Korlátozások vannak – ebben a helyzetben hogyan lehet hasznosan eltölteni az időt?

Azon gondolkodtam, mit lehet tenni.

Többször is előfordult már, hogy a körülmények úgy alakultak, hogy egyazon probléma körül forogtak a gondolataim, amellyel viszont nem tudtam mit kezdeni…


Megértem, ha Ön ebben a rendkívüli helyzetben aggodalmat, félelmet érez, és nyomasztja a jövő. Én is így vagyok vele. De nem telhetnek a napok folytonos aggodalommal, félelemmel, feszültséggel. Szeretnék segíteni Önnek, hogy felülkerekedjen az aggodalmon, és ne csak a rossz híreket böngészve, feszültségben teljenek a napjai.

Korábban számomra mindig az volt a legjobb megoldás, ha valamivel elfoglaltam magam. Rájöttem, hogy most is az lesz a legcélravezetőbb, ha otthon hasznosan töltöm el az időt.

Az a szokásom ilyen esetekben, hogy beleásom magam a munkába, így nincs időm a világegyetem problémáival foglalkozni. Most például nekiállok, és maximális erőbedobással írom az új könyvemet. Ennek megvan az a nagy előnye, hogy úgy érzem, hasznosan telnek a napok.

Ön is el tudja tölteni hasznosan az időt otthon.
Javaslom, foglalja le magát nyelvtanulással.
Lehet idegen nyelven filmet nézni, felirattal vagy anélkül, ahogy tetszik.
Lehet könyvet olvasni, zenét hallgatni.

Ez megnyugtató tevékenység, jobb lesz tőle a közérzetünk, és még a nyelvtudásunk is fejlődik.

Filmet bőségesen talál a neten, zenét is, csak győzzön közöttük válogatni. Sokunknál van otthon cd, dvd, szóval van mit nézni, hallgatni, ha fejleszteni akarja a nyelvtudását.

Meg fog lepődni, ha most 2-3 hónapig naponta gyakorol, milyen hatalmas fejlődést fog elérni ezen idő alatt!

A lehetőség adott, élhet vele.

Ön mit gondol erről?
Érdekel a véleménye, kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

526 hozzászólás a(z) “Korlátozások vannak – ebben a helyzetben hogyan lehet hasznosan eltölteni az időt?” bejegyzéshez

  1. Nagy Mária

    Köszönöm a lehetőséget. Igaz ,nemsokára betöltöm a 70.évemet,mégis úgy gondoltam,ha már nem lehetek az unokáim körül, a kialakult helyzet miatt ,megprobálok angolt tanulni.Beszélek,szerbül,horvátul és németül is egy kicsit.
    Üdvözlettel:
    Mária

    Válasz
  2. Tordai József

    Köszönöm az ajánlásokat . Ezek mind megvannak , plusz ,kertészkedem a szabad levegőn, távol emberektől.

    Válasz
  3. afeketetehen@Gmail.com

    Tisztelt Naményi Úr! A magam részéről : én nem ismerem az unatkozás fogalmát, tekintettel arra, hogy soha nem unatkozom. Nagyon – nagyon szeretek olvasni, rejtvéyt fejteni, TV-t néni. Aztán másik kedvenc időtöltésem a kertészkedés. Az elmúlt két nap jó időjárását kihasznáva, a kertben ” serénykedtem ” nagy szorgalommal, egyedül és a pkertésen belül , a koronavírusra tekintettel . Ezét nem tudtam az idegen nyev tanulásával foglalkozni. De a lemaradást a következő napokban igyekszem pótolni.Minden esetre a biztatást és a buzdítást köszönöm . Tisztelettel : Péter

    Válasz
  4. Katalin

    Kedves András!
    Bizony nagyon rossz ez a bezártság, főleg amikor kint hétágra süt a nap. Unatkozni én sem szoktam, az üveges szekrényt kellene portalanítani és a szekrények tetejét, meg ablakot pucolni.
    Igen, az angolban is lépni kellene előre, bár én annyira könnyen felejtek.
    Olvasni én is nagyon szeretek, éppen egy hete voltam a könyvtárban és sajnos kevés könyvet vettem ki, de most majd lesz idő az itthoni könyvekre is. Most éppen terítőt hímzek keresztszemessel.
    A fiam nagyon hiányzik, most hét végén jött volna haza, de lebeszéltük őket a járvány miatt.
    A tv-t is szoktam nézni, a mostani celebműsorokat nem nézem, mertnem érdekel. A filmek pedig mindig ismétlődnek, kár hogy a régieket nem veszik elő.

