Nyelvtanulási szokásaink

A nyelviskolánk egyik kedves tanulója azt mesélte nekem pár nappal ezelőtt, hogy ő úgy szokott otthon készülni az órákra, hogy hétvégén leül tanulni, és csak akkor hagyja abba, amikor már megfájdult a feje, mert akkor biztosan ment bele valami.

Nem tudom, mit olvashatott le az arcomról ezután a mondat után, de rákérdezett, hogy szükségesnek tartom-e, hogy ezen a szokásán változtasson.

Úgy érzem, erről a kérdésről érdemes egy kicsit beszélni. Lényegesen hasznosabbnak gondolom, ha valaki hetente többször ül le tanulni, mondjuk háromszor háromnegyed órára, és nem egyszer egy héten, 3-4 órára. Hiába több összességében az 1 x 3 óra, mint a 3 x háromnegyed óra, az utóbbi mégis hatékonyabb. A tanult anyagot meg kell emészteni. Ez sokkal könnyebb, ha gyakoribb, de kisebb az adag…

Tudom, hogy a legtöbb tanulónak egyszerűbb a nyelvtanulást egy héten egyszer letudni. Tudom, hogy sokaknak nehéz hetente többször is elkezdeni a tanulási folyamatot. Mégis meggyőződésem, hogy jobban lehet haladni, ha gyakoribbá válik a tevékenység.

Ön milyen gyakran szokott a nyelvtanulással foglalkozni?
Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

399 hozzászólás a(z) “Nyelvtanulási szokásaink” bejegyzéshez

  1. Andi

    Kedves András! 🙂
    Az én technikám, hogy az adott anyag részt némi gyakorlás után, megpróbálom a legjobb tudásom szerint felmondani a telefonra, teszek alá valami lágy zenét, és csinálok egy blokkot.
    Minden nap hallgatom 40-60 percig mikor mennyi időm van. Van, hogy bele alszom. Volt, hogy álmomban egy pasi beszélt németül. Megkérdezte hogy
    Ez mennyibe kerül? 😆
    Biztos a bolti vásárlás rész ment éppen. 😆
    Még agykontroll tanfolyamon tanultam, hogy alfában és thétában a legfogékonyabb az agy.
    Szóval én pihenés közben tanulok.

    Válasz
  2. Hedrich Gyula

    Tisztelt Tanár Úr! Az igazság az,hogy nem mentegettem magam de kettő év kihagyás (akaratom ellenében)ujrakezdésre van szügség.Meglátom majd mithoz a jövő.A üzeneteit köszönöm és olvasom. Tiszelettel:

    Válasz
  3. Dr Bucsai Margit

    Sajnos /szégyellem is / nagyon elhanyagoltam az utóbbi hetekben’. Egyáltalán nem foglalkoztam vele.
    Föl is kell tennem a kérdést magamnak, folytassam-e. Időm lenne rá, de a lelkesedésem alábbhagyott
    Ez az őszinte válaszom.
    Üdvözlettel Bucsai Margit

    Válasz
  4. Barna

    Számomra ez egy pillanatig sem kérdés. Ha hat napon át egy lépést sem teszek, vasárnap nem pótolhatom be egy hat kilométeres gyaloglással…

    Válasz
  5. László Zoltán

    Tisztelettel üdvözlöm !
    Érdeklődését köszönöm. hetente 2- 4 alkalommal lefekvés előtt 1/2-3/4 órát hallgatok cd-t, illetve használom az írott jegyzetet.Áttérek a reggeli tanulásra, mert este nehezen vándorol át a német a fejembe.

