Maradjunk a realitás talaján!

Akinek nincs rutinja a nyelvtanulás megtervezésében, már az elején elmehet a kedve az egésztől, mert túl soknak tűnik, amit meg kell tanulni. Ez más, hétköznapi feladatokkal is megeshet: könnyen el lehet úszni a házimunkával, a főzéssel, a kerti teendőkkel, ha nincs egy pontos terv, melyet előre elkészítünk, és aminek köszönhetően aztán időt spórolhatunk meg.

Írjunk össze egy listát a tennivalóinkról, egy bolti bevásárló lista mintájára! Lehetőség szerint írjuk mellé az időintervallumot is, hogy mikor fogjuk azt a tevékenységet végezni. Például boltba menni reggel 09.00-10.00 között. 11.00-12.00 angollal foglalkozunk:

Ezen belül meghatározhatjuk, mivel fogunk foglalkozni:

 • egy angol nyelvű könyvet fogunk olvasni
 • vagy angol nyelvű műsort nézünk felirattal
 • vagy csak hanganyagot fogunk hallgatni, és hangosan kimondunk minden mondatot
 • ismételni fogjuk, ami nem ment múlt héten
 • új leckébe kezdünk, és azt 3-szor is végigolvassuk
 • stb…
Ezek a konkrét és egyszerű tervek többet érnek, mint gondolná!

Ha ezt így pontosan megtervezzük, akkor már csak be kell tartanunk. Lesz egy kerete a napunknak, és motiváltabbak maradunk. A nap végén pedig jól esik majd áttekinteni a listát, és kipipálgatni, amit valóban sikerült elvégezni. A nyelvtanulás is sokkal szervezetebb lesz így. Kis lépésekkel ugyan, mégis folyamatosan haladunk előre, a célunk irányába.

Ha 1 napra csak 1 tennivalót tervezünk be, akkor azt szinte biztos, hogy meg tudjuk valósítani. Pl. ha főzni akarunk megtanulni, az sem megy egy nap alatt, pláne nem 50 étel elkészítése. De mégis, lesznek ételek, amelyeket már viszonylag hamar meg tudunk főzni önállóan is. Egy fogást azért meg lehet tanulni egy nap alatt. Ez esetben 10 nap alatt 10 különböző étel elkészítését tudjuk elsajátítani. Ez a realitás. 10 nap alatt nem lehet olyan tudást szerezni, mint amivel egy mesterszakács rendelkezik, vagy egy háziasszony 25 év tapasztalattal.

Ha a nyelvtanulás terén is törekszik arra, hogy a realitás talaján maradjon, tovább kitart majd a lelkesedése, mert tud örülni az apró sikereknek is, és ehhez nagy segítség, ha előre megtervezi, mikor mit fog tanulni. Ha időközben úgy belejön, hogy túlszárnyalja az egy napra betervezett tanulnivalót, az csak plusz sikerélmény, mely még nagyobb lendületet ad.

Ön reálisan tervezi meg a nyelvtanulását?
Megtervezi egyáltalán?
Érdekel a véleménye, kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

147 hozzászólás a(z) “Maradjunk a realitás talaján!” bejegyzéshez

 1. Olga

  Kedves András!
  Mindennap szakitok időt tanulásra,
  Szerintem igy lehet legjobban nyelvet tanulni

  Válasz
 2. Edit

  Kedves András!Köszönöm a stilusát mely könnyed,biztato,erötado.Ismeri az angol emberek életét,szokásait.ezzel is csökenti a benünkrejlö fékezö görcsöket.Ez már lelki tájékozottság!köszönöm,h.Öntöl tanulhatok.A küldött mondatokat mind3 formájában leirom,ugy hajnali fél3ig.üdv.

