunk egymásról. Egyenlőre magyarul levelezünk, de szeretném, ha angolul is beszélhetnénk egymással. Ezért kacérkodtam az ön által felajánlott lehetőséggel. Üdv. Nyíri Miklós

    Válasz
  16. Smuk György

    Munkahely függő, mert van mikor a papír a fontos, de a tudás szerintem sokkal fontosabb…

    Válasz
  17. Andras Hulvej

    Nekem a tudás a legfontosabb! Itt Brittaniában tőlem még egyszer sem kértek bizonyítványt. Ha tudsz beszélni, a következő kérdés.. még tudod oldani? Nem az hogy milyen végzettséged van vagy milyen bizonyítványod. Én gépjármű spec.technikus vagyok de minden papíron meg van még angolul is még soha senki nem kérte, de ha nem tudok beszélni itt nem érek semmit

    Válasz
  18. Pál-Kutas Balázs

    Tisztelt Tanár Úr !
    Egyértelmű számomra, hogy a napi rendszerességgel művelt tudás megszerzése az elsődleges.
    Kellő nyelvtudás nélkül nem szabad bizonyítványt adni, nem ér semmit.
    Üdvözlettel: Pál- Kutas Balázs

    Válasz
  19. Trajer Margit

    Őszintén én most tanulóm a németet 1 éve járok ki dolgozni az idősek segitenek benne. Csak a kiejtéssel van problémám.

    Válasz
  20. Janechné Bálint Zsuzsanna

    Én idős vagyok, és csak saját kedvteléből tanulom- tanulgatom, de ha megint lesznek akciós tankönyvek akkor most-már szeretnék venni belőlük.
    Várom a lehetőséget.
    Üdvözlettel:
    Janechné Zsuzsa

    Válasz
  21. Katona Ferencné

    Szerintem sokkal lényegesebb a nyelvtudás, mint a papir. Egy munkahelyen nem a nyelvvizsga bizonyítványt kellene nézni, hanem az illető hogyan tud beszélni azon a nyelven,amire keresik a munkavállalót. Én már nyugdijas vagyok,nem szándékozom nyelvvizsgázni, csak saját akaratomból szeretném legalább alapszinten meganulni a nyelvet. Üdvözlettel: Erzsi

    Válasz
  22. Vonya Marisnne

    Kedves András!

    Nekem pontosan az a véleményem,mint Önnek! Ha valali már elkezdte tanulást,és azért hagyta abba.mert nem kell mostmár nyelvvizsgát tenni,az óriási hibát követ el.Örülni kellene inkább,ha tanulhat valaki.akkor csak fejezze be,és ne egy papirt lobogtasson valódi tudás nélkül!

    Üdvözlettel: Vonya Marianne

    Válasz
  23. Payr Erika

    Kedves András! Úgy vélem a dolgot két nézőpontból lehetne megvizsgálni. Tapasztalatom az, hogy a közszolgálatban a papír a fontos, a piaci szférában pedig a tudás. Addig, amíg a diploma fontos az adott munkakör betöltéséhez (ez elsősorban a közszolgálatra érvényes) a mérleg az oklevél megszerzése felé billen el.
    A privát szférában különösen a nemzetközi cégeknél természetesen a tudás és nem a papír a fontos. Ismerek olyan 10 évig Svájcban élt fiatalembert, aki felsőfokon beszél németül, franciául és angolul, papírja nincs róla, sőt diplomája sincs, de kereskedelmi igazgató milliós fizetéssel. Amennyiben a saját véleményemre kíváncsi, én mindenképpen a tudást tartom fontosnak. Hiszen a tudás a legjobb dolog a világon. Önbecsülést, magabiztosságot ad és ami számomra a legfontosabb óriási örömet nyújt. Őrülten irigylem a nyelveket folyékonyan beszélőket. Több évtizede foglalkozom ilyen-olyan intenzitással és megszakításokkal az angollal, de még a mai napig nem értem az amerikai filmeket és görcsben vagyok, ha beszélni kell. Hogy mennyit számít a nyelvi környezet? Ezelőtt húsz évvel két hétig Lengyelországban voltam. Két hét alatt sok olyan kifejezés ragadt rám, amivel számomra is meglepő módon bátran beszéltem és megértettem magam lengyelül, jobban, mint egy évi itthoni izzasztó angol tanulás után. Üdvözlettel.

