Korlátozások vannak – ebben a helyzetben hogyan lehet hasznosan eltölteni az időt?

Azon gondolkodtam, mit lehet tenni.

Többször is előfordult már, hogy a körülmények úgy alakultak, hogy egyazon probléma körül forogtak a gondolataim, amellyel viszont nem tudtam mit kezdeni…


Megértem, ha Ön ebben a rendkívüli helyzetben aggodalmat, félelmet érez, és nyomasztja a jövő. Én is így vagyok vele. De nem telhetnek a napok folytonos aggodalommal, félelemmel, feszültséggel. Szeretnék segíteni Önnek, hogy felülkerekedjen az aggodalmon, és ne csak a rossz híreket böngészve, feszültségben teljenek a napjai.

Korábban számomra mindig az volt a legjobb megoldás, ha valamivel elfoglaltam magam. Rájöttem, hogy most is az lesz a legcélravezetőbb, ha otthon hasznosan töltöm el az időt.

Az a szokásom ilyen esetekben, hogy beleásom magam a munkába, így nincs időm a világegyetem problémáival foglalkozni. Most például nekiállok, és maximális erőbedobással írom az új könyvemet. Ennek megvan az a nagy előnye, hogy úgy érzem, hasznosan telnek a napok.

Ön is el tudja tölteni hasznosan az időt otthon.
Javaslom, foglalja le magát nyelvtanulással.
Lehet idegen nyelven filmet nézni, felirattal vagy anélkül, ahogy tetszik.
Lehet könyvet olvasni, zenét hallgatni.

Ez megnyugtató tevékenység, jobb lesz tőle a közérzetünk, és még a nyelvtudásunk is fejlődik.

Filmet bőségesen talál a neten, zenét is, csak győzzön közöttük válogatni. Sokunknál van otthon cd, dvd, szóval van mit nézni, hallgatni, ha fejleszteni akarja a nyelvtudását.

Meg fog lepődni, ha most 2-3 hónapig naponta gyakorol, milyen hatalmas fejlődést fog elérni ezen idő alatt!

A lehetőség adott, élhet vele.

Ön mit gondol erről?
Érdekel a véleménye, kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

503 hozzászólás a(z) “Korlátozások vannak – ebben a helyzetben hogyan lehet hasznosan eltölteni az időt?” bejegyzéshez

 1. AvatarBaráth Etelka

  Tisztelt Tanár Úr! A koronavírus miatt most több időnk van. Az unokám az angolt gyakorolja.Biztat, hogy kezdjem el tanulni. Nem fogok ismét belekezdeni. Inkább a németnél maradok, mert ezt a nyelvet kb 5o éve tanultam, még az orosz sem lenne rossz. Üdvözlettel B.E.

  Válasz
 2. AvatarKaiber János

  Tehát, nagy terveim nyelvtanulás terén nem lehetnek, de mostanság azért lesz időm, s visszanézem a küldött email-jeit, mert érzékelem, hogy hasznos számomra.
  Minden esetre azzal köszönök el, hogy nagyra értékelem munkásságát, amit a nyelvtanítás területén nyílt szívvel képvisel. Vélhetően nem csak nekem ez a véleményem Önről.
  További jó munkát, és a könyvíráshoz is sok sikert kívánok!
  Tisztelettel: Kaiber János

  Válasz
 3. AvatarKaiber János

  Amint írni tetszett, úgy érzékeltem, játékos formában így lehet egyre könnyedébben az idegen nyelvet elsajátítani. Lazán ezt biztosan fogom folytatni, mert érdekel.
  Ösztönzést ad erre az is, hogy a 16 éves unokám az iskolán túl jár angol nyelvtanárhoz. Diskurálhatunk egy kicsit, s láthatom, hogyan halad – a konkrét tudás irányába.
  Van 3 mérnök fiam, közülük 2 Budapesten lakik. A legidősebb /45év/ a Kunszentmiklósi Bácsvíz Zrt vezetője, feleségem nyugdíjas óvónő, és 8 unokánk van. Mindössze 2 lyány’, tehát focizhatunk. De a lányok és a menyem is a kszntm-i lánycsapatban játszanak.
  Nekem 2 hobbim van. A foci, mindörökké, még most 70 évesen is, és a repülő modellezés. Ez utóbbi sok időt elvon más egyebektől. Alkatrész beszerzés, reptetés és egyáltalán egy újabb típus kipróbálása…