  Válasz
 3. Toth Károlyné

  T. Neményi András Ur! Remélem eljut Önhöz kérésem.Semmi gyakorlatom az ilyen irásban. A Francia buldozer Cd sajnos nem indult el, mig a régebbi gombnyomásra. Pont én kaptam selejtet.79 évesen „link meg Mp3 ” dolog nem megy. Iyenem mincs.Lenni kell megoldasnak.

  Válasz
 4. Jáger Julianna

  Kedves András!
  Sajnos most is, mint eddig mindig nagyobb a füstje, mint a lángja a nyelvtanulásomnak. Motiváció lenne, és a leckék is nagyon jól átültethetők a hétköznapokba, és tényleg nagyon hálás vagyok, hogy ilyen jó témák kerülnek elő.
  Elképzelhető, mivel gyakran voltam kórházban, ezért sokat megtört a lendület, sok volt a kihagyás. Talán ez az oka, hogy nem haladok.
  Hadd mondjam el egy személyes példán keresztül, hogy a lelkiismeretemet még ott sem hagyták nyugodni, mert egy külföldi orvostanhallgató a gyakorlati vizsgáját éppen az én esetemből tette. Volt egy negyed órája felkészülni, ami nem volt egyszerű a kommunikáció miatt. Annyira próbáltam neki segíteni, és bántott, hogy nem vagyok többre képes. Végül nagyon jól sikerült a vizsgája, ami az ő felkészültségén múlott.
  Akárhány éves is az ember, szükség van a nyelvtanulásra.
  Köszönöm a segítséget, és a gyakorlatias leckéket.
  Üdvözlettel: Julianna

  Válasz
 5. Rácz Gyula Sándor

  Kedves András, nagyon megvagyok elégedve a tanmenettel, színte élmény így tanulni, köszönöm szépen.

  Válasz
 6. Peti Mihály Györgyné Katalin

  Nem tudom megtervezni a dolgaimat.Viszont nagyon tetszik a tanulás i módszere.Szeretnék orosz nyelvet tanulni. Az sokkal könnyebb lenne, mivel hosszabb ideig tanultam,de mivel nem gyakoroltam,elfelejtettem.Jó lenne felhozni a tudásomat!Köszönöm szépen tisztelettel és szeretettel!Hálás vagyok ÖNNEK!

  Válasz
 7. Károlyné Pomázi

  Kedves András!

  Valóban úgy van, ahogy írja, hogy fontos összeírni, hogy mit szeretnénk elvégezni, akkor is amikor nyelvet tanulunk. Igen így tudjuk megismerni, hogy mi az erősségünk és mi a gyengeségünk mit kell tanulni erősíteni.
  Igen néha kell egy kis rend rakás a fejben és rendszerezés, hogy hogyan állunk azzal a nyelvvel, amit éppen tanulunk. Így tudunk célt állítani és új lendületet venni.

  Üdvözlettel:

  Pomázi Károlyné, Éva

  Válasz
 8. Szabó Ferenc

  Üdvözlöm nem hiszi el,hogy nyugdíjas létemre nem tudok napi programokat biztos időpont betartásával meghatározni,nagy gond ez nekem mert nagyon szeretnék angolul megtanulni,de ezt csak úgy tudnám megvalósítani,hogy azon időben minden mást kikapcsolva (abszolút) csak a tanulással tudnék foglalkozni.Megvettem az angol kezdő és haladó programot két éve,de még egyáltalán nem tudtam vele foglalkozni.Tudom,hogy ön erre nemigen tud megoldást (mint ahogy én sem) de azért leírtam,
  Lehet hogy akaratgyenge vagyok?
  Ferenc

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Ferenc!

   Az embernek mindig arra van ideje, amire akarja, hogy legyen!

