Tipp, hogy az otthoni nyelvtanulás ne fulladjon káoszba

Azt vettem észre az utóbbi napokban, hogy sokkal több mindent tervezek be egy napra, mint amit meg tudok csinálni. Könnyen elúszok a teendőkkel, és káosz lesz a napom. Ezzel valószínűleg nagyon sokan vagyunk így. Viszont, ha egy évre kell tervezni, akkor meg állítólag sokkal kevesebbet szoktak az emberek betervezni, mint ami egy év alatt megvalósítható.

A most kialakult helyzetben nehéz tervezni hónapokra vagy egy évre előre. Koncentráljunk tehát a közeljövőre! Hogyan lehet a mindennapokat jobban megszervezni, az otthoni tanulásnak és az egyéb teendőknek valami hatékonyabb formát adni?

Személyes tapasztalatom: Mostanában minden este azzal kell szembenéznem, hogy sok dolgot bizony nem csináltam meg, amit aznap szerettem volna. Nem elég azt betervezni, hogy tanulni fogok, vagy átnézek egy fejezetet a könyvemben, hanem azt is meg kell terveznem, hogy mindezt mikor fogom elvégezni, bizony.

Ezért mostantól nemcsak azt írom fel, amit meg akarok csinálni, hanem azt is, hogy mettől-meddig. Így talán reálisabb lesz a tervezésem, és több dologgal fogok elkészülni.

A személyes tippem tehát:
  1. Készítsen Ön is heti tervet! Írja be a naptárba, melyik napokra tervezi a tanulást! A családtagok is jobban tiszteletben tartják, ha már be van vésve a naptárba.
  2. Készítsen napi tervet is! Írja le azt is, pontosan hány órától szeretne tanulni, és mi a terve, mivel fog foglalkozni!
Egyszerű ez, és apróságnak tűnik, mégis rengeteget számít!

Ön mit gondol erről?
Megtervezi, hogy pontosan mikor fog leülni tanulni?
Érdekel a véleménye! Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

313 hozzászólás a(z) “Tipp, hogy az otthoni nyelvtanulás ne fulladjon káoszba” bejegyzéshez

  1. dr.Jónás Béla

    Tisztelt Tanár Úr! Az Ön véleménye egyezik az enyémmel. Amikor még Bp.Józsefváros aljegyzője és több esetben jegyzője voltam és oktattam és vizsgáztattam közigazgatási jogból és más tárgyakból is, mindíg azt hangsúlyoztam a felnőtt diákjaimnak(valójában már nem diákok, hanem dolgozni akarók voltak) hogy csak a tervszerű élet hozza meg a gyömölcsét minden vágyonk teljesüléséhez.
    Várom továbbra is a tanító mondatait.
    tisztelettel:
    Dr.Jónás Béla

    Válasz
  2. Kiss Mónika

    Kedves András! Idő hiánya miatt esténként vagy vasárnap délután szoktam tanulni. Nekem nem a profi angol nyelvtudás a cél annyi hogy ha úgy adódik meg tudjak szólalni pl. tudjak egy kávét kérni. Folyamatosan mondogatom az új és az eddig megtanultakat. Eddig nem volt heti tervem de elgondolkodom rajta. Köszönöm szépen a segítségét a jó tanácsokat az eddigi munkáját! Üdvözlettel Mónika

    Válasz
  3. Rocky Docky

    én világ életemben így gondolkodtam. az ahogy esik úgy puffan az a mai fiatalok körében nápszerú.
    én a befektetett munkában hiszek. sajnos így is gyakran elcsúszok és ami nem készül el az adott megtervezett időpontban, az vagy elmarad, vagy ha fontos, akkor avégső határidő utolsó perceiben teljesül, vagy akkor se-

    Válasz
  4. Kovács Vilmosné

    Kedves Neményi Úr! Én már gyermekkoromban is órára tanultam. Minden egyes órai felkészülésre fél órát adtam magamnak, és ha előbb tanultam meg, nagyon boldog voltam. Így ment ez a későbbiek folyamán is, úgyhogy én nagyon nagy híve vagyok a tervezésnek. Üdvözlöm, legyen szép napja.

