Könnyebb szinten tartani a tudását, mint elfelejteni, és visszaszerezni

A minap, amint egy kedves barátommal beszélgettem, valahogy kiderült, hogy van egy középfokú nyelvvizsgája orosz nyelvből. Persze 30 éve meg sem szólalt oroszul. Megkérdeztem tőle, vajon tud-e még egy pohár vizet kérni. Nem tudott…

Sokszor hallom tanulóinktól, hogy régebben több éven át tanultak valamilyen idegen nyelvet, de már 8-10 éve nem használják, ezért elfelejtették.

Pedig mennyivel könnyebb a megszerzett tudást karbantartani, mint több évnyi felejtés után újra visszaszerezni!

Nézzük meg, milyen egyszerű lehetőségek vannak a szinten tartásra.

Érdemes célnyelven olvasni. Javaslom, ha könyvre nem jut ideje, akkor legalább könnyített olvasmányokat, újságokat vagy szakirodalmat olvasson.

TIPP:
A nagyobb könyvesboltokban biztosan talál Önnek valót…
Könnyített olvasmányok a Bookline-on >>
Könnyített olvasmányok a Librinél >>

És ha meg akarja érteni a külföldieket, akkor időnként nézzen tévét is, mondjuk egy jó filmet, ami érdekli. Persze nem magyar szinkronnal, hanem eredeti nyelven.

TIPP:
Rengeteg videó, film, sláger érhető el magyar felirattal…
TED – Inspiráló rövid videók >>
Magyar feliratos filmek a Youtube-on >>


1 film hetente, 1 könyv havonta. Soknak találja?
Mit gondol?
Véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

193 hozzászólás a(z) “Könnyebb szinten tartani a tudását, mint elfelejteni, és visszaszerezni” bejegyzéshez

  1. Szabóné R. Erzsébet

    Tisztelt Neményi András Úr!
    Köszönöm a megküldött anyagokat, és teljesen elfogadom a gyakorlással kapcsolatos észrevételét is.
    Sajnos az életemben olyan egészségügyi probléma merült fel, hogy most minden erőmmel oda kell
    koncentrálnom és küzdenem az életemért.
    Köszönöm az eddigi támogatását, kívánok sok sikert a munkájában és az életében.

    Üdvözlettel: Szabóné Zsóka

    Válasz
  2. Szenderák Sándorné

    Tisztelt Neményi Úr !
    Tulajdonképp én angolt akarok tanulni, de valahogy a képbe jött Ön a német nyelvtanulással.
    Mivel én több éven keresztül magántanárnál tanultam németet , majd német multi cégnél dolgoztam
    15 évet. Az Ön sugalatára elővettem a régi német füzeteim, könyveim és Öntől is rendeltem, most már csak idő kellene. Alapfokú nyelvvizsgám van németből, de úgy érzem már nem sokat tudok.
    Azért van amikor és is eltévelyedek olyan TV adóra, ahol német nyelven beszélnek és örülök, hogy
    egy-egy szót ill. mondatot megértek.
    Azt kell mondanom, hogy az angolt most hanyagolom és az Ön német könyvét olvasom.
    Ön nagy tiszteletet érdemel, hogy a tudását megosztja másokkal.
    Én ehhez jó egészséget kívánok.
    Tisztelettel Margit

    Válasz
  3. Tóth Andrásné

    Kedves András!
    Nagyon hálás vagyok a nyelvleckékért és azt gondolom,hogy a mindennapi életben segítséget nyújt, de ahhoz kevés,hogy egy könyvet olvasva annak szövegét megértsük.
    tisztelettel Tóthné Franciska

    Válasz
  4. Nyeste Mária

    Kedves Neményi Úr,

    Igaza van én is nyolc évig tanultam a német nyelvet és nagyon jól ment.
    Jelenleg alig tudok megszólalni. Ezért is örültem amikor naponta küldte a leckéket mert inspirált, hogy újra
    kezdjem a tanulást.

    Válasz
  5. Betty

    Tisztelt Tanar Ur!
    Koszonom, hogy felhivta a figyelmem a nyelvtanulas szintentartasara, A helyzet az, hogy nagyon lassan haladok a nyelvtanulassal. Az eddig kapott lecke kb. felenel tartok, de megakarom tanulni mindet.
    Hetvenharmadik eves vagyok egyre tobb ido kell a tanulashoz.
    Udvozlettel Betty.