 9. Varga Róbert

  Kedves András !Úgy gondolom ,hogy véletlenek nincsenek ,magam rendelkezek az „időmmel „.Az igaz , a beosztás, és hogy mik az elsők , azt az élet adta kihívások igencsak befolyásolják .Azt is tanultam ,hogy amit elkezdtél ,azt be kell fejezni , és naponta egyet ,mihez nincs is kedved ….persze akad még pár ,megerősítés .Tehát itt az idő ,hogy vissza térjek ,legalább a heti egy-két alkalomra .Nagyon szépen köszönöm a türelmét ,igyekszem …további szép estét kívánva Robert

  Válasz
 10. Kovácsné Horváth Franciska

  Kedves András!
  Köszönöm érdeklődését! Sajnos nem tudom rendszeresen megszervezni a tanulásom,mert (jönnek a kifogások…),ezért nagyon lassan haladok! Ismétlés a tudás anyja…, mindig kezdem elölről…
  Nem adom fel! Körülményeimhez képest lassan, de „ragad” rám valami…
  Üdvözlettel, Franciska

  Válasz
 11. Pencz Tibor

  Tanár úr minden Tiszteletem az öné szó szerint úgy van ahogy leírta nagyon össze kéne szednem magam és össze is fogom mert szükségem van a német nyelvtudásra köszönöm hogy ilyen sokat kínlódik vele a közeljövőben megpróbálok jó fiú lenni Jó diák

  Válasz
 12. Feró julia

  rendezem a soraimat és szakítok időt a tanulásra ost 88 éves vagyok de a jó ötletek mindig érdekelnek

  Válasz
 13. Bakai Zsuzsanna

  Kedves András :)
  Így, végigolvasva a javaslatát, nagyon tetszik az ötlet.
  Nehéz beismernem, de – egyenlőre – nem vagyok képes semmilyen listát írni, még bevásárlót sem, annak ellenére, hogy a párom, és a fiam is, ezt teszik, és erősen szorgalmazzák, hogy az okos telcsiben levő naptár segítségével, Én is ezt tegyem, mert akkor, végre nem őket terhelem. Kezdek rá hajlani, és remélem, – egyszer eljön az a nap – kitartásom is lesz hozzá

  Üdvözlettel és tisztelettel Zsuzsi

  Válasz
 14. Bécsy Márta

  Kedves András,
  nagyon köszönöm az érdeklődést, sajnos – családi és egyéb okok miatt – teljesen kiszámíthatatlan az életem, így még nem tudtam elkezdeni sem a tanulást. A tananyag nagyon szuper, ha kicsit rendeződik az életem szívesen élek a lehetőséggel.
  4 generáció közepén élek, heti 2 egész napot dolgozom, unokázom, cbcsont törés után 98 éves Édesanyámhoz költöztem, ahol nincs internet, számgépem sincs, stb. Ha kicsit rendeződik az életem, szívesen foglalkozom az angollal is.
  Köszönettel, Bécsy Márta

  Válasz
 15. Rózsás Hortenzia

  Kedves András! Végre örömmel tanulok, nagyon tetszik ez a módszer, érthető és szemléletes,a többi a szorgalmon múlik. Hálásan köszönöm!

