Maradjunk a realitás talaján!

Akinek nincs rutinja a nyelvtanulás megtervezésében, már az elején elmehet a kedve az egésztől, mert túl soknak tűnik, amit meg kell tanulni. Ez más, hétköznapi feladatokkal is megeshet: könnyen el lehet úszni a házimunkával, a főzéssel, a kerti teendőkkel, ha nincs egy pontos terv, melyet előre elkészítünk, és aminek köszönhetően aztán időt spórolhatunk meg.

Írjunk össze egy listát a tennivalóinkról, egy bolti bevásárló lista mintájára! Lehetőség szerint írjuk mellé az időintervallumot is, hogy mikor fogjuk azt a tevékenységet végezni. Például boltba menni reggel 09.00-10.00 között. 11.00-12.00 angollal foglalkozunk:

Ezen belül meghatározhatjuk, mivel fogunk foglalkozni:

  • egy angol nyelvű könyvet fogunk olvasni
  • vagy angol nyelvű műsort nézünk felirattal
  • vagy csak hanganyagot fogunk hallgatni, és hangosan kimondunk minden mondatot
  • ismételni fogjuk, ami nem ment múlt héten
  • új leckébe kezdünk, és azt 3-szor is végigolvassuk
  • stb…
Ezek a konkrét és egyszerű tervek többet érnek, mint gondolná!

Ha ezt így pontosan megtervezzük, akkor már csak be kell tartanunk. Lesz egy kerete a napunknak, és motiváltabbak maradunk. A nap végén pedig jól esik majd áttekinteni a listát, és kipipálgatni, amit valóban sikerült elvégezni. A nyelvtanulás is sokkal szervezetebb lesz így. Kis lépésekkel ugyan, mégis folyamatosan haladunk előre, a célunk irányába.

Ha 1 napra csak 1 tennivalót tervezünk be, akkor azt szinte biztos, hogy meg tudjuk valósítani. Pl. ha főzni akarunk megtanulni, az sem megy egy nap alatt, pláne nem 50 étel elkészítése. De mégis, lesznek ételek, amelyeket már viszonylag hamar meg tudunk főzni önállóan is. Egy fogást azért meg lehet tanulni egy nap alatt. Ez esetben 10 nap alatt 10 különböző étel elkészítését tudjuk elsajátítani. Ez a realitás. 10 nap alatt nem lehet olyan tudást szerezni, mint amivel egy mesterszakács rendelkezik, vagy egy háziasszony 25 év tapasztalattal.

Ha a nyelvtanulás terén is törekszik arra, hogy a realitás talaján maradjon, tovább kitart majd a lelkesedése, mert tud örülni az apró sikereknek is, és ehhez nagy segítség, ha előre megtervezi, mikor mit fog tanulni. Ha időközben úgy belejön, hogy túlszárnyalja az egy napra betervezett tanulnivalót, az csak plusz sikerélmény, mely még nagyobb lendületet ad.

Ön reálisan tervezi meg a nyelvtanulását?
Megtervezi egyáltalán?
Érdekel a véleménye, kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

147 hozzászólás a(z) “Maradjunk a realitás talaján!” bejegyzéshez

  1. Martók Mátyás

    Kedves András! Igaza van nem nem terveztem! Bár gondoltam rá,hogy kellene legalább napi 1 óra ami tuti és csak a tanulás! Alapvetően lusta típusú vagyok🙃de ami fontos arra rá tudok kattanva és a német nyelv ami igazán fontos! 4 éve foglalkozom vele hébe hóba! Sokkal többet kellene !Úgy néz ki, hogy hamarosan lessz lehetőségem német nyelvterületen dolgozni! És kellene a segítsége! Szerintem nagy segítség lenne nekem az ön tapasztalata

    Válasz
  2. PALLÁS IMRÉNÉ

    Kedves András!
    Köszönöm a sok hasznos jó tanácsot.
    Napjaimat folyamatosan tervezem, 40 éves munkaviszonyom is ezt igényelte. Jelenleg is egy hétre előre beütemezem a tennivalóimat, mert egyszerűbb követni a feladatokat, és folyamatában átlátni a dolgaimat.