    Válasz
  6. Szalay Gyula

    Tisztelt Tanár Úr!
    Magam is tapasztaltam, hogy amióta nem járok német nyelv területre sok egyszerű szó sem jut eszembe.
    De ha előveszem régebbi német könyveimet ismét elójönnek a már korábban ismert szavak, a nyelvtani
    rész külön nehézséget okoz.
    Tisztelettel

    Válasz
  7. CSENDES KATALIN

    Kedves András !

    Én is olvastam minden nap egy kevéske oldalt. Bár nem értettem minden szavát, de nagy vonalakban tudtam miről szól. Persze, nekem szerencsém van, mert barátnőm kint él 22 éve Rómában,s nagyon sokat tud segíteni. Sajnos, Anyukámat hónapokig ápoltam,s nem volt időm , sem energiám tanulni. Most,hogy már nincs velem,ismét elkezdtem az olaszt,s fájdalommal tapasztaltam,hogy kiment a fejemből mindaz,amit eddig tudtam. Bizonyára,majd eljön az idő,hogy ismét emlékezzek azokra a dolgokra.
    További szép napokat kívánok,s köszönöm,hogy még mindig gondol ránk!

    Válasz
  8. Patko Ján

    A német nyelvet nem tanultam de az oroszt 12 évig. De ez 47 év előt volt.Az orosz nyelvből sokat megértek most is csak már nem tudom anyira követni az élő beszédbe a gyorsaságot, már nekem jobb a lassúb.(Meg vannak hozzá az éveimis). Most belefogtam egy kicsit a némettanulásba csak kis nehézségem van azal hogy én szlovák anyanyelvű vagyok, és a könyvből amiből tanulok (buldozér) magyarul van írva. ˇugy hogy én két idegeny nyelvet tanulok egszerre. A hibákét elnézést kérek.

    Válasz
  9. Kiss Sándorné

    Kedves András! Egyáltalán nem sok havonta egy könyv vagy film. Én kinn élek Németországban és dolgozom is fél éve. Itt tanulom a nyelvet köztük, soha nem tanultam németet suliban. Nagyon dicsérnek, hogy rövid idő alatt kommunikációs szinten értem és beszélem a nyelvet még ha nem tökéletesen is. Sok orosz kollégám is van és harminc éve ugyan nem beszéltem de visszajönnek a szavak és kommunikálunk így is. Angolul alapfokú nyelvvizsgám van de azt csak pár ember beszéli itt. Naponta nézek tv-t és próbálok újságot olvasni. Szótárt használok ha valamit nem tudok és memorizálom. Én így tanulok. Üdv! Kiss Sándorné Margó

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Margó!

      A reklámokból, a reklámújságokból nagyon sokat tud tanulni.

  10. Hamburger Kata

    Kedves András

    Folyamatosan tanulok egyenlőre a 2. Könyv Benzinkutas részénél tartok. Az autóban pedig folyamatosan hallgatom. Az ötlet amit javasol már nekem is eszembe jutott. Az ujság olvasást már próbálgatom. A filmnézés még nem jutott eszembe, de nagyon köszönöm.
    Amit megfigyeltem magamon, néha ha egyedül vagyok, és gondolkodok bármin, megpróbálom németül elmondani. Állati jó érzés, nagyon elégedett vagyok ilyenkor magammal. Viccen kívül, életemben először haladok németből, és ezt Önnek köszönhetem.

    Szívélyes üdvözlettel

    Hamburger Kata

    Válasz
  11. Orban Jozsef

    Tizstelt Tanar Ur!
    Nagyon közsönöm az eddigi segitseget de sajnos nem tudom folytatni mert
    betegsegem megakadalyoz benne.Ha jobban leszek majd jelenkezek.
    Tisztelettel Joska!

    Válasz
  12. bagyinszki pál

    tökéletesen egyetértek önnel,de történt egy sajnálatos eset, ami nagynértékben megváltoztattaéletem -ben kaptamfolyását. 20007-ben kaptam egy agyi ifarktust, azóta, valahogy nehezebb a felfogásom, az életem az eerdő és avadászat volt azóta fekvés,kórházból ki-kórházba be maradt a szakirodalom, ami tartja bennem a lelket internet általában nemőldható meg .tanulás során alkalmazkodni kell a szobatársakhoz, és arehabilitációs,tornákhoz például ez a GO félenyelvtanulási rendszernem kivitelezhető korábbi áldozatos munkájái szívből köszönöm,azért olaszból maradt meg valamennyi ami hasznosítható névnapján szerettem volna,jókívánságaimat tolmácsolni,de valahogy ntm voltsikeres akísérletezésem.elnézését kérem,hogy saját
    problémáimmal terhelem, de ez talán érthetővé teszieddigihallgatásomat.tisztelette üdvözlöm:Bagyinszki pPál

