Mennyi idő alatt hozza be az árát a nyelvtudás?

Az tény, hogy Magyarországon a lakosságnak kevesebb, mint 30%-a beszél legalább egy idegen nyelvet. Sokan arra hivatkoznak, hogy nincs pénzük a nyelvtanulásra.

Valóban anyagai oka van a nyelv-nem-tanulásnak?

Egy nyelviskolában kb. összesen 700 000 Ft-ért már tud annyi nyelvórát venni, hogy teljesen kezdő szintről középfokú nyelvtudást érjen el, nagyon kényelmes tempóban, kb. 3-4 év alatt. Ebbe az összegbe már a nyelvvizsga díját és a tankönyveket is beleszámoltam.

Mennyi idő alatt térül meg egy ilyen befektetés?

Régen a nyelvpótlék az alapfizetés 7%-a volt. Könnyedén ki lehetett számolni, hogy 7%-nyi bérnövekedéssel mennyi idő alatt térülne meg a befektetés. Manapság már sokkal összetettebb a helyzet. Van olyan állás, amit nyelvtudás nélkül nem lehet megkapni. Ezek esetében már általában néhány hónap alatt megtérül a nyelvtanulásba fektetett pénz.

Mégsem természetes, hogy a gyerekek a szakma / diploma mellé megtanuljanak 1-2 idegen nyelvet középfokig. A legjobb példa erre a sok beragadt diploma, amit felnőtt fejjel már nem tudnak átvenni a nyelvvizsga hiányában.

Pedig volt már diplomamentő program is, ahol az állam fizette a nyelvtanfolyamot (az általános és a középiskolákban is az állam fizeti, csak azt ingyenes közoktatásnak nevezzük).

Ha nem anyagi oka van, akkor a lustaság? Ön mit gondol erről?
Személy szerint Önnek van nyelvvizsgája? Esetleg tervezi, hogy jövőre megszerzi?

Kérem írja meg a véleményét egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

374 hozzászólás a(z) “Mennyi idő alatt hozza be az árát a nyelvtudás?” bejegyzéshez

  1. Istvánd

    Kedves András!
    2018.03.11.-én ezt írta nekem:”nem mindennapi szakasz következik most az életében”! Nos ekkor kaptam meg az angol leckéket, és szépen el is raktam.Ugyanis vállalkozóként hét napból hetet dolgoztam, de megvenni akkor volt rá lehetőségem. Befektettem!! A „nem mindennapi szakasz” az életemben most jött el, mert nyugdíjba mentem és irány az angol nyelvtanulás! Köszönöm a sok biztató, bátorító levelet, amit két éven át küldött, így tartva bennem a „lángot”.Látom, hogy nem lesz egyszerű,de hiszek magának, és bízok magamban!
    Tisztelettel:István

    Válasz
  2. Mészáros Jánosné Ica

    Kedves András ! Maholnap 69 éves leszek. Középiskolában olasz nyelvből érettségiztem anno 1969-ben, ami – ha jól tudom- alapfokú nyelvvizsgának felel meg. Mivel mindig olyan helyen dolgoztam, ahol nem volt szükség nyelvvizsgára , (könyveléshez nem kellett), pláne olasz nyelv nem. Abban az időben még az orosz nyelv volt kötelező . Felnőtt fejjel a munkahelyemen indított angol nyelvtanfolyamra jelentkeztem, ami abba maradt átszervezés miatt. Magam tapasztalatából kiindulva a véleményem az, hogy nem csupán csak a lustaság az ok.
    Igaz az a mondás, hogy ahány nyelven beszélsz, annyi féle ember vagy. Mi, pl. nem sokszor voltunk külföldön. Amihez elengedhetetlen valamilyen nyelv – főleg az angol -ismerete, tudása. Aki sokat jár külföldön, annak alapvetően szükséges minimum egy idegen – angol – nyelv tudása.Közrejátszik még az is, hogy ki milyen munkakörben dolgozik. Az viszont igaz, hogy idegen nyelvek ismeretében kinyílik a világ. Persze, akarja -e valaki. Ennek nemcsak anyagi oldala van, mert ha valamit nagyon akarok, azt el is érem. Tehát visszakanyarodtunk a lustaság témához.Sokszor felmerül a kérdés: kell-e ez nekem, szükséges-e, mérlegel az ember.

