Használja! Használja bátran, amit tud!

A nyelvtanulóknak két alapvető típusát szoktam megkülönböztetni.

Az egyik: Mindegy, milyen keveset tud, de amit tud, azt használja.

Van egy taxis tanítványunk, aki nem zavartatja magát a nyelvtani szabályokkal: Mondja, ahogy tudja, ahogy sikerül, az utasok sietnek, nincs ideje minden mondatot háromszor átgondolni, vagy egy nyelvész professzorral előre lektoráltatni.

A kisebbik fiam is ilyen, egyáltalán nem zavarja, hogy nyelvtani szabályok is léteznek. Elmondja, amit akar, ragozással, sorrenddel nem foglalkozik. Amikor még csak 5 szót tudott, akkor is egyedül kért magának fagylaltot (Ha egyedül megy oda az árushoz, akkor, ugye annyi gombóc fagyit kér, amennyit csak akar, mert a szülők nem szólnak bele… Hasznos dolog a nyelvtudás, ugye?).

És van a másik típus, aki először rákészül.

Alaposan rákészül minden mondatra, mielőtt kimondja.

Többször végiggondolja, helyes lesz–e úgy, mielőtt kimondja.

19 évesen én is így tettem, meg is buktam elsőre a nyelvvizsgán.

Ha megszólít egy külföldi, nem arra kíváncsi, mennyire beszélünk helyesen. Csak a választ szeretné tudni, merre menjen. Jobban örül egy nyelvtanilag hibás, de használható válasznak, mintha szabadkozunk, előre betanult, de helyes mondattal, hogy:

„Sajnálom, nem beszélek angolul.”

Tudásunk attól értékes, hogy használjuk. Válaszoljon nyugodtan a külföldinek.

Ezen második csoport tagjai ugyanis a legtöbb esetben először meg akarják tanulni a nyelvet, és csak később, amikor elértek egy jó szintet, csak akkor kezdik el használni. Kár, mert így rengeteg sikerélménytől fosztják meg magukat a tanulás során.

A nyelvtanulás nem agysebészet, ahol tökéletesen, hiba nélkül kell folyamatosan teljesíteni. Megértette a kérdést? Hurrá! Máris van egy sikerélménye! Válaszoljon bátran! Nem baj, ha hibásan, nem baj, ha nem tökéletes a mondata. Hadd legyen annak a külföldinek is sikerélménye, hogy választ kap Öntől a kérdésére.

Ne féljen, mondja ki, meg fogják érteni.
Bármilyen keveset tud, azt használja bátran!

Árulja el, kérem, Ön válaszol, ha egy külföldi hirtelen megszólítja az utcán?

A véleménye fontos számomra! Kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

462 hozzászólás a(z) “Használja! Használja bátran, amit tud!” bejegyzéshez

  1. Molnár Róbertné Erzsi

    Igen, válaszolok, amit nem tudok mosolyogva mutogatva pótolom.
    De mindig segítek.

    Válasz
  2. szászi andrás

    Nagyon szégylllem magam ha egy külföldi kérdez ,és nem értem ,meg annyit se tudok mondaniSorry adontspeak ínglis

    Válasz
  3. Eva

    Nagyon tecet ahogy akiejteseket leírja magyarul sokat segít de szeretnék kérni egy tanfojam ot a kezdőtől társalgási szint ig tudna ajánlatot küldeni

    Válasz
  4. Erzsébet

    Már amikor tovább ment, akkor jövök rá, basszus erre én tudtam volna válaszolni. :) Nem kapcsolok azonnal, nem merek megszólalni.

    Válasz
  5. Mária Sümegi

    Bár már 4 éve kint dolgozom de nagyon minimális a nyelvtudásom amit tudok használom mivel sokan vagyunk külhonból megtudom magam értetni és merek a kérdésekre válaszolni legjobb tudásom szerint

    Válasz
  6. Mária Sümegi

    Bár már 4 éve kint dolgozom de nagyon minimális a nyelvtudásom amit tudok használom mivel sokan vagyunk külhonból megtudom magam értetni és merek a kérdésekre válaszolni legjobb tudásom szerint

    Válasz
  7. Mária Sümegi

    Bár már 4 éve kint dolgozom de nagyon minimális a nyelvtudásom amit tudok használom mivel sokan vagyunk külhonból megtudom magam értetni és merek a kérdésekre válaszolni legjobb tudásom szerint

    Válasz
  8. Pollák Editedit

    Ich sage, was kannich helfen?
    Ich spreche wenig Deuts.
    Oder, sage ich eifach was ich kann..

