Használja! Használja bátran, amit tud!

A nyelvtanulóknak két alapvető típusát szoktam megkülönböztetni.

Az egyik: Mindegy, milyen keveset tud, de amit tud, azt használja.

Van egy taxis tanítványunk, aki nem zavartatja magát a nyelvtani szabályokkal: Mondja, ahogy tudja, ahogy sikerül, az utasok sietnek, nincs ideje minden mondatot háromszor átgondolni, vagy egy nyelvész professzorral előre lektoráltatni.

A kisebbik fiam is ilyen, egyáltalán nem zavarja, hogy nyelvtani szabályok is léteznek. Elmondja, amit akar, ragozással, sorrenddel nem foglalkozik. Amikor még csak 5 szót tudott, akkor is egyedül kért magának fagylaltot (Ha egyedül megy oda az árushoz, akkor, ugye annyi gombóc fagyit kér, amennyit csak akar, mert a szülők nem szólnak bele… Hasznos dolog a nyelvtudás, ugye?).

És van a másik típus, aki először rákészül.

Alaposan rákészül minden mondatra, mielőtt kimondja.

Többször végiggondolja, helyes lesz–e úgy, mielőtt kimondja.

19 évesen én is így tettem, meg is buktam elsőre a nyelvvizsgán.

Ha megszólít egy külföldi, nem arra kíváncsi, mennyire beszélünk helyesen. Csak a választ szeretné tudni, merre menjen. Jobban örül egy nyelvtanilag hibás, de használható válasznak, mintha szabadkozunk, előre betanult, de helyes mondattal, hogy:

„Sajnálom, nem beszélek angolul.”

Tudásunk attól értékes, hogy használjuk. Válaszoljon nyugodtan a külföldinek.

Ezen második csoport tagjai ugyanis a legtöbb esetben először meg akarják tanulni a nyelvet, és csak később, amikor elértek egy jó szintet, csak akkor kezdik el használni. Kár, mert így rengeteg sikerélménytől fosztják meg magukat a tanulás során.

A nyelvtanulás nem agysebészet, ahol tökéletesen, hiba nélkül kell folyamatosan teljesíteni. Megértette a kérdést? Hurrá! Máris van egy sikerélménye! Válaszoljon bátran! Nem baj, ha hibásan, nem baj, ha nem tökéletes a mondata. Hadd legyen annak a külföldinek is sikerélménye, hogy választ kap Öntől a kérdésére.

Ne féljen, mondja ki, meg fogják érteni.
Bármilyen keveset tud, azt használja bátran!

Árulja el, kérem, Ön válaszol, ha egy külföldi hirtelen megszólítja az utcán?

A véleménye fontos számomra! Kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

462 hozzászólás a(z) “Használja! Használja bátran, amit tud!” bejegyzéshez

  1. Lakatos Antal

    Volt rá alkalmam már többször is. Kicsit dadogva, mert nem teljesen értettem…Volt olyan is, hogy valamit kerestek térképen és azzal együtt könnyebb volt válaszolni. Kicsit dadogva, de sikerült segíteni.és
    meg is köszönték.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Nem baj, ha csak dadogva megy.
      Majd belejön!

  2. Csige János

    Igen, amit értek belőle arra Angolul és kézjelekkel válaszolok kisebb nagyobb sikerrel .

    Válasz
  3. dr Botta Ádámné

    Gondolkodás nélkül beszélek és figyelem a metakommunikációt. Nincsenek nyelvtani gátlásaim az élő beszédben. A nagymamámtól tanultam a sváb konyhanyelvet. De szeretném az írott szövegeket is megérteni, ezért próbálok tanulni. Ráadásul közeli rokonom él Ausztirában, akivel mélyebb dolgokról is kellene beszélnem. Erre szeretnék mielőbb felkészülni. A féltestvérem nem tud magyarul, a sveici dialektust ismeri, angolul „él”, azt meg én nem tudom.
    Köszönöm a kényelmes, költség nélküli lehetőséget.
    Én még Önökkel nem leveleztem. Sajnálom, hogy azonosnak találta a gép..

    Válasz
  4. Gizella Peti

    Nekem ez most megfelel , régebben tanulgattam az angol nyelvet, de sokat elfelejtettem , most ezt igy tudom pótolni, nagyon örülök, hogy végre eszébe-jutott ez a megoldás önnek köszönet

    Válasz
  5. Kósa Emese

    Kedves András Nekem még lámpa lázam sincs ha netán megállít egy külföldi ,én szívesen elcsevereszek vele bármilyen nyelven Nem beszélek semmilyen nyelven csak mindenből egy kicsit és néha azt érzem hogy értik amit mondok!

