Nehézségeim a nyelvtanulás során

Sokszor megkapom a nyelvtanulóktól, hogy nekem könnyű, mert én az anyanyelvemen kívül másik öt nyelven is beszélek…

Az a helyzet, hogy ez nem volt mindig így. :) Sokan úgy gondolják, hogy nekem minden azonnal megragadt a fejemben, azonnal kedélyesen tudtam csevegni bárkivel, és még írásban is tökéletes voltam. Nem. Én nem vagyok nyelvzseni.

Szeretnék egy kicsit mesélni Önnek az én nehézségeimről…

Amikor 18 éves koromban szóltak otthon, hogy már több éve tanulok németül, és tegyem le a nyelvvizsgát, azt mondtam, jó, elmegyek vizsgázni. Arról nem volt szó, hogy készüljek is fel a vizsgára, így persze megbuktam. A motivációm akkoriban gyakorlatilag nulla volt.

4 évvel később, változott a helyzet. Akkor már én is le akartam tenni a vizsgát, és nemcsak egy otthoni elvárás volt. Így hát felkészültem rá. Elegem lett abból, hogy a némettanáromtól rengeteg szidást kaptam, hogy mennyre hibásan beszélek. Azt mondta, így sosem fogom megkapni a nyelvvizsgát. (A németek meg mindig megdicsértek, hogy milyen jól kommunikálok.)

Bizonyítani akartam, és 1985 elején megfogadtam, hogy végre leteszem a középfokú nyelvvizsgámat németből. Azt nem mondom, hogy könnyű volt. 5 év tanulás után is több hónapom ráment a felkészülésre. Végignéztem mik a feladatok, és azokat célirányosan gyakoroltam. Újságcikkek, magnóértés, nyelvtani tesztek. Ez utóbbit nem szerettem, kettest kaptam belőle, de annyira azért megtanultam, hogy a vizsgára elég legyen. (Nem tudom, ki szeret olyan mondatokat fordítani, hogy: “Ha esett volna az eső, magammal vittem volna az esernyőmet.”)

Amikor a tanáromnak megmutattam a bizonyítványt, azt mondta, hogy: “Gratulálok, nem hittem volna.”

Az orosszal még rosszabbul jártam…

1987 őszén azt mondta az orosztanárom, hogy már jól tudok oroszul, menjek el, és tegyem le a középfokú nyelvvizsgát. Akkor németből és angolból már megvolt, és ő azt mondta, hogy nekem ez nem lehet probléma. Hiszen már 10. éve tanultam oroszul.

Tudtam, mik a vizsgafeladatok, azokat célirányosan gyakoroltam, aztán a vizsgán megbuktam. Ekkor elkezdtem járni egy nyelvtanfolyamra, majd amikor 3 műszakban dolgoztam, magántanárhoz mentem. Így további fél évnyi orosztanulás után, újabb tanári biztatás hatására ismét elmentem vizsgázni. És ismét megbuktam. A tanárom azt mondta, hogy nem hiszi el.

Ezután bevonultam katonának. Ott szabadidőmben, amíg a többiek pingpongoztak vagy keresztrejtvényt fejtettek, én oroszul tanultam. Olvasgattam az olvasmányokat, újságcikkeket fordítottam, gyakoroltam a nyelvtani teszteket.

A vizsgám pedig harmadik nekifutásra sikerült.

Számoljunk egy kicsit: 10 év orosztanulás után további 1 évet kellett még tanulnom ahhoz, hogy átmenjek az orosz középfokú nyelvvizsgán. Az orosztanáraim pedig folyamatosan dicsértek és biztattak. Valószínű, hogy nem jól mérték fel a tudásomat, sem ők, sem én magam, ezért kellett háromszor nekifutnom az orosz középfoknak. A vizsgán a vizsgáztatók egyáltalán nem akartak velem kitolni, sőt, szerettek volna átengedni, de ahhoz az első 2 alkalommal keveset tudtam.

Szóval a nyelvtanulás nem leányálom. Én is sokat szenvedtem, sok hibát elkövettem, de öt idegen nyelv megtanulása után rendkívül nagy tapasztalatot szereztem. Igyekszem ezeket átadni az e-mailes leckéimben és a kiadványaimban is.

A fenti történetekben a nyelvvizsga élményeimről meséltem, de fontos megjegyezni azt is, hogy sokak számára a nyelvvizsga egyáltalán nem cél. A legtöbb tanulónak az élő beszéd, a kommunikáció a legfontosabb. Ez pedig jelentősen megkönnyíti és lerövidíti a tanulás folyamatát.

Tehát ne ijedjen meg, mert jó tanulási módszerekkel és megfelelő motivációval hatalmas léptekben tud haladni a kívánt nyelvtudás elérése felé.

Önnek mi a véleménye erről?
Mennyire tanul könnyen?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

273 hozzászólás a(z) “Nehézségeim a nyelvtanulás során” bejegyzéshez

 1. Sándorné Czerődi Bori

  Kedves András! Most tanulom a számitógépet.Elnézést a hibákért.Köszönöm az angol nyelvleckét.Nagyon igyekszem,de ahogy e-mail-ben írtam 79 éves elmúltam.Most a tanulás ment meg az egyedüli bezártság miatt
  nehogy depis legyek.A számitógép is segit,h a gyerekeimmel,unokáimmal,dédunokáimmal tudjam tartani a kapcsolatot.mÉGEGYSZER KÖSZÖNÖM A NYELVLECKÉT.DICSÉREM A TUDÁSÁT.ÜDV.:cZERŐDINÉ BORI

  Válasz
 2. Sabján László

  Kedves András!

  Érdeklődéssel s némi megnyugvással olvastam visszaemlékezését a nyelvtanulás és a vizsgákra való felkészülés nehézségeiről, saját személyes tapasztalatáról. Megtisztelő és buzdító is, hogy mindezt megosztotta velünk olvasókkal, érdeklődőkkel.