    Válasz
  9. Zabó Erzsi

    Sajnos a 2. LECKÉT KITÖRÖLTEM.HA LEHETSÉGES ,SZERETNÉM HA ELKÜLDENÉ.NAGYON MEG KÖSZÖNÉM. TISZTELETTEL

    Válasz
  10. Nagy Rudolf

    Eddig, mindig szabadkoztam, ha a mobilon felhívnak. Legyintettek és itt hagytak. Kösz, most meg próbálom a másik módszert. Hátha rá jövök, hogyan kell. Na, persze, ahhoz kell a kiejtés is.. gyakorolni.

    Válasz
  11. Polónyi Ildikó

    Igen én válaszolok ha megszólítanak, és ha én akarok akkor is mondom ami eszembe jut. Sokszor tudom h nem helyesen mondom de nem szégyellem. Üdv. : Ildik

    Válasz
  12. Sz.Nagy Erteebet

    Kedves András, remélem eléggé megkésett válaszom is elfogatható.
    IDŐ és internet elérhetőség hiányában, Csak most írok.
    A kérdésre válaszom, hogy ” Igen” .En kevés tudásommal, de igyekszem megértetni magamat kornyezetemmel, bár nyelvtanilag és kiejtés szempontjából , sok hiba csúszik be.
    Ha alaposa an átgondolnám A mondanivalómat biztos kevesebb lenne a baki, de erre nem mindig van idő.

    Erzsébet

    Válasz
  13. Kis Ildikó

    Kedves András!
    Két hete költöztünk ki ausztriába a kislányommal, egyáltalán nem beszéljük a németet.
    Nagyon jók ezek a minileckék, amiket kapok freemail.en főként, mert a kiejtés is hozzá van írva. Kérem, ha tud küldjön minél több ilyen leckéket, szeretnék minél hamarabb németül beszélni.
    Ami érdekelne még iskolai szituációk. Tanár ill. Szülő.
    Tájékozódás mi merre található. Gyerekek egymás közti -beszélgetése, bemutatkozás,
    Kávézós párbeszéd, két barátnő beszélget.
    Segítségét előre is köszönöm :)

    Válasz
  14. Kővári László

    Én gyakran és szívesen beszélem a nyelvet,
    ,Igaz nem mindig értek meg mindent,de mit értek azt szövegkörnyezetben teszem
    A nyelvtan megy és mégsem beszélek úgy ahogy szeretnék, pedig közép fokom van,

    Válasz
  15. Billig Kriszta

    Az angol tudásomat fiatalon szereztem meg. Amit tudtam azt mondtam. Volt vicces szituáció bőven. Angliában történt meg velem, hogy egy esős őszi napon azt sikerült mondanom hogy what a frogi wether- what a fogy wether helyett. Óriási nevetést csalt az angolok arcára. Sokáig emlegették. Most Németországban vagyok. Eltelt több mint 25 év. Nagyon sok mindent megértek németül. Viszont nagyon fárasztó a munkám. Sokszor kimerült vagyok. Vmiért nem tudom ua. alkalmazni mint az angollal.
    A nevemmel az elején viccelődtem Billig helyett Nicht Teuer-t mondtam. De nem nagyon veszik a poént.

    Válasz
  16. Judy

    Igen mindig szívesen segítek és már nem félek attól, hogy helyesen mondtam e vagy nem. ☺️ Igaz tegyük hozzá én kint élek Németországban már jó ideje.. De az elején sem zavart mikor kevesebbet tudtam. Mindenkinek ajánlom beszéljen nyugodtan és bátran..

    Válasz
  17. Maria

    Most még csak tanulgatom próbálom memórizálni a tanultakat és majd később ha már legalább egy kicsit magabiztosabbnakérzem magam, neki futok annak hogy meg próbáljam magam meg értetni.

    Válasz
  18. Vártok Béláné

    Minden esetben válaszolok, amennyiben német nyelven kérnek segítséget.
    Ha levelet írok, abban az esetben fontos számomra a helyes nyelvtan használata, mivel van időm esetleg utána nézni a a nyelvtani szabályoknak. Beszélgetés során bátor vagyok, rögtön tudom, ha a névelő vagy melléknév ragozás nem a megfelelő, nem nevetnek ki, hanem minden esetben segítenek.

    Üdvözlettel V.Erzsébet

    Válasz
  19. Szűcs Klaudia

    Igen válaszolok,de sajnos én is azok közé tartozom akik először meglepetten néznek és csak azután adnak választ,persze ahogy tudok nert igen csak van mit tanulnom még!

