Könnyebb szinten tartani a tudását, mint elfelejteni, és visszaszerezni

A minap, amint egy kedves barátommal beszélgettem, valahogy kiderült, hogy van egy középfokú nyelvvizsgája orosz nyelvből. Persze 30 éve meg sem szólalt oroszul. Megkérdeztem tőle, vajon tud-e még egy pohár vizet kérni. Nem tudott…

Sokszor hallom tanulóinktól, hogy régebben több éven át tanultak valamilyen idegen nyelvet, de már 8-10 éve nem használják, ezért elfelejtették.

Pedig mennyivel könnyebb a megszerzett tudást karbantartani, mint több évnyi felejtés után újra visszaszerezni!

Nézzük meg, milyen egyszerű lehetőségek vannak a szinten tartásra.

Érdemes célnyelven olvasni. Javaslom, ha könyvre nem jut ideje, akkor legalább könnyített olvasmányokat, újságokat vagy szakirodalmat olvasson.

TIPP:
A nagyobb könyvesboltokban biztosan talál Önnek valót…
Könnyített olvasmányok a Bookline-on >>
Könnyített olvasmányok a Librinél >>

És ha meg akarja érteni a külföldieket, akkor időnként nézzen tévét is, mondjuk egy jó filmet, ami érdekli. Persze nem magyar szinkronnal, hanem eredeti nyelven.

TIPP:
Rengeteg videó, film, sláger érhető el magyar felirattal…
TED – Inspiráló rövid videók >>
Magyar feliratos filmek a Youtube-on >>


1 film hetente, 1 könyv havonta. Soknak találja?
Mit gondol?
Véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

193 hozzászólás a(z) “Könnyebb szinten tartani a tudását, mint elfelejteni, és visszaszerezni” bejegyzéshez

 1. Lantos Sándor

  Tisztelt Tanár Úr! Én csak hobby tevékenység gyanánt tanulgatok angolul,ebben senki nem gátol,senki sem segít. Nincsen rajtam semmi kényszer,senki nem siettet,semmi elkötelezettségem nincsen. egyszerűen érdekel az angol nyelv,szóakozásként tanulom minden nap,és örülők hogy mindig egy kicsit többet tudok. Most a 3-ik rész 1.kötetnél tartok,minden nap egy kicsit foglalkozok vele. Családomban a fiam és a lányom is mindennapi munkájában használja az angol nyelvet, náluk vizsgázhatok,hol tartok! Köszönöm Önnek az anyagokat,biztosan fogok még rendelni!

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Sándor!

   Kitartásához, sikereihez gratulálok!

 2. Teberi lászló

  Tisztelt Tanár úr
  Nagyon kösszönöm a leckéket amit küldöt már sikerült megtanulnom sajnós a könyvet most nem tudtam megrendelni mert kis nyugdijas vagyok igyekszem minél elöbb félreteni az árát hogy minél elöbb tudjam megrendelni mert nagyon szeretnék megtanulni németül a szomszédok mind hollandok meg belgák mind beszél németül sokszor jó lenne velük beszélgetni mert igy csak mutogatunk egymásnak ugy érzem sikerülne igy megtanulnom beszélni velük nagyon hálás vagyok hogy segit ezért is szeretnék minél elöbb félreteni anyi pénzt hogy tudjam megrendelni a könyveket meg a cd lemezeket még egyszer nagyon köszönöm a segiséget az ön módszere nagyon kiváló másnak is ajánlom az ismerösök között

  Válasz
 3. Szabó Vincéné

  Kedves Tanár úr ! Köszönöm a nyelvleckét, sajnos eddig nem volt időm, és ezért kérem szíveskedjék nekem ezt meghosszabbítani, intenzív tanulást tervezek a nyárra. Önnek kellemes nyaralást kívánok. Üdvözlettel.Irén.Maradok szeretettel,további híve és a családomnak is ajánlom az Ön módszerét.Köszönöm.

