Javul a helyzet. Javul a helyzet?

Egy koreai férfi jött be a minap a nyelviskolánkba.
El kell ismerni, hogy nagyon jól beszélt angolul. Ezután érthető módon, felmerült bennünk a kérdés, hogy miért akar angolul tanulni, amikor ilyen jól beszél…


Elmondta, hogy nem ő akar tanulni, hanem a feleségének és a gyerekének keres tanfolyamot.

Kíváncsiságból megkérdeztük, hogy érzi magát Magyarországon. „Remekül!” – hangzott vidáman a válasza, csak annyi a baja, hogy kevesen beszélnek angolul. Ugyanolyan kevesen, mint Koreában. Szerinte ott sem jobb a helyzet. Legutóbb egy hipermarketben lepődött meg, hogy nem talált angolul tudó eladót.

Ezek szerint még mindig itt tartunk, hogy a külföldieknek kézzel-lábbal kell mutogatniuk, ha akarnak valamit. A felmérések szerint pedig már a lakosság 35%-a beszél legalább egy idegen nyelvet az anyanyelvén kívül. Ezzel az eredménnyel állítólag az utolsó helyen állunk az EU-ban. (Még több infó a témában itt >>)

Az EU átlag 66%.

Nyelvtudás az EU-ban

Tény, hogy Hollandiában nem találtam embert, aki ne beszélt volna angolul. Ausztriában azért sikerült, annak ellenére, hogy a statisztika szerint ott 78% ez a mutató.

Ugye, Ön is tesz azért, hogy egyre többen legyünk, akik bátran kijelentik, hogy legalább egy kicsit beszélnek egy idegen nyelven?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

630 hozzászólás a(z) “Javul a helyzet. Javul a helyzet?” bejegyzéshez

  1. Ünnep Tibor

    Kedves Tanár Úr!

    A tapasztalatom az, hogy az itthon maradt fiataloknál és középkorúaknál nagyon hiányos a nyelvtudás. Az úgynevezett nagy nemzetek nyelvén beszélőknél – német, olasz- általában ezek a generációk még kis településeken is tudnak angolul. Meglepő, de még Burgenlandban,a felsőőri EO Shopping centerben, vagy a borostyánkői ajándékboltban is beszélnek angolul az eladók. Ezt a statisztikai jól mutatja még ha torzít is. Nagy valószínűséggel előbb találkozunk a vidéki Ausztriában vagy Szlovákiában idegen nyelvet beszélővel. A világ mai működéséhez, fejlődéséhez nyilván szükséges egy közös nyelv ismerete. Ez éppen az angol lett. Ez tetszik, vagy nem tetszik, így alakult, és jó ha a gyermekeink, unokáink megtanulják. Az anyanyelvük ettől még a magyar marad. Azt nem pótólja az idegen nyelv, legmélyebb gondolataink mindig azon szültnek és azon a legtisztábbak, akkor is ha alaposan megtanultunk egy másik nyelvet. Látásmódjukat viszont megváltoztatja, bővül ismeretük, hamarabb jutnak olyan tudás bírtokába amit itthon hasznosíthatnak hazánk javára, úgy mint annak idején a céhlegények. Az iskolának egyik legfontosabb feladata volna, hogy tizenéves korukra idegen nyelvet jól beszélő, készség szinten használó lányokat és srácokat neveljen. Úgy gondolom, hogy javul a helyzet. A legfiatalabbaknál a környezeti hatás (filmek, dalok, internet) segíti fejleszteni nyelv tudásukat, sőt használatát is támogatja.
    Tisztelettel Ünnep Tibor

    Válasz
    1. Papp Katalin

      Kedves Tanár úr!
      Az én környezetemben nincs lehetőségem erről a kérdésről tapasztalatot szerezni. A családomban viszont jó a helyzet. Unokáim/20,18 évesek/ életkoruknak megfelelően jól beszélik az angol és német nyelvet/nyelvvizsgájuk is van. A kisebbek is tanulják mindkét nyelvet/12 és 8 évesek. A gyermekeim is állandóan fejlesztik angol tudásukat és használják is munkában és utazások alkalmával. Ők viszont nem itt élnek a keleti „végeken”.Tulajdonképpen én ezért kezdtem 75 évesen az Ön hatására és Őket hallva tanulni. Bár számomra ez már inkább agytorna és örömforrás is.
      Köszönettel és tisztelettel: Katalin

