Korlátozások vannak – ebben a helyzetben hogyan lehet hasznosan eltölteni az időt?

Azon gondolkodtam, mit lehet tenni.

Többször is előfordult már, hogy a körülmények úgy alakultak, hogy egyazon probléma körül forogtak a gondolataim, amellyel viszont nem tudtam mit kezdeni…


Megértem, ha Ön ebben a rendkívüli helyzetben aggodalmat, félelmet érez, és nyomasztja a jövő. Én is így vagyok vele. De nem telhetnek a napok folytonos aggodalommal, félelemmel, feszültséggel. Szeretnék segíteni Önnek, hogy felülkerekedjen az aggodalmon, és ne csak a rossz híreket böngészve, feszültségben teljenek a napjai.

Korábban számomra mindig az volt a legjobb megoldás, ha valamivel elfoglaltam magam. Rájöttem, hogy most is az lesz a legcélravezetőbb, ha otthon hasznosan töltöm el az időt.

Az a szokásom ilyen esetekben, hogy beleásom magam a munkába, így nincs időm a világegyetem problémáival foglalkozni. Most például nekiállok, és maximális erőbedobással írom az új könyvemet. Ennek megvan az a nagy előnye, hogy úgy érzem, hasznosan telnek a napok.

Ön is el tudja tölteni hasznosan az időt otthon.
Javaslom, foglalja le magát nyelvtanulással.
Lehet idegen nyelven filmet nézni, felirattal vagy anélkül, ahogy tetszik.
Lehet könyvet olvasni, zenét hallgatni.

Ez megnyugtató tevékenység, jobb lesz tőle a közérzetünk, és még a nyelvtudásunk is fejlődik.

Filmet bőségesen talál a neten, zenét is, csak győzzön közöttük válogatni. Sokunknál van otthon cd, dvd, szóval van mit nézni, hallgatni, ha fejleszteni akarja a nyelvtudását.

Meg fog lepődni, ha most 2-3 hónapig naponta gyakorol, milyen hatalmas fejlődést fog elérni ezen idő alatt!

A lehetőség adott, élhet vele.

Ön mit gondol erről?
Érdekel a véleménye, kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

526 hozzászólás a(z) “Korlátozások vannak – ebben a helyzetben hogyan lehet hasznosan eltölteni az időt?” bejegyzéshez

  1. Bognár Lászlóné

    Drága Uram!
    Önnek teljesen igaza van. Én is mindig a munkába menekültem az életem során ha problémám volt, meg is van az eredménye. Most sem kell unatkoznom, folyamatosan dolgozok itthonról. Sajnos a nyelvtanulás kimaradt az életemből. Többször elkezdtem angolul tanulni, de most öregségemre jöttem rá, hogy az óvodás korától heti 1-2 alkalommal angolt hallgató unokámnak nem jelent problémát a kiejtés, én meg akárhogy kínlódtam is soha nem tudtam és tudom, hogyan mondjak valamit helyesen. Nem is kellett használnom a nyelvet folyamatosan egy-egy nyaralásra meg ha elmegyek és meg kellene szólalnom már nem jut eszembe semmi.
    Üdvözlettel

    Válasz
  2. Polgár József

    Kedves András!
    Örömmel vettem, hogy ebben az embert próbáló időben is,figyelemmel kíséri tanulásunkat. Tanácsokkal,ötletekkel lát el bennünket. Mi a kollégákkal továbbra is dolgozunk.A magam módján, pihenés közben,szabadidőben tanulom az angolt.Lezárás esetén,ha korlátozásra kerül a mozgásom, az időm jó részében
    angolt hallgatok,tanulok.
    Köszönöm segítő,út mutató érdeklődését.
    Polgár József

    Válasz
  3. Szilágyi Dezsőné

    Korábbi német nyelvi feladatokat megoldottam.
    Kőzépfokú állami nyelvvizsgám van, de a gyakorláshoz nagyon jók voltak a feladatok!
    Ebben a bezártságban szívesen gyakorolnék, főleg mindennapi élethez kapcsolódó feladatokkal!

