Nyelvtanulási szokásaink

A nyelviskolánk egyik kedves tanulója azt mesélte nekem pár nappal ezelőtt, hogy ő úgy szokott otthon készülni az órákra, hogy hétvégén leül tanulni, és csak akkor hagyja abba, amikor már megfájdult a feje, mert akkor biztosan ment bele valami.

Nem tudom, mit olvashatott le az arcomról ezután a mondat után, de rákérdezett, hogy szükségesnek tartom-e, hogy ezen a szokásán változtasson.

Úgy érzem, erről a kérdésről érdemes egy kicsit beszélni. Lényegesen hasznosabbnak gondolom, ha valaki hetente többször ül le tanulni, mondjuk háromszor háromnegyed órára, és nem egyszer egy héten, 3-4 órára. Hiába több összességében az 1 x 3 óra, mint a 3 x háromnegyed óra, az utóbbi mégis hatékonyabb. A tanult anyagot meg kell emészteni. Ez sokkal könnyebb, ha gyakoribb, de kisebb az adag…

Tudom, hogy a legtöbb tanulónak egyszerűbb a nyelvtanulást egy héten egyszer letudni. Tudom, hogy sokaknak nehéz hetente többször is elkezdeni a tanulási folyamatot. Mégis meggyőződésem, hogy jobban lehet haladni, ha gyakoribbá válik a tevékenység.

Ön milyen gyakran szokott a nyelvtanulással foglalkozni?
Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

399 hozzászólás a(z) “Nyelvtanulási szokásaink” bejegyzéshez

  1. Kiss. Gaborne

    Tiszteletem, nem sokat de az ahelyzet nincs. Nyelverzekem. De nem adhstom
    Fel mert. Van versenytarsam, a rendor
    Unokáim!!!

    Válasz
  2. Gegenyi Zsolt Csaba

    Udvozlom! Sajnos , nagyon nehezen veszem ra magam . Beszelek angolul egy keveset , illetve spanyolul . 2 evig az USA-an eltem . A nemetet nehezkesnek talalom , bar jo lenne megtanulni , hogy el tudjak mozdulni Szabolcsbol…

    Válasz
  3. Soóky Erika

    Kedves András!
    Bizony, évek óta minden nap gyakorolom a németet és tanulom az angolt és évekkel ezelőtt az volt a tervem, hogy meg is tanulom!
    Be kellett látnom, hogy ez ennyi idősen (66) már nem fog sikerülni.
    Beérem annyival, hogy kellemes időtöltésnek tartom és nem adom fel! :-)
    Üdvözlettel:
    Erika

    Válasz
  4. Edit

    Kedves András
    Ez nálam elég válrozó.Mivel váltott müszakban dolgozom egyik hetem húzósabb a másik lazább,amelett ott a család is. Van hogy 3-4 alkalommali is tanulok angolt kb.1-2órát de olyan is hogy csak hétvégén 1-2 órát ,és bevallom olyan is van hogy egész héten egyszer sem veszem elő.

    Válasz
  5. Bordás Lajosné

    Kedves András!
    Nekem csak reggel fogadja be az agyam a szavakat, s értem meg a nyelvtani dolgokat. Később kár is kísérleteznem. Utána már a napi teendők kerülnek előtérbe. Persze vannak kihagyások. Bár csak a nyelvvel tudnék foglalkozni!
    Köszönettel és üdvözlettel: Rózsa

    Válasz
    1. Geráth Anna Mária

      Tisztelt Tanár úr!
      Nagyon örülök az érkező segítségnek. Órarendben terveztem a napi teendőket. Benne a nyelvtanulást is. Néha sikerül is megvalósítani. Akkor eredményes, amikor teljesen csak a nyelvtanulásra tudok figyelni.
      Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok
      Köszönettel Anna

  6. Papp József

    Hetente többször foglalkozók a tanulással amikor időm engedi,és ha kedvem is van hozzá.

