Le lehet nyelvvizsgázni 50 felett?

Jól menő vállalkozó tanítványunk kérdezte nemrég, hogy szerintem le tudna-e tenni egy nyelvvizsgát? Hiszen már elmúlt 50 éves.

Első meglepetésemben megkérdeztem tőle, hogy minek az neki? Mi szüksége van nyelvvizsgára, hiszen már vagy 30 éve önálló vállalkozó.

Ki tudja, mit hoz a jövő, ha el kell mennie dolgozni, akkor kellhet a papír – felelte. Még mindig nem értettem, miért menne el ő alkalmazottnak, amikor saját cége van, de megnyugtattam, hogy attól még, hogy elmúlt 50 éves, le tud tenni egy nyelvvizsgát.

Nem azon múlik hány éves. Édesapámnak például sikerült a nyelvvizsga, amikor a munkahelyén megkövetelték tőle, hogy tanuljon meg oroszul. Jól beszélt angolul és németül is, mert kellett a munkájához, az oroszra azonban nem volt szüksége. De a 70-es években mégis azt mondták neki, hogy tanuljon meg oroszul is. Erre ő megtanult, és le is tett egy alapfokú nyelvvizsgát.

Szóval lehetséges, és tényleg nem az számít, hogy az ember hány éves. Én 19 éves voltam, amikor első alkalommal mentem el vizsgázni német nyelvből, persze nem teljesen önként, és meg is buktam a vizsgán, amin otthon azért meglepődtek a szüleim, mert a német barátaimmal probléma nélkül beszélgettem.

Ha van motiváció, akkor le tud vizsgázni az ember (ahogy pár évvel később már nekem is sikerült). Motiváció nélkül viszont nem megy. Fontos, hogy szorgalmas legyen az ember, és sokat gyakoroljon, akkor menni fog.

A beszélgetés végén kibökte a tanítványunk, hogy nem maga miatt akar levizsgázni, hanem a gyereke miatt, hogy lássa a gyerek, hogy az apjának van nyelvvizsgája. Na, így már érthető, akkor megvan a motiváció.

Ön szerint mennyire számít a kor a nyelvtanulásnál?
És mennyire befolyásolja az eredményességet a motiváció?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

612 hozzászólás a(z) “Le lehet nyelvvizsgázni 50 felett?” bejegyzéshez

  1. Stefán Miklósné

    Szerintem a motiváció a döntő.
    A nyelvvizsga egy.érdekes dolog. Sokan levizsgáznak a papír miatt, de amit ott kérnek a való életben nem használják.

    Válasz
  2. Veress Ferencné

    Tisztelt András! A kor valóban nem számít. Elhatározás kérdése, hogy tanulni kezdjen valaki. A motíváció a legfontosabb. Személyszerint én azért kezdtem el az angol nyelv tanulását, hogy segíteni tudjak az unokámnak. Az Ön módszerével sokkal könnyebb lett. Siker élmények is segítenek,hogy ne adjam fel. Köszönöm szépen az eddigi tananyagot. Kívánok minden jót és további sok sikert Önnek is. Üdvözlettel Julianna.

    Válasz
  3. Stifter Tamásné

    Szerintem nyelvérzék,szorgalom és akarat kell hozzá. Nekem egyik sincs.
    Nem korfüggő.

    Válasz
  4. Marta Csiba

    Kedves András!
    Szerintem nem számít az életkor, bármikor ha igénye van rá, mindegy milyen okból, kommunikáció vagy hasznosan eltöltött szabadidő miatt, soha nem késő elkezdeni. A tudás, bármilyen, szerintem, boldogság, hatalomérzet, önbizalmat fejlesztő dolog.
    Az én helyzetemben a motiváció fontos volt, ha nem lett volna, biztos vagyok benne, hogy nem kezdtem volna nyelvet tanulni 50 évesen.
    Üdvölettel : Csiba Márta

    Válasz
  5. K András

    Sajnos igenis számít az életkor mert az idős embernek az agya sem fog úgy mint fiatalkorban ráadásul könnyebben is felejt.