    Válasz
  4. Keserű Erzsébet

    Kedves András!
    Örülök, hogy most is gondol ránk, ebben a nehéz időszakban! Köszönjük az ötleteket!
    Egyelőre van munkám, nem vagyok bezárva a négy fal közé, mert egészségügyben dolgozom. Igaz, hogy mi sem a megszokott munkarendben dolgozunk, bezártunk, telefonon tartjuk a kapcsolatot a betegeinkkel. Ezen kívül készenlétben is vagyunk, mert valószínűleg átirányítanak bennünket fekvőbeteg intézménybe segíteni.
    Akik itt maradnak, e-receptet tudnak írni. Sajnos, minden beteg kezdte felhalmozni a gyógyszereit is. De ez teljesen felesleges! Recept folyamatosan tudunk felírni, és a gyógyszertárak is nyitva vannak.
    András kitartás, ha teheti, ne menjen el otthonról!
    Üdvözlettel:
    Keserű Erzsébet

    Válasz
  5. Asbóthné Tóth Éva

    Igen, van terv! A sok kéz, és lakásfertőtlenítés, valamint a minden napos itthon főzés mellett, az un. bezártság által több idő jut a családra, képek nézegetésére, felkészülni a húsvétra, és természetesen a tanulásra. Ha ezeket jól osztjuk be, akkor a hátrányból előny kovácsolható. Még soha nem volt ilyen időszak az életemben, így igyekszem jól ki-, és felhasználni! „Magányos, én időmben”, kora reggel, a természetben mindennap más mozgás közben (nordic/ kocogás/ futás) tovább mélyíthető, erősíthető az előző napi lecke és/vagy feladat. Ez most egy intenzív nyelvkurzus időszaka lehet! A több évtizedes mindennapi mókus kerék után jól esik, másként élni a mindennapokat, még akkor is ha ez sokkal több kihívásokkal jár. Próbáljuk meg így átvészelni ezeket a nehéz heteket, hónapokat. Amihez mindenkinek erőt, kitartást, szeretetet, és megértést kívánok!

    Válasz
  6. Torkos Sándor

    Tisztelt Neményi úr!
    Köszönöm az érdeklődést és a küldött leckéket. Ezzel a módszerrel álom a tanulás,főleg a helyes kiejtéssel kiegészítve.Meg van a gépen,sokszor átolvasom.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Sándor!

      Igazán köszönöm, nagyon jól esett.

  7. Kővágó Pál

    Ezek mind nagyon hasznos dolgog és tevékenység. Majd én is élek 1-2 dologgal.

    Válasz
  8. Bíró ZoltánnéDr.Szepesi Magdolna

    Kedves András! A lábtörésem miatt hét hónapja karanténban vagyok.Ezalatt rendeltem meg önöktől az alapfokú német könyveket és CD-ket.A tanulással jól haladok és sok örömöt okoz.Emellett hallgatom a Budapesti Fesztivál Zenekar önkéntes kamarazenekar minden este jelentkező kamarazenéjét.Verseket hallgatok,este könyvet olvasok.Most éppen Zilahy Lajos A Dukai családját.Már egyre több házimunkát is én végzek.Tehát jól,értelmesen töltöm ki a szabadidőmet a karanténban.Önnek is hasznos,örömöket okozó időtöltést kívánok.

    Válasz
  9. Göőz Tibor

    Kedves András!
    Igy, hogy jó idő van maradt a 2 kertem a gyümölcsfákkal alapnak. Kiegésszítésnek egy 10 méteres kerítés teljes cseréje, ami előkészítésben van. A vasoszlopokra diópántokat, szarufatartókat felvarrni, deszkákat 2 sorral befesteni… Ez kb április végéig el is fog tartani. Onnantól kell egyeztessek önmagammal a kezdő jobb agyféltekés rajzolás és a szintén kezdő angol nyelv összekombinálására. Javaslat esetleg? Ja, igen, betöltött 66 évvel.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      kedves Tibor!