    Válasz
  7. Gajdos Pál

    Tisztelt Neményi Úr! Rapszodikus vagyok.Néha nekidurálom magam az angolnak (Kreativ nyelvtanulás c.tk és CD)de elég régóta csak az első leckénél tartok.Azt már elég jól tudom.Holnap reggeltől folytatom! Köszönöm az ösztökélést.Pál

    Válasz
  8. Ondrik Pálné

    Sajnos elég rendszertelenül tanulok . De legalább egy héten egyszer leülök tanulni, de csak annyi időre hogy ne fáradjak el. Egyébként hallgatom a CD- ket még főzés közben is.

    Válasz
  9. Kenéz Péter

    Kedves András!
    Amikor szükségét érzem mert az ember élete végéig tanul. Próbálom a legfontosabb szavakat használni a konyhanyelvben vendéglátásban.

    Tisztelettel:
    Kenéz Péter

    Válasz
  10. Marcsi Gomez

    Kedves András! Én már sok üzenetet írtam ,sőt az iskolával is beszéltem, de most combnyak törést szenvedtem, ezért örülök, hogy élek,de mindig le írom amit küld nekem,most már csak arra kell, koncentrálnom, hogy ki másszak ebből a fájdalomból!
    Köszönöm az eddigi fáradozását!

    Válasz
  11. NAGY BÉLA

    Tisztelt András!

    Sajnos én elvesztem. Elmúlt tanulási kedv, eltűnt a motiváció.
    Szeretném megköszönni Önnek a rám fordított időt és energiát.
    . Üdvözlettel: Nagy Béla

    Válasz
  12. Szenteh Natália

    Kedves András!
    Ahhoz, hogy jól rögzüljenek a tanultak, mindenképp heti több alkalommal kell ismételni. Szótárazásra is szükség van, + a biflázásra, – különösen a vizuális típusú embereknél. Ugyanígy, ugyanezért az írásbeli feladatokra is.
    S ha már itt irkálok, szeretném megköszönni on-line nyújtott segítségüket, a gyakorlatokat nagy élvezettel oldottam meg.
    Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok:
    Nati

    Válasz
  13. Bodnárné (Erzsók

    Én minden nap szánok rá minimum 10 percet de van hogy 1ó is tanulok.

    Válasz
  14. Varga Klára

    Tiszteletem Tanár Úr!
    Délutáni pihenés után tanulok fél órát-órát. Közben jegyzetelek. A nehezebb szavakat, mondatokat kíírom egy cetlire és ezt a nap, vagy este folyamán többször elolvasom, kertelés vagy főzés közben akár, ismételgetem és új mondatokba próbálom beilleszteni a már ismert szavakkal. A mondat nyelvhelyessége lehet, hogy „sántikál”, de szerintem aki akarja, megértheti .
    Tisztelettel üdvözlőm és további sikeres tanítást kívánok Varga Klára

    Válasz
  15. Pap Zoltán

    Jó napot kívánok Tanár úr. Az az igazság én nem szoktam neki ülni tanulni,igaz nem ártana. Szerintem a tanulási forma az változó mert valakinek a kevés is sok másnak a sok is kevés.! Számomra az ideális a hetente 3×45 perc .

    Válasz
  16. ÚJSÁGHY GÉZÁNÉ

    Én Önnel értek egyet,mert jobban hasznosul a tanult
    anyag,ha hetente többször előveszi a tanuló az anya-
    got.Nem helyeslem a”fejfájásig” történő olvasást,ill.
    tanulást.Arra kell törekedni,hogy többszöri ismétlés
    legyen,alakuljon ki egyfajta öröm,passzió,hobby.
    Sajnos a mostani sok feladatos időben kevés idő
    marad a szórakozasra,a nyelvtanulasra.Igy még én
    sem jeleskedem.A mai ifjúságot,így unokáimat is
    kicsit irigylem,hogy már a gimnáziumban elsajátít-
    ják az angol nyelvet felsőfokú nyelvvizsga szinten.
    Az en korosztalyomnak erre nem volt lehetősege.
    Nekem pl.középfokú német nyelvvizsgám lett.
    Üdvözlettel:

    Válasz
  17. Süle Pálné

    Üdvözlöm Kedves András! Köszönöm érdeklődését a tanulási szokásomat illetően. Bevallom egy ideig hezitáltam, hogy az én koromban (77) belefogjak-e egy idegennyelv tanulásába. Aztán úgy gondoltam megpróbálom, csak nyerhetek vele, jót tesz az elmémnek és a lelkemnek is.És most térek a lényegre, azaz a kérdésére: az utóbbi napokig szinte naponta foglalkoztam a nyelvtanulással, igaz nem előre megszabott időben és ideig. Rendszeresen meghallgatom a CD-t és ismétlem is, de még gyakran a magyar megfelelője jön a számra előbb. Az email-eket egy külön füzetbe átmásolom és megpróbálok új mondatokat szerkeszteni, hát ez bizony nem mindig sikerül. Időnként a TV-ben megnézem az English Club csatornát is. Nem régen kaptam az egyik unokámtól egy alapszintű angol nyelvű keresztrejtvényt is. Mindennek ellenére lassan haladok, de én ennek is nagyon örülök. Kívánok Önnek további jó munkát és egészséget hálás tisztelettel: Ilona

    Válasz
  18. tuzson árpád

    én akkkor tanulok, mikor nem vagyok fáradt és érzem, hogy fog az eszem.
    tiszteletttel :tuzson árpád.

    Válasz
  19. Éva Kudliman

    Tisztelt Neményi Úr!
    Válaszolok a feltett kérdésre. Egyenlőre egy kis időre van szükségem, mert nagyon sok feladatom, és házi kerti munkáim vannak. Mivel a férjem meghalt, így magamra maradtam. Én minden leckét ki írok, hallgattam már a cd. is. De ha időm engedi, mindent előveszek, és ígérem, tanulni fogok. Én tettem egy alapfokú vizsgát is, de már kb. 16 éve. El is felejtettem mindent. Nagyon értékesnek tartom a leckéket a tananyagot, és cd. amit megvettem. De mivel 67 éves vagyok, már nem olyan egyszerű.
    További jó egészséget kívánok!
    Tisztelettel: Kudliman Éva

    Válasz
  20. Márta

    Kedves András! Korábban már tanultam angolt, a munkahelyem biztosította a lehetőséget . Akkor egész jól ment, írásban napi szinten használtam. Közben nyugdíjas lettem, így nem tudtam rendszeresen használni. Imádom az angolnyelvű feliratos fimeket, az is nagyon segít. Lányom külföldön él a családjával, így ha találkozunk szinte mindig angol közegben vagyunk. Ha valamit nem ejtek helyesen, az unokáim azonnal kijavítanak, én meg javítom a magyarjukat.
    Az összes leckét átneztem Öntől, de eddig új kifejezések nem voltak számomra, ennek ellenére hasznosnak tartottam. Annak aki most kezdi a nyelvtanulást , és elég kitartó, nagyon sokat tanulhat a leckékből.
    Köszönöm a munkáját és további sok sikert kívánok!
    Üdvözlettel:
    Márta

    Válasz
  21. Vrábel Mária

    Kedves András!
    Amíg gondolkodni kell a szavakon, addig nem az enyém. Meggyőződésem, hogy napi szinten kell foglalkozni az anyaggal, és állandóan ismételni, hogy leülepedjen. Persze ez nem mindig sikerül, de ebbe az irányba törekszem haladni.

    Üdvözlettel Mária

    Válasz
  22. Kelemen János

    Kedves András !
    Bár nyugdíja vagyok, és 70 feletti, tehát időm engedné, de igazából nagyon rapszódikusan foglalkozom akár az angolla, akár a némettel. Öntől az angolt tanulom. Ha új leckét küld, azt igyekszem frissen memorizálni, 2x – 3x átveszem , Majd pár nap múlva ( 3-5 ) újból előveszem . Esetek többségében nemcsak a legutóbbi anyagot, hanem tetszé szerint 2-3 anyagot is, kvázi tesztelve önmagam. Ha nem küld újabb leckét, egy idő után lanyhább az ambícióm. Ha sikerül rábeszélni magam, hogy márpedig jó lenne ha távolról is követni az unokáimat, akkor akár 8-10 leckét is előveszek…
    Üdvözlettel

    Válasz
  23. Jávorházy Zsuzsanna

    Kedves András!

