Nyelvtanulási szokásaink

A nyelviskolánk egyik kedves tanulója azt mesélte nekem pár nappal ezelőtt, hogy ő úgy szokott otthon készülni az órákra, hogy hétvégén leül tanulni, és csak akkor hagyja abba, amikor már megfájdult a feje, mert akkor biztosan ment bele valami.

Nem tudom, mit olvashatott le az arcomról ezután a mondat után, de rákérdezett, hogy szükségesnek tartom-e, hogy ezen a szokásán változtasson.

Úgy érzem, erről a kérdésről érdemes egy kicsit beszélni. Lényegesen hasznosabbnak gondolom, ha valaki hetente többször ül le tanulni, mondjuk háromszor háromnegyed órára, és nem egyszer egy héten, 3-4 órára. Hiába több összességében az 1 x 3 óra, mint a 3 x háromnegyed óra, az utóbbi mégis hatékonyabb. A tanult anyagot meg kell emészteni. Ez sokkal könnyebb, ha gyakoribb, de kisebb az adag…

Tudom, hogy a legtöbb tanulónak egyszerűbb a nyelvtanulást egy héten egyszer letudni. Tudom, hogy sokaknak nehéz hetente többször is elkezdeni a tanulási folyamatot. Mégis meggyőződésem, hogy jobban lehet haladni, ha gyakoribbá válik a tevékenység.

Ön milyen gyakran szokott a nyelvtanulással foglalkozni?
Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

399 hozzászólás a(z) “Nyelvtanulási szokásaink” bejegyzéshez

 1. Marton andrea

  En nagyon szeretenem folytytstni ha kapnek englis lecket keren lehet mert eglabba kiltozom hosipitskba fogok.dolgoznni thank you andrea

  Válasz
 2. Kalauz istvánné Margit

  Köszönöm szépen a leckét. Mind nagyon hasznosak.Kedves András segítségét szeretném kérni az angol nyelvel kapcsolatban, hogy mikor milyen betūt használunk és a kiejtése.? peldául ha két oo- van akkor ù- nak ejtjūk. Előre is köszönöm a segítségét. Ūdvözlettel Margit.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Margit!

   Az angol szavakat mindig a kiejtésükkel együtt kell megtanulni.
   A két oo van amikor o, pl. door, van amikor u, pl. book.

 3. M. K. B.

  Az en nagyrabeecsult nyelvzsenimnek.
  Sajnos nekem folyamstosan kell foglalkoznom a sved, magyar, nemet es sngol nyelvel. A veven egyiket sem fogom jol tidningen es akkor fogok elhalgatni.
  Tisztelettel M.K. BM

  Válasz
 4. Judit Lakatos

  Üdvözlöm! Régebben kétnaponta, aztán hetenként egyszer, most már havonta egyszer, mert dolgozom, és nincs időm! Sajnos. Nagyon kevés a nyugdíjam. Judit

  Válasz
 5. Lászlóné Burda

  Üdvözlöm, Kedves Neményi úr!
  Én minden nap foglalkozom a nyelvtanulással. Igy is sokszor elrontom a feladatokat. rengeteget kell gyakorolni, hogy a mondat szerkezet és a szófordulatok rögzüljenek és gondolkodás nélkül megszokássá változzanak.
  Tisztelettel: Burdáné Csilla

  Válasz
 6. Balázs Edit

  Heti 2-3 szor az biztos, úgy gondolom hogy annyi kell is ahhoz hogy folyamatosan haladjunk. Nagyon jó ötlet és nagyon tetszik hogy mellé van irva hogyan kell kiejteni. Szeretem a Neményi Úr leckéit, köszönöm a segítséget, várom a további leckéket!!
  Sikerekben gazdag szép napokat kívánok ?

  Válasz
 7. Kőszegi Mária

  Tisztelt Neményi úr! Azt tapasztaltam, hogy az agyam du.3-6 óra között a legfogékonyabb. Így igyekszem akkorára időzíteni a tanulást, de most az ünnepek miatt volt kiesés. Szerintem is jobb naponta elővenni. Ismételni, gyakorolni. Csak azt nem tudom, hogy mikor lesz belőle önálló mondat? De nem adom föl! Tisztelettel Mária.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Mária!