    Válasz
  5. Agócs Gyula

    Tisztelt Neményi Úr!
    Véleménye egyezik az én tapasztalatommal.Sokszor kevés a napi 24 óra. Ilyenkor, sajnos,a nyelvtanulás marad el.A határozott tervezés ezen természetesen sokat segíthet.

    Válasz
  6. TOMPOS MARGIT

    A napi rendszeresség kialakitása nemcsak ebben az erőtpróbáló időben hanem a mindennapokban szükséges.Ha ebben a bezártságban több időt tudunk forditani a tanulásra ez még előny is lehet számunkra,főleg ha ezt napi renszerességgel tesszük

    Válasz
  7. János Mészáros

    Na figyeljén:Meg őrőkőltem 2lakástSzabatkán úgy hogy 1/6részel kesztem 2015 én. Most 2020 ban az enyém 6/6.Kifizetem két öcsémet 10ezer€.Ajándék ba kaptam 3/6 nénémtől.Fel kel ujitani! nagobikat asztán eladni. Munkát válatam ez miat. Mindent én csinálok 10ujamal.Mesterek drágák. Bár most bírom ezeket a munkákat elvégezni! Iskolában németű tanultam. Kellene angolt megtanulni mert a számító programok cnc angolul műkődnek. Ha nem alszom 6 órát Akor tanulok angolul. Ha a fészket nem készítem el nem szál bele a gugutka!?. El vagyok válva. Szóljon hozzá 👍😊

    Válasz
    1. Borsányi Gábor

      Tisztelt Neményi Úr!
      Teljesen igaza van. Ez az én tapasztalatom is.
      Üdvözlettel:
      Borsányi Gábor

  8. Tamás Sándor

    Minden nap tanulok 15-30 percet, ha időm engedi többet is. Köszönöm , hogy a leckék a mindennapi életben előforduló kifejezéseket, mondat szerkezeteket próbálja megtanítani.
    Tisztelettel: Tamás Sándor

    Válasz
  9. Vihula Mihajlo

    Tisztelt András! Valóban millió dolgot szetnék belepréselni egy napra, így a heti terv az tényleg egyszerű és nagyszerű ötlet, köszönöm. A tanulásra minden nap reggeli után 30 percet tudok szánni

    Válasz
  10. ARANY ZSOLT

    Kedves Tanár Úr! Tisztelt Nyelvmester! Örömmel válaszolom meg kedves kérdését! Én nyugdíjas zenetanár vagyok, aki rendszeresen hangszerel zenekarra, a napi egyéb teendői mellett. Boldog vagyok, hogy sikerült megtalálnom Önt és kiváló tananyagait! Azért nem tervezek percnyi pontossággal, mert nálam ez a munka = a lételemmel! Módszerem: minden nap megnézem – akár többször is – a várva-várt újabb angol üzenetet. Ezután egy A-4-es, külön erre a célra rendszeresített, füzetbe lemásolom a küldött újabb leckét, amely azt jelenti, hogy egyúttal gyakorlom a helyesírást, ill. részben meg is tanulom közben magát az anyagot is. Köszönöm értékes, szinte pótolhatatlan munkáját! Büszke vagyok, hogy Öntől tanulhatok! Tisztelettel kívánok Önnek és Kollégáinak további jó egészséget és Boldog Húsvéti Ünnepeket! Tisztelettel: Arany Zsolt. Tata. 2020. 04 05.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Zsolt!

      Köszönöm a dícséretet.
      Az A/4-es füzethez külön gratulálok!

  11. Marschalkó Tamás Béléné

    Sajnálom, hogy lemaradtam kb 1,5-2. hónappal ezelőtt.
    Teljes áron már nem tudtam megvenni.
    Minden alkalommal amikor megérkeztek a leckék, azonnal elolvastam
    Ez nekem nem jelentett gondot mivel , középfokon beszéltem angolul.
    A baleset okán több komoly maradandó probléma merült.Szükségem volt arra,
    hogy újra tanuljak beszélni.Sokáig tartott míg újra sikerült.
    Most a nyelv helyesírására és nyelvtanára van szükségem.
    Emiatt kezdtem alapfokon

    Válasz
  12. Dombó Gizella

    Tisztelt Neményi Úr!

    Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy otthon dolgozhatom, így a nap nagy részét munkával töltöm. Mivel nem kell utaznom, így naponta 2 órával több szabadidőm van. Jó ötletnek tartom az órarendet. Mindig korán kelő vagyok, így nem halasztom el a nyelvtanulást délutánra. Megpróbálok heti beosztást készíteni.
    Köszönöm.

    Dombó Gizella

    Válasz
  13. Mandl Maria

    Melyen Tisztelt Nemenyi Ur!
    Termeszetesen megtervezem mindig .
    Kicsit osszehalmozpdtak a napokban dolgaim.Igyekszer rendbetenni.
    De tanulok. Koszonom hogy emlekeztet teendoimre
    Figyelmes es hasznos.
    Sok szeretettel
    Mandl Maria
    Varom tovabbra is bejelentkezeset!.
    A postaimmal nem tudom
    Mi lehet a megrendelt dolgaim egysem erkezik meg.
    Udvozlettel
    Mandl Maria
    Es koszonok mindent.Szep napot kivanok!

    Válasz
  14. dr Mucsi János

    Én minden reggel tanulok, mivel korán kelő vagyok. Ilyenkor pihent vagyok .és ez a legjobb idő az ismétléshez.

    Válasz
  15. Ferenczi Mária

    Sokat fontolgattam és végül úgy döntöttem, hogy reggel 8 -10 óra közötti időben fogok a tanulással foglalkozni. Korán kelő vagyok, erre az időpontra már bőven rendbe tudok mindent tenni a környezetemben, hogy nyugodtan foglalkozhatok az angol leckékkel hetente legalább két alkallmmal új leckével, egy alkalommal pedig az átismétléssel. Kedd, szerda, csütörtök reggel. A hétvégeken csak néha, újra átismétléssel.

    Válasz
  16. Holecskó József

    Tisztelt András.
    Régóta megfigyeltem , hogy ön remek nyelvtanár, az alapelveket magam is hasonlóan képzeltem el, de talán még jobb emberismerő a buktatók tekintetében.
    Egy gyakorlati kérdés. Mostanában sokat nézem a német tévé adókat, rengeteget. Amit idáig is tudtam szavakat, már a leggyorsabb beszédben is felismerem, mondattöredéket megértem, de mindig ugyanazokat, a szókincsem nem bővül, ugyanabban a körben forgok. A gyerekek szóló rajzfilmekben hadarnak vitáznak, nem működik.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves József!

      Olvasson könyveket németül.

  17. Jenesné Pálfi Irén

    Kedves András! Nagyon köszönöm, hogy jelentkezett. Már 3 hete nem dolgozok a korona vírus miatt. Én soha nem írtam le, hogy mit fogok csinálni egész nap, vagy egész héten. Este mindig átgondoltam ami éppen aktuális volt a teendőimből és azt fejben tartottam. Általában meg is tudtam csinálni. Tanulni mindig este szoktam, így jobban megragad a fejemben. Ha olyan munkám van, hogy közben oda is tudok figyelni a cd-ről hallgatom a leckéket. Az a baj sokszor túl gyors a szöveg. Nem ártott volna legalább egy kicsit lassabban felvenni. Van amikor a kiejtés más mint az a leckékben van írva. Más gondom nincs vele, jól haladok a tanulással. Nagyon köszönöm ezt a lehetőséget. Vigyázzon Magára!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Irén!

      Hogy értené meg az angolokat, ha lassított felvétel lenne a hanganyag a leckékhez?
      Elárulom, sokkal nehezebben, mintha ezekkel gyakorol.

