Javul a helyzet. Javul a helyzet?

Egy koreai férfi jött be a minap a nyelviskolánkba.
El kell ismerni, hogy nagyon jól beszélt angolul. Ezután érthető módon, felmerült bennünk a kérdés, hogy miért akar angolul tanulni, amikor ilyen jól beszél…


Elmondta, hogy nem ő akar tanulni, hanem a feleségének és a gyerekének keres tanfolyamot.

Kíváncsiságból megkérdeztük, hogy érzi magát Magyarországon. “Remekül!” – hangzott vidáman a válasza, csak annyi a baja, hogy kevesen beszélnek angolul. Ugyanolyan kevesen, mint Koreában. Szerinte ott sem jobb a helyzet. Legutóbb egy hipermarketben lepődött meg, hogy nem talált angolul tudó eladót.

Ezek szerint még mindig itt tartunk, hogy a külföldieknek kézzel-lábbal kell mutogatniuk, ha akarnak valamit. A felmérések szerint pedig már a lakosság 35%-a beszél legalább egy idegen nyelvet az anyanyelvén kívül. Ezzel az eredménnyel állítólag az utolsó helyen állunk az EU-ban. (Még több infó a témában itt >>)

Az EU átlag 66%.

Nyelvtudás az EU-ban

Tény, hogy Hollandiában nem találtam embert, aki ne beszélt volna angolul. Ausztriában azért sikerült, annak ellenére, hogy a statisztika szerint ott 78% ez a mutató.

Ugye, Ön is tesz azért, hogy egyre többen legyünk, akik bátran kijelentik, hogy legalább egy kicsit beszélnek egy idegen nyelven?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

597 hozzászólás a(z) “Javul a helyzet. Javul a helyzet?” bejegyzéshez

 1. Avatarerzebet buncic

  Tisztelt tanar ur ,Koszonom a leckeket,Oromel tanulom a nemet nyelvet,Sok jo tanacsot adott,Edig nem nehez,,mivel ezz nekem a 4, nyelv,Szeretnek tobbet tudni az apolasrol, Igaz hogy nyugdijas vagyok de az melet kell dolgozni de a nyelvet is kell ismerni mert az nelkul nem lehet elindulni sehova ,Meg egyszer koszonom,,,

  Válasz
 2. AvatarFinta Ildikó

  Tiszteletem!
  Egyetértek és ez nem kör fügvénye!
  Azon vagyok hogy a gyermekeim is tanuljanak valamilye nyelvet. A lányom elég jól beszél angolul, én is igyekszem példát mutatni nekik! Köszönöm a segítségét és minden jót kívánok!

  Válasz
 3. AvatarLilla

  Hi András ! I do speak Enghlish,but my gramma is not standing on a firm basis at all, and whan I want to speak a bit higher level, I’m confused! What can I do for that? Learning the gramma I know, but where can I start to make up for that ?
  Thanks a lot.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Lilla!

   Ha helyesebben szeretne beszélni, sokat segít, ha angolul olvas könyveket.

 4. AvatarKatalin

  Olyan hihetetlenül “nehéz” a fejem , nincs türelmem és időm is nagyon kevés van, ráadásul még dolgoznom kell bár nyugdíjas vagyok. Szóval sajnos velem van a hiba.
  Amúgy nagyon szeretnék megtanulni angolul, de ilyen fejjel ez nem fog menni.

  Válasz
 5. AvatarKónya Anikó

  A fiatalabb generáciokra ez biztos igaz. A külföldiek többnyire őket szólítják meg. ( persze kiderülhet hogy egy másik külföldit)

  Válasz
 6. AvatarKovács Jószefné

  Szerintem javul a helyzet. Bár a személyes beszélgetések hiánya nagyon visszavet és nem tudok kivel gyakorolni. Ezért interneten kerestem magamnak egy angolul beszélőt és Kanadában élő idősebb papával kezdtem levelezni és most ő jobban beszél, ír magyarul, mint én angolul. Persze kiderült, hogy magyar gyökerei is vannak és csak felelevenítette a nyelvet. Most azért én sem adom fel és próbálunk a dolgon javítani, mivel egyre többször beszélünk. JAVULOK!!! A számítógépem rakoncátlankodik, ez kicsit megtorpant és most spórolok egy újra. NEM ADOM FEL!!!

  Válasz
 7. AvatarHorváthnl Vizvári Szilvia

  Teszik ez tanulási mód, csak azt s ajnálom, hogy nyomtatott formában /könyv/nem érhető el. Ha erre van mód értesitsenek. köszönettel

  Válasz
 8. AvatarFrohmann Péter

  Kedves Neményi András!

