Tipp, hogy az otthoni nyelvtanulás ne fulladjon káoszba

Azt vettem észre az utóbbi napokban, hogy sokkal több mindent tervezek be egy napra, mint amit meg tudok csinálni. Könnyen elúszok a teendőkkel, és káosz lesz a napom. Ezzel valószínűleg nagyon sokan vagyunk így. Viszont, ha egy évre kell tervezni, akkor meg állítólag sokkal kevesebbet szoktak az emberek betervezni, mint ami egy év alatt megvalósítható.

A most kialakult helyzetben nehéz tervezni hónapokra vagy egy évre előre. Koncentráljunk tehát a közeljövőre! Hogyan lehet a mindennapokat jobban megszervezni, az otthoni tanulásnak és az egyéb teendőknek valami hatékonyabb formát adni?

Személyes tapasztalatom: Mostanában minden este azzal kell szembenéznem, hogy sok dolgot bizony nem csináltam meg, amit aznap szerettem volna. Nem elég azt betervezni, hogy tanulni fogok, vagy átnézek egy fejezetet a könyvemben, hanem azt is meg kell terveznem, hogy mindezt mikor fogom elvégezni, bizony.

Ezért mostantól nemcsak azt írom fel, amit meg akarok csinálni, hanem azt is, hogy mettől-meddig. Így talán reálisabb lesz a tervezésem, és több dologgal fogok elkészülni.

A személyes tippem tehát:
  1. Készítsen Ön is heti tervet! Írja be a naptárba, melyik napokra tervezi a tanulást! A családtagok is jobban tiszteletben tartják, ha már be van vésve a naptárba.
  2. Készítsen napi tervet is! Írja le azt is, pontosan hány órától szeretne tanulni, és mi a terve, mivel fog foglalkozni!
Egyszerű ez, és apróságnak tűnik, mégis rengeteget számít!

Ön mit gondol erről?
Megtervezi, hogy pontosan mikor fog leülni tanulni?
Érdekel a véleménye! Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

313 hozzászólás a(z) “Tipp, hogy az otthoni nyelvtanulás ne fulladjon káoszba” bejegyzéshez

  1. Dr. Fillér Ferencné

    Kedves András!
    Köszönöm érdeklődését, sajnos a jelen helyzetben a napi teendők több időt vesznek igénybe, ezért másnaponként -főleg a kora délutáni órákban- tervezem, illetve terveztem a tanulást, kb. egy vagy másfél órában.
    Saját ellátásom -vásárlást a környezetemben lévő fiatalok segítsége teszi lehető, akik nagyon figyelmesek- és az otthoni teendők több időt vesznek igénybe. Az anyagok tanulása, CD hallgatása, ismétlések néha nehezebben mennek, de tanulok. Remélem, hogy a gyakorlások is segítenek az új anyagok elsajátításában.
    Üdvözlöm: Mária

    Válasz
  2. Hegyi Lászlóné

    Kedves András !
    Ez pontosan így van. Mivel most nagyobb háztartást kell vezetnem, többet kell főznöm (a vírus miatt többen vagyunk itthon), ezért utoljára hagytam az angolt.
    Fáradtan pedig nem örömteli és nem hatékony. Pedig az érdeklődésem, lelkesedésem – nyugdíjasként is – nagyon jó. Szerencsére Önön kívül egy nyugdíjas barátommal inspiráljuk egymást és ez hihetetlenül jó. Sok mindent megbeszélünk és kis angol nyelvű könyvecskéket olvasunk.
    Valóban meg kell terveznem egy időintervallumot, amikor csak angol tanulással töltöm az időmet.
    Köszönöm a kapcsolattartást és jó egészséget kívánok!
    Üdvözlettel: Marika

    Válasz
  3. Bata Margit

    Kedves András! Oly rég készülök írni Önnek.. Kiváló nyelvmesternek tartom. Sajnos lemaradtam a leckékkel, most próbálom utolérni magam. Valóban nagyon fontos az időbeosztás, csakhogy azt be is kell tartani. (Emiatt csúsztam el) 73. Évemet taposom és nem számoltam azzal, hogy le vagyok lassulva. A mai helyzet miatt már nem járok dolgozni (megélhetési gond), erőt veszek magamon és folytatom a tanulást. Köszönöm a lojalitását. Üdvözlettel : Bata Margit.

