Egy történet és egy kérdés

Egy kedves ismerősöm nagymamája, Margó néni nem beszélt semmilyen idegen nyelvet. A nővére kint élt Franciaországban a családjával, és rendszeresen tartották a kapcsolatot telefonon.

Sokszor a rokonok vették fel a telefont, akik ugye nem beszéltek magyarul. A nagymama úgy gondolta, hogy ha nem értik meg elsőre, amit mondani akar, elmondja ő többször is, mindig ugyanúgy, magyarul, szótagolva és egyre hangosabban. Biztos az is közrejátszott, hogy hát Franciaország elég messze van, a telefonban is hangosabban kell beszélni, hogy eljusson odáig a hangja… :)

Még komikusabb helyzetek adódtak akkor, amikor a nagymama kiutazott Franciaországba. Nem volt szívbajos, nem félt egyedül bóklászni Párizsban, pedig tényleg semmit nem beszélt franciául. Annyit se volt hajlandó mondani, hogy “Bonjour!” Kicsit talán még le is nézte a franciákat, hogy nem értik, amit mond.

Egyedül ment a piacra, és mindent magyarul mondott:

– Legyen szíves 1 kg barackot ebből a szép érett fajtából!
– Pardon, Madame?
– Nem érti? Egy ki-lo-gramm ba-rac-kot ké-rek!

… és ezt sokszor elismételte, szótagolva, egyre hangosabban. Közben gesztikulált, mutogatott, és még alkudni is próbált! Egy jelenség volt a piacon, harmadik nap már messziről felismerték, és szinte várták, vajon mit fog mondani a furcsa külföldi néni. :)

A komikus az, hogy majdnem minden alkalommal elérte a célját, és sikerült neki bevásárolni, nem maradt éhen a család.

Egyszer azonban pórul járt. Beült egy étterembe, ahol természetesen minden franciául volt az étlapon. Ott hiába mutogatott, magyarázott, nem sikerült megértetnie magát, ezért nem is tudták kiszolgálni. Sértődötten távozott az étteremből.

A szomorú az, hogy ezek a helyzetek nem sarkallták arra, hogy legalább alap szinten megtanulja a nyelvet, roppant makacs természetű volt.

Ön egészen biztosan nem ilyen, hiszen már jó ideje követi a leckéimet, írásaimat.

Kíváncsi vagyok, hogy Önt mi késztette arra, hogy elkezdjen a nyelvtanulással foglalkozni? Volt valamilyen konkrét esemény, esetleg valamilyen különleges élethelyzet?

Kérem, hogy írja meg egy hozzászólásban, hogy Ön minek a hatására kezdett el nyelvet tanulni!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

716 hozzászólás a(z) “Egy történet és egy kérdés” bejegyzéshez

 1. Kovács Rita

  Kedves András!
  Meg ismerkedtem egy kűlföldi fiúval akivel csak messengeren beszélgettünk eleinte. Mivel én semmit sem tudok angolul így fordító segítségével nem is okozott gondot a kommunikáció. Ő akkor még katona volt de mondta,hogy fél év múlva le szeret és szeretné ha ki mennék hozzá! Én ekkor itt nagyon megijedtem,hogy hogyan is tudnék én hozzá ki menni mert nem tudnánk kommunikálni. Sajnos bár mennyire is szimpatikus volt inkább lezártam a még csak kezdődő kapcsolatot. Most ismét van valaki kint Amerikában akiért szeretnék megtanulni angolul de nem tudom,hogy max 1 éven belül képes lehetek e rá,hogy társalgási szinten megtanulnúljam az angol nyelvet?
  Kedves András kérem adjon valami tanácsot vagy bármiféle segítséget szívesen fogadok még akkor is ha annak bármiféle anyagi vonzata van. Előre is köszönöm!