    Én bizony hetente háromszor… De szinte minden nap hallgatok angol gyermekdalokat is, mert nekem ez is segít… Hálásan köszönöm a fáradozását! (Míg aktív óvónéni voltam én tartottam az óvodánkban a játékos ismerkedést a német nyelvvel…25 éven keresztül…)

    Válasz
  24. Török Eszter

    Kedves András!
    Nyugdíjasként inkább a régi tudásomat elevenítem fel. Hetente 1-2 szer foglalkozom egy-két lecke erejéig a német nyelvvel. Az igazság az, hogy amíg naponta küldte az anyagot szorgalmasabb voltam.
    Üdvözlettel: Török Eszter

    Válasz
  25. Korim Edit

    Kedves András!
    Heti 1-2-max 3alkalommal olvasgatom az angolt. Ha valamiért nem vagyok képes odafigyelni, leteszem. Nincs értelme erőltetni mert az égvilágon semmit sem jegyzek meg.
    Üdvözlettel.

    Válasz
  26. Zsíros Andrea

    Kedves András!
    Az idei évtól 40 év szolgálati idővel vagyok nyugdíjas.
    Régi tervem volt a nyelvtanulás-pontosabban felelevenítés, hiszen hosszú ideig tanultam és imádtam az oroszt. Nyilván az eltelt évek alatt sokat felejtettem.
    Hetente 2-3 alkalommal veszem elő, többnyire 1 lecke erejéig. Sorra jön vissza minden, sőt bővül is a tudásom. És nagyon élvezem!
    Üdvözlettel
    Andrea

    Válasz
  27. Székely-Molnár János

    Tiszteletem András!
    Én mostanában nem tanulom az olasz nyelvet.
    Tisztelettel.

    Válasz
  28. Magó Gábor Gyula

    A tanulás kezdeti időszakában, naponta 20-30 percet.
    Mostanában heti 2-3 X 30-40 percet (De ez kevésnek tűnik, mert 79 évesen már nehezebben rögződik a szöveg.

    Válasz
  29. Elekné Benke

    Kedves András!
    én úgy gondolom, a heti több időráfordítás helyesebb lenne.A heti egy alkalommal a 3-4 óra fárasztó! nekem, amikor még aktívan tanultam, a heti kétszer háromnegyed-egy óra volt a megfelelő! Sajnos most már nem jutok előre,van egy jó pár könyvem, de egyedül nem ülök le tanulni! Aztán, amikor utazok, előtte kap el a pánik, hogy nem tanultam, pedig nagyon kellene, de akkor már csak tűzoltás, és nem megyek semmire! Most április 29.-én utazok Angliába 10 napra, most már elkéstem! De tudom szeptemberben utazok Floridába, háát. addigra jó lenne előre lépni. csak a legszükségesebb szavakat használom, de pl társaságban megnémulok, nem merek beszélni! A TV-t úgy nézem, hogy közben nézem a kiírt szöveget, így egy kicsit időnként megértek vmit a hírekből! Azunokám nem nagyon beszél magyarul. érteni ért, de nem tud mesélni! És sajnos én sem! Tudom jórészt lustaság a részemről, még aktívan dolgozom a saját cégemben, ilyenkor május végéig sok a munkám, de utána laza, tehát tanulhatnék! örülök, hogy érdeklődik! Kicsit sokat írtam, de Ön kérdezte a véleményem! Üdv: Erika

