Milyen szinten akar tudni angolul? Alapfokon elég, vagy a felsőfokig meg sem áll?

Gondolkozott már azon, hogy mikor jár jobban, ha egy nyelvet tud felsőfokon, vagy ugyanannyi idő és energia ráfordításával inkább több nyelvet tanul meg alapfokon?

Ezt a kérdést elég sokan tesszük fel. Tanárom persze vérig sértődött a hozzáállásom miatt. Miután szorít az idő, sokszor választani kell. Egyértelmű válasz erre nincs. Például, jobb, ha megtanul angolul középfokon, vagy beéri a használhatónak nevezett nyelvtudással, alapfok környékén, és elkezd egy másik nyelvet is tanulni?

Mikor jár jobban? Sok érv szól mindkét változat mellett. Ha eljut a középfokú szintig, onnan már a felejtés is lassabb. Könnyebb szinten tartani nyelvtudását, például tud könyvet olvasni. Alapfokról hamar felejt, de hamar vissza is jön, amit egyszer már megtanult.

Egyértelmű, általános válasz nincs. Van, akinek több nyelvre van szüksége, de bőven elég az alapfok mindegyikből. Sőt, még sok is. Gondoljunk egy pincérre vagy egy szállodai valutapénztárosra. Jönnek angolok, németek, olaszok, franciák, spanyolok, oroszok, csehek, lengyelek, stb. Nagyon sokféle nemzet tagja megfordul egy étteremben vagy egy szállodában.

Aki ilyen, vagy ehhez hasonló munkakörben dolgozik, annak bizony sok nyelv minimális ismeretére van szüksége. A többségüknek kb. 15-20 mondat elég, de azt sok nyelven kell tudni. Étteremvezető barátom mesélte, hogy betanult öt mondatot, amit rengetegszer elmondott a vendégeknek. Emiatt nagyon folyékonyan mondta el mind az öt mondatát. A vendég meg azt hitte, tud a nyelvén, és kérdezett. Ekkor kiderült, hogy csak azt az öt mondatot tudja elmondani.

Mondjuk nem tartozik szorosan a dilemmához, de én sem értem, hogy aki a Balatonon éveken át csak nyaranta dolgozik, mert novembertől áprilisig sehol egy turista, az miért nem képes 10 év alatt megtanulni középfokig legalább angolul és németül. Amikor nyáron hasznát látná. Rejtély.

Nézzük a másik esetet, amikor valakinek a munka során inkább egy nyelv magasabb szintű ismeretére van szüksége. Például egy könyvelőnek, üzletembernek, kereskedőnek, mérnöknek, informatikusnak. Általában elég egy nyelv.

Általában igen, de ez okozza a bonyodalmakat.

A világ ugyanis változik. Az ötvenes években szinte tilos volt németül megszólalni. A hatvanas évek végétől kezdve a nyolcvanas évek közepéig azonban németül kellett tudnia annak, aki szállodában, idegenforgalomban vagy kereskedelemben dolgozott. Ma elsősorban angolul kell tudniuk.

Csak csendesen merem megemlíteni, hogy az Európai Unióban az alapfok alatt van még két szint, ami szintén nyelvtudást jelent. Az már megint magyar sajátosság, hogy nálunk ezt a két szintet államilag nem ismerik el.
Az unióban igen, kivéve minálunk. Az alapfok az B1, a középfok az B2.
De az A1 és A2 szintű nyelvtudásra miért mondjuk, hogy az semmi?
Érthetetlen.

Ha választanom kell, akkor én személy szerint a több nyelv ismeretére szavazok. Így az alapokat már lerakta, és ha nagyon kell, akkor majd megtanulja alaposabban.

