Ki tanult meg úszni egy haltól?

Nagyon sokszor hallottam már, hogy úgy lehet jól megtanulni egy idegen nyelvet, ha az ember kimegy külföldre.

Ezt általában olyanok mondják, akik nem elég szorgalmasak ahhoz, hogy eljussanak egy középfok körüli tudásig…, ezért ezt az állítást inkább kifogásnak érzem, mintsem valódi oknak.

Mennyire téves az a felfogás, hogy csak külföldön lehet igazán megtanulni, és hogy aki kint él, annak könnyű…

Nagyon-nagyon sok levelet kapok külföldön élő magyaroktól, hogy segítsek nekik, mert nem tudják elsajátítani a nyelvet, évek óta kint élnek, de nem értik, ha szólnak hozzájuk…

A múlt héten éppen egy nyelvvizsgáztatással kapcsolatos rendezvényen vettem részt (erről itt írok bővebben), ahol az angol előadó a következő kérdést tette fel nekünk:

„Hányan tudnak Önök közül úszni?”
„Emelje fel a kezét, aki tud úszni!”
„Köszönöm. Most az emelje fel a kezét, aki egy haltól tanult meg úszni!
„Senki? De hiszen a hal jól úszik!”


Kedves nyelvtanuló társam!
Ön szerint külföldön, nyelvi környezetben is kell szorgalom?
Vagy odakint az már nem szükséges?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

808 hozzászólás a(z) “Ki tanult meg úszni egy haltól?” bejegyzéshez

  1. GREXA S ZOLTÁN dr

    TISZTELT NEMÉNYI ÚR,

    Tökéletesen egyet értek., SZORGALOM. szorgalom a próba és siker titka,
    ÜDV Z

    Válasz
  2. Ágnes

    Bizonyára minden nyelvben van tájszólás, ezért az amit a nyelvtanfolyam megtanít nem mindenütt elégséges. Csak a helyszínen dől el mit kell bepótolni.

    Válasz
  3. Frank Garasos

    Több mint 16 éve élek külföldön. Előtte az ország hivatalos nyelvéből sikeres nyelvvizsgát tettem. Azt gondoltam nekem nem lesz problémám. Pár hét után rájöttem hogy mennyi mindent nem tudok még. Igen kell hozzá kitartó szorgalom rendszeres napi tanulás rengeteg olvasás hiszen mindennap találkoztam új szavakkal, kifejezésekkel . ( a haltól valóban nem lehet megtanulni úszni) Körülbelül jó két-három év múlva jutottam el oda hogy már nem kellett ” belül ” lefordítanom amit hallottam és amit mondani akartam. Ma már igen gyakran ” idegen ” nyelven álmodom , de el kell árulnom hogy számolni fejben még mindig magyarul teszem.

    Válasz
  4. Takács Ferenc

    Tisztelt Neményi András,
    Köszönöm szépen az érdeklődő levelét.
    Szerintem külföldön, nyelvi környezetben is kell szorgalom sőt dupla szorgalom ahhoz, hogy az adott országban boldogulni tudjon az ember.Sőt, tovább megyek tripla szorgalom kell, hogy olyan megfizetethetetlen információkhoz jusson az egyén ami által korlátlan lehetőségek tárháza nyílik meg melynek következtében anyagi jólétben, boldogan éli le az életét a fejlett szociális piacgazdaságban.Összességében szorgalom, szorgalom, szorgalom valamint alázat és hála.Köszönöm a lehetőséget és minden jót kívánok.Üdvözlettel: Ferenc

    Válasz
  5. Isaszegi Zsóka

    Tisztelt Neményi Úr!

    Véleményem szerint egy idegen nyelv elsajátításához mindenütt szükséges a szorgalom, a valódi érdeklődés és kellő akaraterő. Természetesen külföldön jobban „ragad” az emberre az idegen nyelv, ha az illető is akarja, figyel és meg is jegyzi az új kifejezéseket.
    A távolabbi rokonságban volt olyan házaspár, akik 30 évig éltek Amerikában anélkül, hogy igazán megtanultak volna beszélni.
    Gratulálok az elszántságához és sok sikert kívánok!
    Zsóka