    Válasz
  3. Gellén Csaba Ádám

    Kedves András!
    Nincs nyelvvizsgám,de fél évet tanultam a középiskolában még a forradalom után.
    Idáig autodidakta tanulgattam, és ezzel a minimális tudással is bejártam a feleségemmel és a lányommal 38 országot, és megértettem magam. Többre volna szükségesm, de 78 évesen már nem képzem magam. 60 éve van egy német barátom, akivel itt ismerkedtem meg a Balatonnál. Rendszeresen jönnek hozzánk, néha évente 2x is és kiválóan megértjük egymást. Mi is sűrűn mentünk Drezdába korábban, mostmár egyre ritkábban, pedig most is hívtak szilveszterezni. Ha valamelyik szó hiányzik, ott a szótár.
    Köszönöm eddigi küldeményeit, hasznosak voltak számomra.
    Boldog, békés ünnepeket kívánok! Szívélyes üdvözlettel: Csaba

    Válasz
  4. Rónai Jánosné Margó

    Tisztelt Neményi Úr! Én 73 éves vagyok, középiskolában érettségiztem németből. Nagyon örülök, hogy Önökre rátaláltam a neten, mert enélkül is szándékomban állt, hogy felfrissítem a német nyelvtudásomat.Az Önökkel való találkozás óta folyamatosan frissítem a német nyelvtudásomat, van mit frissíteni, de én nagyon élvezem. Értem, hogy Önök már nem küldenem gyakorló leckéket, de nézek német TV adót, olvasok és fordítok német újságokat, használom a neten fellelhető német anyagokat. Kérem higgye el, hogy sokunknak segített az, hogy kaptunk bátorító feladatokat, megértem, hogy többet nem küldenek, nekem az újdonság erejével hat a nyelvtanulás. Kérem, higgye el, hogy másoknak is segít az Önök munkája, a mi korunkban már nem cél a nyelvvizsga feltétlen letétele, de a nyelvismeret lehet nagyon hasznos. Boldog Karácsonyt.

    Válasz
  5. Kertész Béláné

    Drága András! Sajnos nincs nyelvvizsgám és nem is tervezem megszerezni.Az motivál és ezt tűztem célul is, hogy megértsem a hallottakat ,illetve olvasott szöveget, mert nagyon „fáj”, hogy nem értem Pld. a lelki
    tanítást,tanácsot, amivel jobban tudnék lélekben fejlődni.Van egy szólás,hogy ahány nyelvet tud egy ember annyi értékű-nem pontos idézés, hisz mindenki saját magáért tanul.,meg hogy a jó pap is holtig tanul stb
    Nem a ráfordított költséget kell sajnálni,hanem, hogy miért akarja valaki beszélni a nyelvet , mi motiválja,
    egyébként ebből lehet profitálni is ha fordítást vállal például, vagy segít valakinek megtanulni a tudnivalókat..
    Rám nemcsak az idős kor, hanem a gyerekek segítése-munkavállalással jelenleg még a jellemző,
    így pici időm van a nyelvvel foglalkozni de nagyon akarom.Ma már nélkülözhetetlen angol nélkül létezni
    a számítógép is erre épült stb.Minden léleknek szükséges lenne beszédszinten az angol és németnyelvre

    Válasz
  6. Petrovics Gyuláné /Éva/

    Nincs nyelvvizsgám, nem is tervezem én már öreg vagyok ahhoz. Lassanként tanulni viszont hasznos időtöltés, szívesen csinálom. Kicsi a valószínűsége annak, hogy valaha használni tudnám az angol nyelvet.

    Válasz
  7. Nagyné Fóris Katalin

    Kedves Neményi Úr!

    Gyakorló tanár vagyok és én is sokat szoktam azon gondolkodni miért ilyen kevés az idegen nyelveket beszélő ember itthon.
    Azt látom,ez egyik következménye annak az egzisztenciális kiszolgáltatottságnak amelyben a középosztálybeli értelmiség él.
    Kollégáimon is látom szeretnének megtanulni egy idegen nyelvet,de idejük nem jut rá.
    Talán ha megérjük, hogy ép elmével nyugdíjba mehetünk és az idő már nem korlátoz.
    Tisztelettel N Fóris Katalin

    Válasz
  8. Sajti Mária

    Véleményem az időseb korosztály szégyel vele foglakozni, a fiatalabb egy kicsit lusta, személyszerint nem tervezem a nyelvizsgát, de szeretném úgy megtanulni a ynelvet, amikor külföldre megyek tudjak tájékozódni kérdezni és megértsem az ottani embereket.

    Válasz
  9. Dr Takácsné Krompaszky Csilla

    Azt hogy mennyi idő alatt hozza be az arat a nyelvtanulas már nem tudom megmondani, mert én már 77 éves nyugdíjas vagyok, de a 70-es és 80′-as években elég sokat dolgoztam az NDK-ban és ott viszonylag nagy hasznát vettem eleinte minimális nyelvtudasnak .Egyébként a cégnél ahol dolgoztamm szerveztek nyelvtanfolyamot ami után nem sikerült a középfokú nyelvvizsgát letenni , de később a miskolci egyetemen alapfokú nyelvvizsgát tettem , ahol a vizsgán azt mondták, hogy miért nem próbálkoztam a középfokkal. Minden esetre már jól boldogultam a nyelvvel és a német partnerek is segítettek azzal, hogy kijavítottak abban amit rosszul mmondtam.Erre az ingyenes oktatásra azért jelentkeztem , mennyi maradt meg bennem a korábbi tanulásból. Egyébként szerelesvezetokent dolgoztam a halléi és Berlin közeli erőműben kohomernokkent. Minden esetre csak sokat segített a munkámban.

