A nyelvtanulás egyik leghatékonyabb módja az olvasás

Ha a nyelvtanulást egy sporthoz kellene hasonlítanom, akkor elsőre a távgyaloglás jutna az eszembe. Az ember lassan halad, de ha kitartó, akkor messzire jut…

Vagyis semmiképpen nem sprint, nem rövidtávfutás. Kell hozzá szorgalom, kitartás. Ám ez nem jelenti azt, hogy a nyelvtanulásnak unalmasnak kell lennie, és csak magolásból meg nyelvtani feladatok megoldásából kell állnia.

Ami viszont elengedhetetlen, az az, hogy a mindennapunk részévé tegyük az adott nyelv gyakorlását. Érjen minket sok információ a megtanulni kívánt nyelven. Már megbeszéltük, hogy erre jó a háttérben a filmnézés, a zenehallgatás.

És olvasni is jó!

Több oka is van, nézzünk meg ezek közül párat, a teljesség igénye nélkül.

1. Az olvasással fejlesztheti a szókincsét.

2. Olvasás közben az új szavakat a megfelelő szövegkörnyezetben tanulja meg, a „természetes élőhelyükön találkozik velük”.

3. Szórakoztató.

Ön mit gondol? Szokott idegen nyelvű tartalmat olvasni?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

281 hozzászólás a(z) “A nyelvtanulás egyik leghatékonyabb módja az olvasás” bejegyzéshez

  1. Cziráki István

    Kedves András !
    Foglalkozásom miatt kénytelen voltam németül tanulni, még az 1985-90-es években. Ahogy nyílt a nyugati határ, egyre több osztrák vendégem lett. Nulla volt a tudásom, általánosban oroszt tanultam. Voltak napok, hogy reggel 9 órától 15 óráig csak német nyelvet hallottam, ami bizony nagyon értelmetlen volt számomra. Aztán a hónapok során hallás után, egyre több rögződött bennem. Próbáltam szavakat tanulni, de nehezen ment. Beiratkoztam egy csoportos tanfolyamra, de nem volt nagy haszna. Rátaláltam a Burgenlandi Rádióra, a jó zene mellett csak németet hallottam. Pár év elteltével a szakmai nyelv szinte hibátlanul ment. Nem elégedtem meg ezzel, elkezdtem német nyelvtankönyveket olvasni. Kb 10 év után már társalgási szintem beszéltem és a német helyes írás is magyar osztályozással jó erős négyes volt. Szorgalom és kitarts meghozta gyümölcsét. Eljutottam arra a szintre, hogy magyarul nem kell gondolkodni, amiről beszélek. Már nyugdíjas vagyok, ritkábban van lehetőségem a német nyelvhasználatra, de a tréningek megmaradtak. Egy könyv, vagy egy tankönyv visszahozza a felejtést. Olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni. Elnézést, hogy bővebben írtam. Szerintem a beszélgetés és az olvasás hasznosabb, mint a kurzus.
    Üdvözlettel, Cziráki István

    Válasz
  2. Kiszely Csaba

    Tegnap kaptam meg a könyveket és a CD-et(Német),máris teszik.Valóban egyszerűnek tűnik.Köszönöm.

    Válasz
  3. Mari Zombori

    Kedves András, egyetértek a véleményével, biztos, hogy nagyon hasznos az idegen nyelvű könyvek olvasása nyelvtanulás céljából.

    Válasz
  4. péter

    igen jo az olvasás csak nagyon kevés konnyu német szoveget mesét találni a neten

    Válasz
    1. Eta

      Kedves Péter!
      Ajánlom az idegennyelvű könyvtárt (OIK), ahol rengeteg – különböző szintű, kifejezetten a nyelvtanulók számára írt – német nyelvű könnyített olvasmányt talál. Jómagam is ezeket olvasom rendszeresen, mert érdekesek, és emellett sokat fejlődik tőlük az ember nyelvtudása. Legtöbbjükben feladatokat is talál. Ezek segítik a szöveg megértését. Vannak olyan könyvek, amelyekhez hangzó anyag is tartozik, így a hallás utáni szövegértését is fejlesztheti velük.

