A tudás a fontosabb, vagy a papír?

Tulajdonképpen úgy lenne logikus, hogy az ember először megtanulja a nyelvet, és utána, ha erről papírra is szüksége van, akkor elmegy, és leteszi a nyelvvizsgát.

  Ez a folyamat azonban időnként megfordul…

Legyen meg a nyelvvizsga, mert tőlem úgyis csak a bizonyítványt kérik! – mondják sokan. Emiatt főleg a vizsgára készülnek, típusfeladatokat gyakorolnak, aztán előbb-utóbb majd csak sikerül a vizsga (inkább utóbb).

  Ezzel kapcsolatban érdekes fordulatot vettem észre mostanában. Több tanulónk hagyta abba tavasszal a tanulást, mert megkapta a diplomáját nyelvvizsga nélkül, és akkor úgy gondolta, hogy a nyelvtudásra nincs is szüksége.

  Eltelt pár hónap, és…
…és most jönnek angolt tanulni…

Először megkönnyebbültek, hogy nem kell nyelvvizsgát tenniük, aztán rájöttek, hogy az angol nélkül nem boldogulnak a munkában.

  Rájöttek, hogy a tudásra van szükségük.

  Igazuk van. Állásinterjúra is sokkal előnyösebb megbízható idegen-nyelvtudással felvértezve érkezni, mint vidáman lobogtatni a diplomát, hogy bizony, nyelvtudás nélkül sikerült megkapni…

Ön mit gondol erről?
Érdekel a véleménye, kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

463 hozzászólás a(z) “A tudás a fontosabb, vagy a papír?” bejegyzéshez

  1. Simon Márton

    Idős ember vagyok.84 éves.Iskoláim éveiben az OROSZ nyelv volt a kötelező:Budapesten születtem de ROMÁNIÁBA voltam fiatal.Végig magyar iskolában jártam. A vallás nem kötött le három nagy vallásközösséget ismertem, a római katolikust a reformátust és az unitáriust.Én református vagyok
    Romániában Tordán éltem sorkatonai szolgálatra igen gyenge román tudással vonultam be.Ott tanultam meg szinte perfektül a nyelvet.( 3 év) V.osztályban volt egy év FRANCIA majd 6 tanév OROSZ.Jó nyelvérzékem volt.De életem során sehova sem kellett nyelv vizsga.Utazgattunk EURÓPÁBAN, Párizs előtt 10 km.-el ujítgattam fel francia nyelvtudásomat.ANGOL nyelvterületen nem jártunk.A szocialista országokba jó volt az orosz de mindenhol elmondtam hogy én MAGYAR vagyok csak nem ismerem a nyelvüketSok külföldi országban megkaptuk:NEM TUDNI Á MÁGYÁR
    Két fiam van Világutazók.ANGOL és NÉMET nyelv vizsgával:Gyermekeik is 2+2
    Üdvözlettel:Simon Marci

    Válasz
  2. Gadányi Csabáné

    Egyetértek azzal, hogy biztos nyelvtudás nélkül már jó állást nem osztogatnak.
    Fontosnak tartom a vizsgát is, mert állásinterjúra nagyobb eséllyel hívják be a
    jelöltet, hacsak nincs valamilyen kapcsolati tőkéje az álláskeresőnek.
    Ami még a fentiek mellett szól az az , hogy az állást meg is kell tudni tartani.

    Válasz
  3. Zoltán Gáborné

    Kedves András!
    Az én véleményem erről annyi, hogy az óvónői szakmához nem kell nyelvvizsga. Egy elég harcos és egyben barátságos, kedves attitűd kell, nem nyelvvizsga. A hittan oktatásához szintén. Én örülök hogy megúsztam.

    Válasz
  4. Zadravecz Margit

    Ha én munkáltató lennék, nem kérnék papírt. A leendő munkavállalóval az általa megadott nyelven zajlana az állásinterjú.