    Válasz
  10. Lacfi Endre

    T. Neményi András!
    Hogy őszinte legyek, nem tudom. Én 77 éves vagyok, így ha valamit is meg tudok tanulni, csak saját örömömre
    tudom használni. Régebben jól jött volna, mert minden évben utaztam valahova, de most már nem.
    Talán a fiatalobbak tudnak erre válaszolni
    Tisztelettel, Lacfi Endre

    Válasz
  11. Tünde

    Tisztelt Neményi Úr!
    Szerintem a nyelvtanulásnak nem minden esetben van anyagi oka. Fontos az elhatározás és a kitartás is. Igen, nekem van egy középfokú nyelvvizsgám, amit a diploma megszerzése miatt tettem le. A munkámhoz nincs szükség nyelvhasználatra, így nem is fizetnek a nyelvvizsgám után. Kizárólag önszorgalomból próbálok újabb nyelvtudást elsajátítani.

    Válasz
  12. Szenderák Sándorné

    Kedves András !
    Nálam a feledékenység és a lelassulás. 73 évesen már nem megy olyan gyorsan a tanulás, többször vissza kell olvasni bizonyos szavakat. Németből van alapfokú vizsgám. Az Ön unszolására kezdtem el az angolt, sajnos,
    hogy ezt mondom, de nekem nem megy az angol. Így visszatértem a németre, mert ott több szót ismerek és megértek. Német alapítású cégnél dolgoztam 15 évig, akkor kellett volna több időt fordítanom a tanulásra, mert
    mindig a kollégáim fordítottak, amikor a német urak kérdeztek tőlem valamit.
    Valamikor a 70-es években magán tanárra is költöttem, ott tanultam meg amit németből tudok.
    Szerintem nehéz lenne kiszámolni az időt, mert a megtérülés egy-két hón is lehet, szerencsés aki nyelvet
    tud és olyan cégnél tud elhelyezkedni ahol ezt megfizetik.
    Vagyis a válaszom: biztos van aki nem tud költeni nyelvtanulásra, de biztos van aki lustaságból nem kezd tanulni.

    Kedves András Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újesztendőt kívánok Önnek.
    Üdvözlettel Szenderák Margit

    Válasz
  13. Agócs Gyula

    Tisztelt Neményi Úr!
    Sajnos nincs nyelvvizsgám. Anyagi oka nincs a hiányának. Inkább a határozott cél hiánya a döntő. Ennek ellenére szívesen töltöm az időm egy kevés részét nyelvtanulással Emellett a tempó mellett azonban nem tudok nyelvvizsgát tenni. Ettől függetlenül,amennyire nem terheli Önt,szívesen fogadom leveleit.
    Tisztelettel: Agócs Gyula

    Válasz
  14. 2019.12.18.

    Sajnos az én esetemben az idő hiánya miatt és az anyagi helyzet nem teszi lehetővé a nyelvtanulást.

    Válasz
  15. Feigl Zsolt

    Hát igen a nyelvtudás hiánya sok sok gondot okoz.Munka mellett nehéz,de azért mindig van egy kis idő a németre és az angolra.

    Válasz
  16. Czerovszkiné Ella Csilla

    Nekem nincs nyelvvizsgám
    Nyelvet csak a külföldi munka miatt akartam tanulni.Sajnos nehezen megy!

    Válasz
  17. Pomázi Károlyné

    Kedves András!
    Igen, szeretnék nyelv vizsgázni. Sajnos még nincs nyelv vizsgám. Soproni születésű vagyok és mindig érdekelt a német nyelv. A nyelvtanulás, nekem nem lustaság kérdése. Tanultam németül, addig amíg belefért az időmbe. Jelenleg 15 éve nem foglalkozom német nyelvtanulással. A munka és tanulás mellett nem volt idő, hogy nyelvet tanuljak. De mindig örömet okoz, amikor a TV-n, rádióban német nyelvű adást hallok és még mindig felismerem, hogy miről beszélnek! Ez az örömteli érzés az ami, miatt szeretnék újra német nyelvet tanulni és nyelv vizsgázni.
    Üdvözlettel: Pomázi Éva

    Válasz
  18. Horváth István

    Tisztelt Neményi úr!
    Nincs nyelvvizsgám.
    Nem is szeretnék,nincs is szükségem rá.
    Csak beszélni szeretnék angolul.De egyelőre más vizsgára kell készülnöm 58 évesen.Az Ön módszere jónak tűnik számomra,ezért az érdeklődésem.

    Üdv.:Horváth István

    Válasz
  19. Rita

    Nekem időhiány az ok. Persze mindkét könyvet átvettem már. CD megvan, de igazából az mp3 ban letöltött hanganyag segített. Munkahelyen is egész nap hallgathattam. Angol nyelvvizsgám van. Ha a német is megy majd annyira esetleg vizsgázni is elmegyek.