    Válasz
  6. Sebők Szilveszterné

    Szerintem nem elsősorban az életkor számít, sokkal inkább a szorgalom és a kitartás, ami meghatározza a tudás megszerzését. Kedves András! köszönöm, hogy érdekli a véleményem. Tisztelettel: Sebőkné

    Válasz
  7. Léder Tünde

    Kedves András! Véleményem szerint új dolgokat tanulni sosem késő! Én sokszor érzem azt, milyen fantasztikus dolog lenne minden nyelven beszélni-érteni! Fontos a motiváció, de a legfontosabb, hogy az belső legyen, illetve azzá váljon.
    Nekem mindig azt tanították szüleim:..A tudásod az, amit mindig, mindenhová magaddal vihetsz!
    Csak fogadjuk el, nem 1-2 nap alatt tudjuk elsajátítani a megfelelő nyelvtudást.
    Üdvözlettel
    Léder Tünde

    Válasz
  8. Vleskó Józsefné

    Kedves Neményi András!

    Először is szeretném megköszönni azokat az anyagokat, amiket nekem küldött, annak ellenére, hogy nem vásároltam Öntől könyvet. Sok hasznosítható dolgot találtam.

    A motiváció és valamilyen okból a „kényszer” nagyon is befolyásolja az eredményességet, hiszen nap mint nap kell foglalkozni a nyelvtanulással, ha el akarjuk érni a célunkat.

    A kor már biztos számít egy nyelvtanulásnál, hiszen minél fiatalabb korban kezd valaki nyelvet tanulni, annál jobban el tudja sajátítani a tanult nyelvet.
    Én 72 éves vagyok, úgymond konkrét motivációm már nincs, de azért hetente 3-4 alkalommal foglalkozom angol tanulással, ismétléssel, gyakorlással a Duolingo adta lehetőségen belül. Jó érzéssel tölt el, hogy már sok mindent megértek (ha írásban olvasom), több mindent el tudok már mondani egyszerűbb szavakkal, ha szükséges. A legnagyobb problémát a hallás utáni megértés okozza, de gondolom, ez másnál is így van.

    Röviden ennyit tudok válaszolni a kérdésére.

    Üdvözlettel:
    Vleskó Józsefné Johanna

    Válasz
  9. Bohn Istvànnê

    Igen, szàmît a kor. Lehet, hogy a motivàció is, ha ez èletbevàgóan fontos.

    Válasz
  10. Bausenwein Mária

    Tisztelt András! Szerintem a nyelvtanulás kortól független minden ember saját maga dönti el hogy mikor és miért kíván valamilyen nyelvet megtanulni. Talán egy dolog hogy amikor valami kötelező akkor nem megy úgy ahogyan kellene . Feltétlen szükséges az ” akarás” és az érdeklődés ahhoz hogy sikerüljön Röviden nekem ez a véleményem Maradok tisztelettel.

    Válasz
  11. Lengyelne dr Mate Katalin

    Kedves Andras,koszonom a lehetoseget,hogy ujbol betekinthettem a vilag legszebb nyelvebe /olasz/ 1964 ota foglalkozom vele..1971-ben erettsegi vizsgat is tettem belole.Az on leckeibol hianyoltam a nyelvtani reszt
    Magamrol roviden nyugd. gyogyszeresz doktor vagyok .A fiamnak nyelvvizsgaja van olaszbol,ugyan az a tanar tanitotta meg aki engem a gimiben olaszul.

    Válasz
  12. Ibolya

    Sajnos fontos,hogy milyen korban van az ember,de nagy szorgalommal és fontos motiváció esetén sikeres lehet a tanulás.