    Válasz
  6. Judit Dikó

    Kedves Tanár Úr!
    Én nem tartozom a legjobb tanítványai közé. A kezdeti lelkesedés egy kissé már alábbhagyott, annak dacára, hogy az unokák is tanulnak németül és angolul, így van motiváció. Illetve a külföldi kirándulásokon is ad némi „löketet”, ha azt érzem, hogy megértették, amit szerettem volna mondani. Sajnos, mint a rossz nebuló, én is meg tudom magyarázni, miért nem rendszeres a tanulás /kerti munka, házi munka, bevásárlás, sütés-főzés, gyerekek, unokák heti „ellátmányát” biztosítani,vendégek érkezése és minden egyéb kifogás.. meg hát a kor is!./ Igyekszem azért foglalkozni a nyelvtanulással, ezért örültem a nyári szünet után, hogy ismét kaptam, kaptunk feladatot Öntől – én az angol, férjem a német leckét. Örülünk, hogy ismét a tanítványai lehetünk. Jó egészséget, sok tanítványt kívánunk Önnek. Üdvözlettel: Judit és Tamás

    Válasz
  7. Iványi peter

    Naponta próbálok tanulni a nyelv fordító a, de volt egy könyv a Kevés szóval Németül, én abból tanultam amit tudok. Sajnos nincs meg már a könyv, azóta is keresem.

    Válasz
  8. Dévai Kálmánné

    Kedves András! Szégyellem magam, mert ideiglenesen abbahagytam a tanulást, sok az elfoglaltságom. Folytatni fogom. A tankönyvek után érkezett anyagokat is kinyomtattam és félretettem. A véleményem az, hogy hasznosabb a gyakoribb – bár rövidebb idejű- foglalkozás a nyelvvel, mint az egyszeri hosszabb.

    Üdvözlettel: Dévainé Anna

    Válasz
  9. Kovács Ferencné

    Egyhéten kétszer-háromszor tudok az elfoglaltságom miatt foglalkozni,de igyekszem nyomon kísérni az anyagait
    Üdvözlettel Kovácsné Böbe

    Válasz
  10. Katalin Arnoldne Kincses

    Próbálok rendszeresen, még ha kevesebb időre is foglalkozni vele.

    Válasz
  11. Janovecz Józsefné

    Sajnos mostanában nagyon elhanyagoltam, de megfogadtam, hogy újra gyakorolni fogom.
    üdvözlettel.

    Válasz
  12. Bencze Valéria

    Hetente kb. egyszer! Ezek nálam ismétlések! Olvasgatok a francia könyvemből! Sokat feljetettem az biztos! Már nem valószínű, hogy újra eljutok Franciaországba! Velem együtt az ott élő barátaim is idősek már! Azonban jó érzés amikor Görögországban is megértették a francia szavaimat, meg Ausztriban is ! Sajnos a családom tagjai inkább angolt tanultak! Üdv. Valeri

    Válasz
  13. Szücs Jánosné Ordasi Valéria

    Én ritkábban tudok tanulni mivel családom van és idős vagyok.Köszönöm hogy érdekli a véleményem, de az butaság ahogy a fiatal ember tanul..

    Válasz
  14. Kassai Mihály

    Naponta kb 1 ó tanulok január óta nem könyü rá vennem magam de remélem hasznos lesz

    Válasz
  15. Dr. Pelbárt Szilvia

    Kedves András! Azt gondolom, hogy a nyelvet, külösen ha kedvtelésből tanuljunk és nem kötelezó teher, akkor szívesebbenül le az ember tanulni. Én minden nap legalább 15-20 percet foglalkozom azzal, hogy írogatok, gyakorlok, sokat hallgatom korábbi hanganyagaimat, vagy újakat németül, sőt szoktam venni német nyelvű újságot, kezdő szintet nézve olvasom, ha lehet, akkor hallgatom, párbeszédet olvasok, írok újat, neten online gyakorlok. Mint kétnyelven nevelő szülő (angol-magyar) az a módszerem, hogy a gyermekeimmel napi szinten beszéljek, játszunk a nyelven, az órák pedig csak úgy repülnek, mert szórakoztat. A némettel is így vagyok, saját szórakozásomra, hobbiként (gyermekkoromban is tanultam) foglalkozom vele. Apuval tudok kommunikálni is. Hanganyagokat többször hallgatom, akár csak házimunka közben, utazáskor, pihenésként.

