Úgy érzi, nem halad?

Sokszor csak nem érezzük, hogy haladunk. De van olyan is, hogy tényleg nem jutunk előrébb. Honnan lehet tudni, melyik állítás igaz ránk?

Múltkor egy kedves olvasóm azt kérdezte, hogy mit tanácsolok, mert ő már egy éve tanul heti egy órában, de nem mer elmenni vizsgázni. Őszintén válaszoltam neki, hogy heti 1*1 órában azért nem halad, mert nem lehet. Még a szinten tartáshoz is legalább heti 1*3 óra szükséges. Neki akkor sincs rá több ideje, volt a válasz.

Számoljunk egy kicsit: heti egy óra öt éven át, az ugyanannyi idő és pénzbefektetés, mint heti öt óra egy év alatt. Akkor legyen heti két alkalom, és alkalmanként két óra. Ez így csak heti négy óra, de egy év alatt sokkal többet ér vele, mint öt év alatt a heti egy órával, pedig ha összeszámoljuk, utóbbi esetben 20 százalékkal több időt fordít tanulásra. Az eredménye mégis lényegesen kevesebb.

Ez az összefüggés, ha nem szimpatikus, akkor is igaz.

Hiába magyarázza meg, hogy nincs rá több ideje. Ez pénzkidobás és időpocsékolás. Persze, hogy pár év után elmegy a kedve a nyelvtanulástól, ha azt nézi, hogy már három éve tanul, és alig tud valamit. A heti egy óra tanulásnak kb. ez az eredménye.

Jó esetben is csak 52 óra egy év alatt, ha egy óra sem marad el lemondás vagy bármi más miatt. Egy intenzív tanfolyamon hetente 10 – 25 órát is tanulnak, vagyis 2-3 hét alatt vesznek át annyit, mint a fenti esetben egy év alatt. Úgy persze már érzik a hatását, sajnos nemcsak az eredményeket, hanem az intenzív tanulással járó fáradságot is.

Na de mekkora sikerélményt jelent? Hatalmasat. Ez kárpótolja az embert. Heti 1 órában, egy-két év tanulás után nem sok sikerélményben van részünk. Hasonló példa a negyvenes korosztály orosztudása. Az alacsony óraszám mellett lehetetlen volt megtanulni oroszul. Még azoknak sem sikerült, akik akartak. Heti 2 vagy 3 órában csak szinten tartás lehetséges, emiatt nyolc év tanulás után kb. ugyanott tartottunk, ahol már egy év után. Igaz?

Írja meg véleményét!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

30 hozzászólás a(z) “Úgy érzi, nem halad?” bejegyzéshez

 1. Neményi András

  Mit javasolnäl az Angol idök könyebben megtanuläsähoz!

  A nemetet nem lehet összekeverni az angollal?

  A francia tanuläshoz mit javasolsz az iräs-olvasäs könyebben megtanuläsähoz?

  ——————————————————————————————–

  Az angol igeidőket egyesével kell megtanulni használni, nem ömlesztve, egyszerre.

  A németet össze lehet keverni az angollal, de nem mindenki keveri össze. Minden nyelvet össze lehet keverni. Minél többet tanul, annál jobban kerül minden a helyére.

  A francia tanulásához: egyszerre kell hallgatni ÉS olvasni.

  Válasz
 2. Bancov Marta

  Mit javasolnäl az Angol idök könyebben megtanuläsähoz!

  A nemetet nem lehet összekeverni az angollal?

  A francia tanuläshoz mit javasolsz az iräs-olvasäs könyebben megtanuläsähoz?

  Válasz
 3. Gáspár Gabriella

  Nem tudok egyáltalán angolul.
  Társalkodási, és megértési szintre szeretnék eljutni augusztus
  végéig.