És Ön? Ön hogy látja? Írja meg véleményét!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

41 hozzászólás a(z) “Milyen szinten akar tudni angolul? Alapfokon elég, vagy a felsőfokig meg sem áll?” bejegyzéshez

 1. Moonlight

  Csillus teljesen jol dontottel, hogy az angolra valtottal! De a „can you speak repeat please? tovabbra sem jo, mivel a speak es a repeat ugyan az a nyelvtani alak, targy, ha jol tudom, es a „can you” pedig a „tudsz…?” bevezeto kerdo alak, vagyis most „speak”- „beszelni”-t hasznalod, vagy a „repeat”-et? De ha meg a tanulas elejen vagy, sokkal konnyebb volna, ha azt mondanad, hogy : „Say again, please!”. A magyar nyelvben jobban berogzott a tegezodes es a magazas, az angolban meglepoen konnyebben mukodik ez. A nyelvtan nem az angol nyelv tanulasanak a legfobb eleme. Ha nyelvet akarsz tanulni, ismerned kell a nyelvtant, azert hogy pl. akar kerdeseket feltegyel, a hangsuly sokszor nem eleg. De a nyelvtant, vagyis a beszedhez szukseges elemeit tudnod kell ahhoz egy konyvbol, vagy tanitas soran, hogy egyaltalan ne csak sima szavak osszepakolasabol alljon az ugy egyebkent is hibas mondatod. De emellett a legfontosabb a helyes kiejtes. Az angolban szamtalan olyan hang van, ami a magyarban megkozelitoleg sem letezik, vagy ha megis, akkor pl., az egy magyarnak beszedhibas „posze” ember-, ertsd: „think”. Es nagyon sok szonak meg van a maga hangsulya, ami onalloan es mondatban is valtozhat. Ezutan fontos volna, hogy el tudd olvasni az irasokat. Erre kevesebbszer volna kenyszered kulfoldon tartozaskor, de ha nem tudsz olvasni angolul, akkor az angolodban folyamatos ur fog lenni. Legutolso sorban pedig jo volna, es elengedhetetlen, hogyha tudnal irni is angolul. Kulonben akar egy alap kerdesekkel teleirt urlapot se fogsz tudni kitolteni: first name:, given/ surname:, current address:, Title:, Nationality:, Country of birth:, DOB:, Relationship status:, Occupation:, Country of residence:, meg ilyesmik. Azert sok sikert a tanulashoz!

  Válasz
 2. csillus

  T.Tanár Úr!
  Azt is szeretném megkérdezni,h volt egy magyar tanárom,aki felmentetett általános iskola,5-8 oszt.a nyelvtanulás alól,mondván,előszőr tanuljam meg a magyart.elmondom h magyarbol 3-4 es voltam többnyire.igaz h nyelvtanbl néha 2 es is,de általánosságban 3 volt az átlagom.
  és ráadásul a német versek szavak,nagyon is könnyen maradtak a fejemben!!!
  A nyelvtan bonyulultsága végett lemondtam a hülye németről,és angolt tanulok most.
  volt olyan h megszolitott „idegen” emeber,angolul,és mivel a nyelvtannal voltam elfoglalva,eszembe se juttott az h megkérjem :Can you speak repeat please???
  h ismételje meg ,vagy mondja lassabban!!!!!!!!
  Leblokkoltam teljesen…
  azért vettem,vagyis rendeltem mega buldozert,h hátha ezzel továbbjutok,és esetleg egyszer talán külföldre is kijutok.Nem adom fel,de az ön könyvéből most megint kezdem a tanulást!!!!
  Mondatokban végre.
  sokmindenki mondta,h a nyelvtan nélkül nem ér semmit…
  én meg azt mondom,h egy 6 éves is nem tudja a nyelvtant,de beszél,és valamelik kisrác már tudja irnia nevét.lehet nem helyesen,de leirja!!

  Válasz
 3. Fülöp Beáta

  Szeretnék külföldre kijárni majd uh FELSŐFOK! Ki szeretnék jutni Londonba majd…(csak most a suli oda nem szervezz utat..potya)
  Bécsbe már jártam gyönyörű hely oda vissza fogok járni! Németország és London a cél nagy álom! De Franciaországba is szívesen elmennék sőt New York ááá vagy Ciprus. Imádok utazni itthon is – nagy világjáró leszek!
  Újságíró szerettem vna lenni de! erről az álmomról egyenlőre letettem elsőnek biztos munka utána hobbi..

