Majd később… majd jövőre… majd máskor…

A házfelújítás nagyon hasonlít a nyelvtanulásra. Több mint 10 évig húztam, halogattam, már nagyon nyomasztott. Végül rászántam magam… a háztető teljes cseréjére. Most örülök, hogy kész, nagy kő esett le a szívemről.

Ha 5 éve megcsináltattam volna, lényegesen olcsóbb lett volna… És hamarabb kész. Meg kevesebb lett volna vele a munka… Hamarabb kellett volna…

A nyelvtanulással hasonló a helyzet.

Minél hamarabb elkezdi a nyelvtanulást, annál hamarabb túl van rajta. Ne húzza, halassza! Nem érdemes. Nem lesz olcsóbb, nem lesz könnyebb.

A nyelvtudás ráadásul sok előnnyel jár, sok örömöt szerez.

Rengeteg okot lehet találni a halogatásra. A „slágerlista” élén a „Nincs időm” című közkedvelt kifogás található.

Ez remek érv, teljes mértékben elfogadható. Van egy barátom, aki félórán keresztül lelkesen magyarázta, miért nem jut ideje nyelvtanulásra. Az már más kérdés, hogy egy kifogás sem oldja meg a problémát. És ha őszinték vagyunk magunkkal, rájövünk, hogy arra van időnk, amire akarjuk, hogy legyen.

Ön még tanulhat a hibámból. Nekiáll tanulni?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

285 hozzászólás a(z) “Majd később… majd jövőre… majd máskor…” bejegyzéshez

 1. Szabó Eszter

  Az angolt naponta és intenzíven tanulom, kezd menni, csak nem olyan szinten, amit elvárnak, ill. amit én is elvárok magamtól. A többi nyelvet sem szeretném elfelejteni: tegnap a német porszívó használati utasításából mindent megértettem, kivéve azokat a műszaki szakkifejezéseket, amelyeket magyarul sem értek, de azt elmagyarázták. Remélem, menni fog a szerelése! Inkább német szépirodalmat olvastam-hallgattam volna helyette, de ez van.
  Az eszperantót egy hónap alatt megtanultam alapszinten. Két hónap múlva már mentem a rendezvényre. Sajna, hamar rájöttek, hogy németül jobban beszélek, ezért a rendezvényen németül társalogtam a külföldi ország egyik legjobb eszperantistájával. Az ő eszperantó nyelvtudása tényleg felsőfokú!
  Szeretném viszont az Ön módszerével majd elkezdeni a spanyolt. Egyelőre spanyol utat sem tervezek, a szakirodalmat viszont angolul olvasnám! A spanyolt tényleg halogatom, ha úgy tetszik.

  Válasz
 2. Zsike

  Köszönöm a tájékoztatásokat, de 60 felett nem élek a lehetőséggel ! Kívánok sok sikert és jó egészséget a munkájához ! Zsike

  Válasz
 3. Rácz Sándor

  Tisztelt András , nyagy örömmel fogadtam, az emailben elküldött leckéket és nagyon rajta vagyok , hogy ilyen idösen is megtanuljam a német nyelvet , nem könnyü de nem adom fel. továbbra is vor a további leckéket , Tisztelettel Rácz sándor!

  Válasz
 4. Mester Zoltán

  Az Ön által eddig küldött leckéket mind megtanultam és ígéretéhez híven várom további leckéit. Az eddigi leckéket azért volt nehéz megtanulnom mert mobil internetem, hol működik, hol nem. Ezért eleinte füzetbe másoltam be leckéit úgy ahogy azt Ön nekem elküldte, a későbbiekben az internet akadozásai miatt már csak a fonetikus magyar kiejtést és a jelentést. A későbbiekben egy kiszuperált mobil telefon hang rögzítőjére mondtam fel a leckéket. A tanulás innen kezdve könnyebben ment, de a későbbiekben rá kellett jönnöm arra, hogy írni, olvasni németül nem tudok. Hajdúszoboszlói kezeléseim során az első sikerélményem is meg volt amikor egy német hölggyel sikerült beszélnem. ( Bemutatkozás, család, foglalkozás, hobbi stb.) szuper volt.

