Tipp, hogy az otthoni nyelvtanulás ne fulladjon káoszba

Azt vettem észre az utóbbi napokban, hogy sokkal több mindent tervezek be egy napra, mint amit meg tudok csinálni. Könnyen elúszok a teendőkkel, és káosz lesz a napom. Ezzel valószínűleg nagyon sokan vagyunk így. Viszont, ha egy évre kell tervezni, akkor meg állítólag sokkal kevesebbet szoktak az emberek betervezni, mint ami egy év alatt megvalósítható.

A most kialakult helyzetben nehéz tervezni hónapokra vagy egy évre előre. Koncentráljunk tehát a közeljövőre! Hogyan lehet a mindennapokat jobban megszervezni, az otthoni tanulásnak és az egyéb teendőknek valami hatékonyabb formát adni?

Személyes tapasztalatom: Mostanában minden este azzal kell szembenéznem, hogy sok dolgot bizony nem csináltam meg, amit aznap szerettem volna. Nem elég azt betervezni, hogy tanulni fogok, vagy átnézek egy fejezetet a könyvemben, hanem azt is meg kell terveznem, hogy mindezt mikor fogom elvégezni, bizony.

Ezért mostantól nemcsak azt írom fel, amit meg akarok csinálni, hanem azt is, hogy mettől-meddig. Így talán reálisabb lesz a tervezésem, és több dologgal fogok elkészülni.

A személyes tippem tehát:
  1. Készítsen Ön is heti tervet! Írja be a naptárba, melyik napokra tervezi a tanulást! A családtagok is jobban tiszteletben tartják, ha már be van vésve a naptárba.
  2. Készítsen napi tervet is! Írja le azt is, pontosan hány órától szeretne tanulni, és mi a terve, mivel fog foglalkozni!
Egyszerű ez, és apróságnak tűnik, mégis rengeteget számít!

Ön mit gondol erről?
Megtervezi, hogy pontosan mikor fog leülni tanulni?
Érdekel a véleménye! Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

313 hozzászólás a(z) “Tipp, hogy az otthoni nyelvtanulás ne fulladjon káoszba” bejegyzéshez

  1. Urayné Pálfi Éva

    Kedves András!
    Eddig is időbeosztás szerint éltem,a vállalkozásom sikeressége,ezt megköveteli.
    Igen ,az én napirendemben tervezett időpontban van a nyelvtanulás.
    Nem szeretek ettől eltérni,de természetesen nekem is van olyan,hogy egy váratlan esemény miatt
    borul a napom. A tanulást akkor is pótolom.
    Üdvözlettel:Éva

    Válasz
  2. Dr. Varga Mária

    Nekem a tanulásra az esti órákban jut időm. Nagyjából ilyenkor tudok koncentrálni, mert napközben igyrkszem az egyebeket megcsinálni. Tervezni szoktam a napjaimat. Néha kicsit lassúbb vagyol, akkor a tanulás sem megy. Emberből vagyok. Köszönöm az anyagokat, bíztatásokat.
    A -lehetőséhekhez képest- Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!
    Üdvözlettel:Mária

    Válasz
  3. Hegyi Lászlóné

    Kedves András!
    Most is az angolt tanulom. Persze sokkal hatékonyabb és örömtelibb lenne kora délután, nem éjjel 11-kor. Viszont egy napot sem akarok kihagyni még 68 évesen sem. A vírus miatt megnövekedett otthoni feladatok miatt hajlamos vagyok a preferencia rendszeremben hátrébb sorolni, de rájöttem ezen változtatni kell. Kijelölök egy időintervallumot és ahhoz tartom magam. Igaza van. Ami nagyon jó, egy nyugdíjas barátommal inspiráljuk egymást, konzultálunk, angol nyelvű könyvecskéket ajánlunk egymásnak.
    Köszönöm levelét és jó egészséget kívánok.
    Üdvözlettel: Marika

    Válasz
  4. Fiedler Ferenc

    Köszönöm szépen kipróbálom. Fontos hogy előrébb jussak a szakmai nyelvben

    Válasz
  5. Fórizs Sándor

    Igen!Az úgy szép és jó lenne,sajnos nem mindig úgy jön össze.Tervezni attól még szükséges és fontos!