  Válasz
 4. AvatarKaiber jános

  Tisztelt András!
  Nehezen tudom kifejezni, engem miként ért, hogyan hatott az Ön hozzáállása, hogy másoknak örömet okozzon, és megossza megszerzett tapasztalatait – azt a lehetőséget -, hogy a hagyományostól eltérő módon, egyszerűen, de ésszerű formában mutassa be a nyelvtanulás leginkább hasznos fortélyait.
  Ez akkor tudatosult bennem, amikor rávilágított, hogy a nyelvtanulást nem a szavak bemagolásával érdemes tenni, hanem egy bizonyos szöveg mondatait kell rögzíteni magunkban, s egy szövegkörnyezetben már csak az ismeretlen szavakat kell „kisilabizálni”.
  Persze, tudom, hogy ez is csak több hónapos, rendszeres nyelvtanulás mellett vezet eredményre.
  Néhány napja – mivel szeretem a zenét /Beethoven, Bach, Beatles, Rossini/ -, neki álltam sz.gépen néhány korábbi világsláger szövegének lefordításához. Elsőként a Beatles – I Vanna Hold Your Hand c. számát. Ennek német változatát kívülről tudom… Hartai lévén. Másodikként az Aphrodite’s Child – Rain And Tears, majd az It’s five O’Clock következett. Negyedik Scott Mckenzie – San Francisco c. száma volt.
  A levél folytatását megkísérlem elküldeni ugyanígy!

  Válasz
 5. AvatarMelegh Istvánné

  További leckéket szeretnék kérni.Szeretném kihasználni a sok szabadidőmet német nyelvtanulásra.Eddigi segitségét is tisztelettel köszönöm.

  Válasz
 6. AvatarNagy Kornélia

  Jó napot,,
  igaza van hogy most lehet tanulmi és meg is fogadom a tanácsát. Eddig nem nagyon ment a fejembe mivel már van jó pár év a hátam mögött. de hogy most sok időm van minden nap fogok tanulni. a leckék küldését köszönöm. Tisztlettel

  Nagy Kornélia
  Szép napot!

  Válasz
 7. AvatarJUDIT PENTE

  NAGYON TETSZIK A KÖNYV AMIT VÁSÁROLTAM ÖNTŐL!NAGYON ÉRTHETŐ,S VALÓBAN TANULÁSRA SARKALL! MINDENKI SOKKAL KÖNNYEBBEN TANULHAT EGY ILYEN KÖNYVBŐL!AZ ANGOLT VETTEM MEG,de A TÖBBIT IS – A NÉMETET ÉS AZ OROSZT IS MEGFOGOM VÁSÁROLNI! KÖSZÖNÖM SZÉPEN!NAGYON SOK ENERGIÁT FEKTETETT BELE,HOGY MI VALÓBAN KÖNNYEBBEN TANULJUNK!

  Válasz
 8. AvatarErzsike

  Igen lehet nyelvtanulással is a karantént hasznosan tölteni, Jókairól maradt fenn, hogy pár hónapra eltünt, és mikor előkerült egy új nyelvet beszélt.

  Válasz
 9. Avatardr.Gulyás Andrásné

  Kedves András!
  Önnek teljesen igaza van és csak megfogadni lehet a javaslatát. Ilyen körülmények között a legjobban teszi az ember, ha lefoglalja a gondolatait és nem a problémákon gyötrődik. És mi lehet hasznosabb, mint azt a nyelvet gyakorolni,amelyet már oly régóta “tanulgat”. Köszönöm a biztatást és megfogadom a tanácsát.
  Önnek kívánok sok sikert az újabb könyvekhez!
  Tisztelettel:
  Gulyás Vali

  Válasz
 10. AvatarMarica

  Kedves András!

  Lehet, most ki fogom ábrándítani:
  Sok hétre előre megvannak betervezett tennivalóim itthon, amiket eddig halogattam: szekrényekben selejtezés. A ruhás szekrényeknél ez azzal együtt jár, hogy minden darabot előbb fel kell próbálni, rám jön-e még, meg egyáltalán, több év elteltével hogy áll rajtam.
  Közben álladóan pozitív előjellel csak arra gondolva, hogy megéri megtenni, mert LESZ MÉG alkalmam hordani őket!!!
  Aztán legalább 10-12 könyvet vettem az utóbbi időben, amiknek nem csak az elolvasásához, de még a kézbe vételéhez sem jutottam hozzá.
  Az irataim rendbetétele nem hetek vagy hónapok, de évek óta a restancia-listám éllovasa.
  Úgyhogy garantáltan jó darabig bőven van mivel elfoglalnom magam.
  A nyelvtanulás azért maradna amúgy is a legvégére, mert sajnos tapasztalom, hogy nem áll rá az agyam: már csak a hírek miatt is sokat nézek olasz adót, de szomorúan szembesülök vele, hogy kevésbé értem, mint korábban, pedig azt a nyelvet anno már egész tűrhetően tudtam használni.
  Az angollal még rosszabb a helyzet.
  Azt hiszem, az agysejtekre, a memóriára is igaz: amit nagyon sokat használnak, az kopik…
  Mostanában pedig az ismert okok miatt a pszichológus is azt tanácsolja, hogy pozitív impulzusokra törekedjünk, azzal erősítve az immunrendszerünket!