  2. Hallmann Tibor

    Kedves András!
    A Magyarországi idegen nyelvtanulás fejlődéséről az a véleményem, hogy csak lassú javulás várható. Ennek nagyrészt a magyar nyelv sajátos (talán elszigetelt?) helyzete, a előző időszakok negatív tapasztalatai, a motiváció nem kellő erőssége, …stb.
    Az új kezdeményezések, ötletek, (amelyek igyekeznek megszerettetni, kevésbé rejtélyesnek, megtanulhatatlannak láttatni a különböző nyelvek elsajátítását, elhitetik a tanulókkal, hogy igen is képesek ma többet tudni, mint tegnap és holnap még többet) igen fontosak!
    Az Ön módszerét érdekesnek- jónak tartom, az , hogy nálam gyengén működik, csak az én hibám!

    Válasz
  3. Őri Tünde

    Kedves András!

    Sajnos nem azt kaptam mint amire számítottam. Gyakorlatilag magyarul beszél a cd-n arról, hogy hogyan kéne megtanulni angolul, és milyen módszerekkel. Ezeket már rég tudom, én angolul vártam volna a segítséget. Szeretném visszakapni a csomag árát.
    Köszönettel: Őri Tünde

    Válasz
  4. Géza

    Kedves András!

    Szerintem javul a helyzet itthon, főleg a fiatal generáció körében. Illetve, az értelmiség körében. Ezen a téren is mintha kettészakadni látszanék az ország. Én jártamban-keltemben azt tapasztalom, hogy a fiatalok angolul legalábbis alapfokon beszélnek. Mondjuk én budapesti vagyok, a vidékről nincsenek közelebbi információim (véleményem azonban, egyéb okokból, sajnos igen). A fiatalok, az értelmiség és a főváros szerintem eléri vagy meghaladja az uniós átlagot, míg a képzetlen, műveletlen, információszegény környezetben élők (akik, valljuk meg, a társadalom kb kétharmadát jelentik) messze nemcsak az uniós, de a magyar átlag alatt is maradnak – és úgy tűnik, nekik ez így van jól.
    Természetesen, nem szeretnék az általánosítás bűnébe esni, a nyilvánvaló tendenciáról beszéltem csupán.

    Üdvözlettel:

    Géza

    Válasz
  5. Fekete mária

    Sajnos idő hiányában nem tudom az Önök ajánlatait kipróbálini! Pedig fontos lenne, mert több idegen anyanyelvű családtagra is számíthatunk, és már az esküvő is izgalmas lehet.

    Nálunk családilag az átlag sokkal jobb, mert minden nagykorú tanult idegen nyelvet, 15 ből 10 felnöttnek van nyelvvizsgája angolból, de köztük németül 4 , olaszul 2 franciául és oroszul 1-1 főnek is van nyelvizsgája. A férjemmel ketten vagyunk tudatlanok, bár az egyetemen ill. főiskolán németül-angolul tanultunk. Jelenleg ritkán, véletlenszerűen szorulunk rá, hogy „próbálkozzunk ” felidézni a tanultakat. Az unokák korcsoportban minden iskolás tanul angolul. Szerintem az „átlag ember” inkább nem mer beszélni, szerény szókincse , és a társalgó felek „szlengje” vagy nehezen érthető artikulációja miatt.

    Remélem még nyugdíjasként tudom pótolni az elmulasztott időt , és nem okos telefonnal kell kommunikálnom. Köszönöm a segítő ügybuzgalmat, amint javul a helyzet jelentkezem!

    üdvözlettel Fekete Mária

    Válasz
  6. Vuics Márta

    Igen, javul a helyzet, ha szűk családi körben nézem / hallgatom /. Útbaigazítást, pontosan még magyarul sem kapni. Üdvözlettel Márta

    Válasz
  7. Farkas Istvánné

    Tisztelt Neményi Úr!Én 11/2 éve élek itthon és az a kevés tapasztalatom,hogy remélhetőleg javul a helyzet majd , amikor a most 14 éves korosztály felnőttkorba lép,ők ugyanis már elég jól beszélnek angolul,és csak finomítani és gyakorolni kell a beszédet.Nekik már lesz kivel gyakorolni a nyelvet,mert a Középiskolások, Főiskolások ,Egyetemisták egyre többen és jobban beszélnek angolul egymással is, és így lesz a munkahelyeken is ( látom a családomban) Ez azért biztató !