  Válasz
 4. Bucsú Ferenc

  Sajnos nem! Régen 11 nyelven tudtam számolni, és vagy 13 nyelven tudtam mondani azt, hogy szeretlek, mára ez a felére csökkent. Én is tanultam orosz nyelvet általánosban, de sosem volt lehetőségem, még olyan szinten sem használni, legalább addig, míg azt a keveset is tudtam belőle.
  Mindig magam foglalkoztam azokkal a nyelvekkel, melyek érdekeltek. Sosem volt lehetőségem nyelvtanárra, vagy igazi nyelvkönyvekre.Szótárak, és játékok segítségével tudom, amit tudok. Olvasva, és nem beszédből értelmezve.

  Válasz
 5. Both Erika

  Üdvözlöm András ! Teljesen igaza van. Megfogadom a tanácsát és minden héten 1 filmet megnézek, mert valóban elfelejtettem nagyon sok szót . Köszönöm a sok segítségét

  Válasz
 6. BENE IMRÉNÉ

  Tisztelt Tanár Úr!
  A lányom, a német vejem és a kisunokám Angliában élnek.
  Nagyon köszönöm Önnek a német és az angol nyelvleckéket, a sok jó tanácsot!
  További jó munkát kívánok: Maya

  Válasz
 7. matkovics zsuzsa

  Tisztelt Neményi Úr!
  Nagyon köszönöm az eddigi fáradozását, a biztatását és a kis mondatokat, melyek a mindennapi életben a leggyakoribbak. Sajnálom, hogy csak eddig tartott.
  Jó egészséget kívánok és további lendületet a munkájában..
  Üdvözlettel: Zsuzsa

  Válasz
 8. Sántha József

  Tisztelt Uram!
  Köszönöm a lehetőséget a megszerzett német nyelvtudásom karbantartására.
  Sajnos csak kisebb lépésekkel tudok haladni.
  Várom megtisztelő válaszát: Józsi

  Válasz
 9. Mandlné Kollányi Mária

  az 1 film hetente még megvalósítható, de a könyv jó, ha három havonta megy, mert ugye szótározni kell.

  az ingyenes olasz leckéket nagyon szépen köszönöm. ha lenne folytatás, azt is köszönettel venném.

  üdvözlettel

  Mandl Mari

  Válasz
 10. Tóth Balázs

  Kedves András
  Köszönöm a leckeket nagyon hasznosak ,nekem sajnos minden nyelvnel a szabályok mennek nehezen , én úgy tudom hogy a német nyelv osztrák változata jócskán eltér a többitől északon meg a holland ra hasonlit de állítólag van luxemburgi és svájci német is . Anyukám 4 nyelvet is tudott felsőfokon, de sajnos ő már nem él. Nincs
  Kivel gyakorolni pedig jó lenne ha néha valakivel lehetne, de azért itt találtam jó ötleteket amiket majd alkalmazni fogok .
  Tisztelettel Tóth Balázs

  Válasz
 11. Utassy Ignác

  Kedves András! Leckéi és tippjei a nyelv karbantartására és új tanulására kitűnő Köszönöm a lehetőséget, amit nyújt nekünk. Tisztelettel Utassy Ignác.

  Válasz
 12. gubics márta

  Tisztelt Tanár Úr!

  Köszönöm az eddigi segítségét. Én nagyon lassan haladok a német nyelv tanulásával sajnos.
  Szeretném megtudni, hogy idegen nyelvet mennyivel rövidebb idő alatt lehet külföldön elsajátítani mint itthon a könyvek segítségével?Ön mennyi idő alatt tud egy nyelvet elsajátítani társalgási szinten?
  A filmet megtudom nézni az már más kérdés mennyit értek meg.A könyvek olvasása sokkal lassabban halad a szavak keresgélése miatt.Ön szerint melyik a nehezebbet elsajátítani a németet vagy az angolt? Köszönöm hogy megosztja velem a tudását és hogy segít nekem.Ha sikerülne egyszer nyelvvizsgát is tennem legalább bővített alapfokon találnék munkát is.Addig is marad a tanulás.Még egyszer köszönöm a segítségét.Tisztelettel:Papellásné Gubics Márta

