Javul a helyzet. Javul a helyzet?

Egy koreai férfi jött be a minap a nyelviskolánkba.
El kell ismerni, hogy nagyon jól beszélt angolul. Ezután érthető módon, felmerült bennünk a kérdés, hogy miért akar angolul tanulni, amikor ilyen jól beszél…


Elmondta, hogy nem ő akar tanulni, hanem a feleségének és a gyerekének keres tanfolyamot.

Kíváncsiságból megkérdeztük, hogy érzi magát Magyarországon. „Remekül!” – hangzott vidáman a válasza, csak annyi a baja, hogy kevesen beszélnek angolul. Ugyanolyan kevesen, mint Koreában. Szerinte ott sem jobb a helyzet. Legutóbb egy hipermarketben lepődött meg, hogy nem talált angolul tudó eladót.

Ezek szerint még mindig itt tartunk, hogy a külföldieknek kézzel-lábbal kell mutogatniuk, ha akarnak valamit. A felmérések szerint pedig már a lakosság 35%-a beszél legalább egy idegen nyelvet az anyanyelvén kívül. Ezzel az eredménnyel állítólag az utolsó helyen állunk az EU-ban. (Még több infó a témában itt >>)

Az EU átlag 66%.

Nyelvtudás az EU-ban

Tény, hogy Hollandiában nem találtam embert, aki ne beszélt volna angolul. Ausztriában azért sikerült, annak ellenére, hogy a statisztika szerint ott 78% ez a mutató.

Ugye, Ön is tesz azért, hogy egyre többen legyünk, akik bátran kijelentik, hogy legalább egy kicsit beszélnek egy idegen nyelven?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

630 hozzászólás a(z) “Javul a helyzet. Javul a helyzet?” bejegyzéshez

  1. Szabó Edit

    50 éves vagyok angolul nem tanultam az iskolában. Most próbálok tanulgatni egyedül az ön segítségével. Nagyon nehezen megy de azért nem adom fel.Szeretném ha külföldre megyek valamennyire tudni angolul.Köszönöm az eddig elküldött leckéket.

    Válasz
  2. Nyeste Tibor

    Üdvözlöm! Ez az első amire válaszolok, ami sajnos a tulzott negativumba viszi a statisztikályát. Sajnálatos tapasztalatomra aki nem anyanyelvi szinten tanulja meg az idegen nyelvet az csak ” kb” 1 év után tud konyhai nyelven beszélni. Ami azt jelenti, hogy már nem csak elvenni a pultrol, hanem kérni is tud valamit.

    Válasz
  3. Gábor

    Kedves Tanár Úr !
    Már ha szólíthatom így. Nem nagyon találkozok külföldi emberekkel, egy kis faluban dolgozok. Idegen nyelvet azért akarnék tanulni, hogy ha nyáron elmegyek külföldre, megtudjam értetni magam. Az tény, hogy eddig ha környező országokban jártam, és bementem egy étterembe,szállodába, vagy egy benzinkútra, ott nagy eséllyel volt olyan aki beszélt angolul. Valóban kis hazánkban elég rossz a helyzet, de a jövő generációja már jobban felkészül az idegen nyelvre. Személy szerint soha nem tartoztam a könnyen tanulók közé, és ez a mai napig így van, sajnos. Irigykedek azokra akik olyan könnyen tanulnak meg nyelveket mint ön is. Bár nem tudhatom hány munka órája fekszik a tudásában. Minden esetre örülök, hogy vannak olyanok mint ön, akik segítenek másoknak nyelvet tanulni, ez talán kicsit javítja a helyzetet kis hazánkban.
    Üdvözlettel Gábor

    Válasz
  4. Pap Judit

    Én 51 èves vagyok és sokszor nekirugaszkodtam màr hogy megtanuljak rendesen angolul csak még sosem volt annyi időm eddig a munkàm mellett, két lány nevelèse és èpítkezés mellett, hogy rendesen beleássam magam a nyelvtanulásba. Persze elhatározás kérdése az egèsz meg egy jó módszer megtalàlàsa. Mind emellett a szókincs folyamatos bővítése. Üdvözlettel

    Válasz
  5. POKOL KÁLMÁNNÉ

    Tapasztalatom szerint nagyon lassu és minimális mértékű a javulás a nyelvismeret és használat terén.Ennek okát még mindig a rossz módszerű oktatásban látom,továbbá – aki kellő nyelvismerettel rendelkezik és nincs egyéb akadálya – külföldi munkát vállal, nem itthon hasznositja nyelvismeretét.