    Válasz
  8. Veres Edi

    Üdvözlöm!

    Egyetértek a koreai családapa észrevételével. Jómagam sem beszélek angolul. Annak idején a felsőoktatási képzésben sem volt kötelező, csak az orosznyelv. Nos ez nem mentség, azonban több alkalommal is résztvettem tanfolyamon de valami ok mindig adódott, hogy ne fejezzek be egy kurzust. Így az ott” felszedett” tudással rendelkezem csak! Ohhh, ha megállítanak a turisták és angolul intézik felém a kérdésüketvan úgy , hogy elpirulok….

    Válasz
  9. Varga Sándorné

    Sajnos nem javul a helyzet. A gyerekeket kellene nagyon jó oktatásban részesíteni.A kicsiket játékos formában,de felső tagozaton sem a számonkérést,hanem az alkalmazható tudást kellene középpontba állítani.Főleg megszerettetni a tanulást és a nyelvet. A felnőtteknek van lehetőség pályázat útján nyelvet tanulni,lehetőségük azonban szűk,ha a családban nem tudják nap,mint nap alkalmazni.

    Válasz
  10. Temesi Imre

    Gondom van. A címem nem változott, csak lap-top-om, vele együtt eltűntek a már megküldött leckék is.
    Vén fejjel nehezebb a tanulás, akadt partner aki viszont kezdő. Nekem sem ártana az ismétlés.
    Ezért kérem, hogy, ha lehetséges, akkor a lecke sor elejétől kezdve ezeket küldeni szíveskedjenek.

    Üdvözlettel Imre.

    Válasz
  11. Harmatos László

    Tisztelt Uram ! Ha Én újra születhetnék biztos, hogy nem egy nyelvet hanem többet is
    meg tanulnék. Az életemben több nyelvre lett volna szükségem a szakmai tudásom miatt
    ( 1. Német, 2. angol, 3. latin, 4. görög, 5. orosz, 6. francia ) Ez mind fel ér szakmával ) De nem
    maradt volna idő szakmai tanulmányokra. 82 évet betöltve még mindig van szakmai munkám.
    Sajnos viszont már nincs időm se lelki erőm ahhoz, hogy hozzáfogjak egy új nyelv meg tanulásához.
    Bár volna kedvem, de már nehezebben megy a dióba, meg már minek. Inkább próbálok nyugisan
    élni. Tisztelettel: Harmatos László

    Válasz
  12. Dr. Langó Istvánné /Joli

    Kedves tanár Úr! Igen javul a helyzet, de többet szeretnék beszélni, pontosabban hogy a kiejtésem jobb és jobb legyen. Egy klassz tanárra lenne szükségem, aki a tudásomat kontrollálja, kijavítja. Elég sokat foglalkozom napi szinten az angollal, de fontosnak tartom a kiejtéseket, és a mondatok szerkesztését is. Itt javít a gépem/ Dulingó/ többször. Üdvözlettel Joli

    Válasz
  13. Erdélyi Barnabás

    Tisztelt Nyelv Iskola. Az a véleményem, hogy az a külföldi aki ide jön MO.-ra vegye a fáradságot, hogy megtanul magyarul. Ez fokozottan érvényes az itt müködtető vállalatokra. Ezt tőlem is elvárják az általam meglátogatott országok lakói és hivatalai. Most az OROSZ nyelv helyet az Agolt akárják ránk erőszakolni.
    Ez egyfajta Nyelvi gyarmatosítás! Igy akarják megkönnyíteni a Világ Úrainak a kommunikációját.
    Az aki külföldön akar érvényesülni az tanulja meg a választott Állam nyelvét, ezt elfogdom.
    Erdélyi Barnabás