    Válasz
  6. Ferensitz Ferdinánd

    Kedves TANÁRÚR !
    Köszönöm, hogy a nyelvtanulásra ösztökél, annak idején megvásároltam az Ön által javasolt tananyagot és mindaddig igyekeztem hasznositani a benne lévő tudást a mig olyan bajokkal nem kellet hadakozni, mint a párom Alchelymerkora és nem sokkal később halála. Ez az állapot bizony szinte minden tevékenységemet negativan befolyásolta.Kb másfél év után élettársi viszonyt kezdeményeztem egy kaposvári holggyel, aki jó másfélév után meghalt.El lehet képzelni, hogy ismét milyen gödörbe éreztem magagm.Talán most fogok oda jutni, hogy ismét elő veszem az nyagot és kialakitok egy tanrendet.Sajnos, bár nem szeretnék panaszkodni engem is néhány betegség megkeresett és beköszöntött hozzám, mint a parkinzon kor, cukor, vérnyomás , érszükület és még néhány.A nyelvörködés elfoglaltságot jelent, de felvetődik a kérdés, hogy egy 80 éves embernek van erre szüksége?A memória gond, sajnos már erősen jelen van.Azért megkisérlem a nyelv- tanulást.Elnézését kérem, hogy a személyes gondjaimat az Ön vállaira tettem.Jó egészséget kivánok Kedves Tanár Úrnak.

    Válasz
  7. Dobák György

    Jelen helyzetben, amikor azt sem lehet tudni mi lesz holnap velünk, előre pontosan tervezni kevés ember képes. Komoly tanuláshoz, koncentráláshoz nyugalomra, félelem nélküli körülmények lennének szükségesek!

    Válasz
  8. Tóth Árpádné Anna

    Tisztelt Tanár úr! Nagyon köszönöm a tippjeit, rá fogom magam kényszeríteni napi, heti terv készítésére, s bele kell, hogy férjen napi 1 óra nyelvtanulás, gyakorlás. Jó erőt, egészséget kívánok Tóthné Anna

    Válasz
  9. Katalin

    Bizony nagyon fontos!!! Én még a napi tervek beváltásán fáradozom erős elhatározással, és sok kis napi terv kipipálva = sok kis apró siker!!!! Sok sikert!

    Válasz
  10. szalainé

    Tisztelt Neményi András!
    Amikor bekapcsolódtam ebbe a tanulási rendszerbe, nagyon tettszett. Szórakoztató, érdekes és tanulságos volt. 1-2-3 lecke kérdéssel válasszal, képekkel, ismétléssel. Egy sajnálatos kiesés jött közbe, amiért nem tudtam résztvenni. A következő próbálkozásnál egy másik rendszer működött, ami nekem nem okozott élményt és várakozást, így elmaradtam. Az elsőt szívesen folytatnám, természetesen ha ingyenes, hisz én 72 éves nyugdíjas vagyok. Időm, kedvem lenne hozzá, sőt örömet okozna. Tisztelettel: Szalai Terézia

    Válasz
  11. Vincze Jenő

    Kedves Tanár Úr!
    Jónak találom az időbeosztásra vonatkozó tanácsait, én is szoktam cédulázni. Ez segít ha sok dolga van az embernek. Azt is szoktam még csinálni, hogy a listát prioritási szempontok alapján állítom össze, így ha a lista végén lévő munkák maradnak el, nem olyan rossz érzés a nap végi számvetés.
    Csodálom Tanár urat, hogy milyen ambicióval biztatja az olvasóit a nyelvtanulásra. Szép dolog is az. Talán már írtam Önnek, hogy nekem is 5 nyelvvel (angol, orosz, német, cseh és szlovák) kellett közelebbről megismerkedni a munkám során. Idén már 67 leszek és már nincs arra időm, hogy szinten tartsam az elért tudást. Az angol és a cseh volt a kedvencem. Közgazdász végzettségem van. Bocsánat nem anekdótázom…Az utóbbi években a biblia lett a kedvenc könyvem.
    Sok sikert, jó egészséget kívánok Tanár úrnak és így ismeretlenül is Isten áldását kérem a munkájára.