    Válasz
  13. Polgár József

    Tisztelt Tanár Úr!
    A kor szerintem nem számit. Valaki el akar érni valamit,szorgalmas,kitartó,megfelelően motivált akár nyelvvizsgát is tehet,Köszönöm,hogy kérdéseivel,érdeklődésével is segiti a nyelvtanulást.
    Üdvözlettel:Polgár József

    Válasz
  14. Antal Illésné

    Mindig is szerettem volna németül beszélni. Az anyagiak visszatartottak. Most ennyi évesen miért? Nem adom fel, sőt kimutatott tény, hogy időskorban jót tesz az agyműködésnek a nyelvtanulás.

    Válasz
  15. Lovász Tünde

    Nem a kor számít, ha el akarok érni valamit célom van, akkor az sikerül is mindegy hány éves az ember.Szorgalom, kitartás és nagyon sok gyakorlás.

    Válasz
  16. Tasner Józsefné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Szerintem a kor és a motiváció is számít.
    Idősebb korban sokkal több energiát kell fektetni a nyelvtanulásba. Az idős ember lassabb és feledékenyebb. De az Ön biztató szavai mindig új lendületet adnak. Motiváció meg nélkülözhetetlen. Anélkül nem menne a tanulás (pl: agytorna, ami jót tesz a léleknek). Sok angol szó van az életemben és jóleső érzés ha valamit megértek belőle. De számomra a legjobb hogy az Ön segítségével és útmutatásával mindig haladok és mindig többet tudok. Többnek érzem magam, és értelmesebben telnek a napjaim.
    Üdvözlettel Katalin

    Válasz
  17. Boda JENŐ

    Kedves András !
    A motiváció szerintem a legfontosabb tényező a nyelvtanulásunk során ! Enélkül csak vergődés és örökös újrakezdés lesz évente, hetente esetleg naponta. Számít a szorgalom is de látnom kell a célt, különben elvész a lendület.
    Én 51 éves vagyok. Most sokadik alkalommal futok neki az angol nyelvnek. Reményeim szerint nyelvvizsga kész állapotra pörgetve.
    Üdvözlettel : Boda Jenő

    Válasz
  18. Paulik Erzsébet

    Tisztelt Neményi Úr! Mindig is szerettem volna idegen nyelvet beszélni! Anno még az oroszt tanultunk,azt is nagyon szerettem. Életem során mindig bekapcsolódtam egy kis nyelvtanulásba munkahelyemen, majd magánúton is.Nagyon sok könyvet,CD-t megvásároltam, de csak odáig jutottam,hogy valamelyest ismererem a nyelvtani részt, abc-t, számokat és azért néhány rövidebb mondatott összetudok rakni. Az angol nyelv nagyon tetszik,de sajnos nem úgy alakult az életem,hogy erre több időt tudtam volna szánni. Szerintem a nyelvtanúlás nem kor függő és ha eredmény van nyilván van motiváció is. Nem tagadom, átléptem a 7.X-et és még mai napig is vonz az idegen nyelv ismerete. Imádok rejtvényt fejteni, és számomra már az egy nagy eredmény, ha netán angol szó kerül bele, tudom a megfejtést. Köszönöm Önnek is a segítséget. Amit küld e-mailen anyagot,azt mind próbálom elsajátítani. Üdvözlettel:

    Válasz
  19. Bencsik Terezia

    Igen ,ahogy tetszet irni nem fontos a kor. Ha valaki igazán akar valamit az élebe lehet az bármi minden energiájat bele adva sikerülni kell.Persze ehez sok türelem és oda figyelés kell,hogy legyen.Biztatni kell saját magunkat,hogy menni fog.Igy is lesz.Köszönöm türelmét a továbiakba is sok sikert kivánok.Minden jót.Bencsik