    Válasz
  24. Kövesdiné Veres Györgyi

    Szerintem a nyelvvizsgát az érettségihez kellene kötni. Aki gimnáziumba jár, valószínűleg tovább akar tanulni, amihez elengedhetetlen a nyelvvizsga.
    Én nem ezért, hanem fejlődés ,tudásvágy miatt kezdtem el angolul tanulni. Aki rájön, hogy annál több ember, minél több nyelvet tud, azt nem érdekli a papír, a saját örömére tanul és élvezi a tanulást, ahogy én is.
    Üdvözlettel: Kövesdiné Veres Györgyi

    Válasz
  25. Laki Dóra

    Azt gondolom, kell a magabiztos nyelvtudás, és annak dokumentáciÓja, a mai fiataloknak.

    Válasz
  26. Dr. Borszéki Éva

    A tudás a fontos, a papír akkor jó, ha megfelelő tudás van mögötte. Nem tartom jónak, hogy megkaphatták a diplomát nyelvtudás nélkül, ezt a vírus nem indokolta.

    Válasz
  27. Papp László

    szerintem a tudás a fontosabb. Én 46 évesen tanultam a németet Drezdában
    majd gyakoroltam Vácon. Majd 50 éves voltam amikor kiderült, hogy cégemnél,
    az IBM-nél az angol a hivatalos nyelv. Ekkor ez következet. De azért ajánlatosabb
    hamarább elkezdeni az idegennyelv tanulását. Papp László
    megj. én Márta férje vagyok.

    Válasz
  28. Borszéki Katalin

    Kedves Tanár úr! Szerintem a tudás a fontos. Nem tartom helyesnek a fiataloknak azt a gondolkodását, hogy nem kell nyelvet tanulni. A mai helyzetben angol és német nyelv ismerete nélkül nem boldogul a világban. A saját tapasztalatom alapján, nagyon kellemetlen, hogy nem értem a német nyelvet, ha itt vagyok az országban. Tudok olyan embert akinek van papírja és nem érti a nyelvet. Gyakorolni kell és menni fog.
    A fiam Németországban dolgozik, németet és angolt beszéli, semmi gondja nincs. Igaz ő 6 éves korától tanulta a németet. Neki tetszett ez a nyelv saját magától akarta. Én csak minimális beszédet és megértést szeretném elérni. Segítő készek, hogy megértsem őket az itteni emberek. Én már nyugdíjas vagyok, de azért tanulni szeretnék. Köszönöm a megkeresést. Üdvözlettel: Katalin.

    Válasz
  29. Metzger Rezső

    Tisztelt Neményi Úr!
    Természetesen az a bölcs aki tanul.
    De most nem ezért írok.
    73 éves vagyok, megkattintottam korábban hirdetését, azóta kapom leveleit. Köszönöm. Őszintén mondom, átolvasás után könyvtárba tettem őket, nyáron egész nap a kertben molyolok, ha nincsen más teendőm.
    A tél folyamán újra előveszem őket, akkor döntök a Könyv vásárlásáról is. Mindezt pusztán agytorna céljával.

    Mégegyszer köszönöm a leveleit!

    Metzger Rezső

    Válasz
  30. Meidlinger Nikoletta

    Fontos a tudás, amit papírral kell igazolni! 👍😉🙂
    A papír nem elegendő 💋😘👌

    Válasz
  31. Kalmárné Mozsár Emília

    Én is úgy gondolom, hogy a tudás fontosabb mint a papír.
    Teljesen mindegy, hogy a munkához, vagy külföldön a mindennapi élethez van szükség az adott nyelvre.
    A papír tudás nélkül semmit sem ér.

    Válasz
  32. Krajczár Mária

    Kedves Tanár Úr ! Bizony ez így van a fiatalok körében . Mint , már többször írtam én egyik kategóriába sem tartozok . Nekem vannak diplomáim , nem kell mennem állásinterjúra . A angol nyelv tanulása mindig nagy álmom volt . Nekem , nem papír kell . Látom a környezetemben , hogy az olyan is …. Bár a fiatalok gyorsan és könnyebben tanulnak , de nagyon sokan később nem használják , nem gyakorolják . Ez szomorú .Én , egy kicsit leálltam tavasz óta . Sok a lehangoló , nehéz körülmény . Szeretem az időmet hasznosan tölteni , ezért most , ahogyan beszorulunk a lakásba , újra előveszem a leckéket ismételek és folytatni fogom az angol nyelv tanulását . Köszönöm a leveleket ! üdvözlettel Krajczár Mária