    Válasz
  4. Vonya Marianne

    Kedves András!
    Mindig nagy örömmel fogadom az Ön leveleit a sok hasznos leckével és tanácsokkal. Korábban németet tanultam,de nem nagyon kedveltem. Az angolt viszont éjjel-nappal tanulnám,és nem gondoltam,hogy ennyire fogom szeretni. Elég sokat foglalkozom tanulással,mert valahogy lelkiismeret furdalásom van,ha valami miatt csúszás van és nem érek tanulni. Általában délelőtt tanulok,de délután is,ahogy van időm. Érdekes,hogy az angol mellett a német is előjön,hiszen sok a hasonlóság és néha németül mondok dolgokat.Most ebben a koronavírusos időben kell a tanulást megfogni,mert eltereli gondolatokat a szőrnyű állapotokról. Sajnos gondom van CD hallgatással,mert a nemrég vásárolt és nem is olcsó lejátszó hibás volt és leégett,de remélem,hogy küldenek újat. Elnézésr kérek a hosszú írásért ,még eddig nem írtam Önnek és üzenem,hogy mindenki használja ki ezt a kényszer helyzetet és vigyázzon magára így Ön is,hogy sokat tanulhassunk még. Van egy jó angol üzenet mindenkinek: Stay home! Üdvözlettel: Marianne

    Válasz
  5. Dr. Nádasdi Ferenc

    Ismét tanítok egy egyetemen. Jelenleg azzal foglalkozom, hogy a tananyagaimat digitálissá varázsoljam át. Ez a munka jelentős erőfeszítést igényel, amely teljes mértékben kitölti a napjaimat.
    Az angol nyelv megfelelő számomra, ezért estenként 1-1-órát tanulok. Szerencsém van, hogy sikerült hozzájutnom az Ön forradalmi tananyagaihoz.
    Röviden a terveimről: ha túlélem a vírust, és átvettem az Ön tananyagait, hozzálátok németül tanulni. Természetesen az Ön tananyagaira számítok ismét.
    Kérem, a nevemet se tegyék közzé.

    Válasz
  6. Dr. Fillér Ferencné

    Kedves András!
    Köszönöm érdeklődését, sajnos nekem sem sikerült a mindennapokban megvalósítani amit terveztem a jelen helyzetben. Ehhez a napi teendők időbeni változásai is hozzájárultak -ennek ellenére másnaponként próbáltam az angol tanulással is foglalkozni-. Természetesen már egyre nagyobb figyelem kell az adott anyag tanulásához és ismétléséhez, illetve CD hallgatásához. Tervem szerint másnaponként legalább, egy, esetleg másfél órát szeretnék a tanulással foglalkozni főleg a kora délutáni órákban. Mivel az élelmiszer vásárlást segítséggel tudom megoldani, elmondhatom, hogy a környezetemben lévő fiatalok nagyon segítőkészek, -figyelmesek, vigyáznak, hogy ne kelljen az utcára és boltba mennem-, és ezért az ő beosztásaikhoz is kell időzítenem a teendőket. Nem fogom halogatni a tanulást, de ahogy az anyag mennyisége is nő, kissé nehezebb a tanulás.
    Üdvözlöm: Mária

    Válasz
  7. Mészáros. Árpád

    Kedves András! Tökéletesen egyetértek az Ön által felvázolt tervezéssel, lévén az ember mást is végrehajt, nem beszélve a további lehetőségekről: kis gimnasztika, maga a tanulás, pici séta,
    olvasás, meditáció, rejt ényfejtés, közös játék, jóga, hangulatos beszélgetések Épp elegendő, SŐT!? Tisztelettel: Árpád

    Válasz
  8. Czaltig Hilda

    Kedves András!

    Sosem terveztem meg az időpontot a tanuláshoz. De az utóbbi 2 hétben, valahogy kialakult, hogy reggel ébredés után és este lefekvéskor foglalkozom kb. fél-fél órát nyelv tanulással.

    Üdv. : Hilda

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Géza!

      Sok – sok ráfordított munkaórával és rengeteg energiával.