  Válasz
 4. Kata

  Szeretnék a gyereknek segíteni,hogy megértsem amit tanulnak ,
  így ő is jobban megérti a feladatot,és jó ha én is tanulok ezzel.

  Válasz
 5. Kiss Lilla

  Szerintem meg az angolt bárhol, szinte bárki megérti, tehát inkább az angol felsőfokú szükséges a jó kommunikációhoz.

  Válasz
 6. vali

  Jó lenne egyszer már az angolt profi szinten elsajátítani, azt hiszem azzal meglennék egy időre. ….habár elég lehetetlennek tűnik

  Válasz
 7. Mobi

  Mivel imádok utazgatni,a német és francia nyelvet alap társalgási szinten megtanultam, bár nem tökéletesen, de megértetem magam és a válaszokat is értem. Az angollal egy kicsit más. Ahogy András írta, sokszor nekirugaszkodtam, mindig az elejéről, de nem sok sikerrel. Aztán elmentem Angliába, én elmondtam amit akartam, no már ezt is alig értették, de amit ők válaszoltak az nekem teljesen sötét volt. :) El is ment a kedvem az egésztől. Most megint nekikezdtem, mert mindkét gyerek és unokák Angliába költöztek, de ellentétben a két másik nyelvvel, nem sok jóra számítok :) Valami kis sikerélményre lenne szükség :)

  Válasz
 8. adrienne

  Ahány nyelv, annyi ember… Az itthoni középfokú nyelvvizsga követelmény-mánia teljesen tönkreteszi sok ember idegen nyelv iránt érzett kezdeti lelkesedését, elveszi a tanulásból fakadó sikerérzetet, legyen az akár, hogy a Körúton sikerült egy külföldit útbaigazítani (amitől sokan félnek…)

  Minél több nyelv, akár csak hobbiból, s nem kényszerből. De az angol tényleg vezet!

  Válasz
 9. kovács irén

  Szerintem több nyelvet érdemes alapfokon megtanulni ezt szeretném én is :)

  Válasz
 10. Helga

  Én úgy gondolom, hogy amíg nem tudok tökéletesen (nem valószínű, hogy ez valaha bekövetkezik) angolul, addig nem állok neki más nyelvet tanulni. Az angollal a világon szinte mindenhol el lehet boldogulni. Amúgy németből van középfokúm de semmi hasznát nem veszem. Sziasztok

  Válasz
 11. Julika

  Hálás vagyok a fenti tapasztalatokért, gondolatokért. Annál inkább, mert közel vagyok az 5. x-hez, s elhatároztam, hogy megcsinálom az alapfokot minimum. Két évet hagytam ki a csoportos tanulás után, azóta önállóan tanulok, CD-t és zenét hallhatok. Vettem egy nagy levegőt, remélem lesz elég erőm, kitartásom és eszem is az eredményes tanuláshoz. Ebben a korban lassabban megy a tanulás, de András és a cikkek kitartásra ösztönöznek, valamint a külföldön adódó sikerélményeim….Sziasztok :)

  Válasz
 12. Alb Gabi

  Kedves András!
  Mindig örömmel olvasom az újabb és újabb felvetéseit a témában és köszönöm, hogy lelkesít minket nyelvtanulókat.
  Úgy látom, hogy ezt már megszavaztuk: Több nyelvet alapfokon!
  Annál is inkább így gondolom, mert azt fedeztem fel, hogy a nyelvek segítik egymást. Nagyon sok hasonlóságot vélek felfedezni, így pl. angol „here” vagy német „hier” vagy az angol „excuse me” vagy francia „excusez-moi” vagy olasz „mi scusi”. Én legalábbis így gondolom, hogy valamilyen féle hasonlóság mindig van közöttük. Megvettem az angol, olasz, német, francia, spanyol alapfokú DVD-ket és szórakozásból a szóteszteket kitöltve mindig jó eredményeket értem el, pedig csak az angolt és németet ismerem közelebbről, na meg régről az oroszt.
  Ha valamelyikből kell majd felsőbb fok is, akkor majd azt is megcsináljuk, ha a szükség úgy kívánja.