    Válasz
  33. csaba vas

    Kedves András! Nekem az a véleményem, hogy akinek szüksége van rá az meg fogja tanulni. 9 évig nyaggattak az orosszal minek? Soha nem volt rá szükségem. Nem voltam angol nyelv területen és most már nem is leszek. (62 elmúltam) túl sok szép hely van Magyarországon is. Ráadásul nagyon „bántja” az önértékelésemet, hogy Magyarországon nekem kellene megtanulni idegenül. Tanuljon meg az magyarul aki idejön, utasítgatni. Ha én megyek külföldre dolgozni, tőlem is elvárhatják az ottani nyelv bizonyos fokú megértését, beosztástól függően. Tisztelettel: Vas Csaba

    Válasz
  34. Bódi Lászlóné

    Minden képen a tudást tartom elsődlegesnek, de az első tudásszint felmérés a nyelvvizsga, ami ebben az esetben a papír. Szerintem nagyon fontos , hogy olyan közegben is tudjon gyakorolni az adott személy, ahol
    nem beszélik az anyanyelvét. Ebben az esetben rá van kényszerülve a kérdezésre és megismerheti a területenként eltérő kiejtéseket.

    Válasz
    1. Székelyné Szeli Edit

      Tisztelt Neményi Úr!
      Szerintem is a tudás a fontos. A korábban szerzett német tudásomat szándékoztam feleleveníteni önszorgalomból, és azért, hogy „ne rozsdásodjon be az agyam”. Korábban a panziónkban a vendégekkel lehetőségem volt a német nyelv gyakorlására. Most már a vendégek is elmaradtak, és közben 75 éves lettem. Hálás szívvel köszönöm a leckéket, és a sok kedves biztatást.
      További munkájához jó egészséget kívánok: Szeli Edit

  35. Szabó László

    A papír szükséges, de nem elégséges feltétel ahhoz, hogy valaki „boldoguljon” a nyelvtudásával. Rengetegen szereznek nyelvvizsga bizonyítványt, jól tudják a nyelvtant, talán a szókincsük is gazdag, de beszélni……….
    nem tudnak, vagy nem mernek idegen nyelvi környezetben. CsaK egy bizonyos ideig külföldön szerzett gyakorlat teszi magabiztossá, hogy merjen beszélni!!!!!!!!!!!
    (nem néztem meg a hozzászólásokat, ezért lehet hogy hasonlókat írtak)

    Válasz
  36. Monika

    Ferjemmel lassan öt eve elünk Nemetorszagban. Hiaba volt nyelvizsgank, tehat volt papirunk😁, a kommunikacio ennek ellenere is nagyon nehez volt az idegen környezetben. Az otthon eröltetett, begyakoroltatott mondatok nem jöttek be. Teljesen mas az otthoni vilag es itt a valovilag. Ha van is papirom, de sehol sem tudom kifejezni es megertetni magamat, akkor az szinte semmit nem er. Otthon reszt vettünk kulonbozo nyelvi kurzusokon,de a tanarok tobbsegenek szerintem nincs meg a nyelvteruleti tapasztalata es nem ismeri a logikat ami a nyelv mögött van. Meg egy megjegyzes, a fiam nemet tanara otthon azt mondta neki,hogy te soha nem fogsz nemetül megtanulni.Miert? Mert kettes volt csak belöle. Az elet mast igazolt szerencsere, felelőssegteljes manager allasban dolgozik immar öt eve Nemetorszagban. Papirja nincs rola, de felsőfokon beszel.Szep napot kivanok mindenkinek.

    Válasz
  37. Süle István

    Természetesen a tudás minden területen többet ér.A papirja mindenkinek lehet.

    Válasz
  38. Csoma Zoltánné

    Természetesen ebben a modern világban egyre nagyobb szükség van a nyelvtudásra, főként
    a fiataloknak, a sok külföldi cég, csak nyelvtudással alkalmazza őket.
    Igen, ha én fiatal lennék , én is bővíteném a nyelvtudásomat, de közel a nyolcvanhoz én már
    letettem róla, de azért nem tudnának eladni, annyit tudok németül.
    Hát a tudás fontosabb, mint a papír!!!

    Válasz
  39. Sztrunga Istvánné

    Üdvözlöm, és köszönöm megkeresését! Szerintem a tudás fontosabb, mint a papír. A papír önmagában nem bizonyíték a tudásra.

    Válasz
  40. Pinternè Marcsi

    Èn már csak hobbiból tanulók, 75 èves vagyok. Szeretek utazni ès legalább az alapismeretek szüksègem van.

    Válasz
  41. Kolozsi Melinda

    A nyelvtanulásban a kommunikációra való készség a legfontosabb. Nem a nyelvtan bemagolása. Egy alap fontos, de nem szabad túl sok hangsúlyt fektetni rá. Inkább mondatokat fontos tanulni és nem csupán szavakat.

    Válasz