    Válasz
  14. vidos Nagy Ildikó

    Kedves András!
    A Tapasztalatom az, hogy az idősebb korosztályban sokkal kevesebb az idegen nyelveket beszélni tudó.Erre sajnos a múlt rendszere is rá tette a bélyegét.
    Tisztelet a kivételnek, akinek a munkájához vagy utazásaihoz kellett a nyelvtudás.
    A mostani közép korosztály / 40 / ettől már sokkal előrébb haladt, mivel az iskolában már tanulnak nyelveket. A mai gyerekek, pedig már ennél is többet. Köszönhető a sok angol szövegnek, játéknak, meséknek stb.
    A világnyelveket beszélő országoknak könnyebb a helyzetük, mivel az ő nyelvükön olvashatók és hallhatók az információk. Német, angol, francia.Az idő múlásával a helyzet egyre jobb és jobb lesz. Reménykedjünk.
    Üdvözlettel Ildikó

    Válasz
  15. ZANA KFT

    Tiszelt Neményi András Úr!
    A helyzetyzet javul nálam. Országunkban a nyelvtanulás nem igazán. Az embereket nem inspirálja semmi. A bolti eladó sem nem büszke, sem nem érdekelt abban hogy tudjon beszélni a vevővel. Az iskolában az idegen nyelv oktatás valamiért nem megfelelő..Ez részben anyagi kérdés is. Aki pár éven keresztül nem vesz részt 18 éves kora előtt hetente 6-7 nyelvi órán, nem tanul meg napi negyven- ötven szót, hozzá 2-3 antonimát, 2-3 szinonímát és nem ír a szavakkal mondatokat, nem tanul meg naponta egy A 4-es lapnyi szöveget, nincs visszakérdezve szigorúan, nem beszél az órákon nem jut sehova. Hétvégén javasolt idegen nyelven kb 200 idegen szót tartalmazó érdekes házi olvasmány, amit szintén kikérdeznek. Jómagam mindkét fiamat 6 éves koruktól angolra és németre taníttattam. Az eredmény önmagáért beszél.
    Tisztelettel: Z. Györgyi

    Válasz
  16. Nyeste Jozsef

    Igentisztelt Nemenyi Ur.
    Ausztraliabol jottem haza. Rrmek erzes volt hallani a mai fiatalokat hogy beszelnek angolul Es bat ran megallnak beszelgetni Es segitokeszek.
    Svajc volt a nagy meglepetes szinte tagadjak hogy ertik az angol beszefet..
    A leg siralmasabb Tape volt foleg az idkosebb kokorosztaly de a fiatalok szinte vadasz talk a turistakat hogy segitse nek. Roviden ennyit tudok mondani. Udvozlettel. Nyeste Jozsef

    Válasz
  17. Fekete Gyula

    Már Petőfi idejében is probléma volt, azóta sem sokat javultunk. Pató Pál úr: Nem írok nem olvasok, én magyar nemes vagyok. Petőfi kiváló magyar tudásán kívül még biztos beszélt szlovákul, de katonáskodása miatt németül is.Kiváló oktatás politikánk miatt inkább visszafejlődünk.Régen sokkal jobban tanítottak, de 12 év alatt sem tudtak oroszul megtanítani. Igaz a 60-as években egy kocsmában beszélgettem ivás közben orosz tisztekkel, ők elismerték tudásomat, de lehet, hogy csak a bor beszélt belőlük. Sok tanár próbálkozott, hogy megtanítson, voltak köztük kíválóak is, de inkább teljen az idő. 82. évemben járva nekem már elég amit tudok. Biztos csapnivalóan rosszul beszélek, de megértenek. Igazán akkor kellett volna a német tudás, amikor német katonákkal kellet volna beszélni tudni.

    Válasz
  18. Bagi Arpad

    Szerintem,sokat javult,legalább is,a tizenöt-húsz évvel ez előtti állapothoz képest.

    Válasz
  19. Verebiné Erdiei Adrienn

    Szerintem sokan nem mernek megszólalni, vagy adott helyzetben, nem ugranak be a megfelelő szavak. Ennek az is oka lehet, hogy napi szinten nem használjuk az idegen nyelvet, „nem tudunk gyakorolni”.
    Én is nagyon szégyenlős vagyok, ha van valaki, aki beszél, akkor én inkább csendben maradok.