  Magam nagyon nehezen tudok előre haladni a tanulásban. S mint kiderült, ez nem csupán a nyelvtanulásra vonatkozik. Én az elmúlt évben, 43 évesen érettségiztem le online tagozaton a Digitális Középiskola diákjaként. Két szakmunkás bizonyítvánnyal, 25 év munkaviszonnyal a hátam mögött egyre erősebb bennem a felzárkózás utáni vágy. A középiskolai modulok során azonban azt tapasztaltam, hogy egyes tantárgyakkal való küszködéseim más tantárgyak rovására mentek, amelyekkel egyébként szívesen és érdeklődéssel foglalkoztam volna többet, mint amennyit tudtam. Lehangoló volt megtapasztalni, szembesülni azzal, milyen nehezen boldogulok bizonyos tárgyakkal, s hogyan szív el mindez időt és energiát más tárgyaktól, éppenséggel olyanoktól, amelyektől azt reméltem (remélem ma is), hogy sokkal inkább hasznát tudom venni majd a gyakorlati életben. Ilyen volt például az angol nyelv, amely nagyon érdekelt, de nem tudtam rá elegendő időt szánni.

  A középfokú érettségi bizonyítványt ugyan megszereztem és angol nyelvből is sikerült átvergődnöm magamat valahogy, de bizonyos értelemben bukásként éltem meg a vizsgaeredményemet, helyesebben a vizsgaszereplésemet. Ezért elhatároztam, hogy most már nem terhelve más tantárgyaktól, nekivágok az angol nyelv tanulásának jóval több odaszánással, és visszatérek az iskolámba, hogy kijavítsam azt a csúnya elégségest, de leginkább, hogy kijavítsam magamban annak a csúfos szóbeli vizsgaszereplésnek az emlékét. Most szorgalmasan tanulok, jelenleg épp a frazális igékkel ismerkedem, és igyekszem bővíteni a szókincsemet is.

  Azután, ha sikeres lesz ez a felkészülés, menetelek tovább, önmagamért, az önbecsülésemért.

  Tisztelettel:
  László

  Válasz
 3. Marcsi

  Tisztelt András!
  Köszönöm, hogy leírta saját szenvedéseit a nyelvek tanulása terén. Biztos, hogy a kitartás a legfontosabb! Nekem különnehézséget jelent, hogy rossz nyelvtanáraim voltak agimiben, akiktől nem kaptam szinte semmi motivációt. Afontoscsak az volt, hogy a jegyem megfelelőek legyenek a továbbtanuláshoz. További nehézség volt, hogy diszlexiás voltam, vagyok, így még a magyarral is godjsim voltak, nemhogy az idegen nyelvvel. Mivel Nagyon sokat voltam egyedül, az elbutulás veszélye fenyegetett. Most már több feladatom van, de úgy gondolom, hogy a német újra tanulása azagyamat is megdolgoztatja.
  TISZTELETTEL Marcsi
  Kérem hogy ezt ne tegye ki a nagy nyilvánosság elé!
  Köszönöm szépen!

  Válasz
 4. Óvári László

  Kedves András! Tetszik a fonetikus kiejtés. Így sokkal könnyebb. Nyelvvizsgát tenni nem biztos, hogy akarok 60+ után, be angolul megértetni magam azt igen.

  Válasz
 5. Szabó Józsefné Évi.

  Viszonylag jó fülem van csak a kitartásommal van probléma nekem se a nyelvvizsga a cél inkább sokra tartom aki más nyelvet nyelveket beszél szeretnék én is legalább alapszintet elsajatitani meg jó időtöltésnek tartom eltereli gondjaimat betegségemet köszönet előre is mindent

  Válasz
 6. Bea

  Kedves András! Elfoglaltságaim miatt későn reagálok az e-mailekre, elolvastam őket. Neki kell fognom az angol tanulásához, fontos lenne a munkámhoz.
  12 éves koromban Berlinben pár hónap után ügyesen beszéltem németül, olasz tagozaton érettségiztem olaszból, 5 évig Szófiában jártam egyetemre, tanultam még oroszul és franciául, de az angolt egyszerűen nem hallom! A hangzókat, a szavak elejét és végét! Már 20 és 24 éves korom között is gond volt ez, (amikor a futur perfect in the past-ig jutottam el)
  tehát nincs köze a koromhoz!
  Tud segíteni?

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Szerintem sokat kell gyakorolnia a hallás utáni szövegértést, napi egy órát, pár hétig.

 7. Simon Mária

  Kedves Neményi András!
  Azért írok Önnek, mivel 2020,01,10-én megrendeltem a nyelvmester című angol nyelvtanulást segítő összeállítást, abban a reményben, hogy könnyen, sikeresen tudom majd a kezdő angol nyeltudásomat ezzel az anyaggal gyarapítani. Azonban sajnos rákellett jönnöm, hogy nem megfelelő csomagot vásároltam, mivel szinte a tanulást segítő magyar tanácsokon kívűl nagyon elenyésző az angol anyag. Sajnos Én még nem rendeltem semmilyen angol anyagot Öntől, ezért úgy érzem hogy ezzel a csomaggal nem jutok előbbre az angol nyelvtanulást terén, mivel sem kezdő vagy haladó anyaggal, és cd-vel+ munkafüzettel nem rendelkezem, amiből tudnék tanulni., ezért kérném a segítségét, hogy ezt a csomagot számomra a nyelvtanulásban hasznosabb csomagra kicserélni szíveskedjék, mivel nem az a célom, hogy a pénzt visszakérjem, hanem hogy tanulni tudjam a nyelvet, ezt a csomagot meg visszaküldeném cserébe, egy számomra hasznosabb haladóknak ajánlott összeállításra.
  Segítségét előre is köszönöm Simon Mária
  BP. 1192 Gomb utca 14.

  Válasz
 8. Bujtor Márta

  Számomra a legfontosabb a jó kommunikáció idegen nyelven.
  Tudjam megértetni magam, és érteni amit mondanak.
  Sokat utazom repülővel, a reptéri kifejezések kellenek.
  Nem a nyelvtanilag helyes beszédre kell fektetni a legfőbb hangsúlyt, hanem arra, hogy merjünk beszélni.