  9. Éva

    Kedves András!Tökéletesen igaza van.Középiskolás köröm óta gyakorolom is. Van aki a kollegiumbol így emlékszik rám,hogy minden napra volt egy noteszlapom.
    Így is lehetnek elcsúszások,de legalább az ember azt látja hol tart, mire kell erősíteni.
    Gratulálok a jó tanácshoz!
    Éva
    p.s.Hasznos a pénzügyekre is alkalmazni.

    Válasz
  10. Dr Molnár Borbála

    Kedves András

    Nagyon jó tippnek tartom az időbeosztás megtervezését.Biztos,hogy jobb időbeosztást fog eredményezni a

    2.,főleg a 3. hétre.Sok sikert .Üdv Borbála

    Válasz
  11. Andrékó Lajos

    Nem tervezem előre,de minden nap elémkerülő a feladatokat megpróbálom megoldani.Tehát nap mint nap foglalkozom a német nyelvel legalább 15-30 percet.Lehet hogy többet kellene.

    Válasz
  12. árvainé szkiszai katalin

    Igen köszönöm én is ki fogom próbálni ! További jó munkát kíváno n Önnek is!

    Válasz
  13. Szücs Arnold

    Tisztelt András! Teljes mértékben igazat adok Önnek! Én most sajnos nem a tanulást tervezem meg, hanem mindig a másnapi munkáimat írom össze, időrendbe, ahogy elvégeztem, lepipálom. Nekünk most nagyon sok a feladat! Az egyik közvetlen tervező kollégámat is Neményi Andrásnak hívják, sokszor nem tudom hirtelen, kitől kaptam az elektromos levelet. Gratulálok Önnek, remélem ebben a nehéz időben sokan értékesítik idejüket nyelvtanulásra. Vigyázzunk egymásra, szép napot! Arnold

    Válasz
  14. Mocsan Ilona

    Megmondom őszintén nem tudom megtervezni mert van egy beteg férjem aki gondoskodasra ellátásra szorul, 2sztoma van neki kiultetve és bizony elég sok gondoskodast odafigyelest igényel. Most ezért „hanyagolom „egy kicsit a nyelvtanulast és nem is tudom időre beutemezni pedig szeretnem megtanulni az angolt Én a gimnáziumban németet tanultam de az angol nyelv jobban tetszik.Kérem megértését tisztelettel Mocsan Ilona

    Válasz
  15. varga agnes

    Köszönöm véleményét. Igen, sok olyan teendőnk van ami hátráltatja a nyelvtanulás rendereségét. Tanácsait megfogadva, igyekszem hetente 4 napon 1-1 órát foglalkozni az angol nyelvleckékkel. További sikereket kivőnok Önnek.

    Válasz
  16. Csontos Krisztina

    Kedves András
    Köszönöm szépen a segítséget. A tanulás szempontjából már fel volt írva, hogy mikor veszem elő a leckét. De néha meg csúsztam az idővel. De ezek után mindent fel vezetek a naptárba. Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Üdvözlettel Krisztina

    Válasz
  17. Gabriella Apáthy

    Az aktív életemben megszokott módon igyekszem tervezni a napjaimat. Én jó módszernek tartom, rendszert visz az ember életébe. Ūdv. Gabriella

    Válasz
  18. kovács tiborné

    Kedves András!
    Teljes mértékben egyetértek Önnel.Én nagyon szeretném,ha küldené nekem továbbiakban is az angol,vagy az olasz leckét.
    Nagyon köszönöm az eddigi segítségét Nagyon jó, és hasznos volt
    Köszönettel:Klára

    Válasz
  19. Pataki Alíz

    Üdvözlöm!
    Kb. 2 hónapja kértem az ingyenes kezdő angol nyelvleckét, de sajnos nem kaptam neg. Lehetséges, hogy én hibáztam, kérem amennyiben van rá mód küldjenek. Köszönettel: Pataki Alíz

    Válasz
  20. László Ottilia

    Kedves András!
    Naponta 14-15 ig szeretnék német nyelvtanulással foglalkozni.
    Köszönöm a jó ötletei.
    Üdv. Ottilia

