A nyelvtanulás egyik leghatékonyabb módja az olvasás

Ha a nyelvtanulást egy sporthoz kellene hasonlítanom, akkor elsőre a távgyaloglás jutna az eszembe. Az ember lassan halad, de ha kitartó, akkor messzire jut…

Vagyis semmiképpen nem sprint, nem rövidtávfutás. Kell hozzá szorgalom, kitartás. Ám ez nem jelenti azt, hogy a nyelvtanulásnak unalmasnak kell lennie, és csak magolásból meg nyelvtani feladatok megoldásából kell állnia.

Ami viszont elengedhetetlen, az az, hogy a mindennapunk részévé tegyük az adott nyelv gyakorlását. Érjen minket sok információ a megtanulni kívánt nyelven. Már megbeszéltük, hogy erre jó a háttérben a filmnézés, a zenehallgatás.

És olvasni is jó!

Több oka is van, nézzünk meg ezek közül párat, a teljesség igénye nélkül.

1. Az olvasással fejlesztheti a szókincsét.

2. Olvasás közben az új szavakat a megfelelő szövegkörnyezetben tanulja meg, a „természetes élőhelyükön találkozik velük”.

3. Szórakoztató.

Ön mit gondol? Szokott idegen nyelvű tartalmat olvasni?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

281 hozzászólás a(z) “A nyelvtanulás egyik leghatékonyabb módja az olvasás” bejegyzéshez

  1. Károlyné Pomázi

    Kedves András!
    Ez jó kérdés, amit feltett. Mert megerősítí azt, hogy jó irányba gondolkozom. Mert, ahogy elkezdtem angolul tanulni, úgy éreztem, hogy amit a nyelvkönyvben már eltudok olvasni, annál többre van szükségem. Ezért arra gondoltam, hogy angol nyelvű ismert, klasszikus meséket, regényeket kéne olvasnom. Meg kíváncsi is vagyok arra, mennyire értem meg, amit angolul olvasok.

    Üdvözlettel:
    Pomázi Károlyné, Éva

    Válasz
  2. Éva

    Igen, szoktam. Teljesen igaza van. Egy-egy könyvnek, szerzőnek sajátos szókincse van, egészen különleges, nem napi használatú szavak maradnak meg tartósan az emlékezetben. Sokkal nagyobb élmény idegen nyelven olvasni, mert jobban megdolgoztatja az agyat. Minden megértett mondat külön sikerélményt ad, ahogy pl. a hosszú német körmondatokból összeáll az értelmes mondanivaló. Az Ön segítségével tanulom az angolt, és nagyon köszönöm, mert eddig nem foglalkoztam vele rendszeresen. Most szakmai-és sporttevékenységeimmel összefüggő you tube videókat nézek, lehetőleg feliratosakat, és az Ön könyveit tanulom. Köszönöm!

    Válasz
  3. Velenczei György

    Tisztelt Neményi Úr,
    Angol nyelven olvasok kisregényeket középhaladó szinten. Olaszból még kezdő vagyok, egyszerű párbeszédes könyveket még nem találtam. Amennyiben tud hasonlót, kérem írjon.
    A következő évre sok Szerencsét kívánok: Velenczei György

    Válasz
  4. mitacz jános

    husz évvel ez előtt nagyon érdekelt a német nyelv most hetven évesen már kevésbé de az agyunkat edzeni ugy hallottam jó

    Válasz
  5. Kászi András

    Jóreggelt Mester
    Nem szoktam.Az első leckéjét olvasgatom csak.
    Viszlát
    András K.

    Válasz
  6. Pálffy Szilvia Maria

    Szoktam és idegen nyelvű filmeket is szoktam nézni úgy is nagyon sokat lehet tanulni

    Válasz
  7. Martos Géza

    Az én hiányos nyelvtudássom miatt csak reklámújságokat olvasok, ebben a szegmensben valóban tanulás nélkül rám ragadtak a német szavak és szófordulatok.
    Üdvözlettel: M-Géza

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      A reklámújságok olvasása is sokat segít a nyelv tanulásában!