    Amikor az utolsó megrendelést eszközöltem, már tudtam, hogy meddig nem vagyok elérhető. Volt nálunk a Konyári ll. Szinész Alkotótábor, melyet 10. éves Turulcsibe tábort követően egy egynapos Turulcsibe Találkozó, majd egy egyhetes l. Grafikai Alkotótábor követett. A Konyári Pávakör elnökeként is mindig ütemterv szerint tedzem a feladataimat.

    Próbálkozom az angol tanulással kapcsolatos tanácsait is megfogadni, de a fenti időszakban sajnos lemaradásomat be kell pótolnom.

    Köszönöm a rám fordított idejét, folyamatosan, napont 1 – 1 órát tudok foglalkozni az angollal, kisebb – nagyobb sikerrel, de nem adom fel.

    Köszönöm a segítségét, hasznos tanácsait.
    Jó egészséget kívánok Önnek, hogy még nagyon sok nem csak fiatal tanulni vágyón, de ilyen vénülő fejjel tanulni akaró diákot is tudjon segíteni céljai elérésében.
    Köszönet érte.
    Üdvözlettel tanítványa Irén.

    Válasz
  3. Kissné Berta Rozália

    Kedves András!
    Így, ebben a formában nem is gondoltam végig, hogy mennyire fontos a tervezés. Valójában az elemeket eddig is igyekeztem használni, váltogatni (angol vagy orosz nyelvű műsor nézése felirattal, újság olvasása – a könyv még kihívás nekem -, hanganyag hallgatása, ismétlése pl. daloké is stb.), viszont az időintervallumot nem terveztem meg. Jó ötlet! Köszönöm! :-)

    Válasz
  4. Sörös Éva

    Tisztelt András ! Köszönöm hogy felhívja a figyelmemet ,a tanulással kapcsolatos teendőimre! Sajnos nagyon elhanyagoltam egyáltalán a tanulást!Bár én kezdeményeztem .Most vagyok csak pácban! Mert lehet hogy a napokban megérkezik az Amerikai levelező barátom,s én nem állok a magaslat élén! Az-az nem tanultam már elég rég óta! S ezt nem lehet napok alatt pótolni! Maga mindent meg tett hogy felhíja a figyelmemet a tanulásra,amit nagyra értékelek.Hiába akarok kifogásokat keresni ,ez csak is az én hozzá állásomon múlott!Köszönöm türelmét s hozzá állását!

    Válasz
  5. István

    Üdvözlöm!
    Sajnos nem egyáltalán nem tervezem meg….
    Csak megpróbálok napi szinten foglalkozni vele,
    ahogy az időm engedi.!

    Válasz
  6. Panni

    Kedves András!
    Nyári időszakban, pontosabban tavasztól őszig nagyon sok munkám van.
    Szeretnék nyelvet tanulni, – igen, valóban a betervezés fontos és a rendszeresség. Az egyébb dolgaim miatt elfáradok és nehéz beütemezni. Nem gondolom, h. lehetetlen, amennyiben erős a szándék.
    Üdvözlettel! H. Anna

    Válasz
  7. Dr Kiss György Nándor

    Igen, napra tervezem a tanulást, bár én sokmindent tudok. 1,5 évet dolgoztam Hong kong-ban,ahol angolul kellet beszélni. De tudást soha nem árt frissíteni, ezért vettem meg a Buldozert.
    Csak egy infó: 2 doktori címmel rendelkező 76 éves nyugállományú rendőr főtiszt vagyok.
    Köszönöm a segítséget, és várom további tájékoztatást.
    Üdvözlettel Dr Kiss Gy Nándor

    Válasz
  8. Klein Làszloné

    Teljesen egyetérzek önnel
    hasonlóan megtervezem a
    napi tanulnivalókat.
    Sajnos a hosszú távú tanulásnál
    gyakran bejönnek csúszások
    de nem adom fel.

    Válasz
  9. Pap Edina

    Üdvőzlöm! Igen én megtervezem a tanulást. Egy nap 1 óra minimum. Ez lehet szókincs fejlesztés, nyelvtan, írásbeli feladatok stb. Napi fél óra minimum szöveg telefonról. Ez több is lehet. Tornázás, takarítás közben is. Van egy listám aszerint haladok.
    Üdv.Edina

    Válasz
  10. Veszprémi József

    Sajnos nem.betervezem a napom, de mindig van más amit úgy látom hogy fontosabb.