    Válasz
  6. Jenei Mihai

    Udv,Andaras…….
    On egy nagyon jo pedagogus es buszke vagyok Onre hogy egy ilyen nagyszeru tanarom van.

    Megegyszer gratulalok !!!!!!

    Válasz
  7. Schweighardt István

    Kedves András,
    egyetértek.
    Én németül, oroszul és felnőtt fejjel kezdtem angolul tanulni.
    Én sajnos csak magyarul és németül tudok folyékonyan beszélni.
    Próbálom magam az angollal erősíteni.
    Üdvözlettel,
    István

    Válasz
  8. György Zoltán

    Most A fiatalok közt azert halom hogy tudnak beszélni Angolul vagy németül de nem nagyon mernek beszélni inkab egy idösebet mernek megkerdezni a turistak mar pedig sok fiatalnak van okos telefonja es gorsan meg nézheti a forditásokat csak lehet hogy nem gyakorolta be a szavakat ! De én örvendek ha tudok segiteni hogy mere van ez vagy az , és evel is gyakorlom a szavakat ami job memorizálashoz segit ! Udv zoltán

    Válasz
  9. Szika Ágnesa

    Kedves András!

    Elnézését kérem az elkésett válasz miatt, sajnos más elfoglaltságom volt. A tananyagban kicsit csalódtam, nem az én generációm a célközönsége. Már öreg nyugdíjas vagyok és szeretném a fiatalkoromban tanultakat feleleveníteni mivel német szomszédaim vannak. A könyvek szerkesztése inkább a fiatalabb, utazgatóknak megfelelő, én pedig megpróbálkozom a számomra lényegesebb részek tanulásával. At előrehaladásomról be fogok számolni.
    Szívélyesen üdvözlöm Bene Lászlóné Szika Ágnes

    Válasz
  10. Mogyorósi Ibolya

    Kedves András! Az előttem szólók már nagyon sok mindent elmondtak. Sokakkal megegyezik a véleményem. Nekem nagyon sokat segít az Ön tananyaga, könnyen tanulható, lényegretörő.Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

    Válasz
  11. Maria

    Lehet hogy nem sokan beszélnek Angolul de itthon vannak és az anyanyelvuket használják. Aki ellatogat magyar országba az vegye a fáradságot és tanuljon egy pár szót magyarul. Angliában hiába beszélek magyarul senki sem akar magyarul beszélni. Érdekes. Nem haborodnek fel idegen létemre ezen, azt gondoltam hogy a Koreai férfi magyarul akart tanulni. Az idegen nyelvek tudása nagyon fontos. Nem csak az angol. Én több nelvet is tanitanek a gyerekeknek. Persze a magyar mindenek elott.

    Válasz
  12. Vajda Sándor

    Üdvözlöm, kedves András!
    Szerintem lassan javul a helyzet, amint egyre többen utaznának külföldre egyéni szervezésben.
    Engem például ez ösztönöz az angol nyelv tanulására. Jelenleg még gyúrom a korábban már máshol megvásárolt, elkezdett tanfolyamot, de köszönöm Önnek is az ösztönzést.