  8. Veronika

    Valóban bővūl a szókincs az olvasással.
    Könyebb könyvvel kezdtem.Es būszke voltam magamra ha kiolvastam.Hasznaltam a fordítót új szavaknál.
    De a 2.ik es 3.ik könyv nem érdekelt így abba hagytam .
    Motivácio hiányzik.
    Igazából jó lenne kimenni angolul beszélő országba 1 évre ,hogy a beszédem fejlődjön.
    Köztūk élve jobban rám ragadna a nyelv.
    Ūdvözlettel…

    Válasz
  9. Kovács Jozsefne

    Kedves András. Sajnos versenyt futok az idővel napi szinten és csak annyi energiám marad, hogy a tőled érkező emaileket elolvasom és többször elismétlem a mondatokat.

    Válasz
  10. Nagy Sándor

    Kedves András!

    Igen szoktam olvasni idegen nyelvű „tartalmakat”, de még most sem elég türelmesen és szinte minden esetben újra és újra le kell fordítanom az ismeretlen mondatokat, mert hamar elfelejtem. A legnehezebben a The Washington Post cikkeit olvasom, valamivel jobb, ha szakmai cikket olvasok pl. a „Nature”-ben, vagy a „Scientific American”-ben. Külföldi rokonaimmal és ismerőseimmel is szoktam levelezni, de ekkor is sokszor használom a fordító programokat (természetesen nem fogadom el a hibás fordításokat), de nem minden esetben találom meg a legjobb fordítást pl. receptek esetében. Az is előfordul, hogy tőlük kérdezem meg, hogy jól értem e amit írtak, ill. érthető e, amit én írtam?

    Üdvözlettel

    Nagy Sándor

    Válasz
  11. Szuhánszky István

    Igen, Kedves András, szoktam olvasni idegen nyelvű tartalmat. Bár bevallom, noha az angollal próbálkozom jelenleg, de a német azért még jobban megy. Így aztán inkább azt olvasom. Rendszeresen kapok német nyelvű újságot Svájcból, amiben szörfölök, de a biztatása nagyon jól esik. Köszönöm.

    Válasz
  12. Kovács Zoltán

    Sajnos nagyon ritkàn llvasok angol szöveget. Pedig tudom gyakrabban kellene

    Válasz
  13. Füzéki Bálint

    igen, szoktam, 1 órája tettem le Gábor Sztehlo: In Gottes Hand c. könyvét – melegen ajánlom magyar eredetijét: Isten kezében, (jobb, mint a fordított kiadás) s pár nap múlva indulok Frankfurtba -igaz, egyik sem angol, de idegen nyelv, idegen környezet, s frusztrál, hogy a folyó beszédet alig értem, filmet nézni nem tudok -sajnos – még leginkább a feliratost. (Szép kerek mondatot rittnyentettem!)
    Kérem, a „kötelező” helyett valami mást találjon,ki – úgy is, mint nyelvmester – mert a kötelezőtől feláll a szőr a hátamon, sőt, még tán a hasamon is!
    szeretek a nyelvekkel bíbelődni – én még latinból is érettségiztem
    mindezek után kellemes ünnepeket, s nyugodtabb új évet kívánok – nem kötelezően Füzéki Bálint

    Válasz
  14. Pal Gaborné Czikmantory

    Szia András! Lehet,hogy kinevetsz ,de reszemre sokat segítesz,hogy a nyelvtan elsődleges mellőzesevel a mindennapos beszelgetes,az elsodleges,..! 67 evesen büszkén beszelek,,,sok mindennapi problemat meg tudok oldani..!! Kivéve a hivatalos dolgokat,mert csak online lehet intezni.!!!a hivatalok visszahívnak,és hsdarnak….géphang.!..azert már nem adnak el.!!!. Bocsánat, de az ékezet,angol telóról nem mindig jön ossze.!…az unokáimat / 3 /, magyarul, tanítom, ők meg engem tanítanak,veled együtt…! Koszonom, Kellemes Karacsonyt…és jo egeszseget. Kívanok..