  18. Horváth Jánosné

    Kedves András!
    Köszönöm a sok-sok hasznos tanácsot. Én örökös újrakezdő vagyok – hetvenen túl furcsa ezt leírni -, de mindig örömmel olvasom a leveleit. Miután egy nyugdíjasházban élek néhány hónapja, a napirendem igencsak laza. Jó érzéssel tölt el, hogy a kérdésköreit többnyire értem. Sajnos nem tudom a pici szókincsemet tevőlegesen használni – ritkán megyek az egyik lányom után Angliába, a másik lányom pedig „türelmetlen” velem beszélgetni angol tanár létére, mert …biztosan van rá oka -, de igyekszem nem elfelejteni mindent.
    Visszatérve a kérdésére: csak esténként tudom a közösségi térben használni a számítógépet, így csak az esti órákban van lehetőségem megnézni a mail-jeimet és a küldött kérdéskörök anyagát kicsit gyakorolni. (Remélem, ez annyit jelent, mintha esténként a párnám alá tenném a nyelvkönyvet!!!)
    Üdvözlettel: Horváthné Mary

    Válasz
  19. Buna Béla

    Egyetértek azzal hogy órarendet kell csniálni. A bsj az hogy – különösen így koronavírus idején. A nejemmel együtt veszélyeztetettek vagyunk. Ő jobban a 2 krónikus betegségével. A beszerzesek rám hárulnak. Lakótelepen lakunk. Nincs kert. Nekem szerencsere van 20 km závolsara a.lakóhelyünktől. kiautózunk meg vissza. Ott tanulhatnék, de a kertben mindég kell valamit csinálni. 79 évesen még dolgozom, mert havi 50 elmegy a nejem orvosí gyógyszer és egyéb egügyi költsegeire A cégemben is vannak tennivalóim, többnyire varatlan feladatokkal, stb. Hiaba van pontos órarendem nem tudom betartani.

    Válasz
  20. Stefanidu Janula

    Nagyon örülök, hogy rendszeresen kapom az angol leckét. Kimásolom, beteszem az erre a célra kialakítot angol mappába. A tervem az, hogy minden reggel egyszer átolvassam. A minden reggel nem mindig jön össze de heti 3 alkalom igen. Azért szeretnék megtanulni angolul, hogy a számitógépet jobban értsem és az angol nyelvű filmekért.

    Válasz
  21. Viszló Klára

    Nagyon igaz egyetértek vele!
    Ehhez nagyon komoly tudatos elhatározás szükséges.
    Nagyon sok angol anyagom van, most kéne ezekből gyakorolnom, -csak alapfokú angol nyelvizsgám van – lenne mit bepótolnom.Amikor rendszerváltás volt elengedték a kötelező nyelvizsgát a diplomához.A munka , munkahellyel mindig nagyon fontos volt számomra és mindig nagyon szerettem
    dolgozni!

    Válasz
  22. Papp Imre

    Tisztelt ANDRÀS nagyon jònak talàlom a nyelvmestert. Kèrdèsre vàlaszolva a heti tanulàsi idömet nem tervazem, az olvasàs ill tanulàs mindèg a pihenèsnek szànt időt hasznàlom. Bevàllt nagyon nekem. Olaszorszàgban dolgozom jò pàr ève ,de nagyon jò. Gratulàlok Jò Egèszsègben talàlja leveled. Üdvözlettel Papp Imre.

    Válasz
  23. Zilahi Gyorgy

    Tisztelt Tanár Úr.

    76 éves vagyok harmadik eve tanulok angolul,
    valami hájt és naponta gyakorolok,tanulok.
    Sokat felejtek és amikor találkozom egy kifejezéssel
    beugrik ismerem és örülök neki, de szinkron tolmácsnak meg nem akarok elszegődni. A duolingo használatával tanulok,ismétlem az anyagot.Hatekonyabbnak kellene lennem talán. Tisztelettel Zilahi Gyorgy

    Válasz
  24. Christian Klári

    Hetente kétszer leülnék,de sajnos mindenről lemaradtam,ezért kezdőként újra elkezdenének.Nagy segítség lenne.

    Válasz
  25. Dr.Katona Mária

    Igen, tervezni fogom a tanulást. De csak reggelre tehetem,mert később sokszor csöng a telefon. A korom
    miatt állandóan aggódnak értem. De be kell vallanom, az ön módszere sok örömet adott eddig is, pedig
    csak most fejeztem be az első kötetet. Volt az agyamnak valamennyi parlagon maradt része, amit ezzel a tanulással le tudok kötni és így kerekebbnek érzem a napjaimat. Nem gondoltam volna, hogy 87 évesen még képes leszek örömet lelni a tanulásba. Ezt az ön módszerének köszönhetem na meg a saját nem csökkenő
    kíváncsiságomnak.
    Üdvözlettel további sikeres munkát és kellemes húsvéti ünnepeket kívánvA

    MÁRIA

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Mária!