  Válasz
 4. Bartháné Ibolya

  Kedves András! Nem járok nyelviskolába.Önszorgalomból tanulok,hogy a rokonaimmal valamilyen szinten beszélgetni tudjak.A gyerekek Elo oktató könyveiből tanulok.Elég jónak tartom.Sajnos zenét is hallgatok de még nem értek szinte semmit.András nagy várakozással olvasom tanácsait,amit köszönök szépen.Ön szerint milyen könyvből tanulhatnék hatékonyabban? A férjem azt mondja 64 évesen már úgy sem lehet megtanúlni.Igaz ez? Na én mégis megpróbálom.Segitségét köszönöm. Üdv.Ibolya

  Válasz
 5. northwest

  Sziasztok!
  Én 16 évig tanultam németet, ebből négyet az angollal párhuzamosn. majd a némettel felhagytam (egyszerűen képtelen voltam a legcsekélyebb érdeklődést felkelteni magamban a német nyelv iránt), de az angolt viszont megkedveltem.

  Olyannyira megkedveltem az angolt, hogy 4 év gimnáziumi félgőz (csak a leckék, bukás elkerülése, puskázás, stb…), 3 év szünet után a diplomám miatt, főiskolásként kezdtem el újra angolozni, magántnaárnál. 2-3 év tanulás után összejött a középfokú C, elsőre!

  Aztán négy év szünet után most újrakezdem, de már nem sürget semmi külső tényező, hanem egyszerűen boldogulni szeretnék a munkaerőpiacon, a jelenleginél jobb állást remélve. A jobb állásokhoz pedig az angol egyre megkerülhetetlenebb.

  És most ott tartok, hogy élvezem a szófordulatok sajátosságait, meg hasonlók.

  A nyelvvizsgámon egy feladatrésznél voltak nehézségeim (és most is): a hallott szöveg megértésénél.
  Erre azt találtam ki, hogy keresek egy tankönyvi „listening” feladatot, aminek megvan az írott változata a segédkönyvben. Hallgatom-olvasom-hallgatom-olvasom…5x-6x.
  Aztán lefordítom, és végül szó szerint bemagolom.

  Utána tovább a következőre…
  Később jöhetnek az angol nyelvű filmek, angol felirattal, aztán felirat nélkül…De ehhez kell a tankönyvi egyszerű alapozás.

  Olvasásnál pedig angol nyelvű könyv (pl. Coelho angolra fordítva), egynyelvű szótárral a másik kezemben.
  De olvasásnál kezdetnek nagyon sokat dob az önbizalmon egy 4-5-ös fokozatú „easy reader” könyv is.

  Viszont ha az ember évek óta nem tanult semmit, akkor készüljön fel, hogy az elején nagyon pocsék hatékonysággal tud előre haladni. Nem szabad elveszíteni a kedvet. Kitartással egyre hatékonyabb lesz a tanulás.

  És az is igaz, hogy a tanár csak irányt mutat, ellenőriz (ehhez tényleg elég a heti 1-1,5 nyelvóra, magántanárnál mondjuk), de a kűzdelem teljesen az enyém: így a siker is!

  Válasz
 6. Fülöp Beáta

  Visszafele fejlődtem….9.be refi…félév 5 év vége 3 ! ehhez is tehetség kell így lerontani..nekem ment!
  10.be új suli félév 5 év vége 5
  11.be félév 4 vagy 5 már nem tudom év vége 4
  most 12. eddig 1,2,1,5 :( de még nem bukok addig a jó nekem.
  Jó h tudok nagyjából beszélni meg szorgalmas vok néha és vállalom a feladatokat!

  Válasz
 7. Neményi András

  @Vajda Attila – Kedves Attila!

  Ismerem a módszert, de ez még nem jelent semmit.
  Nem az én véleményem számít, hanem az, hogy Ön hogy halad ezzel a módszerrel?

  Amennyiben tudása, szókincse bővül, egyre bátrabban beszél és egyre több mindent el tud mondani, akkor jó módszer.

  Válasz
 8. Vajda Attila

  Kedves András!

