Egy érdekes történet Habsburg Ottóról

Az köztudott róla, hogy sok nyelven beszélt. Az alábbi – állítólag megtörtént – esetben az az érdekes, hogy egy ember milyen hihetetlen teljesítményre képes.

  Az Európai Parlamentben egyszer valaki latinul szólalt fel, amit a tolmácsok nem voltak hajlandók lefordítani. Arra hivatkoztak, hogy a latin az Unióban nem hivatalos nyelv. Ekkor Habsburg Ottó felállt, és állítólag hibátlanul lefordította az egész felszólalást németre.

És ez óriási teljesítmény. Micsoda nyelvtudás kell hozzá! Én elhiszem, hogy így történt, ugyanis beszélt németül, magyarul, angolul, franciául, olaszul, spanyolul, portugálul.

Nem az a hatalmas teljesítmény ebben, hogy ennyi nyelvet beszélt (bár azért el kell ismerni, hogy abban is rengeteg munka fekszik, hogy valaki megtanuljon  6-8 nyelvet). Nem az a lényeg, hogy tudott latinul.

De egy beszédet úgy lefordítani, hogy a beszélő nem áll meg mondatonként, hanem egyben elmondja az egészet, és az elhangzott mondatokat emlékezetből, jegyzetek nélkül, felkészülés nélkül tolmácsolja… úgy, hogy a hallgatók azt megértsék. Na, ez bizony minden elismerést megérdemel.

Szerencsére, nekünk nem kell ilyen szintre eljutnunk, a legtöbbünk számára ennél lényegesen szerényebb nyelvtudás is elegendő.

Nekem egy 3 mondatos beszéd esetében vissza kell kérdeznem az első mondatra, ha a beszélő nem vesz levegőt…

Én mindig erőt merítek abból, ha látom, hogy milyen fantasztikusan magas szintre tud eljutni valaki. Egyszerűen lelkesít. Vannak ismerőseim, akik felnőtt fejjel, itthon tanultak meg nagyon-nagyon jól angolul vagy németül. Nincsenek túl sokan, azt is meg kell említenem. De vannak.

Önt is lelkesíti, ha ilyen sikeres emberrel találkozik?
Érdekel a véleménye, kérem, írja meg itt, a blogon!


Kép forrása: ottovonhabsburg.org

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

337 hozzászólás a(z) “Egy érdekes történet Habsburg Ottóról” bejegyzéshez

  1. Orbán Jánosné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Teljesen fellekesitett amint elolvastam a cikket. Minden elismerésem az olyan embereknek,akik több nyelven
    anyanyelvi szinten tudnak beszélni és forditani Sajnos nekem gyerek koromban nem volt lehetőségem nyelve-
    ket tanulni,de a fiamnak már igen Ő levizsgázott és beszél,angol,francia,olasz orosz és portugálul,most a spanyol nyelvet tanulja 52 évesen

    Válasz
  2. Mester Ferenc

    Azt gondolom, a mélyen tisztelt Habsbug Ottó kisgyerekként is legalább 3-4 nyelvű (német, magyar, francia, esetleg latin) volt. Aki erre nincs „rákényszerítve”, úgy hiszem, sokkal nehezebben birkózik meg egy idegen nyelv legalább jó szinten való elsajátítására. Sőt, minél később vág bele, annál inkább.

    Válasz
  3. Horváth István

    Kedves András !

    Amint hallottam rendes ember volt, Habsburg Otto , Ősi , családi jogon igényt tartott volna Magyarország kormányzására , vezetésére, ha a körülmények olyanok lettek volna.
    Gyerekkorában ,olyan nevelők vették körbe akik anyanyelvi szinten beszélték a nyelvet. Játékon és tanuláson kívül semmi más dolga nem volt.