    Válasz
  6. Juhász Vince

    Tisztelt Neményi úr!
    A feltett kérdésére röviden válaszolva; nincs a világon olyan ember aki haltól tanult meg úszni.
    Lányunk harmadik osztályos kora óta tanulta az angol nyelvet.Érettségi után kiköltözött Londonba.Két év után hazajött, hogy itthon szerezze meg a felsőfokú
    képesítő vizsgát. A tanárnő szerint igen jól elsajátitotta az angol nyelvet de mégis szüksége volt a nyelvtani rész további csiszolására. Jelenleg Franciaorszában él, most a francia nyelvet tanulja, természetesen tanári segítséggel. Angol tudásom jelenleg nulla, de szeretném egy kicsit elsajátittani. Ehhez kérem további segítségét.
    Tisztelettel Juhász Vince

    Válasz
  7. lázár edit

    Kell szorgalom a nyelvtanuláshoz ,de én ugy gondolom hogy aki külföldön van ,él és nincs saját anyanyelvű ember a közelében akkor pont ugy tanulhatja a nyelvet mint amikor itthon kisbaba korában hallás után és a mi körülveszi ,tehát sokkal egyszerübb igy tanulni nyelvet észre sem veszi és ragad rá.Ez tapasztalat

    Válasz
  8. Varga Tamás

    Tisztelt András. Először is köszönöm hogy öntől tanulhatok!!! Másodszor igenis fontos hogy aki tanulni akar annak a legkönnyebb ha az adott nyelvterületen tanul mert ( tapasztalatból mondom) hogy hiába próbál az ember tanulni otthon nem ugyanaz mint külföldön. Vannak olyan egyszerű kifejezések ( nem kevés)amit egész máshogy mondanak itt mint otthon. Most már másfél éve élek Berlinben és bizony rengeteg olyan kifejezés,szó,mondat van amit csak az adott helyen lehet elsajátítani. Nem akarom önt ezzel megbántani tisztelem becsülöm amit tesz értünk nagyon sokat tanultam öntől. De kérem minden tanulóját ” küldje” az adott nyelvű helyre. Pótolhatatlan tapasztalatot fognak szerezni!!!!!! De gondolom ezt ön is nagyon jól tudja. Nem akarom megmondani hogy mit hogyan tanítson, biztos megvan a tematikája!!!! Az ön iránymutatása nagyon fontos nekem!!! Most már ott tartok hogy telefonon tartom a kapcsolatot a nagyfőnökökkel !!!! Nagy büszkeség nekem hogy ők is dícsérnek hogy” jól beszélek”!!! Ennek a 80 százalékát az ön tanításának köszönhetem!!!! Maradok hű tisztelője és tanítványa: Varga Tamás

    Válasz
  9. Szépudvari KATALIN

    Szerintem akarás, szorgalom és kitartás nélkül nem sokat lehet elérni.

    Üdvözlettel: Szépudvari Katalin

    Válasz
  10. Földi Kati

    Szorgalom és következetesség nélkül nem lehet egy nyelvet (jól) megtanulni. Az adott nyelvi területre akkor érdemes elmenni, ha már kellő alapokkal rendelkezünk. Még így sem egyszerű, nem megy olyan könnyen…
    A finn nyelv számomra jó példa. Harmadik szakkent vettem föl a finnugor (az orosz-magyar mellé) szakot. 3 évig foglalkoztam finnel (heti 1-2 órán), harmadéves koromban jutottam el Finnországba egy hónapra nyári egyetemre. Az első napon alig tudtam megkülönböztetni a szohatarokat, a beszélt nyelv tempója gyors. Egy hét múlva kezdődött számomra a tanulás az anyanyelvükön… A némettel hasonlóan voltam.

    Válasz
  11. Mocsanilona

    Tisztelt Andras! termeszetesen a szorgalom az kell hozza anelkul lehet barmilyen jo nyelverzek nyelvi kornyezet,ha nincs szorgalom gyakorlas akkor az nem megy!Tisztelettel Ilona.

    Válasz
  12. Szántai Gábor

    Szerintem a nyelv tanulás külföldön a kényszerűség hozza magával, de a külföldön tanult nyelv csak konyhanyelv marad.

    Válasz
  13. Frecska Éva Zsuzsanna

    Jó napot kívánok mindenkinek! Véleményem szerint minnél több nyelven tudsz, annál több kultúrát és embert ismersz meg a nagyvilágban! 55 év feletti vagyok és úgy gondolom én is elkezdem, mert agytornának is jó,felfrissíti a régi, ritkán használt tudást. Üdvözlettel:Éva

    Válasz
  14. Ványik István

    Ugyanolyan fontos hogy minél előbb sikerüljön megértetnünk magunkat másokkal. Illetve boldoguljunk a minden napokban.