  40 éve tettem középfokú angoll nyelvvizsgát, akkoriban használtam is, sőt töltöttem 1 hónapot Cornwall-ban egy szakmai tapasztalatcserén, ami sokat segített a beszédkészségemen. Kb.20 éve egy német cég magyar leányvállalatánál kaptam állást, megtanulkltam németül, de az angolságom lassan megkopott és nyugdíjasként alig használom.
  Kérem, tájékoztasson, hogy tud-e közép-haladó szintű nyelvi karbantartáshoz segítséget nyújtani.
  Tisztelettel Frohmann Péter

  Válasz
 9. AvatarMayte Fleischer

  Kedves Tanar ur….Szeretnem megrendelni a francia nyelv konyvet…..vartam ha on szolt mint amikor jott a nemet konyv…de nem lattam semmi..nem tudom hogy nem figyeltem vagy meg nem lehet kapnek…Nagyon megkoszone ha meg tudna mondani mikora varhato? Remelem hogy nem kestem el.

  Egyszer mar irtam de nem kaptam valasz..de akkor.sajnos espanyolul irtam.. legyen szives valaszoljon nekem…mert nagyon szeretnem tanulni es a leckek annyira jo a kiegytese magyarul….Udvozlettel Mayte

  Válasz
 10. AvatarMayte Fleischer

  Kedves Tanar ur….Szeretnem megrendelni a francia nyelv konyvet…..vartam ha on szolt mint amikor jott a nemet konyv…de nem lattam semmi..nem tudom hogy nem figyeltem vagy meg nem lehet kapnek…Nagyon megkoszone ha meg tudna mondani mikora varhato? Remelem hogy nem kestem el. Udvozlettel Mayte.

  Válasz
 11. Avatarszimhardt jozsefné

  Én németet szerettem volna. Szerettem volna frissiteni korábbi tudásomat.Választ nem kaptam

  Válasz
 12. AvatarTünde

  Sajnos azt tapasztaltam, hogy sokan elkezdenek tanulni idegen nyelvet, de vagy idő hiányában, vagy türelmetlenség miatt hagyják abba a tanulást. Nincs elég idő ebben a rohanó világban. A nyelvtanuláshoz folyamatos ismétlésekre van szükség, Ha a nyelvoktató nem kedvelteti meg a tanulást, vagy rövid néhány órás tanfolyamokon vesz részt a tanulni vágyó és nem kap további segítséget, akkor elakad. Önállóan nagyon nehéz folytatni a tanulást. Nincs további ösztönzés. Az addig megszerzett tudás pedig feledésbe merül ha nem használjuk a nyelvet.

  Válasz
 13. AvatarSzilvi

  A fiatalabbak inkább, akik beszélnek angol nyelven. Mivel tananyag ált. és a további iskolákban is.
  A közép és idősebb korosztály kevésbé.
  Én is azon vagyok, hogy megtanuljam. !
  Üdv

  Válasz
 14. AvatarMárta

  Sajnos nagyon kevesen beszèlik az angol nyelvet sőt,már más nyelven is alig vagy nem tudunk meg szólalni csak kèzzel lábbal èn szègyelem magamat ön tökèletesen le irja az igazat,vègül is bele estem abba a hibában a hogy ön emlitete el keztem nènetül le irni hát tèleg nincs èrtelme igy könnyebb lesz a tanulás,köszönöm szèpen.

  Válasz
 15. AvatarViczián Ferencné

  Üdvözlöm! Próbálok rá időt szakítani, ahogy tehetem. Most éppen az olaszt tanulom, nagyon jó érzés, amikor hosszabb idő után is eszembe jutnak a szavak és a mondatok. Köszönöm Önnek a lehetőséget!

  Válasz
 16. AvatarBlaho Gizella

  Tisztelt Neményi Tanár Úr!

  Elnézést kérek, hogy ilyen soká válaszolok!
  Több hétig nem tartózkodtam itthon, és ahol voltam éppen rossz volt a
  számítógép. Nem számítottam rá,így az enyémet itthon hagytam.

  Környezetemben elég sokan beszélnek angolul, de ha a munkából hazatérnek,
  még sok a tennivalójuk. Nem érnek rá angolul beszélgetni, pedig nagyon jól
  beszélik az angol nyelvet. Mindegyiküknek nyelvvizsgájuk is van.

  Ha nem is érem utól Őket, azért igyekszem, sok a behozni-valóm!!!

  Tisztelettel: Blahó Gizella

  Válasz
 17. AvatarSzelőczei István

  Köszönöm az ajánlatát, ha modom adódik élni fogok vele. Üdv. István

  Válasz