    Rövid történetem a következő :
    Születtem tanyára . Szüleim béreltek igen gyönge minőségű 20 hold földet, Itt élt 6 gyerek plusz 2 felnőtt , amit termett a föld és állattartásból tartották fenn magukat. Állami támogatás akkor még nem létezett, családi pótlék csak a gyárban dolgozónak járt. tanyán gazdálkodónak nem. Cséplésnél ott volt a hatóság embere, ellenőrizte hogy mennyi a termés. A kiszabott fejadagot kiszámolta a többit saját kocsival elkellet vinni a vasútállomásra, gyűjtőhelyre. Ott leadni és adtak egy papírost. Disznóból , apró állatokból ( baromfi ) ugyan úgy volt beszolgáltatás , egészen 1965 -ig Azaz mindig mindenből csak a minimális mennyiséget hagyták meg, többit ingyen oda kellett adni. Már gyerekként igen keményen dolgoztunk a megélhetésért , dolgoztunk mint a rabszolgák .
    Továbbszerettem volna tanulni, pilótának. Apám azt mondta , nekem pénzem nincs , hogy taníttassalak. Itt maradsz velem a tanyán és dolgozunk vagy esetleg elmész kőművesnek , annak mindig van munkája még háborúban is a többinek nincs. Kőműves lettem , szakma kiváló tanulója voltam, 3 hónappal korábban tettem szakmunkás vizsgát mint az évfolyam tárasaim. Munka mellett következőket végeztem el : híradásipari technikum, építőipari technikum , németből középfokú nyelvvizsga ( Rigó utca ) továbbá számos különböző tanfolyam . Most dogozom mint építésvezető vagy műszaki ellenőr, mindkettő jogosultságom meg van.
    A nyelvvizsgával egyenlőre várok , szerintem nem is teszem le, vizsgára a papírra már nincs szükségem, magamnak tanulok.
    Visszatérve Habsburg Ottóra , összességében nem vagyok elragadtatva , nem vagyok meghatódva teljesítményén.

    Tisztelettel Horváth István

    Válasz
  4. Dr.Pataki István

    Igen lelkesít, ha sikeres emberröl hallok, látok, netán találkozok. A történetről szólva a parlament elnökének közbe kellet volna avatkozni, de valószínű H.O. gyorsabb volt. Le a kalappal!

    Válasz
  5. Sebők Szilveszterné

    Kedves András! Örömmel veszem,hogy időről időre érdekli a véleményem, így úgy érzem, hogy fontos vagyok. Úgy gondolom, hogy mindenkinek szüksége van biztatásra céljai eléréséhez, teljesítménye növeléséhez. Nagyon jó néven veszem, hogy a kis tudós bagoly mindig mosolyog, biztat. Ez jó hatással van rám. Természetesen felnézek azokra az emberekre, akik nagyon jól teljesítenek, de ugyanakkor úgy gondolom, hogy ehhez külön adottság, nyelvérzék kell. Emellett elmaradhatatlan a szorgalom és a kitartás is.

    Válasz
  6. Kőhalmi Margit

    Kedves András! Nagyon köszönöm a fáradhatatlan kitartását, amivel próbál buzdítani az angol tanulásra. Sajnos felettem már nagyon elment az idő és elvitte a kedvemet, az érdeklődésemet szinte minden dologtól. Még egyszer köszönöm a törődését de úgy gondolom inkább fordítsa azokra az energiáját, akiknél az hasznosulni fog.
    Köszönettel Kőhalmi Margit

    Válasz
  7. György Zoltán

    Igen tényleg lelkesítő minden tiszteletem az ilyen embereké. Ez tényleg nem semmi tejesitmeny.
    Köszönöm a buzditást.
    György Zoltán

    Válasz
  8. Arany Zsolt

    KEDVES NYELVMESTER! Nekem szerencsére volt alkalmam megismerkedni olyan jeles személyekkel, akikre joggal büszkék lehetünk! Az előző hozzászólásomban említettem a „CSILI”-t. Ott találkoztam 1970 tájékán több alkalommal is „HALMY Ferenc” muzsikussal, aki eredetileg Zeneakadémiát végzett, de sokféle nyelvtudása révén a Magyar Távirati Iroda főmunkatársa lett, ő ült a telex gépek előtt és válogatta a híreket. 1974-ben amikor voltak az új négyhatalmi tárgyalások, Koszigin őt kérte fel a szinkrontolmács szerepkörre! Nem az CCCP-ből választott ki valakit, hanem őt kérte fel tolmácsnak! Ő egyébként egy csodálatosan egyszerű ember volt és az évenkénti zenei versenyekben ingyen jött hozzánk zsűri-elnökként működni! Egyszer egy japán küldöttség is eljött szétnézni a Csilibe, s döbbenve tapasztalták, hogy japánul szólt hozzájok és meg is értették! Több könyv munkatársaként is ismert, pl. a Zenei Lexikon egyik szerzője is! A Debreceni Kossuth Egyetemen végzett nagybátyám, mint jogász, és Szabó Magda írónővel is évfolyamtársak voltak. Mindketten tudtak latinul, úgy hogy könyvre nem volt szükségük a hallott szöveg megértéséhez! A Debreceni egyetemiek tudtak valamit, amit sajnos a későbbi generáció elfelejtett! Őszinte tisztelettel. Arany Zsolt zenetanár. Tata, 2020. 05 17.