    Válasz
  30. Szőllősi László

    Kedves András!
    Kíváncsi volt a nyelvtanulási szokásaimra, ezzel kapcsolatban az alábbiakat tudom elmondani:
    Az én szisztémám nemcsak a nyelvtanulással kapcsolatban, ( pl. festegetek, kertészkedek, barkácsolok, stb.) hogy mindent csak addig csinálok, ameddig jólesik, és szórakozást jelent számomra.
    Amikor már munkává, nyűggé, kényszerré válna a tevékenység, akkor másikba kezdek, és az előzőt félreteszem addig, amíg ismét örömmel tudom végezni.
    Így vagyok a német nyelv tanulásával is, számomra ez egy passzió.
    Naponta kb. fél órát foglalkozok vele.
    Mivel nyugdíjas mérnök vagyok, a sok évtizeden keresztül örömmel végzett munkám után már hallani sem akarok a régi tevékenységemről, most már úgy osztom be a napomat lényegében, ahogy akarom.
    Megköszönve az Ön érdeklődését, és a megküldött nyelvleckéket, további eredményes, jó munkát kívánok!

    Tisztelettel: Szőllősi László
    ( potenciális, reménybeli nyelvtudós )

    Válasz
  31. Ladányi László

    Kedves András! Tapasztalatból tudom, jobb a „minden nap keveset” tanulás. Jobban megmarad. Szép napot kívánok!

    Válasz
  32. Gáspárné Magdi

    Én többször ülök le hét közben, kevés időre angolt tanulni.
    Valóban így jobban megragad az a kevés, amit tanulok.
    Bár mostanában elhanyagoltam.!!
    Szép napot!
    Gáspárné Magdi

    Válasz
  33. Wiktorzak Gizella

    Kedves Neményi András.
    Nagyon rendszertelen volt a tanulásom. A napi életben nincs rá szükségem. Április elejétől napi 1 órát leülök, és tanulok. Napi 10 mondat a cél, könnyebbek és nehezebbek.Most nem dolgozom, így rengeteg időm van.Kész mondatokat tanulok,amivel, ha ugy adódna, tudnék boldogulni . Köszönöm az Öntől kapott segítséget. Néha felmerül bennem hogy az én koromban ez ugyan már minek, de az unokám most 5.osztályos,tanulja az angolt, ez ösztönöz. Éltem is olyan országban ahol minimális ” konyhanyelven” akkoriban beszéltem ezt.
    Köszönöm hogy írhattam önnek
    Tisztelettel Wiktorzak Gizella

    Válasz
  34. Fábián Cecília

    Üdvözlöm!
    Nagyon jók ezek a mondatok, nincs különösebb célom a némettel, alap szinten nem árt tudni valamennyit. Angolul is tanulok, az jobban megy, mert iskolában is tanultam.
    Már nehezebben megy a megjegyzés, többet kellene foglalkoznom vele.

    Válasz
  35. Szijártó László

    Tisztelt Neményi Úr !
    Sajnos már egyre ritkábban tanulok,betegség miatt.Korábban naponta fél -egy órát gyakoroltam.
    Tisztelettel:Szijártó László

    Válasz
  36. Márta Vuics

    Napi szinten, hol német, hol angol, mindig ragad rám valami. Emellett még albán is.
    / Ich bin achtzig Jahre alt/

    Válasz
  37. Dr. Blázovics Anna

    Kedves Nyelvmester Úr!
    A család gyerekeinek vásároltam meg a tananyagot.
    Élvezik..
    Üdvözlettel: Dr. Blázovics Anna

    Válasz
  38. Simonfi Hajnalka

    Kedves Nyelvmester!
    Sajnos nekem naponta csak felóram van gyakorolni este mikor hazajövök a munkából.
    Reggel 8- kor elmegyek vagy 9- kor hazajövök este fél 6- kor vagy fel 8- kor igy több időm nem marad,meg sajnos mar faradt is vagyok…viszont néha a munkahelyemen is beszelek ha betéved külföldi.
    Nagyon szeretem az angol nyelvet ezert is próbalok gyakorolni…ha keveset is ..de mindennap megteszem.
    Tisztelettel
    Simonfi Hajnalka