    Válasz
  5. Kern Zsoltné

    Kedves András! Egyetértek Önnel, a tudás fontosabb, nem a vizsga. Szerintem az embernek érzelmileg és mentálisan is fontos a biztonság. A nyelvtudás AZ. Legalábbis én így érzem utazásaim, külföldi kapcsolataim során is. Nagyobb bátorsággal és kedvvel tudunk jönni, menni a nagyvilágban is.
    Köszönöm az eddigi segítséget is! Üdvözlettel: Kata

    Válasz
  6. Dani Gábor

    Kedves András!
    Jó esetben levelének első mondatával értek egyet, viszont más esetek is adódnak az életünk során és
    akkor jönnek a különböző ötletek a megoldás, siker vagy túlélés érdekében. Mindig az adott helyzetet
    vizsgáljuk meg, körültekintően.
    Tisztelettel,
    Gábor

    Válasz
  7. Hegyes Zsuzsanna

    Kedves András!
    Bizony egyetértek, hogy nagy szükség van a nyelvtudásra, akár van papír róla akár nincs. De mindenképp, aki használni szeretné hosszabb távon, hát bizony rákényszerül a vizsgapapírra. De utána ne feledkezzen el, hogy mindig kell gyakorolni a nyelvet, mert különben hamar elkopik a tudás és csak nagy gyakorlással jön vissza a rég tanult anyag.
    Köszönöm eddig küldött anyagait. Üdvözlettel Hegyes Zsuzsanna

    Válasz
  8. Farkas Katalin Erzsébet

    Kedves András! Szerintem ez azért van,mert van aki csak azért csinálja,hogy a papírral játssza az agyát.Van aki meg azért mert úgy gondolja,hogy a papír elég ahhoz,hogy munkát kapjon.Mikor rájönnek,hogy sajnos nem úgy van,mint ahogyan gondolták,akkor gyorsan elkezdenek tanulni,hogy valami tudásuk is legyen.
    Tisztelettel:Farkas Katalin

    Válasz
  9. Szabó Lászlóné

    A fiam informatikus az idén végzet .Nyelvvizsga papír nélkül is megkapta a diplomáját
    Most megint elkezdett nyelvtanárhoz járni,kérdeztem miért a válasz meg kell az angol tudás az informatikában. Sajnos az én kitartásom nagyon kevés. Köszönöm.

    Válasz
  10. Zsolnai Gáborné

    Teljesen igaza van András, a tudás fontosabb, mint a papír .Sajnos nálunk a papír számít, mindegy, hogy az illető használja, tudja e használni a nyelvtudását, vagy csak papírja van róla, megkapja a magasabb fizetést. Pedig elsősorban magunknak tanulunk. Irigylem azokat az embereket, akik anyanyelvi szinten beszélnek több nyelven is. Én sajnos, bár tanultam németet és eny kis ideig angolt is, de egyiket sem beszélem már. Bár elmúltam 60, de nem adom fel, megpróbálom újra az angolt, hátha most több időm van vele foglalkozni, és talán használni is fogom tudni a nyelvtudást.

    Válasz
  11. Kőszegi Mária

    Én csak hobbiból tanulom az angolt. Mindegy hogy hány éves valaki, sosem tudja, hogy hova veti az élet (migránsok). Fontos, hogy tudjon egy világnyelvet. A nagyapám a szerb tudásának idős korában a II.világháborúban vette hasznát. Csak azt nem tudom, hogy olvasás nélkül miért nem értem a CD-n a beszédet??? Mint ha másik nyelv lenne!!! Tisztelettel Mária.

    Válasz
  12. Lovászné K. Katalin

    Bizonyos helyzetekben, az életben mindennél többet ér a tudás. Egy kicsit is magára adó munkáltató csak akkor érdeklődik erről ha az a javadalmazás része. Az már más kérdés, hogy az állásinterjún akár ki is próbálhatja a jelentkezőt.

    Válasz
  13. Paniti Gyöngyi

    Természetesen a tudás fontosabb mint a papír.
    Angolt tanulok. Maradnék a francia és az olasz mellett.
    Én már a 66 évemet betöltöttem.

    Köszönettel
    Paniti Gyöngyi

    Válasz
  14. Judit Pente

    Az az erzesem,h.a legfontosabb a mai vilagban,h.legalabb egy,de ketto,sot harom nyelvet is meg kellene tanulnunk!De ezt a legjobb lenne mar kiskorban elkezdeni!S erre nagy hangsulyt kellene forditani,mar elso osztalytol,ugy,m.a finneknel!Nagyon jo Oktatasi rend van Finnorszagban!S olyan orommel jarnak iskolaba,nem stresszelnek a gyerekek,hanem szinte jatszva tanulnak!Megis 6 eves,isk.elokeszito vegere mar gyonyoruen olvasnak!!Itt is igy kellene!