   Rögtön, ha kész mondatokat tanul meg!

 8. Benyó István

  A munkám miatt sokszor a pihenő időmben veszem elő a telefont . Valóban több marad meg a többszöri rövid tanulasokbol. Kamionozni és tanulni egyszerre nem könnyű, így egyenlőre inkább csak a munkához fontos dolgokra koncentralok, próbálok szelektálni.

  Válasz
 9. Szabadfi Jánosné

  Szerintem is a gyakoribb, (ugyan kevesebb) időráfordítás a hatékonyabb. Én ezt gyakorlom.

  Válasz
 10. Papcsikné Szekeres Piroska

  Kedves András! Köszönöm a munkáját. Nagy elhatározással kezdtem hozzá az olasz tanuláshoz, mert eddig a német, és az angol nyelv elsajátítása nem sikerült. Mivel latint tanultam, az olasszal kellett volna kezdenem. Most már nyugdíjasként, több időm van tanulni. Mindennap tanulok szavakat, kifejezések et, írom is, mert úgy jobban rögződik. Àlmom a nyelvvizsgáig való eljutás. Jó egészséget kívánok. Üdvözlettel. Szekeres Piroska

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Piroska!

   Mi szüksége van a nyelvvizsgára?

 11. Harkai Margit Maya

  Nekem Egy kicsit nehezebben megy a tanulas mert nem vagyok mar fiatal
  Tetszett az Hogy a kiektest is levan irva
  Meg az Hogy nics anyi nyelvtan
  Es nem utolso dormant Hogy nem kell fizetni
  Koszonom szepen

  Válasz
 12. Lőrincz Lászlóné

  Kedves András!
  Én heti 3 alkalommal szoktam gyakorolni,de ezt most többszöröznöm kell,mert jön a kisunokám a nyáron.
  Üdv

  Válasz
 13. SZILÁGYI SÁNDORNÉ

  NEM VAGYOK ELÉG ELSZÁNT, NAGY A CSALÁD ÉS KEVÉS IDŐT SZÁNTAM RÁ, DE NEM ADOM FEL, ÜDV.

  Válasz
 14. Bencze Ilona

  Kedves András!

  Nagyon köszönöm a hírleveleit. Nagyon inspirálóak.
  Sajnos kevés önbizalmam van a nyelvtanuláshoz, de még teljesen nem adtam fel.

  Jelenleg a Netflixen nézek németül sorozatot, úgy érzem ezzel szinten tudom tartani csekély tudásomat.

  Üdvözlettel:) Ilona

  Válasz
 15. Varga Tiborné

  Szeretettel üdvözlöm. Köszönöm kedves üzenetét. Sajnos az ünnepek előtt elfoglalt voltam, nem
  volt időm válaszolni. Ahogy már említettem, minden nap foglakozom az angollal leginkább reggel, főzés közben is gyakorlom a szavakat, mondatokat. Heti egy alkalom nagyon kevés lenne nekem, akkor is ha hosszabb ideig tanulnék. Sajnos kímélni kell a szemem, de gyakran leülük egy keveset. Most pl. az Otthonnal kaocsolatos problémákat tanulgattam és olvasgattam a rendhagyó igéket. Ahhoz, hogy valamit tudjak, maponta délelőtt és délután egy- egy órát kellene tanulni, ismételni, Szerintem nekem nem sok értelme van, hiszen egyre kevesebbet beszélek angol ismeróseimmel, de nehezen tudnám abbahagyni. Köszönöm kedves ösztönzését, segítőkészségét. Jó egészséget, áldott, békés, szép napokat kívánok sok szeretettel.

  Válasz
 16. Bíró Lászlóné

  Hát sajnos az utóbbi években egyre ritkábban, pedig biztos jót tenne az agyműködésemnek, de a gép helyett a napi sétát/ 4-5 km./ és a tornát választottam, ugye megért ebben a gondterhelt időszakban???