    Válasz
  20. Egri Gyula

    Kedves András !

    Egyetértek Önnel.hogy a nyelvtudás nagyon fontos. Nekem egy alapfokú angol nyelvvizsgám van és mivel
    már nyugdíjas vagyok, nem tervezek a jövőben tovább lépni.
    Három gyermekem van és ők már közép illetve felső fokú nyelvvizsgákkal rendelkeznek.

    tisztelettel : Egri Gyula

    Válasz
  21. Speer Antal

    Üdvözlöm András!
    Az okoknál tökéletesen megfogalmazta a két leggyakoribbat. Nálam a második az igaz.
    Személy szerint nyelv vizsgával nem rendelkezem és már nem is tervezem megszerezni. Annyit szeretnék megtanulni,hogy tudjak egy kicsit beszélgetni.
    Tisztelettel: Speer Antal

    Válasz
  22. Margit

    Kedves András!
    Annak idején tanultam oroszul, németül, latinul, angolt magán úton.
    Nyelvvizsgám nincs, de a szakszöveget le tudtam fordítani.
    Most már nyugdíjas vagyok és kedvtelésből kezdtem el tanulni. A neten keresztül számomra nagyon jó és élvezem. Szeretném folytatni.
    Boldog Karácsonyt és sikeres Új Évet kívánok.
    Margit

    Válasz
  23. Galambfalvi Zsolt ARPÁD

    Ciao ! Úgy kezdtem a nyelvtanulást hogy 24 évesen elhagytam az országot leszerelés után nem akartam itthon dolgozni s kaptam egy lehetöséget Itáliába s ott dolgoztam 3rom évet.Úgyhogy azt javaalom a mai fiataloknak hogy hagyják el az országot mert fantasztikus lehetöségek vannak külföldón.

    Válasz
  24. Jely Zsuzsa

    Esetenként változó, van akinek a munkájához fontos, nekem a szellemi frissesség karbantartása a szempont. meggyőződésem minden szellemi tevékenység segít, a nyelvtanulás mindenképpen fontos.
    Megvettem mind a három könyvét CD-vel együtt . A magam tempójában haladok, nagyon ideálisnak tartom ,magam tudom irányítani.

    Válasz
  25. Mészáros Tiborné

    Kedves András!

    Már nyugdíjas vagyok. Tanultam angolul a Közigazgatási Hivatalban. Nincs nyelvvizsgám.
    Nincs is túl sok pénzem. Ha interneten kapnék még olyan anyagot, amely szintentartja, vagy kicsit még fejleszti a beszédet annak örülnék. Nem kívánok könyvből tanulni, mivel nekem az eddig sem vált be, de a neten kapott leckéért tudnék keveset fizetni.
    Kellemes ünnepeket és sok sikert kívánok.

    Üdvözlettel és szeretettel Ildikó

    Válasz
  26. Fehér Edit

    Nincs nyelvvizsgám. S bár megvásároltam az angol nyelvtanfolyamos cd-ket, de még nem tudtam hozzákezdeni, idő hiány miatt. Tudom arra van időnk, amire akarjuk, de nem mindíg van ez így… A két állás és az egyéb elfoglaltságok lehetetlenné tették, bár ha fel tudnám tölteni MP3-ra, akkor mihamarabb hozzátudnék kezdeni, de ezt a problémát még nem tudtam megoldani…
    Viszont látom az alagút végé, s ha a nyáron a másodállásomtól megszabadulok, akkor hozzákezdek.
    Konyhanyelven olaszul megértetem magam, s angolul is sokat megértek, bár abban még nem igazán tudok megszólalni.
    Nyelvvizsgát nem tervezek.

    Válasz
  27. Nagy Tibor

    Nincs nyelvvizsgám, fiatal koromban magán tanárnál tanultam angolul… alapfokon tudom használni azóta is… igyekszem karban tartani, erre szükség is van. (76 éves vagyok)
    Békés ünnepeket kívánok!
    Üdvözlettel
    Nagy Tibor

    Válasz
  28. Dr Tompa Lászlóné

    Igen akarat erő , pénz hiány. Kisebb mértékben a nyelvérzék hiánya. Nekem nincs nyelv vizsgám, de önszorgalomból próbálkozom az angollal éppen az Őn könyveiből. De a korom miatt is kissé lassabban haladok.