  Válasz
 13. Gaby

  Szerintem is mindenképpen tobb nyelv alapfokon,amit több helyzetben tud hasznosítani az ember

  Válasz
 14. Neményi András

  @Adri

  Az archívumot is olvassák. Legalábbis azok alapján, hogy a legrégebbi bejegyzésekhez ís születnek friss hozzászólások, én erre a következtetésre jutottam:))

  Válasz
 15. Adri

  @Neményi András

  A kínai nyelvvel alapvetően az a baj, hogy a japánnal ellentétben itt nincsenek „szótagjelek” amivel adott esetben le lehet írni egy szót, ha a kanji (írásjel, szót, fogalmat jelöl) nem jutna eszünkbe. A kínaiban ilyen nincs, vagy le tudsz írni egy szót, vagy nem és tényleg egy-egy vonásin múlik a jelentése (most hirtelen japán példa, de a kínai is hasonló, csak bonyolultabb: 石 – kő és 右 – jobb). Egy kínai sem ismeri a nyelve összes írásjelét, mert egy élet kevés a megtanulásához. Újságot is úgy olvasnak, hogy van írásjel, amit nem is ismernek. Azt javaslom, hogy aki feltétlenül kínaiul akar tanulni, az elégedjen meg a beszédtudással, ill. néhány (kb 100) írásjel ismeretével (mind a sokezret úgy se tudja megjegyezni, fölösleges időhúzás a beszédtanulás helyett).

  Bocsánat, hogy elkanyarodtam az angoltól, de gondoltam megjegyzem, mert ismerem ezt a nyelvet is, hiába, japánnal együtt jár…

  Még néhány gondolat a nyelvtanulásról, a nyelvtan túlzott erőltetéséről:
  Mostanában, ha elkezdek nyelvet tanulni, azt az elvet alkalmazom, amit egy kisgyerek. Miért? Mert az anyanyelvet is mindenki úgy tanulta: szavak -> szókapcsolatok/kifejezések -> tőmondatok -> mondatok -> kisebb nagyobb szövegek
  Ezután jön a nyelvtan, a dolgok miértje, hiszen a kisgyerek se kérdezi, hogy miért „én csinálom” és miért nem „én csinálod”, egyszerűen hozzászokik, hogy úgy mondja és kész. A nyelvtant finomítani ráér később, mikor már nagyjából ismeri az alap szavakat, kifejezéseket, el tud mondani egy értelmes mondatot. Nekem eddig bevált. (Azért ide írtam, mert az archívumot szerintem már nem sokan olvassák)

  Válasz
 16. Andrea

  Kedves András!
  Én azt tapaszal, hogy jobb két nyelv ismerete, alapszínen,mint
  egy felső szinten. Eztarra alapozom, hogy németetül csak konha nyelven tudta mindig mert nem tanultam,csak azt tudtam,amit anémet vendégegtő rámragadt, és ne féltem használni, ne foglakoztam vele, mekkorra szamárságot mondhatokm pördött a nyelvem, nem feszélyeztem magam
  Sajnos 5 évvelezelőtt súlyos betegségen estem estem át,de mégis,amit 18 évvel ezelött sikerült angolul megtanulni a beegségem ellenére visszajött,azóta már többször beszélgettem született angolokkal, akik csodálkoztak milyen jól beszélek, még annak ellenére is ,hogy mikor tanultam é mmi történt velem
  Ezért az avéleményem, hogy jobb kétlábon állni

  Válasz
 17. Marica

  Mivel a vendéglátásban dolgozom, nekem is az az elvem, hogy inkább több nyelv – minimális szinten. Legalább 3 nyelvre van – lenne – szükségem a jelenlegi munkahelyemen; angol, német illetve olasz, legalább alapfok, hiszen sok vendégnek sokféle problémája szokott lenni. De ha munkahelyet szeretnék váltani, még ha „csak” titkárnőnek mennék, szükségem lenne legalább egy felsőfokú nyelvtudásra.