    Válasz
  13. Bálint Gyula

    Sajnos, nem javul a helyzet, mert rossz a nyelvoktatás színvonala. Az iskolák (ált, gimnázium, egyetem) nem gyakorlatias, beszédközpontú oktatást csinálnak, inkább írásbeli oktatás van, mint az élő beszéd, és emiatt kevés a gyakorlási idő, nem gyakorlatias a beszéd értése. Félnek megszólalni a diákok, de a felnőttek is, ha csak nem valamilyen olyan kurzuson vesz részt, mint az Öné. A nyelvkönyvek is elmaradnak a hétköznapi szükségletek kielégítését szolgáló témáktól, mint annak idején az orosz oktatás. A bebiflázott szövegeket talán el tudták mondani a tanulók, de hogy nem vették hasznát, az már bizonyított. Hiába tanult a diák 8 évet, talán vizet sem tudott kérni 8 év után. Hát ezen kellene változtatni, hogy a hétköznapi kommunikációt és a háztartási nyelvet tanulják meg először, utána a tudományos értekezést. Jobb motivációval kellen tanítani!

    Válasz
    1. Legenyei Péterné

      Hála istennek, ma már sokkal jobb a nyelvtanítás, mint az én ifjú koromban, mikor az angol tanárt kényszerítették oroszt tanítani, meg is volt az eredménye. Mindig az volt az elvem, hogy ahová utazom, ott legalább ne lehessen eladni, amihez nagyon jó alap volt a latin. Valamiért az angol ment a legnehezebben és a leggyorsabban felejtettem. Üdvözlettel: Rózsa

  14. Petruska László

    A nyelvvizsgához kötött diploma miatt, a fiatalok úgy fogják utálni a nyelveket, mint annak idején mi az oroszt.

    Válasz
    1. Legenyei Péterné

      Butaság volt azért utálni egy nyelvet, mert kötelező. Szüleim arra tanítottak, hogy bármilyen nyelvet érdemes tanulni, mert „ahány nyelv, annyi ember”

  15. Darabos Katalin

    Magyarországon nagyon kevés ember beszél saját anyanyelvén kívül más idegen nyelvet. Talán a most felnövő generáció, a fiatalok közül már többen fognak legalább egy idegen nyelven beszélni. Egyrészt azért mert sokan kivándorolni kényszerülnek, másrészt azért mert a jobb munkahely, munkakör betöltése érdekében igyekszenek több oldalúvá válni. Ennek ellenére még mindig nem elég az idegen nyelven beszélők száma. Kevés a fiatal, sok a középkorú és az idősebb generáció. A középkorúak és az idősek nehezen veszik rá magukat a nyelv tanulásra, bár erre is vannak szép példák. Én is évek óta készülök megtanulni legalább egy idegen nyelvet, de sosem érek el legalább az első lépésig, pedig van nyelv érzékem is, szerintem. Olcsóbb,közlekedésileg megközelíthető nyelv oktatásra lenne szükség. A számítógépes oktatásnak nem vagyok a híve. Természetesen jó oktatók is kellenek. Kevés a pénz, kevés a jó oktató. Nem ártana kiutazni abba az országba, amelyen nyelven szeretnénk megtanulni beszélni. Ez sem mindenkinek adatik meg. Röviden ez a véleményem.

    Válasz
  16. Oroszi Attila

    Jó napot kívánok kedves András.

    A statisztika nagyszerű dolog. Sok mindenre jó, de lehet vele „csalni” is. Az Ön által említett statisztia egy átlag az össz lakosághoz képest és nem az össz eladóhoz képest. Az utóbbi biztos más eredményt ad.
    Én már találkoztam olyan esettel Szegeden hogy a kasszán dolgozó/eladó tudott angolul.
    Szegeden a Szerb nyelv tudás se lenne hátrány hiszen sokan jönnek szerbiából bevásárolni, és nem csak Szegedre. Egyszer nézzen szét egy nagyárúház parkolóban a lakhelyén. valószínű lesz BG (Beográdi) rendszámú autó is, és ők nem tudnak magyarul, csak jó esetben angolul. Valószínű hasonló a helyzet más szomszédos ország menti településen is.
    Egy biztos, a jó kereskedőnek a vevő az első és szükség esetén megtanulja a vevő nyelvét is.
    Üdvözlettel,
    Oroszi Attila

    Válasz
  17. Szloszjár János

    Igen azonos véleményem van önnel,mindenkinek meg kellene tanulni legalább egy idegen nyelvet.