    Válasz
  15. Kertész Béláné

    Kedves András! „A jó pap is holtig tanul” tartja a szólás, s én is azon a véleményen vagyok, hogy a tudást
    tartom fontosabbnak, néha a papírra is szükség van, ahol esetleg díjazzák is a nyelvvizsgát fokozatok
    szerint a munkabérnél,de szerintem az számít, hogy az ember tudjon kommunikálni, érteni a mások
    közlését, írását(nekem is ez a célom, hogy megértsem a mondanivalókat!, csak többet kell vele foglalkoznom)
    A szorgalmunkon sok múlik és az erre szánt időráfordítás is aminek később fog meglenni a gyümölcse.
    Ismételten közölve, minden rajtunk múlik, hogy mennyire akarjuk.

    Válasz
  16. Abrudan Katalin

    Itt a hozászolásokban olvastam, hogy önt nem az a cél vezérli hogy tanítson, hanem hogy pénzt szerezen! Erre én csak annyit tudok mondani hogy ne legyünk rosszindúlatuak! Mikor nyelvtanúlásra jelenkeztem, nem tudtam beszélni sem olvasni Angolul, csak írni! Önnek köszönhetöen elég szépen beszélem az angolt és az Angoloktól is sokat tanúltam! Na most a könyvrõl csak annyit hogy nincs ráerõszakolva senkire! Miért baj az ha Ön is keres egy kis pénzt, hiszen az angol leckék ingyenesek! Ezeket a könyveket meg nem ingyen nyomtatják! Senkire nem tartozik hogy Ön mit csinál a pénzel!

    Válasz
  17. belinszki.tibor@gmail.com

    Kedves András
    Igaza van. Nem a papir a fontos hanem a nyelvtudás!
    Rendes interjunál nem a papírt kérik el először, hanem a beszéd közben válltanak a kívánt nyelvtudásra.
    Ez a lényeg mert a papír nem beszél helyettünk.

    Válasz
  18. Bruder András

    Szerintem a tudás a lényeg. Viszont ha már így sikerült újra kapcsolatba kerülni,még szeretném rendelni,ha van rá mód a. Buldozer angol tanfolyam kezdőknek 2. Részt… köszönöm.

    Válasz
  19. Sótér Árpádné

    Természetesen a tudás.Én 1957 bén kezdtem dolgozni vegyészmérnöki diplomával,minimális német és orosz nyelvtudással.Család és munka mellett tettem le az orosz nyelvvizsgát és próbáltam a németet sem elfelejt en.Ennek köszönhetttem a szakirodalom olvasásán kívül szamos szakmai külföldi utat keletre és nyugatra, ami abban az idoben is sokat jelentett.
    Most az angollal – ahogy az egészségem és idom engedi -kedvtelésből foglalkozó.

    Hajrá fiatalok!!!
    Éva néni

    Válasz
  20. POMÁZI KÁROLYNÉ

    Kedves András!
    Mind kettő fontos. Ha van nyeltudás, akkor könnyeben jutunk munkához, talán még a nyelvizsga bizonyítványtól is eltekintenek, egy ideig. Az interneten is könnyebben tudunk olvasni, cikkeket.

    Üdvözlettel:
    Pomázi Évi

    Válasz
  21. Szabó Andrásné

    Én már 70 éves vagyok.Szórakozásból jelentkeztem.Nagyon jó,hogy egy kicsit tornáztatom az agyamat.
    A véleményem az, hogy ahány nyelvet tudok,annyi ember vagyok!
    Csak csodálni tudom a több nyelvet beszélő okos embereket.
    3 unokám van,mindegyik beszéli az angolt.
    Üdvözlettel és jó egészséget kívánok
    Önnek és az egész csapatnak Eszter

    Válasz
  22. H. Pataky Katalin

    Természetesen a tudás fontosabb! Hallottam már olyan állás-interjúról is, ahol egyszerűen elkezdtek beszélgetni angolul a jelentkezővel, és eldöntötték, hogy elég-e nekik az a szint, amit tapasztaltak nála. Papírt nem is kértek…..