    Válasz
  21. Geiger András

    Kedves András!
    Nagyon tetszik a metodikája, amivel tanít.
    Én sajnos sokat dolgozom, és nehéz a munka után fáradtan nekiállni a tanulásnak.
    De viszont egész ☀️ szinte tudnám hallgatni a tananyagot.
    Esetleg van ilyen lehetőség, amit tudnék alkalmazni?
    Nagyon köszönöm a segítséget.
    Üdv.
    András

    Válasz
  22. Finta Ildikó

    Mondhatnám hogy igen, de sajnos én sem tartom be. Néha úgy érzem nem is kell erőltetni semmit. A rendszeresség viszont fontos! Sok esetben a megérzéseimre hallgatok , de tudatosan figyelek és csinálom amit kell. Most kezdem kialakítani napjaimat. Tudatosan előrelátóan és egy kis rendszerességet is beleviszek. Vidám pozitív ember vagyok és mindenre megoldást találok! Üdvözlettel. Minden jót kívánok!

    Válasz
  23. Szalkay Attila

    Kedves András !
    Köszönöm a hasznos tanácsát és tervet fogok készíteni a tanuláshoz
    Üdvözlettel :
    Szalkay Attila

    Válasz
  24. Brunner Attila

    Szerintem hasznos dolog nyelvet tanulni! Én biztos hogy leülök minden másnap legalább egy órára hogy gyakoroljak!!

    Válasz
  25. dr. Baranyay Ferenc

    Kedves András!
    Köszönöm levelét, törődését. Az igazat megvallva, nekem az felelt meg nekem, mikor Ön rendszeresen küldte nekem különféle témákban a rövid nyelvleckéket. A szóbeli középfokú állami nyelv vizsgám már 20 éve is van, hogy sikerült, de azóta sem tudtam letenni a középfokú írásbelit. Erről már le is tettem. Csak angol tudásomat szeretném szinten tartani.

    Tisztelettel:

    dr Baranyay Ferenc

    Válasz
  26. Czeider Erzsébet

    Kedves András nagyon örülök hogy írt én is el gondolkodtam hogy be kell tervezni mikor is érek rá neki állni tanulni ezt jó ötletnek tartom mint a minden napi munka be ütemezni így folyamatosan tanulok több meg marad a fejembe, lassan tudok tanulni de nagyon igyekszem tanacsait meg fogadni és addig tanulok egy részt amíg fejembe meg marad ez működik köszönöm hogy rá vezetett, tisztelettel Erzsi

    Válasz
  27. Kiss Ágnes Katalin

    Kedves András! Mindig nagy élvezettel olvasom a bejegyzéseit, bár a nyelvtanuláshoz sosem jutok el. Most home office-ban dolgozom, ami azt jelenti, hogy – a felborult világrend következményeként – 100-szor több
    feladatot kell elvégezni, mint békeidőben, így este szembesülök azzal, hogy napi 14-16 órát dolgoztam, elfelejtettem enni, inni, mozogni, stb. Csak a minimális életfunkcióimra tudtam néhány perc időt szakítani. Pontosan tegnap este határoztam el, hogy ez így nem mehet tovább, mert ebben tönkre fogok menni, vagyis meg kell húznom a határokat. Annak ellenére, hogy napi 2 órát nem töltök közlekedéssel, szabadidőm a nullára csökkent. Teljesen jókor érkezett a levele, magam is pont idáig jutottam. Meg is kezdem a napi és a heti tervezést, amibe beillesztek néhány félóra nyelvtanulást is. További eredményes munkát kívánok Önnek, a magunk fejlődése érdekében is. – Üdvözlettel: Ági

    Válasz
  28. Zádori Katalin

    Kedves András ! Köszönöm hasznos tanácsát, meg fogadom. Én még csak 5 napja vagyok itthon és most kezdtem el én is tervezni, kellett pár nap, hogy egyáltalán kezdjem megszokni ezt a helyzetet. Tegnap este éppen úgy határoztam, ahogy Ön javasolta. Kibírjuk, átéljük és okosabbak, tapasztaltabbak leszünk. A rosszból is lehet tanulni, ami később a hasznukra válik. Tanulok én is minden eszközzel. Kívánok Önnek és családjának jó egészséget, kitartást. Tisztelettel Kati.