    Válasz
  18. Szabó J. Zsuzsa

    Amikor jelentkeztem a tanfolyamra és megvásároltam a tankönyveket, nagy lelkesedéssel álltam hozzá.
    Az első könyvet végig olvastam, tanultam. Aztán az édesanyám lebetegedett( demencia) és őt kellett
    ápolni. Az ápolás fizikailag és szellemileg is kimerítő…
    Szerintem is jó, ha mindenki tudna legalább egy nyelvet beszélni az anyanyelvén kívül.Több önbizalma
    lenne és rálátásunk a világra. Az iskolában valószínűleg rossz a módszer.A hangsúly a szavak és a
    nyelvtan magolásán van. Magolni senki sem szeret, bár az is szükséges!
    Gyakorolni, ismételni, használni kell a megtanultakat, mert különben elfelejtődik…
    Tisztelettel: Zsuzsa

    Válasz
  19. Nemestóthy Éva

    Javul a helyzet.Az olvasás és az egyszerű beszéd jól megy,csak a filmek beszédét nem értem jól.
    Köszönöm a segítséget!Üdvözlettel Nemestóthy Éva

    Válasz
  20. Mangó Ferencné

    Kedves András!
    Sajnos az Én korosztályom 60 + nagyon kevesen tanulnak már idegen nyelvet. Engem rákényszerint az élet, hogy unokáimmal écs családtagjaval megértessem Magam. Én is részt vettem már két tanfolyamon, de annyit nem tanultam, mint az Ön könyvéből. Oka: talán nem kell szorongani, hogy felszólitanak, és ha nem ugy ejti az ember a szavakat, mondatokat, mint kellene, kissé szégyenli. De az Ön könyve ezen átsegitett, mivel a magyar és angol megfelelőjét, kiejtését érthetően leirta. Én nagyon köszönöm az Ön segitségét, Minden nap 1 órát gyakorolok, és sokat haladok. Külföldön megtudom Magam értetni, természetesen ha kell a szótárat is segitségül kézbe veszem. Köszönettel: Piroska

    Válasz
  21. Hammerné K Stefania

    Kedves András, nekem úgy tűnik, igen valamelyest javul a helyzet, üdvözlettel. Stefi

    Válasz
  22. Czeider Erzsébet

    Kedves András köszönöm hogy meg tisztelt azzal hogy meg kérdez efelol tapasztalatom szerint a sok fiatal iskolás alap fokon már jól beszél angolul a mi korosztalyunk már nem képes követni az idegen nyelvű ismereteket nehezen megy a tanulás annak idején az orosz nyelv volt a sláger én is könnyen tanultam az évek során ez a nyelv is meg kopott az én tanárom kifogástalanul tud

    Válasz
  23. Kis Ildikó

    Kedves András !
    Úgy tapasztalom,hogy javul a helyzet a közép korosztályon belül is. Két nyelvtanfolyamon nem szereztem annyi tudást ,mint az Ön segitségével, sokkal hasznosabb,sikerült fejleszteni is a minimális tudásomat annyira ,hogy külföldön eligazodom.
    Köszönettel : Kis Ildikó

    Válasz
  24. Lukács Magdolna

    Kedves András!
    Köszönöm eddigi segítségét. Sajnos ez a probléma valós mert az a korosztály ami én is vagyok 40+ nem tanult semmilyen idegen nyelvet. Amikor felnőttként pedig nagyon nehéz munka és család mellet időt és energiát találni minderre.

    Válasz
  25. Korda Bernadett

    Üdvözlöm!
    Nekem az otthoni tanulás kevésbé megy,valószínűbbnek tartom,hogy egy angol tanfolyammal többre mennék.
    Üdv. Korda Bernadett

    Válasz
  26. Blum István

    Szeretnék Angolul tanulni, azért is mert érdekel másrészt ezt a borzalmas statisztikát csökkenteni akarom. Sajnos a magyar emberek akik kint dolgoznak külföldön nagyon kevesen beszélik a helyi nyelvet és az angolt!!!