    Válasz
  9. Trócsányi Zoltán

    Adottság kérdése. Minden attól függ milyen géneket örökölt. Szarból nem lehet várat építeni.

    Válasz
  10. Bacsu Márta

    Nagyon köszönöm azt a lehetőséget,hogy ingyen tudtam elvégezni egy kezdő nyelv leckés tanfolyamot és most már meg merek szólalni !!!

    Válasz
  11. Kiss Judit

    Lehet, hogy ilyen sok nyelv elsajátításához nem csak könyvek és szótárak kellenek, hanem a nyelvi környezet. Mindig is nagyra tartottam Habsburg Ottót, de amit most olvastam róla, eddig nem tudtam. Volt (van) egy zenekar. A kilencvenes években élték virágkorukat, de korosabb fejjel ma is fellépnek. Ők a Kelly Family. Összesen 12 gyerek, akik nem jártak iskolába, hanem tanár apjuk és táncosnő anyjuk tanította meg őket az életre. Remekül énekelnek, mindegyik több hangszeren játszik és 4-5 nyelven beszél. Ír eredettel, amerikai kezdetekkel bebarangolták Nyugat-Európát, négy gyerek az USA-ban, egyik gyerek Írországban, egy-kettő Németországban, néhányan Spanyolországban születtek. Buszban éltek, koncerteztek, tanultak. Aztán házasodtak: francia, orosz, spanyol, német férj és feleség került a családba. Csodálattal olvastam, olvasom és hallgatom őket. Az egyik fiúcska kb 6-7 éves volt, amikor egy francia TV műsorban jelentek meg, és amikor megkérdezték, hogy hány nyelven beszél talán négyet mondott. Mindezt úgy érték el, hogy az édesanyjuk meghalt 1982-ben, a legkisebb gyerek még nem volt 1 éves.

    Azokat is „irigylem”, akik egy nyelvet beszélnek, nemhogy többet. Én egyet sem tudtam elsajátítani. Vagy tehetségtelen vagyok, vagy lusta….

    Válasz
  12. Molnár Ferenc

    Tisztelt Nemênyi András! Köszönöm a történetet, igen nagyszerű.
    Köszönöm szépen. Molnár Ferenc

    Válasz
  13. Milák Magdolna

    Igen tényleg lelkesítő minden tiszteletem az ilyen embereké. Ez tényleg nem semmi

    Válasz
  14. Jónás Illés

    Igen, nagyon lelkesítő ilyen esetekről olvasni. Kicsit irigykedem a a szellemi képességeikre, illetve hogy sok szabadidővel rendelkeznek.

    Válasz
  15. Páva Zoltán

    Igen, érdekelne! Hogyan lehet a gyenge angol tudásomat megtartani, esetleg kicsi bővíteni 71 évesen?

    Válasz
  16. Czikmantory Gáborné / Agnes/

    Kedved András! Most az a problémám,hogy a „vesztegzar” miatt nincs sok lehetőségem élőszóban -beszélgetni angol nyelven.eddig sz utcán,boltokban szomszédaimmal tettem ezt.nemrég elköltöztünk 2 unokámmal,lányommal,és a mostani szomszédok „ridegek” a közeledésre.sokat felejtek -beszélni. Az angol TV TÚL gyors…az újságot értem, tartalmilag,de 65 évesen már lassabb az agyam…! SAJNOS a szavakat tudom nehézen ragozni. ….azt szeretném, kell,hogy segíts,,..azt akarom,hogy..
    .problémám van…. stb…ezt hogy lehet orvosolni?

    Válasz
  17. Szénási Sándor István

    Tisztelettel,és csodálattal nézek azokra az emberekre,akik magas szinten elsajátítanak egy,vagy több idegen nyelvet.Saját tapasztalatból tudom, mennyi munka van ebben,bár én csak kullogok utánuk az egy nyelvvizsgámmal.Amikor ilyen példákkal találkozom,mindig arra gondolok,hogy szeretnék tehetségemhez mérten a nyomukban járni.

    Válasz
  18. Salamon Eszter

    Ez csak természetes.ésmindig motivál bár miről is van szó én azt meg próbálom elsajátítani.tanulni soha nem késő .Es azt mondjak egy jo pap holtig tanul.

