Tipp, hogy az otthoni nyelvtanulás ne fulladjon káoszba

Azt vettem észre az utóbbi napokban, hogy sokkal több mindent tervezek be egy napra, mint amit meg tudok csinálni. Könnyen elúszok a teendőkkel, és káosz lesz a napom. Ezzel valószínűleg nagyon sokan vagyunk így. Viszont, ha egy évre kell tervezni, akkor meg állítólag sokkal kevesebbet szoktak az emberek betervezni, mint ami egy év alatt megvalósítható.

A most kialakult helyzetben nehéz tervezni hónapokra vagy egy évre előre. Koncentráljunk tehát a közeljövőre! Hogyan lehet a mindennapokat jobban megszervezni, az otthoni tanulásnak és az egyéb teendőknek valami hatékonyabb formát adni?

Személyes tapasztalatom: Mostanában minden este azzal kell szembenéznem, hogy sok dolgot bizony nem csináltam meg, amit aznap szerettem volna. Nem elég azt betervezni, hogy tanulni fogok, vagy átnézek egy fejezetet a könyvemben, hanem azt is meg kell terveznem, hogy mindezt mikor fogom elvégezni, bizony.

Ezért mostantól nemcsak azt írom fel, amit meg akarok csinálni, hanem azt is, hogy mettől-meddig. Így talán reálisabb lesz a tervezésem, és több dologgal fogok elkészülni.

A személyes tippem tehát:
 1. Készítsen Ön is heti tervet! Írja be a naptárba, melyik napokra tervezi a tanulást! A családtagok is jobban tiszteletben tartják, ha már be van vésve a naptárba.
 2. Készítsen napi tervet is! Írja le azt is, pontosan hány órától szeretne tanulni, és mi a terve, mivel fog foglalkozni!
Egyszerű ez, és apróságnak tűnik, mégis rengeteget számít!

Ön mit gondol erről?
Megtervezi, hogy pontosan mikor fog leülni tanulni?
Érdekel a véleménye! Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

313 hozzászólás a(z) “Tipp, hogy az otthoni nyelvtanulás ne fulladjon káoszba” bejegyzéshez

 1. Monika Csilla Patocska

  Tisztelt András,
  Maximálisan egyetértek a nappi / heti / havi és éves tervezéssel. Nagyon nagy segítség a jövőrt és a célok elérét tekintve. Ám a pozitív gondolkodásmód és a kitartás elengedhetetlen a tervek elkészítéséhez.

  Válasz
 2. Magdika Szabóné

  Nem tudok más nyelven tanulni, nem marad meg bennem, egyébként, súlyosan sérült beteg gyermeket kell ellátom, éjjel nappal ügyelet!!

  Válasz
 3. angol

  Már elmúltam 70 és várom kíváncsian, ilyen korban fog-e még az ember agya. Szerda és péntek reggelenként szeretnék tanulni.

  Válasz
 4. román elemér

  Kedves Uram! -Egyelőre olvasgatom a a küldeményeket- Jók. Mivel Én 88-as vagyok és nem
  tul ütőképes,- a „portéka”- szórakoztat. eresszed tovább aztán elszámolunk.
  Üv. r,e,

  Válasz
 5. Hajnal Anna

  Nagyon kedves, hogy így törődik tanítványaival
  Mi nagyon rendszeres és gazdag életet élünk.
  Persze a tanulás az nincs benne. Max angol
  filmeket nézünk felirattal. Jó egészséget további
  jó munkát kívánok. Anna

  Válasz
 6. Katalin

  Kedves András!
  Magam is csodálom a több nyelven beszélőket, akik ösztönöznek, lelkesítenek erre, és módszereket javasolnak elsajátításukra, feltárják hasznosságukat és a tanulás élvezetét is megcsillantják.
  Részemről az operahallgatás összetett tanulást jelentett , pl Britten: Peter Grimes angol feliratai és a szöveg hallása egyszerre. Az olaszul tanulóknak különösen jól jöhetnek.
  További eredményes munkát kívánva, üdvözlettel: Katalin

  Válasz
 7. NÉMETH FERENCÉ

  Tisztelt Neményi Úr. Bocs. hogy eddig nem válaszogattam. De sajnos a régi cd-m tönkre ment, és egy hete hogy tudam egy hordozható cd- lejatszót vennem. Így hát sokra meg nem jutottam. Azokat az anyagokat amiket a telefonomra küldött, szinte mind-egyiket átmásoltam egy füzetbe.Most hogy már sikerúlt meghallgatnom a cd anyagot -össze hasonlítani a könyvben leírt kiejtéssel, valóban szükséges volt a cd-t előtte meghallgatni.