    Válasz
  11. Kati

    Nekem az a problémám, hogy ha pár napot kihagyom nincs időm vagy lehetőség arra hogy a nyelvel foglalkozzak akkor sok mindent tudok de mégsem jut eszembe rögtön. Ilyenkor kell megint pár napot folyamatosan foglalkoznom vele hogy vissza jöjjenek a dolgok.
    Persze én még nagyon kezdő vagyok.
    Köszönöm a a hasznos segítséget.
    Üdv Kati

    Válasz
  12. Sveda László

    Kedves András! Minden tiszteletem az Öné…, de csak mentegetőzni tudnék..! Nem terveztem. Valószínű, hogy erről (is) lemaradok…! Minden jót! Üdv: Sveda László

    Válasz
  13. Márton

    Szabadidőm egy részét MINDIG nyelvtanulásra fordítom! Ez lehet egy facebook bejegyzés olvasása angolul vagy oroszul, de a fordító alkalmazás elmentett szavait, kifejezéseit is át szoktam ismételni.
    Ugyanúgy, egy érdekesebb internet bejegyzésre szoktam írni kommentet, ha nem vagyok biztos a helyesírásban, először lefordítom a kérdéses szót és csak aztán küldöm el. Feliratos filmeket szinte naponta nézek, ha külföldivel találkozom az utcán, segítek neki eligazodni, vagy csak egyszerűen pár szót váltok vele.
    Nem kell félni megszólalni, még akkor sem, ha mondjuk nyelvtanilag nem tökéletes amit mondasz, a lényeg, hogy megértse! Nem szabad azt mondani, hogy csak akkor kezdesz el beszélni, mikor tökéletes grammatikád lesz, mert akkor soha nem fogsz beszélni az adott nyelven!
    A stabil, megbízható nyelvtudás fokmérője pedig nem a papír, a nyelvvizsga bizonyítvány, hanem a telefon!!! Ha telefonon folyékonyan beszéled a nyelvet, megérted, amit mondanak és magadat is meg tudod értetni, akkor jó a nyelvtudásod, addig nem!
    Mert a telefonbeszélgetés során ki van zárva a metakommunikáció, nem tudsz kézzel- lábbal mutogatni és az arcmimikádat sem látják!

    Válasz
  14. Kornelia Sudár

    Kedves András! Az ötlet a napi munkatervvel nagyon jó. Én is így szoktam tervezni. Sajnos nagyon sok családi probléma /édesanyám sztrókja, kisfiam elvesztése leukémia miatt/ nagyon megviselt, szeretnék lelkileg rendbe jönni, Érdekel a nyelvtanulás. Találtam egy nagyon jó könyvet, Tematikus szótár angol nyelvből. ez is a tervezéshez, jó kiindulási pont. Ujra megpróbálom a tanulást. Köszönöm a leveleket. üdvözlettel: Nelli

    Válasz
  15. Csányi Ferencné

    Köszönöm az ötletet,meg fogom próbálni,mert az utóbbi időben tényleg nagyon lazán vettem a nyelvtanulást.

    Válasz
  16. Lőrincz Mihály

    Kedves András!
    Mindenben igaza van
    Nekem csak mentegetőzés marad.
    Sajnos több problémám is akadt
    Lőrincu

    Válasz
  17. Kellner Béla Jánosné

    Igen, tervezni szoktam, de elcsúszom a programommal. Ami nem kötelező könnyű elodázni.

    Válasz
  18. Berkes Gabriella

    Kedves Tanárúr!
    Tervezni szoktam, de nem mindig sikerül. Így aztán szinte még az alapoknál tartok.

    Válasz
  19. Jenő Török

    Köszönöm, már csak ismételni tudom a meglévőt, 5évig éltem kint az akkori NDK bán.