    Üdvözlettel: Katalin

    Válasz
  5. Nagy-S.Zoltán

    Kedves András!

    Sikerült magamtól Angolul, majd Görögül társalgási szinten megtanulni.
    Akarás kérdése és pesze IDŐ és hogy RÁÉRJ !!!
    Hiszem, hogy Bárki ha gyakorolja Próbálja sikereket ér el.
    Gratula a bátorításért.

    Üdv

    Zoli

    Válasz
  6. Mikó Anna

    Tisztelt Neményi úr! Szerintem most nyugodtan szépen gyakorolhatunk persze aki úgy gondolja lelki gyógyitásra is nagyon jó és kikapcsolodásra. Bízunk benne hogy az otthon tartozkodás és nyugalom és tanulás hasznunkra vállik. Erőtt egészséget kívánok önnek és mindenkinek szertettel Anna és családom nevében.

    Válasz
  7. Ledács Kiss Aladárné

    Tisztelt Tanár Úr!
    Mindig nagy örömmel olvasom leveleit, és próbálok profitáni belőle. Valóban most olyan idők jönnek, ami leülteti az ember. Én egy örök mozgó vagyok. Sokat jövök-megyek. Sportolok. Ez most nagyon beszükül. Elhatároztam, hogy valóban előveszem újra a németet. Összel az elküldött leskéket mind leirtam, és át fogom ismételni, valamint megkeresem a régi német könyveimet. Egy régi tanárom javasolta, hogy nem szavakat, hanem egész mondatokat kellene megtanulni.
    Bizom benne, hogy sikerülni fog. Valahogy a szövegértés és a beszélgetés a gyenge pontom. Van egy passzív szókincsem és azt hiszem, hogy a nyelvtan is közel áll hozzám.
    Mégegyszer nagyon köszönöm levelét, és változatlanul várom. Ön egy igazi nyelv doktor és jó érzés, hogy önzetlenül próbál segiteni a botladozó nyelvtanulóknak. Szivélyes üdvözlettel: Ledács Zsuzsa

    Válasz
  8. Tölgyesi Lilla

    Köszöntöm András!
    Valóban az egyik leghasznosabb időtöltés a karanténban a nyelvtanulás.
    Egy nő sokféleképpen le tudja magát foglalni, azonban egy kertes ház most ideálisabb, mint a társasház.
    Lényeg az, hogy most intenzívebben haladok az angol nyelvleckekkel.
    Jó konyvirast kívánok, ha elkészül kérek egy kis ízelítőt.
    Üdvözlettel!

    Válasz
  9. Gherman Timea

    Kedves Neményi úr most már közötük élek igy mindennap tanulok ez nagyon jó nekem

    Válasz
  10. Bellér László Andrásné

    Teljes egészében egyetértek. Nincs rosszabb az értelmetlen időtöltésnél.. Üd. Ircsi

    Válasz
  11. Bartha József

    Jó napot a németet még egyszer meg próbálnám most több időt tudnék rá száni

    Válasz
  12. Bagoly Klára

    Egyetértek önnel.

    Híreket csak ritkán olvasok, a lényeg úgyis ugyanaz. Fölöslegesen nem stresszelem magam ezzel.

    Végzem a feladataimat, mint eddig. Naponta tanulom az angolt Duolingoval. (Ez azért tetszik, mert emlékeztet és motivál, hogy ne hagyjak ki egy napot se, ha lehet.)
    (Kedves András, amikor naponta küldte a leckéket, akkor önnel tanultam. Az nagyon motivált. A könyvből való tanulás sajnos nehezemre esik.)
    Szoktam filmeket nézni a családdal angolul. Zenét is hallgatunk, de azt már sokkal nehezebben értem.

    Hiszem, hogy Isten alkotta az egész világegyetemet, és tud a korona vírusról is. Ő az egyetlen, akinek hatalmában áll megállítani. Tehát kérem őt és hiszem, hogy cselekszik, a megfelelő időben.
    Azt ígérte, hogy az övéit, (akiket Jézus megszabadított a megérdemelt büntetéstől), megőrzi a halálos betegségektől, és megtartja az éhség idején is. Ő nem hazudik. Eddig is megtartotta ígéreteit a történelem során és az életem folyamán. Vele tudok harcolni az aggódó gondolatok ellen. Ő megnyugtat, ezért tudom végezni a rendszeres feladataimat.