    Válasz
  15. Magdi

    Szia András!
    Nem tudok még angolt olvasni .A kiejtéssel van problémám.
    Ezért csak angol hanganyagot hallgatok csak .
    Tudom nagyon az elején vagyok ,de nem adom fel.
    Köszönöm az eddigi szituációs gyakorlatokat!
    Magdi

    Válasz
  16. Zölderdő Tamás

    Kedves Tanár Úr !

    Nagyjából egy hónappal ezelőtt válaszoltam már egy e-mailjére nyilván végig követtem az online kurzust de sajnos a 2021-es év elég mozgalmas volt így 2022-ben újra kellene kezdenem, milyen módon tehetem ezt meg?

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Tamás!

      A legegyszerűbb lenne újra elolvasni az e-mail-ben küldött leckéket.

  17. Cseri Katalin

    Kedves András!
    Igen, szoktam időnként rövidebb szöveget olvasni és angol filmet nézni.
    Többé-kevésbé kisebb- nagyobb eredménnyel.
    A kis lépéseket is tudom értékelni és haladok a tanulásban.
    Üdvözlettel: Katalin

    Válasz
  18. Sárika Platthy

    Kedves András! Ahogy az anyanyelvi szókincsünk gyarapodását is az olvasás segíti legjobban, úgy ez érvényes az idegennyelv tanulásánál is. Ezért fontos, hogy napi szinten olvasgassunk egy kicsit. Én nem tanulom most aktívan a németet, de olvasni gyakran szoktam, hogy ne felejtsem el. Sajnos, beszélni nincs lehetőségem, ezért így gyakorolok. Frohe Weihnnachten und ein glückliches, neues Jahr!

    Válasz
  19. Valki Gyöngyi

    Kedves Tanár úr ! …nem olvasok idegen nyelvű szöveget mert nem tudom jól kiejteni a szavakat, viszont nagy örömet okoz ha dalszövegben (természetesen hallgatás során 🙂) felismerek szavakat illetve megértem azt!

    Válasz
  20. Jelena

    Kedves András ! Igen én is szoktam idegen nyelvű könyveket olvasni és filmeket nézni ,nagyon hasznos és sokat lehet tanulni belòle és haladni a tanulásban. Üdvözlettel Jelena

    Válasz
  21. György Zoltán

    Igen szoktam , nagyszerü az olvasás az egyik legjobb amikor az ember már jó pár szót ismer és szövegkörnyezetben találkozol velük új értelmet tud nekik adni És ez jó érzéssel tölti el az embert hogy úgy érzi hogy végre halad is a nyelvtanulásban egy kicsit valamenyit.

    Válasz
  22. Halász Andrea

    Válaszom:
    Igen olvasok egyre többet, de sajnos csak rövidebb írásokat. Valahogy úgy érzem nehezen értem meg, nehezen maradnak meg a szavak.😔

    Válasz
  23. Berki lajosnê

    Néha de,nem mindig sikerül úgy êrtelmezni amit jelent.Az unokám tud benne segiteni mivel hàrom nyelven beszêl így a segítsêg kêznêl van.

    Válasz
  24. Ferenc Baranyay

    Valójában csak az angol orvosi szaknyelvet használom. Ennek olvasása nagy segítséget nyújtott és nyújt.

    Válasz
  25. Kato Magdalena

    Igen,különösen amikorAmerikában éltem jelenleg is szoktam ,pròbálkozom nem elfelejteni amit sikerült elsajátítanom,sajnos korom és időhiány miatt marad el.

    Válasz
  26. Luby Magdolna

    Kedves András !
    Igen ,egyetértek Önnel, én is azt vallom hogy lassan járj tovább érsz. Szeretem a zenét a filmeket szeretek olvasni, azáltal is sokat lehet tanulni… Ezen felül sokat használom az Ön könyveit. Vannak angol nyelvű ismerőseim, nekik írok angol nyelven levelet, előfordul, hogy becsúszik egy egy hiba, de ez nem veszi el a kedvem mert úgy érzem lassan de jó irányba haladok.
    Üdvözlettel:

    Válasz
  27. Kopasz Klára

    Kedves András!
    Ön, rendkívül udvarias,humorral rendelkező, tanító, mester.
    Volt mikor olvastam német sajtót, most nem.
    Viszont az Ön szórakoztatóan, próbál előrébb juttatni, haladni a tanulásban.
    Köszönöm szépen!
    Most nem tudok könyvet rendelni, de fogok.