      A rajzoláshoz nem tudok hozzászólni.

  10. Cismas Mária

    Kedves András!
    Köszönöm, hogy gondolt rám is. Igen, ez jó időtöltés, de van egy sokkal fontosabb, amire különösen ebben az időben oda kellene figyelnünk: ez az Istenhez való megtérés, Jézus Krisztus elismerése és az értünk hozott áldozatának elfogadása, hogy a kezébe letett bűneink elnyerjék Isten bocsánatát.
    Hogy mindezeket megértsük, ehhez kellene tanulmányoznunk a Bibliát, hallgatnunk igehirdetéseket, vagy evangélizációs könyveket olvassunk. Ha Isten közelében élünk, akkor nem fogunk félni, mert tudjuk, hogy minden az Ő akaratából történik, és mindennel célja van az életünkben.
    Számunkra a legfontosabb az kellene legyen, hogy megtérve Istenhez elnyerjük az örök életet, amit Ő ígért nekünk.
    Isten adjon világosságot és sok erőt, türelmet és vágyat arra, hogy elnyerje az örök életet.
    Isten szeretet, ami betölti az egész univerzumot, ennek kellene mi is részesei legyünk.
    Kívánok teljes szívemből, hogy megkapja a Hozzá vezető utat!
    Isten áldja meg életét és további munkáját, kedves családjával együtt!
    Az Ő békessége töltse be az András szívét is!
    testvéri szeretettel,
    Mária

    Válasz
  11. Győző Frigyes Zoltán

    T. András !

    Már megírtam ( teljes egyetértés, jókívánság, kérés,
    hogy ha teheti, küldjön középfokú nyevtani, fordítási feladatokat )

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Zoltán!

      Melyik vizsgára akar felkészülni?

  12. Liptai Gábor

    Ez tényleg jó elfoglaltság ezeknen a váiságos ídőkben,mert a félelem nagyobb ellenség mint a vírus .Le gyengíti
    a szervezetet..

    Válasz
  13. Mária Fáyné Lippai

    Valóban örülnék a lehetőségnek ha a teljes 0 szinttől elindulhatnék mert most pont belefér az időmbe.

    Válasz
  14. Kapus Szilvia

    Szerintem is jó ötlet a nyelvtanulás ebben az időszakban. Amikor tehetem, elő fogom venni az angolt.

    Válasz
  15. Jelinek Mihályné

    Nem szoktam unatkozni kértem van ültetek virágokat, meg zöldségféléket. Az unokámmal tanulom az algebrát, így még van amire emlékszem a régi időkből. Örülök az angol tanulásnak is. Nem gondoltam volna hogy 70 évesen fogom elkezdeni. Köszönöm szépen Magának üdv Mária

    Válasz
  16. Éva Marianne

    Kedves Andras! En az angol nyelvet fogom naponta tanulni hiszen most lesz ra elegendo idom hogy bovitsem szokincsem tudasom. Jo egeszseget kitartast turelmet kivanok mindannyiunknak.

    Válasz
  17. Kontó Lajosné

    Kedves András!
    Nagyon jó ötlet idegen nyelvtanulás. Nekem a munkámhoz azért szükséges, hogy ne felejtsem el a szavakat. Ma pl. Arra ébredtem, hogy magen muskulatur festigen hallten
    Olyan jó érzés hogy itt lebeg a Cél a szemem előtt. Itt az idő, hogy megvalósítsam. Az hogy vajon hogy kezdjek hozzá az edzés tervhez, még nem tudom. Autodidakt módon saját magam tanulgatok folyamatosan németül, akkor ennek is előbb vagy utóbb sikerülnie kell. A német grammatikA az nem megy már nem is erőltetem. Egyébként jól el vagyok itthon kicsit bezártnak érzem magam, viszont kertészkedem, amióta nem tudok Ausztriába kijárni dolgozni.
    Szép napot kívánok Önnek. :Angéla

    Válasz
  18. Lászlóné Töpfner Ildikó

    Kedves András! Köszönöm levelét és a lehetőséget..De ebben a nehéz időszakban mi ápolók kemény csatát vivunk a járvány további terjedés miatt..Tul munka fegyelmezettség türelem együttérzés kiséri mindennapjainkat..Tisztelettel Lászlóné Töpfner Ildikó

    Válasz
  19. Judit

    Tisztelt Tanár Úr!
    Jó ötltnek tartom az új könyvét mett sokaknak segítettek az eddigiek is.
    Én még egyenlőre dolgozom
    Vigyázzon magára!