    Köszönöm a bátorítást, és az eddigi leckéket.

    Üdvözlettel,

    Bagoly Klára

    Válasz
  13. Novák Józsefné Magdi

    Én is pont erre gondoltam… Remek ötlet köszönöm! 😊
    További szép napot kívánok! 🌸

    Válasz
  14. Kolozs Istvánné

    Szeretnék angolul tanulni. Kezdő vagyok
    Önöktől kaptam már leckéket. Sokat segített.
    Kérem segítsenek a további tanulásomhoz,
    köszönöm

    Válasz
  15. Töreki Józsefné

    Ez nagyon jó ötlet. Én most eddig lefoglaltam magam takarítással,kertészkedéssel. Igen egy kis angol is belefért. Az elkövetkező időben lehet,hogy több időm lesz gyakorolni,ismételni.
    Köszönöm a megkeresést
    Jó egészséget kívánok!

    Válasz
  16. Gizella

    Koszonjuk a jotanacsokat es nekem is ez a velemenyem. Ezen kivul meg az idot arra is fel lehet hasznalni, hogy szanalunk, ami gondolom minden hazban nem art. Fel lehet venni a kapcsolatot e-mailen, vagy telefonon es erdeklodni masok (csalad, baratok, szomszedok, stb.) irant. Ezen kivul meg biztos van egy csomo minden, amit a nok ki tudnak talalni (takaritas, stb). Jo szerencset mindenkinek es remelem mindnyajan atveszeljuk ezeket a borzaszto napokat. Udvozlettel, GH

    Válasz
  17. H.Pataky Katalin

    Hú, nagyon boldog vagyok!Egyszerűen jó érzéssel tölt el, hogy van még olyan ember, /jelen esetben Ön/, aki másokra is figyel, sőt szellemi tevékenység felé tereli a kényszerpihenőre ítélt, vagy aggódó gondolkodókat! Az, hogy veszi fáradságot és finoman ötleteket ad az esetlegesen tanácstalan embereknek -nem véletlenül a nyelvgyakorlásra -, vagy zenehallgatásra az aggódás helyett, nagyon szép dolog!
    Tökéletesen igaz,hogy a legjobb dolog tudatosan átterelni az energiákat a negatív dolgokról egy értelmes, hasznos elfoglaltságra. És nagyon jó, ha a lehetőségre kedvesen figyelmeztetik is!!!
    Úgy érzi a ‘tanítvány’, hogy a kötelezőn túl is törődik vele a ‘tanár’! Köszönöm!H

    Válasz
  18. Zsuzsa fazekas

    Tisztelt : Neményi András! Kicsit megváltozott az életem,Dolgozom ,tanulok, Angolt is tanulok! Napi szinten hallgatom a cd-ket,olvasom a könyvet, az a baj,hogy tul sokat kell járnom az Orvoshoz, Mostanában nem vagyok túl türelmes. Üdv Zsuzsa Fazekas.2020 március 20.

    Válasz
  19. Csergő Katalin

    Kedves András!
    Nagy örömmel fedeztem fel ezt a nyelvtanulási lehetöséget.Mindig is szerettem volna,legalább alapfokon beszélni az angolt és úgy érzem ez egy kiváló lehetőség .Napi teendőim mellett nem mulasztok el átnézni és hangosan felolvasni két-két leckét.Nagyon köszönöm Önnek ezt a lehetőséget és sok sikert kívánok további munkájához.

    Cs.Katalin

    Válasz
  20. Lay

    Köszönöm a szíves ajánlatokat,de szerencsére nem unatkozom. Nyelvgyakorlásra is szakítok majd időt!. Üdvözlettel: Erzsébet

    Válasz
  21. Hajagos Sándorné

    Kedves András!
    Természetesen az olasz buldozert napközbeni sokat olvasom CDT halgtom tekintettel, hogy most nem unokázok ezzel tőltöm a napjaim apró házimunkák olvasás TV nézés mellett Köszönöm, hogy megkereset. A könyv íráshoz sok sikert.
    Üdvözlettel :Hajagosné Kati

    Válasz
  22. Márk Lajos

    Legelőszőr arra gondoltam hogy jó lenne kicsinosítani a lakást. De elő fogom venni a Buldózert is