    Válasz
  29. Szőcs Károly

    Tisztelt Tanár Úr!
    Sajnos az utóbbi időben eléggé elhanyagoltam a nyelvtanulást és-bár nem
    vagyok kezdő, mert angol és német nyelven is kommunikatív szinten beszélek,
    valamint olvasok és szótár segitségével elég jól boldogulok, de volna egy
    olyan kérésem, hogy nem tudna e abban segiteni, hogy „újrakezdjük” együtt
    a tanulást? Rokkant nyugdíjas lévén számomra a nyelvtanulás a hobbim, így
    a fent nevezett két nyelv mellett románul anyanyelvi szinten beszélek-olvasok,
    akár tolmácsolok is, de mellette a héber, valamint a görög nyelvet is-némi
    segítő eszközökkel megértem. Főleg a hébert, mert azt is tanultam-tanulom
    (újhébert-óhébert egyaránt). Bár-ha megérem-idén a hatvanat töltöm, viszont
    nem adom fel a jövőben sem, hiszen feltett szándékom még a spanyol, olasz
    valamint a francia nyelv elsajátitása is. Ha az energiámból telik, akkor ezek
    után szeretnék az orosszal is foglalkozni(ez utóbbit csak olvasni tudom, meg itt-ott
    néhány dolgot megérteni). Mindezt, amit leírtam nem „önfényezésnek” szántam.
    Ameddig nyomon követtem az Ön által küldött nyelvanyagokat, addig elég
    szépen haladtam, de kénytelen voltam visszább fogni a tempón, mert más
    elfoglaltságaim miatt nagyon kevés időm jutott az olvasásra, ami hiányérzetet
    keltett bennem. A legtöbb esetben ma is u.n. klasszikusokat olvasok, valamint
    egyháztörténeti, vallástörténeti, vallásfilozófiai, valláspszichológiai és szociológiai
    témájú irodalmat böngészek, no meg földrajzi, etnológiai témákat.
    A módszer, amivel Tanár Úr dolgozik-véleményem szerint-nagyon jó, bár voltak
    nyelvtani dolgok, amiket sikerült az internetről letöltenem. Nagyon remélem, hogy
    a továbbiakban is számíthatok a leckéire-tananyagaira és csekélységem azt
    kívánja Tisztelt Tanár Úrnak, hogy az Örökkévaló áldja meg Szeretteivel együtt és
    nagyon sokáig tudjunk az Ön segitségével haladni a tanulásban.
    Maradok továbbra is „tanítványi” tisztelettel:
    Szőcs Károly

    Válasz
    1. Sajò Eleonòra

      Tisztelt Tanàr Úr!
      Kérdésére a vàlaszom, minden nap betervezem a nyelvtanulàst csak sajnos ebben a helyzetben nem jön össze. Engem izgat azért a mostani àllapot, ahogy a csalàdom többi tagjàt is, na meg van idônk rengeteget beszélgetni és azt veszem észre hogy megint este van. Szomorù de ez idàig még nem sikerült ràvenni magam a tanulàsra. Ha lecsengett ez az agyrém, akkor megint mehet minden a régi kerékvàgàsba.

    2. Neményi András Szerző

      Én is nagyon várom, hogy elmúljon ez a veszélyhelyzet.

  30. Nagy Bettins

    Tisztelt Nemėnyi Úr !Egyenlöre nem.terveztem.be a napi programomba a nyelvtanulast sajnos elvesztettem.a munkam es azon vagyok hogy minnel hamarabb talaljak valami lehetösėget.Ha mėgis betervezem a napi 1-2 óråt szivesen vårom az ingyenes nyelvleckėt Köszönettel Szėp napot

    Válasz
  31. Dömők István

    Kedves András nékem teljesen fel borult minden. Ámor közbe szólt! És az eddigi tervezés hiába valónak tűnik.
    Maradok tisztelettel!
    Dömők István

    Válasz
  32. Takacs Janosne

    Koszonom erdeklodeset , eddig valoban nem sok rendszer volt a tanulasban. Holnaptol napi rendszeresseggel fogok a nyelvtanulasnak a delutaniorakban 2 orat ezzel fogok tolteni. Varom az ingyenes nyelvleckeket. Elore is koszonom.