    Válasz
  16. MÁRTA

    Bocsásson meg, hogy nem jelentkeztem. Nem voltam beteg, de sajnos az anyagi lehetőségem nem teszi lehetővé a vásárlást, de amit eddig sikerült megvásárolnom, azokat rendszeresen olvasom, és tanulok belőle. Nem tartom jónak azt, hogy hetente csak egyszer foglalkozzunk, az nem jó megoldás. Minden nap foglalkozni kell vele. tanulni, tanulni, és ha nincs időnk, akkor pedig szöveget, szavakat, kifejezéseket leirhatunk, ha bárhol van időn és várakorzunk, akkor is tudunk foglalkozni. Én bár nem tökéletes a kiejtésem, de megértetem magam, naponta beszélek a barátaimmal, angol nyelven, biztos nyelvtanilag nem tökéletes, de a lényeg megértjük egymást. Köszönöm hogy támogatja a nyelvtanulásomat, a leckékkel, mindig amikor időm van olvasgatom.

    Válasz
  17. Farkas Gáborné

    Kedves Tanár Úr!
    Szinte mindennap foglalkozom az angollal: CD-t hallgatok, könyvből tanulok vagy leírom. Zenét is szoktam hallgatni
    (Beatles, The Phantom of The Opera, Evita). De az életkorom behatárolja a tanulási sebességemet. Én külföldi utazást már nem tervezek. Gyerekeim, unokáim Mo-on élnek , minimum középfokon mind beszélnek angolul. Innen jött a tanulás ötlete. Az a célom hogy „életem végére” elérjem az alapfokot.
    Csodás szórakozás ez nekem!
    Üdvözli: 77 éves diákja

    Válasz
  18. Sütő Gáborné

    Tisztelt Tanárúr! Nekem jobb ,ha többször tanulok kevesebb ideig. Mostanában egy kicsit nehéz időt szakítani rá, jobban tudtam tanulni amikor telefonon küldte el a szavakat,hogyan kell kiejteni

    Válasz
  19. Hedrich Gyula

    Tisztelt Tanár Úr! Az utóbbi két évben sajnos egyáltalán nemtudtam tanulással foglalkozni.Sokminden akadályoztatott,de még mindig az az elképzelésem koromnál fogva az egészségem engedi fojtatom.Érdeklödésel olvasom az értesitéseit és köszönöm.

    .

    Válasz
  20. Karácsony Beáta

    Üdv. András!
    Egyetértek…a kevesebb több!
    .Jobban szeretem a tő
    mondatokat mint a szavakat.Nyelvtanilag is könnyebb
    Maradok tisztelettel
    Karácsony Betti

    Válasz
  21. Erzsébet Vonnák

    Kedves Tanár Úr!
    Sajnos rossz passzban vagyok, mive májusban szemműtét, augusztusban
    térd műtét vár rám. A szemész orvosom
    nem engedélyez olvasást, komputerezést,
    stb., ami megerőltetés a szememnek.
    Így aztán, marad a CD, egy órát hallgatom,
    amikor ráérek, de nagyon hiányzik, hogy
    nem látom hogyan kell írni.
    Ettől függetlenül úgy érzem haladok.
    Nem hagyom abba!
    Kellemes Ünnepeket kívánok!
    Üdvözlettel: Erzsébet Vonnák

    Válasz
  22. Kutny Judit

    Kedves Tanár Úr!
    Nagyon örülök, hogy lehetőségem van elmondani az alábbiakat.
    Sajnos a megvásárolt CD női szereplője által kiejtett szavakat többnyire nem értem, nem tudom megismételni, vagy hallás alapján megjegyezni. Azokat a szavakat, amiket egyébként is ismerek, azokat sem tudom a hölgy kiejtése alapján gyakorolni. Míg az Ön magyar szövege megfelelően tagolt , addig a hölgy „elmosódott” beszédjét, még akkor is nehéz használni, ha kezemben a kapott füzettel olvasom.
    Szerettem volna, ha elalvás előtt hallgatom aszöveget estéről estére, de a hölgy szövegmondása ezt nem teszi lehetővé.

    Válasz
  23. Szőke Zoltán

    Kedves András nagyon aranyos és minden elismerésem gondoskodó gondolataiért.! Töredelmesen bevallom hogy annak ellenére hogy nagy volt a Lendület kezdetben most nagyon alább hagyott külső okok miatt sajnos már több mintKettő hete be lesz alapoztam de nem lesz ez így lett az elhatározásom az töretlen és a jövőben igyekszem bepótolni az eddigi kihagyása imát !!!