    Válasz
  20. Schenk István

    István!
    kedves András most le írom hogy nálam a külföldiekkel,hogy megy a társalgás .De előbb azt írom meg,hogy sajnos az angol az ami a legkevésbé megy.Az anyagból amit vettem abból még összesen ha tudok 1 v 2 leckét.A miértjét most nem részletezem mert bonyolult.A korom e hó 29 -én 77.(?).De nem ezért.
    Nem azért vettem meg az angol kezdőt hogy a munkához kell, hanem sokat jártam külföldre( Angliába nem)de mostanában elé sok Angol nyelvű érdeklődik és szeretek segíteni ,mert nekem is jólesik ha kint is megértjük egymást.Meg másként néznek ránk.Igen próbálok segíteni vagy érdeklődni is ha nem megy az ő nyelvükön perfekt akkor próbálok más szót helyébe amit nem ért(lehet az bármilyen, német, olasz,dél szláv,lengyel, orosz,török,)hátha ő is tud valamit abból amit tudunk és ha megérti neked meg vissza fogja mondani angolul és már is többet tudsz.
    Életem első finn útján az első szót úgy tanultam meg,hogy tejet akartam venni.Mondtam a kiszolgálónk. drága kislány tejet szeretnék venni úgy nézett rám mint én néztem rá és csak bazsalyogtunk. Mondom figyelj csak.Mutattam két szarvat a fejemen és mondtam múúúú .Mondta ez lapte én mondtam olaszul latte magyarul tej ő mondta angolul….ezt ti is tudjátok.
    A másik szó finnül” persze” ami magyarul azt jelenti,hogy hiába nézitek a szótárba ez nincs benne. Mindent meg kell próbálni és ugy tanul az ember. (Talán)
    Üdv: István

    Válasz
  21. Tóth Ágnes

    Igen. Mindenképpen megpróbálok segíteni. Ha máshogy nem megy akkor az okostelefonomat hívom segítségül. :-)

    Válasz
  22. Zsigri Zoltán

    Igen szeretnék segíteni,válaszolni de sokszor leblokkolok és csak dadogok .

    Válasz
  23. Hodop Mihály

    Igen én válaszolok hogyha meg szolit egy külföldi meg probálom el magyarázni amit kérdez.De én is ugy érzem még töbet kelene tanulnom de nincs idöm .Nagyon sok mindent meg értek csak nem tudok visza válaszolni helyesen meg mondatokat ösze rakni.

    Válasz
  24. Kóborné Kiss Zsófia

    Próbálok segíteni, ha kérik. Legtöbbször amikor már elköszöntünk jövök rá, hogy mit mondtam rosszul.

    Válasz
  25. Kovács István

    Rendszeresen kapom Öntől a leckéket és igen hasznos segítség!, Köszönöm!

    Válasz
  26. Lantos Jánosné

    Igen, én használom, elég bátran azt a kevés tudásomat amit eddig sikerült megtanulni. Ez nagyon kevés,,de az a pár tő mondat is nagy önbizalmat ad nekem. Az anyag nagyon jó, a CD úgyszintén.!

    Üdvözlettel ! Erzsi

    Válasz
  27. viktoria

    Üd vözlöm én sajnos a második kategóriába tartozom és szenvedek ettól pedig a „belsö hallásomban” jól el tudom mondani üdv Viktoria

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Viktória!

      Akkor mondja ki hangosan is!

  28. FODOR LAJOS

    Voltam kint Németben egy pár hónapot és ott ragadt reám egy kevés párbeszéd . 3 éve ithon vagyok és mivel nem tanultam tovább és nem használtam sok szókifejezést elfelejtettem . Szeretném megköszöni ,hogy igy tanulhatok és felfrisithetem tudásom .

    Válasz
  29. Mária

    Üdvözlöm… a véleményemre kíváncsi, hát elmondom! Sajnos még ott tartok, hogy egyenlőre félek ha megszólítanak az utcán. Hiába mondom el milliószor magamban , hogy mit kell mondani, akkor is hirtelen megijedek, zavarba jövök, és azt is elfelejtem amit addig tanultam. Ezért érzem azt többször, hogy én soha nem tanulom meg a nyelvet. Újra, és újra kudarcok érnek, főleg ha váratlanul kell megszólalnom. Utána mérges vagyok magamra, mert mondogatom hogy ezt meg azt kellett volna mondanom…

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Mária!

      Ne féljen. Gyakoroljon, akkor menni fog.

  30. Takács Szilvia

    Amiben tudok segítek, ha tudom a szavakat, akkor kimondom, ha nem akkor lerajzolom.

    Válasz
  31. Pintér Marianna

    Sajnos nem tudok beszélni, csak kicsit angolul. Még nem szólaltam meg. De ezentúl megfogalmazom,a mondatot, még ha nyelvtanilag nem helyes is! Így lesz!!

