Könnyebb szinten tartani a tudását, mint elfelejteni, és visszaszerezni

A minap, amint egy kedves barátommal beszélgettem, valahogy kiderült, hogy van egy középfokú nyelvvizsgája orosz nyelvből. Persze 30 éve meg sem szólalt oroszul. Megkérdeztem tőle, vajon tud-e még egy pohár vizet kérni. Nem tudott…

Sokszor hallom tanulóinktól, hogy régebben több éven át tanultak valamilyen idegen nyelvet, de már 8-10 éve nem használják, ezért elfelejtették.

Pedig mennyivel könnyebb a megszerzett tudást karbantartani, mint több évnyi felejtés után újra visszaszerezni!

Nézzük meg, milyen egyszerű lehetőségek vannak a szinten tartásra.

Érdemes célnyelven olvasni. Javaslom, ha könyvre nem jut ideje, akkor legalább könnyített olvasmányokat, újságokat vagy szakirodalmat olvasson.

TIPP:
A nagyobb könyvesboltokban biztosan talál Önnek valót…
Könnyített olvasmányok a Bookline-on >>
Könnyített olvasmányok a Librinél >>

És ha meg akarja érteni a külföldieket, akkor időnként nézzen tévét is, mondjuk egy jó filmet, ami érdekli. Persze nem magyar szinkronnal, hanem eredeti nyelven.

TIPP:
Rengeteg videó, film, sláger érhető el magyar felirattal…
TED – Inspiráló rövid videók >>
Magyar feliratos filmek a Youtube-on >>


1 film hetente, 1 könyv havonta. Soknak találja?
Mit gondol?
Véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

193 hozzászólás a(z) “Könnyebb szinten tartani a tudását, mint elfelejteni, és visszaszerezni” bejegyzéshez

  1. Simon Irén

    Tisztelt Tanár Úr!
    Minden nap a villamoson olvasok angol cikkeket vagy novellát. Levelezek az angol barátnőmmel, sikerélményem van, mert a gondolataimat le tudom írni és a szavak helyes leírása is elég jó és a legfontosabb, hogy az angol levelet megértem.
    Filmet is nézegetek, de ez félelmet kelt bennem, megsemmisülök, ilyenkor egy nulla leszek, ha meg kell szólalnom akkor is ezt érzem, hogy semmit nem tudok.
    Nem adom fel, szeretem az angolt.
    Üdvözlettel
    Simon Irén

    Válasz
  2. HorváthFerenc

    Igaza van, ötven éve ,kb,hogy tanultam ésbeszéltem oroszul.Érdemes volna frisiteni.Üdv:Ferenc

    Válasz
  3. Erdős Anikó

    Tisztelt Tanár Úr!
    Valóban szükséges az állandó gyakorlás, hogy a tanultakat nem felejtsük el. Nekem nagy segítség a német nyelv tanulásánál az Ön levelei, a Bulldózer, de naponta foglalkozom a Duolingo leckéivel, a telefonomon az „5 perc német” szavait gyakorlom. Ezeket hasznosnak érzem, de a beszédemet nem igazán fejlesztik. De úgy érzem, arra jók, hogy 74 évesen legalább az agyamat használom. Egyébként a Duolingon az angolt is gyakorlom.
    Köszönöm az eddigi segítségét!
    Üdvözlettel
    Erdős Anikó

    Válasz
  4. Tóth Katalin

    Kedves András.
    Köszönöm a megkeresést és a tippeket.Van min elgondolkodni. Úgy vagyok vele, hogy milyen jó lenne angolul beszélni. Rá kellett jönnöm, hogy ezért tenni is kell, nem elég álmodozni róla. Mégegyszer köszönöm, elkezdem a tanulást, úg gondolom olvasni fogok a tanácsának megfelelően. Igyekszem, mert nagyon lemaradtam, elmaradtam.
    Üdvözlettel: Kati

    Válasz
  5. Etelka Szephalmi

    Udvozletem!A javaslatat jonak tartom.Az valo igaz ha ritkan foglalkozunk vele feledesbe merul.Sajat tapasztalatom sajnos.Probalom megfogadni a tanacsat.Azt is tudom,hogy nem mindig fog sikerulni.

    Válasz
  6. Szebenyi Etelka

    Nagyon jó ötlet,de ezek mind angol nyelvű videök. Hol lehet NÉMET nyelvűt találni?