    Válasz
  15. Sörényiné Jung Anna

    Én is dolgosztam Asztriánan 3évet ara nagyon jo volt hogy a régi német tudásomat felfrisitcsem meglepötem mijen hamar elöjötek a régen tanult német szavak igy könyebben értettem meg az ot élö embereket .De van még mit tanulnom.

    Válasz
  16. Pauik Erzsébet

    Mindenképp szükégesnek tartom külföldi kintlét alatt a nyelvi szorgalomat. Ha nincs szorgalom, csak halandzsászunk, szerintem nem ér semmit.

    Válasz
  17. Kelemen Jánosné

    T.Neményi Úr!

    Véleményem szerint kint nagyobb a kényszer,és a konyhanyelv könnyebben kialakul.

    Ha meg akar tanulni úgy kel mnt a magyart,betük,nyelvtan,szókincs és fejlesztése.Tisztelettel Ildikó

    Válasz
  18. Dr Évin Sándorné( Inci)

    Szerintem külföldön is csak annak ered meg a nyelve, akiben már benne van a tudás, aki már megtanulta.E nélkül sosem tudtam elképzelni.Kivéve a 6 éves kor alattiakat,akik theta állapotban download-olnak.

    Válasz
  19. Veronika

    Véleményem szerint mindig, mindenhol szükséges a szorgalom. Az idegen nyelv tanulását illetően kiváltképpen !

    Válasz
  20. Németh Viktória

    Kedves András🙂Egyáltalàn nem könnyü …Hirtelen jöttem ki nem is gondoltam hogy felvesznek dolgozni Nèmetorszàgba kapkodhattam a tanulással …nem hogy könnyü roppant kinos szituáciok alakulnak ki..Függni másoktól a személyes dolgaimmal hát ne mondjam …nagyon sok tanulàs és szorgalom kell hogy legalább a1 szinten elcsacsogjak …😩😓🙈lehet hogy a kènyszer hogy itt vagyunk tanit azt gondolom de nem fogok megtanulni beszélni fizetni ügyintézni tanulás nélkül …nagyon sok energiàt kell belefektetni (persze ha nem akarunk függni másoktól)mert ugye az kényelmesebb…nulla tudással még egyszer nem indulnèk el ..mert tudom mivel jár..de ez erősithet es energiàt ad hogy még szorgalmasabban tanuljak.

    Válasz
  21. Bíró Imre

    Tisztelt András! Természetesen szükség van szorgalomra! Anélkül fabatkát sem ér az egész. Szerintem, ha valaki kint él és dolgozik, és csak az adott ország nyelvén megy a kommunikáció, akkor véleményem szerint talán könnyebb lehet! Sok embernek nagyon jó a nyelvérzéke, velem együtt soknak kevésbé. Szorgalommal azonban a helyzet javítható! Tisztelettel! Bíró Imre

    Válasz
  22. Papp Zoltán

    Tisztelt Tanár Úr!
    Az a véleményem, hogy szorgalom mindenképpen szükséges!
    De talán azért van egy kicsit könnyebb helyzetbe aki többször jár külföldön vagy hosszabb ideig van kinn,
    a füle jobban megszokja az idegen nyelvet,és talán gyorsabban elsajátít sűrűbben használt szófordulatokat.
    Tisztelettel:
    Papp Zoltán

    Válasz
  23. Julianna Kovács Gulyás

    Vélemenyem szerint bárholvan az ember a nyelvtanuláshoz szorgalom hit,hogy meg tudom tanulni- és eltökéltség is kell.Az sem árthavan motiváció

    N

    Válasz
  24. Szatmári Anna

    Kedves András!
    Külföldön kell csak igazán szorgalom, hogy megértessük magunkat, és megértsük a külföldieket. Csak úgy nem ragad ránk a nyelv, hiába élünk ott.
    Szép napot!
    Anna

    Válasz
  25. dr. Koháry Ágnes

    Kedves Tanár úr!
    Mint ahogyan semmit, a nyelvtudást sem adják ingyen, még akkor sem, ha az ember az adott nyelv országában
    él. Szerintem ott is fontos a tanulás és a gyakorlás. Az már csak egy külön hab a tortán, és nagy MÁZLI, ha valaki „helyben” tud gyakorolni. Tehát, tanulás, szorgalom, eredmény.
    Üdvözlettel, Ágnes

    Válasz
  26. Kreschka Mandula

    Üdvözlöm!
    Szerintem mindkét esetben szükség van a szorgalomra.
    Mandula

    Válasz
  27. Burger György

    T, Tanár Úr!
    Engem egy Harcsa Ferenc nevű edző tanított meg úszni.
    A kérdésre válaszolva: Nem kell külföldre utazni. Kellő szorgalommal és kíváncsisággal a középfok körüli tudáshoz itthon is el lehet jutni. (Még ha nincs is pénze)
    Tisztelettel B. György

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Szerintem felsőfokig is el lehet jutni itthon.