    Válasz
  20. Deákiné J. Márta

    Üdvözlöm : ) Először szeretném megköszönni a kedvességét és hogy küldi nekem az anyagot…Sokat jelent nekem jelenlegi élethelyzetemben : ( A kérdésre válaszolva azt tudom mondani, hogy ez nem korfüggő és bármikor elsajátítható – kitartó szorgalommal és céltudatossággal, sok-sok gyakorlással, lehetőleg a megfelelő nyelvterületen.Édesanyám osztrák származású, gyermekkoromban oktatást is vállalt, én inkább játszottam az udvaron. Még nem éreztem a súlyát és értékét annak, milyen nagy lehetőséget hagytam ki akkor. Van némi alapom, de sajnos én csak mindent olyan hobbiszinten szeretek csinálni, jelenleg van időm elég, ezért is foglalkozom többet ilyesmivel. De az biztos, hogy mindenkit csak rábeszélni tudok, hogy tanulni, képezni magát , hisz attól is értékesebb valaki, minél több a tudása, amit bármikor elővehet és használhat. Szuper ez a lehetőség. További szép napot kívánok és sikeres életet…Dné J. Márta

    Válasz
  21. Bihari Éva

    Tisztelt Neményi úr! A hozzászólók mindegyikének igaza van. Az ember szellemi leépülése nagyon változó, aminek mutatója a tanulási, befogadási készség állapota. Magamról röviden: Igy 83 évesen nem a nyelvvizsga elérése a célom, hanem az önmagammal szembeni igényem, amikor körülöttem a világ szinte mindenütt angolba fordult. Nagyon jónak találtam a különböző élethelyzetekre írt párbeszédeket, amik esetleg még engem is kisegíthetnek. Köszönöm, hogy így a NET-en kapcsolatba kerültünk.

    Válasz
  22. Földi Andràsnè

    A kor nem szàmit . A motivàció annàl inkàbb. Na meg nyaralàsnàl sem àrt ,ha az ember tud a nyelvükön beszèlni.

    Válasz
  23. Botrágyi Tiborné

    Németből érettségiztem,több mint 50 éve,és még ma is elboldogulok vele a világ sok országában.Férjem halála óta 9 ország szép tájait és kultúráját megismertem.Mindkét fiam és mindkét unokám beszél angolul,engem ez motivál,hogy valamit én is konyítsak hozzá….Sajnos azonban nem úgy megy ahogyan elképzeltem….Lassan haladok,de nem adom fel….Maradok tisztelettel kedves Neményi András Tanár Úr !

    Válasz
  24. Borsos Péter

    Kedves András!
    Megjegyzéseiből tökéletesen kitűnik, hogy tapasztalat alapján bátorítja „tanítványait”.
    Minden megjegyzésével tudok azonosulni.
    Szerintem is elengedhetetlen. a szorgalom és motiváció. De kell még ezekhez kitartás és idő is.
    Nem sokat ér csak befizetni egy jól hangzó nyelvtanfolyamra, aztán néhány óra után mindenre hivatkozva abbahagyni.
    A kor mindezek mellett érdekes. Múlásával egyre több gyakorlás és ismétlés szüksége.
    Én két nyelven tanultam teljesen egyedül. Csak jól meg kellett választani nyelvkönyveket. Szerintem a mai segédeszközök a legkevésbé sem alkalmasak az önálló tanulásra.
    Köszönöm javaslatait a többiek nevében is.
    Üdvözlettel
    Borsos Péter

    Válasz
  25. Surányi Ferenc

    Ami a motivációt illeti nekem abból akad bőven a tudás is iperedik . Szépenki fogás nincsha akarok valamit az tettek nélkül nem jön időt energiát be kell vetnemhogy sikerüljön. Én minden téren a maximumra törekszem nem érem be kevesebbel ahol tartok most ennek köszönhetem Tisztelettel : Surányi Ferenc

    Válasz
  26. Koósz Miklósné

    Tanár Úr! Szerintem a motiváció nagyon fontos. Nem a kor számít, hiszen a jó pap is holtig tanul, az idősebbeknél meg nagyon jót tesz az agynak a nyelvtaulás .Na meg az se mellékes, hogy a család ,az unokák is kedvet kapnak, a tanuláshoz. ,