    Válasz
  7. wimmerjozsefne

    csak írni és olvasni tudok angolul. 20 éve nem használom beszélgetésre, nincs kivel, Oroszul, németül, franciául, latinul is tanultam, azonban a németet, franciát az általánosban, különórán, oroszt és latint az általánosban és a középiskolában. Az orosz hamarabb előjön, mint a francia és a német, mindig előbb az angol helyettük mivel azt tanultam utoljára, de beszélni szerintem a kiejtés miatt nem tudnék, épp ezért megérteni is csak keveset értek angolul. A lányomnak angolból és németből felsőfokú vizsgája van, használja is mivel légiutaskísérő, de velem nem hajlandó beszélni, sőt az én kevés német tudásommal vittem ki Ausztriába bébysitternek. Nem értem a mai gyerekeket, mi, szülők taníttattuk őket/én még matek korrepetelálást is fizettem neki 6 hónapig, mert meghúzták a középiskolában, érettségi előtt/, de ő nem gyakorolna velem, viszont, ha valamit angolul mondok és rossz kiejtéssel kijavít, de ahhoz, hogy tudjak beszélgetni vele, arra már nem hajlandó.

    Válasz
  8. Szabo Janos

    Szerintem is jo otlet.
    Gyakorlom.
    Köszönöm a cimeket megfogom keresni az oldalakat.

    Tisztelettel: Janos

    Válasz
  9. Csóka Tamás

    Az Ön által készített Buldózert olvasgatom rendszeresen, tanulgatok-tanulgatok a magam szórakoztatására,időnként a CD-t is meghallgatom. Szerintem sokat tanultam az egy év alatt, akkor amikor szinte nulláról kezdtem.
    Tudom, hogy sosem fogok így megtanulni angolul, de hasznos időtöltésnek megfelel és nem butulok el idős korom ellenére sem. Sikernek könyvelem el, hogy a szerzett tudásomat már hasznosítottam is. Útba igazítottam egy turistát, aki a segítségemet kérte. Kell ennél nagyobb élmény egy kezdőnek?

    Válasz
  10. Ilyés András

    Erdélyből származom. Gyerekkoromban minden filmet eredeti nyelven sugároztak….román felírattal. Annyira belémrögződött már ez a fajta filmnézés,hogy nekem ma már felűdülés,ha egy filmet eredeti nyelven hallgathatok. Azért a felíratra még mindig szükségem van.

    És hogy a kérdésre válaszoljak: igazán nem sok hetente egy újság,havonta egy film!

    Válasz
  11. Magyar Lászlóné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Nagyon kedves Öntől,hogy érdeklődik az Önnel kapcsolatba került nyelvet tanulni szándékozó megszállottak hogylétéről.Azért választottam az angol nyelvet,mert már fiatalabb koromban is szerettem volna megtanulni, és az Ön hirdetése úgy szólt,hogy „akár hetvenen felül is.”Sajnos ez már nem igazán érvényes!Kérem,ezt ne tekintse szemrehányásnak!
    Németül ” von Haus aus” folyamatosan beszélek,az un. átkosban a Rigó utcában középfokú nyelvvizsgát is tettem.Oroszul az általános- és középiskolában tanultam,de bizonyos nyelvi panelekkel még most is meg tudnék szólalni.
    Az angollal az a problémám,hogy már nem megy a memorizálás.A nyelvtannal nincs gondom,csak az alapvető szavakat sem tudom már megjegyezni.Ezenkívül nagyon sok időt vesz el az ” így írom és így mondom”,arról nem is beszélve,hogy ott van még az „így hallom” is.Az az érzésem,hogy hiábavaló minden erőfeszítésem,én nem értek meg senkit,és engem sem fog senki megérteni.Ennek ellenére nem adom fel,mert bár kevés a sikerélményem,agytornának ez megragadó kevés mégis csak jó.
    Üdvözlettel:Kati

    Válasz
  12. johann maria

    Kedves András ! Egyetértek az Ön állításával. Ahhoz, hogy a megtanult nyelvet éveken át birtokolja valaki, feltétlenül szükséges , a rendszeres használata (olvasás,beszéd hiányában TV nézés, rádióban az adott nyelvű társalgások hallgatása ). Számomra az Ön leckéi támaszt jelentenek a siker eléréséhez. Üdvözlettel: Maria

    Válasz
  13. Budai János

    Kedves András!
    Önnek tökéletesen igaza van. Négy évig dolgoztam angol nyelv területen. Tiz éve viszont alig van alkalmam angolul beszélni. Rengeteget felejtettem. Üdvözlettel: Budai János

    Válasz
  14. Szalontai István

    Egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy például, az ANGOL filmek ANGOL felirattal nagyban segítik a beszéd értés fejlesztését ill. karbantartását.
    Üdvözlettel:
    István