  Válasz
 13. Magyarné Édelhauser Ibolya

  Nem, nem sok,az ajánlott film és könyv. Kipróbálom, (bár még valószínű sokat kellene szótároznom.)
  Köszönöm az elküldött, rövid, német nyelvű gyakorló leckéket. Kérem, ne búcsúzzon el tőlem, ha lehet, jó lenne még ,ha további témában is küldene. Ösztönzött engem a gyakorlásra.
  Köszönöm
  Mné Ibolya

  ( Az angol szavak még mindig hamarabb beugranak, mivel azt sokkal korábban, fiatalabb koromban próbáltam tanulni és jobban megmaradt. De a németre nagyobb szükségem lenne. )

  Válasz
 14. Zombori Attila

  Kedves András!
  Ez egy tisztességes javaslat, de a tanulás lényege a motiváció. Ha az nincs, tök mindegy mit csinál az ember, úgyse ragad meg.
  További Jó Munkát!
  Zombori A.

  Válasz
 15. Marosvölgyi Ferencné Klára

  Köszönet minden leckéért és jó tanácsokért. A könyvek még mennek, elsősorban német leckekönyvek, de egyéb nem. Örülök, amikor megértek valamit, tudok is némi válaszokat, de majd nagyon igyekszem. Még egyszer köszönet a támogatásáért.
  Tiszteletteljes üdvözlettel Marosvölgyiné Klári

  Válasz
 16. Gyimesiné Molnár Katalin

  Tisztelt Tanár Úr!
  Köszönöm a leckéket és a megkeresést. Nagyon nehezen megy az angol, amit ma megtanulok, holnapra már nem tudom. Többet megértek, mint amit beszélhetnék. A filmet még csak megnézném, de a könyvből nagyon keveset értenék meg.

  Köszönettel: Gyimesiné

  Válasz
 17. Dr. Rékási József

  Tisztelt Tanár Úr!
  Nagyon köszönöm az olasz, angol e-mail leckéket. Várom a német, franciát is köszönettel.
  Nagyon szívesen tanulom tanár úr tanácsaival.

  Válasz
 18. Szabó János

  Kedves András
  Nagyon szépen kérem küljdjön nekem pár mondatot Angliából visszafelé reptérre
  Nagyon köszönöm

  Válasz
 19. Márta

  Az egy film megy,de az egy könyv sok / legalábbis időben. Próbáltam de örülök,ha az anyanyelvemen ráérek olvasni annyit

  Válasz
 20. Török Andrásné

  Kedves András!
  Az ön által írt Buldózer anyagból tanulom az angol nyelvet. Sajnos kevés az időm, de így is sokat fejlődtem,nagyon sok mindent megtanultam,meg tudok és merek szólalni angolul, önnek hála!!!!
  Az angol nyelvű tévé műsorokat nagyon szeretem,mert valamit értek belőle.Persze csak alapszinten.De én így is büszke vagyok magamra.Az biztos hogy az ön könyve nélkül nem jutottam volna ennyire! Ezúton is köszönöm önnek!!!
  Tisztelettel: Török Andrásné

  Válasz
 21. Tóth Zsóka

  Tiszteletem !
  Köszönöm a levelében közzétett lehetőségeket.
  Nagy segítségemre szolgál a könyv és a videók alkalmazása.
  További szép napot kívánok : Zsóka

  Válasz
 22. Mihály Erzsébet

  Tisztelt Neményi András!