  5. Tarnóczi József

    Kedves András.

    A kérdésére a válaszom, hogy szoktam kétnyelvű könyvet olvasni. Szerintem ez elég hatékony a nyelvtanulás során.

    Üdvözlettel
    József

    Válasz
  6. Némethné Némethyné Szabó

    Üdvözlöm
    Egyetértek az a nyelv amit tanulni szeretnénk olvasás hangos tanulás Hirek hallgatás. Elengethetettlen
    Köszönöm.

    Válasz
  7. Farkas Katalin

    Kedves András! Köszönöm a sok segítséget, nagyon hasznos és jó ahogy tanítja az angol nyelvet. Én még zenét szoktam hallgatni a tanulás és gyakorlás mellett. Van egy nagyon jó barátom az USA-ban, akivel napi szinten levelezek, elég hosszan szoktunk írogatni egymásnak. Gyakran ír angolul… Néha Ő fordít ,néha Én. Próbáltam ösztönözni a Magyar nyelv tanulására, de nem megy neki. Tényleg annyira nehéz a Magyar nyelv tanulása egy külföldinek??? Pár hét múlva meglátogat, azt mondta majd tőlem fog tanulni.. Kíváncsi leszek, mennyit fog tanulni tőlem. Köszönöm érdeklődését. Üdvözlet .Katherina.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      A magyar nyelv valóban nehéz a külföldieknek.

  8. Somlai Ibolya

    Tisztelt András!
    Olvasni még nem szoktam angolul, de szoktam kapni angol nyelvű videókat, rövid filmeket. Azokat nézem, illetve hallgatom. Felfigyelek az ismert szavakra, és a történésekből tudom hogy miről van szó. Sajnos nem foglalkoztam mindennap a nyelvvel. De ezeket a rövid filmeket mindennap nézem.
    Este lefekvéskor is hallgatom a szavakat, kifejezéseket.
    Köszönöm szépen az érdeklődését.

    Válasz
  9. Ambrus Zoltán

    Ritkán beszélem,mert olyan a környezetem,hogy kevesen beszélik a német nyelvet.

    Válasz
  10. Havas Ibolya

    Igen, rendszeresen,de a magyaron kívül csak francia nyelven, mivel csak ezt az idegen nyelvet beszélem (sajnos), de ezt teljesen vállalható szinten.

    Válasz
  11. László Magdolna

    Szoktam olvasni:
    Igen, németül régi ünnepi prédikációkat néha (örököltem egy ilyen könyvet), volt, hogy német leszakítós naptárt is olvastam néha, de egy időben naponta olvastam 2 mondatot egy naptárból és egy-egy verset v. valami hasonlót. (A hernhuti Lósung volt az)
    Mostanában nem férek hozzá az ilyen német nyelvű naptárhoz sajnos.

    Angolt csak akkor olvasok, ha a PC-ről kénytelen vagyok angolul elolvasni valamit, meg ugye hála a facebooknak, egyes viccek, posztok sem érthetők angol olvasás nélkül.
    Egyet értek Önnel, gyarapodik a szókincs – és természetes környezetben kerülnek elénk a szavak, és olvasni jobb és könnyebb, mint beszélni v. hallgatni-nekem legalábbis.

    Válasz
  12. Babarcziné Mányoki Ildikó

    Van egy olasz nyelvkönyv én, azt szoktam olvasgatni. Sok jó kis történet van benne, bár sajnos nem tudom mit jelent 😊

    Válasz
  13. NAGY BÉLA

    András ! Sajnálom , de mêg magyarul is egyre kevesebbet.Kifogás, időhiány, fáradság, stb

    Üdvözlettel: Nagy Béla

    Válasz
  14. Bátornè anna

    Igen egyetèrtek teljesen csakne lennèk èrzelmi hullámban hol fent hol lent. De igyekszem. Összeszedni magamat ès köszönöm a buzditást . Üdvözlettel. Bátornè anna.