    Válasz
  15. Pók Miklósné

    Kedves Tanár Úr!
    Igen, egyetértek Önnel! Mi akik még oroszt tanultunk, mind így lehetünk ezzel.
    Köszönöm a jótanácsot. Igyekszem magamévá tenni. További jó munkát! ☺
    Pókné Zsuzsa

    Válasz
  16. Szécsényi Józsefné

    Kedves Tanár Úr!
    Nagyon köszönöm az eddig küldött leckéket, nagyon okos, és jól használható összeállítások.
    Igaza van, a nyelvtudás szinten tartásához fontos a rendszeres „használat”, ezért megfogadom tanácsát, naponta hallgatok németül mondott híreket, és beszélgetek az unokámmal németül.
    Üdvözlettel: Szécsényi Józsefné

    Válasz
  17. Torrent Tóth Sándor

    Igen tisztelt András! Köszönöm szépen a figyelmeztető levelét. Majdnem nyitott kapukat döngetett mert bár én folyamatosan beszélek németül és majdnem anyanyelvi szinten. Olyannyira, hogy sokszor az útlevelemmel kell bizinyítanom, hogy magyar vagyok és nem német. Mert nem hiszik el hogy valaki idegen ilyen tökéletesen beszéli a nyelvüket. Illetve az öt-hat oldalas levelekben sem találnak hibát! De mégis előfordult velem , hogy egy étkezéskor villát szerettem volna kérni, csak éppen nem jutot eszembe a megfelelő szó. Persze kitudtam magyarázni magam, hogy eszájgot kérek, nem kanalat és nem kést, hanem a harmadikat! Természetesen nagyon szégyeltem magam, de mit tehettem? Igen sajnos ilyen helyztek elöfordulnak és bizony nagyon kellemetlenk tudnak lenni! Sokszor a legbanálisabbdolgok hívják fel a figyelmet az eféle dolgokra. Pedig én itthon is sokszor beszélek magamban németül, mikor nem hallják mások mert egyedül vagyok. Tehát igaz, folyton kell foglalkozni az idegen nyelvvel Üdvözlettel Sándor.

    Válasz
  18. Finster Györgyné

    Kedves András!
    Köszönöm az elküldött német, angol leckéket. Nekem tetszett, kiírogattam egy füzetbe, gyakoroltam kimondani és jó volt visszagondolni azokra az időkre, amikor nyelvórán voltam. Részemről olyan volt
    mint a rég tanultak felelevenítése.
    Nagyon köszönöm Önnek.

    Válasz
  19. Czéhmester Gábor

    Kedves András!
    Az elmélettel – ami a nyelvtudás szinten tartását illeti – egyetértek. Nézni és hallgatni néha szoktam is az angol nyelvű híreket. De ha csak szinten tartanám azt, amit közel negyvenöt évvel ezelőtt a TIT-nél tanítottak, az kevés lenne a boldoguláshoz! Ezért az Ön módszerével, amit nagyon jónak tartok, újból nekifutottam a tanulásnak a magasabb szint eléréséhez.
    Üdvözlettel: Czéhmester Gábor

    Válasz
  20. Marosi Kálmánné

    Nem találom soknak, de ennyi anyagmennyiséggel rövid idő alatt biztos tudást lehet szerezni

    Válasz
  21. Dr. Rékási József

    Tanár Úr szakvéleményét örömmel vettem.
    Magam részéről nagyon sajnálom, hogy az e-mailon küldött német, francia, olasz anyag már nem jön.
    Ez munkára serkenti az olvasót, s az időbeosztást is segíti.
    Köszönettel!

    Válasz
  22. Szamosközi Alice

    Kedves András!
    Ez nagyon jó ötlet, tudom, nem kifogás, hogy nincs időm; van – csak sikerélményem nincs!
    Üdvözlettel:

    Válasz
  23. Kósiné Fábián Márta

    Kedves András!
    Egyáltalán nem sok a heti egy film és a havi egy könyv. Úgy gondolom, kell is ennyi időt magunkra szánni illetve a nyelvtudás (legalább) szintentartására.
    Üdvözlettel: Márti