    Válasz
  29. Finszter Judit

    Kedves András!
    Szuper amit küldött hiszen nem vizsgázni készülök💖
    De a CD-t nem tudom használni amit nagyon sajnálok😩😩😩

    Válasz
  30. Herpay Judit

    Anyagiiak , jó módszer,hasznalható nyelvkönyvek ill.jó tanårok nėlkül nehėz letenni egy
    nyelvvizsgåt.A tàrsalgås egymas között,külföldivel ,ill.újsagolvasås hasznos.
    Nekem van angol bővitett szakmai vizsgam Rigó utcaban kaptam 80 as evekben,mert akkor szantam magam ra,71- ben érettségiztem ,utána tanårhoz jártam.Gyes alatt a
    KOTK esti Külkereskedelmi Főiskola nyelvóraira /tårsalgås es szakmai / jårtam,mert
    szüksėgesnek èreztem a tanulast.Forditasokat is csinaltam munkahelyen,segitettem rokonomnak műszaki diplomahoz.Külföldieknek sokszor segitek eligazodni a vårosban.
    Gyakorolni kell a nyelvet mert elfelejti az ember.Mindig tanulunk ûj szavakat,kifejezėst,
    ahogy a nyelv valtozik,ill.a szamitôgėp használat megkivånja ezt.

    Válasz
  31. Gyurkó Jánosné

    Kedves András!
    Sajnálom de nem igazán a feltett kérdésére válaszolok, én már nem tervezem a nyelvvizsgát és nincs is rá szükségem ugyanis elmúltam 73 éves.
    Azért írok, mert rendeltem Öntől egy német és egy angol nyelvkönyvet de sajnos az angolt nem tudja senki használni, mert az egyik csapat már perfekt beszél angolul talán a lányomnak jó lenne aki most tanulgatja csak sajnos kevés rá az ideje és neki kezdő kellene és én az angol 2/l és 2/2-t kaptam. A CD-t sem tudja használni mivel nincs lejátszója. A német jó lesz 3 gyereknek akik ezt a nyelvet tanulják.
    Kérdésem az lenne, hogy lehetne-e kicserélni a kezdő angolra?
    Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Erzsébet

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Erzsébet!

      Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak:
      info kukac nyelvmester pont hu

  32. Sall Csabáné

    Nekem német nyelvből van középfokú C típusú, angol nyelvből alapfokú C típusú nyelvvizsgám.
    Szerintem két idegen nyelv középfokú ismerete egy érettségizett ember számára minimumnak kellene lennie. Fontos a mindennapi munkánkhoz és a világban való tájékozódásunkhoz is.
    Szerintem a hazai iskolákban a nyelvoktatás kevés kivétellel eredménytelen. Én orosz tagozatos voltam a gimnáziumban és nem tudok kérni oroszul egy pohár vizet sem.
    Az Ön módszere számomra szimpatikus, de sajnos a munkám mellett nyáron egyáltalán nem tudok nyelvet tanulni, télen pedig kevés szabadidőm marad erre. A korom miatt lassabban megy a tanulás.
    A mai diákok, fiatalok nem kapnak olyan segítséget, ami a tanulásra inspirálná őket. Sajnos nemcsak a nyelvtanulás, hanem más téren is azt tapasztalom, hogy jó tanulónak lenni nem „dicsőség”.

    Válasz
  33. Lődör Erzsébet

    Kedves András!

    Nagyon hasznosak a leckéi. Nagyon köszönöm!
    Áldott békés ünnepeket!

    Üdvözlettel:
    Lődör Erzsébet

    Válasz
  34. Hajdúné Bősze Zsuzsanna

    Nekem nincs meg a nyelvvizsgám. Akkor még nem volt kötelező. Most sajnos annyi az elfoglaltságom, hogy nem érek rá evvel foglalkozni. Üdvözlettel : Zsuzsi Hajdúné

    Válasz
  35. Magdolna Szepesi

    Tisztelet Neményi András! Mivel már nyugdíjas vagyok,a megtérülést anyagi többlettel nem tudom alátámasztani.Számomra az a lényeg,amikor fiamékhoz megyünk,tudjak unokáimmal beszélni,érteni őket.Fiam megtanította őket magyarul.Megszületésük óta magyarul beszél velük.Így a nagyobbik kisiskolás akcentus nélkül,nyelvtanilag hibátlanul kommunikál.A kisebb ovis unokám is jól ért,szókincse még kevesebb,de már ő is ügyes.Ha hazajönnek,az unokatestvérektől is hallják,nyaranta pedig ők mennek ki hozzájuk.én is gyakran megyek Ausztriába.Az úton lefordítok minden táblát,vásárolok,köszönök.A legnagyobb gondot mindig a hallott beszéd megértése jelentett.Most is emiatt vettem meg a nyelviskola könyveit és CD-t.Jól alkalmazom.Kíváncsi leszek,mennyit „tökéletesedett” a megértésem.Már az első kötetet gyakorolom. ismétlem.A szavak 95 százalékát tudom.Nyelvtanilag képben vagyok.Bár szó összetételeket tanulok,ahogy hallom..Jobban memorizálható.A memóriám is toppon van.Tisztelettel.dr.Szepesi Magdolna