  Válasz
 9. Ferenczy Ingrid

  Tisztelt Tanár Úr!
  Bocsásson meg, hogy csak mai napon válaszok a levelére.
  Igen, nekem is voltak problémáim, de amíg oroszból hármason álltam végig a gimnáziumban nem törődtem vele. A tanárnőm nem volt az a típus, akiért tanultam volna, sőt ellenszenvesek voltunk egymás iránt és ráadásul nem léptem be a „Deutsch-Sowjetische-Freundschaft” Organisation-ba (ezt 1953-ban negatív előjellel kezelték). Az érettségi vizsgám nem sikerült. A tanárnő követelte a tanári consilium-ban, hogy ismételjem meg a 12. osztályt. Ezt visszautasította a többi tanár, mert az orosz 4-sel együtt volt a bizonyítványom össz-átlaga 1,7. És sajnos, ezzel az orosz négyessel nem vettek fel az orvosira mivel „nem leszek képes az elért orosz tudományi eredményeket, módszereket a medicinában az anyanyelvemben hasznosítani, alkalmazni”. A gyermekorvosi vágyom szertefoszlott, egész más irányt vett a kiképzésem.
  A sors fintorsága az volt, hogy a főiskolában kaptam a végén oroszból 1-est! Saját magam nem tartottam az érettségi 4-est, de a főiskolai 1-est sem a tudásomnak megfelelőnek!
  Utaztam többször a Szovjetunióba, és megtapasztaltam, hogy a magyarral szemben az oroszban Internationalismen cirill betűkkel használnak, ami megkönnyíti a megértést, ehhez hasznos volt a latin tanulás a gimiben. Van egy kedves orosz szavam: PARIKMACHER !! Na, ezzel befejezem az oroszt!!

  Kedves Tanár Úr,
  a módszere jó, a tankönyvek kitűnőek, csak nekem sokszor ismételni kellene. Folyamatos szöveg megértése könnyebb, a németből sok mindenre rá lehet érezni, a hallásból jóval nehezebb.

  Önnek és a teamnek minden jót, köszönöm a sok biztatást, üdvözlöm
  Ferenczy Ingrid

  Válasz
 10. Aranka Gáspár

  Tökéletesen igaza van András, hogy a nyelv tanulás nem könnyű, a motiváció a legfontosabb ami nyugdíjas korban nem mindig első szempont. Nagyon szerettem a Buldozer 1-2, könyvet , nagyon jók a mondatok és a magyarázott is hozzá.Megvettem volna a következő szintet is ,de mivel Erdélyben lakom és külföldre nem küldenek sajnos itt meg kellett àllnom. Én utazáshoz tanulók és nem utolsó sorban hobbiból és kis agytorna sem árt.Ha fognak küldeni külföldre szívesen rendelnék a következő sorozatokból. Tisztelettel Aranka.

  Válasz
 11. Szabo Sandorne

  Kedves Andras!! Mivel En mar elegge regi gyerek vagyok, es a nyelvvel valo kapcsolatom is eleg regi, igy csak annyit mondok, hogy ha az Unokaim nem csak angolul tudnanak, akkor Nem is akarnam megtanulni sehogy sem, mert igaz nagy szerencse, hogy, ma ennyire sokat es sokfele nyelvet lehet tudni, illetve tanulni, de ha fiatalabb lennek, egyetlen szo nelkul hozzaallnak ugy ahogy kell!!! De az ido eltelt, a mi idonkbe az orosz volt a slager, teljes mertekben 4 even keresztul gyurtuk az iskola felso tegozataba, voltakinek nem is volt rossz, Nekem se volt rossz, mert amit akkor megtanulktunk meg vannak szavak amit tudok, es van amikor hasznalom is! A Kislanyom ferje bolgar es Ok az oroszhoz hasonlo nyelvet beszelnek, es ha kint vagyok Naluk, van amikor elkezdi a bolgar nyelvet, es Nekem nagyon hasonlit es megertem, hogy mit is akar mondani, de ez csak minimalis!! Az angolt meg amikor a Gyerekeim tanultak En voltam az aki kikerdezte oket, de sajnos, most mar Nekem is csak azok maradtak meg amit regebben tanultam, amit mostanaba, az nem akar megmaradni, de majd megyek az Unokaimhoz es akkor kenytelen leszek megerteni amit mondanak, mert Ok meg a magyarral vannak igy, hogy nem tudjak kimondani, megerteni mindent, mert a Szuleik magyarul beszelnek, attol eltekintve, hogy a Vom bolgar, de teljes mertekben tud magyarul es Ok a Felesegevel a Gyerekek elott mindig magyarul beszelnek!!! Csak fiatalabb lennek legalabb 10 evvel Nalam is maskent lenne, de az ido nem var, az eltelik,!!! Amikor ez megtortent, hogy a Kislanyom, es a Vom osszehazasodtak, meg nem volt ennyire teljes az egesz, hogy Ok hol telepszenek le, de az elet igy hozta, hogy Amerikaba kerult a Vom es oda mentek ki letelepedni, mert ott volt neki a munka, es igy oda kellett menniuk!!! Igy az unokaim ott szulettek, ott nonek fel, csak Nekem es a Paromnak kell valamennyire kicsit angolul beszelni, hogy tudjunk az Unokakkal berszelni!!! De Ok meg magyarul tanulnak, hiszen az interneten minden van, es ratalaltak, hogy van ilyen es errol tanulnak, mert tanart nem talaltak ott kint, es igy ez nagyon jol jott nekik!!! Most csak En nekem kellene meg egy kicsit osszeszednem magam, hogy befogadja az agyam az angolt, es akkor mar OK-s lenne, de amit korabban megtanultam toluk, az megmaradt, hatha majd odaig jutok, hogy a tobbi is megmarad, ebbe bizok, es azert is kezdtem el tanulni, de a fonetikussan valo tanulas, Nekem jobban megy, es abbol volt mar ami megmaradt, de ahhoz mindennap szinte at kell olvasni, hogy igy megmaradjon az amit akkor nap atneztem!! No mire megyek bizom benne, hogy tobbet fogok tudni!!!!
  Koszonom, es nagyon orulok, hogy On ezt Nekem elkuldte, mert igy ha maskent nem kinyomtatom, es viszem magammal a repulon es meg ott is fogom tudni, ha mast nem a szavakat osszerakva megtudni amit eppen akkor es ott kellene kerdeznem a sztuardesztol, mert ok se tudnak sokszor magyarul, es olyan nyelven beszeltem eddig is amit eppen gondoltam, hogy megertenek, de eddig meg nem volt nagy problemam sosem, igy gondolom ezutan meg ugy sem lesz!!!
  Koszonom, hogy a segitsegemre van, volt, es meg lesz is, – gondolom – es jo egeszseget sok sikert kivanok!!