  28. Mandevillené Keresztényi Gizella

    Szorgalom mindenhol szükséges. Egy évig unokáztam angliában. A háztartási munka mellett mindent megragadtam hogy tanuljak. Lefordítottam a használati urasításokat. Ellenőriztem a kisikolás unokáim angol leckéit. Igyekeztem szót érteni a tanítókkal és az üzletekben az eladókkal. Otthon magyar nyelvi környezetben voltam. (Kár). Nem volt sajnos egy olyan jó könyvem mint a buldozerek.

    Válasz
  29. Szabó Zoltán

    Mindenben igaza van, tetszik az elküldött anyagai, én használom is köszönet érte, mellette egy másikat is használok egy nem kezdő szintűt, a kettő együtt igen hatékony. Külföldön én már azért elég jól elbeszélgetek, voltam már kint tanfolyamon, de ennek ellenére szükségem van az Ön kezdő anyagaira is!!! Ez a kezdő anyag egy stabilizátor!! Üdv. és köszönet Önnek! Tisztelettel: Szabó Zoltán

    Válasz
  30. Bíróné Pál Anita

    Szerintem ha valaki tényleg szeretne angolul beszéni, és jól szeretne, akkor szükséges a gyakorlás. Tuneziaban voltam 1 héttel ezelőtt. Az arabok beszélnek több nyelvet is a turizmus miatt. Nem magas fokon, de legalább alap fokon és megértetik magukat, ill. Ők is értik a vendégeket. Az én alapfokú angol nyelvtudasommal elég jól elboldogultam, élveztem a beszélgetéseket. Többet pedig magam miatt szeretnék tanulni, mert egy idegen nyelv ismerete csakis előnyt jelent. Kinyílik a világ.

    Válasz
  31. Biró Gáborné

    Szerintem nemcsak itthon, hanem külföldön is kell a szorgalom a nyelv elsajátitására, mert lehet, hogy amit itthon megtanultam, az kint nem elegendő. Bizonyos országokban egészen másképp beszélnek, mint, amit itthon megtanultam, tehát nagyon kell figyelni és a tanultakat és hallottakat megfelelően értelmezni.

    Válasz
    1. Bíróné Pál Anita

      Szerintem ha valaki tényleg szeretne angolul beszéni, és jól szeretne, akkor szükséges a gyakorlás. Tuneziaban voltam 1 héttel ezelőtt. Az arabok beszélnek több nyelvet is a turizmus miatt. Nem magas fokon, de legalább alap fokon és megértetik magukat, ill. Ők is értik a vendégeket. Az én alapfokú angol nyelvtudasommal elég jól elboldogultam, élveztem a beszélgetéseket. Többet pedig magam miatt szeretnék tanulni, mert egy idegen nyelv ismerete csakis előnyt jelent. Kinyílik a világ.

  32. Hima Ernő

    Szorgalom nélkül semmit nem lehet megtanulni! Én, túl a 78-on, még mindig dolgozok, tanulok, gyakorlok. Úgy gondolom a hosszú élet titka a testi és szellemi frissesség megtartása!
    Ernő.

    Válasz
  33. Tóth Erika

    Egyetértek! Senki nem haltól tanul meg úszni. Kifogások pedig mindig vannak.Nekem a hangképzéssel van problémám. Én sem értem amit kiejtenek, csak az írottal boldogulok valamennyire. A kiejtés gyorsaságában keresem az okokat.