    Tisztelettel: Anci néni Dombóvár–ról

    Válasz
  27. Kollár Csaba

    Szerintem nem a kor hanem a motivál io számít.
    Magamról tudok beszélni amit az életbe elértem.
    Mindig hülyének Gyogyosnak tartották.
    Az összes iskolákmat félidö alatt és kitünövel végeztem.
    Most azon vagyok hogy németül jól beszéljek.
    Tanár úr kérem a buldozer 3 csomagot megrendeltem
    De nem voltam itthon szeretném
    Ha kell el egyek érte ha lehet
    Írtam már de nem kaptam választ

    Kollár Csaba voltam

    Válasz
  28. Kápolnási János

    Tisztelt Tanár Úr!
    Hálás vagyok önnek, hogy kedvet csinált az újszerű angol nyelv tanulásához. Sajnos, én hamarosan betöltöm a 82. évemet, de az ön sajátos tanulási módszere elnyerte tetszésemet. Természetesen egy nagyon erős motiváció is közrejátszott, hogy kipróbáljam magamat. Úgy kezdődött, hogy 5 éve meglátogattuk Kanadában, Kelowna BC-ban élő kislányunkat, (My daugter work in a hospital) akinél 2 hónapot töltöttünk. Minden szép, csodálatos és emlékezetes volt, csak az a fránya nyelvi nehézség ne árnyékolta volna be napjainkat. Még ilyen kiszolgáltatott, kényelmetlen és tehetetlen helyzetben nem éreztük magunkat. Bárhová mentünk, lányunk nyelvtudását kellett igénybe vennünk, ami számunkra is kellemetlen volt. Gondolom a „mit mondott?” állandó kérdés talán őt is zavarhatta. Elhatároztam, hogy akkor most ennek véget vetek. Azt a lecke anyagot, amit öntől kaptam megtanulom, ezzel meglepem lányomat és minket pedig nem fognak tudni eladni, mert ennyi ismerettel már el fogunk tudni egyedül is boldogulni. Köszönöm szépen kitartó és lelkiismeretes munkáját.

    Válasz
  29. Molnár Rózsika

    Tisztelt Tanár úr! Véleményem szerint nem számít az életkor, de a motiváció igen. Én azért kezdtem el tanulni az angol nyelvet, mert az unokáimnak szeretnék segíteni a tanulásban. A legkisebbik unokám általános iskolába második osztályos tanuló lesz. Már tavaly is sikerült együtt gyakorolni Gergővel. Mostantól kezdtem el tanulni a második könyvet, amit a Tanár Úr írt. Ezennel megköszönöm önnek. Ha anyagi helyzetem megengedi, talán jövőre, szeretném a harmadikat is megvásárolni. Az tartalmaz jó tanácsokat, hogyan kell tanulni hatékonyan, segíti az előre haladást.

    Válasz
  30. Benedekné Molnár Mária

    A nyelvtanulás eredményességéhez elsősorban kitartás, szorgalom, gyakorlás szükséges, ám legalább ennyire fontos a motiváció is. Három lányom van, mindannyian túl vannak már a nyelv vizsgán, most már „én jövök”. Harmincegy éve tanítok, magyar nyelv és irodalom, történelem szakos tanárként, ének – zene szakos tanítóként. Diákéveim során oroszul és németül tanultam,sajnos e tudás jócskán „megkopott”. Évek óta angol nyelvet tanulnak diákjaim, óriási generációs szakadékként „élem meg”, hogy én nem tudok angolul. (Illetve köszönhetően az Ön segítségének is, már próbálkozom.) Magyar nyelv órákon gyakran találkozom (más kollégákkal együtt) ilyen kérdésekkel : „Tanárnő, ezt miért kell megtanulni?” Nem vagyok az a tanár, aki az efféle kérdésekre azt válaszolja : „Azért, mert én azt mondtam!” Szeretem meggyőzni a tanítványaimat arról, hogy például azért, mert nagy szükségük lesz rá az idegen nyelv tanulásához is. Üdvözlettel!