    Válasz
  36. Erzsi

    Kedves András,
    Gimnáziumban tanultam (régen) angolt, érettségi után kb 4-5 évig még „használtam” a munkahelyemen, azóta a gyakorlás elmaradt, a szókincs very poor, közben másik munkahelyre kerültem, ahol önerőből középfokú nyelvvizsgát sikerült letenni német nyelvből. Nemrég Önnél próbálgattam az olasz nyelvet, , mert nemsokára Itáliába fogok utazni. Így egyszerű társalgási szinten maradtam, amit azért nem bánok így 70 után ;)

    Válasz
  37. Hollósi Simon György

    Kedves András!
    Nagyon köszönöm e-mail- jeinek hosszú sorát, biztató szavait.
    71 éves vagyok. Életem során magán erőből, itt-ott szedtem fel kevés angol szót. Őszintén szólva, különösen nem volt célom az angol nyelv használatával, csupán annyi, hogy ebben a korban szeretnék minden lehetőséget megragadni arra, hogy az agyamat dogoztassam, ne szűküljek be, a leépülés idejét minél messzebbre kitoljam, szellemileg friss maradjak. Ezért köszönöm Önnek, hogy ehhez nagy mértékben hozzájárult. A leckéket nagyon jónak tartottam és köszönöm!
    Végül, munkájához sok erőt, és jó egészséget, a közelgő, Megválónk megérkezését váró, áldott Karácsonyi ünnepeket, és boldog új évet kívánok!

    Barátsággal üdvözlöm!

    Válasz
  38. Nemeth Jozsefne

    Tisztelt Nemenyi ur !

    Örömmel tanulgatom leckeit, masolom a füzetembe. 66 eves vagyok , svajcban elek mar 23 eve. Nagyon hasznosnak tartom a helyes irast, beszedet idegen nyelvben. Ebben vannak hianyossagaim. Az Ön leckei amit küld naponta szinte sokat segit ebben. B2 szintü nyelvvizsgam van nemet nyelvböl. Mivel Baselban elek, itt fontos a francia es az angol nyelv is.
    Nyugdijaskent kicsit több szabadidöm van. Ezt sok sportra forditom, de mellette fontosnak tartom a nemet nyelv irasat, olvasasat. Az angolt is kertem Öntöl, amit meg is kaptam rendszeresseggel. Köszönöm szepen.
    Ebben az orszagban a hivatalos nyelv a nemet, de sajnos nem tisztan beszelik, azert nagyon örülök a leckeinek. Irni viszont pontosan kell.
    Lehet eljutok odaig, hogy megrendelem csomagjait. Ennek nem csak anyagi oldala van, erröl nem szeretnek irni.
    A hetköznapi eletben is nagyon fontos, hogy jol beszeljük anyelvet, mert mindenütt otthonosabban mozgunk birtokaban.
    Ma a nyelvtudas melle meg raadasul fiatalnak is kell lenni, hogy munkahoz jussunk.
    Köszönöm megegyszer Önnek, hogy fontosnak tartja , hogy mindenkihez eljusson tudasa. Nagyon felemelö. Tisztelem a sok tudasat . Tovabbi sok sikert kivanok Önnek, jo egeszseget.

    Kellemes karacsonyi ünnepeketkivanok sok szeretettel.

    Üdvözlettel

    Katalin

    Válasz
  39. FLORI

    Tisztelt Uram!

    Részemről nyelvtudásról nem írhatok. Amikor több évtizeddel ezelőtt egy rádióműsorban megkérdezték Darvas Ivánt „művész úr, ugye ön 1o éve tud angolul?, akkor azt válaszolta, „nem, kérem szépen én 1o éve tanulok angolul.
    Mint már többször megírtam, amikor az iskolában csak orosz nyelvet tanítottak, édesapám azt mondta, ha orosz, akkor orosz és orosz tagozatba járatott minket, de otthon „titokban” járt hozzánk egy angol és egy német nyelvtanár…
    Fentiekhez képest kihagyok pár évtizedet.
    6 idegen nyelvet tanultam.. Ha kizárólag anyagi oldalról nézném a megtérülést, akkor nem is tudnék válaszolni.
    A munkámban 3 „alap” nyelvre volt szükségem, melynek segítségével legalább 4o-szer repültem, még a latin nyelv felhasználásával is. /bár köztudott, hogy a latinra egyszerűen építeni lehet, nem is tudom miért nevezik „holt” nyelvnek,????/ Magán életemben 5o éven át segítettem gyereknek-felnőttnek. Gondolom, hogy mindezek dicsekvésnek tűnnek, de az igazat megvallva rendkívül büszke vagyok a szüleimre és arra, hogy számomra mind testileg, mind lelkileg/ és anyagilag is/ szinte azonnal BEHOZTA AZ ÁRÁT.
    TANULNI, TANULNI, TANULNI; LENIN ELVTÁRS IS EZT MONDTA??!!/
    AMIKOR MAGYARUL ÍROK, VAGY BESZÉLEK, NAGYON FIGYELEK ARRA, HOGY IDEGEN EREDETŰ SZAVAKAT, KIFEJEZÉSEKET NE ALKALMAZZAK!!!!!!!!!!!!!
    ÁLDOTT KARÁCSONYT KÍVÁNOK FLÓRI