    Válasz
  12. Irén

    Kedves András !
    Ápolónő lévén időm sincs tervkészítésre ,és az elmúlt 50 évben amit a pályámon töltöttem nem is tudtam volna alkalmazni ,mert pillanatos váratlan események mindig felborították a napjaimat ! Este mikor csend van tanulom a németet amíg nem álmosodom el !
    Köszönöm a sok jó és hasznos anyagot ,elmentettem és tanulgatom !
    Üdv Irénke nővér

    Válasz
  13. Fülep István

    Kitűnő ötlet, köszönöm! Az alapgondolatot már régen fontolgatom, de a realítás más volt…Köszönöm!

    Válasz
  14. Gabi

    Minden nap angolozok.
    A magolás nem megy nekem, ezért megelégszem azzal, ami ragad rám a sok hallgatás és a hangos ismétlés után.

    Válasz
  15. Polgár József

    Kedves András!
    Általában megtervezem a heti,napi tevékenységemet,így a nyelvtanulást is.Sajnos a munkámat időről,időre sok ismeretlen dolog befolyásolja és borul az időbeosztás.Nem panaszkodom,megszoktam a mozgalmas életet.Ritka
    az a nap, amikor legalább egy fél órát nem foglalkozom nyelvtanulással.
    Naptáromon a javitások miatt,néha nehezen igazodom el.Szembe kell néznem hiányosságaimmal.Minden terv annyít ér,amennyit megvalósítunk belőle.
    Üdvözlettel:Polgár József

    Válasz
  16. Tóth Istvánné

    Az ötlet nagyon jó. Én is sokáig így csináltam s nagyon sokat tudtam elvégezni, de mióta unokáim és már dédunokáim is vannak, magam pedig korom miatt jól lelassultam, ez egyre nehezebben megy. Azért igyekszem a legfontosabbakat megcsinálni. Szerencsére feledékeny is csak kissé vagyok, így még nincs nagy baj. Sajnos tanulni már akkor van időm, mikor már mindenki lefeküdt s nem zavarnak, Viszont én is nagyon fáradt vagyok addigra. A fiatalabbaknak meg én is azt javaslom, hogy tervezzenek s írják azt a naptárba is
    Szívélyes üdvözlettel Tóth Istvánné

    Válasz
  17. Tűzköné Ibolya / Tüsi/

    Kedves András!
    Ez pontosan így van nálam is,sőt még rosszabb. Van amikor azt veszem észre,hogy megint eltelt egy hét és nem vagyok előbbre a nyelvtanulással.
    Köszönöm az ötletet,ki fogom próbálni.
    Szeretettel kívánok jó egészséget es tartalmas napokat!
    Tüsi

    Válasz
  18. szklenárik ferenc

    Kedves András!
    Köszönöm ,hogy törődik a nyelvismeretem előmenetelével.
    Én minden nap 1.5-2-órát foglalkozom az Ön által kiadott kiadványaival,sőt az elején volt mikor 7-9órát is tanultam.
    Nagyon bele lendültem, mert érdekesnek tartottam,de rá jöttem az sok,elég a kevesebb is.
    E kiadványok mellett több online nyelv oktatásba is bekapcsolódtam,és igyekszem úgy haladni ahogy Ön ajánlotta.
    Én a nulláról kezdtem a nyelvtanulást nekem több időre van szükségem az összefüggések megismerésére,meg nem is vagyok már húsz éves ,de agy tréningnek nagyon jó.

    Válasz
  19. Rauscher Tamás

    Kedves András,

    Az igazat megvallva,nem szoktam előre terveket készíteni.Munkámból adódóan jelenleg a délelőttjeim szabaddá váltak,így ezeket fel tudom használni a tanulásra.Napközben pedig attól függően,hogy hogyan alakulnak a dolgok,van-e időm,s erőm tanulni,úgy veszem elő a könyveket.A lényeg számomra az,hogy mindennap tudjak időt fordítani a tanulásra.Eddig ez sikerült,remélem,hogy ezután is előre tudok majd haladni tanulmányaimban.
    Üdvözlettel:

    Rauscher Tamás

    Válasz
  20. Vámos Cecília

    Igen! Hatékony lehet, ha előre eltervezett napirend/hetirend szerint rendszeresen foglalkozom vele. Köszönöm!