    Üdvözlettel: Vné Adrienn

    Válasz
  20. Péntek István

    Kedves András!
    Tudom, hogy nagyon elterjedt az angol nyelv, de én mégis azt mondom, hogy Magyar országon élünk és ezt én nem látom olyan nagy problémának, hogy az eladók és bárki más nem az angolt tartja anyanyelvének itt saját hazájában.Azért arra is kíváncsi lennék, hogy angol nyelvterületeken, hogyan állnak egyéb idegen nyelvel, pl: magyar, kínai, vagy orosz stb. Ha Angliában egy kínai (vagy bármilyen anyanyelvű) megkérdezne valamit a saját anyanyelvén, vajon mi történne? Az meg különösen zavar, hogy kis hazánkban az üzletek feliratai elsősorban angol, jobb esetben magyarul is fel van tüntetve. A magyar embereknek sok esetben angol szöveggel akarnak valamit eladni a reklámokon keresztül angolul hirdetve azt. Egyrészt tudomásul veszem ami ezen a területen végbe megy, de nagyon nem értek vele egyet.
    Tisztelettel, Péntek istván

    Válasz
  21. Feigl Zsolt

    Nagyon jó a német szavakat tanulni,hasonló módon kellene az angolt is,a kevés idő mellett is.Egyre fontossabb az angol tudás.

    Válasz
  22. Port Józsefné

    Igen én elkezdtem tavaly önnél tanulni de nem sikerült feladtam ! Jó lenne mégegyszer ptóbálni ! 71 éves keszek júl ban már nehezebb köszönöm Portné

    Válasz
  23. Szulimán Péter

    Feltétlenül javulnia kell, hiszen kötelező nyelv a iskolákban, arról nem is szólva, hogy nyelv vizsga nélkül nincs diploma.

    Válasz
  24. Farkas Imréné Éva.

    Tisztelt Tanár Úr!
    Amennyiben hinni lehet a statisztikának,nagyon szomorú,hogy a végén kullogunk 35%-kal. Én azt gondolom,hogy nagyon sok okos, ügyes fiatal és fiatal felnőtt van, aki már beszél valamilyen idegen nyelvet.Talán az idősebbek rontják a statisztikát,akik nem igazán tudták megtanulni ,vagy egyáltalán nem is volt lehetőségük valamilyen idegen nyelvet tanulni. Nem ismerem a jelenlegi szak-és szakközép-iskolák idegen nyelvi képzésének színvonalát,de gondolom, hogy az sem elég ahhoz, hogy a fiatal jól megtanuljon egy nyelvet. A mi családunk egy kicsit emeli a %-ot,8 személy közül 6 beszél egy vagy két idegen nyelvet,Ketten felsőfokú,egy középfokú nyelvvizsgával rendelkezik.Nagyon örülnék, ha javulna a helyzet és bízom is benne! Üdvözlettel.

    Válasz
  25. dr. Goldschmidt Béla

    Úgy érzem javul a helyzet. Főleg a fiataloknál. Pl. az én két fiam jól beszél angolul, németül is elgagyognak.
    Én inkább németül beszélek és értek. Igaz, (kelet)német barátnőm volt több éven át. Sajnos Ő magyarul akart megtanulni, de azért kijavította a hibáimat, ha az anyanyelvén szóltam hozzá.Nyolcvan elmúltam, valamennyire beszélek angolul is. De nagyon jónak tartom a nyelvleckéit. Sajnos, ha nem használja szükségből a nyelvet, hamar felejt. Igaza van, mondatokat kell megtanulni és alkalmazni, a nyelvtanra később rájön az ember, pláne ha utána olvas. Sok sikert a további munkájához, hálás tanítványa Dr. Goldschmidt Béla

    Válasz
  26. Timárné Balogh Róza

    Az a véleményem, hogy a mi korosztályunknak a 8 évi sikertelen orosz tanulással elvették a kedvét és az önbizalmát is attól, hogy nekivágjon egy bizonytalan kimenetelű nyelvtanulásnak. Én fiatal koromban beiratkoztam TIT tanfolyamokra -németre, majd angolra-de nem jártam sikerrel. Igaz, a német tanfolyamot az a tanár tartotta, akinél érettségi idejére már az orosz nagybetűket is elfelejtettük. Az angolt pedig olyan, aki alig szólalt meg magyarul. Akinek előzetesen már volt nyelvi előélete, az nagyjából értette, miről van szó,aki kezdő volt, mint én is, az egy idő után feladta. Később még próbálkoztam a némettel újra, de nem jutottam el a beszéd szintjéig. Igaz, elég sokat ragoztunk…Egyszer megkérdeztük a tanárunk feleségét, aki eredeti német volt, hogy mikor használják a köznyelvben a régmúlt igeidőt. Azt válaszolta, hogy „normális ember így nem beszél”.