  Válasz
 12. Agócs Gyula

  Tisztelt Neményi Úr! Egyetértek a levelében kifejtettekkel.Nem könnyű a nyelvtanulás.Volt nyelvtanáraim szerint megfelelő a nyelvérzékem. Ezt már én teszem hozzá: csak a szorgalmam kicsit “sántikál”.Egyébként egyetemet végeztem.Tehát nem mindenben voltam,vagyok lusta,de a nyelvtudáshoz bizony céltudatos,szorgalmas,KITARTÓ tanulás kell. Minden elismerésem az Öné.
  Tisztelettel: Agócs Gyula

  Válasz
 13. Polesinszkyné Márta

  Tisztelt Neményi András!

  én is régi bútordarab vagyok, az iskolában oroszul kellett tanulni, amiből igen keveset tudtam megjegyezni, az egyetemen már az angol is bejött, magántanárhoz is jártam, hogy beszélni is tudjak angolul kevés sikerrel, most hogy unokáim egymás után teszik le a nyelvvizsgákat, ( én biztattam Őket , közöltem, hogy én is nyelvvizsgázok) természetesen ez nem igaz, inspirálta Őket, hogy a NAGYI is tanul, nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ön által nyújtott lehetőségnek, mert nem a nyelvtant erőlteti, mint minden nyelviskola, köszönöm

  Válasz
 14. Böjtös Mária

  Kedves András ,hogy tudnék az olasz buldozer tankönyvhöz hozzá jutni ez lenne a kérdésem , köszönöm,

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Mária!

   Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak.

 15. Vigh Petra

  Nagyon jó volt köszönöm szépen de sajnos nem nagyon van rá időm kérem küldjön majd a továbbiakban ilyeneket! Köszönöm!
  Tisztelettel: Vigh Petra

  Válasz
 16. László

  Kedves András, a nyelvleckék módszertani összeállítása tényleg nagyon jó és hatékony. Egy kis korrekció az egyik legutóbbi leckéhez: Alright
  helyesen: Allright

  Válasz
 17. Krechova Katalin

  Kedves András, megtisztel, hogy a véleményemet kérdezi ‘nyelvtanulás’ témában.
  Nemrég Hardy Tamást, egykori tudósítót kérdezték, hogyan sajátította el a nyelveket hogyan sajátította el.
  Édesanyja orosz volt, sokat beszélgettek, de semmi nyelvtan, így történt, soha nem került szóba a nyelvtan. A német nyelvet is hasonlóan sajátította el, megállapította, hogy ő, mint tudósító, gondtalanul
  végezte a munkáját.
  Én általánosban oroszul tanultam, egy szikár, szigorú tanárnő tanította, ahogy a tankönyv megkívánta, a nyelvtant is. Én lányosztályba jártam, 10-12 kitűnő tanuló volt, és is. Az oroszt is úgy tanultam, hogy addig nem haladtam tovább, míg be nem vésődőtt. a szavakat egyidejűleg írtam és mondtam hangosan. Fogalmazásokat írni szerettem, mert többnyire kevés hibám volt, győztem. Középpiskolában, én a Petrik Lajos vegyész szaktechnikumba jártam, ott az orosz nem szerepelt a fő tantárgyak között, én a hozott hozott tudásommal félkézzel is 4-es volt az átlagom.

  Közben az iskola mellett elkezdtem a németet is, de az komolytalan volt, mindenesetre a nyelvtani anyagot szépen követtem. Voltak levelezőpartnereim is, a finn kislány elnézést kért, mert ő angolul tanult, németet csak hibásan tudott, így, mondhatni kvittek voltunk.
  Technikum után dolgozni mentem és beiratkoztam a Rigó utcai nyelviskola esti tagozatára, ez három év. Ott a tanulás gyötrelem volt, olyan mélységig követelték a tudást, mintha német iskolában lennék.
  Persze ott a nyelvtan külön tantárgy volt. Összefoglalóan, többnyire nem voltam követésben, amikor bevezették a nyelvi labor foglalkozást, összecsaptak a hullámok. Nem ismertem fel a szavaket, ha ismételni kellett, amit írtam, magyarul montam. Hát, ez szörnyű volt, de azért ment a középfokú.
  A KGST egyik szekciójában, munkacsoporti szintű témák vitelében részt vettem, a német beszédben
  ‘kurz und gut’ nem voltam nyerő. az orosz jobban ment. Nyelvvizsgáért beiratkoztam orosz tanfolyamra, beugrott a régi tudásom és kitartásom, a villamoson utazva azt vettem észre, hogy oroszul beszélek. Ez a nyelv áll hozzám a legközelebb, és hangzásra is. Középfokúra voltam jó, munkahelyemen kaptam nyelvvizsga pótlékot. Ilyesmi ma már nincs.
  A KGST véget ért, akkor kezdtem angollal, tanfolyami csoport, jó tankönyv, jó oktató, tudtam a régimódszeremet alkalmazni, beindult a szárnyalásom. Mikor az első tanfolyam végén az elvégzett munkát értékelték, “a csoportban a legjobb, kiegyensúlyozott munkát végeztem”. A beszéddel nem jutottam előre, hiába tudtam a kiejtést, csak-csak magyar akcentussal mondom a mondanivalómat.
  Összegezve: beszélni nem tudok, ha szituáció van, csak össze-vissza dadogok, nem tudom magam megértetni. Enélkül pedig meg- és elakadunk munkában, hétköznapi életben.
  Ha megengedi, az első tankönyv 1-es CD-jét érdeklődéssel tettem fel. Az idegen nyelvet egy gyenge női hangon, a magyart erős férfi hangon hallom; a magyart, ha suttogva szól, akkor is jól rögzíthető, míg a nőit hangra fokozottan kell figyelni. A szöveget végig figyelve, azt éreztem, hogy a szöveget könyvből olvassák fel, a szöveg egybefolyik és mantrázásnak hallatszik, elveszünk benne. A számokat illetően: elterelődik a figyelem. Egyszerre talán elég lenne 1,10,100,1000,10.000,100.000,1.000.000,10.000.000, aztán később újra elővenni…
  Még az nagyon tetszene, ha ritmusa lenne a szövegnek, kis szünetek, ütemváltás,nagyobb nyomaték, ilyenek alkalmazása.
  Tisztelt Neményi úr, nem sejtettem, hogy ilyen hosszú leszek, köszönöm, ha elolvassa és nem hiába írtam. Üdvözlettel:

  Válasz
 18. Szűcs István Árpád

  Tisztelt Neményi András Tanárur! Köszönöm a lehetőséget,az idegen nyelv tanuláshoz való segitséget! Nagyon biztató az Ön szaktúdású ,irányitása! De sajnos sokat betegeskedem,69 -éves vagyok! Türelmem,az ambiciom, szorgalmam már elhagyott! Végleg ,leáltam a tanúlással! Maradok,továbbra is Tisztelettel Ön iránt, egy tanúlni vágyó, de akadályokkal teli , Magyar ,vidéki ,polgár! Köszönöm,mégegyszer a segitségét!