  Válasz
 8. Zsolnai janosne

  Szerintem nagyon fontos, hogy tervet készítsünk mikor fogunk tanulni, de még fontosabb hogy be is tartsuk azt és valóban töltsük tanulással az arra szánt időt. Már korábban elkezdtem a nyelvtanulást de aktív dolgozokent nem volt elég energiám hozzá. Az Ön módszere nagyon tetszik azt remélem, hogy ezzel eljutok arra a szintre amikor könnyedén eligazodom az angol nyelvű közegben.

  Válasz
 9. benkó anna

  háztartást vezetek és szüleimet ápolom , mit javasol mit tegyek hogy a tanulásra is forditsak idöt
  köszönöm a türelmét várom javaslatát

  Válasz
 10. Katalin Hidasi

  Tisztelt Nemenyi Andras!
  Nagyon jo otlet a beosztas, bar en nem vagyok bezarva a lakasban, mert dolgozom. Ebbol kifolyolag sokszor vagyok faradt es az elore betervezett idot az neha felrugja. De igyekszem legalabb szombaton tanulni, ismetelni.
  Mit javasol, hogy napi vagy heti hany alkalom es intervallum a megfelelo?
  Valaszat koszonom

  Katalin

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Katalin!

   A nyelvtanulás olyan, mint a táplálkozás. A napi táplálékot illik több étkezésre elosztani.
   A nyelvtanulásnál is az a jó, ha minél több alkalommal veszi elő.
   Minimum hetente kétszer, de inkább háromszor üljön le tanulni.
   Hetente háromszor egy óra bőségesen elegendő ahhoz, hogy érezze is, hogy halad, hogy fejlődik a tudása.
   Abban a napszakban tanuljon, amikor ráér, szerencsés esetben délelőtt. Ha sok a napi 1 óra, akkor napi 2×30 percet javaslok.

 11. Török Györgyné Rita

  próbálom a kiejtés megy de nem raktároz az agyam de azért nem adom fel amikor nem vagyok fáradt akkor tanulom

  Válasz
 12. Erzsébet Bicsák

  Nagyon köszönöm de újabb nyelvet angolt nem szeretném már elölről kezdeni. Német tudásom viszont alapfokú azt szeretném tovább fejleszteni!

  Válasz
 13. Dr. Kristály Anna

  Kedves András! Én már a 70. életévemet taposom, és sok tapasztalatom van, hogyan osszam be az időmet, és teljesen egyet értek Önnel. Amikor erre csak lehetőségem volt, mindig beterveztem, hogy mit csinálok a következő hónapban, héten, és napon, ezt a munkám mindig meg is követelte. Most, hogy hetek óta bezártan élek, minden nap ugyan azt azokat a dolgokat végzem el, így az angol tanulás rögtön a reggeli takarítás után következik, és többnyire 60 percet vesz igénybe. Ezt a levelét nem vettem észre korábban, ezért csak most válaszolok. Minden nagyon köszönök: Anna

  Válasz
 14. POMÁZI KÁROLYNÉ

  Kedves András!
  Tényleg, szükség van a tanuláshoz és bármilyen cél eléréséhez egyfajta szabályrendszer kialakítására. A megváltozott helyzet, miatt mos nem tudom a teljes figyelmemet a nyelvtanulásra koncentrálni, pedig nagyon fontos lenne.
  Üdvözlettel:
  Pomázi Éva

  Válasz
 15. Kovacs Ilona

  Nagyon jo a modszer. De rengeteg teendom mellett,csak pihenteto lehetosegkent utemezem be, es varom a kovetkezoket. Koszonettel, Ili

  Válasz
 16. Csiki Barbara

  Elnézést kérek csak mint egy rossz vicc április 1 én elromlott a számítógépem ezért nem tudtam követni önt de most pótolni fogom az összes lemaradásom remélem hogy megért engem.Na de a hozzáfűzni valóm az lenne ehhez a levélhez hogy nagyon jó tanácsnak tartom mert nekem mindig is bajom volt az idő beosztással.Köszönöm!

  Válasz
 17. Barnabás_ elemér.

  Tényleg tervezni kel, akkor több a valószínűsége a megvalósításnak,

  Válasz
 18. Balogh Erzsébet

  Köszönöm szépen az eddigi leckéket és a bíztatás! Sajnos nekem nem jön össze hogy előre be tervezzem a heti dolgaimat, mert a munkahelyem mellett még be vállalok más munkákat is, meg itthon is sok a teendőm,.így akkor ülök le tanulni amikor van egy pici időm. Nagyon köszönöm eddigi tananyagokat! Érdeklőddéssel várom akövetkező leckét! Tisztelettel!