    Válasz
  20. Katalin Fehervari

    Tisztelt Tanar Ur!
    Nagyon jo otletnek tartom de en hala Istennek dolgozom!
    Kerem vigyazzon magára! Katalin

    Válasz
  21. Seprenyi Imre

    Tisztelt András!
    Nekem a nap 24 órálya is kevés, úgy telik egyik nap a másik után. Az időt rá kell szánni arra amit igazán szeretnénk.
    Én úgy gondolom felesleges aggódni mert úgy sem oldódik meg semmi sem.
    Inkább erősítem az immunrendszerem Biocomos vitaminokkal.
    Nyugodalmas jó éjszakát kívánok!

    Válasz
  22. Jakócs Gábor

    Tisztelt Kolléga Úr !
    ! Megírtam már egyszer a véleményem és beleadtam szívem ,lelkem ,de nem kaptam rá még egy „köszönöm szépen ” választ sem ! Ha most megírja nekem , hogy legalább köszöni a gondolataimat függetlenül attól ,hogy igenli vagy tagadja azok hasznosságát ,akkor írok ismét !Jó éjszakát kívánok !!Tisztelettel :Jakócs Gábor

    Válasz
  23. Korda Bernadett

    Üdvözlöm!
    Jó ötletnek tartom,hogy ebben a vírusos időben,mikor itthon vagyok,érdemes nyelvet tanulni,fejleszteni a tudást.
    Üdv. Korda Bernadett

    Válasz
  24. Kubányi Magdolna

    Kedves András!
    Távmunkában töltöm az időt és közben német nyelvű híreket hallgatom,
    ahogyan Ön javasolta,minden nap.
    Köszönettel:Magdolna

    Válasz
  25. huszár sándor

    őszintén köszönöm , hogy inspirál .
    de az a helyzet én kurva lusta nyugdíjas vagyok
    3 4 nyelven gügyörészek azaz tudok kérni a boltban sört szlávoknál
    bort a latinoknál
    angolból kicsit jobb vagyok ott a sör mellé még whiskyt is londoni akcentussal választok
    én pár éve úgy döntöttem nem tanulok , csak hagyom , hogy rám ragadjon a szó

    Válasz
  26. ErdősKatalin

    Kedves András!
    Örülök, hogy felkeresett levelével. Igen teljesen igaza van, hogy nyelvtanulással el lehet érni azt, ami manapság már szinte elvárás, hogy legalább egy nyelven, – még ha konyhanyelven is, de meg tudjon szólalni az ember.
    Jelenleg beteg vagyok és lábadozom egy SOS műtét után. Márc. 11-én operálta a budapesti Szt. János kórház sebészetén. már márc. 15-én hazaküldtek. A Sebészet eléggé kiürült. Csak az életbevágó műtéteket végzik. A műtét utáni sokk viszont most jön ki rajtam. Le vagyok lassulva – és egyébként közel 63 évesen elkeserít, hogy nincs senki aki segítene a konyhában. Igaz férjem beszerzi ami szükséges. Felviszi a padlásra a kimosott ruhákat. Főzni nem tud.