    Válasz
  24. Béla Csákó

    T.Tanár úr!
    Az apró kis Nyelvleckéket szeretem, az a nekem való, hanggal vagy a nélkül!
    Tisztelettel

    Válasz
  25. Székàcs Julia

    Tisztelt Neményi Andràs ! Eddig ritkàn tudtam de most kicsit több időm lesz sajnos.Hetente 2 alkalom.

    Válasz
  26. Szilvási Gabriella

    Tisztelt Tanár Úr!
    Mostanában nem sok időm van az itthon tanulásra, de a munkahelyemen van lehetőségem gyakorolni, mert vannak külföldi diákok akikkel tudok élőben beszélgetni. Sokkal jobban inspirál amikor hallom a visszajelzésüket.
    Üdvözlettel
    Szilvási Gabriella
    2022.04.07 16:02

    Válasz
  27. Szabóné Budai Ilona Eszter

    Tisztelt Uram!!
    Hetente legalább 2 – vagy 3 alkalommal tanulom a nyelvet.Nekem így könnyebb mert jobban meg-
    marad amit elsajátított.
    Sőt sokszor menet közben is mondom magamban a szavakat és ha nem jól emlékeztem akkor ha hazaértem megnéztem hogy mit hibáztam.
    Üdvözlettel

    Válasz
  28. Grátzer Anikó

    Kedves András!
    A lelkesedésem sajnos alább hagyott. Jobban ösztönzött a naponta küldött kis feladat.A hang anyag nekem túl gyors ,a kiejtést nem tudom követni. Azért még próbálkozom.
    Üdvözlettel: Grátzer Anikó

    Válasz
  29. Arany Zsolt

    Tisztelt Tanár Úr! Én szinte minden nap foglalkozom a tanulással. Először: mert érdekel, másodszor, mert én sosem adom fel! Most csak azért voltam „rossz” kicsit, mert beteg voltam. Naponta kellett járnom a „Kék golyó” utcába! Előtte megműtöttek, de a sugár sajnos olyan területeket is érint, amelyeket nem szeretne az ember! . Olyankor annyira elgyengül a tisztelt beteg, hogy azt a néhány lépcsőt, mely a Déli Pályaudvarnál van, csak segítséggel képes megtenni. Utána pedig úgy liheg, hogy egy meghajtott lovacska se különben! A vonaton pedig – ha lehet – alszik! Szerencsére áttét nincsen! Nos, amikor csak lehet, nekidurálom magamat és folytatom! Szeretek tudományos cikkeket olvasni, mert azokban sok kifejezés akad, amelyeket ki kell szótároznom. A közelgő Húsvéti Ünnepekhez Szeretettel gratulálok Önnek és Kedves Családjának is! Mindent nagyon köszönök! Tisztelettel: A. Zsolt. Tata.

    Válasz
  30. Kis Ernő

    Kedves András!
    Határozottan a heti több alkalommal történő tanulást tartom jónak. Meg is csillantotta bennem a reményt. Többször próbáltam, de kevesebb ideig és azt hittem, hogy korom okán nem marad meg 1-2 szó a fejemben.
    Ezek után nem kesergek itt magamnak, hanem folytatom amit elkezdtem. Azt nem tudom, hogy „normál körülmények” között egy ilyen leckét (tudom változó), átlag mennyi idő alatt kéne elsajátítani.
    Üdvözlettel: Ernő

    Válasz
    1. Kissné Lisztes Éva

      Üdvözlöm András!
      A tananyag elején, amikor napi szinten jöttek a leckék, nagyon lelkiismeretesen készültem, de be kell vallanom mivel már ritkábban kapok új anyagot, így én is sokkal ,sokkal kevesebbet foglalkozom vele. :(

  31. Dezsi Erzsébet

    Tiszteletem, én minden nap körülbelül 1 órát,de még sokat kell gyakorolnom.A C D két még nem tudtam hallgatni,de dolgozom rajta.Tovabbi szép napot.