  Válasz
 19. Török Györgyné Rita

  nem adom fel az agy műtétem elött németül kicsi beszélgetek sajnos a rövid távú memoriám sérült és igy nehezen tanulok

  Válasz
  1. Kèsmàrki. Àgnes

   Tisztelt Nemènyi Tanàr Ùr. Erőt ès önbizalmat sugàroz az őn csodàlatos kitartàsa ès szorgalma. Olaszorszàgban èlek . Idős emberek gondozàsàval foglalkozom. A nyelvet sajàt erőmből tanultam
   Ès hallàsbol. Bàr keveset tudok tàrsasàgban lenni. Bentlakàsos munkàm van ez rengeteg időt rabol el tölem. Egy hèten egy nap mikor szabad vagyok. Napi 2 òra szabad időm van igazi rabszolga munka. Vissza tèrve a nèmet nyelvre. Ugy èrzem hogy mennifog. Első nekifutàssal lelkesen tanultam. Jött egy krizis időszak. De làtom hogy nekem ez lessz a nagy jövőm ha össze szedem magam ès folytatom. Mert hàrom nyelven beszèlni sokkal nagyobb lehetősègek nyìlhatnak meg elöttem. 63 èvesen igen is küzdeni kell nem feladni. Köszönöm a biztatàst. Erőt adott hogy kèpesvagyokrà. Tisztelettel. Àgnes.

 20. Váradi Terezia

  Középiskolaban tanultam nemetul 2 évig,azért csak addig,mert a többiek nem akartak tovább tanulni.

  Válasz
 21. Kruppai Ferenc

  Kedves András! Kérésének megfelelően saját nehézségeimet osztanám meg Önnel és a kedves “sorstársakkal”. Hasonlón sokakhoz, én is a hatvanas évek közepén kezdtem a kötelező orosz nyelv tanulását. Az eredményeim jelesek voltak, de az általános iskola 4, gimnázium 4 és egyetemi 2 év nem volt elég egy nyelvvizsgához. Igen, nem volt divat, egyébként pedig rettegtünk a Rigótól, jó diákhoz mèltóan a kötelező sosem volt kihívás. Emellett én is tanultam az akkor divatos németet, még különórára is jártam, eredménytelenül. És jött az ÉLET, az angol nyelvi divat és szükség. Szükség a munkàhoz és szükség a turizmus adta lehetőségekhez. Én őszinte vagyok elsősorban magamhoz. Belőlem hiányzik az a kitartás, ami Önben megvan. Az Ön könyvsorozata mellett polcszaggató nyelkönyv sorozataim vannak. Remélem, hogy tanácsaival és önmagam hozzáállásának havításával elérem célomat. Nem akarok nyelvvizsgàt, csak a nyelvet beszélni és megérteni.
  Üdvözlettel!

  Válasz
 22. Édler József Zoltán

  Kedves András
  Köszönöm szépen az elküldött nyelvleckéket, nagyon egyszerű mondatok és nagyon jók.
  Mind lementettem őket, mert ha nekem nem is az .
  Én most őszinte leszek.
  Most leszek 80 éves, nekem már nem lesz szükségem idegen nyelvekre, csak hobbiból
  kezdtem el a német nyelvet tanulni, mert néha átbicikliznek a lakótelepen német biciklisek
  és németül kérdezgetik az Esztergom felé vezető utat és németül szeretném elmondani
  nekik, hogy menjenek még vagy 3 Km- t előre, aztán forduljanak balra és tovább a 10- es
  főúton még lesz biciklizni valójuk közel 40 km.
  Iskolában oroszt tanítottak, latint 2 évet, meg franciát tanultam, még emlékszem sok szóra
  is, de beszélni nem tudtam egyik nyelven sem és már nem is akarok oroszul sem, franciául
  sem, latinul sem.
  Viszont szinte anyanyelvi szinten beszélek románul, ezért részben megértem az olasz nyelvet is.
  Egyszer még ifjúkoromban neki fogtam csak magán úton 7. és 8. osztályos tankönyvből tanulni
  a németet, de mivel nem volt szükségem dolgozó éveim során csak a román nyelvre, abbamaradt.
  Én ugyanis Kolozsváron születtem, ami akkor még Magyarországhoz tartozott, tehát született
  magyar állampolgár vagyok, de miután elcsatolták Erdélyt, a román nyelvre volt szükségem.
  Sikerült Kolozsváron még magyar nyelvű iskolában tanulnom, bár már ott is a történelmet és
  földrajzot már román nyelvű tankönyvekből tanították, még az akkoriban a legerősebb,
  Brassai Sámuel polihisztorról elnevezett magyar nyelvű gimnáziumban is.
  A Babes – Bólyai egyesített magyar és román nyelvű egyetemet már másodévtől román
  nyelven kellett végezni, igaz a főtantárgyat a szerves és szervetlen kémiát még magyar előadók
  adták elő másod és harmadéven, de a sok kiegészítő tantárgy fizika, matematika, rádiókémia,
  komplex vegyületek kémiája, analitikai kémia, speciális elemzések, stb… már mind román nyelven
  történtek és állam vizsgázni is csak románul lehetett, ugyanis vegyészmérnöki képesítést szereztem.
  Tordán az építőanyagokat gyártó cementgyárban dolgoztam 15 évet, utána meg az egeresi ( Aghires)
  gipszgyárban osztályvezető mérnökként, szintén15 évet, de csak a román nyelvtökéletes beszélésére
  volt szükségem, idegen nyelvekére nem.
  Velem nem tudtak szemétkedni, de nem akartam, hogy gyermekeim elrománosodjanak.
  Unokám pedig már itt született Tatabányán, és a lányom nem románhoz ment feleségül.
  Sajnos a sovinizmus most is dúl az emberek között is, a magyarok ellen, akármit is mondanak.
  Elmúlt 30 éve, hogy családommal, feleségemmel, fiammal és leányommal véglegesen áttelepedtünk
  Magyarországra, főként a gyermekeim miatt, mert mi 4 generáció óta magyarnak valljuk magunkat,
  még ha apai ágon valamikoron németek is voltak az ősök, de anyai ágon tiszta magyarok voltak az ősök,
  még az ük-ük nagyanyám is magyar volt. Édesapámat még a szülei megtanították németül beszélni,
  apu jól beszélt németül is, románul is, de miután 4 év után az orosz hadifogságból haza került a háború
  után, minket az öcsémmel nem tanított meg, mert még aki csak tudott is németül, az is osztályellenség
  volt. Miután szüleim meghaltak ezelőtt 30 évvel, kértük a magyar államot, hogy fogadjanak be , mint született magyarokat, nyilván a követségen keresztül, meg a román államot, hogy engedjenek véglegesen kitelepedni az országból, úgy hogy 3 évi várakozás után megjött az engedély és hivatalosan áttelepedtünk.
  Ezért is szerettem volna megtanulni csak egy kicsit németül is.
  Gyermekeim az iskolában angolt tanultak, nekik biztos hasznosak lesznek a lementett angol leckék, hogy a tanult nyelvet ne felejtsék, de egyelőre sem a fiamnak sem a lányomnak a munkáltatója nem írta elő az idegen nyelv ismeretét.
  Én a német leckéket nézegettem és mondogattam is hangosan, de mint írtam, csak hobbiból.
  Ezért is nem rendeltem meg a tankönyveket, de az elküldött leckékért ismét köszönetet mondok.