    Válasz
  6. Gabor Laszlò

    Èn mèg az elejèn vagyok,bàtortalanul beszèlek. A szavakat helyesen ejtem ki.
    Rà vagyok kènyszerūlve a nèmet nyelvre 3 -ik éve jàrok ki dolgozni Nèmetorszàgba ès szeretnèk mielöb megtanulni a nèmetett.Megértem a nèmetnyelvett 75-80%-ba .Az alap dolgokat tudom
    Erre csak èpitkezek.
    Ezèrt irtam önek
    E-mailt jelentkeztem a nèmet nyelvleckère.
    Nagyon szépèn köszönöm önnek hogy öntöl tanulhatok.
    Tiszteletel maradok.
    Tovàbi szép estèt.
    Gàbor Làszlò

    Válasz
  7. Soós Éva

    A nyelvtan nehezen megy ugyan de én beszélek ahogy tudok és eszembe jut Úgy tapasztalom,hogy aki meg akar érteni meg is ért még akkor is ha nyelvtanilag nem helyes.Persze ha jól akarunk beszélni bármilyen nyelven azért folyamatosan foglalkozni kell vele napi szinten.Ha külföldi kér segitséget én megteszem a tőlem telhetőt,ha helyesen mondom, ha nem.Eddig még megértették.Sikerélmény mindkettőnknek.😊

    Válasz
  8. Zsebe János

    Igen. Ha megszólítanak természetes hogy próbálok segíteni.azt a keveset amit tudok próbálom ügyesen hasznosítani. Többnyire megértik. Ha mégse akkor jön a barkóba. Kézzel lábbal szavakkal. Ez mindig célra vezet. Többnyire eltudom mondani mit akarok viszont annál kevésbé értem mit válaszoknak. Elég vicces de a végén ők segítenék nekem. Így folyamatosan tanulom is a nyelvet.

    Válasz
  9. Hajni

    Megpróbálom ha értem kb. mit szeretne. Persze ebben mutogatás is van bőven, sőt… 🙈
    Ha nem megy akkor elnézést kerek és persze nagyon röstellem, hogy nem tudtam segíteni.

    Válasz
  10. Fazekasné Szendrey Edit

    Kedves András! Régen én is rákészülő tipus voltam. Mig nem egy három hetes hévízi fürdő kúra előtt elhatároztam / még 1995-ben / hogy semmi nyelvtani rákészülés csak mondom amit akarok.Nagyon sok német és osztrák vendég volt az üdüőben.Remek elhatározás és megvalósítás volt.Azóta is ha tehetem németül beszélek pl: fodrásznőm / német nagyszülők / postán aki tudott válaszolni a német megjegyzésemre, jelenleg az egyik unokámmal.A jelenlegi kezdő nyelvleckék remek ismétlések.

    Válasz
  11. Bakos Rozália

    Igen válaszoltam, meg kèrdeztèk(magyar betükel írom) parlavü fransze,/no nő parlavü fransze. Nem tudom mikor tanultam. De nem beszèlek francia nyelven a jelentèse ez tudom

    Válasz
  12. Meizer Sándorné

    Voltam az Egyesült Királyság bán pontosabban Glastonberry ben.A rokonainak szerettem volna vásárolni.Meg is történt sikeresen.Az egyik boltban köszönés gyanánt azt mondtam;Kezcsok!Na mindegy.A szállásadó azt mondta Hogy,ugyanezt mondtam én is.Az utcán tudok tájékozódni, legtöbb feliratot értem mert valaki angol anyanyelvű telefont adott el nekem, muszáj volt megérteni segítségül képpel illusztrált ak.Csak beszélni nem tudok,a szöveget amit írnak,megértem.csok Erzsi mama.

    Válasz
  13. Éva

    Én is olyan vagyok, hogy mondom amit tudok.
    A nyelvtan , ragozás ahogy érzem. Nem görcsölök rajta.

    Válasz
  14. Mihály Gyula

    Igen nem is tehetek mást, bármerre járok is a világban.Pl.japántól délkoreában, olaszországon át fraciaországig,ha egy reptéren vagy üzletben, bármennyien tolonganak: akinkek valami gondja akad,bizonyosan hozzám fordulnak,hogy oldjam,meg,ha értem mit mond és mit szeretne,hanem!???

    Válasz
  15. Pointner Edit

    Eddig nem tudtam senkit Angolul
    utba igazitani, most azonban nagyon
    Szeretnek megtanulni Angolul, es ha
    Ismét szüksegem lesz valamikor erre
    A tudásra , már a birtokomban legyen.
    Wan e meg Bulldozer tankönyv normal áron kedvezmény nelkül???
    Szeretnek rendelni.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Edit!

      Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak.

  16. Molnár Sándorné

    Eddig csak egy pár szót tudtam, azért nehezen, de sikerült pl. útbaigazítást adnom, persze ezt mutogatással is kiegészítve!