    Válasz
  20. Landesz Gyuláné

    Nem szoktam tervet készíteni,legfeljebb fejben. Igyekszem azt betartani,de sokszor nem sikerült. Ilyenkor „közbejön” vmi fontosabb.
    Biztosan jobb módszer az írásba foglalt terv. Van nyoma, akár sikerült,akár nem betartani. Azt gondolom, még a negatív eredmény is lehet késöbbvhajtóerő.

    Válasz
  21. Szirka Mária

    Jó reggelt kívánok!Önállóan tanulom a német nyelvet.Szinte minden nap áttekintem a jegyzeteket. Természetesen a könyvet is tanulmanyozzom, amit nem rég sikerült megvásarolnom. Német nyelvtani ABC. Így mondhatom, hogy sikerül amit tervezek a nyelv tanulással kapcsolatba.Realisan tanulok. Tisztelettel Marika!

    Válasz
  22. Judit

    Köszönöm az inspirációt András. Sokat jelent. Könyvei könnyen érthető és könnyen tanulható.

    Válasz
  23. Attila Beszédes

    Az alapokat a használt tankönyv alapján, és az alapszókincs eléréséig, aztán azok a témák amelyek számomra érdekesek, de ezt már válogatva, saját elképzelés alapján.

    Válasz
  24. Kőhalmi Erika

    Tisztelt Tanár Úr!

    Nagyon hasznos és jó ötletet írt a megtervezéssel kapcsolatban.
    Biztosan én is így fogom majd a tanulásomat megtervezni.
    Csak az a baj, hogy nekem nincs igazán jó nyelvérzékem és ez
    elveszi a kedvemet a nyelvtanulástól, mert kudarcnak érzem.
    Pedig ez a tervezéses módszer nagyszerű lehet.

    Üdvözlettel:
    Kőhalmi Erika

    Válasz
  25. Pap Zoltán

    Jó napot kívánok Tanár úr.! A helyzet a következő,: nem fogtam még bele de az ötlet amit írt nem is olyan rossz,hogy őszinte legyek.Lesz rá időm tanulok.! Gondolok most az általános iskolai időmre,akkor is mondták,hogy tanuljunk meg tanulni csak azt nem mondták el,hogy mégis hogyan.!! Hát ez van. De azért köszönöm ilyen emailt küldött el.!

    Válasz
  26. Lukácsné Frankó Emília

    2021 januárjában kezdtem angolul tanulni.Egyedül tanulok, mert a csoportos tanulás szorogást okozna számomra.Nehezen tanulok, de szorgalmas vagyok.Több alkalommal is átveszek egy leckét.A tudatos tervezés abból áll, hogy mindennap teljesítem a 3 leckét, de ennél több természetesen lehet.A tervem az, hogy minden témakört áttanulmányozok.Sok angol könyvem van, de nem akarok csapongani.Nagyon szépen köszönöm érdeklődését.A könyvét már másoknak is ajánlottam.Tisztelettel:Lukácsné Frankó Emília.

    Válasz
  27. Piroska Antal

    Sajnos…,, Nem…Reálisan megtervezem.., aztán másnap jön a halogatás../persze mindig közbejön egy telefon, vagy üzenet, amely felülírja a terveket../

    A napirend felírása program szerűen remek ötlet….
    Nemrég találtam a fiam cuccai között egy A4-es füzetet, amelynek belső.., első oldalán fel volt írva…egy szerdai nap minden programja….Tevékenység és időpont mettől meddig ..