    Válasz
  27. György Ágota

    Kedves Nemènyi András Úr,
    Már több ève küzdök a nèmet nyelvvel! Van egy tucat könyvem ès kb 1600 Òra tanfolyam mögöttem! Mègis úgy èrzem, hogy teljesen primitív kezdő vagyok! A Tv filmeket fordìtás nèlkül megèrtem, de a beszèddel van gondom! Szeretnèk B2 nyelvizsgát tenni, de eljutottam oda, hogy úgy èrzem megrekedtek! Olvastam, hogy tanfolyamon fel lehet kèszülni nyelvizsgára! Hát èn fèl èvig ültem iskolapadban Nèmetországba ès simán megbuktak! A segìtsègèt kèrem! Az a legnagyobb problèmám, ha nem gyakorlom a nyelvet rögtön visszaestek! Angolból van B2 nyelvizsgám ès tolmácskènt is dolgoztam, de10 èv kimaradt, csak a halott ès leìrt szöveget èrtem, nem tudok beszèlni! Elakad a nyelvem, makogok mind egy majom???

    Válasz
  28. Pap Zoltán

    Tény,hogy amennyi nyelvet beszél az ember akkor annyi ember! Végül is a cél az,jó sok emberrel tudjon beszélni az ember az anyanyelvén kívül is és megértetni magunkat másokkal.Magyarországon fog-e változni a helyzet? Nem hiszem,nem látom a javulást!

    Válasz
  29. Kolozsvári György

    Nagyon sajnálom, hogy nem tudunk ezután is együtt dolgozni. Ugyanis én már betőltöttem a 74-ik születés-
    napomat, már nem szeretnék tovább tanulni.

    Válasz
  30. NAGY TIBOR LÁSZLÓ

    Kedves Nemes András úr!
    Szerintem a fiatalabb korosztályoknál javul ez az arány.SAJNOS AZ ORSZÁG kb.1/3-a (3-3.5millió EMBER) KÖZTUDOTTAN NYUGDIJJAS. NEKIK KEVÉSBÉ VAN LEHETŐSÉGÜK A KEVÉS JÖVEDELMÜKBŐL KIFIZETNI A KÖNYVEKRE, CD-re FORDÍTANDÓ ÖSSZEGET. HA EZEN KOROSZTÁLYNAK CSAK kb. 20%-a IGÉNYBE TUDNÁ VENNI (6-700.000 EMBER) ÚGY GONDOLOM MÁR LÉNYEGES NÖVEKEDÉS LENNE. HA ŐK KAPHATNÁNAK 50%-os KEDVEZMÉNYT, MINT SOK ESETBEN EZ LÉTEZIK, VALÓSZÍNŰ ELÉRHETŐ LENNE SZÁMUKRA.
    ÉN MEGVETTEM A BULDÓZER I. BULDÓZER II. KÖTETET, DE AKÖVETKEZŐKET MÁRNEM TUDTAM PL. „HOGYAN TANULJUNK KÖNNYEN ANGOLÚL” ÉS AZ EZT KÖVETÖKET. ÉN IS MEGVETTEM VOLNA MÉG EZEKET, DE ENNYIT MÁR NEM TUDTAM KIGAZDÁLKODNI A NYUGJJAMBÓL!!!
    TISZTELETTEL. NAGY TIBOR LÁSZLÓ

    Válasz
  31. Veress Misi

    Tisztelt András
    Javul a helyzet,sokkal többen beszélik főleg az angolt,de más nyelveket is igy a trend pozitív.

    Válasz
  32. Varga Sándorné

    Kedves Neményi Tanár Úr!

    Véleményem szerint lehet, hogy kicsit javul a helyzet főleg a fiatalok körében akik felsőoktatásban tanulnak nekik kötelező valamelyik idegennyelv elsajátítása.Mi magyarok főleg az én korosztályom kevesen beszélnek idegennyelvet (61), Akkor még az orosz nyelvet tanították inkább. és nem jártunk külföldre. Ma pedig az utazás könnyebb ha beszélünk angolul. Én is ezért határoztam el, hogy megpróbálom. Kicsit lassan megy, de még csak három hónapja tanulom, remélem egy év múlva többet tudok.Kicsit lassan marad meg az emlékezetemben.
    Köszönöm az eddigi leckéket, most már a megrendelt leckékből tanulok.
    Üdvözlettel Vargáné
    További sok sikert a munkájához!