  Az Ön véleményével teljes mértékig egyet értek.A nyelvtudást nem csak megszerezni kell,hanem a megszerzett tudást állandóan szinten kell tartani,vagy folyamatosan tovább fejleszteni. A nyelvtudásért nagyon sok idöt,energiát és kitartást kell befektetni, és ezt nem szabad elveszíteni. Ezt ki hogyan tudja fentartani,vagy fejleszteni,ezt nehéz meghatározni.
  A könyv olvasás idegen nyelven számomra az egyik legjobb lehetöség, fejleszti azon a nyelven való gondolkodást,és még nagyon sok szép kifejezést is megtanulhatunk belöle. Természetesen hosszabb ideig tart,mint a saját anyanyelvünkön,de fontos, hogy minden nap szánjunk rá idöt. A filmnézés segít a szavak megértésében, és a helyes kiejtésben.
  A könyvéhez gratulálok, amiben hasznos tanácsokat ad, hogyan tegyük a nyelvtanulást könnyebbé, és sikeresebbé!!!!
  Köszönettel:Erzsébet

  Válasz
 23. Gyenese Endréné

  Mindketten a férjemmel nyugdíjasok vagyunk, így ráérünk télen nyelvtanfolyamra járni.Lehet,hogy furcsa, de én a” turkálóban” idegennyelvü könyvekre vadászok 50-100 Ft-ért.Ezek a könyvek eredeti angol – német szövege. Vannak bennük mesék, regények, utleírások, szakácskönyvek, kerttel kapcsolatos hasznos tanácsok.Ezeket próbáljuk lefordítani szótár segítségével a saját nyelvtudásunk szinvonalán, több, kevesebb sikerrel.Nagyon jónak tartom, az ön tanácsait is, azzal is próbálkozunk majd fejleszteni tudásunkat.
  Köszönöm a kapcsolattartást!

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Bizony, a használt könyveket nagyon olcsón be lehet szerezni.

 24. eva kraus

  Kedves András!Teljes mértékben egyetértek Önnel,a megszerzett tudást meg is kell tartani.Én könyvolvasással kezdtem,napi szinten olvasok németül,időnként természetfilmet,vetélkedőt nézek a TV-n,s a konyhámban mindig a szemem előtt vannak a jegyzeteim,főzés közben kiválóan lehet tanulni,ismételni,gyakorolni.Azért havonta 1 könyvet nem tudok kiolvasni,ahhoz még nagyon sokat kell tanulnom.Tanácsait továbbra is szívesen fogadom:Tisztelettel:Éva

  Válasz
 25. Pap József

  Tisztelt Neményi Úr!
  Köszönöm a küldött anyagokat. Próbálnék pár fontos dolgot amatőr, (autodidakta) módon ellesni Öntől, ami estlegesen utazás alkalmával előjöhet.
  Szerb, szlovák nyelvterületen viszonylag gyakran járok, (talán nem beszélek), de jól kommunikálok, melynek alapja az orosz nyelv gyatra szinten való tanulása, és a rengeteg akkori jugoszláv tv-ben általunk fogható rajz-, western film, és sportközvetítés nézése, ami az Ön igazát alátámasztja.
  Tisztelettel: Pap József
  (ha semmi nem megy, akkor a Popeyből az „u pomocs” mindig segít)

  Válasz
 26. Eva

  Kedves Atilla!

  Tevedesbol a nemet nyelv tanulasat kertem, holott valoban szeretnem az angolt tanulni amennyiben az en koromban meg lehetseges. Rovidesen 70 eves leszek. Kerem valtosztassak meg a nyelv leckek kuldeset angolra. Elore is koszonom. Udvozlettel Eva.

  Válasz
 27. Dr. Csák Attila

  Kedves András,

  köszönöm visszajelzését. A két tipp elfogadható és megoldható számomra. A harmadik javaslatból az egy film realizálhatónak tűnik, ha találok rendszeresen ilyet. A havonta egy könyv angolul az sok szerintem még egy nyugdíjasnak is. Nagyon sok időt venne el, mert angolul azért nem megy olyan gyorsan az olvasás és magyar könyvet és sajtót is olvasok rendszeresen.

  üdv.

  Csák Attila

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Attila!

   Egy rövid, kisméretű könyvre gondoltam, ami kb. 120 -180 oldal terjedelmű.

   András