  Válasz
 18. Brosig János

  Olyanom van, hogy számítástechnikával bíbelődöm, és a leírt szövegeket valamennyire tudom értékelni, de beszélni, azt nem,
  még az A1 fokon sem. Szerintem….. Az alapfok elegendő számomra.

  Válasz
 19. Neményi András

  Mindkét félnek igaza van.
  A dilemmára azonban nem látom a megoldást, ugyanis:

  Ha csak angolul tud, és az álláshoz a német is kell, (vagy német tudással előnyben), akkor egy barátom tudna mesélni, hány esetben találták szakmailag megfelelőnek, de nem vették fel a német miatt, mert az is kellett volna…

  Egy nyelvet középfok felett kell tudni, ami az angol esetében érthető, és egyetértek azokkal, akik szerint szakmai cikkeket olvasni, stb., ahhoz bizony legalább középfok kell.

  Viszont előbb- utóbb el kell kezdeni egy másik nyelvet is megtanulni valamilyen szinten, mindegy, hogy olasz vagy francia vagy akár orosz. Sokszor előnyös a minimális ismeretük, és hátrány, ha nem megy. Emlékszem nagynénémre, Milánóban nem kapott villamosjegyet, amíg segítségére nem siettem. Hiába, az olaszoknál sem beszél mindenki angolul, mint Skandináviában vagy Hollandiában.

  Na, és itt jön az időtényező:
  találja ki, hogy 10-15-20 évvel később melyik nyelvre lesz szüksége, és annak álljon neki az angol mellett. Vagy helyette, ha az angol valmennyire már megy.

  Ha arra kíváncsi, melyik lesz az a nyelv, amit 20 év múlva rengetegen beszélnek, akkor szerintem: KÍNAI.

  És amíg angolul kb. 1 év alatt meg lehet tanulni a középfokig, addig a kínaiban ezt a szintet kb. 6 év alatt lehet elérni. Ezt olyan ismerősöm mondta, aki beszélt oroszul és kínaiul is.

  Úgyhogy kedves fiatalok, a számítógépes játékokra szánt időből célszerű egy kicsit lecsippenteni a nyelvek javára!

  Válasz
 20. Adri

  A túlnyomó többséghez hasonlóan én is több nyelv párti vagyok. Az iskolában 10 évig tanultam a németet, mert annak idején apám azt mondta, jobban járok vele, és utána az angol könnyebb lesz… Egyik fele igaz is volt, az angol szinte tapad rám, viszont arra rájöttem, hogy a környező országokban csak Ausztriában lehet biztosan megértetni magam németül. A többiek inkább az angolt beszélik, ezért úgy döntöttem, németből megcsinálom a középfokút, és utána sokkal több időt szánok a többi nyelvre, amit tanulok, (spanyol, orosz, japán) de főleg az angolra. Egyébként terveim közt szerepel még néhány nyelv, például francia, szlovák, olasz, esetleg kínai, de az utóbbi csak beszéd szinten (egyelőre). Az eddig tanultak szinten tartásában sokat segítenek a könyvek, filmek, képregények, sorozatok stb.
  Üdv

  Válasz
 21. Endre

  kedves András!
  Szerintem sokkal jobb ha az ember egy nyelvet beszél de azt közép,vagy felsőfokú szinten.Semmi értelmét nem látom annak ,h öt,hat mondatot bemagoljon az ember és ha kérdeznek valamit nem tudunk válaszolni.Természetesen az nem rossz ha pl külföldön nyaralunk és tudunk kérni egy pohár sört egy vendéglőben az adott ország nyelvén, de azt én nem nevezném nyelvtudásnak.