    Engedje meg, hogy leírjam azt a történetet ami a férjem 3 évvel ezelőtti műtétje idején történt a SOTE I. Sz. Sebészetén. Látogattam férjemet amikor jött két orvos vizitelni egy kínai beteghez. A kínai tényleg beteg volt műtötték. Az orvosok meg nagyon idegesen mondták, hogy legalább lehetne vele a kínain kívül más nyelven beszélni. De a férfi semmi más nyelvet nem tudott. Kérdezték az orvosok angol, német, francia nyelvet bírja-e egy kicsit.
    Néhány alkalommal népes kínai látogató brigád jött hozzá látogatni. Mind fiatalok, de egyikük tudott beszélni magyarul. Talán telefonon Ő tartotta a beteg és orvos között a kapcsolatot. A kínai nagyon felvágott mert mutatta a mobiltelefonján, hogy milyen szuper háza van itt Budapesten. A fia meg Ausztriában jól él, ahogy kivettem a mutatott képek alapján,Ezt is a magyart kicsit értő szép fiatal felesége mondta el.
    Ez a kínai egyik nap kérte, hogy húzzam át az ágyneműjét. Ő önkiszolgálóan hozta az ágyneműs szekrényből. Megtettem neki. Elég piperkőc fiatalember volt, mert úgy látszott jól volt már a műtéte után.

    Ebből az a tanulság, hogy jó ha tud valamicskét az ember azon a nyelven ahol él, mert bármi baj éri nem tud semmit intézkedni, ha nincs ott a tolmácsa.
    Nem könnyű elsajátítani egy idegen nyelvet. Nem mindenkinek van jó nyelvérzéke. Nagy akaraterő és erős motiváció kell ahhoz, hogy nekiüljön az ember a tanuláshoz.
    Hát ennyit. Sok sikert kívánok az új könyve megírásához és remélhető, hogy sok-sok ember meg fogja majd rendelni.
    Az angol alapoknyelvkönyv és munkafüzet a hozzá tartozó CD -k megvannak, megvásároltam már.
    nem sokat forgattam bevallom, de passzív nyelvtudás felújítására igen jónak tűnik.
    Na most, hogy nem tudok kertészkedni elő fogom venni az alapfokú könyvet és tanulni kezdem ez biztos. Főleg , ha már kiadtam érte a pénzt . Most sajnos elromlott a CD lejátszóm. De nem ezen fog múlni, hogy a kezembe vegyem a könyvet és tanuljam. Ha most nem hát mikor?

    Válasz
  27. Kerrn lászlóné

    Kedves András!
    Hasznos időtöltés a nyelvtanulás.Különösen most,hogy itthon kell maradni,nem vigyázhatok a 4 unokámra,nem süthetek ,főzhetek nekik.
    tisztelettel:Kern Lászlóné

    Válasz
  28. Erős Zsoltné. / Zsoka vagy Szofia -/

    Egyet értek önnel Kedves András !
    Örömmel foglalkoznék az angol tanulással.
    Már elkezdtem önnel ranulni, de sajnos abba hagytam.
    Jelenleg kint vagyok Angliába és szinte semmit nem tudok.
    Örömmel kezdeném ujra önnel a tanulást.

    Válasz
  29. Erős Zsoltné. / Zsoka vagy Szofia -/

    Egyet értek önnel.
    Örömmel foglalkoznék az angol tanulással.
    Már elkezdtem önnel ranulni, de sajnos abba hagytam.
    Jelenleg kint vagyok Angliába és szinte semmit nem tudok.
    Örömmel kezdeném ujra önnel a tanulást.

    Válasz
  30. Cservenákné Kasza Edit

    Kedves András! Én is pedagógus vagyok, Jelenleg a digitális távoktatással vagyok elfoglalva, ma is 12 órát foglalkoztam ezzel. Én egy kis iskolában tanítok, és nem mindenki rendelkezik Internettel és digitális eszközökkel, ezért papíralapon is el kell nekik küldeni az anyagot! Ráadásul van egy egyetemista gyermekem, aki után ki kell fizetni a tandíjat! Három gyermekem pedig mosz fog érettségizni (hármasikrek, de három különböző iskolába járnak). Ha lesz érettségi? Ráadásul egy fizetésből élünk, mert a volt párom semmit se segít.
    Nagyon köszönöm az eddigi nyelvleckéket, az iskolában (a karantén előtt) , már olaszul köszöntek a gyerekek, sőt egy-két kifejezést is átvettek, amit mindennap használtak.
    Nyugdíjas éveimre szeretnék Olaszországba költözni, ha megtehetem. Ezért kezdem el olaszul tanulni. Remélem, megérti gondjaimat, remélem jobb idők jönnek!