  Válasz
 2. Nagyné Illés Ágnes

  Kedves András!
  Sok helyen olvasom, hogy a nyelvtanulás frissen tartja az elmét, hát ezért. Mindig is tetszett az olasz nyelv, megpróbálom.
  Hálás köszönet a lehetőségét!

  Válasz
 3. Köteles Ilona

  Kedves András! Mivel az általánosban èn nem tanultam oroszt, nehezen boldogultam a humán-oroszos osztályban a gyöngyösi gimnáziumban. Eszmèletlen szorgalommal tanultam, hogy utolèrjem a járás legjobb oroszosait. Èv vègère sikerült.Megszerettem az orosz nyelvet, ès ezen keresztül az idegen nyelveket. Ha eljutok egy idegen országba, előtte megtanulom a köszönèst, a számokat, akommunikálás legfontosabb szavait. Az angol szinte mindenhol sokat segít. Köszönöm, hogy gondolt rám! Ilona.

  Válasz
 4. Hajdu Eva

  Gyermekkorom óta tanultam otthon a németet. Felnőtt fejjel az egyetemen az angolt. Most hogy a család Párizsban el, azzal próbálkozom. Nagyon nehéz meg így is a két nyelv után.

  Válasz
 5. Illés zsolt

  Gyermekeim unszolására keverettem ki Ausztiába! Nulla nyelvtudással,gyerekek monták nemgond csak dolgozni kell és kész! Ők màr több éve kint vannak ,unokám is itt van kint! Két éve vagyok kint a munka az ténylegesen megyeget! Kicsit aljamunkát végzek,vas beton szerelő vagyok,kéz alá hordozom a vasakat! Már idegileg kezdek kikészülni,magyaráznak mutogatnak,de nem sok ragad rám a németből! Privát beszélgetés az elkébzelhetetlen még!(én vagyok a kuka a hét törpből)heten dolgozunk egy vásosból!! Tanfolyam szóba sem jöhet! Reggel elindulok és csak este érek a lakásra! Hulla fárattan alszok! Párszót megtanulok,reggerre elfelejtem! Nem tudom hogy álljak a tanuláshoz!

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Egész mondatokat kellene eleinte kívülről megtanulni.

 6. Nobl Lea

  Szeretnék legalább 100 kifejezést megtanulni ami külföldön hasznosítható. Köszi

  Válasz
 7. Molnar Istvánné Ildikó

  4 évvel ezelőtt 50 évesen kimentem Londonba dolgozni.
  Ahoz hogy váltani tudjak munkát elengedhetetlen az angol nyelv.

  Válasz
 8. Dr.Szalai Vilmos

  Nyugdíjas háziorvos lettem.Nekünk még nem volt kötelező angolt tanulni,bár tanfolyamra 2x is jártam.Szeretném társ.szinten megértetni magam az orvos-beteg viszonylatban és külf.utakon az alapvető eligazodásban.Úgy is többet értek meg és olvasok,mint amit beszélni tudok.

  Válasz
 9. Kalauz istvánné Margit

  Kedves András!Nagyon szépen köszönöm a leckét Kívánok önnek sok síkert a munkájában és nagyon jó egészséget.

  Válasz
 10. Csiky Gabriella

  Kedves Neményi Úr!
  Középiskolában 4 évet tanultam angolul, többször újra nekifogtam, mégsem tudok angolul. Azért szeretnék megtanulni angolul, mert sokat utazunk a párommal külföldre és zavar, hogy kiszolgáltatott vagyok, amiért nem értem a válaszokat. Egyszerűen csak szeretném érteni a nyelvet.
  Köszönöm!

  Válasz
 11. Lorinczine toth Gyongyi

  Szeretném az unokámnak leforditani legalább egy éneket vagy meset.a kiejtés könnyen ment, nagyon örülök, koszonom szépen Gyongyi

  Válasz
 12. Szucs Levente

  Koszonjuk szepen ! Nagyon jok a leckek es konnyeden elsajatitharoak!Nemetorszagban dolgoztam ,zavart az a teny hogy nem tudtam veluk tisztan kommunukalni ezert szeretnem megtanulni a nyelvuket! Tisztelettel Szucs Levente!