    Válasz
  13. Soós Kálmán

    Tisztelt Tanár Úr!
    Javaslataival egyetértek, 43 évig iskolában, azóta itthon tanítok, ebből következik, hogy már az első hetven évet szerencsésen átvészeltem.
    Édesanyám módszere is érdekes volt, a konyhában, szobában a tárgyakra kiragasztotta szép, nagy, olvasható betűkkel írt lapocskákra a nevüket. Ahányszor arra járt, hangosan elmondta. Remekül meg is tanulta mindet. (Tudom, hogy minden szót nem lehet a háztartásban fellelni, de már induláskor ez is sikerélményt ad…)
    Munkájához örömet, sikert kíván idős kollégája: Kálmán

    Válasz
  14. Szentiványi Zoltán

    Kedves András ! Az én nyelvtudásom szinte a nullával egyenlő. Ezért hiába nézek idegen nyelvű filmet, nagyon keveset értek meg belőle. Olvasásról reménytelen beszélni . Úgy érzem, a korom miatt /79 múlottam / már nem érdemes komolyabb energiát a nyelvtanulásba fektetni . Köszönöm az eddigi segítségét ! Üdvözlettel: Zoltán

    Válasz
  15. Kalmár Éva

    Egy hét, egy film, egy hónap, egy könyv nem sok. Amikor először lehetett külföldi tv csatornákat fogni, sokszor inkább azt néztük, még akkor is, ha nem, vagy csak keveset értettünk meg belőle. Gyerekkoromban tanultunk németül, majd később az iskolában oroszul, angolul. Ezeknek a műsoroknak a nézése közben döbbentem rá, hogy amit annak idején alaposan megtanultam (nem csak ímmel-ámmal), kezdett a felszínre törni és egyre több mindent megértettem, és így még jobban élvezhetővé vált a nézett műsor. Sajnos az én korosztályom nagy mértékben szenved a nyelvtudás hiányától. Fontos, hogy amit megtanultunk, használjuk, próbáljuk feleleveníteni az ismereteket. Hátha elő tudjuk csalogatni amit már egyszer tudtunk és még fejlődhetünk is.

    Válasz
  16. Tímea

    Igaza van, és nem találom soknak az 1 könyv és 1 film kombinációt a nyelvtanuláshoz. A külföldi dalokból is lehet nyelvet tanulni.

    Válasz
  17. Eszter

    IGAZA VAN. Mert úgy könnyebben lehet tanulni ha egy filmet az eredeti nyelven nézzük, de szerintem a külföldi zenékből is lehet tanulni, és a dal szövegeket ha bátrak vagyunk meg próbálhatjuk le fordítani. Köszönöm az anyagokat nagyon hasznosak voltak és sokat tanultam belőlük, és jobban ment a társalgás is.

    Válasz
  18. Szabó Gáborné

    Üdvözlöm! Teljesen igaza van! Sajnos el lehet felejteni dolgokat,szavakat amiket már megtanultunk! Jó lenne ezt a megszerzett tudást szintentartani, sőt fejleszteñi! Da sajna lusták vagyink! Nincs motiváció a mindennapokra! Üdv: Andrea

    Válasz
  19. Mezeiné Tóth Piroska

    Egyetértek veled András. Ha megakarunk tartani egy nyelvet,akkor időt kell rá fordítani.

    Válasz
  20. Désy László

    Iskoláim alatt öt nyelvet tanultam.Magyar,román,orosz,francia,latin.Anyanyelvi szinten a magyar mellet a románt beszélem.Az oroszt kilenc éven keresztül,a franciát hat míg a latint négy éven keresztül.Akkor tudtam,most érteni értem,de felelni már nem tudok a kérdésekre.A ” circa,citra” be magolt szavak még most is élnek de a többségben feledésbe merült.Amit napirenden használok és élő az a román és magyar. Így van így igaz,az ismétlés a tudás titka.Ha nem látom feledek.

    Válasz
  21. Fodor László

    Tisztelt tanár úr.Egyet értek minden szavával.Köszönöm a sok segítséget.

    Válasz
  22. Sajtos Péter

    Tisztelt András!