      Nagyon örülök a sikereinek!

      Jó egészséget kívánok!

  26. Ráczné Vincze Erzsébet

    Tisztelt Neményi Úr!
    Könyvelő vagyok, minden napra tervezem mikor mi a teendőm. Ezt másként nem is lehet csinálni. Sajnos nagyon nehezen tudok az első 6 hónapban tanulást beprogramozni. Minden hónapban vannak határidők és a beszámolók elkészitésének is határideje van, melyet, ha esik, ha fúj, el kell késziteni.Mire este végzek, illetve abbahagyom, a szemeim már nem alkalmasak arra, hogy tanuljak. Talán júliustól kezdve van egy kicsit több szabad időm a hónap 20- a következő hónap elsejéig. Nagyon szerettem volna egy nyelvet legalább alapszinten elsajátitani, de ez nagyon nehezen kivitelezhető. A nyelvet folyamatosan kell tanulni, másképp nincs értelme. Nagyon köszönöm érdeklődését, de most junius 30-ig csak a munkámra kell koncentrálni. Ráczné Vincze Erzsébet

    Válasz
  27. Csóka Tamás

    Tisztel András! Igen, megtervezem, mert másként esetleg nem marad rá időm a lezserségem miatt. Köszönöm a tippeket, alkalmazni fogom. Az a véleményem, hogy fyolamatosan, kisebb-nagyobb szünetekkel gyakorolni kell a tanultakat, mert egyébként elszáll a megszerzett tudás. Ezzel nem akartam feltalálni a meleg vizet, de a megszerzett tapasztalatom erre enged következtetni.

    Maradok tisztelettel: Tamás

    Válasz
  28. Erzsi

    Kedves András,
    – azt gondoltam naivul, hogy a mai helyzet alapján még több időm lesz itthoni/házi munkákra, tudás(?) frissítésre – ha már maradjunk otthon/itthon. Amint Ön is írta, szóval elcsusszan bizony az a bizonyos idő. Mostanában próbálok olyan rendszert kialakítani, hogy felírom a teendőket és kipipálom az elvégzetteket. A nyelvtanulás, ill. frissítés hetente 2x van programban kb 10-11, esetleg du 4 ó körül. Nem vizsgára készülök, csak nem szeretnék felejteni. Üdv. Erzsi

    Válasz
  29. Bugyi Ferenc

    Tisztelt Neményi Úr! Nagyon szépen köszönöm az Ön által javasolt tanulási tervet, ez szerintem is hatékony, bár hétköznap, sajnos nem tudok a munkám miatt kellő időt áldozni a nyelvtanulásra, de hétvégén próbálok össze állítani mondatokat, és azért igy is szépen haladok mind a mondat alkotás, mind a kifejezések elsajátitásával. Köszönöm érdeklődését Maradok Tisztelettel.

    Válasz
  30. zupánné tóth julianna

    Napjaimat én is megtervezem,hogy mikor mit fogok csinálni,a tanulás is napi rendi pont,csak nagyon nehezen megy és nem is köt le annyira mint szeretném.
    Üdvözlettel : Zupánné Julianna

    Válasz
  31. Tóth Dezső

    Tiszteletem tanár úr! Köszönöm a lehetőséget, és a jó tanár sőt. Estét ként én is azon kapom magam, hogy az idő kifolyik a kezemből, és mennyi mi de t nem végeztem el. Ezért fő tosnak gondolom, én is a tervezés, aprs, órára. Köszönöm a gondolatot. Üdv. TD

    Válasz
  32. Jutka

    KEDVES ANDRÁS !
    Az időm tengernyi,de valahogy elfogyott a kezdeti lelkesedés.
    Sokadszorra vigyáznék az unokáimra, (USA) de ez a szörnyü virus mindent átirt.
    Bele-bele kapok a tanulásba s gondolom emiatt, semmi sem marad a fejemben.
    A baj,hogy a gondolat ott ólálkodik ….ha ennyi éven át nem tanultam meg akkor most…….
    A municióm elfogyott,de megpróbálom a jó tanácsait követni.
    A hiba az én készülékemben van!!!
    Tisztelettel és köszönettel: Jutka

    Válasz
  33. Szenczy István

    Köszönöm, megfontolandó, mindenképpen megpróbálom.
    Jó egészséget kívánok.