  Válasz
 17. László József

  Kedves Tanár úr !
  Nekem nagyon nehezen fog az agyam,20-25 perc után már nem tudok összpontositani,fáradtság-álmosság tör rám mindegy milyen napszakban akarok tanulni.Heti 3-4 alkalommal ülők neki a tanulásnak.
  Köszönőm a hasznos információkat.Kellemes Húsvéti Ünnepeket kivánok, üdvözlettel József.

  Válasz
 18. Kubányi Magdolna

  Kedves András!
  Köszönöm az érdeklődését.Próbálok fejlődni,ami a tanulást illeti,hogy minden nap 1-2órát hallgatom,
  nézem az RTL német csatornát.
  Szép húsvéti ünnepet kívánok,üdvözlettel:Magdolna

  Válasz
 19. Molnár Józsefné

  Tisztelt Neményi Úr!
  Szerintem hasznosabb a tanulás, ha egy órát, másfelet tanulunk, ezt követően mással foglalkozunk és esetleg később, ha van rá idő, megint folytatjuk. Ezt jó lenne heti beosztással 2-3 alkalommal. Igen ám, de előfordul. hogy egész hét is eltelik úgy, hogy nem foglalkoztam a némettel.
  Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok.
  Anna

  Válasz
 20. Gerhardt András.

  Üdvözlöm Andás, én csak napi fél órát tudok tanulni mert utánna már nem tudok oda figyelni. Üdvözlettel Gerhardt András. Kellemes Husvéti ünnepeket.

  Válasz
 21. Varga lászló

  Tisztelt András
  Kiválónak tartom a tananyagot nagyon jó.
  Sajnos a könyvet még nem igazán tudtam forgatni,a hanganyagot halgatni.képeket küldött a párom azokból tanulgatok,a hanganyag hiányzik a kiejtés,megértés miát.Használom a megtanultakat a hétköznapokban jól müködik.Én minden nap foglalkozom a nyelvtanulással nekem így jobban megy.Köszönöm érdekköréét!
  Üdv:László

  Válasz
 22. Trkala Mária

  A nyelvtanulást nem most kezdtem el: általános iskola ötödik osztályától gyakorlatilag folyamatosan tanultam oroszul (az akkoriban kötelező volt) és németül (magánórákon), Ezt folytattam a középiskolában és a főiskolán (Külkereskedelmi) is, vagyis gyakran és sűrűn foglalkoztam a nyelvekkel. Ehhez társult az a lehetőség, hogy gyakorlatban is használhattam (ami nagyon fontos), mert részben iskolai kapcsolatok révén, részben idegenvezetőként hallhattam az élő, hétköznap használt nyelveket is. Ehhez a két nyelvhez később elkezdtem tanulni olaszul (szinte hobbiként), és itt a heti egy nyelvóra mellett sokat olvastam és olvasok is (elsősorban krimiket, mert azok olvasása során csak akkor veszem elő a szótárat, ha végképp nem értem a mondatot egy szó miatt. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy a tv idegennyelvú adásait is nézzem, mert ezekben a kedvemért nem beszélnek lassabban, tehát a nyelv természetes ritmusát, esetleg a dialektusokat is érzékelni lehet. Így tehát azt mondhatom, hogy nem iskolás módon, de gyakran és viszonylag sokat foglalkozom a nyelvekkel, és ajánlom ezt a módszert azoknak is, akik megtehetik, hogy egy-egy óra hosszat leüljenek egy jó film elé, vagy kézbe vegyenek egy olyan könyvet, aminek a cselekménye leköti őket.

  Válasz
 23. Czimmerman Katalin

  Én is a rendszeres tanulás híve vagyok, hangosan és írva szoktam gyakorolni, mert jobban tudtam így memorizálni. Az iskolai tanórákat is tudatosan szabják hasonló időtartamúra 10-10 perc szünettel, hisz így eredményesebb az oktatás… Köszönöm szépen a hasznos leckéket, melyek frissítik hajdani tudásomat. Kamasz unokáimmal is szoktam gyakorolni immár 81.-ik évemben. Jó egészséget kívánok további tevékenységéhez!