    Válasz
  39. Sándor László

    Az internet böngészése közben folyamatosan belefutok angol szövegekbe. Ezeket fordítgatom, gyakorlatilag naponta 1-2 órát. Ebből ragad rám valami. Az olvasás, elsősorban a természettudományokkal foglalkozó szakszövegek viszonylag érthetők számomra, de a szépirodalom egy sötét ló, alig értek belőle valamit. Beszélni nem próbálkozom, mert kicsi az esély, hogy valaha még utazom kedvenc helyeimre, (Santa Susana, Malgrat del Mar, Blanes)
    Ami logikus, azt gyorsan és könnyen felfogom, de az angol annyira másképpen gondolkodik mint a magyar, hogy ezen akadok fenn mindig. Sokszor minden szó jelentését ismerem egy mondatban, és nem tudok belőle értelmes magyar mondatot formálni. Írásban még úgy-ahogy, mert van idő rá. De beszéd sebességgel ez nem megy. Ahogy öregszem, romlik a hallásom, még a gyors magyar beszéddel is vannak gondjaim, a beszélgető partneremet gyakran meg kell kérnem, hogy lassabban beszéljen, és felém fordulva mondja, főleg ha van háttérzaj is. Érdekes, hogy a beszédre képzett TV, rádió bemondónőket sokkal jobban értem, mint az átlagembereket. Ezért aztán a beszédtanulásról lemondtam, csak fordítani próbálom, ami érdekel. A GPS-en is női hangot kell beállítanom, mert a mély férfi beszéd elveszik az autó zajában.

    Válasz
  40. Johndeer

    Megvalva az igazsagot nem nagyon foglalkozok vele . Mer van jopar ha foldunk es az most 04 hoban teljessen lekot meg ujra kellene kezdenem atanulast mit tanacsol hogy fogjak hozza ha tudok majd idot szakitani

    Válasz
  41. Tünde Mária / Monika nővér /Szilvássy

    Kedves Nyelvmester!
    Kérdésére ismert dal szövege jutott eszembe: Mindenki másképp csinálja….. Nekem a fejem akkor is fáj,ha nem tanulok. Reggel 9-kor már legszívesebben aludnék,..stb. 2-3 nap mire hozzájutok a postámhoz. Kiírom lapocskára a mondatokat aztán a lapot a lapocskák kupacának a tetejére teszem. közte vannak az aktuális intézni valók is. Aztán néha leborul az egész. Akkor újabb csomót kezdek ,de tudom,hogy az előzőben értékes dolgok vannak. „-3 dolgot csinálok egyszerre nagyon óvatosan,de valami leborul ,kifut, összetörik. „jé nem a szemetet hoztam le az emeletről,hanem csak a kulcsomat
    Azért Időben kitakarítottam,nyitom a templomot és mavégre belenéztem a potámba este 9-kor Az óra 10-et mutat. vasalhatom a kimosott ruhákat. Csak a postára nemjutottam el. Jó napom volt ezt kívánom önnek is,

    Válasz
  42. Rauscher Tamás

    Tisztelt András,

    Szerintem a nyelvtanulásban az egyik legfontosabb dolog a rendszeresség.Minden nap szoktam tanulni,bár az időt soha nem mérem.Ha több a szabadidőm,akkor ebből a tanulásra is többet áldozok.Véleményem szerint a tanulásban is fontos,hogy ha az ember fáradni kezd,nem szabad tovább erőltetnie a dolgot,mert elmegy a kedve.Szünetet kell tartani,ami lehet egy-két óra,akár egy-két nap is,s aztán újult erővel,tudásra éhesen folytatni a dolgot.
    Üdvözlettel:

    Rauscher Tamás

    Válasz
  43. Anna Kollarics

    Szerintem jobb ha mondjuk napi szinten akárcsak egy órára nézi át és gyakorolja nem is szavakat, hanem mondat varriációkat. A mindennapi beszéd, a hétköznapi szituációk a fontosak.

    Válasz