    A legelső programja …pld. Ébredés.., reggeli x időpont
    ,.._ 8-9-ig kutya sétáltatás …
    …- 9 – fél 11 -ig megírni egy beadandó dolgozatot—
    ..11- 12-ig ..egy „y ” tantárgy tanulása…
    és így tovább egészen a lefekvésig…
    Képzelheti.., hogy meglepődtem…mikor ezt a „cuccot ” megtaláltam….
    Álmomban sem gondoltam ilyesmire /bár én is tanár vagyok, mint Ön / de soha nem voltam ilyen „precíz”..
    Előfordult már , ha sok mindent kellett vásárolnom, hogy összeírtam…, de a cetlit szinte rendszeresen elhánytam valahová…., s így volt, hogy a legfontosabb dolgot elfelejtettem megvenni…
    Ezt a napirend írási dolgot egyszer sok-sok évvel előtte ., még serdülő korában hallotta.., látta a fiam., egy akkori jó barátnőmtől…, persze abban az időben még cikizte…
    S lám-lám .., ezek szerint nem volt falra hányt borsó az a kis régi „baráti oktatás! ”
    Azóta .., csak a dolog hasznosságának illusztrálására ideírom., A már felnőtt nagy fiam abszolvált jó néhány diplomát.., s 3-4 nyelven magabiztosan beszél…Sajnos.., nem itthon., egy távoli másik „hazában „..
    A Nyelv tanuláshoz., pláne nagyon-nagyon FONTOS a „Munkaterv” megírása., betartása….és azután
    egy isteni jó érzés., amikor az ember hatalmas lendülettel kipipálhatja…, hogy teljesítette az adott napi penzumot….
    Üdv. Prisca
    P.S. Mindenkinek sok sikert., és nagy-nagy kitartást kívánok a tanuláshoz…..

    fiam

    Válasz
  28. Oros Istvánné

    Kedves Andras!
    Ön az én nyelvtanulasi „lelkiismeretem”.
    Őszinte leszek hogy napi tervezésembe sem tudom beiktatni.
    Restellem.
    Óhajtom pedig hogy gyarapitsam angoltudásomat.
    A mentségeket nem sorolom.Tudom másoknak is vannak hasonló problémái. És azt is hogy mindenkinek 24 órája van 1 napra.
    Köszönöm hogy rám ír néha.
    Tisztelettel Magdi

    Válasz
  29. Tóth Harsányi Borbála

    Nagyon tisztelem Önt! Igazán! Tetszik a kitartása, alapossága…irigylem is érte…Én, miután elmúltam 75, nemigen járok sehová, igaziból nincs égető szükségem egyik nyelvre sem /angol és német/ elvesztettem a motivációt a tanulásra…De igaza van, magam is készítek listát úgy a bevásárláshoz, mint a feladatokhoz…
    Nagyon jónak tartom… Az időm nagyrészt pihenéssel, kertészkedéssel, olvasással, rejtvény fejtéssel töltöm..
    Igen fáradékony vagyok sajnos, már nem bírom úgy a munkát, mint akár pár évvel ezelőtt…Nyugger vagyok.
    Hát ennyi…áldja meg Önt az Úr.
    Tisztelettel: Tóth Harsányi Borbála

    Válasz
  30. SÓLYA ERIKA

    Nem szoktam megtervezni a napom előre.A tanulásra viszont amennyi időt tudok szakítok.

    Válasz
  31. Márku Ilona

    Sajnos, nem! Én dániában élek, a dánt sem sajátítottam el helyesen. Biztosan rossz a tanulási módszerem, mert az orosz sem ment az iskolában, az angol a tanfolyamon. Próbáltam az Ön által leírtak szerint is, de nem vált be. Marad a próbálkozás!

    Válasz
  32. Róbert

    Nem szeretem meg tervezni a napomat előre mert a meg tervezett napom minden alkalommal úgy jár mint a bili!! Felborul!! A borulás után csak kapkodok mint az idegbeteg!! A tervezés nem nekem való!!

    Válasz
  33. Huba István Attila

    Jól érvel és praktikusabb a tanácsai. Én naponta angolozok, nem kötött időben, de egy napot sem hagyok ki. Applikáció segítségével,úgy látom hatékony. Kiejtésre is nagy hangsúlyt fektet, meg sok területet átfog, egyelőre nagy szókincsem nincs

    Válasz
  34. Tóth Éva

    Kedves András!
    Kérdésén elgondolkodva igazából nem tervezem meg, Azok közé tartozom, akik lelkesen elkezdenek tanulni, közben millió teendő akad és a tanulás elmarad, esetemben is elmaradt. De ezek után igyekezni fogok időt szakítani rá minden nap. Napirendem fontos pontjává teszem.
    Tisztelettel: Tóth Éva

    Válasz
  35. Korim Edit

    Kedves András!
    Régebben próbáltam órarendet kialakítani, de mindig közbe jött valami.
    Akkor veszem elő az angolt amikor van szabadidőm és kedvem hozzá. Azért heti három alkalom nagy átlagban összejön. Csak a buldozerral tanulok. Most voltunk Szlovéniában és egész jól eldöcögtem ezzel a kis tudással. Üdvözlettel.