    Válasz
  31. Sas Béláné

    Kedves András!
    Fején találta a szöget. Nyelv tanulása,gyakorlása nagyon hasznos elfoglaltság. Köszönöm , hogy ehhez a hasznos elfoglaltsághoz segítséget nyújt. Kívánok jó egészséget, minden jót.
    Edit

    Válasz
  32. Subecz Jánosné

    Kedves András!
    Köszönöm levelét. Helyesnek tartom azt, hogy ebben a helyzetben valamivel lekössük magunkat. Jó ötletnek tartom az angol tanulást. Már csak az időt kell jól beosztani és gyakorolni, gyakorolni legalább naponta egy órát. Köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmet.
    Üdvözlettel: Subecz Jánosné

    Válasz
  33. Szűcs Cecília

    Kedves András!
    A mai feszített világban,sok múlik a magatartásunkon és a másokhoz viszonyított helyzeten.
    Én idő milliomos vagyok és semmire sincs ídöm sajnos.
    Az angolt lapozgatom,írok,telefonálok,kézműves dolgokkal foglalkozom.Sokat hallgatok zenét.
    Jó levegőn sétálok a napos időben.
    betegeket látogatok.Versekkel foglalkozom.Kötök ,horgolok,rajzolok.Kirándulunk férjemmel.
    templomokat,érdekes házakat fotózok.Kinyomtatom,emailon elküldöm.
    Csodálatos tájakon utazom képekkel a PC-n.
    A hétköznapi dolgokról már nem írok.

    Kívánok jó egészséget, Önnek és családjának.
    Tisztelettel Cecília.

    Válasz
  34. Kulcsar Judit

    Tisztelt Nemenyi Ur ‘

    Teljesen igaza van, a feszultseg , az aggodas a hirek sajnos rossz hatassal vannak ram.Probalok vidam dolgokat nezni youtobon keresni, persze a nyelv tanulas gyakorlas is jo otlet.Udvozli :Judit

    Válasz
  35. Dr. Szathmáry Miklós

    A lekötöttség a legjobb megoldás.Jómagam angol nyelvű hajó modelleket építek, ami egyrészt a szakmai angol tudásom gyarapítja , másrészt kiváló időtöltés. Jelenleg a KRUZENSTERN orosz bark modellt építem,mely 474 alkatrészből áll és legmagasabb, 5-s szintű modell. Van jó pár olyan alkatrész amit csipesszel kell megfogni, festeni és ragasztani. Egyébként 15 évet a magyar tengerhajózás szolgálatában töltöttem!
    Üdvözlettel: Dr. Szathmáry Miklós

    Válasz
  36. Dipl.Tibor Gutay

    T. András. Bár nincs rá szükségem, nyugdíjas vagyok, hobbybol angolul tanulok. Bye Tibor.

    Válasz
  37. Sőbér Miklósné

    Egyetértek. Valóban jobb lenne hasznos elfoglaltságot keresni, de jelenleg nagyobb a félelmem, mert csak a tegnapi nappal maradtam az otthonomban, de ez sem egészen igaz, mert kimentem a garázsba, de vigyáztam, hogy ne találkozzak senkivel.Miután 81 éves vagyok, ha olvasom a híreket nő a félelmem is.
    Ha minden rendben, akkor 4-5 nap múlva már talán én is megnyugszom.
    Köszönöm a bátorítást, Önnek minden jót kívánok.
    Sőbér Miklósné Ibolya