  Válasz
 16. BLAHÓ GIZELLA

  TISZTELT NEMÉNYI TANÁR ÚR!
  NAGY ÖRÖMMEL OLVASTAM ÍRÁSÁT!
  ÉVTIZEDEK ÓTA RENDSZERESEN ÍROM A FELADATAIMAT.
  AZ ISMERŐSEIM, BARÁTI, ROKONI KAPCSOLATAIMBAN SENKI NEM „ÍRKÁL”, CSODÁLKOZNAK,
  HOGY VAN TÜRELMEM HOZZÁ?
  ÉN ANNYIRA MEGSZOKTAM, HOGY ÍROM, MERT OLYAN JÓ ÉRZÉS, HA VALAMIT KI TUDOK „HÚZNI”
  AMIT ELVÉGEZTEM – DE PERSZE MINDIG VAN HÁTRALÉKOM!
  MOST IS RENGETEG FELADATOT FELÍRTAM – PL. VETTEM KERÍTÉSLÉCEKET, AMIT A BEÉPÍTÉSE
  ELŐTT BE AKARTAM FESTENI. A NAGY KÁNIKULÁBAN EZT NEM LEHETETT ELVÉGEZNI.
  MOST AZTÁN REGGELTŐL-ESTIG FESTEK, HOGY MIRE JÖN A „MESTER” BEÉPÍTENI, KÉSZEN
  LEGYEK VELE. EZ CSAK 1 DOLOG, DE RENGETEG IDŐT ELVESZ.
  HOLNAP DÉLUTÁN MÁR KI TUDOM „HÚZNI”!
  A MÁSIK NAGY FELADAT A KERT RENDEZÉSE. A GYEP FELÚJÍTÁSA – SZERENCSÉRE VAN SEGÍT-
  SÉGEM, AKI NAGYON ÉRTI A DOLGÁT, PRECÍZ – DE NEKEM IS VAN SOK TENNIVALÓM MÉG VELE.
  SZÓVAL ÍRKÁLOM, ÍRKÁLOM – NÉHA ELKÉPEDEK, HOGY MENNYI VAN MÉG, AMIT MEG KELL TENNI.
  ÉS TÖBBNYIRE EGYEDÜL VAGYOK HOZZÁ!í
  BEVALLOM, AMI HIÁNYZIK EBBEN A SOK TENNIVALÓBAN – AZ ANGOL-LECKE ÍRÁSA!!!!
  SZERETNÉK VELE TÖBBET FOGLALKOZNI, DE VANNAK A SÜRGŐS DOLGOK!!! PEDIG SZERETEK
  „LECKÉT ÍRNI”!!!
  ESTÉNKÉNT – SAJNOS MÁR ELÉG KÉSŐN – SZOKTAM ANGOL ÍRÁSOKAT, DALOKAT – AMI ALÁ
  MEGJELENIK AZ ANGOL SZÖVEG – OLVASGATNI A TABLETEN. ILYENKOR AZTÁN SZEMBESÜLÖK
  AZZAL, HOGY NAGYON LE VAGYOK MARADVA!!! – OLYAN RÖVID EGY NAP!!!
  KÖSZÖNÖM TANÁR ÚRNAK AZ ÍRÁSAIT!
  VÁROM A „KÖVETKEZŐT”!
  KÍVÁNOK JÓ EGÉSZSÉGET!
  TISZTELETTEL: BLAHÓ GIZELLA

  Válasz
 17. Gerhardt András

  Üdvözlöm Tanàr ur , én délelőt tanulok 30 percet, a könyvböl és délután egy 30 percet a cédéröl, és este pedig amit napközben tanultam 1 órám kerestül ujra atveszem. De ezt intenziven minden nap kitartóan. Üdvözlettel. Gerhardt András.

  Válasz
 18. Borús Áron

  Hellò,hát próbálom megtervezni csak nemnagyon jön össze,tudom ez rajtam múlik .

  Válasz
 19. Dikó Judit

  Tisztelt Tanár Úr!
  Valóban, az Ön tanítási és tanulási módszere nagyon jó és praktikus. Sajnos én is azok közé tartozom, akik az utóbbi időben kissé elhanyagolták a mindennapi tanulást. Persze mentséget keresni és találni nagyon egyszerű. Az iskolai szünet nálunk is több terhet rótt ránk mint nagyszülőkre, de ez a világon a legszebb és leghálásabb elfoglaltság. Férjem a fiú unokával németet, én a kislánnyal angolt próbáltunk gyakorolni, változó sikerrel. Ez azonban ad egy lökést, hogy nem szabad feladni, és most már a nyugisabb időszakban neki állunk ki-ki a maga tananyagának gyakorlására. Ehhez ad némi „löketet”, hogy két hét múlva „szabira” megyünk Ausztria Salzkammergut tóvidékére pihenni, túrázni, és nyelvgyakorlásra is rá leszünk kényszerítve.
  Várjuk a további leckéket mind angol, mind német nyelven. Ezeket már terv szerint próbáljuk tanulni.
  Üdvözlettel: Dikó Judit és Hollósi Tamás

  Válasz
 20. Tasiné Edit

  Kedves András!
  Köszönöm szépen a tananyagot és a jó ötletet a nyelvtanuláshoz. Eddig nem terveztem, de ezután megtervezem.