    Válasz
  33. Gáspár Antalné

    Szerintem van javulás, hiszen most már az oviban is tanulnak a gyerekek angolul és ez az iskolában is folytatódik. Az unokáim is tanulnak több nyelvet pedig a legidősebb 10 éves. A számítógéphez is szükség van rá!
    Természetesen a fiatalok gyorsabban tanulnak, de hát lássuk be nagyobb szükségük van rá, mint nekünk időseknek.

    Válasz
  34. Csavajda Istvánné

    Kedves András! Igen, Önnek köszönhetően egyre jobban megy a nyelvtanulás. Sokat fejlődtem, de a nyári szabadság alatt több időt szándékozom a nyelvtanulással foglalkozni. Üdvözlettel Marika

    Válasz
  35. Dr. Bíró Gyula

    Kedves András! Elolvastam néhány véleményt és nagyon tetszett Zsemba József hozzászólása. De a többi is igen reálisan fogalmaz. Úgy gondolom, hogy az élettapasztalatom azt mondatja velem, hogy amíg csak egy papír megléte fontos, addig nem igen fog változni a helyzet. A K und K hadseregben a vezényleti nyelv német volt. A bakák tudtak is németül. A történelmünk a német nyelvterülethez kapcsolt minket. Ez jobban megy mint az angol. De igazi angol nyelv nincs is, csak egy igen keverék valami, amit angolnak hívnak. Az Angol történelem során alakult ki egy ma is beszélt nyelv, ami kelta, dán, latin elemeket tartalmaz. Nekem igencsak beletört a nyelvem, amikor megpróbálkoztam vele, majd ott is hagytam. A német jobban ment. Üdv. Bíró Gyula

    Válasz
  36. Besenyődi György

    Tisztelt Uram!

    Tényleg nem beszélünk sokan idegen nyelvet! Ami Holandiát illetti az úgy van ahogy állítja. Mivel majdnem 2 havonta megyek Holandiába. 3-4 céghez! Ott még az egyszerű targoncavezető is beszél angolul és németűl, nem számítva hogy fiatal vagy idős!!!

    Tisztelettel: Besenyődi György

    Válasz
  37. Orbán Dénes

    Kedves András!

    Németül jól beszélek,több évet voltam kinn. Sajnos,ez nem elég, a nem német nyelvterületen nem értenek meg. Elvégeztem egy angol tanfolyamot, de már semmit sem tudok belőle….

    Válasz
  38. KIS JÁNOS

    Kedves András!
    Tjsztelem azt az elhatározását, hogy megpróbálja a maga által összeállított módszerrel rávezetni az embereket a nyelvtanulás fontosságára. Én a magam 86 évével az elmúlt évben végig vittem egy sorozatot angol nyelven és igen nagy hasznomra vált egy külföldi utazásom során!! KÖSZÖNÖM!! Várom a témák szerinti sorozatok folytatását mert igen hasznosnak tartom.. További sok sikert kívánok !!!

    Válasz
  39. Zsemba József

    Véleményem szerint nem sokat javult a helyzet itthon. Kevés helyen lehet külföldön is használható, konvertálható nyelvtudást szerezni. Sok fiatal nem kapta meg a diplomáját az előírt nyelvvizsga hiánya miatt. Több intézmény, ahol idegen nyelvet tanítanak, ad nyelvvizsgát, de mégsem igazán az életben szükséges dolgokra készít fel. Egy itthon szerzett felsőfokú nyelvvizsga még sokszor nem jelenti azt, hogy az adott személy külföldön is tud majd beszélni. Az igazi nyelvtudás szerintem az, amikor valaki már tolmácsszinten tud jól, gyorsan és pontosan fordítani, már az idegen nyelven gondolkodik, és nem fordítja le magában a szöveget. Sok helyen csak a nyelvvizsga papír megléte a fontos, nem az igazi tudás. Ezért volt sok csalás a hamis nyelvvizsga bizonyítványokkal is. Az igazi nyelvtudást jobban meg kellene anyagilag is becsülnie a munkáltatóknak.