    Válasz
  40. kocsyzsuzsa

    Kedves András ha bővebben akarnám megirni a véleményemet a középiskolai nyelvtanitásról, akkor nem lenne elég ez a felület, de azért néhány szóban megirom a véleményemet a nyelvoktatásról, és a diákok nyelvtanuláshoz való hozzáállásáról – a diákok nem szeretnek nyelet tanulni, és ebben sok esetben a lustaság is hozzájárul – akkor amikor egy tanterembe annyi diák ül, hogy nem látom hogy hol van vége a létszámnak, hát kérdezem én? hogyan lehet 2o-3o gyereket 45 percben tanitani, mert ez a létszám nem ideális a nyelvtanitásra – és a mai gyerekekkel a fegyelmezés sem egy egyszerü dolog nekem ezzel soha nem volt problémám- a tankönyvek nem a beszéd központu tananyagot szorgalmazzák, és ez is nagy probléma – a legjobb nyelvtanárok elmennek más munkaterületreés ez is egy folyó probléma – tisztelettel

    Válasz
  41. Kelemen Antal

    Tisztelt Uram, kedves András!
    Köszönöm az érdeklődését, ami fontos az Ön nyelvmesteripoziciójában! Én nem gondolom, hogy a megtérülés a legfontosabb szempont a nyelvtudás kérdéskörben.. A probléma összetett, amit Ön is bizonyára pontosan tud.Tapasztalatom és véleményem az okokaz alábbiak, prioritási sorrend nélkül,- van-e igazi hajtóerő, hogy tudjak-egy nyelve pl az angolt, mivel. jövő évben munkát szeretnék vállalni Nagy Britanniában, -nyelvérzék, ami összefügg a kitűnő hallással,-,kihasználatlanul marad Mo-n a fiatalkori- értsd iskolarendszerünkben eltöltött 12-17 év,- nyelvtanitási szisztémák-, ami nem egységes,- beszédcentrikusság fontossága, -kvalifikált nyelvtanárok, lehetőleg született, angol nyelvteületről!
    a rendszerben stb stb.
    kedves András!
    Lemaradtam az előző körös ajánlatról, amit ezúton szeretnék megrendelni.
    Kellemes Ünnepeket kivánok Onnek és kedves családjának
    tisztelettel és üdvözlettel
    Kelemen Antal

    Válasz
  42. Lugosi Ágnes

    Nyelvtanár vagyok (francia, orosz), nyugdíjas, és ma is tanítok, ill. tanulok (angolul, legutóbb olaszul – részben Öntől). Külföldre csak úgy megyek, hogy megtanulok – legalább alapszinten – kommunikálni az adott ország nyelvén.
    Hogy mennyi idő alatt térül meg – általában – a nyelvtanulásba fektetett pénz? Attól függ, mit nevezünk megtérülésnek.
    Ha tisztán forintosítható, munkavégzésben elérhető megtérülésre gondol valaki, az a többség számára mindig bizonytalan lesz. Pl.: Ha bekerül a versenyszférába a nyelvtudásának köszönhetően, akkor többnyire hónapok alatt megtérül a befektetett pénz/energia. Már ha van az emberben elég könnyedség, hogy használni is merje, tudja. Ezt becsületesen meg kell mondani. A görcsösen „működők” jóval tovább fognak óvakodni a „mély vízbe vetéstől”, és ezért később lesznek a pénzüknél.
    Ami azonban mindig megétrül, méghozzá azonnal, az a turistaként nem csak angolul, hanem a lakosok nyelvén való kommunikáció.
    Elmondok két valós esetet:
    1
    Jópár évvel ezelőtt a gyerekeimmel Bulgáriát jártuk be, magánúton, kocsival. Egy alkalommal „lemeszeltek” a rendőrök, mert kicsit túlléptük a sebességet. Akkor is éppen az ölemben volt a bolgár nyelvkönyv, mert folyamatosan bővítgettem az „oroszból ferdített” bolgártudásomat (oroszul tudok, ami bolgár, cseh, szerb-horvát nyelv tanulásánál hatalmas előny). A rendőröknek bolgárul próbáltam magyarázkodni. Meglátták az anyósülésen a nyelvkönyvet. Nem részletezem a kérdezősködést, a mosolyokat, az elismerő szavakat. Elég az hozzá: nem kellett fizetnünk, megelégedtek egy humoros figyelmeztetéssel: „Legközelebb a közlekedési szabályokat is tartsák be, ne csak a nyelvtanit!”
    2
    Csehországban campingben akartunk megszállni késő este, zuhogó esőben. A recepcióról éppen kifordult egy francia pár, mondván: telt ház van, nincs hely. Azért bementünk az öcsémmel, és csehül próbálkoztunk. Az öcsém szókincsben erős, én viszont nyelvtanban. Ő beszélt, én meg – foglalkozási ártalom – kényszeresen javítgattam a nyelvtanát. Persze, elég messzire kanyarodott a beszélgetés (honnan jövünk, mit láttunk már, hova érdemes még feltétlenül, stb. Végül lett hely. Szűkös, de lett!