    Naponta nézek TV-n orosz adásokat , naponta beszélem a nyelvet, a megyében én vagyok az egyetlen műszaki szaktolmács, rengeteg módon tudok egy pohár vizet kérni oroszul. Ja Moszkvában, csak érdekességképpen, bementem egy boltba, azonnal angolul fordult hozzám a kislány.
    Ahogy oroszul válaszoltam, meglepődött. Nem jellemző, hogy külföldi tud oroszul, mondta, én meg válaszoltam, az se jellemző,hogy itt tudnak angolul. A könyvek jók, ma is tanultam angolul egy órát.
    Április végén megyek a fiamhoz Angliába, nekem kicsit szájbarágósak a CD-k, de egy totál kezdőnek ez kell.

    Válasz
  23. Miasnikov Klára

    Kedves Neményi Úr!
    Hálásan köszönöm a „tipp”-eket, élni fogok velük, mivel a régen meglévő kétnyelvű füzetecskéimet már csaknem könyv nélkül tudom, gyakorlatilag, nem is figyelek az olvasandó szövegre, így egyre több hibát fedezek fel, mikor lediktálom magamnak az olvasottakat. Kell valami új. Igaz, ettől a beszéd még nem lesz könnyebb, de a szókincs jelentősen bővülhet és ez nagyon jó.
    További sikereket a munkájában.
    Tisztelettel Miasnikov Klára

    Válasz
  24. Pappné Geiszt Margit

    Kedves András!
    Teljesen egyet értek Önnel! A gyakorlás nagyon fontos,én is azzal szúrtam el,hogy nem használtam a már tanultakat. Nagyon sokat felejtettem amit most újból tanulnom kell.Az amit javasol nagyon jó,így fogom gyakorolni a nyelvtanulást!
    Köszönöm szépen! Margit

    Válasz
  25. Pápai Eszter

    Kedves András, Szerettem a nyelvtanfolyamait. Rádöbbentett,a sok munkával megszerzett idegen-nyelv tudást karban kell tartani. Sokféle segítséget találtam a neten is. Azóta angol hangoskönyveket hallgatok és egy bizonyos nyelvtanfolyamot. Jó lenne egy klub nyelvgyakorlóknak. Lehet,h van, nem kerestem. Pár német könyvemet kezdem újraolvasni. Köszönöm az újságolvasás ötletet, gondolhattam volna rá, mert az az élő, aktuális, modern nyelv.
    Üdvözlettel Pápai Eszter

    Válasz
  26. Ráth Anna

    Kedves András! Ön nagyon kedves, és ha fiatal, kezdő lennék, biztosan Öntől tanulnék…..de: én 86 éves vagyok és idegenvezetőként beutaztam már a fél világot. Angol német volt a hivatalos nyelvem, de tanultam az Olasz Intézetbe is (ott kiválóan tanítanak, ma már nem tudnám megfizetni…..)az angolt és németet ma is használom, levelezek (tavaly 85 évesen hagytam abba a munkát) és rendszeresen Skype-on beszélgetek német barátnőmmel….utazgatok, de már csak a magam örömére -és az angollal még Spanyolországban is jól boldogulok….májusban Dubrovnikba megyek..leleveleztem interneten mindent….
    Köszönöm a kedveségét, de nem én vagyok az Ön CÉLCSOPORTJA….nem akartam csalódást okozni….élvezettel olvasgattam az olasz leckéit…KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!! Szeretettel üdvözlöm Anna

    Válasz
  27. Dr.Késmárki Júlia

    Kedves Neményi Úr! Köszönöm a küldeményeit, Jól tudom használni. Mindenben egyetértek önnel.Szeretném, ha nem veszíteném el a kapcsolatot. Várom a leveleit.

    Tisztelettel és köszönettel: Dr.Késmárki Júlia

    Válasz
  28. Simon Hajnal

    Tisztelt Neményi úr! Én , amikor nem Németországban dolgozom és otthon vagyok, mindennap szoktam német programot nézni a tv- Ben, mert nagyon fontosnak tartom, hogy ne felejtsem el, amit tudok.Természetesen, Németországban szoktam újságot, magazinokat olvasni és ha olyan helyen ( családnál) vagyok, ahol a szobámban tv.is van, akkor azt szívesen nézek esténként. Természetesen, karban kell tartani a nyelv tudást.
    Tisztelettel: Hajnal.