    Válasz
  19. Ricardo Montini

    Tiszteltem életében és tisztelem emlékében. Nagy ember volt. Természetesen lelkesít, ha ilyen géniusszal találkozik az ember. Új energiákat ad a tanuláshoz, kirángat a letargiából és visszaadja az önbecsülést. Nekem a másik példaképem a nyelvtanulásban Lomb Kató. 16 nyelven beszélt, írt, olvasott, fordított, tolmácsolt, álmodott, és ebből 12-őt autodidakta tanult meg. Három könyve is megvan nekem a nyelvtaulásról és a saját módszeréről. Ha a sikertelenségek felőrölnek, csak beleolvasok valamelyikbe, és máris újult erővel megy a tanulás.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Ugye, kitartás és szorgalom segítségével nagy eredményeket lehet elérni?

  20. Tóth Éva

    Tisztelt Neményi András !

    Igen, szüksége van lelkesítésre, segítségre.Lelkesít ha valaki ilyen szépen beszél bármilyen idegen nyelvet, mert tudom, hogy nagyon sok munka van benne. Sajnos a kiejtésem nagyon rossz, igyekszem gyakorolni, de az én koromban (58) már nehezen megy. Erre én sosem lenék képes. Köszönöm a segítségét András. Minden jót kívánok Önnek.

    Tisztelettel: Tóth Éva

    Válasz
  21. Szilágyi Szabolcs

    Ámulok, hogy elmúlok!
    Nyelvek között szocializálódott, de ennek ellenére kultúrtörténeti teljesítmény.

    Válasz
  22. Marica

    Kedves András!

    Nagyon tisztelem Önt, hogy szűnni nem akaró lelkesedéssel ösztönzi az embereket idegen nyelvek tanulására.
    Óriási gyakorlata lehet már abban, hogy kiknek hogyan és miért sikerül, ugyanakkor mennyien vannak, vagyunk, akik ezzel sajnos nem dicsekedhetünk el. Az okok itt is elég sokfélék lehetnek.
    Azonban: olvasva a szép számú hozzászólásokat, nem tudom szó nélkül hagyni, hogy vannak, akiknek a magyar helyesírással is vannak gondjaik – de akár az sem biztos, hogy ennek egyáltalán a tudatában vannak.
    Nos, ezzel sem ártana kezdeni valamit.
    Senkit nem szándékozom megbántani, csak szerényen javaslom, hogy az anyanyelvünk tökéletes megtanulására is némelyeknek érdemes lenne nagyobb energiát szánni.

    Válasz
  23. Klári

    Minden elismerésem és irigységem, aki ennyi idegen nyelvet anyanyaelvi szinten tud. Szerintem nyelvérzék és tehetség is kell hozzá,, valamint rengeteg munka és kitartás, ami nekem nincs. A fiam hibátlanul és folyékonyan beszél angolul, nekem ez a tehetség nem adatatott meg.Középiskolás korom óta kínlódok az angollal, angol tagozatos ostályba jártam, angolból érettségiztem és azóta többször próbálkoztam tanfolyamokon is negatív eredménnyel.Úgyhogy feladtam.

    Válasz
  24. Hornyák Sándor

    Tisztelt Neményi András Úr!

    Igen, engem is motivál egy több nyelven jól beszélő személy.

    Válasz
  25. Klug Gizella

    Igen, lelkesít ha valaki ilyen szépen beszél bármilyen idegen nyelvet, mert tudom, hogy nagyon sok munka van benne. Erre én sosem lenék képes.

    Válasz
  26. Maya

    Ismertem szemelyesen ,es nagyon tiszteltem…idegenvezetö voltam a sarospataki varba es sokat jart hozzank.
    üdv.Maya..

    Válasz
  27. Horváthné p.zsuzsa

    Igen , lelkesít. Csak mostanàban egyedül kicsit nehezen megy. Sajnos nem túl jó a hang , bármelyik internetes eszközömet használom.