  Válasz
 19. vranyecz imre sándor

  Elnézést kérek!
  Valamikor régen beléptem az időseknek ajánlott ingyenes leckékre, de nem folytattam!
  Most ujra elakartam végre inditani, de sajnos a rendszer elutasit, MERT MÁR EZZEL AZ EMAILLAL MÁR BEJELENTKEZET!
  Nem kezdhetném mégis?

  Válasz
 20. Árpád Sörös

  Kedves András!

  Személyesen jó ötletnek tartom a terv készítését,ha valaki vagy nem tudja észben tarttani a terveit vagy más ok miatt elfelejtené. Mert mondjuk annyi összeegyeztendö dolga van. Vagy éppen egyszerüen szereti a papiron rendezett dolgokat.
  Személy szerint nekem egyik sem áll fennt, Noha idöm igen kevés van „plussz”tanulásra,más okok miatt.
  Nekem elég,ha kb. napokat kijelölök elöre.

  Sörös Árpád

  Válasz
 21. Martinné Dani Ida

  Kedves András !
  Köszönöm, hogy újra felelevenítette nekem az otthoni tanulás, jelen esetben az angol nyelv tanulását is segítő módszert, a napirend készítésével, ebben a nem is kicsit feje tetejére állt világban.
  Második leckéjénél tartok a naptáramat fejben készítettem el, és minden otthoni reggeli tevékenységem után, a napomat pihenten a tanulással kezdem, a fejben készült naptáramban, ez a program az állandó időszakban, naponta elvégzendő feladatomhoz tartozik. Ez is egy kis játékosságot visz a mostani állandó itthon létek közé.

  Válasz
 22. dr. Gulyás Géza

  AZ a véleményem, hogy az elúszni ikes ige, igy egyes szám harmadik személyben helyesen ” elúszom „.

  Válasz
 23. dr. Lázár Terézia

  Kedves András!
  Teljes mértékben egyet értek a napirendben történő pontos rögzítéssel, ill .annak többszöri áttekintésével. Az időtertam bejelölése igen fontos. A megvalósításhoz komoly önkontroll, céltudatos viselkedés szükséges, Egy napon belül azonban előfordul program változás, de a kitűzött konkrét feladat még aznap végrehajtandó. Ezt eddig nagyjából rugalmasan sikerült menedzselnem.

  Válasz
 24. Katalin

  Eddig az angol nyelvet ismételtem a Z ön segítségével,az unokáimnak segítettem az iskolai feladványok elvégzésében.Sajnos én másképp tanultam az angolt, Ukrajnában más a kiejtés.Most már németet szeretnék tanulni, lehet hogy tudnék munkát vállalni,de nyelvet kell tudni.

  Válasz
 25. Bíró Edit

  Tisztelt Neményi András!
  Látom, amíg nem válaszolok, nem kapok újabb e-mail-t.
  Én nem tervezek pontos időpontot a tanuláshoz, mert ha nincs kedvem hozzá, nem sokat ér az egész. Ennek ellenére nem hagytam ki sok napot, mióta az Ön segítségével tanulok.
  És ez utóbbit köszönöm szépen.

  Válasz
 26. Katalin

  Kedves Neményi úr!
  Sajnos én is mostanában halogatom a tanulást. Majd holnap biztos leülök és tanulok, előfordul hogy nem. A lelkiismeretem megszólal, nem fordítottam rá időt. Megtanuljon egy nyelvet valaki, csak szorgalommal és kitartással lehet. Jó a fenti javaslat tervet készíteni, ha van még ötlete szívesen fogadom.
  Nagyon jónak tartottam a küldött tananyagot. Köszönettel és tisztelettel: Katalin

  Válasz
 27. Kromperger Sándorne

  Tisztelt Nemenyi úr!
  Sajnos én tervezni nem tudok ,mert kamionozni fogok. Országrol- Országra járok.
  Mikor időm lesz akkor tanulok.
  Köszönöm a segítségét.
  Tisztelettel; Zsuzsa.
  Vigyázzon magara meg kedves csaladjara.

  Válasz
 28. Szécsi József

  Tisztelt Neményi úr!
  A módszere kivállóan jó. Úgy gondolom sok fiatalt és idősebbet is nyelvtanulásra serkent.
  Sajnos nekem már késő (77 év) de csodálattal olvasgatom a leckéeit. Ha minden iskolában így tanítanák az idegen nyelvet, a fiatalok 3-5 év tanulás után már jól beszélnék az idegen nyelvet..
  Kérem ne hadja abba a tanitást a fiataloknak ilyen tanárokra van szükségük.