    Válasz
  17. Lusek Istvánné

    Általàba megàlok és ha tudok segítenie szomszédomban lakik egy házaspár velük azét nehezen de elmutogatom azért szeretnék tanulni köszönöm Kedves András továbra is szeretnék tanulni

    Válasz
  18. Mércse Aniko

    Jó napot kívànok mivel egy kukkot se tudok màs nyelven szerintem én kézzel làbbal végig kinevetve magam szerencsétlenségét probàlnàm megértetni vele magam de szerintem egy felejthetetlen éllményt nyújtanék az illetönek az biztos .anno oroszt tanultunk de ebböl ugy marattak meg szavak.de most meakarom.probàlni legalàbb egy alap nyelvtudàssal köszönettel Aniko

    Válasz
  19. Zsippai Mária

    Kedves András!
    Igen minden képen segítek .Kevés nyelvtudás mellet ,
    kézzel lábbal mutogatva próbálom. Kicsit vicces,de általában sikeres.

    Válasz
  20. Melinda Czné

    Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy ingyenesen tanít angolul. Én még az iskolában oroszt tanultam és latint, de már nem tudnám használni. 71 éves vagyok és nagyon kellemetlen ha megszólítanak angolul és nem tudok egy pár szót sem. Köszönöm ezt a lehetőséget.

    Válasz
  21. Szazter Gaborne

    Ha tudoj igen. Nekem egy bajom van,ertem mit kerdez,de nem tudok valaszolni.Éltem kint lutonba.azt mondtak a rokonaim gyava vagyok megszolalni.nem tudom.de legalább minimalisan szeretnek beszelni.kőszönöm.

    Válasz
  22. Visnyócki László

    Szeretném megtanulni a nyelvet, hogy pár szot tudjak a külföldiekkel váltani. Néha jól jön!

    Válasz
  23. Kozma Tiborné

    Mennyire igaz! Velem is ez volt a baj , hogy nem mertem megszólalni, nagyobb volt a bizonytalansàgom , mint a tudàsom.
    Azt gondolom, ez màr jó , ha làtom , hogy min kell vàltoztatnom..😉
    Igyekezni fogok!

    Üdvözlettel. Blanka

    Válasz
  24. Nikolaeva Marija

    Igen Tisztel Tanár úr!
    Igen tisztel Tanár Úr! Nem tudom van még egy tanuló mint én.? Amikor Magyarország elenkesztem, csók 3 szó tudtam mondani:szeretem, szíve, Budapest.
    61 év élek Magyarország, de nem tanultam rendes beszélni és írni magyarul. (Itt szak vizsgát tettem kíváló
    , és 52 év dolgoztám)
    A 85 éves eszem egy kicsit lásan mozog.
    És még nagyon sok dolog szeretnék még megtenni és megcsinalni.
    Ne tasek anira fidelni rám. Remélek, még is valami fog maradni az öreg féem. Szerintem én az elsó csoport hoz tartozom .

    Válasz
  25. Eszári Pál

    Én az első kategóriába tartozónak vélem magamat adott helyzetekben. A tanulmányaim során az általános iskolában az orosz volt a második nyelv. A középiskolában spanyol tagozatos osztályba jártam. A hét minden napján volt spanyol óránk. Legtöbbször egyik napról a másikra kellett megtanulni egy-egy olvasmány tartalmát. Én ezt csak úgy tudtam elérni, hogy néhány szignifikáns mondatot szó szerint megtanultam. Mindig tudtam melyik szó mit jelent a mondatban, de a mondatszerkesztéssel nem kellett bajlódnom. Később, Spanyolországban, nyaraláskor tudtam vásárolni segítség nélkül. Az angolt magánutakon kezdtem el tanulni, mert informatikusként rendszeresen olvasnom kellett tudni például a Kézikönyveket (User’s Guide), de a beszélgetésre nem volt szükségem: Az eredmény: passzív tudás: közép-haladó szint, szövegértés:alapszint..

    Válasz
  26. Baranyi Gyula

    Sajnos nemtudok bár olvasni már inkább jobban és amikor olvasok és a mondatban elhangzik 1-2 só amit ismerek akkormár kitudom következtetni Hogy miaz

    Válasz
  27. Kerepesi Erzsébet

    Igen , amióta Öntől tanulhatok , szivesebben tanulok, sok jó tanácsot kapunk, és a leghatékonyabb biztatások at.. meg merek szólalni…. 2 hetes nagolul beszélök között, több alkalommal is beszélgettünk, náhány mondatot, és kölcsönösen örömködhettünk egymásnak
    Hálásan köszönök minden segitséget és önzetlenséget. 75 évesen is örömmel tanulgatok a kezdő elsö rész angolböl és a lemezek is nagyon jók. Nem megy nagy irammal….