  Válasz
 13. Janos

  Tisztelt Nemenyi ur
  Angolra es francia nyelvre is bejelentkeztem, de csak az angolt fogadta el a
  gép
  Francia nyelvbol felső foku nyevvizsgam van es jol beszelem ,de diplomatakent hosszu eveken kesresztul nemet nyevteruleten dolgoztam,es frissiteni szeretnem a francia tudasomat
  Lehet ill. tud ilyen kérést befogadni,teljesiteni
  Előre is koszonom valaszat
  Bjanos

  Válasz
 14. H.Màrta

  Kedves András !
  A történet cuki ! Kicsit ciki hogy a nèni nem ismerte fel legalább egy kèrem ,v köszönömöt nem àrtana elsajàtítani franciàul.
  Üdv.
  Màrta

  Válasz
 15. Dobrai Éva

  Azért tanulok, mert nem szeretnék elbutulni idős koromra, és mert szeretném felfrissíteni passzív nyelvtudásomat!
  Köszönöm!

  Válasz
 16. Albert Györgyné

  Kedves András.

  Két dolog miatt kezdtem el tanulni az angolt.
  Egyrészt, hogy már nem vagyok fiatal és karban tartsam a fejemet.
  Másrészt a lányom férjhez ment egy német férfihoz és úgy gondoltam a német az túl nehéz már nekem. A vejem kitűnően beszél négy nyelvet és most tanulja a magyart. Így ha találkozunk nagy nevetések között tanítjuk egymást. Ez igazán motiváló tényező.

  Üdvözlettel Albertné Györgyi

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Csaba!
   Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak.

 17. Kovácsné Bartsch Beáta

  Azért kezdtem el a nyelvtanulást mert olyan égő hogy az ember nem tud társalogni ha idegen nyelvűvel találkozik. 59 éves vagyok. Legalább 30 éve örök kezdő vagyok. Korábban kevés idő volt rá de mindig visszatértem a nyelvtanuláshoz. Most van idő de a memória már nem a régi. Mindegy! Imádok vele foglalkozni, élvezem. Főként ősztől tavaszig. Nyáron sok dolog van a háznál! Szeretem, érdekel, kellemes időtöltés, de soha nem fogok megtanulni! Nem baj!

  Válasz
 18. Ács Istvánné

  Igen az èlet azt hozta számomra hogy az angol nyelv mellett a nèmeth nyelvet is meg kell tanulni ugyanis a kisebbik fiam nèmeth nyelvet tanul az iskolában ès szeretnèk segíteni .

  Válasz
 19. Benyó István

  Felnőttek a gyermekeink 4 fiú és külföldön dolgoznak. Így én is elindultam a belföldi kamionozást,, nemzetközi fuvarozásra cseréltem. Utaim során havi szinten tudok találkozni gyermekeimmel, eltölteni velük 1- 2 napot. A másik ok hogy a feleségem is kint van a fiúkkal ott dolgozik de jövöre már eggyütt fogjuk tekerni a kamion kormányát mivel néki is megvannak a papírjai kamionra. Onnan fog kezdődni a második nászutunk és úgy tervezzük hogy sok szép helyre eljutunk útjaink során. Ezért döntöttem úgy hogy belefogok a tanulasba.