  Válasz
 24. Margit Nagy

  Üdvözlöm én többször leülök eg egy kis időre,amit tanulok azt le is írom és hangosan kimondom.Nem megyek tovább míg az új szavakat nem tudom ha kell több napig tanulom és kiragazgatom a hűtőre h mindig lássam.

  Válasz
 25. Mészáros Erzsébet

  Kedves András , én már korábban tanultam angolul . Azt nem mondom , h nagyon nagy sikerrel . Legfőbb vágyam , h minimális szinten elsajátitsam az öntől tanultakat. Szerintem zseniális az ön módszere. Most abban a helyzetben vagyok , h egy percem sincs az angol tanulással foglalkozni. Alzheimer beteg testvéremet magamhoz vettem , 2 éves gyermek szintjén él. Azonban , ha szabadságra megyek , napi 2 órát kívánok szánni a tanulásra. Szeretettel üdvözlöm és köszönöm szépen az anyagot.

  Válasz
 26. Dr. Fillér Ferencné

  Kedves András!
  Ha nem is háromszor-négyszer ülök le tanulni egy héten, de gyakran -családon belül is- foglalkozom a nyelvtanulással, így még a hibáimmal is könnyebben megbirkózom, mert kijavítanak, amit köszönök is, mert így jobban rögződnek dolgok.
  Üdvözlöm, és kellemes ünnepeket kívánok:
  Mária

  Válasz
 27. Ildikó Ruth

  Kedves Tanár Úr.
  Hálásan köszönöm a leckéket.!
  Nagyon hasznosak, bár nem vagyok kezdő, de ezek a leckék megalapozzák a régebben tanultakat.Szintén tanár vagyok, de nem „nyelv”. Változó mikor mennyi időm jut a tanulásra, de a heti háromszori alkalom a minimum.
  Erdélyben élek, így több nyelven is beszélek. Köszönettel és-
  Áldott húsvéti ünnepeket kívánok?

  Válasz
 28. Kneifelné Vass Éva

  Az első időben valóban 2 naponta 15-15 percet foglalkoztam vele. Utána azonban ( mivel nem volt kivel megosztanom a tudásomat) egyre ritkábban vettem elő a leckéket. Szerencsémre ( vagy sajnos) a fiam Németországban él ahol 2 hetet töltöttem. ( Ma jöttem haza) A családja német, akik nem beszélnek magyarul, így most megint kaptam egy kis megerősítést, hogy nekem kell tanulnom, ha az unokámmal akarok beszélni.
  Kell valami inspiráció, hogy vegyem a fáradságot és tanuljam a küldött szöveget, ami nagyon tetszik, mert könnyen érthető.

  Válasz
 29. Katalin Koncz

  Szerintem; rendszeresen pl. naponta kellene fél vagy 1 órát gyakorolni, olvasva,beszélve KELLENE-de én is csak tanulok amikor „jut” rá időm, munka és család mellett.

  Válasz
 30. Kiss Zoltánné

  Tisztelt Neményi Úr!
  Sajnos én elég lassan haladok az angol tanulással, mert már majdnem 70 éves vagyok, és egy kamasz unoka nevelése mellett ritkábban érek rá.
  Mindenesetre nagyon nagy segítség az Ön által küldött leckék, mely érthető, megtanítja a kiejtést és azt kapjuk általa, amire egy külföldi nyaralás esetén szükségünk van.
  Még egyszer nagyon köszönöm, további jó egészséget kívánok Önnek!
  Üdvözlettel: Katalin

  Válasz
 31. Váli Tiborné

  Kedves András! Gyermekkoromban Anyám azt a szót, hogy tanulj, tudtad -e a leckét, feleltél-e, sohasem mondta, vagy kérdezte meg. Szülöi értekezletre sem járt el soha, sem a tőlem 6, 7 évvel idősebb bátyáiméra sem.
  Én ennek ellenére szívesen tanultam, hajtott a tudásvágy.