    Válasz
  21. Klug Gizella

    Igen! Teljesen egyetértek ezzel a tervel. Sajnos én is abba a hibába esek minden nap, hogy a napi elképzelésemnek nem teszek eleget. Szétszórt vagyok és ez nagyon nincs jól. Elhatározásom nekem is,hogy ezen változtatni akarok.

    Válasz
  22. Parraghy Maximilian

    Ich möchte meine sprachkentnisse weiterbilden .Natürlich Gramatich ist das selbe.

    Válasz
  23. Lajos

    Helló. Jelenleg inkább az élettől tudok tanulni. Nemetorszagban dolgozom napestig hetvegen is kivéve vasarnap. Nincs idom bujni semmit se tervezgetni. Csak vagyok és dolgozom ami ramragad az meglessz. Ha lessz időm majd tanulok. Üdv. Lajos

    Válasz
  24. Beer Ildikó

    Kedves András! Sajnos sok rossz dolog ért mostanában és így elmaradt a tanulás. De erőt veszek magamon és tervet készítek úgy tényleg könnyebb lesz!

    Válasz
  25. Bencsik Imre

    Én azt vettem észre hogy nehezen tanulok és nem marad meg semmi fejemben,azt gondoltam valamit tenni kell.Ezért tanulok angolt is,tehát nem sietek sehová sem a tanulással sem mással.Ha ma kevesebb majd holnap több és így megyek előre ez az én módszerem.

    Válasz
  26. Sipos Klara

    Kedves Andras !
    Valoban a tervezest elfelejtettuk, mert a ronas valtotta fel . Most aztan csak uszunk a z idoben . Mindent nem tudunk megcsinalni , pedig jo lenne . Majd holnap az angolt is eloveszem “ es este lesz .! A kerdesek amik felmerulnek : mennyit fogad be az agy , egy fejezetet vagy csak nehany uj szakaszt . Nekem az ismetlesre is kell gondolnom mert most nem hasznalom heti szinten az angolt ??!
    Udv Sipos Klara

    Válasz
  27. Papp Zoltán

    Tisztelt Tanár Úr! Nagyon igaz amit leírt, megpróbálam követni a tanácsát, az időbeosztás tekintetében!
    Üdvözlettel, jó egészséget kívánunk
    Papp Zoltán és családja

    Válasz
  28. Katalin

    Kedves András! Sajnos hasonló problémával küzdök én is. Mindig többet tervezek, mint ami a napba belafér. Néha azonban kényelmesség is van benne. Az utóbbi időben egy kicsit lassítottam a nyelvtanulással. Valóban jó ötlet, hogy készítsünk egy heti programot, beosztva a nyelvtanulást. Szeretnék ezen a téren fejlődni, hogy heti program alapján végezzem ezirányú feladataimat. Köszönöm a hasznos tanácsot.

    Válasz
  29. Klári

    Egyetértek Önnel. Ha van tervünk és látjuk a naptárban hogy tanulni is kell, akkor biztosan eszünkbe fog jutni. Én korábban készítettem rövidebb és hosszabb távú terveket, felírtam egy kis füzetbe a céljaimat, elképzeléseimet a jövővel kapcsolatban, de mostanában erről leszoktam, de ezt valószínűleg újra fogom kezdeni. Legalább heti munkabeosztást fogok készíteni magamnak, így majd jobban be tudom osztani az időmet.
    Köszönöm az ötletet. További szép napot és jó egészséget kívánok.