    Válasz
  29. Csepregi Istvánné

    Kedves András! Köszönöm az érdeklődést és figyelmeztetésnek veszem, valóban nagyon fontos a gyakorlás és szinten tartás.Sokszor elhanyagolom és lelkiismeret furdalásom van, amikor szükségét érzem.Ha az ember rá van kényszerítve és van alkalma használni akkor nagyobb a késztetés. A családban és a baráti körben több nyelven is beszélnek, van aki nem is tud magyarul. Angolul viszont a fiatalabb generáció mindegyike.Tanultam angolt én is egyetemen két évig,de nem sok maradt meg belőle ,szakmai szöveget még tudok fordítani szótárral.Sok évig tanultam oroszt,németet/ idős koromra tekintettel/ állam vizsgáztam mindkettőből. Ha orosz szöveget hallok látok ,még rémlik valami.Németül sokáig elég jól megértettem maga,de mióta pár éve meghalt a német barátnőm,az is kopik. Jelenleg olaszul tanulok, erre van most szükségem az olasz rokonok miatt. Ebben az unokám is segít.Olvasni,filmet nézni rendszeresen szoktam.Próbálkoztam az angollal,amire nagyobb szükségem lenne,de az már a kiejtés miatt nem megy.A Buldózer olasz számomra nem sok újat adott,de azért köszönöm. Üdvözlettel:Margit

    Válasz
  30. Friedel Józsefné

    Nem találom soknak, szivessen meg is teszem,csak most kissé megakadályozott a betegségem,mindégm örömmel olvasom az Ön leveleit.Üdvözlette ILONA.

    Válasz
  31. Sólya Ottilia

    Kedves Tanár Úr,
    Nem találnám soknak, havi egy könyv és heti egy film bele kell hogy férjen az időbe.
    Köszönöm az eddigi sok jó tanácsát és a csodás nyelvkönyveket, CD-ket, melyeket eddig megkaptam.
    Nagyon érthető az anyag és hatékony. Szorgalmasan tanulok, remélem meglesz az eredménye.
    Kívánok Önnek jó egészséget, hogy még nagyon sokáig tudja folytatni ezt a remek munkát.
    Üdvözlettel: Sólya Ottilia

    Válasz
  32. Fekete Pál

    Még csak tanulom az angolt, de a szinten tartás (karban tartás) gondolatával maximálisan egyetértek.
    A tippeket nagyon szépen köszönöm, már a tanulási időben is hasznát veszem.

    A további munkájához erőt, egészséget kívánok!

    Válasz
  33. Ung Ferenc

    Nem sok, de szerintem jobb naponta egy-két rövidebb szöveget hallgatni (pl. hirek TV-n, ) vagy olvasni (könyv, folyóirat, képesujság).

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Ferenc!

      Biztosan jobb naponta foglalkozni a nyelvvel, igaza van.

  34. Menyhárt János

    Tisztelt Neményi úr!
    Köszönöm a jó tanácsait.
    Most éppen egy nyelv tanfolyamatra járunk szüleimmel a kerületi nyugdíjas klubba, már a második modult kezdtük el. Nagyon sokat segített az Ön által kiadott”Buldózer könyvek.
    Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok szüleimmel!

    Válasz
  35. Velencei Erzsébet

    Kedves Tanár Úr!
    Hálásan köszönöm tanácsait. Középiskolás koromban német nyelvvel foglalkoztam, aktívabban. Később nem éreztem a hiányát. Nyugdíjasként ismét felkeltette érdeklődésemet, csak hát az időm valahogy elfogyott, de igyekszem.
    Jó egészséget kívánok, tisztelettel: Velencei Erzsébet

    Válasz
  36. vermes

    T. Tanár Úr !
    Tökéletesen igaza van !!! Pocsék voltam oroszból, 15 évvel később, egyetemi felvételi előtt kettő héttel közölték, hogy oroszból is kell felvételizni. Közepesre sikerült. (-Ja és vodkát is tudtam kérni !) Üdvözlettel.

    Válasz
  37. Takácsné Dr.Bori Zsuzsa

    Tisztelt Neményi András! Végre rászántam magam egy válasz megírására – nem akartam terhelni ellenvéleményekkel való vitával. Az egyetemig bezárólag tanultam az oroszt, de azt gyakorlatilag nem használom. Németül beszélek, egyetemen előadtam, szak-fordítottam és most elkötelezett irodalmat fordítok, ha kell. A német nyelv hobbim, és rangos íróktól köteteket falok . Élvezem a tájnyelvet. Nézem a német tv-csatornák műsorait – sok bennük a szappanopera. Angolul az egyetemen, meg utána tanultam pár évet – mondjuk alapfokon nem adnak el. Amikor a meghirdetett, számítógépes angol-kurzus megindult, gondoltam, megnézem, meddig megyek. Akkor bokrosodtam meg, amikor a mostani kurzus nyelvkönyv-hirdetése is megjelent. Egy fillért nem akartam érte kiadni, úgy gondoltam, hogy a tanfolyamot adagonként követem – ha épp adódik. Hát ez a helyzet. Ne haragudjon rám, nem vagyok ellenség, csak realista, módszeres, és a német jobban leköt. De ha már a fordításnál tartunk, jót is tehetne, ha segít nekem olyan kiadóval kapcsolatba hozni, aki a nem drága, de lelkes fordító munkáit kiadná.