  Válasz
 20. Dóra

  Kedves András! A külföldi nyaralások, a Magyarországon a környezetemben élő és nyaraló külföldiekkkel való gyakori találkozások, valamint a külföldi munkavégzés – e három volt a legnagyobb hajtóerő. Az iskolapadban nem sikerült megtanulnom kommunikálni, hát felnőtt fejjel pótolom. :)))

  Válasz
 21. Pribojszki Erzsébet

  Fiam angolba ment dolgozni és már itthon bújta a angol könyvet hogy valamit tudjon értsen ezért egyedül unta a sok ismétlést nekem kellett vissza kérdezni a leckét nagyon muris volt az egész tanulás sokat nevettünk! Ekkor szerettem meg ezt a furcsa nyelvet! Tisztelettel Erzsébet

  Válasz
 22. Hunyadi Ildikó

  Üdvözletem! Már nagyon régóta szeretnék megtanulni. Szerencsértlenségemre mindég olyan munkahelyet találok hogy ,kellene a nyelvtudás. De fő szempont az hogy egy álmom váljon valóra,hogy én is megtudok tanulni angolul, Igaz nyelvérzékem nulla . A kicsi fiam mindég nevet rajtam mikor makogok,de bebizonyítom neki hogy én nekem is fog sikerülni. Nagyon szépen köszönöm a segítséget .Most úgy érzem az ön segítségével sikerülni is fog.Üdv Ildikó

  Válasz
 23. Franciska

  Kedves András!
  Istennek hála fiatalosak vagyunk a férjemmel együtt. Jàrtunk Spanyol o. -ba és még szeretnénk külföldre menni. Az eddig tanultak alapjàn tudtam tejet, kenyeret szalàmit kérni reggelihez. Nekem kimondhatatlan öröm volt hogy tudtam köszönni és megköszönni a kiszolgàlàst.Akkor kaptam óriàsi kedvet a folytatàshoz.- De ràjöttem, az ismétlés a tudàs atyja!

  Válasz
 24. Tódor Alíz

  Kedves András ! Ez a történet ismerős. Mikor először írtam 70 éves voltam, most 72 leszek novemberben. Nem haladtam a nyelvtanulásban. Nagyon lusta vagyok. Németül valamit tudtam, nem adhattak el. Angolt kezdtem Önnel tanulni. Nem jutottam előre . Viszont alap dolgokat szeretnek megtanulni . Úgy látom angol nélkül nem lehet érvényesülni lassan itthon sem. Üdvözlet!

  Válasz
  1. Kozmits Mária

   Kedves András!
   Engem igazán a szerelem inspirál.Kedvesem igyekszik a magyar nyelvvel és ezt én is szeretném viszonozni.
   Üdvözlettel:Kozmits Mária

 25. Verebiné Erdei Adrienn

  Kedves András! Én az a generáció vagyok, aki oroszul tanult. De azt is nagyon élveztem és amikor a Bulgár tenger partra utaztunk a 80- as években nagy hasznát vettem. A gyermekeim már választhattak milyen nyelvet szeretnének tanulni. Amikor külföldre utaztunk, ők töltötték ki a szállodai bejelentkező adatlapot, kértek útbaigazítást, stb. Most, hogy felnőttek, már ritkán utazunk együtt. Így én kezdte el angolul tanulni. üdv. Vné Adrienn

  Válasz
 26. Mihály Radosza

  A fiam németországban dolgozik és gondoltam nem árt ha én is értek valamennyire nemetül.

  Válasz
 27. Kerek Ildikó

  Kedves András,
  A tanulási történetem jó néhány évvel ezelőtt kezdődött :). Nagyon tetszett az angol nyelv és sajnáltam, hogy miért nem tudok valamilyen szinten beszélni. Pár évi szorgalmas tanulás (minden nap 2-3 óra) eredményeként alapszinten annyira sikerült elsajátítani, hogy külföldön aránylag jól elboldogultam. /szálloda, étterem, boltok, stb./
  Sajnos néhány év kihagyás után nagyon sokat felejtettem. Most ezt kell bepótolnom.
  Ehhez köszönöm az Ön segítségét, a leckéi nagyon sokat segítenek.

  Köszönettel K.Ildikó

  Válasz
 28. Ágnes

  Kedves András én két évig tanultam Németül de még sulis koromban és szetettem ezt a nyelvet. Fel szeretném frissíteni mire emlékszem és nem utolsó sorban igen abba gondolkodom, hogy elhagyni az országot

  Válasz