    Válasz
  32. Dr. Kiss mhályné / Záborszky Etelka

    Igen válaszolok mindíg és sikerrel,mert megértették. Sokat utaztunk 40 év alatt a férjemmel külfölre és itthon előtte átnézegettem és megtanultam a legfontosabb kérdéseket amelyekre szükség lehet., Ez olyan jól sikerült,hogy utána beszélgetni akartak tovább ,amit bizony már nem értettem meg sokszor. De mivel a szavakat tudtam én is mondtam . , Kik vagyunk és honnan jöttünk. Volt ollyan is hogy az egyik szót németűl a másikat olaszul mondtam,,,,mosolyogtak kedvesen ilyenkor,de megértették. Sok kedves emlékem van ezzel kapcsolatban ami megtörtrént velem, ill. velünk az úton. Egy másik levélben leírom majd,de ez most így is elég hosszúra sikerült.Nagyon jól tudom használni minden témában amit András leirt, Minden témában a leggyakrabban előforduló mondatokat ,válaszokat. Hálásan köszönöm és további sok sikert kívánok a nagyszerű kiemelkedő munkájához. tvábbra is. Etelka

    Válasz
    1. Szabó Eszter

      Kedves András és Etelka!
      Igen, én is mindenkinek válaszolok. Jó érzés, hogy örömmel fogadják, néha még akkor is, ha a válaszom nem kedvező számukra (pl. ma egeret nem tudtam kölcsönadni valakinek, tegnap IPhone-töltő nem volt nálam, de megígértem, hogy utánajárok…). Nekem is ugyanilyen nehéz a kinti szokásokhoz alkalmazkodni, de elboldogulok. Nyelvet én csak folyamatos szövegekből „lebontva” tudok tanulni. Sajnos, a kifejezéseket is csak akkor jegyzem meg, ha azok egy hosszabb szöveg részei. A nyelvtan minden nyelvben nehéz, de minél többször fordulnak elő a szerkezetek a szövegekben, annál jobban rögzül. Egyszer az is előfordult, hogy egy mondatba egy másik nyelv szavát tettem, ráadásul ragozva – na, azt nem értették meg! Aztán megmondtam, hogy véletlenül orosz szó volt. Jót röhögtek.

  33. Csertán Kálmánné

    Amikor először tegtudtam, 17 évesen, hogy nyáron kimehetetk az NDK-ba a barátnőmhöz (1964-ben), én rögtön azt kezdtem magamban megfogalmazni, mit fogok mondani, különböző szituációkban. Mindig valamire gondoltam. Engem sem érdekelt, hogy milyen a szórend, vagy helyes-e amit mondok, csak az, hogy el tudjam mondani. Sikerült a kirándulás, Aztán a következő évben németből érettségiztem, közepesen, de ez engem soha nem zavart. Azt mondták, hogy a „hohdajcsot” beszélem! Aztán még évekig tanultam németül, sőt még a 80-as években szinkron-tolmács is voltam 3 napig, ami nagyon megeröltető volt, de avval is meg bírkóztm. Ma már el lehetne adni, de remélem valami majd visszajön, ha foglalkozom vele. Az utolsó minkahelyemen 4 nyelvből fordítottam, szakszöveget, de nem tudok beszélni azokon a nyelvekn.Ezért is tanulok most angolul, hogy legalább az ötödikes unokámnak tudjak segíteni. – Köszönöm, hogy még mindig küldi az anyagokat, amit nagyon szívesen veszek Tisztelettel: Csertán Kálmánné.

    Válasz
  34. Guth Ágota

    Én az első típushoz tartozom. Sokan azt hiszik, hogy jól beszélek angolul, pedig elég kevés szót ismerek. de a legtöbben valóban nem mernek megszólalni, mert nem tökéletes a tudásuk. (Ezért van az, hogy társaságban, ha az ember iszik egy-két pohárral, jobban boldogul, mert az alkohol oldja a gátlásokat.)

    Válasz
  35. Ida Mária

    Kedves András!

    Önnek igaza van, ám a nyelv torzulásait is a megfelelő igényességgel ki kell küszöbölni!

    Válasz
  36. Maria

    Most kezdtem tanulni a németet, kevés ragadt rám az évek folyamán. Szükségét érzem hogy tanuljak, és ne rozsdásodjanak be az agytekervényeim,mivel 67 éves vagyok. Főleg az tetszett,hogy ingyenes, és úgy is feltüntetik ahogy kiejtjük,nekem így könnyebb. Köszönettel:Maria

    Válasz
  37. Mihály István

    Teljes mértékben egyet értek a Nyelvmester úrral. E kapcsán azt illene tudnunk, hogy édes anyanyelvünk használata közben is (sajnos) elhangzanak hibák. Nem beszélve a helyesírásról.

    Válasz
    1. Andi

      Az angol kiejtésem miatt ugyan bátortalan vagyok, de azért válaszolok minden kérdésre azokkal a szavakkal, amelyek kiejtése számomra nem nehéz. Szívesen segítek, hiszen fordított helyzetben én is szorulhatok segítségre.A kiejtést kellene gyakorolni rendszeresen, bátrabb lennék.