    Válasz
  34. György Zoltán

    Egy haltól is meg lehet tanulni úszni !! Most jöttem vissza Párisból, de nem leltem ott olyan halra, akitől a francia tudásomat tovább csiszolhattam volna !! Ők elhadarják egymásnak a lényeget, én meg gondolkozom rajta, miért úgy mondták, és végülis mit mondtak ???Szóval nincs kedvük igazán egy kezdőhöz, aki nem tud hadarni, de még a kötőszavakkal is gondja van, a nyelvtant pedig még nem is látta, azonfelül lassú mint a csiga !! Gyorsan kell mondani azt a keveset is amit tudunk, lesz rá egy gyors válasz, némi mujutogatással, és máris mennek tovább. hová ez a hadarás, ez a sietség ??? Azt mondják, tudnak angolul, de csak dadogni, pocsék kiejtéssel, de legalább nem hadfarják Szóval nem lettem okosabb a halaktól, mert én nem tudok a víz alatt sem beszélgetni velük, pedig volt víz a Szajnában, elég !!!!

    Válasz
  35. P.Nagy Zoltán

    Természetesen külföldön is kell a szorgalom és be kell íratkozni egy tanfolyamra ahol a pontos nyelvtani szabályokat megtanítják.

    Válasz
  36. Mórucz Zoltánné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Nagyon szépen köszönöm az eddigi nyelvleckéket.Sokat segített a tanult nyelvek ismétlésében.
    Németet tanultam 4 évig,oroszt 8 évig,angolt csak 1 évig.Az Őn által küldött olasz kifejezéseknek is nagy hasznát vettem Tirolban,Toszkánában,Sőt Rómában is.Igaz volt,ahol a német tudással is boldogultam.
    Hálásan köszönöm a türelmét és odaadását.Könyveket azért nem kértem,mert annyira fel vagyok szerelkezve belőlük.A gyerekeim nemzetközi angol nyelvvizsgával,olasz és most már némettel is rendelkeznek és elláttak engem is még hanganyaggal is.Azt azonban ha még kérhetem Öntől,hogy a korábbi 8 éves orosz tudásom felfrissítéséhez is lenne szíves küldeni anyagot,nagyon megköszönném.Amennyiben nincs rá mód ,azt is elfogadom.Köszönöm az eddigi segítségét.Kívánok kellmes hétvégét és nyári pihenést.
    Üdvözlettel: Mórucz Zoltánné Ilona

    Válasz
  37. Simko Csaba

    Szorgalom nélkül nem megy! Én nagyon igyekszem. Két hónapja gyakorlok a Bulldozerből és nem értem illetve nem hallja a fülem amit tetszik mondani. Lehet hogy 70 éves korban nem kellett volna számomra ilyen nagy költségbe bele menni.

    Válasz
  38. Mayte Fleischer

    Mikor lesz a bullfoser franciaul.???????.nagyon varok ….Koszonom.!!!! Legyen szives valaszoljon…valaszoljon…mert hiaba irok de nem kapom valasz..
    ATENTAMENTE MAYTE

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Bulldózer franciatanfolyam kezdőknek 1. rész már kapható… Írjon az ügyfélszolgálatnak.
      info kukac nyelvmester pont hu

  39. Horváth László

    Kedves András!
    Az angol nyelvterületre kerülve még nagyobb szorgalom és tanulási kedv kell mint itthon tanulni. Itthon annyi ösztönző van hogy akarom tanulni mert van valamilyen célom amit elakarok érni. A nyelvi környezetbe ez felturbósodik, meg is kell érteni, illene valamit válaszolni. Ami segít, az a nagyon erős ösztönzés (vagy kényszer) de így ötven fölött már nem úgy ragadnak a dolgok itt már szorgalmasan kell tanulni. Kint segíthet amikor türelmesen és empátiával próbálnak kommunikálni velünk, ez önbizalmat ad és ha már van sikerélmény akkor számomra a szorgalom is erőre tud kapni. Részemről én csak pihenés nyaralás szintjén tapasztalom ezeket, ha véletlen nem is úgy sikerül nem történik tragédia, mert hazajövök. Viszont a sikerélmény az jól hat és nagyon ösztönöz itthon is, hogy gyarapítsam a szókincsem, és próbáljak megérteni dolgokat, egy külföldi út után mindig még jobban felerősödik, hogy angol nyelvű tv. műsort nézzek. Lényeg, hogy sok sok gyakorlás kell, nagy kitartás, szorgalom, és ez külföldön is így igaz.

    Válasz
  40. Bakóné Irénke

    Kedves András! Teljesen egyet kell értenem önnel ,mert én éltem kint is Canadában ahól sikerült is sok tanulással angolul némileg érteni az angol nyelvet ,de ha nem gyakorolja elfelejti ,és ez igaz a németre is .Köszönöm a sok segítséget és vávábbra továbbra is a leckéket .Tisztelettel Irénke

    Válasz