  Én 46 évesen az idén kezdtem el tanulni az angolt. Most érett meg bennem komolyan az elhatározás, hogy beszéljek más nyelveken is. (Bevallom mostanság egyre nagyobb hiányát is éreztem, hogy nem tudok kommunikálni más nyelveken.)
  Az egyik ismerősöm a Taxus Learning módszert ajánlotta, mondván, hogy az nem magolós, és megtanít az idegen nyelven gondolkodni. Felnéztem a honlapra, az ígéretek nagyon csábítóak, de belenézve a tananyagba a mondatok magyar értelmezése elég ijesztő.
  Az lenne a kérdésem, ismeri-e ezt a módszert, és ha igen, mi a véleménye róla?

  Köszönettel,
  Attila

  Válasz
 9. Bernadette

  Sziasztok!En a mult nyaron tanultam masfel honapig 2*2 orat jartam egy heten es indulasbol csak annyit tudtam hogy hogy hivnak? meg ilyenek. Ez ido alatt sikerult a nyelvtant megtanulnom es magamtol irtam amr fogalmazasokat igaz hogy hibakkal. De mar ha olvastam meseket akkor ertettem oket, igaz meg mindig voltak szavak amelyek ismeretlenek voltak. De ugy ereztem, hogy ujabb szintre leptem. Sajnos azota nem hasnzaltam az angolt nem volt akivel beszelnem, orak alatt nem mertem megszolalni, hogy nehogy hulyeseget mondjak. Egyszeruen elfelejtettem a dolgokat, es ezert ujra es ujra kell kezdenem az angolt, de mar probalkoztam filmel, hogy ujra tanuljam amit leirtam. Sajna nem juttam elobre. Remelem, hogy ezekkel a levelekkel sikerul ujra, ami a tavaj.

  Válasz
 10. Andi

  @B. Tünde – erről az is eszembe jutott, hogy nem is kell mindig feltétlenül „áldozatot hozni”, ha van lehetőség pl. célnyelven tv-t nézni (vagy eredeti nyelven filmet nézni, lehetőleg magyar felirat se legyen alatta), vagy ha a hobbydat meg tudod ragadni az adott nyelven. Én pl. a kézművességhez jó ideje már lehetőleg „célnyelven” keresek anyagot a neten. Pedig biztos megtalálnám magyarul is. :) Még ha nem is biztos, hogy a nyelvvizsgán épp erre a szókincsre lesz szükség: semmi nem ér fel azzal, hogy örömöt, gyönyörűséget jelentsen a nyelvtanulás – ne érezzem kínlódásnak, lemondásnak. Persze, egyet értek veled abban is, hogy KELL áldozatot hozni, anélkül nem megy. Ahogy az önfegyelem is fontos. Mindezek is erőt adnak a tanuláshoz. – És még egy fontos: el ne felejtsétek jutalmazni _saját magatokat_ a kisebb-nagyobb rész- vagy egész sikerek után! :)

  Válasz
 11. B. Tünde

  Sziasztok!

  Én egész életemben csak angolt tanultam már általános iskolás korom óta. Soha nem jutottam semmire. Mindig azt hittem én nem fogok megtanulni angolul. Most 7 hónapja járok egy nagyon szuper tanárhoz hetente 1x, de itthon minden szabadidőmet próbálok tanulással tölteni. Nem mindig könnyű, mivel két gyermekem van és a kicsi még csak 8 hónapos. Néha úgy alszom el, hogy közben angolul próbálok magamban beszélni. Ha nem tudom a napirendbe a tanulást beilleszteni, akkor az esti lefektetés után még nézegetem kicsit az angolt. Rájöttem, hogy minden csak elhatározás kérdése, ha tényleg meg akarok tanulni angolul, akkor fel kell áldoznom a tv nézést, vagy a hobbit. Ha minden jól megy év végén, vagy jövő év elején elmehetek középfokú nyelvvizsgára. Mostmár látom a végét, és az mégtöbb erőt a tanulásban.