    Válasz
  32. Simon Mária

    Bonjour Monsieur Professeur Neményi! Abban a különleges helyzetben vagyok, hogy két hetet dolgozom Ausztriában és rengeteg szabadidőm van tanulni, ezért is választottam a francia nyelvet mert kihívást akartam. Nos ez sikerült! Én minden nap tanulok, reggel 7től fel 9ig, délután 1től 2ig, 4től fél 6ig.Kissé hihetetlen de igaz. Minden nap előveszem egy korábbi leckét ismétlés gyanánt és borzasztóan élvezem, hogy hibátlanul na jó majdnem hibátlanul le is tudom írni. A másik két hétben Mo.n vagyok, na akkor már kicsit nehezebb, akkor csak ismétlés van, és nem minden nap. Most már végeztem az első könyvvel nem tudom rendelhető e további könyv? Tisztelettel: Simon Mária

    Válasz
  33. Gyöngyi, Gyöngyös Paulovics Gyöngyi

    Én mivel dolgozom ezért csak hétvégén tudok ezzel foglalkozni.

    Válasz
  34. Krasznai Zsuzsanna

    Üdvözlöm! Én heti 4 nap kb. 2 órát foglalkoztam a nyelvtanulással. Minden percét élvezem, szépen haladok is. Most kb. 3 hete nem volt könyv a kezemben, mert költözés előtt állok. Amikor rendben leszek, ismét nekifekszem a tanulásnak. Nagyon köszönök minden leckét és támogatást. Legyen szép napja.

    Válasz
  35. Durkó Eszter Zsófia

    Kedves Tanár úr!

    Hobbi szinten foglalkozok a nyelvtanulással. Hetente többször is előveszem, olvasgatom vagy esetleg meg is tanulok valamit. Ahogy jön a jó idő kicsit háttérbe kerül ,mert a kert kicsalogat a betűk mellől.
    Üdvözlettel és kellemes ünnepeket kivánok.

    Eszter zsófia

    Válasz
  36. Gábor Bóka

    Kedves András!Hát én akkor tanulok mikor éppen ráérek és nem vagyok fáradt!Kijöttek a tavaszi kerti munkák és hát így nem mindig ér rá az ember tanulni!Fáradtan meg nem érdemes nekiállni mert úgysem marad meg semmi!

    Válasz
  37. Mátyási Gyöngyi

    Üdvözlöm, én is Önnel érzek egyet, hetente többször kevesebbet. Bár volt idő amikor én is 3-4 órát egyhuzamban tanultam, de az nagyon fárasztó. Minden esetre nem könnyű a nyelvtanulás.

    Válasz
  38. Tóth Klára

    Esténként 1-1 óra BBC English Club.
    Nem tudtam, hogy mennyit ér, hiszen nagyon is passzív nyelvtanulásnak tűnt, de a nyáron nem angol nyelvterületen (a pincér az ujján számolta, hogy mennyi is az a twenty eight…), az ősszel meg Írországban is működött.
    Iskolai tanulmányaim során nem tanítottak nekem angolt, de most úgy érzem, magabiztosabb vagyok, mint németből, Valahogy az előbbiben hiányzik az a nyelvi gátlás, ami a tanári javítgatások során rögzült belélm….

    Válasz
  39. Garnai Géza

    Tisztelt András!
    Én már júniusban betöltöm a 79. életévemet, ennélfogva naponta van időm leülni és az angol nyelvtanulással foglalkozni. Persze nem mondom, hogy ezt naponta meg is teszem, de a heti egy alkalom — szerintem is — alkalmatlan az érdemi nyelvtanuláshoz. Nekem egyik lányom Angliában, a másik Kanadában, angol nyelvterületen (Winnipegen) él. Sajnos az unokák ( l9, 15, 14 évesek) nem nagyon foglalkoznak a magyar nyelv tanulásával, ezért kell nekem angol nyelvet „”tanulni””.