    Válasz
  28. Deák Ferenc

    Tisztelt tanitómesterem.
    Én biztos válaszolok.Nem a nyelvtani helyesség a fontos ,hanem hogy megértsék a válaszom.

    Válasz
  29. Gyeraj Éva

    Sajnos én most kezdem a németet tanulni mivel szálloda iparban szobaasszonyként szeretnék elhelyezkedni, ezért jobban azokat a mondatokat szeretném előbb megtanulni, de nem tudom hogyan kezdjek hozzá hiszen előbb biztos a szavakat kell tudni mert ha azokat nem tudom akkor hogyan tudnék összetett mondatokat mondani.! Rengeteg online ajánlatok vannak, de valaki tud egy konkrét nagyon jó módszert én vizuális típus vagyok amit hallok és látok azt tudom jobban megtanulni,.! Valaki tud segíteni ebben nekem. Mert sok pénzt lehet költeni de attól még nem biztos hogy meg tudok tanulni,

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Éva!

      Ha vizuális típus, akkor minden mondatot írjon le magának kézzel a füzetébe, legalább háromszor.
      Mellette, ismételje el mindig hangosan is.

  30. Somogyi Tihamérné

    Eddig nagyon bátortalan voltam, amit tudtam azt sem tudtam használni.. Most megszületett az első sikerélmény ( 74 éves vagyok ) , Kínában voltam egy kórus fesztiválon meghívással, és hasznosítottam angol tudásomat. Pedig a kínaiak nem szépen beszélik a nyelvet, de a pénzváltás, vásárlás sikeres volt. Ezt az Ön könyvének köszönhetem, kaptam egy kis önbizalmat, hasznos volt Köszönöm!

    Válasz
  31. Pollák Editedit

    Tisztelt Tanar Úr.
    En 72 eves vagyok, es most kaptam kedvet a tanulashoz. Azt mondják
    Aki idős korban idegen nyelvet tanul
    Késlelteti Demenziát.
    Nagyon hálás vagyok Önnek amiert
    Itt mindenki számára ilyen jól erthetö modon teszi lehetőve a tanulast. P.E.

    Válasz
  32. MAROS SÁNDOR

    Tisztelt Neményi ür sajnos 88 évesen nagyon levagyok lssulva föleg az angol tanulással nehezen maradnak meg az angol szavak az agyamban de azért brobálkozom ÜDVÖZLETTEL Maros sándor

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Sándor,

      Minden szempontból gratulálok!

  33. ANGOL DEMETER KATALIN

    ELSŐ ALKALOMMALANMIKOR ME SSsZÓLITOTT EGY HÁZASPÁR OLYAN ZÁRT SZÁJJAL KÉRDEZTEK,HOGY NEM ÉRTETTEM ,.. VISSZA KÉRDEZTEM PLEASE, WAT YOU WANT ? A HÖLGY KEZÉBEN JEGYZET VOLT (SZÓVAL VALAMIT KERESNEK ,GONDOLTAM,ÉS GIW ME THE ADRESS……,LÁTOM ,OLVASOM HOGY A GERBAU-BAN VAN TALÁLKOZÓJUK ÉS MI MÁR A VÖRÖSMARTY TÉREN VOLTUNK : please straight there it go

    Válasz
  34. Dömök Elíz

    Kedves Neményi András
    Köszönöm, hogy nem hanyagolt el, s lecke-küldeményeket küld. Kinyomtattam a leckék nagy részét, s tényleg eljutottam az első leckék megtanulásához.
    A Hév vonalán történt, hogy angolul megszólított Egy távol keleti család. 3 generációs nők voltak.Anyja és lánya, meg a nagymama. A középső mutatja,az okos telefonján,hogy hova szeretne eljutni.Kézzel, lábbal mutatom és mondom németül, meg magyarul, s angolul is, hogy nem jó, Nem ott kell leszállni. Látom rajtuk, hogy nem értik mit akarok mondani. Felálltam, s hangosan megkérdeztem az útitársakat, ki beszél itt angolul.Egy fiatal, talán egyetemista lányt megkértem, mondja el hol kell leszállniuk, mert mindjárt ott vagyunk. Elmondta nekik, Ők hálásak voltak nekem is, s örültek, hogy segítettem. Én előbb leszálltam, de amíg láttak integettek és mosolyogtak. Én is örültem, hogy segíthettem. Ekkor határoztam el, hogy aktívabb leszek a többi angol lecke elsajátításában.

    Válasz
  35. Kapásiné Lipcsei Gizella

    Szívesen használom amit tudok. A megértéssel vannak még problémáim.

    Válasz