    Válasz
  27. Pintér Zoltán

    Köszönöm fáradozását. Igen, nagyon hasznos, hétköznapi életben fontos témákban sikerült egy kis tudás anyagot elsajátítanom. Köszönöm szépen.

    Válasz
  28. bulyakieva58@gmail.com

    Remélem, hogy nemsokára eggyel többen beszélik az angolt hazánkban!
    Viccet félretéve, én egy kisebb városban lakom, de majdnem napi szinten hallok angol beszédet ha kimegyek az utcára.
    Aki akar mindenki tanulhat, vannak rá lehetőségek és szerintem egyre többen vagyunk, Bulyáki Éva

    Válasz
  29. Dr. Gyüre Csaba

    Kedves András!
    Szerintem javul egy kicsit a helyzet.
    Nyilván elsősorban a fiatalok körében. A középiskola után továbbtanulni szándékozók körében az a tapasztalatom, hogy szinte mindenki jól beszél angolul. Azonban a továbbtanulni nem szándékozók között már teljesen más a helyzet. Ők általában nem nagyon tanulnak idegen nyelveket, csak majd akkor, ha rádöbbennek, hogy szaktudásukkal elsősorban csak külföldön tudnak jól érvényesülni, de az ő esetükben is inkább külföldön „ragad rájuk a nyelv” a gyakorlati munkájuk során.
    Az idősebb korosztályból is sokan próbálnak idegen nyelvet (elsősorban az angolt) elsajátítani, de inkább kevesebb, mint több sikerrel. A nyelvtanulás sokszínűsége viszont visszaesni látszik, több évtizeddel ezelőtt népszerű volt a német, a francia, a latin és az orosz nyelv (igaz a két utóbbi inkább kötelező volt, mint népszerű) is az angol mellett. Ma már ezt nem látom ilyennek. Az orosz, a latin, a francia elvesztette a népszerűségét és a német is inkább csak a gyakori német nyelterületi munkavállalás miatt maradt viszonylag népszerű.

    Válasz
  30. Kovács Balázs

    K.András! Miután a fiatalok rájöttek hogy nyelvtudás nélül nemtudnak boldogulni ezért tanulják a nyelveket. Igy azthiszem javul a helyzet.Nekem már azis nagydolog hogy tudok komunikálni kölebb a 80hoz mint a70hez.

    Válasz
  31. Dr Pluhár Szilvia

    Én többször nekiláttam az angol nyelv tanulásának. Az első angol tanárom volt a legjobb, de sajnos ő már nem él, meg 1 év után Budapestre is költözött. Jártam többek között relaxaciós angolra is, de az sem hozott több eredményt .Tulajdonképpen soha sem voltam „rákényszeritve”, hogy intenzíven foglalkozzam az angollal.Nem kellett a munkámhoz. Néha repülőtéren azért hiányát érzem a nyelv nem mély ismeretének.Most fogok Bécsből repülni, először egyedül, már más repülőtereken elboldogultam a minimális ismereteimmel. Bár volt egyszer agy apró zökkenő,mert a helyi járat kapuja helyett a nemzetközi járat kapuján mentem be, nem gondoltam, hogy külön volt jelölve, s ekkor majdnem lekéstem a gépet, sőt amikor sikerült kijutnom a boltok hálózatából, újra részt kellett vennem a kötelező kisbőrönd stb vizsgálaton, s az előtte 10 perce ott a repülőtéren vett vizemet el kellett dobnom. Nem voltam rá felkészülve nyelvileg, hogy kimentsem magam, s amit ott gyorsan kitaláltam nem volt elégséges a mentség elfogadásához. Hát ennyi.Balin megértettem, hogy túlsúlyos a bőröndöm, meg láttam is a mérlegen, itt megúsztam plusz pénz fizetése nélkül, mert a párom bőröndjének a súlya kevesebb volt. Összevetve nekem utazáskor hiányzik a nyelvismeret.Valamint ha csak angol nyelvű ismertető van az adott helyen, múzeumban akkor nem sokat értek meg a lényegből.