    Válasz
  15. Jakab -kertesz Katalin

    Igen szoktam . Mert érdekel. Ja és olyan filmet nézek ahol a magyar szinkron megjelenik alul . Így könnyebb a kiejtést megtanulni.

    Válasz
  16. Horvát Klára

    Igen, szoktam olvasni az újságokat( nem baj, ha régi), filmeket, videókat nézni, oktató rövid videókat a TikTokon, a you tubeon, a facebookon mindent, ami német nyelvvel kapcsolatos. Nagyon szeretem a nyelvet, így szépen haladok előre. 😁

    Válasz
  17. Margit Both

    Rövidebb szöveget próbálok értelmezni, a szövegkörnyezetből „megfejteni” az adott mondat értelmét.

    Válasz
  18. Katona Pálné

    Tisztelt Tanár úr
    Mi Dedikek vagyunk.Ferjem 78 éves én 76 vagyok Az egyik lány unokám mutatta meg a Duolingot 2 évvel ezelőtt.En nagyon megszerettem . Nekem mint egy játék szerepel minden nap .Rabja vagyok A férjemmel este odaulunk az asztalhoz én Duolingozok Ő pedig tankönyvből angolozik.Ha angolul éneket hallok akkor sok szót felismerték vagy ha angol szöveg aláírás van filmeknek.Az agyunknak nagy szüksége van rá.A magyar ékszereket nem tudom a telefonomon kitenni mert a fiam és az unokáim nem jönnek a pandemia miatt csak elviszik amit minden nap amit főzök .Én pedig technikai analfabéta vagyok a telefonhoz is.Kivanok áldott karácsonyi ünnepeket . Békés boldogabb új esztendőt nagyon jó egészséget sikert és szerencsét Önnek és Családjának.Tisztelettel Katonane

    Válasz
  19. Joóné Hopka Katalin

    Köszönöm szépen a megkeresét! Sajnos nem szoktam idegennyelven olvasni. Nagyon ritkán, használati utasítást ha nincs az áruhoz magyar nyelvű.

    Válasz
  20. Tóth László

    Néha angol szövegkörnyezet figyelek nem könnyű eligazodni benne, /kicsi a szókincs, /köszönöm

    Válasz
  21. Boros Imréné

    Kedves András! Igen, szoktam német nyelvű könyveket olvasni, és németül levelet írni német barátaimnak. Nagyon jó olvasni, mert még a helyesírás is jobban rögzül igy. Ha közben nem tudom egy, egy szó jelentés et, akkor elveszem a szótárt.

    Válasz
  22. Iglódi Piroska

    Tisztelt Nyelvmester, kedves András!
    Nagyra értékelem a nyelvgyakorlatokat, amelyeket oly gondosan összeállított és rendszeresen átküld a számomra.
    Kérdésére válaszolva igen, szoktam filmet nézni, s az aláírt angol szöveget is figyelemmel kísérem. A leghatékonyabb nyelvtanulás mégis az idegen nyelvű személyekkel való rendszeres érintkezés, értekezés.
    Minden figyelem felkeltő és tanító anyagért hálás vagyok és köszönöm
    Iglódi Piroska

    Válasz
  23. Szklenárik ferenc

    Kedves András!

    Igen szoktam olvasni angol nyelvű kiadványokat.
    Az a saját tempómban megy is.
    De a szöveg értés sajnos gyenge .
    Több T.V. csatornát nézek eredetiben és akkor látom ,hogy még nagy az „űr”.

    Tisztelettel.

    Válasz
  24. Mekcsey István

    Tisztelt Neményi András Úr!

    Igen! Szoktam olvasni újságcikkeket és on line felületen talált idegen szavakat. kifejezéseket is lefordítom.