  Üdvözlettel: Tné Edit

  Válasz
 21. Pataki Kati

  Kedves András!eddig még nem tettem igazán terv szerint, de kicsit igen,mert készültem a nyaralásra, és igy minden napra olvastam, és hangosan kimondtam és gyakoroltam kb 1 órányit.ezzel azt értem el, hogy a nyaralásunk alatt bátrabban mertem megszólalni.(persze,hogy az mennyire volt rendben azt nem tudom,) de megértettek, és amiket akartam végül is maradéktalanul el tudtam rendezni. ÖRÜLTEM neki, és most már újra itthon a minden napi gyakorlást biztosan megteszem, és témák szerint fogom kigyakorolni az előttem lévőket.Erre készitek a naplómba jelzéseket. Annyit még, hogy annyiban volt még érdekes számomra, hogy mit is hozott nekem az ezzel a tanulással foglalkozás, hogy eddig amit magyarul kigondolta, ahhoz ragaszkodtam, és sok esetben ezért nem tudtam megszólalni, most viszont próbáltam változtatni, úgy, hogy más szempontból illetve más szavakkal.Nagyrészt sikerült…KÖSZÖNÖK MINDENT, és folytatom természetesen !

  Válasz
 22. Krassói Györgyi

  Tisztelt Neményi András!
  Teljesen egyetértek.
  Sajnos nem tudok beszélni angolul, de elég sok mindent megértek. Válaszolni viszont nem tudok.
  Ezért szeretnék kicsit tanulni.

  Válasz
 23. Olga

  Tisztelt Nemènyi Andràs !
  Igen .Naponta kell gyakorolni és tanulni a nyelvet hogy hasznàlni tudjuk az életben. Èles helyzetekben is

  Válasz
 24. Szász Aranka

  Kedves András!
  Köszönöm a sok segítséget, tananyagot.
  Sajnos nem tervezem előre a teendőm, de
  ha mégis előfordul, nem tartom be.
  Az augusztus nagyon zsúfolt volt számomra, ezért bevallom az angolt elhanyagoltam. Általában esténként van időm tanulni, napi egy órát szánok rá. Ezt újra elkezdem és be is fogom tartani.
  Minden jót kívánok, üdvözlettel : Szász Aranka

  Válasz
 25. Varga Tiborné

  Szeretettel üdvözlöm. Köszönöm kedves üzenetét. Egyetértek, hogy kellene egy rendszer, tervezés, ami nálam hiányzik. Minden nap foglakozom az angollal, minden reggel, főzés közben, belenézek a könyvbe, próbálok mondatokat mondani, de ez nagyon kevés. Legtöbbet a „Szorgalmi feladatoknál” időztem, ceruzával tele vannak írva az oldalak. Némelyiknél csak átolvastam. Jó lenne a tervezés, de ahogy nem rég taultam, „Mindig vannak váratlan helyzetek”, nem szoktam tervezni. Délelőtt rádióban hallgatom, jövő héttől próbálok délután legalább egy órát a könyvekből tanulni. Szerintem elég hiányos a tudásom, de igyekszem, amíg a Jó Isten engedi. Köszönöm szíves fáradozását, lelkesítő útmutatását. Jó egészséget , kellemes, békés, nyugodt, szép napokat kívánok sok szeretettel, Isten áldásával.

  Válasz
 26. Major Ilona

  Tisztelt Neményi András Úr!
  Én még csak a sikeres Némettanulás titkai Mesterprogram olvasásánál tartok.
  Kicsit elúsztam a tanulással, de igérem, hogy fogok tanulni. Nagyon köszönöm az
  érdeklődését.