    Válasz
  32. Dajkáné Zs.Mária

    Az elégedettségem akkor lenne teljes, ha megpróbáltam volna egy magasabb szintet és jobban képbe lennék, hogy mire elég a tudásom. Nyilván van a kezdő anyagban is ami számomra új, de talán tovább is léphetnék. Május hónap kimarad a tanulásból, mert költözöm Fro-ba, nagy munka felszámolni mindent Mo-on. Nagyon sajnálom, hogy csak „öreg fejjel” fogtam a francia nyelv tanulásához.

    Válasz
  33. Fazekas Béláné

    T, András! Jelenleg más elfoglaltságom van, de amint azt elvégeztem,rögtön visszatérek a tanulásra.

    Válasz
    1. Fazekas Béláné

      T András! Más jellegű elfoglaltságom miatt kicsit csúszok a tanulással,de amint végeztem vele rögtön hozzáfogok. Üdv Zsuzsa

  34. Kothencz Jánosné

    Tisztelt Neményi Úr! Igen, javul a helyzet.Az én környezetemben sokkal többen vannak akik erőfeszítéseket tesznek arra, hogy legalább megértetni tudják magukat valamilyen idegen nyelven.
    Úgy gondolom, hogy az iskolák is egyre több jó nyelvtanárt tudnak alkalmazni, ami szintén elősegíti a jobb nyelvtudást.

    Válasz
  35. Turza Gizella

    Szerintem nem olyan rossz a helyzet. Hiszen már az általános iskolában is kötelező az idegen nyelv oktatása. Felsőoktatásban pedig kötelező legalább két nyelv vizsga. Ha jól tudom. Köszönöm.

    Válasz
  36. Pokorny Károlyné

    Kedves András!
    Nagyon szomorú, hogy itt tartunk! Én, 70 évesen, nem tudom megítélni a helyzetet. Azt gondoltam, hogy a megnövelt iskolai, tanfolyami óraszámok után mára sokkal jobb a helyzet. Nem tudom, hogy a minket megelőző országok hogy érték el a sokkal jobb eredményeket. Úgy gondolom, hogy aki rendszeresen tanulja, használja a nyelvet, az tud beszélni. Én az iskolákban az oroszt és a franciát tanultam. Mindkettőt szerettem és jól ment. Az angol mindig nagyon tetszett, de kb. középkorúként kezdtem tanulgatni, amikor hozzáfértem. Sok siker élményem nem volt. Most egy ingyenes internetes lehetőséget használok, ami sokat segít.
    Az ön módszere kiváló, és a könyvei is bizonyára. Köszönöm az üzeneteit! Én erre a hobbimra most csak időt tudok áldozni, azt sem minden egyes napon, de legalább hetente min. 4 napon foglalkozom vele.
    Üdvözlettel
    Pokorny Margit

    Válasz
  37. Medmex

    A koreai ember már magyarul is beszél, nem hiába jött Magyarországra üzletet kötni.
    De ha ez még mindig nem sikerült a kis koreainak , holnaptól felkeres egy nyelv iskolát és megtanul magyarul.
    Ha én Amerikába megyek angolul tanulok, ha én Németországba megyek németül tanulok.
    Remélem kedves András sokat segítettem ,gondolkodásában.
    „Ahány nyelvet beszélsz annyi ember vagy ”
    A története hibás gondolkodásra kifogásolható a Koreai jött Magyarországra neki is le kell tenni valamit az asztalra ,.Pl: Megkérdezni magyarul hol van Szeged. meglát egy jó csajt, magyarul kellene megszólitani, a kedves hölgyet.
    Szép napot .

    Válasz
  38. Hegyes Zsuzsa

    Tisztelt Neményi András!
    Teljesen egyetértek az Ön véleményével. Ma elengedhetetlen hogy legalább egy idegen nyelvet beszéljünk.
    Nekem ez kimaradt az életemből. Természetesen nem sajnáltatni akarom magam.
    Nyilván elhatározás kérdése, de vannak olyan helyzetek, hogy más gondjai vannak az embernek, – és nem tudja elkezdeni. Meg kell oldania az előre nem látott gondokat. Nem utolsó sorban a kor sem mindegy, de ez részemről lényegtelen.
    Természetesen nem adom fel és nagyon bízom benne, ha rendeződnek a dolgaim egy keveset szeretnék megtanulni angolul.