    Olvastam korábban küldött írásaiban, hogy az életkor nem határozhatja meg a nyelvtanulást. Nálam igen! Képzelje csak: amikor az általános és középiskolákban tanultuk az orosz nyelvet — nos azok a „”tudományok”” máig megmaradtak (persze nem mind, de annyi év után már a kevés is figyelemre méltó).
    Most az angol nyelvet nehezebben fogadja be a fejem és hamarabb el is felejtem. Ennek ellenére küzdök, küszködök, de örömmel teszem, mert a nyelvtudás hatalmas kincs.

    Üdvözlettel: Garnai Géza

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Géza!

      Az természetes, hogy hetven évesen lassabban tanul, mint 15 éves korában!

  40. Hegedüs Ferencné

    Mindennap elolvasok 1 fejezetet. Kb 1/2 órahoszat foglalkozom vele. Persze ez így csak ismétlések. Tanulni minden másnap, amikor begyakorlok 1-1 mondatot. Sajna nem mindig sikerül megjegyezni. Talán a sok gyakorlás segít. Nem adom fel. Önmagamnak és gyerekeimnek is szeretnék bizonyitani. Igenis 61éves kor után rövidtávú memóriával is lehet tanulni, csak akarat kérdése. Üdv:Piroska.

    Válasz
  41. Teréz Kissné Szabó

    Kedves András!

    Én már régi bútordarab vagyok, többször több nyelvet is tanultam. Az a tapasztalatom, hogy a napi rendszeres fél óra nagyobb eredményt hoz.
    Nekem a hobbim a nyelvtanulás. Kikapcsolódás mikor ezzel foglalkozom.
    Üdv. Kissné Teri

    Válasz
  42. Novotnik Gabriella

    Sajnos olyan változás történt az életemben, hogy most ritkán tudok foglalkozni vele. Remélhetőleg ez megváltozik és tudom pótolni a hiányosságaimat. Sikeres napokat, egészséget kívánok!
    Gabi

    Válasz
  43. Cseri Katalin

    Kedves András!

    Naponta szoktam angolozni 3 x 45 percet, általában reggel és délelőtt. Szerintem a többször kevesebb többet ér, mint az egyszer több. Most éppen a 487-es szériánál tartok a Duolingó-nál.

    Üdvözlettel:
    Katalin

    Válasz
  44. Palotás Zoltánné

    Tisztelt András Nem tudok a tanulással foglalkozni egészségügyi problémák miatt. köszönöm a türelmét és a kedvességet de nekem így nagyon nehéz 73 éves vagyok úgy gondoltam hogy ezzel majd elterelem a problémát de sajnos nem jött be. Úgy gondolom hogy ezert inkább befejezném. Nagyon köszönöm
    a kedvességet de abba kell hagynom. Minden jót kívánok Gigi.

    Válasz
  45. Molnár Csilla

    Kedves András!
    Az a helyzet, hogy mostanában semmikor. 6. unokát a hetekben várva készülök az év végi nyugdíjra. DE: mindig imádtam nyelveket tanulni, ezért végeztem a Külker. Főiskolát orosz-angol szakon, mindig is incselkedtem az olasszal, csak elakadtam fiatal koromban egyedül tanulva. Tanultam németül is, és svédül csak azért nem, mert annak idején az Arany János Nyelviskola nem indította el a tanfolyamát, mert egyedüli jelentkező voltam, pedig nagyon készültem rá, megvettem egy svéd középszótárt is…. Tudtam, hogy a mostani olasz anyag rendelésemmel nem fogok egyről kettőre jutni, de reménykedek, hogy jövőre már nyugdíjasként mindenképp erre is fogok tudni időt szánni okos időbeosztással (egészséges életmód, sok mozgás, saját ételkészítés, háztartás vezetés, unokázás és NYELVTANULÁS).

    Válasz
  46. CSATÁRI LÁSZLÓ

    Tisztelt András.Én naponta félóra- és egy óra időtartam között tudok rá időt szánni. sajnos sokszor előfordul, hogy nincs időm akár egy vagy két hétig sem foglalkozni vele, és már hamar el is felejtem a tanultakat. De mindig nekiülök azért , hogy felfrissitsem az emlékezetem.

    Válasz