    És akkor még nem beszéltünk arról, mennyi többletet ad egy helyiekkel töltött borozgatás, vagy csak pár perc beszélgetés, néhány jóleső mosoly. Bárhol a világon!
    Ezt a fajta megtérülést, bár forintosítható, messze értékesebbnek gondolom!

    Lugosi Ágnes

    Válasz
  43. Petruska László

    Ha valaki nincs rákényszerítve, unalomból, szórakozásból nem fogja megtanulni.

    Válasz
  44. Kádár Ferencné Éva

    Kedves Neményi András!

    Kezdemém azzal,hogy nincs nyelvvizsgám.
    Most már nincs szükségem rá,mivel nyugdijas vagyok,és 73 éves.
    A gimnáziumba németet tanultam,nagyon jól ment.
    TANÁRNÁL / csoportos / órákon olaszt tanultam,gyönyörű nyelv számomra,dallamos és mivel imádom az olaszh nyelvet ,könnyen is tanultam.
    KÖzbe s zólt a betegségem,és az anyagiak is.
    Itthon ami megjelenik olaszországról rögtön megveszem, imádom az életstilusukat
    az olasz kaját,a pörgös nyelvüket stb.
    Sajnos edfdig csak egyszer jártam Olaszországban Velencében csodás élmény volt.
    Mit is imádok még? : zenéjük,énekeseiket,Mindent imádok ami olasz!!
    További szép napot /
    ich grüsse
    Éva

    Buongiorno
    Éva .
    Ciao!!

    i

    Válasz
  45. Vandlik Tibor

    Üdv.Szerintem nem az a lényeg hogy mikor térül meg.Magabiztos tudàst kell elérni,hogy ha valahol hasznàlni kell a nyelvet,akkor ne legyen probléma megszòlalni.Én munka mellett tanulok Angolt,nagyon nehéz,fõleg úgy hogy soha nem tanultam elötte.Csak idõ kérdése és szorgalom.

    Válasz
  46. Andi

    Kedves András! Nekem eszperantóból van nyelvvizsgám és persze soha nem használom. Igen lehet azt mondani, hogy lustaság, de amikor agymosottan megy haza az ember és csak alvásra vágyik, hogy kibírja a másnapot akkor csak hétvégén tud vele foglalkozni ami vagy összejön vagy nem. Szóval nagy szorgalommal lehet nyelvet tanulni ami kifizetődő a jövőre nézve.

    Válasz
  47. Nagy Tiborné

    Idős korosztályba tartozom (74),de a mai napig hiányzik a biztos idegen nyelvtudás.
    Örültem az ingyenes lehetőségnek, a küldött leveleket, feladatokat letöltöm, és júniustól elkezdem azok gyakorlását. A intenzív nyelvtanulás csak álom maradt,de most, hogy igazán” nyugdíjba megyek” lesz rá időm, hogy némi gyakorlatra tegyek szert.
    Fontosnak tartom az idegen nyelv tudását. A világ ma már nyitott, beutazható, és el tudom képzelni mennyivel könnyebben kel útra ilyen, vagy olyan céllal az az ember aki például biztos angol nyelvtudással bír..
    A gyermekeim és az unokáim már nem vesznének el a nagyvilág forgatagában.Családomban két felsőfokú
    két középfokú,3 alapfokú nyelvvizsgával bíró él. A legkisebb unokám, most 8.osztályos angolt és kínai nyelvet tanul.Az utóbbiból két vizsgája már megvan. Nagyon fontosnak tartottam az idegen nyelvek tanulását.
    Ajtókat tud megnyitni, barátságokat ,munkalehetőséget tud teremteni.Az idegen nyelv birtokosa gazdagabb személyiség tényleg még egy ember.
    Bár jó magamnak nincs semmilyen szintű nyelvvizsgája mindenkit csak buzdítani tudok,megéri a fáradság!

    Válasz
  48. Dr. Borszéki Jánosné

    Kedves András!
    Nekem van német középfokú nyelvvizsgám külkereskedelmi szakmai vizsgával kiegészítve. Nem volt akkor kötelező, de később megtérült ez a tudás, mert kaptam a munkahelyemen nyelvpótlékot és külföldi tartózkodásaim alatt is nagyon sokat jelentett. Szerencsére gyermekeim is közelről megtapasztalták, hogy milyen fontos az idegen nyelv ismerete. Ők már két nyelven beszélnek.
    Üdvözlettel:
    Borszéki Zsuzsa

    Válasz