    Válasz
  23. László Éva

    A nyelvvizsgaert pénz jár a közigazgatásban legalábbis így van. Más kérdés, hogy jogtalanul fizetik, ha valóban nincs mögötte tudás, de lelkiismeretük rajta, főként a munkavállalónak. Morális szempontból megközelítve, ez a véleményem.

    Válasz
  24. Abrudan Katalin

    Kedves András! A nyelvtudásra szükség van, mert külömben az ember nem tud érvényesülni idegen országban! Angolok közt vagyok de mostmár tudok érvényesülni! Nagyon sokat tanúltam az angoloktól is!

    Válasz
  25. Attila

    Kedvas Neményi Úr
    Szinte mindenben egyetértek Önnel. Alkalmazotti életem felét multiknál töltöttem, (már nyugdíjas vagyok) nyelvvizsgám nincs. Villamosmérnökként mindig sźükség volt az aangol nyelv valamelyes ismeretére,, így lassan eljutottam a szükséges szintig. Nagyon támogatom a magyar írásmódot a kiejtés tanítására. Bőven megfelel, angliai és skóciai útjaim során megtapasztaltam, hogy a korábban tanult kiejtést valószínűleg egy másik bolygón beszélik.
    További sikeres nyelvoktatást
    Attila

    Válasz
  26. György Irén

    Én már 68 éves vagyok, csak hobbiból tanulom a nyelvet /olasz/ Semmi kötelezettségem nincs, munkába sem járok már, nyugdíjas vagyok, remélem ha még el jutok Olaszországba mint túrista, akkor jó lesz ha tudok egy kicsit olaszul. Sajnos beteget ápolok jelenleg, és nem haladok úgy ahogy szeretnék a tanulással, de remélem be tudom még hozni a kimaradásaimat. György Irén

    Válasz
  27. Béla

    Kedves András!
    Lehet, hogy a papír egyes alkalmakkor fontos, de csak a tudás számít. Mindig erre kell törekedni.
    üdvözlettel. Béla

    Válasz
  28. Gudmon Istvànné

    Véleményem szerint mindkettöre szülsèg van, èn 50-50%-t mondok! Ma már feltètlen a nyelv is szülsèges!

    Válasz
  29. Tóth Eszter

    Szerintem a tudás fontosabb. Akinek szüksége van a papírra az úgy is elmegy vizsgát tenni. Üdvözlettel :Eszter

    Válasz
  30. Józsefné Balázs

    Szerintem a mai világban nagyon fontos a nyelvtudás elsősorban az angol. Én már nyugdijas vagyok, de nagyon érzem a hiányát hogy nem tudok beszélni. Ezért kezdtem ujra tanulni mert akár az utcán kell utbaigazítani turistákat, vagy nyaraláskor kell vmit megkérdezni fontos az angol. Ezt a világon mindenhol beszélik már. Ezért nagyon hasznosak nekem ezek a nyelvleckék, mert a nyelvtant már tanultam, tehát nem idegenek ezek a leckék. És nagyon jo hogy témák szerint van összeválogatva! Hiányzik is hogy már nem kapom a leckéket! Vagy vége van? Ja és a kérdésre válaszolva szerintem a tudás a fontos!
    Tisztelettel Balázs Józsefné

    Válasz
  31. Nagy Katinka

    Kedves András!
    Én 37 évesen tettem ECL középfokú C típusú sikeres nyelvvizsgát a papír kedvéért. Nagyon szerettem volna persze használni is a nyelvet, de erre nem sok alkalom adódott, így mostanára úgy vagyok, hogy több mindent megértek, de élő szóban csak „pötyögök”, amit szégyenlek is. A papír jelenlegi munkámhoz nem is kell, viszont beszélni alkalmanként jó lenne.
    Valóban nagyon fontos a magabiztos, elsősorban szóbeli tudás.

    Válasz
  32. Jászkai Szilvia Katalin

    Ez olyan kedves András milyen nyelvet tanultam. Igen az Oroszt elég régen, de nem tudom már beszélgetésbe irányítani. A tudás az mindennél fontosabb.

    Viszlát szép mai napot kívánok Szilvia. ✒️📜🖥️🖲️😊😊😊😊😊😊♥️♥️✍️

    Válasz
  33. Georg

    Szerintem a nyelvtudás nagyon fontos dolog, főleg az emberi érintkezés ill. külföldi utazások során. De munka közben is szükséges lehet. Magam is beszéltem németül és oroszul is, és többször kellett fordítanom, tolmácsolnom akár az egyikről a másikra, vagy éppen magyarról.