  Válasz
 11. AvatarFerenczi Mária

  Üdvözlöm ! Nagyon tetszenek a nyelvleckék! Egyszer már elkezdtem önnél a tanulást, de váratlan helyzet úgy hozta, nem bírtam folytatni. Most már talán lenne erőm újra belevágni. Én 73 éves vagyok. Korábban otthon egyedül próbáltam angolt tanulgatni . Oda jutottam, hogy az írott angol egyszerű szöveget megértettem de önállóan nem tudtam válaszolni írásban, beszélni meg egyáltalán nem tudtam.
  Azért szeretnék alapfokon angolt tanulni, hogy kisebb stresszel járjon ha elutazok az unokáimat meglátogatni. Nagyon nehezen megy a tanulás, mert a feledékenységem borzasztó!

  Válasz
 12. Avatardr Pálinkás Jánosné

  Két hetes vagyok/77/. Elfelejtem a megtanult szavakat. Ez nem bátorít, hanem elkeserít. Nem nekem való!

  Válasz
 13. AvatarTokárné Ágica

  Kedves András! Az egyszerüség hive vagyok, ezért röviden válaszolok, ha megengedi. Nyelvszerető család vagyunk, szivesen foglalkozunk nyelvtanulással amikor csak tehetjük, levelének mindig örülök, mert jó tanácsokkal lát el, a tananyagon kivül is,köszönöm.

  Válasz
 14. AvatarTörök Györgyné Rita

  szeretném megköszönni a segítségét de nagyon jó elfoglaltság sajnos az agy műtétem miatt a memoriám nem fogadja be de letöltöttem a leckéket és ha időm van gyakorolom

  Válasz
 15. AvatarHadrányi Ildiko

  Jó estét kivánok,
  Köszönöm a tanácsokat és az ismételt bíztatást.
  Én is próbálom lefoglalni magamat és közben gyakorolom az angol nyelvet.
  Sok sikert kivánok az uj könyv iráshoz.
  Én rajzolni tanulok kozben!
  Tisztelettel,
  Hadrányi Ildiko

  Válasz
 16. AvatarLászló Ottilia

  Kedves András!!!
  Bevallom öszintén, hogy most jutottam el erre a pontra, hogy komolyan vegyem a nyelvtanulást. Lassan fél éve nem tudtam megnézni az emailom, technikai okok miatt. Most látom milyen sok levelet kaptam öntől is. Köszönöm a fáradságát és kedvességét. Ennek nagyon megörültem, elterveztem megkeresem a legelső levelét és egymás után az egészet komolyan szeretném venni. Idáig szabad időmbe mindig sütöttem főztem a körülöttem levőket kényeztettem, de most van valami jó is ebbe a karanténban ,rájöttem más is van és egyszer vegyem hasznát a nyelvtanulásnak és mán akkor megérte. Nagyon hasznosnak látom és most kell elkezdenem úgy érzem, itt az idő. A médiával nem érdemes figlalkozni össze roppan az ember , lehangoló. Köszönöm az eddigi fáradalmait és elnézést, hogy eddig nem tudtam komolyan venni.
  Sok sikert kívánok a könyv megírásához.
  Üdv. Ottilia

  Válasz
 17. AvatarErzsébet

  Köszönöm a bíztatást és a lehetőséget. Amit eddigtaláltsm helyzetgxakorlatokat azokat újból átismetlem. Jó lenne belőle több is – mint a vásárlás, színházjegy vás. És a többi szituációs feladat. Üdv

  Válasz
 18. AvatarLacza István

  Ebben a “Maradj Otthon ” időszakban valóban jó ötlet a nyelvtanulás, kicsit kizökkenti az embert ebből a rendkívüli helyzetből. Továbbá rám is férne a nyelvgyakorlás, mivel a közelmúltban külföldön jártam s a való életben tesztelhettem az angol tudásomat, mely eléggé lehangoló volt számomra, ugyanis a repülés folyamán a feliratokat nagyjából tudtam fordítani, de amit kérdeztek és bemondtak abból szinte semmit sem értettem !?

  Válasz
 19. AvatarSzőkéné Csordás Irén

  Eddig nem volt, most tényleg adnék esélyt magamnak 1 kis nyelv tanulására. Lányom családjával Németországban él, nagy hasznát venném ha az alapokat elsajátítanám. Köszönöm a lehetőséget.

  Válasz
 20. AvatarPOMÁZI KÁROLYNÉ

  Kedves András!
  Valóban jó ötlet, amit javasol.