    Válasz
  40. Dobai Kálmán

    Véle,énye szeritn60 év fölött, teljes főáűlláasban lévő közalkalmazott mit tehet az ügy érdekében?
    Lehet interneten is? Legalább alapfokon?
    Ön tud ehhez segítséget nyújtani, elfogadható áron?

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Kálmán!

      Az iskolánk Dunakeszin van.

  41. Dr. Zengő Elemér

    Hát ez is, az is ok. Mindennapos gyakorlat nélkül az ember nem érzi azt a magabiztos jártasságot, amit pl egy-két hetes külföldi tartózkodáskor, hogy spontán megszólalna idegen nyelven. Ezen kívül tapasztalatom szerint a külföldiek, ha egy”móningot” tudnak mondani, már kijenetik, hogy beszélnek egy nyelvet. Ez nálunk még nem nyelvtudás. Ausztriában meg Hollandiában igen. Hát ez az egyik különbség.Így óvatosan a statisztikákkal!

    Válasz
  42. Svajcer Erzsébet

    Lassan javul a helyzet. Nem igazán mernek az emberek idegen nyelven beszélni.

    Válasz
  43. Szendrei Zoltán

    Szerintem a statisztika nem mindig fedi a valóságot. Mi magyarok önbizalom tekintetében elmaradunk a nyugat európai emberekétől. Hajlamosak vagyunk alul értékelni a tudásunkat, míg a tőlünk nyugatabbra élők reálisan vagy olykor túlértékelik azt. Pl. Németországban nagyon kevés emberrel találkoztam, aki valóban beszélt angolul, igaz, vidéken kis városokban próbáltunk útbaigazítást kérni. De extrém példaként említhetném egy milánói szálloda recepciósát, aki alig beszélt angolul.
    Természetesen ebből nem lehet általánosítani, de úgy gondolom, itthon egyre jobb a helyzet.

    Üdvözlettel Szendrei Zoltán

    Válasz
  44. Demcsák Ervin

    Tisztelt Neményi Úr!

    Először is köszönöm, hogy mindig megkapom a leckéit. Igen komoly hasznát veszem, pont erre van szükségem.
    Tapasztalatom szerint javul a helyzet, egyre biztatóbb. Épp ezért gondoltam, hogy „szedek” fel magamra egy kis többletet. Alapfokú nyelvvizsgát már sikerült letennem, de ez azért nem nyugtatott még meg. Nem az angol nyelvtant akarom megtanulni (azt a gyermek angolok sem tudják), hanem megérthetően kommunikálni bizonyos élethelyzetekben, ahogyan ezt az Ön leckéi is tanítják!

    Üdvözlettel
    Demcsák Ervin

    Válasz
  45. Császár Mónika

    Szerintem javul a helyzet. A fiatalok nagy része tud valamilyen szinten kommunikálni idegen nyelven is. Azért ez régen nem volt így.
    Üdvözlettel: Császár Móni

    Válasz
  46. Jancsó Julianna

    Tisztelt Neményi Úr!
    Sajnos,mi magyarok tényleg nem beszélünk idegen nyelveket,-csak kevesen-,mert az én korosztályomnak (64 éves vagyok) még nem volt fontos a nyelvtanulás,mert nem igen jártunk külföldre.A mai generáció már sokkal jobb helyzetben van az iskolákban választhatnak milyen nyelvet szeretnének tanulni.Ez egy nagyon jó dolog!
    Én magam 53 éves koromban jártam egy féléves angol tanfolyamra,ahol egy kis „konyha nyelvet” elsajátítottam.Akkor az motivált,hogy egy párszor el mentünk külföldre nyaralni és nagyon zavart,hogy pl.a szállodában fogalmunk sem mit kérdeznek,nem tudtunk a nyomtatványokat kitölteni.Ma legalább ez nem okoz gondot,de mindig rádöbbenek,hogy gyakorlatilag semmit nem tudok.Az Ön által küldött „leckék” segítenek felfrissíteni a tanultakat és új dolgokat megtanulni.Májusban utazom Angliába remélem hasznát veszem az Öntől tanultaknak.
    Üdbözlettel és köszönettel: Jancsó Julianna

    Válasz
  47. Király jános

    Kedves András!
    Köszönöm a Segítségét, hogy az Ön módszerével ráleltem a nyelvtanulás igazi módszerére!

    Válasz