    Válasz
  34. Szabó Józsefné

    Kedves András! Nagyon szépen köszönöm, hogy rendszeresen küldi leveleit. Teljesen igaza van a napirenddel kapcsolatban. Nagyon jó ötletnek tartom. Igyekszem ennek megfelelően berendezni én is az életemet. Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel: Marika

    Válasz
  35. Spáh judit

    Nagyon egyetértek aval ,hogy meg tervezni.
    Mivel hajlamos vagyok kifutni az időből.

    Válasz
  36. Mária Ulcz

    Köszönöm szépen a megszívlelendő jótanácsokat. A baj az, hogy többen – mondhatni mindenki – kiesett a megszokott életritmusából, konfortzónájából. Én minden esetre megpróbálom betartani a tanácsokat.
    Jó egészséget kívánok.

    Válasz
  37. Csergő Antal

    Fejben szoktam átgondolni a napitervezetemet a heti abból következik ami már evidencia. Leíírása elveszi az időt a tennivalóktól.

    Válasz
  38. Vágó Ferencné

    Köszönöm, hogy hasznosan tölthetem az időmet az Ön által küldött leckékkel.

    Válasz
  39. Ulrich Anikó

    Üdvözlöm! A tanulást úgy oldottam meg,hogy egy füzetbe kiirtam az anyagot,mikor megkapta.Eggyik oldalta németül,a másik oldalra magyarul ahogy ejteni kell.Ez könnyitett sokat.Mikor du.pihenek akkor előveszem a füzetem,és olvasgatom tanulom.Nagyon szeretem .köszönöm a sok segitséget.tisztelettel Anikó.

    Válasz
  40. Piroska Antal

    Kedves András !
    Ez nagyon jó ötlet..
    Köszönöm, hogy eszembe juttatta..
    Mivel időmilliomosnak érzem magam., én is elcsúszok a dlgaimmal.,és este jut eszembe, hogy bizony a tanulás kimaradt../meg még más is ! /
    Régen volt egy barátnőm, aki még az általános iskolás fiamnak taníttta ezt.,akkor én is azt gondoltam fölösleges dolog..
    S, hosszú évekkel később, amikor a már nagyfiam albérletbe költözött ., akkor találtam meg a füzetei között egy ilyen napirendi füzetet.., s kipipálva az elvégzett dolgok..
    Mégegyszer köszönöm , hogy eszembe juttatta ., én is el fogom kezdeni ezt a módszert!
    Tényleg mindenkinek ajánlom.
    Üdvözlettel : Prisca

    Válasz
  41. Gerzanits Andrea Nagy Lajos Gyórgynè

    Nagyon jók a leckèk
    Mivel jól beszèltem angolul csak rég volt, most szivesen
    Felfrissitenèm. Úgy gondolom a 2.
    Könyvet kêne megvennem
    Mennyi idő alatt kapnám meg ès mennyibe kerül,? Tanácsát kèrem melyik könyvet vegyem meg?
    Tanácsát várva üdvözlőm: Nagy Lajos Györgyné Andrea

    Válasz
  42. Szalay Imreszalay.imre

    Kedves András.
    Sajnos lebetegedtem,kórházban voltam agyinfaktussal.Hála az Istennek elég jóll kihevertem,
    de lelassult az agykapacitásom.Abba kelett hagynom a munkámat ami nagyon hiányzik.
    Próbálkozom amennyire lehet,de sajnos nehezen megy a figyelemmegtartás.
    Mostanában olvasással kötöm le magam.
    elnézést kérek a bezártságomért,de nem tudok egyenlőre jobbat,.
    Sok kitartást és egészséget kivánok az áldásos munkájához.
    Tisztelettel: IMRE.

    Válasz