  Üdvözlettel:
  Pomázi Évi

  Válasz
 21. AvatarSzabo Mihaly

  Helo.En meg jarok munkaba es a szabad idoben tanulgtok ,tevet nezek.Kozben bele nezek a nagyvilag hireibe/

  Válasz
 22. Avatarcsaba

  Szia!
  Szeretnék megtanulni német társalgási szinten munkaválaláshoz.
  papírra nincsen szükségem!

  Szia Csaba

  Válasz
 23. Avatardr. Török Éva

  Kedves András!
  14 éves 8. osztályos fiú gyermekem ügyében kérdezem, hogy neki is alkalmasak lehetnek-e ezek a nyelvleckék.
  Jelenleg meg van győződve arról, hogy nnincs nyelvvérzéke, ill. neki nem megy az angol. Dislexiás, így mindenképpen más módszerre lenne szükség, mint amit az iskolában oktatnak, de én hiszek abban, hogy ők is képesek megtanulni nyelveket, ellenkező esetben magyayrul sem tudnának. Szeretnénk ezt az időt hasznosan eltolteni és tényleg jó ötlet a nyelvtanulás.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Éva!

   Nem a fiataloknak szól, de ettől még kipróbálhatják.

 24. AvatarBana Ferenc

  Nekem még dolgoznom kell, de ha csak tehetem foglalkozom az angol tanulással.
  A feliratos film nézést én is szeretem.
  A zeneszámok szövegének olvasása, majd együtt éneklése is jó lehetőség pl. a hónapok megtanulására a BONEY M-nek van egy jó dala. A dallammal könnyebb megtanulni. Nekem a szövegek megkeresése nehezen megy.
  Köszönöm az e-mail-eket, jól tudom használni a leírtakat.

  Válasz
 25. AvatarPfeifer Ágnes

  Teljes mértékben egyetértek a levelében leírottakkal. Sajnos a korom, a körülményeim bizonyos mértékben korlátozzák a nyelvtanulási elfoglaltságok kialakítását. Levelét nagyon köszönöm s igyekszem úrrá lenni a problémákon Üdvözlettel

  Válasz
 26. AvatarKiss Laszlo

  Nagyon jól lehet haladni a könyvek alapján.
  Kérem a Buldózer nemet könyv 3. kötetet részemre megküldeni szíveskedjen.
  Köszönöm tisztelettel:
  Kiss László

  Válasz
 27. AvatarMiskolczi Annamária

  Tisztelt András! (Tanár Úr!) Egyet értek Önnel.Barátkoztam az anyaggal.Viszont be kell látnom, hogy nagyon le vagyok lassulva, így ezen nagy mennyiségű anyag megtanulása ,illetve begyakorlása nekem nagyon hosszú ideig fog tartani. Addig nem is zavarnám,hiszen komoly,és kemény munkába kezdett. Kívánok jó egészséget,erőt e szép feladat kivitelezéséhez. Üdvözlettel:Miskolczi Anna Mária ( nyugdíjas, 70 éves tanítványa )

  Válasz
 28. AvatarVáli Tiborné /Julika/

  Kedves András! A véleményem az Önével megegyezik. Semmi hisztéria nincs bennem. Ébredéstől elalvásig
  mindig szól a rádió vagy a TV. Tehát mindennel tisztában vagyok. mindig csinálok valamit. Önellátó vagyok.
  Bár mostanában nem jártam kint. Eddig a lányom meghozta a szükséges élelmiszert. Ő is már május 8.-án
  60 éves lesz. Szeretek olvasni, rejtvényt fejteni. Mindig akad családom tagjai és a magam ruhaneműiben
  valamit javítani, alakítani való, amit én varrok meg, mivel megtanultam szabni, a varrást magamtól tanultam meg.
  2o évig munka után – este, éjjel – 70 kuncsaftnak varrtam. A hozott anyagokból saját magam terveztem meg,
  hogy milyen legyen a leginkább rá való ruha. Akkoriban még csak a magyar egyféle divatlap volt. Hamarosan a jómódban élő asszonyok Burdával láttak el. Igy könnyebb lett a fazon kiválsztása. Varrásból fizettem ki az
  öröklakásomat 35 év helyett 13 év alatt, Nem volt könnyü, napi átlagban 2 órát aludtam.
  Tisztelettel üdvözlöm, köszönöm, hogy gondolt rám. Váliné Julika

  Válasz
 29. AvatarMór György

  Kedves András!
  Itt Szerbiában szigorúbbak az előírások, mi idősek csak hetente egyszer mehetünk ki a lakásból hajnal 4 és 7 között. Idő van bőven a fiókok és ruhatár átnézése után.
  Naponta fél órára van idegem a leckéket gyakorolni. Sajnos a könyvet nem sikerült megvenni..
  Minden jót kívánok.

  Válasz