  Üdvözlettel: Váliné Julika

  Válasz
 32. Váczi Alice

  Kedves András, azaz TANÁR ÚR!
  Elsősorban csatlakozom azon ” társaimhoz ” , akik ugyan úgy mint én, az ÖN hatalmas segítségével, meggyőző bíztatásával rávezetett 69 éves koromra a nyelvtanulásra!!! Hatalmas és megfizethetetlen mind az, amit a CÉL érdekében megtesz!!! Hálásan köszönöm!!!!
  Január 2-án kaptam az első leckét, s minden nap tanultam, írtam, mondtam a küldött anyagot. Gyakorlatilag ” rávetettem magam ” a tanulásra, s szombaton kicsikét puskázva már angolul beszéltem az unokámmal! Sajnos a hétfői napon összeomlott MINDEN, aznap tudtam meg, édesapám gyógyíthatatlan beteg. A múlt pénteken búcsúztattuk örökre. Most kezdem magam lélekben megerősíteni, s remélem a jövő hónaptól újra megpróbálom a nyelvtanulást. Nekem a napi 30 perccel működött a tanulás, sokat kellett ismételnem.
  Köszönöm a gondosan összeállított feladatokat, a sok tanulási tanácsot, s a remek bíztatásait- nagyon fontos volt mindegyik számomra!!!
  Kívánok Önnek minél több eredményes tanítványt, s Kellemes Húsvéti Ünnepeket tiszteletteljes szeretettel: Alice

  Válasz
 33. Máté Mária

  AKedves Tanár úr, kedves András! Először is szeretném megköszönni fáradhatatlan pedagógusi munkáját,figyelmét amivel ismeretlen és láthatatlan tanítványait motiválja! Amj a kérdését illeti,nincs tanulási szokásom klasszikus értelemben.Sokat laptopozok válogatás nélkül.Ebben angolul beszélő v. feliratozott közlések is vannak.Ha valamit végkép nem értek akkor utána nézek. Elmúltam 80 éves nem tudok,de kedvem sincs iskolás módon tanulni. Amikor emailen keresztül küldött a Tanár úr anyagot azt is csak lemásoltam, közben mondogattam. Nagyon köszönöm leveleit, kívánok további jó munkát! Közelgő húsvéti ünnepeket töltse kellemesen! Üdvözlettel: Mária

  Válasz
 34. Törő János

  Naponta többször átlagos 5-30 perc. A semminél biztos jobb. Tisztelettel János

  Válasz
 35. Fülöp Erika

  Kedves András!

  Én minden nap 20-30 percet tanulom a nyelvet. Több időm sajnos nem jut rá naponta.
  De szerintem is az a jó, hogyha minden nap foglalkozik az ember az adott nyelvvel.

  Válasz
 36. Gyimesi Endre

  Tisztelt Tanár úr.Kissé elhanyagoltam a tanulást de én is a heti 3-4 gyakorlást tartom elegendőnek.Más irányú elfoglatságom volt de visszatérek a rendszeres gyakorláshoz

  Válasz
 37. Susan Oly

  Kedves Neményi tanár úr! Én kedvtelésből kezdtem a tanulásnak. 63 éves vagyok, az angolt 9 éves korom óta tanulokm. Nekem problémás hozzászokni ehhez a tanulási módszerhez. Nem látom mikor fogok tudni önállóan mondatokat mondani. A tanulásomra vonatkozóan én heti egyszer szentelek 1 órát arra, hogy leüljek tanulni, de gondolatban ismételgetem a tananyagot. Üdvözlettel Zsuzsa