  Tisztelem tudását és üdvözletem küldöm
  Édler József Zoltán

  Válasz
 23. Csengődine Nagy Gizella

  Köszönöm hogy megosztotta. 4gyermekem nevelem így pénzem nincs a nyelvtanulásra. Remélem így is sikerülni fog. Gratulálok a kitartásáért.

  Válasz
 24. Lacza István

  Diák koromban viszonylag jó tanuló voltam, de ez nem igazán a könnyed tanulásnak, inkább a szorgalomnak volt köszönhető. Idegen nyelvet kommunikációs szinten azonban a közel 70 év folyamán nem sikerült elsajátítanom, az iskolai évek alatt az orosz tanultam, majd későbbiekben a munkás hétköznapokon a német nyelvvel próbálkoztam, – nem sok sikerrel ! Most a nyugdíjas éveim alatt, mikor már a “lassan tanul, de gyorsan felejt” stádiumban vagyok, kezdtem el foglalkozni az angol nyelvvel, mely tanulása számomra nagyon nehezen megy, mivel a szavak leírásának s ezek kacifántos kiejtéseinek többségét az agyam már nem igazán akarja befogadni. A megtanult mondatok egy adott témában eleinte segítenek, de hamar elfogynak s ha még vissza is kérdeznek, nemhogy a választ nem tudom, zavaromban már a kérdést sem értem meg, azaz az élő beszéd nálam egyenlőre még várat magára.

  Válasz
 25. Kotyó László Imre

  Tisztelt Neményi Úr!
  Kérdezte a véleményemet, hát leírom szívesen. Oroszból a középiskolában én voltam a legjobb. Akkoriban a nyelvvizsga még nem volt “divatban” 1966-ban végeztem, de a megszerzett tudásom alapján ma bejárok egy papir üzletbe és ott oroszul beszélek egy eladóval. Állandóan azzal dicsér, hogy a kiejtésem teljesen oroszos és ez jól esik. Később autodidakta módon tanultam németül és most hasonlóan próbálkozok az angol nyelvvel is. Először is minimum fél éven keresztül hallgattam német, majd most angol adót, hogy a nyelv dallama bejöjjön a fülembe. Az első megértett német szó az “und” volt, angolban talán a “people”. Fél év után már kiértek egyes szavakat, el is tudom ismételni, csak még a jelentését nem tudom. Na innét érdekes az “önképzés” Egyetlen bajom az, hogy állandó időzavaros vagyok, mert 71 évesen négy fajta különböző tevékenységet folytatok folyamatosan. Azért néha jut egy kis időmorzsa az “önképzésre” is. Az Ön által alkotott dolgokhoz szívből gratulálok, ebből folyamatos tanulás alapján lehet építkezni. Kívánok további szakmai sikereket.

  Válasz
 26. Margóczi Ròzsa

  Kedves Tanár Úr! Még az első leckénél tartok. 65 éves vagyok
  s a 86 éves anyukámat is ellátom. Amint az időm engedi s amikor a lustaságomon a félelmi görcs sem emelkedik fell akkor folytatom. Nem adom fel. Az eddigi anyagokat köszönöm. A CD- ket még nem hallgattam. Ūdvözlettel: Rózsa

  Válasz
 27. Zsoffay Róbertné ( Emőke )

  Már írtam Önnek, hogy én egy 78 éves idős nő vagyok, azért kezdtem újra németül tanulni, hogy a nyelvtudásomat – ami nem volt sose tökéletes – de azt lehet mondani, hogy nehézségekkel, de meg tudtam magam értetni németül, úgy mond’ ” nem lehetett eladni” engem , meg az egyetemen is letettem a nyelvi alapvizsgát, csak az már nagyon rég volt! Gondoltam, hogy jó szellemi kondicionáló, ha újra tanulok…

  Válasz
 28. Bakk József

  Tisztelt Tanár Úr!
  Szakközép iskolában kezdtem a német nyelvet tanulni. Akkor még más világ volt, annyira nem is érdekelt a dolog. Utána lettek német, osztrák, svájci ismerőseim, tőlük többet tanultam pár hónap alatt, mint az iskolában négy év alatt. Szóban. Az írást viszont egyértelműen az iskolának köszönhetem. Sajnos ma már csak azért van némi nyelvtudásra szükségem, hogy néhány turistának némi információt tudjak adni. Az alap szavakkal meg tudom oldani,de egy kicsit választékosabban azért néha jobb lenne beszélni a nyelvet.