  Tisztelettel: Major Ilona

  Válasz
 27. Sebők Istvánné

  Igen, minden nap rá fogok szánni egy órát.Az angol nyelvet szeretném elsajátitani !

  Válasz
 28. Vonya Marianne

  Kedves András!
  Valóban érdemes megtervezni,a napi teendőket.Azonban van egy probléma,hogy mostanában semmi nem úgy sikerül.ahogy én akarom.Hiába tervezek valamit,mindig másképp alakul.,mint ahogy szeretném. Ez mostmár eléggé idegesir,mert sok mindennel el vagyok maradva,és ez
  az angolra is vonarkozik. Megprobálom összeszedni magam,hátha sikerül,és megfogadom András tanácsair.

  Üdvözlettel: Vonya Marianne

  Válasz
 29. Csikós Zsuzsanna

  Igen, én is szeretem előre megtervezni a tennivalóimat, csak az a baj, hogy néha túl sok mindent szeretnék és igy bizonyony sokszor nem sikerül a tervet teljesitenem. De azért igyekszem később bepótolni az elmaradt feladatokat. Igy vagyok a nyelvtanulással is. Ezzel a válasszal igy elkéstem kicsit. De úgy vagyok vele, hogy ami késik, nem múlik.Üdvözlettel: Cs. Zsuzsa

  Válasz
 30. Váli Tiborné

  Kedves András! 80-on túl az embernek a legnagyobb terve, hogy az egészségét – amennyire lehet – fenntartsa, hogy önmagát ellássa, az utódaival kapcsolatot tartson személyesen vagy telefonon vagy internetten. Továbbá a még élő barátokra, jó ismerőseire is maradjon némi kapcsolattartó ideje. Én szeretek olvasni, az engem érdeklő TV műsorokat megnézem, többnyire fekve, mert a sok ülés sem jó az elkopott térdeimnek. A lányom naponta fel-keres,nekem is hoz valamit, ha vásárolni megy. Hetente 1x a piacra is elmegyek és 1x az Aldiba is. A rádió is sokszor be van kapcsolva. 30 évig volt opera, operett és szinházbérletem. Ma már nincs. Ma a nagy-unokámmal, férjével és a18 hónapos dédunokámmal templomban voltunk, a volt hitoktató tanára misélyén. Kocsival értem jöttek és hazahoztak. Ma darált pirosodó paprika eltevése a terv. Varrogatni is szoktam a családom és magam részére is.Sohasem unatkoztam még. Tisztelettel üdvözlöm: Váli Tiborné Julika

  Válasz
 31. Ondrik Pálné

  A nyáron kicsit lazitottam eléggé elhanyagoltam a tanulást. Ugy terveztem szeptembertől szorgalmasan tanulok, legalább naponta egy órat. A napi beosztasomat általában tudom tartani, csak olyan vagyok mint egy rossz diák, mindig kitalálok valamit a tanulás helyett.

  Válasz
 32. Valki Gyöngyi

  Kedves András! Sajnos nem tervezem meg a tanulás folyamatát … pedig jó ötlet mert akkor rendszeresen tanulnám és biztosan többre jutnék mint eddig ! Köszönöm szépen az ötletet! Gyöngyi

  Válasz
 33. Gráfikné Edelényi Mária

  Kedves András,
  annyiból megtervezem, hogy minden nap szánok rá kb. egy órát. Hogy mikor, az az egyéb elfoglaltságaimtól függ. De sajnos nem mindig én tervezem meg a napomat, mások sokkal inkább (ad hoc hívnak fordítani, tolmácsolni – no nem olaszból). Ha napokat kihagyok a tanulásból, akkor szinte kezdhetem újból. Ez nagyon nem jó. De nem zargat sem török, sem tatár, ami az időmbe belefér, annyit haladok előre.
  Üdvözlettel
  Mária

  Válasz