    Üdvözlettel:
    István

    Válasz
  25. laszlo nagy

    szerintem ha olyan közegben él az ember ahol azt a nyelvet beszélik , amit tanulni akar az ember

    Válasz
  26. Bicsánszky József

    Kedves Tanár Úr!
    Egész évi biztatását, útmutatását megköszönve kívánok
    Boldog Karácsonyt és Eredményes Új Esztendőt!
    Tisztelettel és üdvözlettel:
    Bicsánszky József

    Válasz
  27. Gerhardt András

    Üdvözlöm tanárur, hála önnek már vannak siker élményeim, sok filmet nézek angolul, és már elégsokmegértek belőle. Minden nap foglalkozom az angollal,és annak köszöhetem a siker élményeimet meg önnek. Én el határoztam, hogy meg tanulok angolul, mert asiker örömmel tölt el és ezt szép lassan csinálom, hogy legyen kedvem hozzá. Üdvözleztel. Gerhardt András.

    Válasz
  28. Ráfael Balázs

    Igen, szoktam, elsősorban oroszul. Angolt is próbálgatom, de my english is very poor, az orosz is erősen kopik.

    Boldog karácsonyt kívánok!

    Válasz
  29. Horgos Gabriella

    Tisztelt Neményi András.!
    Nem hozzászólásom, hanem kérdésem lenne.66. éves nyugdíj mellett is tanító pedagógus vagyok. A lányom 18 éve él kint Olaszországban,párja olasz, kint 2 unokám van..Saját lelkesedésből foglalkoztam a nyelvvel. Esetleg szívesen járnék, jelenlétileg olasz tanfolyamra, ahol gyarapíthatom a tudásomat.Néztem a nyelviskolákat, de Ön tudna -e ajánlani olyat, ahova lehetne jelentkezni, Budapesten.
    Várom válaszát Tisztelettel Horgos Gabriella Tatabánya

    Válasz
  30. Éva

    Tisztelt Neményi András Úr!

    A magam részéről inkább idegen nyelvű rajzfilmeket nézek (olasz nyelvű), az olvasás során nekem nehézkesebb volt a megértés. Ennek ellenére tervezem, hogy rövidebb történetekkel el fogom kezdeni az olvasást is.
    Esetleg tudna olyan oldalt ajánlani, ahol rövidebb/egyszerűbb olasz nyelvű történeteket lehet olvasni?

    Köszönettel:
    Éva

    Válasz
  31. Váli Tiborné

    Kedves András! Régen újságokat és könyveket olvastam németül. Tekintve, hogy elmúltam 80 éves,a korom és fájó térdeim miatt, nehezen járok, már nem tudok utazgatni.Csak a lakásom közelében lévő Angyalföldért Egyesület klubdélutánjaira és a RAM területén lévő Őszidők Nyugdíjas Klubba járok.Oda is főleg akkor, ha valamilyen előadások vannak. Én itthon, magamban is jól elvagyok: ,olvasok,TV-zek, számítógépezek. Számítógépen több emberrel kapcsolatban vagyok, akiket évtizedek óta ismerek. Régen Berlinben és Rostockban voltak német barátaim, akik minden nyáron családjukkal nálam laktak. Én is laktam náluk NDK-ban.Ezek a kapcsolatok már több éve megszüntek. Nem jöttek, leveleimre nem válaszoltak. Az is lehet, hogy már nem élnek. Nem tudom. Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog, sikeres Új Évet kívánok.Váliné Julika

    Válasz
  32. Ferenc Gulyás

    Tisztelt Neményi ur.
    Csodálom „a népemet tanitom” TEVÉKENYSÉGÉÉRT.
    Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kivánva-
    Szivélyes üdvözlettel : Gulyás F.

    Válasz
  33. Jankovits György

    A 90. évem küszöbén sajnálom magam a „nyelvi bénaságomért”. Az orosz nyelvvizsgámmal majdnem jó vagyok, az angol-német amatőr buzgalmam csak a kudarcokig visz el. Irigylem mások sikereit,de ez nem a gyarló, hanem buzdító irigység. Elfogadom a távfutó-gyalogló hasonlatot, motivált vagyok, 70 évvel ezelőtt vastagbetűs lettem volna a közös évkönyvben………..most meg csak megyek, megyek…. igaz, nem maratont …….de az eredmény szinte semmi, ez az én nagy bajom! Egyáltalán, van erre gyógyír?

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves György!