  Válasz
 5. Szabó Gáborné

  Nem is tudom,az angol jó lenne…egyik gyermekem Angliában él,no meg bárhol tudnám hasznosítani,használni.. De valami miatt nagyon távol áll tőlem. Most is inkább tanulom a törököt,aminek „hasznát” nem lehet hasonlítani az angolul tudással..De ez a nyelv vonz,szeretem böngészni. Az angol már gimnáziumban is nagyon „nehéz”volt nekem. A németet is tanultam,tudtam.. Az oroszt nagyon-nagyon szerettem és tudtam jól. Ez van, kellene az angol,segítségem is lenne a gyermekeimtől is.De még nem kezdtem el komolyan foglalkozni vele. Nagyon köszönök minden eddigi információt,segítőkészséget…..

  Válasz
 6. Attila

  Igen neki szeretnék álni tanulni! De konyhán dolgozom és kevés az idő amit koncentráltan tudok vele foglalkozni. Kérem adjontanácsot.

  Válasz
 7. Horváth Timea

  Üdvözlöm 3 szor álltam neki az angol nyelv tanulásnak,de kudarcba fulladt sajnos köszönöm a megèrtèsèt Timea

  Válasz
 8. Marianna Rapcsak

  Tisztelt Nyelvmester!
  Köszönöm az elkuldött angol nyelvleckeket! Örömmel varom a leckeket, es probalok gyakorolni, amig megjegyzem tökeletesen..

  Válasz
 9. Olcsai Gábor

  Tisztelt Neményi András Úr!
  Egy külföldi utam kapcsán rájöttem, hogy német nyelvtudásom még valamelyest megvan, de az algol tudásom teljesen elfogyott. Utoljára február 28-án kaptam Öntől értesítést. Legyen szíves ajánlatot adni az angol Buldózer c. tankönyvre. Üdvözlettel Olcsai Gábor

  Válasz
 10. dr.Gyurcsó Mária

  Szinte minden nap tanulok. Nagyon ritkán előfordul hogy valami miatt egy egy nap kimarad. Gy.Mária

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Hallgat angolul egy cd-t.
   Elismétli mondatonként, amit hall.
   Felveszi, majd visszahallgatja a saját kiejtését, így össze tudja hasonlítani az eredetivel.
   A mondatok elismétlésével a beszédet könnyen tudja gyakorolni.

 11. Bárdos János

  Sajnos teljesen igaza van és köszönöm, hogy ilyen hihetetlen kitartással „próbálkozik” nálam. Tudom valahol belül is érzem, hogy rá KELL szánnom magam a nyelvtanulásra de szeretnék még egy kis egérutat mert sajnos az önbizalom megfelelő hiányával is küszködök. Bízva megértésében és remélve, hogy hamarosan magamtól is jelentkezem maradok tisztelettel : Bárdos János

  Válasz
 12. Sas Mária

  Kedves András,
  Már korábban leírtam a velem kapcsolatos tudnivalókat nyelvtanulás terén, sajnálom hogy nem olvasta el. Kérem a jövőben ne küldjön ilyen jellegű leveleket. Köszönöm.
  Üdvözlettel,
  Sas Mária
  okl. vegyészmérnök

  Válasz
 13. Semsey Barna

  Tisztelt Neményi Úr!
  Nem hagytam abba a nyelv tanulást. Nagyon hasznos az a mondat gyűjtemény amit a kezdő könyvekben kaptam. Magyar-német szótár segítségével felmértem a passzív szókincsem. Meglepő volt számomra, hogy csaknem 1600 ismert szót gyűjtöttem ki. Ha aktívvá teszem ezt a sókincset, ezzel beszélni is tudnék. Az öntől kapott tanácsok alapján a mindennapi életemhez kapcsolódó egyszerű mondatok megfogalmazásával teszem aktívvá ezeket a szavakat.
  Köszönöm, hogy elindított ezen az úton.
  Tisztelettel: Semsey Barna

  Válasz
 14. Dr. Molitorisz Pál

  Kedves Tanár Úr!
  Nagyon köszönöm leveleit, sokat tanultam belőlük, konkrétan az angol nyelvet is, de főleg a módszertant, a nyelvtanulás filozófiáját, lélektanát.
  Még a régi Báthy-Véges féle tankönyvből tanultam egy TIT tanfolyamon lelkesen. Jó tanárunk volt, beszélgettünk az órákon. Megtanultam könnyedén kifejezni magam, de ha igazi angol anyanyelvűvel hoz össze a sors, hát keveset értek belőle.
  Gratulálok a közérdekű, küldetés-szerű tevékenységéhez, s hozzá jó egészséget, további sok sikert kívánok.
  Tisztelettel:
  Dr. Molitorisz Pál

  Válasz