    Válasz
  23. Czagányné Margó

    Uram, Önnek teljesen igaza van! Legjobb nyugtató ha nyugdíjasként lekötöm magam a házkörüli teendőimmel, mert most ebben az időszakban bőven mit tenni a kertben is, a lakásban is. A nyelvtanulás nagyon jó, és főleg amit Önök tesznek lehetővé, nem utolsó sorban, hogy ingyen van, nem vagyunk időhöz kötve, nem kell elhagyni otthonunkat, mert házhoz jön a nyelvmester. Sajnos az én részemről többszöri próbálkozás ellenére nem sikerült, nem volt hozzá kitartásom. Szeretném, ha egyszer lenne bennem annyi kitartás, akaraterő, hogy megcsináljam, mindegy melyik nyelvet, bár nem tudom hányszor lehet nekifutni. Én kétszer próbálkoztam, a német, és angol alappal. Köszönöm, hogy meghallgattak.

    Válasz
  24. Müller Csaba

    Kedves András!
    Javaslata a vírus okozta kényszerű bezártság hasznos kitöltésére megszívlelendő;
    érvelése – ezúttal is – logikus és mélységesen igaz. Nincs mentségem, hiszen minden
    Ön által felsorolt lehetőség adott az otthoni autodidakta nyelvtanuláshoz.
    Hát…csupán a lustasági faktort kell a minimumra leszorítanom.
    Üdvözlettel
    Müller Csaba

    Válasz
  25. Garlathyne Patakfalvy Maria

    Köszönöm a sok jo tanäcsot ,igen hasznosnak tartom mindegyiket!
    Velemenyem az, hogy erdekes filmet nezve-lehetöleg folytatäsos- tanulunk meg szinte eszrevetlenül egy-egy nyelvet.A problema csak az, hogy megerteni megertünk mindent, megsem tudunk beszelni.
    Üdvözlettel:Maria Garlathy

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Mária!

      Nem vagyunk egyformák. Van, akinek az értés megy nehezen.

  26. Dr. Hegedűsné Tucsek Anna Mária

    Elhatároztam, hogy olvasok és olaszul fogok tanulni. Szeretem az operákat, most lesz időm hallgatni.   Még nem jutottam el odáig.Még a szorongó. stresszelő állapotomban teljesen impotensen telnek a napok.
    De köszönöm az új leckét…:)

    Válasz
  27. Lévai Istvánné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Teljesen egyetértek azzal a véleményével, hogy ne féljünk, hanem foglaljuk el magunkat. Én személy szerint már a veszélyeztetett 60 felettiek közé tartozom. A lányom mindent beszerez és elintéz nekem, mert hála Istennek egy településen lakunk. Unatkozni nincs időm, mert a kert annál több feladatot ad, mint amennyi időm lenne rá. Persze az időmet úgy kell beosztani, hogy reggel, amikor még pihentebb az agyam tanuljak, utána pedig jöhet a további teendő.
    Én is azt tartom helyesnek, hogy akár fiatal, akár idős az ember, maradjon otthon és tegyen meg mindent magáért, mert mindenki maga tudja mit szeret csinálni szabadidejében, mert most az van bőven. Lehet olvasni, kötni, horgolni, varrni, rejtvényt fejteni, főzni, sütni, barkácsolni és nem utolsó sorban nyelvet vagy egyéb mást tanulni.

    Üdvözlettel: Lévai Istvánné

    Válasz
  28. Thiringer Judit

    Kedves András!
    Jó lenne picit angolul megtanulni mert zavar, hogy egyáltalán nem tudok. Viszont 70 évesen lehet már nincs esélyem. Könyvéhez sok sikert kívánok és jó egészséget!
    Üdvözlettel: Judit

    Válasz
  29. Katona Kata

    Pillanatnyilag az oktatás a neten foglal le, méghozzá jobban, mint kellene… növendékeim amúgy is nehezen elérhetőek, a visszajelzés nem olyan, mint személyes helyzetben, közelednek a záróvizsgák, felelősség is minden leírt szó, mondat…de azért időnként előveszem a nyelvtanulást is, valami marad tán a fejemben!
    Köszönöm az Ön által níyújtott lehetőséget!
    üdvözlettel
    K.Kata

    Válasz
  30. Rauscher Tamás

    Kedves András,

    A kialakult helyzet ellenére,a legcsekélyebb aggodalom vagy félelem sincs bennem,mert ahogy Ön is írta,félelemben nem lehet élni.Ugyanarra jutottam,mint Ön,s kihasználom az időt a tanulásra.A hallás utáni értés eléggé nehéz.Számomra a dalszövegek hallgatása jelent megoldást,a filmekkel az a gond,hogy elkezdem nézni,s már nem figyelek a szövegre.A dalok szövegét sokszor meg kell hallgassam,hogy értsek belőle valamit,de kitartással előbbre lehet jutni.Sok sikert kívánok új könyvéhez.Üdvözlettel:

    Rauscher Tamás

    Válasz
  31. Dr. Érsek Ervin

    Teljesen egyetértek a nyelvmesterúrral.A szituáció új és szokatlan.Ma is több órát foglalkoztam az angollal. Coronamentes jóegészséget kívánok.Remélem szerencsénk lesz!