    Válasz
  31. Nánássy Lívia

    Szerintem azért idős korban már nehezebben megy. Az agyunk lassabban dolgozik már, nehezebben tudunk memórizálni. Legalább is ez a magam tapasztalata. De soha nem késő!!!!!!!
    Én csak hobbyból kezdtem el a franciát, sajnos egkomolyabb probléma miatt megszakadt. Szóval a tanulásnak bizony vbannak előre nem látható akadályai idősebb korban, Egyébként én 73 éves vagyok.

    Válasz
  32. Rezván Vera

    Nagyban befolyásolja a tanulást a motiváció, az akaraterő, a kitartás /türelem is/. A kor annyiban fontos tényező, hogy milyen állapotban van az illető szellemileg. Ez persze az én véleményem, másé esetleg teljesen eltérő!??!

    Válasz
  33. Ács Erzsébet

    T. Neményi úr!
    Anno a 80-as évek elején kezdtem angolul tanulni. Akkor abbamaradt. Itthon többször próbáltam frissíteni az ismereteimet. Mostanában örömmel vettem az ingyenes órákat. Sajnos anyagilag nem fér bele pillanatnyilag, de én is szeretnék majd vizsgát tenni. 59 évesen is szükségem van rá és más nyelveken is szeretnék tanulni.

    Válasz
  34. VERONA

    Ha egészséges az ember akkor ötven felett is bőven le lehet tenni a vizsgát.
    A motiváció pedig szerintem fontos.

    Válasz
  35. Bertaléan Lajos

    Üdvözlöm Tisztelt Neményi Úr !
    Asztalitenisz játékvezető lettem 75 éves koromban, ennek hat éve. Egyre több Nemzetközi mérkőzésen van módom vezetni és nagyon gyöngíti a magabiztosságomat a nyelvtudás hiánya.
    Rengeteg évet tanultam Általános , középiskola, építészmérnöki, gazdasági mérnöki, Villányi úton négy év.
    Nyelvtanulásba is többször belevágtam, de három négy hónapnál sose vittem tovább, akkor úgy láttam, hogy nem égetően szükséges, egyszóval nem volt motivációm . Szidom is magam utólag, hogy a közel huszonöt éves rendszeres tanulás helyett legalább egy nyelvet megtanulhattam volna rendesen.
    Itt vagyok nyolcvanegy évesen és majdnem mindennap foglalkozom az angollal, mert égetően szükségem van rá.
    Hozzá jutottam egy -szakmabeliek által össze állított- hatszáz – pingpong játékhoz kapcsolódó – szót tartalmaz.
    Amióta megtaláltam az Ön címét és kaptam az anyagokat és megvettem a két könyvet, azzal foglalkozom, hogy a szótár szavait beírom a gogle fordítóba és meghallgatás után a kiejtést beírom a szótárba és gyakorolom a kiejtést.
    Köszönöm az eddigi segítséget, rám is fért és segített tovább lépnem .
    Üdvözlettel : Bertalan Lajos

    Válasz
  36. Stangl László

    Tisztelt Neményi András Úr!

    Teljesen egyet értek azon véleménnyel,hogy a nyelvtanulást eredményességét befolyásolja a személyes motiváció. Ifjú koromban azért tanultam intenzívebben a német nyelvet mert kelet-és nyugat németországi levelező partnernőim voltak. A későbbiekben még a szlovákkal is próbálkoztam hasonló ok miatt. Az eszperantóval egy nemzetközi kongresszus után kezdtem érdeklődni. A számtalan országból érkezők egy közös nyelven tudtak kommunikálni és én is lelkesen tanultam, hogy legközelebb már ne legyenek nyelvi korlátaim.
    Amikor egy idegenforgalmin céghez kerültem egy két nyári szezon után a lengyel, szlovák, olasz, angol is ragadt rám de sajnos az év egyéb időszakában csak felejtés volt az átmeneti érdektelenség miatt.
    A kötelező nyelvvizsgákat addig nem is preferáltam amíg valami munkaköri előírás, egyéb feltétel nem tette szükségessé.
    Ma a megváltozott körülmények ( utazási szabadság) miatt a fiatalok helyzete más lehetne de úgy látom a virtuális világ, a szövegszerkesztő, fordító programok nem pozitív irányba terelik őket.
    Most a továbbtanulási feltételek előírnák a nyelvvizsga meglétét de úgy érzem ez a nyelvismeret sok esetben csak a teszteknek megfelelő tudást jelent, azután a motiváció hiánya miatt csak a felejtés jön.
    Az eredmény az, hogy ugyan papírom van róla de ne küldjetek el vásárolni,…