    Válasz
  24. Dr Véghelyi Klára

    Kedves András! Kedves Tanuló Társak!
    A német és az orosz nyelvet az iskolai foglalkozásokon kívül, csak szakmai anyagok olvasása, és szakmai levelezés alkalmával használtam. De az angolt – mert ezt a nyelvet nagyon kedvelem – (soha nem volt kötelező) állandóan gyakorlom. A TV-ben a CNN -t nézem, az európai meteorológiája sokkal használhatóbb, mint az M1 műsoré! A híradások ugyancsak..
    De inkább azt említeném, hogy milyen hasznos az Agatha Christie’s krimiket eredetiben olvasni. 1983-ban 1 hónapot töltöttem Londonban (ez már elég régen volt) ott akkor megnéztem a „The mousetrap” című színdarabot. Akkor már 30 éve ment folyamatosan, talán még mindig műsoron van. Ott azonnal elolvastam, és megvásároltam a pénztárcámtól függő példányban Agatha Christie könyveket. De itthon is nagyon olcsón lehet eredeti nyelven krimiket beszerezni. 400 Ft-ért vettem meg egy agyon olvasott valaki által már kijegyzetelt, Towards Zero című könyvet. Magyarul talán Éjféltájt címen jelent meg, és TV film is készült belőle, vetítették is persze szinkronizálva! Ez a sok kiválóan szinkronizált film rendkívül káros a magyar anyanyelvűekre, hiszen a gyönyörű szép nyelvünk nagyon is egyedi. nem lehet, vagy csak ritkán hasonló szavakat elkapni más nyelvekből. Talán csak a latin ismeret segíthet, persze a KIEJTÉS!!!, az már más probléma. Ezért írásban, olvasásban jobb vagyok mint a beszédben!
    Üdvözlettel, Klára

    Válasz
  25. Pásztor Monika

    Kedves András!
    Javaslata az idegen nyelven történő olvasásra és filmek nézésére valóban nagyon hasznos. Főleg az utóbbi. A szakirodalom viszont szerintem nem elég, azzal szintén beszűkülhet a szókincs és a nyelv használata is.
    Ezt sajnos saját tapasztalatból tudom.
    Üdvözlettel, Móni

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Móni!

      Úgy gondoltam, hogy a semminél azért az is több.

  26. P. Gizella

    Kedves András ! Egyezik a véleményünk a már megszerzett tudást nem szabad veszni hagyni! Vagyis pihentetni. Minden nap valamit hallgatni, olvasni kell .Amennyit az időnk enged, de nem szabad abbahagyni csakis igy lehet megőrizni, és tovább fejleszteni amit már egyszer tanultunk.Idős korban kezdtem, teljesen a nulláról,nehezen indultam, de nem hagyok ki egy napot sem hogy ne hallgatnák ,olvasnák valamit.És úgy látom nem hiába teszem, lassan de haladok.

    Válasz
  27. Gáspár Antalné

    Sajnos nekem a könyv nem megy ,én szívesebben nézek filmet, de legjobb a mese és a híradó!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Ha a könyv még nem megy, akkor olvasgasson reklámújságokat egy darabig.

  28. Turcsányi Károly

    A heti egy idegen nyelvű filmet elfogadhatónak találom, a havi egy könyvet nem, hacsak az nem képeskönyv.

    Válasz
  29. Kiss Elemér

    Igen, karbantartom.
    Naponta néhány órát olvasok.
    Most fejeztem be éppen : John Grisham The Firm.
    A napokban kezdek egy újat !

    Válasz
  30. Vargáné Ferenczi Éva

    Kedves András! az ötlet nagyszerű de sajnos én már nem tudok megtanulni pl. angolul pedig igazán szeretnék csak valahogy nem megy. Gondolom majd talán ha újra születek

    Válasz
  31. Dr. Lőrincz Matild

    Igen, teljesen igaz. Amit nem gyakorolunk, az” elfelejtődik”, kikopik az” agyraktárból”. Ezért kellene olvasni és hallani is a valamikor tanult, tudott nyelveket. Tisztelettel Matild

    Válasz
  32. Bátori Erzsébet

    Tisztelt Cím!
    Egyetértek,hogy a megszerzett tudást ápolni,azt gyakorolni kell.A havi egy könyvet soknak tartom,persze attól függ ,hány oldalas a könyv:).Az ötletet azonban köszönöm szépen,olvasni fogok.A heti egy film ,teljesen jó.Üdvözlettel:Bátori Erzsébet.

    Válasz
  33. Lőrincz Lászlóné

    Kedves András!

    AZ ötlet nagyon jó,kipróbálom. Öntől vásárolt könyvet heti gyakorisággal forgatom mégis, nehéz megszólalnom.