      Idős korban is lehet tanulni, csak lassabban megy.

  34. Iné M. Hedvig

    Tisztelt Tanár Úr!
    Többször találkozom angol nyelvű üzenettel, útmutatóval. Egy-egy szót kell lefordítani, hogy megértsem.
    Ezen kívül angol dalszövegeket szoktam olvasni, megérteni megtanulni, az én koromban hasznos szórakozás.
    Köszönöm az Ön jó tanácsait. Boldog Karácsonyt kívánok.

    Válasz
  35. Szabó Pál

    Kedves András.

    Köszönöm, hogy időnként hasznos tanácsokkal lát el. Az osztrák és német tv csatornákon szoktam olvasni és mivel látom a témát és képeket nagyon jól tudom hasznositani a nyelvtanulás a. Például a téma időjárás, egy-két szó és már tudom az egész mondanivalót. Nagyon sokat segít!
    Üdvözlettel Szabó Pál

    Válasz
  36. tóthváry györgy

    Sajnos nem, még messze nem tartok ott , hogy olvassak, bár a zenék szövegét helyenként értem

    Válasz
  37. Kőszegi Mária

    Én nagyon szeretnék olvasni,de én csak a kezdő szinten vagyok. Ön máskor azt írta, hogy annak is több fokozata van. Melyek azok??? Minden lépcsőfokot végig kell járni??? Azokhoz könyvtárban hozzá lehet jutni??? Az interneten megrendeltem a SHORT STORIES IN ENGLIS FOR BEGINNERS című könyvet, de csak az első oldalt tudom elolvasni, és érteni. A többiben is vannak ismerős szavak, de a tartalmát nem értem. Ha mind kiszótárazom az már magolás lenne.!!! Ön azt írta, hogy nem magolni kell, hanem memorizálni. Ezt a könyvet még nehéznek érzem!!! Mit tegyek??? Kérem válaszoljon!!!! 218 oldalas a könyvem. Tisztelettel Kőszegi Mária. Várom válaszát! Tanácstalan vagyok.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Mária!

      A kezdőknek írt könnyített szókincsű könyveknek is vannak fokozatai.
      Kezdjen az 1. szinttel (level 1).

  38. Horvathné M Judit

    Sajnos nem eleget. Itt is az egyszerűbb módszert választom, ahol az egyik oldalon angolul, másik oldalon magyarul van. Tudom hasznosabb lenne, ha a szavakat én keresnék ki. De boldog vagyok, mert kamasz unokám romantikus regényeket kért angolul.

    Válasz
  39. DrJónás Béla

    Tisztelt Tanár Úr!
    Valóban, olvasni jó. Növeli az olvasó személy szókincsét.
    Németet szoktam olvasni, és azóta, hogy Öntől sok példamondatot tanulok, néha-néha angolt is.
    Ez utóbbit kevesebbet. Miután nyugdíjas jogász vagyok, elsősorban a jogszabályokat olvasom el.
    Nehéz manapság értelmezni Őket, mert sok a hivatkozás más jogszabályokra és azokat is meg kell nézni.
    Kellemes Karácsonyt és Boldog Új évet kívánok nagy tisztelettel.
    Dr.Jónás Béla

    Válasz
  40. Tné P. Anita

    Igen, szoktam idegen szöveget olvasni. Jónak találom idegen nyelv tanulás szempontjából.

    Válasz
  41. Szili Kristóf

    Igen szoktam, főként ha rákényszerülök. Jobban tudok olvasni mint megérteni az angolt.
    Tisztelettel
    kristof

    Válasz
  42. Kovacs Istvánné

    Igen,hasznosnak tartom,pl mese olvasását amit ismerek,mert láthatom,hogy bizonyos kifejezések,gondolatok az angolban nem ua. mint ahogyan énfordítanám.Itt anyelvtani szabályokat is láthatom.
    Köszönöm a megkeresést és a leckéket.
    Kívánok nagyon szép ünnepeket!
    Pl most nem árt tanulmányozni,hogy ünnepelnek az angol emberek. Kovácsné Kati.

    Válasz