    Válasz
  37. Nyitrai Zsóka

    Szerintem az életkor nem számít, bár nyilván fiatalabb korban, jobban fog az agy. De az akarat a motiváció szerintem befolyásol a nyelvtanulásra.

    Válasz
  38. Simon Attila

    Szerintem a kor nem befolyásolja a tanulást. Nekem azért van rá szükségem,mert elég sokat utazok és a komunikáció nehéz nyelv ismeret nélkül Mind a kettő gyermekemnek két felsőfokú nyelvvizsgája van,engem ez motivál köszönöm .

    Válasz
  39. Tantos Mária

    Kedves András!

    A gyerek jó motiváció. Én is a fiam miatt kezdtem bele 56 évesen. Észtországba él három éve. Ha ki akarok hozzá menni és ott beszélni szeretnék valakivel / ott egyébként a mi korosztályunk is beszél angolul alapfokon /
    muszály eljutnom egy szintre leendő meny és unoka kimondottan inspirál. Hiszen ha lesznek hogyan fogok velük szót érteni szóval msot rákészülök.

    Üdv Tantos Marcsi

    Válasz
  40. rácz gyöngyi

    Kedves András! A ,véleményem szerint a .kor nem számít ,sokkal inkább az ,.hogy milyen szellemi kondicióban vagyunk..Bár a motiváció is fontos tényező lehet,de inkább a tanulásra,gyakorlásra szánt idő a lényeg.

    Válasz
  41. Csapó Lajos

    Igen az gondolom fontos a motiváció, Romániából átjött barátom három nyelven beszél.
    Románul,- Franciául.-és Magyarul. és Én? Oroszt tanítottak, de a rock zene nemzetközi nyelve nem orosz, nincs az orosszal egyébként semmi bajom az is egy nép nyelve. Itt több motiváció van jelen , és még egy, ha külföldre
    utazunk? – pl: horvátországi Susak sziget 200 lakosú településén angolul értenek, viszont a horvát nyelvet nem értik meg, annyira más nyelv járással beszélik, ez elszigetelt helyen, mondják lányomék.
    Hát ennyi,
    Csapó lajos

    Válasz
  42. Gyuris László

    Kedves Neményi András, én 87 éves vagyok és a gyerekek-unokák unszolására fogtam bele az angol nyelv tanulásába, akik a szellemi frissesség fenntartására javasolták. Nyugdijas bányamérnök vagyok.A gimnáziumban a latin mellett németet tanultam. Egyetemet a Szovjetunióban végeztem, igy kiválóan beszéltem az orosz nyelvet, a munkém során később is sokszor jártam az Unióban tanulmányúton. Ennek ellenére beszédkészségem kb. 20 év után kezdett fokozatosan romlani, végül lesüllyedtem a mondanivaló lefordításának szintjére.Ilyen előzmények után kezdtem Önnél tanulni.Mostmár csak a korom szab határokat. A hosszú távú emlékezet még csak-csak, a rövid távút egy hirtelen jött gondolat vagy cselekmény rögtön feledteti. A csak agytorna cél nem elég motiváció, a gyakorlás jól megy,de amint abbahagyom, minden feledésbe merül.