  Válasz
 29. Anno oroszt és latint tanultam...

  Köszönöm a biztatást! Most kellene tanulnom ,mert 75 éves vagyok,elméletileg ráérek és nem butulnék…csak néha fáj a lustaság!

  Válasz
 30. Dodonka Ferencné Anna

  Németül a gimnáziumban kezdtem el tanulni, családunkban nulla volt az idegnyelvekhez fűzhető ismeret. Szenvedtem, éppen a tanórákra való felkészülést tudtam valahogy megtenni, de örömet nem jelentett a nyelvtanulás. Aztán beiratkoztam egy kurzusra, ahol jól éreztem magam, végül német lett a választott érettségi tantárgyam.A sors úgy hozta, hogy a 90-es évek elején Kölnben voltam vendégmunkás, ahol a többi külfölditől hamar megtanultam a konyhanyelvet .Akkor nem is gondoltam rá, milyen hasznos is ez. Hazatérésem után nem tudtam elhelyezkedni, egy barátom Ausztriába hívott, ott pedig jelentkeztem tanítónak a kisebbségi magyar nyelv oktatására. Minden végzettségem megvolt, a kétnyelvű oktatáshoz azonban kellett egy középfokú nyelvvizsga. Sokat teszteztem mire sikerült! 11 évig voltam kint tanító néni. Most angolul szeretnék picit érteni.

  Válasz
 31. Erdősné Dudás Éva

  Nyelvet nehezen tanulom, nem tagadom, hogy a kitartással is gondjaim vannak!

  Válasz
 32. Farkas Istvánné

  Kedves Tanár úr! én is megvettem a “Mesterprogramot” Öntől . Sajnos olyan nehézségek jöttek az életemben amiről,nem is álmodtam. ezeket a dolgokat meg kellett tanulnom kezelni,de elvették a határozottságomat,és ebbe tartozik a nyelvtanulás is . Ön tudja legjobban mennyi munka van a nyelvtanulásba, és amikor olvasom a leveleit,mindig felvillanyoznak, de ahhoz ,hogy tanuljak határozottnak kell lennem.Nagyon élvezetes olvasni a mások “kinlódásait” ,ami erőt is ad . van a saját tapasztalatom is a nyelvtanulásban. Így vissza gondolva nagyon sokat tanultam, ( én hangosan mondva tudtam tanulni) a mondatok minden felé a lakásban cetliken kiragasztva,bármit csináltam is, mindig előttem,mellettem voltak az aznapi leckével együtt. Zavart ,nem
  jól éreztem magam( ötven éves voltam) mert nem tudtam beszélni az ország nyelvét ahol éltem . Ezért teljes erővel azon voltam,hogy megtanuljam a Svéd nyelvet,Nem volt könnyű, kellett a szorgalmam hozzá, és persze a sikerélmény sem maradt el,nem számított ha hibáztam de beszéltem a nyelvet. Nem akarok én angol nyelvizsgát,csak bizonyítani magamnak,hogy valamennyire meg tudom értetni magam, és érthetem amit hozzám szólnak. ezért vettem meg a Bulldózer csomagot is, és ehhez Ön a barátságos, ,bíztató szavaival és ambiciójával nagy segítségemre van. Köszönöm szépen tanár Úr! Remélem ,hogy visszatér az erőm és remekül fogom érezni magam,amikor már kicsit beszélni is fogok angolul. Hálás Üdvözletem Önnek!

  Válasz
 33. Tóth Attila

  Tisztelt Tanár Úr!
  78 éves vagyok. Rendelkezem a Buldózer I és II. kötettel. Remekül használható tankönyvek. A sok panel mondat igazi benyesése jól jön a külföldi kirándulásokon és egyéb helyzetekben. Köszönöm, hogy módom volt hozzájutni.
  Tóth Attila Veszprémből

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Attila!

   Örülök, hogy tetszik Önnek is.
   Nagyon sok munkaórám kellett ahhoz, hogy elkészüljön.

 34. Igen nehéz, mâskėnt mondjuk, máskènt irjuk.

  Köszönet mindenért. Szeretnék a csoda könyvböl tanulni, angolt. Tisztelője.

  Válasz
 35. Tolnai Jánosné

  Kedves András!
  Elég idős vagyok már, talán nem veszi rossz néven, hogy így szólítom. Nem tanulok könnyen nyelveket, de bevallom ez azért van, mert nem vagyok elég szorgalmas és kitartó. Megpróbálok ezen változtatni.
  De nem is erről szeretnék írni. Az unokám középiskolai felvételi előtt áll. Angolból lesz szóbeli. 8 éve tanul angolul és mégis nagyon fél a felvételitől. Mindent megért, de nem tud / nem mer/ megszólalni. Tudna adni néhány tanácsot miként készüljön fel rá? Nagyon megköszönöm, ha válaszol.
  Üdvözlettel: Tolnainé Erzsi

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Erzsi!

   Tanuljon meg a tankönyvéből szövegeket kívülről, és mondja fel sokszor, hangosan.
   Így hozzászokik ahhoz, hogy megszólal, beszél angolul.

  2. Kukucska Beáta

   Kedves András!

   Nagyon nehezen tanulok.Már 9 éve élek Németországban,és nagyon rosszul érzem emiatt magam.Annyira sok az idegen itt akik rosszul beszélnek,és akkor még a bajor nyelvjárás!Nagyon kevés időm van,mert sokat dolgozom,és kevest is tanulok.Igen rosszul érzem magam ettől!Amit tanulok,mintha kiesne a fejemből.
   Önnek viszont nagyon nagy siker ,hogy 5 nyelven is levizsgázott!Sok tanulással,és kitartó munkával persze!
   Gratulálok!