    Amúgy tisztelettel figyelem a tanítványait fáradságot nem ismerő követését.
    Sok sikert!
    Sanna

    Válasz
  38. Madácsi István

    Magam részéről csak megerősíteni tudom amit írt, 2000. bezárólag minden nap beszéltem az Oroszt azóta ez ugye elmaradt és manapság is csak az írott anyag van amit néha olvasgatok, ha van lehetőség rá mindenképpen javasolt a filmnézés vagy olvasás.

    Válasz
  39. Pesti Anna

    Kedves András! Köszönöm az ötleteket, nagyon tetszik. Valóban hasznos lehet a felíratos film megnézése, és a könyv olvasása, napi szinten. Szép napot kívánok! Ani

    Válasz
  40. Molnár Erika

    Kedves András, önnek teljesen igaza van, osztom a véleményét, én, angol emberek között vagyok,ha nem is napi szinten, de elég sokat. Még is nehezen tudom el sajatitani a nyelv ismeretet,igaz nem vagyok fiatal. Ha már egy nap nem veszem elő az angol teszteket, úgy érzem vissza estem az elejére. További szép napot és jó egészséget kívánok a kitartó munkájának, nagy rajongója vagyok, tisztelettel Erika

    Válasz
  41. Aliné Szandi Etelka

    Köszönöm. Nagyon jó ötletnek tartom. Köszönettel veszem a tanácsait, s alkalmazni is fogom. Nagy segítséget adott pl. a filmekhez, de a könyvekhez is. Ez egyáltalán nem sok, s nem is nehéz betartani főleg így, hogy segítséget is kaptam.

    Üdvözlettel: Aliné Szandi Etelka

    Válasz
  42. Pinter Andras

    Nagyon jo otlet. A filmek,es a zene. En is alkalmazom ezt a modszert.
    Sok zeneszamnak megvan a magyar forditasa is.72-eves vagyok,a lelkesedesem nagyobb mint sok fitalnak.

    Válasz
  43. Kovács tiborné

    Kedves AndrásI
    Én nagyon sokat köszönhetek Önnek,hogy folyamatosan küldte a leckéket Mindent köszönök,és további jó egészséget kívánok.

    Válasz
  44. Czöndör Istvánné

    Igen, az ajánlata valóban előremutató és nagyon is hasznosnak vélem.
    Köszönöm.

    Válasz
  45. Pusztai Kati

    Kedves András!Köszönöm az érdeklődését,bevallom öszintén ,a némettel boldogulok,de az olasz nehezen megy.Talán azért mert a német közelebb áll hozzá,de azért nem adom fel!!!!!!!!! Nagyon kellemes napot kívánok,,,,

    Válasz
  46. Kiss Imréné

    Kedves András! Köszönöm levelét!A szinten tartás eléggé fontos. Ha nem használjuk akkor elvész!
    Hallgatom én is olvasom is a BULDÓZERT: Jó hogy meg van.A II részt ahogy előzőleg jeleztem majd május -június körül fogom keresni. Akkor már nem lesz GÁZSZÁMLA csak kicsi!!!!
    Kérem ne nevessen ki de sajnos ez elég komoly összeg a téli időszakban. Május 7 én szeretnénk AUSZTRIÁBA menni akkor lesz az unokánk elsőáldozó, Ügyesek szépen beszélnek és a bizonyítvány is nagyon jó értékelést kapott!
    Jó egészséget és KELLEMES HÚSVÉTI készülődést kívánunk. Üdvözlettel Makóról Kissné Franciska

    Válasz
  47. Páricsi Piroska

    Tisztelt Neményi Úr !

    Javaslatait igyekszem megfogadni és annak hasznosságát gyakran tapasztalom.
    Amennyire az időm és az egészségi állapotom engedi a filmek, könyvek, dalok bevonását a nyelvtanulásba megpróbálom majd gyakorolni.

    Üdvözlettel a segítséget jelentő levelek egyik olvasója: Páricsi Piroska

    Válasz