    Válasz
  43. Lacza István

    Véleményem szerint igenis számít a kor a nyelvtanulásnál, – tisztelet a kivételeknek- legalábbis nálam 67 évesen igen, ugyanis már nehezebben fogadja be az agyam az új információkat, ugyanakkor nagyon hamar el is felejtem a tanult dolgok egy részét.
    A motiváció természetesen jó irányba befolyásolja az eredményességet, de ez önmagában nem minden, mivel időskorban jelentkező közérzeti és egyéb egészségügyi állapotok sokszor nem teszik lehetővé, a motiváció ellenére sem, az intenzív nyelvtanulást !

    Válasz
  44. Hansági Lajos

    Tisztelt Neményi András úr!
    Már elmúltam 77 éves, így az eszem már nem úgy fog ahogyan szeretném.
    Ennek ellenére jó lenne az angol tudásomat fejleszteni, ugyanis a szókincsem eléggé bő, de beszélni nem tudok.
    Nekem nem a vizsga a lényeg, hanem az, hogy például filmeket, zenéket tudjak nézni, hallgatni, megérteni.
    Az eddig küldött anyagokat köszönöm, már vettem használt itthon.
    Tisztelettel: Hansági Lajos

    Válasz
  45. Jakabfi lili

    Hat nem hiszem es nem ugy erzem ,hogyletudnek vizsgazni nemetul.Nagyon keveset tanultam. Pedig szeretnem valamennyire beszelni tudni a nyelvet.

    Válasz
  46. Ferensitz Ferdinánd

    Tisztelt Neményi Tanárúr!
    Kérem, rövid leszek ami a véleménemet illeti a tárgyban.Bizony az idő a kort illetően fontos tényező.Jónéhány éve próbálkozom az angol nyelvvel.Motivációm volt: A leánykáim közül Mónika az emlitett nyelv tanára lett a Veszprémi egyetemen. Szerettem volna Őt azzaal meglepni, hogy egy alkalommal angolnyelven üdvözolhessem.Sajnos időközben ollyan tragédia ért, hogy hosszú szenvedés után a párom meghalt,Mivel a 80.évem felé tartok. miközben Parkinzon-korban vagyok utas. ami miatt erős memória gondokat/ felejtés/ jelent,kénytelen voAztam a nyelvtanulást abbahagyni, legnagyobb sajnálatomra.Azt hiszem, hogy a fenti nehezitő körülmények nélkül, nem lehet semmi akadályozó körülmény a nyelv elsajátitására.Ez a meggyőződésem.

    Válasz
  47. Koczkás Szilárd

    Tisztelt András! Azért egy huszonéves könnyebben tanul, mint az idősebb korosztály (persze embere válogatja), a motiváció mindenképpen fontos.
    Érdekelnének az olasz nyelvleckék, persze csak akkor, ha ténylegesen ingyenesek, s nem probléma az, ha nem mindig tudok reagálni. A hektikus munkám miatt sajnos soha semmilyen kurzusra nem tudok jelentkezni, eszperantóból (vagy arra) szoktam fordítani, de manapság sajnos erre sincs időm.
    Munkájához további sok sikert kívánok!
    Koczkás Szilárd

    Válasz
  48. Rabong Marianna

    Bizonyára úgy van ahogy írta. Motiváció, idő és sok, sok gyakorlás kell.Írásba, olvasásba és szöveg hallgatása. meg talán egy módszer a megtanuláshoz és szerencse a vizsgához. – Azért merek így nyilatkozni, mert angol ovódába, első elemiben az apácáknál már angolt kellet tanulnom. Othon németül beszélt a nagyanyám. Így jött be nekem a német és az angol szó. Sokat kell gyakorolni. üdvözlettel R.M..

    Válasz
    1. Újvàri Zsuzsanna

      Szerintem nem szàmot kor!!!!! Tanulni bàrmikor lehet. A nyelvtudàs fontos a mai vilàgban.