    Üdvözlettel: L. Mária

    Válasz
  34. Szabó Eszter

    Kedves András! A latin és az orosz nyelvtudásomat nem tartom olyan mértékben szinten, mint pl. az angolt, németet, franciát, eszperantót. Jó a hallgatás, levelezés, chat, Skype, TV, olvasás, de újabban online is tanulok. Az e-mail-ben megrendelt leckék, nyelvtani gyakorlatok (pl. angol, francia) is segítenek. Újságot olvasni, híreket nézni/hallgatni valamelyik idegen nyelven szoktam. Eszperantót a Facebook-ról tanulok, ahol szakemberek válaszolnak. A Facebook lehetőségeit időhiány miatt nem használom ki eléggé. Litvániában az orosz szállásadó hölgynél tudtam reklamálni. A hölgy mobilon felhívta főnökét és ezt mondta: „a kislány jól beszél oroszul”. Már túl voltam a negyvenen. Nem tudhatjuk, mit hoz az élet, mikor, melyik nyelv kell! Akár eddig még nem tanult nyelvre is bármikor szükség lehet. Tévhit, hogy „mindeni tud angolul”.

    Válasz
  35. Csaplárné Györgyi

    Kedves András !
    Nagyon köszönöm,remek ötletet kínált ! Élni fogog vele !

    Üdvözlettel Cs. Györgyi

    Válasz
  36. Kálnai Mihály

    Megmondom, mi a véleményem a karbantartásról. Ha nincs miért, nem tartasz karban semmit. Ha lusta vagy nem tartasz karban semmit. Ha van egy idegen nyelvű barátod, aki minden hónapban felhív Téged, és megkérdezi, hogy hogy vagy, és mi történt veled, akkor karbantartod azt az idegen nyelvet. Ez a minimum, hogy ne felejtsd el. Fél óra beszélgetés havonta egy bennszülöttel. Tehát csak a Te emberi kapcsolat teremtő képességeden múlik. Ha nem hív fel, akkor egy kis munkát mégis be kell fektetni. Hívd fel Te!!!!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Mihály!

      Egyetértek Önnel, csak a havi fél óra kevésnek tűnik, legalább heti 1 alkalom szükséges szerintem.

  37. Andi

    Kedves András! Én 50 felett vêgeztem angol alapfokú tanfolyamot 2 éve. Teljesen nulláról kezdtem. Már nem tudnak ugyan ” eladni”., de azota is folyamatosan hallgatok angol szövegeket utazás közben, nyomtatott könyv segítségével. Ez kb fél – 1 óra naponta, igy új szavakat is tanulok, kiejtést is hallgatva gyakorlom, próbálom hangosan sokszor olvasni a szöveget. Remélem ezzel szinten tudom tartani, amit megtanultam. Sajnos nekem nincs kivel angolul a beszédet is gyakorolni, helyette olvasok hangiosan az artikuláció súlykolására, remélem hasznos így is.

    Válasz
  38. Klári Kulcsárné

    Kedves András,
    Szerintem ahhoz, hogy ne felejtsük el a tanult nyelvet rengeteg gyakorlásra van szükség. Ehhez nagyon jó például keresztrejtvény amit az adott nyelven kell kitölteni és ugy is kérdez. Nagyon hasznos megfelelö könyv olvasása, azonkivül az sem árt ha van egy levelezö partnere is valakinek. Söt akkor még jöbb ha beszédet is gyakorolni tudja a skype. De attól is függ ki hol és hogyan sajátitotta el eredetileg a nyelvet, mert akkor még a megmaradt tananyagot is átismételheti.
    Nem tudom mennyit tudtam segiteni, remélem használható dolgokat irtam.

    Válasz
  39. dr.Sárosi Magdolna

    Az olvasás és filmnézés valóban hasznos, véleményem szerint a dalszövegek hallgatása is, noha ez utóbbiak tipikusan nem „irodalmiak”.
    Mindezek azonban inkább a belső tudást erősítik, a rendszeres kommunikációt, a beszélgetést sajnos nem pótolják.

    Válasz
  40. Both Judit

    Kedves Andràs,nagyon igaza van a szintentartàs miatt is fontos olvasgatni,szótàrozni.Apropó szótàr-ha úgy emlékszem ön szótàrt is ajànlott amikor megvettem a könyveit.Lehet-e még venni?megjelent màr a haladó angol is?üdv.Both Judit

    Válasz
  41. Várnainé

    Kedves Neményi Úr!
    A kérdésére válaszolva, sajnos nem dicsekedhetek a szorgalmammal.
    Be van ütemezve az egy óra tanulás, de nem mindig sikerül véghez vinni.
    Üdv: Várnainé Rózsika
    Bpest, 2017.márc.29.

    Válasz
  42. Flóra Péterné

    Igen nagyon fontos a napi szintü gyakorlás / én napi 1 órát minimum/
    Ezuton is köszönöm leckéket .
    Üdvözlettel Flora

    Válasz
  43. Katona Erzsébet

    Kedves András!Teljesen egyetértek. :( igen;most 20 év után a német olyan mintha,,kínai”lenne :)

    Válasz