    Válasz
  34. Fülöp Zsuzsanna

    Természetesen a tudás a fontosabb! Hiába van papírom vmiről, ha annak a vminek nem vagyok a birtokában. Vagyis a nyelvvizsga készség szintű nyelvismeret nélkül mit sem ér.

    Válasz
  35. Szabolcs

    Tisztelt András!
    Én 46 évesen, 3 kisgyermek, két munkahely (és négy kerék) mellett járok a PTE MiK-re, ahol reményeim szerint januárban államvizsgázom. Magam meglepődtem a Kormány döntésén, de azon is, ahogyan a nyelvtanárok kiakadtak a társasági oldalakon, hogy most akkor ELVETTÉK a kenyerüket. A szerény véleményem a következő, ha már megkérdezett: Nem elvették, hanem a nyelvtanárok óriási lehetőséget kaptak, kitömték a zsebeiket, amikor kötelezővé vált a diplomához a nyelvvizsga. Ismereteim szerint sehol nem az. Magam a 2000-es évek óta programozom, fórumokon tanultam amit tudok, és olvasom, ha kell, írom is (úgy-ahogy) az angol nyelvet, és ami a legfontosabb: SZOMJAZOM a tudást. Ám 46 évesen az imént említett okok miatt nekem spec. nyelvképzésre van szükségem, nem fogok tudni a sarokba vonulni hf-ket írogatni és magolni, heti 2x, 3x is hajlandó vagyok tanulni a nyelvet, amennyiben OTT, Akkor meg is tanítják nekem abban a 2x, 3x másfél-két órában (VAN ILYEN!)
    De továbbra is az a véleményem, ha nekem 46 évesen 2 munkahely és 3 gyermek mellett KELL majd a nyelvvizsga a diplomámhoz, akkor eldobtam négy évet, nem a tudásom miatt, hanem mert szeretett hazám kormánya szerint nem fogom megérdemelni az oklevelet.
    Tisztelettel:
    Szabolcs

    Válasz
  36. Julianna

    Tisztelt András!
    Szerintem nagyon fontos a diploma mellé a nyelvvizsga, de ha csak papír van róla az nagyon szomorú dolog.
    Elsősorban a nyelvet kell jól beszélni és akkor van értelme nyelvvizsgát tenni. Egész életben szükség van nyelvekre:angol, német, francia, stb.
    Tisztelettel üdvözli: Julianna

    Válasz
  37. NAGY BÉLA

    TISZTELT ANDRÁS !

    AZT GONDOLOM FONTOS AZ IDEGEN NYELV ISMERETE. AZT IS GONDOLOM, HOGY NEM IGAZSÁGOS A VILÁGGAL SZEMBEN AZ UN. VILÁGNYELV ISMERETE. PONTOSABBAN EGY VILÁGNYELV PL. LATIN, VAGY ESZPERANTÓ, VAGY BÁRMELYIK MESTERSÉGES NYELV (AMELYIK ALKALMAS) HATÉKONY TANÍTÁSA GYERMEKKORTÓL KEZDVE(KIS). ÜDVÖZLETTEL BÉLA

    Válasz
  38. Dániel Györg

    Röviden:

    Az orvosom értsen az anatómiához, a gyógyszer-kémiához.

    Ettől jó orvos, és nem német rendhagyó igék ragozásától.

    Különösen a COVID-os időkben.

    .

    Válasz
  39. Schumeth Erzsébet

    Kedces Tanár Úr!

    Mindenképpen érdemes tanulni nyelvet, nyelveket. Egy fiatalnak különösen, hiszen ő még befogadóképes, tágíthatja meglévő tudását.
    Szeretettel:
    Erzsi

    Válasz
  40. Mándoky Szittya

    Kedves András!
    A tudás a fontosabb.
    Az órán magyar nyelven is kommu-
    nikálva jobban megy a tanulás.
    Ha csak angolul megy a diskurzus
    nagyon nehéz a szöveg megértése.
    Így jobban rögzül.
    Tisztelettel: Mándoky Szittya

    Válasz