  Válasz
 38. BLAHÓ GIZELLA

  TISZTELT, DRÁGA, ARANYOS NEMÉNYI TANÁR ÚR!
  NAGYON NEHÉZ HÓNAPJAIM VOLTAK, TALÁN MÁJUSBAN REMÉLHETŐLEG PONTOT TEHETEK
  RÁ: // NEM EGÉSZSÉGI PROBLÉMÁIM VOLTAK!!//
  NEHÉZ LEÍRNI, HOGY MIT ÉLTEM ÁT – EGYEDÜL, SEGÍTSÉG NÉLKÜL! —
  DE IGAZAM TUDATÁBAN „HARCOLTAM” – AZ IRIGYSÉG, ÉS GONOSZSÁG ELLEN.!!
  MINDEN „TUDÁSOMAT” LATBA VETETTEM! HÓNAPOKON ÁT FOGALMAZTAM, GÉPELTEM,
  MÁSOLTAM, NYOMTATTAM, POSTÁZTAM STB. STB.
  NAGYON SOKSZOR ÉJJELEKEN ÁT „TETTEM A DOLGOM!!
  SAJNOS NEM ÍRHATOK KONKRÉT DOLGOKAT – NEM PUBLIKUS!
  NAGYON SOK IDŐT RABOLT EL TŐLEM, MINDENNEL LE VAGYOK MARADVA!!
  ÍGY EGYEDÜL MINDEN NAGYON NEHÉZ!
  HÁROM-NÉGY BARÁTNŐM TUDOTT RÓLA, DE TANÁCSOT SEM NAGYON TUDTAK ADNI,
  MERT CSAK AZ TUDJA IGAZÁN ÁTÉLNI AKI BENNE VAN EBBEN AZ „ESZEMENT” DOLOGBAN!
  DE NAGYON SAJNÁLTAK! HOGY HÓNAPOKON ÁT SEMMIRE NEM ÉRTEM RÁ, CSAK AZ
  ÜGGYEL FOGLALKOZTAM!! NAGYON HOSSZÚ, „TÖBB ÁGÚ” , MERT EGY IS SOK LETT VOLNA!!
  SOK MINDENNEK UTÁNA KELLETT NÉZNI, HOGY AZ IS MEGÉRTSE, AKI „KÍVÜLÁLLÓ”, DE NEKI IS
  FOGLALKOZNI KELLETT VELE!
  AZ IS NAGYON BÁNTOTT, HOGY AZ ANGOL-TANULÁSSAL SEM TUDTAM FOGLALKOZNI!!
  REMÉLEM, HOGY MAJD BE TUDOM PÓTOLNI!!
  —————-
  NEMÉNYI TANÁR ÚRNAK KÍVÁNOK JÓ EGÉSZSÉGET!
  MINDIG TISZTELETTEL GONDOLOK TANÁR ÚRRA!! CSODÁLOM A TUDÁSÁT!!
  TISZTELETTEL: GIZELLA

  Válasz
 39. Tóth György

  Tisztelt András!

  Eddig sajnos nem sokat foglalkoztam az Ön által küldött információkkal/anyagokkal. Ezen mostantól változtatni szretnék és heti 2x3x 1 órát foglalkozni az angol nyelvvel. Van lehetőségem egy vezetői pozicióra de ehhez kell az angol beszéd szinten.
  üdvözlettel.
  Gyuri

  Válasz
 40. Klára

  Kedves András!

  Naponta 10-15 percet tanulok.
  Tudom, ez nem sok, de most ennyit tudok rá szánni.

  Üdvözlettel, Klára

  Válasz
 41. Csiffári László

  Kedves András.
  Sajnos nagyon kevés az időm tanulni,viszont,amiket ezen időszak alatt megkapott feladatok megvannak,és alig várom,hogy tisztességesen nekiáljak.
  Üdvözlettel
  Csiffári László

  Válasz
 42. Simaháziné Hajnalka

  Heti kétszer vagy háromszor szoktam leülni esténként egy órát vagy másfelet tanulni. Elég nehezen megy az elsajátítása, már másfél éve próbálom megtanulni a németet, és közben dolgoztam Németországban is. Nem tudom hogy mit csinálok rosszul, de jó lenne tudni hogy mint változtassak hogy könnyebben elsajátítsam a német nyelvet. Tény és való hogy oroszul perfektül beszélek, és ukránul is tudok. Tisztelettel Hajnalka.

  Válasz