    Válasz
  36. Deákiné J. Márta

    Üdvözlöm : ) Kérdésén elgondolkodva igazából nem tervezem meg, inkább akkor fogok bele úgy igazán, amikor érzem, hogy befogadó, fogékony és összeszedett vagyok, akkor több órán keresztül is lendületesen, törekvően gyakorlok…akkor látom értelmét…: ) ezt persze a napi szintű tanulásra értem, hosszabb időben visszamenőleg sajnos nem sikerül sose úgy, ahogy elterveztem..Igen, valójában ha az ember rá van kényszerülve bizonyos helyzetben, akkor érzi, milyen sokat jelent, ha rögtön tud kommunikálni…ezért nem szabad feladni sosem…: ) köszönöm és minden jót kívánok Dné J. Márta

    Válasz
  37. Dr.Rékási József

    Eddig nem terveztem munkaprogamot. de nagyon örülök, hogy olvasha ttam, s fogok a jövőben progrm alapján ta nulni.
    Köszönöm.

    Válasz
  38. Baksa György

    Tisztelt Uram!
    Én már annyiszor nekifutottam az angolnak, de nem ment! Valahogy nem tudok angolul gondolkodni.
    Talán az a baj, hogy magyarra próbálom fordítani, esetleg helyettesíteni.
    Nem tartom az angolt egy kifejezőképes és választékos nyelvnek, pedig nagyon jó lenne elsajátítani.
    Üdvözlettel:
    GYÖRGY

    Válasz
  39. Barabas Iudit

    Egyaltalan nem tervezem.Gyakorolom naponta.mert oromot szerez nekem a tudat hogy ertem ha hozzam szolnak kulfoldon.

    Válasz
  40. Elek Sándor

    Kedves András,

    Korábban részt vettem egy tanfolyamon is es közép haladó szintre jutottam el, de sajnos sokat felejtettem.
    Mit javasol?
    Köszönettel,
    Elek Sándor

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Sándor!

      Először ismételje át a korábban tanultakat.

  41. Szabó Pál

    Kedves András.

    Nem tervezem. Alkalom szerűen, kedvünk szerint foglalkozunk a némettel. Így számunkra nem tünik kötelezővé a tanulás és jókedvel tanulunk.
    Üdvözlettel Pál

    Válasz
  42. Ilonka Boldizsár

    Tisztelt Neményi Úr ! Egyetértek Önnel a tervszerűséget illetően . Hosszú ideje vezetőként dolgozom hasonló rendszerrel de este lefekvéskor még értékelem mit valósítottam meg belőle .

    Válasz
  43. Császár Irén

    Kedves András! Azok közé tartozom, akik lelkesen elkezdenek tanulni, közben millió teendő akad és a tanulás elmarad, esetemben is elmaradt. DE most esélyem van arra, hogy újra elkezdjem. Unokám nulladik évfolyamon tanul majd angolt és lehet, hogy németet is. Természetesen Ő már nem kezdő angolból, de megbeszéltük heti két nap foglalkozik velem, a többi napon nekem kell tanulnom önállóan. Kikérdez és számomra ez ösztönző lesz, nem sülhetek fel az Unokám előtt. Szóval a jövő hónaptól új kezdőként elkezdem tanulni a nyelvet, nyelveket. Amint egy kicsit haladtam, elkezdek levelezni Finnországban élő Unokáimmal ( Ők már 24,21,20 évesek és tanultak angolt) Az itthoni unokáim mind beszélik a nyelvet, egy kivétellel felsőfokú nyelvvizsgájuk van. Szerintem Nekik is jó buli lesz a Mamit csetleni-botladozni látni. Most tényleg nem adom fel. Üdvözlettel: Irén

    Válasz
  44. Erzsébet Dudás

    Kedves András, köszönóm a segítséget. Nagyon élvezem és jónak találom ezt a közvetlen, baráti segítséget. Erzsébet, 80 éves kisdiák.Erzsébet

    Válasz