  üdv:Endre

  Válasz
 22. Sipos Monika

  Kedves András!
  Nagyon feldobott a leveled, mert ha valóban számít az A1 és A2, rájöttem, hogy négy nyelven „gagyogok”./Német orosz, olasz, angol./
  Viccet félretéve, Londonban voltam a lányommal, akinek felsőfokú nyelvvizsgája van pl. angolból is és persze nem szólalt meg sehol, hagy kínlódjak. /Hálás vagyok neki, és nektek!/ Rájöttem, hogy még ez a kevéske tudás is milyen sokat számít. Boldog voltam, hogy egyre jobban értem őket, tudok útbaigazítást kérni, enni, inni, csevegni.
  A mostani fiataloknak ez már valószínű viccesen hangzik, de az én középiskolás koromban egész más volt a nyelvoktatás. Évekig tanultunk egy nyelvet és egy pohár vizet alig tudtunk kérni.
  Örülök, hogy rászántam magam az angol tanulásra és remélem ezt már nem is felejtem el annyira /TV.könyvek újság stb./ mint az eddig tanultakat. Ha időm és energiám engedi, folytatni szeretném! Köszönöm

  Válasz
 23. István

  Én magam több nyelv párti vagyok, lennék, de sajnos pont abban a korszakban jártam iskolába, mikor az orosz volt a KÖTELEZÖ, természetesen ezért senki sem szerette, viszont nem volt tanulható más idegen nyelv, csak a párt vonalon dolgozó szülök gyerekének. Aztán gyorsan elrepültek az évek, nem is volt szükségem idegen nyelvre, viszont most nagyon kellene, én igy bizony keményen küzdök a tanulással. Nagyon bizom benne, hogy ez a módszer segit, mert az eddig kiprobált tanfolyami dolgok, nem értek semmit. Én kitartó vagyok!!!

  Válasz
 24. Veronika

  Szerintem egy világnyelvet ma már mindenkinek tudnia kell legalább középfokon. Jópár éve még előny volt egy-egy munkánál, ha tudott valaki idegen nyelvet, ma viszont már a legtöbb helyen elvárják, anélkül fel sem veszik. Ha még több nyelvet tudunk, az még jobb. Ha csak egy kicsit beszélünk egy második vagy harmadik nyelvet is, könnyebben tudunk kapcsolatot teremteni külföndön vagy a hozzánk látogatókkal. Igazából a legtöbb kisvárosban az angol, esetleg német nyelven kívül mást nem lehet tanulni csoportosan (megfizethető áron), a magántanárokat pedig nem mindenki tudja megfizetni. Én az angolt tanfolyamon tanultam, eljutottam a középfokú nyelvvizsgáig 2 év alatt, azóta vigyázok, nehogy elfelejtsem. Olvasok, filmeket angolul nézek, viszont beszélni csak nyáron pár hétig van lehetőségem. A munkámhoz időnként szükség van az oroszra, ehhez viszont nálunk nincs tanfolyam, az általános iskolai 4 év tanulásra támaszkodva magam tanultam és elég jól tudom használni (nyelvvizsgázni azért nem mernék belőle). A franciát is elkezdtem, viszont hamar feladtam, tanár nélkül nem ment, túl nehéznek találtam a nyelvtant, azonkívül ahány kazettába, cd-be belehallgattam, ugyanazokat a szavakat másképp ejtették ki. De már eldöntöttem, folytatni fogom. Gondolkodom a spanyol nyelven is, hátha hosszú téli estéken lesz rá időm. Vagyis egy nyelv kell legalább középfokon, és ha lehetőség van rá, akkor tanuljunk még másokat alapfokon, aztán lehet, hogy úgy megszeretjük, hogy meg sem állunk az alapoknál.