  Válasz
 12. Balázs Róbert

  @Horváth Sarolta
  szia ha tudnál nekem küldeni weboldalakat az jó lenne én is nézem folyamatosan de sajnos nem sok sikerrel.Szóval ha tudnál bármilyen webcimet szivesen fogadnám üdv roby

  Válasz
 13. Gruberné T. Angéla

  Sziasztok!
  Én is rájöttem, hogy a „nincs időm”, csak jó kifogás. Igazából arra van időnk amire akarjuk, hogy legyen. Sajnos nekem is volt egy komoly mélypontom (sikertelen középfokú nyelvvizsga), amiből most tavaszra tudtam kilábalni. Most, hogy élvezetesebbé tegyem a tanulást elkezdtem könyvet olvasni célnyelven. Mivel szeretek olvasni így könyebben rászánom magam a „tanulásra” is. Valahogy a szavakat is könyebben meg tudom jegyezni így, mint magolással. A tanári segítséget pedig a beszélgetésre fogom igénybe venni. Így van aki kijavít és gyakorolhatom az élő beszédet.

  Válasz
 14. Ifjú Mária

  Én sem haladok előre, főleg a beszédkészségem nem fejlődött 3 év alatt sem. Nem találom a megfelelő kifejezéseket, hogyan is kezdjem el megfogalmazni a mondanivalóm.Könnyebb volt mindig is az írásbeli angolról-magyarra történő fordítás. Talán egy sokkal jobb „tanítói”nyelvkönyv kellene?Olyan, mint pld. amit a középiskolákban használatosak?Kiszámíthatatlan munkaidőbeosztásom miatt lakóhelyemen nincs lehetőségem nyelvtanfolyamra járni.

  Válasz
 15. Sipos Monika

  Sziasztok!
  Egyetértek Andrással és a hozzászólók egy részével, hogy legjobb a mindennapi, akár kevés tanulás. Régen én is így tettem.
  Most sajnos ellenpélda vagyok, mert az életem úgy alakult, hogy egy időre abba kellett hagynom az angol tanulást. Próbáltam egyedül kínlódni, de aztán beleuntam. Mondhatnám azt is, hogy nem volt időm./Ami részben igaz is./
  Rohamosan felejtek!!! Ne utánozzon senki!
  Remélem hamarosan enyhülnek a rám nehezedő terhek és folytathatom!

  Válasz
 16. Neményi András

  @Szilva
  Ha valaki nem ér rá, akkor csak az a kérdés, hogy miért nem ér rá.
  A leginkább azért, mert nem akar megtanulni.

  Válasz
 17. Szilva

  Érdekes… Elgondolkodtam…
  A „nem érek rá” mindig hasznos kifogás, de kifogás. Megéri jobban ráérni, mint nem. Köszönöm!

  Válasz
 18. Andi

  @Kulcsár Ágnes – _foglalkozni kell vele_. :) Folyamatosan, minden nap, változatos formákban. Amikor a legutóbbi nyelvvizsgára készültem, szinte az összes napi tevékenységemet megfogalmaztam magamban olaszul: a háztartás dolgait, a munkámat, a közlekedést – az egész napom csupa „szituációs gyakorlat” volt. Bár ezt hosszú távon nem bírnám, belegolyóznék – hiszen Magyarországon élek, itt a magyar anyanyelvemre van szükség. Sacival egyet értek: a tanár segíteni tud, de a többi rajtam múlik. És a jó tanár át is lendít a mélyponton, amikor úgy érzem: elakadtam, nem megy tovább.

  Válasz
 19. Horváth Sarolta

  Én magam tanulok, nem találtam még megfelelő tanárt, igaz van némi alapom. Kezdőként nagyon nehéz lenne. Szerintem a tudás nem a tanártól függ, hanem saját magadtól. Kutakodni kell az interneten, rengeteg ingyenes weboldal van, ismerek olyan oldalt is, ahol le lehet tölteni angol könyveket. Vannak angol filmek, nyelvtani gyakorlatok. Igaz nekem a munkámhoz is kell az angol, bár nem kapok elég visszajelzést a tudásomról, ehhez keresek tanárt. A tanár csak segíteni tud a fejlődésedben, az irányt neked kell megszabni, ezt kellene megtanulni. Az iskolában mindenki tanárfüggő lesz, semmi önállóság nem marad bennünk. Ez csak az én véleményem, nem biztos, hogy minden esetben igaz.