 36. Veres Erzsébet

  Kedves Tanár úr! Az a véleményem, hogy az előrehaladásunk csak rajtunk múlik. Ha betartanánk mindent, amit Ön ajánl , az eredménye is olyan lenne. A rendszeres gyakorlás, kemény munka, ráfordított idő meg kell hogy hozza a gyümölcsöket. Ha nem gyakorol, még a fiatal is elfelejti, nemhogy az idősebb elme. Én azért szeretnék megtanúlni angolul, mert mindenütt belebotlok az akadályba és leakarom küzdeni , pl utazáskor, külfödiekkel való találkozáskor, interneten, videók megértéséhez stb. Nagyon köszönöm a segítségét. Szerintem nagyon gyakorlatias és kiváló, én ajánlom mindenkinek, aki tényleg megakar tanúlni angolul.
  Szeretettel és tisztelettel Erzsébet

  Válasz
 37. Liptay János

  Oroszt tanultam általánosban. Úgynevezett nagyalakú betűkártyákat készítettem felhívásra, felkínálva a jó jegyet. A kártyákat egész évben felhasználták, jó jegyet nem kaptam, nem tudok annyit a nyelvből címszóval. Nem is csináltam többet semmit, majdnem meg is buktattak. Ettől függetlenül a szocialista országokban járva jól megtudtam értetni magamat az orosszal. Későbbiekben a műszaki tudományok felé orientálodtam, nem tudtam nyelveket tanulni tudományosan. Nem alakult ki az a bizonyos affinitás.

  Válasz
 38. Ildikó

  Kedves Neményi Úr!
  Ahhoz, hogy a régen tanult nyelvet most felfrissíthettem nagyon jó volt. Tetszett a fonetikus kiejtés megjelenítése is. Már sok mindent megértek és tudok is válaszolni ha kérdeznek, bár még gyakorolni kell, ami nem megy könnyen az idő miatt.
  Bár én a könyvet nem vettem meg, de ahhoz amit én szerettem volna elérni elég volt az e-mailben küldött lecke.
  Köszönettel

  Válasz
 39. Cs

  Nagyon nagyot csalódtam, hogy 20000 Ft-ért vettem öntől egy halom hasznavehetetlen papirt s 3 cd-t. Én ugy gondoltam, hogy lesznek benne német nyelvű leckék. Köszönöm szépen ez megtévesztés.

  Válasz
 40. Dr. Tollner Ferenc

  Kedves Neményi Úr!
  Nagyon gyors a tempó. Új leckét két naponta kellene küldeni. A mostanihoz minden nap foglalkozni kellene vele annyit, amihez nincs kedvem, így meg kárba vész az egész. Nem szeretném abba hagyni, de kénytelen leszek kinyomtatni, mert így nem jó, és megjegyzem, hogy az eredeti írás és a fonetikus kiejtés a legtöbb esetben oly mértékben nem egyezik ami ezzel a tempóval elsajátíthatatlan. Persze nem kérdés, ha csak a beszédre koncentrál.

  Válasz
 41. Hajagosné Kati

  Kedves András! Soha nem gondoltam volna, hogy én egyszer elkezdek idegen nyelvet tanulni. Nagyon sokat nyaralok Olaszországba, de egyszót sem tudok olaszul hála önnek már egykávét vagy egyásványvízet meg még néhány dolgot már tudnék rendelni magamnak. Remélem a nyaralásom során élvezni fogom az addig megszerzet nyelvtudásomat.
  Köszönöm :Hajagosné Kati!

  Válasz
 42. Polgár József

  Tisztelt tanár úr!
  Két és fél év tanulásra, 2X60 óra nyelvtanfolyamra volt szűkségem a német alapfokü nyelvvizsgához 1993-ban.
  Rigó utcában,48 fő vizsgázóból,12 főnek sikerült levizsgáznia,ebből 7fő /köztük én is/ minimál pontot értünk el. A vizsgázók életkora 14évestől,70 évesig volt. Rágondolok,még mindig a szemem előtt van,ahogyan vártuk,hogy kitüzzék a faliujságra a vizsga eredményt. Egy évig még tanultam,de a lustaság legyőzött.
  Lassan két éve tanulom az angolt, kedvtelésből,önállóan.Nekem tényleg a beszéd,a kommunikáció a fontos.
  Köszönet a támogató figyelméért.
  Tisztelettel:Polgár József

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Ezzel én is így voltam 1986- ban. Ott ültem, és vártam, hogy kitűzzék az eredményt a falra.

 43. Meszaros Tibor

  Tisztelt Nemenyi Ur! Mindent koszonok amit ertunk es nyelvtanulokert tesznek! Tibor

  Válasz
 44. Meszaros Tibor

  Tisztelt Nemenyi Ur! Nagyon igyekszem a nemet nyelvet megtanulni, de nem volt lehetosegem hogy megrendeljem a tankonyveket, mert nem tudtam megoldani a tankonyvek atveveset. Azon dolgozom hogy egy magyarorszagi cimet talaljak. Ha ez meglesz akkor megrendelem minda harom kotetet. Tisztelettel Meszaros Tibor Obecse / Szerbia

  Válasz
 45. Dombó Gizella

  Tisztelt Neményi Úr!
  Örülök, hogy ilyen kitartóan próbál mind több és több véleményt összegyűjteni, hogy ennek alapján a tananyagot még jobbá tegye.
  A leírtak alapján Ön is sokat kínlódott a nyelvtanulással, míg ideáig eljutott.
  Még aktívan dolgozom, 73 éves vagyok. Az első időszakot nehéznek találtam. Aztán változtattam. A lemezt többször meghallgatva, megpróbálom memorizálni a kiejtést, miközben a könyvet is nézem. Majd többször leírom az adott mondatokat, hogy mindkettő megmaradjon bennem. Az anyaggal lassan haladok., de úgy érzem így jó lesz.
  A könyvekkel nagyon meg vagyok elégedve, egyszerű, tagolt, jól áttekinthető.
  Köszönöm.
  Üdvözlettel:

  Dombó Gizella

  Válasz
 46. Márk

  Szerintem végre menni fog az angol ami
  ezelőtt nem volt erősségem nem a nyelv
  Volt a probléma hanem módszer semmi
  eredményt nem hozott

  Válasz
 47. Horváth Ferenc volt nagykanizsai lakos

  Kedves András!

  Én nagyon nehezen tanultam mindig nyelveket,de ha már pár kapcsolati szót tudtam bátran meg mertem-merek a mai napig szólalni,főleg németül.Nincsenek gátlásaim.

  Válasz