    Üdvözlettel: Klári

    Válasz
  30. Birkás Emese

    Kedves András!
    Én nem igazán szoktam tervet készíteni sem egy napra, sem egy hétre, de még egy hónapra sem. Bár jó dolognak tartom, hisz sokkal könnyebb ha előre fel tudunk készülni a jövőt illetően. A barátom is folyton ezt szokta mondani, hogy készíts tervet előre! Tervezd meg a hetedet! Igaz, az ő munkája olyan, hogy egy hónapra készítik el a munkabeosztását. Bár a szabad idő nagy kincs, így sokkal jobban telik, ha van előre terv. Én a spontán dolgokat szeretem. De gondolkozni fogok rajta, hogy előre készítsek tervet.
    Üdvözlettel: Emese

    Válasz
  31. Alföldi Miklós

    Kedves András!
    Igaz, hogy én még csak az Ön által küldött e-mail-eket használom tanulásra, időm nem sok volt eddig. Nagyon jó ötlet az időbeosztás, ebben az időszakban főleg. Köszönöm eddigi leveleit, sokat segítettek. Csak még egy kérdés: Van-e lehetőség a korábban kedvezményes áron megvásárolható két kötet ugyanolyan áron való megvásárlására? Tavaly szerettem volna megvenni de anyagi lehetőségeim nem tették lehetővé.
    Most jött el az idő.
    Elnézést kérek a kérdésért, de szeretném így megvenni a két tankönyvet.
    Köszönettel: Alföldi Miklós

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Miklós!

      Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak.

  32. Magyar Sándorné Margó

    Kedves András! Igen ez nagyon jo õtlet és megvalosithato.Én már igy csinálom amiota elkezdtem az angolt tanulni.Reggel az 1 orás tornam után tanulok minden nap måsfél orát ės gyakran mėg,ha van kedvem este is foglalkozom vele fél -1 orát. 69 éves vagyok ės 57 évesen tanultam meg spanyolul. hasonlo modon,hogy minden nap foglalkoztam vele.Idõ hiånyqban éjjel is jol lehet tanulni.Ėn hangosan tanulok 3s le is kell irnom amit meg akarok jegyezni.Ehhez sok enegia kell,de van ės lesz ,ha meg akarom tanulni.Az õn modszere nagyon jo,gratulálok hozzå ės mindig meghallgatom a tanåcsait.Kõszõnettel ės ūdv. Magyarmé Margo

    Válasz
  33. Perjési Attila Károly

    Tisztelt Tanár Úr.
    Mivel, éppen ráérek, hát írok Önnek egy szinte minden napos bár rövid szórakozásomról.
    (Ezt akár a nyelvoktatásban / tanulásban is lehetne alkalmazni.)
    Angol nyelven minden nap megjelenik a képernyőmn az „Élő Tudomány” napi híre.
    Űrkutatás, csillagászat, régészet na meg a koronavírus aktuális témáiban.
    Ezeket a cikkaket elolvasom először eredetiben. Majd a google fordítóval lefordítom. És
    vizsgálom, hogy mit értettem meg. ((Persze – és erre büszke vagyok – néha a google nem azt adja vissza
    amit értelem szerint illene / kellene. Néha ezt vissza is küldöm.)
    Valamint mód van itt az angol (avagy a fordítandó) szöveget meg is hallgatni.
    És! Mint egy mesekönyvet el tudnák képzelni már ismert meséket, történeteket, napi híreket olvasni és felolvastatni (a kiejtés miatt) a „hiteles” fordítás mellett.
    Elnézést a tudálékosságom miatt,
    tisztelettel Perjési A.K.

    Válasz
  34. Várnai Pálné

    Kedves András! Valóban ebben a nehéz időszakban mindenkinek jó ha valami rendszert kialakít. Igyekszem én is az itthoni munkák mellet beosztani az időmet, és köszönet érte, hogy ebben Ön segített és az elsajátítottakat ismételni vagy továbbiakat megtanulni próbálom. Kívánok Önnek és kedves családjának jó egészséget, üdvözlettel: Váarnai Pálné

    Válasz
  35. Vrábel Mária

    Kedves András. Mostanábam az érettségi előtt álló unokámmal is tanulnom kell, ezért nehezebben jut idő magamra. Ám az időbeosztás valóban jó gondolat, mert akkor hivatkozhatok rá az unokámnál. Feltétlenül ki fogom próbálni. Köszönöm a hasznos ötletet.
    Üdvözlettel Mária