    Tisztelettel:Kopasz Klára

    Válasz
  28. Zsóri Gyula

    Kedves András!
    Maximálisan egyetértek a véleményeddel!Szerencsére az interneten több nyelven lehet különböző témákat olvasni.
    Üdvözlettel! Zsóri Gyula

    Válasz
  29. András

    Az olvasás az egyik legjobb amikor az ember már jó pár szót ismer és szövegkörnyezetben találkozol velük új értelmet tud nekik adni És ez jó érzéssel tölti el az embert hogy úgy érzi hogy végre halad is a nyelvtanulásban.

    Válasz
  30. Ihring László

    Rendszersen nézem a németnyelvű TV adásokat:Rengeteget segít a munkáim során!

    Válasz
  31. Dr Rozsnyai Jenőné

    Kedves Neményi András! Talán már megírtam Önnek korábban, hogy én egy ny. középiskolai nyelvszakos
    tanár vagyok. Francia szakos vagyok.
    Jó adventi készülődést és szép karácsonyt kívánok Rné Liza

    Válasz
  32. Lőrincz Mihály

    Rendszeresen nézem az Euronews-műsorát és abban a szövegkörnyezetben egyre többet megértek és a narrátor kontrollként visszacsatolás a megértést illetően csatolt vissza .
    Nagyon jó érzés!!!

    Válasz
  33. Kiss Lili

    Kedves András ! Igen szoktam idegen nyelvű könyveket olvasni es nagyon hadznos , sokat lehet tanulni belòle .
    Lili

    Válasz
  34. Piroska

    Sajnos az igazság én valamikor oroszt tanultam nagyon szerettem, ezért is vettem meg az oroszt, de még mindig nem fogtam hozzá halogatom. Nagyon sok idő telt el azóta egyre nehezebb feleleveníteni. Pedig csodálatos dolog ha az ember beszél valamilyen nyelvet.Bízom benne, hogy egyszer még hozzáfogok.

    Válasz
  35. Benkő László

    Sajnos nem,most azon gondolkodom,hogy változtassak a napi programomon,így több időt fordítanék a nyelvtanulásra.Tisztelettel Benkő László

    Válasz
  36. Teri Pujcsev

    Üdvözlöm !
    Nem szoktam idegen nyelvű könyvet, sajtót olvasni ! Ha lenne időm talán megpróbálnám, de ez belátható időn belül elképzelhetetlen !
    Szép estét !!
    Teri

    Válasz
  37. Àbrahàm Làszlóné

    Kedves Andràs!
    Köszönöm kedves érdeklődését, sajnos még csak a legelején tartok. E hónap elején hozta a Télapó az első anyagrészt, amely hatàrozottan tetszik.
    Thank You!
    Üdvözlettel: Ábrahàmné Judit

    Válasz
  38. Ligeti Klári

    Kedves András!
    Igen, szoktam olvasni. Van angol nyelvű könyvem is és igyekszem mindenféle angol szöveget megérteni. Valóban nagyon hasznos.
    Üdvözlettel,
    Ligeti Klári

    Válasz
  39. István Vass

    Tisztelt Neményi András tanár Úr !

    Egyetértek azzal , hogy ha van rá lehetőség , akkor minél többet kellene a tanult idegen nyelven olvasni ,ami főleg az új szavak és kifejezések bővítését eredményezheti . Sajnos ahhoz , hogy könyvet vegyek a kezembe és nyugodt körülmények között olvassak , csak nagyon nagyon ritkán van rá szabad időm . Én inkább egyéb elfoglaltságom mellett hallgatok magnót , vagy nézek meg többször videón idegen nyelvű érdekesebb filmeket. Amit én nagyon hiányolok a nyelvtanulásomban az az , hogy nincs rá lehetőségem, hogy minden nap valakivel beszélgethessek a tanulandó idegen nyelven. Persze olyan valakivel , aki nálam azért jobban beszéli a szóbanforgó nyelvet. Ez gyorsítaná a nyelv elsajátítását.

    Válasz