    Válasz
  32. Edit

    Kedves András!

    Szerintem is hasznosabb a nyelvtanulás, mint a hírek percről percre való követése. Azonban én dolgozom is, ezért egy kissé nehezen haladok az olasz nyelv tanulásával.
    Sok sikert az új könyvéhez!
    Vigyázzunk magunkra és szeretteinkre!

    Válasz
  33. Sári László

    Tisztelt András!
    Nekem a német úgy érzem nehéz, inkább megpróbálnák az angolt

    Válasz
  34. Gaál Károlyné

    Kedves Neményi Úr!
    Mivel a gép lesöpri a ” választ”, ide írom. Teljesen egyetértek Önnel, és kezdettől fogva leírtam a kiejtést és a magyar megfelelőjét is.Megnéztem az alapszót a szótárban a kiejtés logikája miatt.Valami már ragadt rám, de a régi nyelvtanulások tapasztalata, német, orosz olasz esetében is az írva, mondva gyakorlás segít.
    Köszönöm a tanácsokat, ha van időm, gyakorolok.

    Válasz
  35. Seres Csaba

    Kedves András!
    Először is az email címem egy kicsit megváltozott.
    Természetesen olasz nyelvtanulással is igyekszem rendszeresen foglalkozni. Amellett internet, tv, olvasás.
    Némi kirándulás a természetbe, ahol alig lehet másokkal találkozni. Gondolom ez nem probléma, és
    persze otthon is van mindig tennivaló. Üdvözlettel Csaba

    Válasz
  36. Ferenczy Ingrid

    Tisztelt Tanár Úr!
    Látszólag időmilliomos vagyok, de a látszat csal.
    Már minden tevékenység lassabban megy végbe. Így a felszabadult időt (a bevásárlást a fiatalok átvették) a konyha és fürdőszoba tavaszi takarításra szánom.
    De belefér az angollal való foglalkozás is. Kikapcsolás gyanánt hallom majd a kedvenc énekeseimet, akiknek a dalai szövegét fogom olvasni, miközben ők énekelnek, így hallom a kiejtést és látom egyben az angol szöveget.
    Köszönöm a levelét és üdvözlöm
    Ferenczy Ingrid

    Válasz
  37. Kaiser Miklós

    Kedves András! Igen tökéletesen igaza van abban amit tanácsolt!!! Én néhány napja ezt teszem filmek, zene! A mai naptól ahogy írta is naponta 1-2 órát mindenképpen a német tanulásra fordítom! Köszönöm levelét! Üdv: Miklós

    Válasz
  38. Hellenbárth Ferencné

    Kedves András! Azt gondolom igaza van , talán most több időm lesz, a tanulásra, gyakorlásra, szertném a németül tanulni!

    Válasz
  39. Morgós aKatalin

    Szerintem is hasznosan is lehet tölteni ezt az időszakot. Szeretek olvasni úgy hogy olvasok is. El kezdtem az angolt tanulni én is. Csak valamiért nehezen megy. Én dolgozom mind e közben. Mivel hogy Gondozónő vagyok.
    Köszönöm Szép és áldott idő szakot mindenkinek

    Válasz
  40. Vass László

    Kedves András!
    Önnek teljesen igaza van, bár nekem ebben vírusos helyzetben nem annyira megy a koncentrálás.
    Kívánom, hogy új könyve sikeres legyen.
    Üdv: Laci.

    Válasz
  41. Bordás Lajosné

    Kedves András!
    Kedves, hogy gondolt rám.Megfogadom atanácsát, s gyakorolom a nyelvet. Különben nem félek, hisz ha Istenre bízzuk a sorsunkat, az Ő kezében biztonságban vagyunk.
    Köszönöm, hogy rám is gondolt. Üdvözlettel: Rózsa

    Válasz