  Tisztelettel,
  Szécsi József

  Válasz
 29. Katalin

  Kedves András!
  Teljesen egyetértek a tervezés hetenkénti bontásával, és hogy a bezártság adta lehetőségeket is használjuk ki.
  Szerintem a szellemi tevékenységre a délelőtti órák a legalkalmasabbak.( tanulásra, stb…)
  Üdvözletel : katire

  Válasz
 30. Szabó Jenő

  Kedves Tanár Úr!

  Először is végtelen hálámat szeretném kifejezni Önnek amiért tanít, oktat engem is. KÖSZÖNÖM !
  Más részt egyetértek a tervezett napokkal hetekkel , én is így csinálom. Bár ember tervez ” ISTEN ” végez!
  Ez nálam sokszor van.
  Kívánok Önnek és kedves családjának erőt és jó egészséget. Mostanra pedig TÜRELMET.

  Baráti üdvözlettel Szabó Jenő

  Válasz
 31. Orsós Erzsébet

  Én nem tervezem meg előre mikor ülök le tanulni. Minden nap van egy bizonyos időpont, amikor úgy érzem, na most fog „ragadni”, most veszem kézbe a könyvet. Olyankor minden mást leteszek, semmi nem fontosabb. ?

  Válasz
 32. Erzsi

  Nagyon szépen köszönöm a a tippet nagyon hasznos hogy beírjuk hogy meddig től meddig tanulunk vagy bármilyen foglalkozáshoz Kérem ha vannak hasonló tippjei azt is írja meg biztos azok is ilyen hasznosak lesznek Nagyon örültem ennek A a tippet tovább adtam a családtagjaim nak köszönjük szépen

  Válasz
  1. Dörnyei Gábor

   Tiszteletem András úr!

   Teljesen igaza van!
   Szeretnék megtanulni angolul (család, és hobby miatt is), de eddig minden munkám előbbre volt, mint az, hogy „odategyem” magam.
   Igen, be kell ezt is tervezni a többi elfoglaltság közé!

 33. Lacza István

  Mióta nyugdíjas vagyok, azóta részletes napi programot nem csinálok, mert régebben is hiába terveztem el, hogy mit fogok csinálni, például kint a szőlőben, nagy százalékban másba fogtam bele s így a betervezett dologból nem lett semmi. Mostanság délelőtt kialakult, rendszeres napirendem van, melyben a nyelvtanulás 10-12 óra közé datálódik, a kezdés az változik, de a befejezés mindig 12 óra. Próbáltam délután vagy este tanulni, de nem igazán ment, így maradt a bevált délelőtti időszak. A délutáni napirend pedig általában adja magát, családi ház és kis szőlőbirtok, attól függ, hogy hol mi a sürgősebb teendő, így unalomra nagyon nincs időm.

  Válasz
 34. Kuhl Jenőné/Rozália

  Tisztelt Neményi András!!Sajna nem tudtam Regisztrálni, pedig érdekelne az Ingyen nyelvlecke otthonról!, Azt írja h korábban regisztráltam és nem enged tovább lépni!!Segítsen/köszönöm!!

  Válasz
 35. Nagy Lajos András

  Tisztelt Tanár Úr!
  Tökéletesen egyezik a véleményünk. Minden tanulás legfontosabb feltétele a fenék.
  Le kell ülni és nem szabad sajnálni az időt, mert máshogy nem lesz eredmény!
  A tervezésben sajnos a legtöbbször közbeszól a lustaság, és az ezzel járó halogatás.
  Nagy örömmel szoktam olvasni akaraterőt erősítő biztatásait.
  Jó egészséget kívánok! Csak így tovább!. Tisztelettel András (73)

  Válasz
 36. Katalin

  Igen, én is szeretnék rendszeresen tanulni 13 óra és 15 óra között. Már próbáltam de, de csak úgy megy, ha egyéb mindent kizárok arra az időre, mert mindig közbe jött valami, vagy valaki.

  Válasz
 37. Csapó Lajos

  Kedves András!
  Valójában így működik a tudatalatti. Be kell ” programoznunk ” önmagunkat, nekem ez működik sportra vonatkozólag. Vasárnap mindig beírom a következő hétre vonatkozó naponkénti edzés tervet, kerékpározás, evezés, tájfutás súlyzózás. Ezt el is végzem, pedig néha nehezemre esik elindulni 7 km.- futni 65 évesen, de beírtam és indulok, nincs kec-mec. Csak ritkán nem valósítom meg a beírtakat! Az Ön javaslatára mos átviszem a nyelvtanulásra is ezt a programozást! Hogy nem jutott ez idáig eszembe! A sportra ez működik, akkor mért ne működne a nyelvtanulás tekintetében. Köszönöm, hogy felnyitogatja a szemem.
  Tisztelettel:Csapó Lajos.

  Válasz