  Válasz
 20. Alb Gabi

  Én azt gondolom, hogy inkább mindennap keveset tanulok, mint egyszer egy héten többet, azért hogy szinten tartsam a nyelvtudásomat. De ha szórakoztatóvá tudjuk tenni, akkor mindennap lehet sokat is. Nekem működik pedig már rég elmúltam 20. Sokféleképpen tanulok nyelveket, így például Interneten több csatornán, pl. livemocha (ingyen), interspeakers levelező társakkal, Szalai Nóri- féle ötpercangol.hu stb. Skype-on, kocsiban nyelvlecke hallgatás Cd-n. Szóval jó az, ha kreatívak tudunk lenni a nyelvtanulásban, mert akkor nem unalmas, hanem szórakoztató.
  Mivel vannak külföldi levelező társaim, így mindennap kell fogalmaznom leveleket. Eleinte elég lassan ment, ez volt 8 hónapja és már egészen gyorsan megfogalmazom a leveleimet, a kapott levelekhez már nem is kell szótár.

  Válasz
 21. Panni

  Harmadszor kezdem újra az angolt, ill. járok kezdő csoportba, de nem jutok tovább a Hogy hívnak? Hogy vagy? kérdéseknél. Németet 15 éve tanultam, de ha szükséges idegen nyelven megszólalnom, csak a német szavak jutnak eszembe.

  Válasz
 22. Andi

  az a tapasztalatom, hogy „minden percet” ki lehet (és kell is) használni, ha észlelni akarom a haladást: újságokat veszek, azt olvasom a vonaton, tömegközlekedésen (aki azzal közlekedik), ha kocsival, akkor vezetés közben lehet az adott nyelvi szövegeket vagy zenét hallgatni, odafigyelni sem kell, akkor is hat – én biciklivel járok, közben fülessel hallgatok szövegeket és zenét. Ha neten vagyok, webrádió megy a munka alatt aláfestésnek. Itthon minden nap befér legalább egy kevés tv-adás adott nyelven. Így lehet kitölteni a nyelvórák közti időt. Amúgy nemcsak a tanár sara vagy érdeme, a legjobb tanár munkája sem ér semmit, ha én itthon nem tanulok. És sajnos életkor-függő is, legalábbis nekem most már sokkal több időt kellett szánnom a tanulásra, korábban magától ment a fejembe a szókincs.

  Válasz
 23. Szilvia

  kicsit több mint 1 éve tanulom az angolt, heti 2×2 órában. Volt benne többször ismétlés, mivel csoportot és iskolát váltottam. Úgy éreztem alig haladok, annak ellenére, hogy a csoport záróvizsgán megfeleltem, de épp hogy elértem a kért szintet. Júliusban 1 hétig Horvátországban voltam, gondoltam nem lesz gond a kommunikációval, anyanyelvi szintem beszélem az orosz, ukránt. Nagy meglepetés ért, többször is az angol segített ki :-) Igaz egyenlőre inkább csak az értés megy, a beszéd még nem, de szeptembertől folytatom, és azt tervezem, hogy jövő nyáron pár hétre kimegyek Angliába..

  Válasz
 24. Nagy Ildikó

  Érdekes, erre nem is gondoltam. De ha csak keveset érek rá, akkor mit lehet tenni?
  és mi az oka, miért nem lehet lassan haladni? ahogy mondják, lassan, de biztosan?

  Válasz
 25. Béla

  hát igen, én sem jutottam semmire 6 év alatt.
  de a csapnivaló tanárok is oka sztem

  Válasz