    Válasz
  36. Kaposi Gábor

    Kedves András!
    Sajnos az induláskor általam betervezett tempót én sem tudtam-tudom tartani, ezért az Ön javaslatát fogom alkalmazni. Egyébként jelenleg az első kötet anyagát „tudom” olyan formában, hogy megértem a hallgatott beszédet. Sokat el is tudok mondani, de még nem eleget. Talán a rendszeresebb tanulás segít ezen. Sokadik okos és használható tanácsát ezúton is köszönöm, üdvözlettel:
    Kaposi Gábor

    Válasz
  37. Antalóczi Tamásné

    Kedves András!
    Én eddig is füzetbe írtam az aznapi teendőimet és kipipáltam amit már megcsináltam.
    Nap végére mindig maradt 1-3 feladat, amivel nem lettem kész, másnapra maradt.
    Jó ötletnek tartom, hogy a teendők mellé odaírjam az időszükségleteit is, ez jobban inspirálna.
    Megfogadom a tanácsát, a napi tervezés helyett áttérek a heti tervezésre és beiktatom az
    angol tanulást is, ami eddig kimaradt.

    Köszönet az eddigiekért: Antalóczi Edit

    Válasz
  38. Dr. Peresa Magdolna

    Kedves András! Kedves Tanár Úr!

    Köszönöm, hogy felídezte bennem a korábbi módszerem! Valóban a napirenď nagyon fontos. Azonban a program teljesítése nélkül semmit sem ér!
    A minimum 3 láb- mint a széknél is- szükséges: elhatározom, eldöntöm, megteszem!
    Szép napot kívánok! Magdolna

    Válasz
  39. Bordás Lajosné

    Aranyos András!
    Igazán kedves, hogy még ilyen formában is gondoskodik tanítványairól.
    Köszönettel üdvözlöm: Rózsa

    Válasz
  40. Kuti László

    Csak így lehet értelmesen csinálni, különben elúszunk. Tapasztaltam. Többször.

    Válasz
  41. Berghold Gyula

    Kedves András !

    Nekem most annyi a dolgom, hogy a tanulás számomra momentán nem is tudom hanyadrendű !
    Így semmiféle tervet előre nem tudok tervezni, mert óráról -órára változik körülöttem minden.
    Mindenesetre köszönöm, hogy megkeresett !

    Üdvözlettel:
    B. Gyula

    Válasz
  42. Kovacs Gizrlla

    Koszontom.
    Igen, megtervezem de nem tsrtom be.
    Kerem, hogy segítsen tippekkel.
    Szigoru, napi beosztassal.
    Onnek ebben nagy tapasztalata van.
    Az elhatarozassal az ember hajlamos elgyengulni.
    A szigoru fegyelemnel , meg eredmeny is lehetseges.
    Udvizlettel Gizella

    Válasz
  43. Pajor József

    KedvesAndrás!

    Sajnálom akik nem tervezik, szervezik életüket!
    Nálam is a legtöbbször az fordúl elö, hogy túl
    sokat szeretnék megtenni. Hiába, a nap csak 24 órából áll!
    Üdvözlettel,
    Josef

    Válasz
  44. Bucsku Anna

    Màr egyève alkalmazom, kitûzôk cèlokat rôvid ès hosszútàv-ra legyen az tanulàs, olvasàs vagy màsfèle dolgok leirom ès hatàridôt irok hozzà. Mind ezt Magyarorszàgon a legjobb motivàciós trèningertôl tanultam mèg.

    Válasz
  45. Kurucz Lászlóné

    Kedves András!
    Köszönöm, hogy kíváncsi a véleményemre. Pedagógus voltam, így mindig meg kellett terveznem nem csak az órai munkámat, hanem a tanításon kívülieket is. Fontosnak tartom a napirendet. Ez segít abban, hogy ne adjam fel a nyelvtanulást, hogy napi rendszerességgel gyakoroljak, még hétvégén is.
    Ezúton szeretném megköszönni a módszerét, a tudásán túl a humorát is.
    Minden jót kívánva üdvözlöm:
    Vali

    Válasz
  46. Katalin Paulik

    Ez így igaz! Olyan hamar eltelik egy nap,hogy csak azt veszem észre,már megint este van. A nyelvtanulåssal sajnos csak napi 15 percet foglalkozom,de azt mindig reggeli előtt. Ez már szokásommå vált.
    Minden jót, jó egészséget!
    Kata

    Válasz