  Válasz
 25. Kovács Fruzsina

  Én azt szeretném mondani, hogy imádom a segítő gondolataidat. Mindig felpofozz az apátiából és összeráz, amikor elolvasom. Elég jól beszélek angolul, angolok mondták, hogy fantasztikus az angolom és nem rég újra elkezdtem olaszul tanulni. Már másodjára csak elkezdem és abbamarad. Mert sajnos nincs előttem konkrét cél ezzel a nyelvvel, csak egész egyszerűen érzem, hogy gazdagabb lennék tőle. Egy másik oldalát is megismerném a személyiségemnek, és mert csak úgy tetszik. Na most, mióta hazajöttem Angliából azóta enyhén szólva nem találom a helyem és az angol tudást szinten tartani sem feltétlenül szórakoztató. Mert kint angolul éltem, itt meg legfeljebb elmehetek egy angolul beszélő társaságba egyszer egy héten, nézhetek filmet, vagy beszélhetek magamba angolul a zuhany alatt. De az nem ugyanaz, mint angolokkal dolgozni, török fiúba szeretni bele, francia, lengyel, kóreai, német, szlovák, arab emberekkel barátságot vagy ismerősi viszont ápolni. Na mindegy. Köszönöm a cikket. Igyekszem megtartani a tudásom amennyire tudom és folytatni az olaszt is, már csak azért is, mert ha egy kicsit magamba nézek, onnantól már tuti biztos vagyok benne, hogy nekem szükségem van erre. Arra, hogy más nyelveken is gondolkozzak, beszéljek meg úgy ámblokk. Puszi.

  Válasz
 26. Dékány Sándor

  Évtizedekig foglalkoztam angollal kisebb-nagyobb megszakításokkal,de most az elmúlt évben jutottam el odáig, hogy egyszerűbb könyveket, regényeket is olvasok. Ez lelkesít, ösztönöz a további tanulásra fejlesztésre. Számomra fontosabb egy nyelv minél tökéletesebb ismerete, mert így tudok minél jobban belelátni egy adott ország kultúrájába. Az angol nyelvű szakmai anyagok olvasása, megértése sem hátrány. Ezt pedig alapfokon nem lehet művelni.

  Válasz
 27. Hajdan Valéria

  Szerintem, alapfokon elég megtanulni, ha nincs különösebb célunk az idegen nyelvvel.

  Válasz
 28. Andi

  Szerintem az angol kicsit magasabban, mint középfok. Majd a német alapfok és középfok között valahol. Ha marad még energiánk jöhet más is ‘nyaralási szintig’.

  Válasz
 29. Neményi András

  Igen, látom, hogy sokan azt gondoljuk, hogy több nyelvből az alapfokkal jobban járunk, mit egy középfokkal.
  Az iskolai oktatás meg pont az ellenkezőjét akarja.
  A nyelvtant akarják megtanítani leginkább, és olyan szinten, ahogy az a középfokhoz kell.

  Válasz
 30. Orsolya

  Angolul és németül nem érdemes megállni a középfok alatt és sokat kell gyakorolni, de mellé minél több nyelvet érdemes legalább „nyaralási szinten” elsajátítani. Én most kezdem a franciát a spanyol mellé, de tervezem a horvátot vagy szlovákot is, mert oda is sokat járunk.

  Válasz
 31. stu

  Szerintem a legjobb lenne felsőfokon megtanulni az összes nyelvet rövid idő alatt. Ezt felbonthatjuk három részre, mint ahogy a kocsmai táblán is látható.
  – felsőfokon
  – minden nyelvet
  – rövid idő alatt

  ezek közül kettőt lehet választani :)

  Válasz
 32. Chikány Ágnes

  Kedves András!
  Eggyet értek! Szerintem is inkább több nyelv alapfokon!

  Üdvözlettel:Ágnes

  Válasz
 33. Ifjú Mária

  Kedves András!

  Levelére válaszolva szerintem nagyon jó, ha inkább több nyelven alapfokú nyelvtudással rendelkezünk, mint egyetlen nyelven felsőfokon.Mert szerintem minél több nyelven tud egy kicsit valaki, annál könnyebben tanulja meg a többit majd alaposabban.

  Válasz
 34. Juhász Ilona

  szerintem jó ha több nyelvet ismer valaki, de azért egy jó középszint alatt nem érdemes abbahagyni a már tanult nyelvet. ez a saját tapasztalatom. Németből középfoku nyelvvizsgám van, kb az angollal is ott tartok, és most szeretnék oroszul tanulni, de még az angolt kicsit erősitem előtte.

  Válasz