    Köszönettel: Hegyes Zsuzsa

    Válasz
  39. UGRAI GYÖNGYI

    Kedves Neményi Úr!
    Ha nem haragszik meg most nem a véleményemet mondom el,hanem magamról írok egy pár sort. Marosvásárhelyen lakom , egyedül álló 73 éves ,két éve járok angol órákra, egy pár magamfajta társammal, mindenki halad a maga módján.Tesszük ezt azért, hogy ne butuljunk el, tornásztatjuk agyunkat!Ezért nem engedhetem meg magamnak a felajánlott, amúgy remek könyveket.Köszönöm a küldött leckéket, szorgalmasan leírtam , nagyon hasznosak.Hálás vagyok Önnek és szíves megértésért!
    Tisztelettel, Ugrai Gyöngyi

    Válasz
  40. kótai László

    Kedves Tanár Úr!
    Bizony, a nyelvtanulás egy életre szóló sikerélmény lehet, ha élünk vele. Kezdetben oroszt tanítottak, de értelmét sem a tanárok, sem mi nem láttuk,- beszélni ugye nem volt kivel. Ez tehát nem jött be.
    Középiskolában latint tanítottak, mesteri fokon. A nyelvtan csodálatos, a megtanulandó szavak dallamosak, legalábbis kiejtve -(terra, terrae femininum, vagy pastor, pastoris masculinum). S különben is a latin műveltség messze kitűnt az az általam tisztelt felnőttek egész egyéniségéről. Utána hivatásom miatt még 5 évig tanultam latint, máig is benne vagyok a gyakorlatban. Az olasz ebből következően tiszta felüdülés, Ön tudja, hogy ott a hím és nőnem nem okozhat gondot. Viszonylag jól beszélem. Az angol szinte nemek nélkül még egyszerűbb, legfeljebb az igeidők használata jelentett kezdetben némi gondot. A szavak nagy része latin szótőből ered. Igényeltem Öntől Bulldózer angoltanfolyamot, hogy valakinek ez úton segíthessek. Magamnak németet. Most az osztrák határ mellett élek, s nagy szükségem volna rá, már csak a barátságos társalgás miatt is. A szavak nemével gondom van, logikát nemcsak én, ők sem látnak benne, de nem adom fel. Próbálkoztam még az eszperantóval, de amilyen könnyen tanulható, ugyanúgy felejthető,-gyakorlás híján.Az Ön példás lendületét a tanításban hálásan köszönöm !

    László

    Válasz
  41. Bejek Klára

    Kedves Tanát Úr! Az általam ismert fiatalok között szinte mindenki beszél legalább egy idegen nyelvet (középiskolások, egyetemisták, pályakezdők). Viszont az utcán sétálva sokszor találkozom külföldiekkel akiket nem tudnak eligazítani a velük találkozó magyarok. Természetesen, ott segítek. Szerintem iskolázottságtól függ a nyelvtudás. Én a Testnevelési Egyetem docense voltam, ott a tanárok és a hallgatók is beszéltek valamilyen idegen nyelven. A külföldi szakirodalom tanulmányozásához ez szükséges. A sportban a nemzetközi szinten is szinte mindenki beszél valamilyen idegen nyelven. Ezen a területen javult a helyzet. Nem lehet ma már érvényesülni nyelvismeret nélkül. Az iskolában kéne olyan szinten oktatni,hogy legalább minimális szintet elérjenek a diákok. Sajnálatos, ha valaki kellemetlenül érzi magát, mert nem érti a jelenlétében elhangzó társalgást. Erről Ön is írt. Üdvözlettel Bejek Klára