    Válasz
  33. Horvath imrene

    Kedves András!Eggyet értek, jó módszer!Én 64 éves vagyok..Most itt vagyok Németországban, nem tudok h.azamenni,a vírus miat Napmintnap,tanul ok az Öntől vett könyvekből, nagyon hasznosak sokat segitenek.Ez úton szeretném meg köszönni,ezt
    nagyszerű írásokat, üdvözlettel Erzsébet !Offenbach.

    Válasz
  34. Erzsébet

    Szép napot!

    Teljesen jó a meglátása András! Lehet élni tervek nélkül is, de ha hatékonyságra törekszünk a tervek kellenek. Napi, heti, havi, rövid és hosszú távú célok és tervek a megvalósításra. Sokszor olvastam, hallottam le kell írni, mert akkor fog megvalósulni. Én most tettem meg és működik.

    Válasz
  35. A. L. MARTON

    Ön egy csupa lélek ember. Mindig szívesen olvasom gondolatait, tanácsait. Magam is ugyanúgy gondolom. Köszönet. M.

    Válasz
  36. Rada Sándor

    Kedves Bandika!
    Én nem tervezem be a nyelvtanulást a napi programomba. Az ok érthető: segédmunkásként dolgozom az otthoni háztartásban. Feleségem a főnököm. Amikor szüksége van a háztartási munka elvégzésében segítségre, akkor szól nekem és – ha értek hozzá – elvégzem a munkát..
    A nyelv tanulása akkor krül napirendre, ha nincs más otthoni teendőm.
    Ennek az életformának a fenntartásaában jelentős tényező, hogy elmultam 88 éves. Üsdv rs

    Válasz
  37. Irén

    Tisztelt Neményi úr!
    A véleményem az hogy a rendszeresség néha kicsit nehéz, de szerintem igen fontos az életünkben .
    Ennél fogva a tanulásban is. Aki rá tudja szoktatni magát annak egy idő után már nem olyan nagy probléma, de viszont add egy jó érzést, ami hasonlít a siker élményéhez. Én pár nap és 84 éves vagyok , a nyelvtanulást nem adtam fel. Minden nap kb. 40 percet legalább gyakorolok. Örülök amikor a feladatott hibátlanul sikerül elvégeznem. Öröm az is ha hallgatom a CCN-t vagy Sky-t és néha már megértek abból valamit amit néha nagyon hadarva elmondanak. Mindenkinek javaslom a rendszerességet. Köszönöm az érdeklődését.

    Válasz
  38. Oroszi Attila

    Jó napot kedves András.

    Van amikor tervezek, de sajnos az élet is produkál meglepetést, és változtat a terven.
    Most például hosszú hétvégét tervezet az álamelnök, „kijárási tilalmat” így lesz időm tanulni is.

    Üdv.

    Válasz
  39. Laszlo Guban

    A tanulás nagyban attól függ , milyen szinten állunk. Most , hogy be vagyunk zárva otthon , sokkal több idönk van tanulásra. Ajánlom angol szövegek fennhangon való olvasását , hallgatását…visszamondva. Ha magasabb szinten állunk , nagyon jó ha halgatjuk. Részemröl a CNN hirei , magyarázatok . Szerencsére nekem van adóm a BBC -re is . Mindig lehet fejleszteni a szövegek megértését , de hallgatni kell 1

    Üdvözlettel Laszlo Guban

    Válasz
  40. Fábián Éva

    Nagyon jó dolgokat mond én már így csinálom egy hete üdvözlettel Fábián Éva

    Válasz
  41. Bíró Zoltánné

    Mivel hónapok óta-kényszer karanténban-a lábtörésem miatt,majd a Corona miatt is-több időm lett a német tanulásra.Heti három alkalom biztos,hisz nincs unoka,házi munka..Addig tanulom,amíg el nem fárad a kezem.Az utolsó két könyvet már írással fejezem be.A CD:Szívesen hallgatom.Kezemben van a könyv,a hallgatás közben oda-oda nézek.Érzem,sokkal több minden visszajött a hosszú évek kihagyása után. Elégedett vagyok magammal.Várom,hogy a határon átjuthatunk és vissza is,hogy hallgassam az élő beszédet.Köszönöm a biztatást.Tisztelettel Bíró Zoltánné

    Válasz