    Válasz
  38. Perjési Attila Károly

    Kedves András.
    Amikor meghallgatom a szöveget, ntúl gyorsnak vélem.
    Ugye, mi „magyarok” a leírt szöveg minden betűjét (néha nem) kimondjuk!
    Jó lenne, hogy ha volna alkalom (helyi beavatkozás atanuló részéről) lassítani az élő beszédjét a felolvasónak.
    Nekem volt egy felolvasó programom, amit évekkel ez előtt megvettem és sokáig működött is.
    De fokozatosan elromlott. Ott lehetett választani, hogy nő, vagy pasi. Normál és
    lassabb ütemben olvasson. Ez a hallásnál nekem sokat jelentett. Talánmás „nebuló”
    is közelebb kerülne a hőn szeretett nyelvtudáshoz.
    ÉS! Bár evvel még nem próbálkoztam, az a több nyelvűség! Mint ahogy Ön egy „multi”
    nyelvű, akár lehetne ritkább párbeszédet (azonos szöveget) angol – német nyelven meghallgatni.
    UFFF. én szóltam.
    Üdvözlettel Perjési Attila Károly (76 +)

    Válasz
  39. Földváriné, Eta

    Kedves András !
    Nagyon kedves ötlet Öntől ez a ” hasznos- időtöltés” kutatás.

    Valóban nagyon fontos az időt hasznosan tölteni. Mint a válaszadók közül sokan , én is egyedül vagyok.
    Unatkozni sohasem értem rá. A Sashegy aljában lakom, naponta kétszer egy-egy órát sétálok a kutyámmal a hegy oldalon.
    Az angol nyelvtanból tanultakat ismétlem, a You tube – on a ” Learn English Trough Story olvasása is hasznos szórakozás. Beszereztem egy pár számomra érdekes könyvet, magyaroknak készült angol könyvet és egyéb magyar olvasnivalót is. A lakást is rendben kell tartani és két naponként két napra főzök magamnak. Amikor szép idő van , délben a kertben egy fél órát napozok. Túl rövid egy nap.

    Üdvözlettel: Földváriné Eta

    Válasz
  40. Éliás Éva

    Tiszteletem ! Szeretnék német nyelvet tanulni , de régebben amiket küldött , olyan alap dolgok voltak , amiket már tudtam . Tavaly nyáron, elvégeztem egy pedikűrös tanfolyamot , szóval nagy szükségem lenne társalgási , illetve szakmai ismeretekre. Ha ebben tudna segíteni , azt nagyon megköszönném . Üdvözlettel : Éliás Éva

    Válasz
  41. Gavriliuc Rozália Anna

    Tisztelt Neményi Úr!
    Sajnos már a héten én sem mentem munkába és otthon vagyok betartva a karanténos szabályzatot és nem járok ki a lakásból! Nem unatkozom mert igyekszem hasznossá tenni magam és főzök, háztartást vezetek, edzek, könyvet olvasok és németül tanulok, bár ezeket mind akkor is elvégzem amikor munkába járok de most több időm van minderre és nem futok versenyt az idővel! Az olvasás és az edzés a kedvenc időtöltésem, németül pedig azért szeretnék megtanulni mert az a tervem, hogy kimenjek Ausztriába dolgozni és élni de kevés időm szokott lenni a nyelvtanulásra és mikor dolgozom, háztartást is el kell lássam akkor már fáradtan nagyon nehezen tanulom! Reggel munkába menet szoktam még de az sem az igazi mert az egyik agyféltekemmel próbálok a tanulásra koncentrálni de közben a másikban a város dübörgő zaját hallom! Szóval nem könnyű!
    Köszönöm levelét.
    Tisztelettel, Gavriliuc Rozália Anna!

    Válasz
  42. Domány Mária

    Kefves Neményi András!
    Egyetértek azzal, hogy a napi gyakorlással lehet a legjobban fejlődnj!
    Nekem az a legjobb, ha hallom és látom is. Így jobban rögződnek az ismeretek, míg a zenét hallom, de kevésbé figyelek rá. Azt gondolom, azért, hogy minden módszer hatékony a nyelvtanulásban.
    Köszönöm az eddigi seítséget is, szívesen figadom a továbbiakat is.
    Üdvözlettel: Maria

    Válasz