    Válasz
  42. Gscheidt Kitti

    Kedves András! Én egy fodrásszalont vezetek ,ahol igen sok ember megfordul ,és mint egy ilyen üzletben,lenni szokott,sokmindenről beszélgetünk a vendégekkel,pl a nyelvtanulás is sokszor téma…. Igen ,azt mondhatom ,hogy az én családomban , baráti és vendégkörömben ,sokan tanulnak és tanultak nyelveket, mint például :Angol,Német ,Francia nyelven . Pl a fiam ,Angol és Francia nyelvet tanul a Gimiben ,a kislányom ált.iskola 2.osztályos és Németül. Köszönöm! Üdvözlettel : Kitti

    Válasz
  43. Sajti Katalin

    Azt gondolom, hogy a fiatalabb korosztály jó része már beszél legalább egy nyelvet, ez többnyire az angol.
    Az idősebb korosztály nem igazán, mert ők még nem tanultak a fiatalkorúkban egyéb nyelvet, mint az orosz.
    Vannak azért közöttük is, akik továbbtanultak, ők már beszélnek leginkább angolul és vannak akik tovább-
    képzik magukat önkéntes alapon kortól függetlenül. Azt gondolom, hogy ők vannak azért kevesebben. So-
    kan beszélnek még egy nyelvet azok, akik elhagyták Magyarországot, de ennek már nincs köze hozzánk,
    mert ezek az emberek már nem jönnek haza. Ahová mentek ott többnyire megtalálták a számításaikat és
    persze megtanultak egy nyelvet is. Jó nekik! A fiatalokat csak biztatni tudom, hogy tanuljanak nyelveket,
    mert már enélkül nem lehet boldogulni és az is kellemetlen, hogy akár külföldön kézzel lábbal kell muto-
    gatni, ha akarunk valamit, vagy ugyanez a helyzet akkor, ha itthon egy külföldi kér segítséget.

    Válasz
  44. Margit

    Kedves András!
    Szerintem javul a helyzet. A környezetemben lévő, legalább középfokú végzettségűek rendelkeznek nyelvvizsgával, néhányan felső fokúval. Az én időmben előfordult, hogy az egyetemen még a ciril betűket sem ismerte mindenki 8 évi orosz tanulás után. Jó, hogy a diplomát is nyelvvizsgához kötik.
    Üdvözlettel Margit.

    Válasz
  45. Oláh Erzsébet

    Kedves András!
    Igen, persze hogy fontos az idegen nyelv tudása, ismerete. És tényleg, merjünk megszólalni.
    Nagyon jól jött az Ön tananyaga, tudtam másnak segíteni, és a kisfiamnak is az angol a kötelező.
    Azért is örültem, mert segíthettem/segíthetek és még remélhetően fogok is. Nyáron még egy ingyenes tanfolyamra is bejutottam. /önmagam miatt, és a mások támogatása miatt is/
    Jelenleg úgy állok, hogy amit a gyerekek tanulnak az iskolában, azt tanulom én is, hiszen mindig valami új jön, következő tananyag. Szóval, finoman, tanulgatjuk és … hosszú az út. Azért azok is jók, amiket küldözget. (egy idő után kinyomtatom, bármikor elővehetem). Köszönöm, minden jót kívánok!

    Válasz
  46. Bori

    Szerintem nem sokat javult Mo.n. És ennek okát a rossz nyelvtanításnak gondolom. Valamit itthon nagyon nem jól csinálnak a nyelvet oktatók. Nem vagyok szakértő, csak azt tudom, hogy külföldön egy ugyanazon nyelvtanfolyamra több nemzetiségü , mind mind más nyelvet beszélő tanulók járnak. Egyik sem beszéli egymás nyelvét és a megtanulandót sem. És bizonyos idő után érdekes módon mindegyikük tud kommunikálni egymással is a tanult nyelven. Azt gondolom, hogy ezért tudnak külföldön a legtöbben pl angolul. Még a legutolsó afrikai országban is akár, ahol talán még írni, olvasni sem tudnak. Valahogy másképpen taníthatják a nyelvet. Nem?
    Ismétlem nem vagyok szakértő. Csak így gondolom.

    Válasz