    Válasz
  28. Radasics Tibor

    Természetesen csodálom és elismerésem azoknak az embereknek akik megszólalnak egy olyan idegen nyelven amit később, felnőtt fejjel tanultak meg. Nem csodálom jobban a Habsburg Ottó nyelvtudását (persze elismerésem maximális), mint azokat a más nyelvterületen született embereket, akik alig érthetően de megszólalnak magyarul Számomra ez egy nagyon kedves gesztus tőlük és bár nem nevetem ki őket, mosolyt csalnak kiejtésükkel, hibáikkal az arcomra :)
    Érdekes történetem, hogy egy budapesti szállodában ami spanyol tulajdonban van, a recepción nem értettek meg engem se magyarul se németül! Csak a spanyol és az angol jöhetett volna szóba. Magyarországon!
    Rá pár hónapra Lengyelországban is hasonlóan jártam, a recepciósok csak angolul és lengyelül beszéltek.
    Ekkor határoztam el, hogy életkorom ellenére megtanulok angolul legalább olyan szinten ami egy étel-ital rendeléshez, múzeum látogatáshoz, szállásfoglaláshoz és elfoglaláshoz szükségem lehet.
    Azóta mint otthon tanuló eljutottam arra a szintre, hogy az oxford tanuló könyvek 1 stage könyveit könnyedén olvasom és ez nagy büszkeséggel tölt el :)
    már 14 könyvet olvastam el. DE….. ez semmi. Ugyanis nem tudok beszélni angolul. Nem mondtam ki még egy oldalnyi mondatot angolul :(
    Az élő (TV stb) beszédet egyszerűen nem értem meg. azt sem amit olvasva megértek.
    Lehet, hogy nem éppen a kérdésre válaszoltam, ezért bocsánat!
    Jó lenne valakivel beszélgetni….vagy megtanulni kicsit angolul.
    Üdvözlettel:
    Radasics Tibor

    Válasz
  29. Jely Zsuzsanna

    Csodálom azokat, akik ilyen hatalmas mértékű nyelvtudással rendelkeznek. Szerintem a szorgalmon kívül adottság is kell.
    Legfontosabb, hogy már gyerekkorban megfelelő szintű nyelv tanításban részesüljön.
    Nagyon nehéz 60 körül megtanulni, akár alap szinten is egy nyelvet.

    Válasz
  30. Horváth Antal

    Igen,Habsburg Ottónak nem csak ezen hatalmas tudását,hanem az egész személyiségét is nagyon tiszteltem…………sajnos ,felettem már hosszú évtizedek teltek el,s bármennyire is szerettem volna megtanulni az angol nyelvet,a korom és az életvitelem miatt már nincs az a motíváció,ami hajtana a nyelvtanulásra.Köszönöm.

    Válasz
  31. Szűcs Gyula

    Tisztelt Nemnyi Úr!

    Kérdésére válaszolva, volt szerencsém eddigi életem során /77 év/ sikeres emberekkel
    nem csak találkozni, de barátságot kötni is.
    Náluk minden esetben az előre haladást, a siker útját igen erős MOTIVÁCIÓ határozta meg.
    Egy történetet,- ami a nyelvtanulást illeti – elmesélem.
    A hatvanas években voltunk abban a korban – 18 évesek – amikor már dönteni kell, hogy merre haladjunk tovább.
    Egy kisebb baráti kör alakult ki, testi, lelki jó barátok. Közöttünk a ” honnan jöttünk”, a rangkórság ismeretlen volt. Volt közöttünk házmester gyerek, és osztályidegennek elkönyvelt, a régi időkben sikeres kereskedő, gazdag családból származó is. Közöttünk ez nem volt téma, együtt rúgtuk a labdát a grundon, és később házibuliztunk, csajoztunk. De a szülőkben még élt a régi reflex, és annak ellenére, hogy nagyon szerettük őket, soha a gyerekek felé ezt nem éreztették. De azt igen sokszor hallottuk, hogy az ő fiúkból orvos lesz.
    A házmesterék fia ezt hallva, elhatározta, és nekem fogadalmat tett, hogy előbb lesz doktor, mint xxxx. És itt kitérve a nyelvtanulásra, a házmester gyerek gimnáziumi érettségin azért kapott orosz nyelvből elégségest /2! mert a tantestület megállapította, hogy „Nyelvi antitalentum” . Ez a fiú előbb lett dr. – közgazdász – mint xxxx. aki szintén óriási ellenállás mellett, mint osztályidegen származék, hatszori felvételi vizsgát követően lett orvos. És a „Nyelvi antitalentum” barátom közel egy év alatt anyanyelvi szinten tanult meg németül. Ezt a minősítést édesanyám adta, aki született osztrák. És ezt hogyan csinálta? Nem messze tőlük laktak a keletnémet orvostanhallgató lányok. Az egyiknek udvarolt, akinek kikötötte, hogy:”Vele, ettől a pillanattól csak németül beszélhet ” Utána még oroszul is megtanult, úgy tudom tárgyalási szinten beszélte a nyelvet. Óriási karriert futott be!
    És volt szerencsém több ilyent megismerni, ahol az erős MOTIVÁCIÓ indította el a sikeres jövőt.

    Én a szöges ellentéte voltam, az átlagember, aki így-úgy elvégez egy műszaki főiskolát,, műszaki vonalon vittem valamire. Káderlapomon kikötötték, hegy szerezzek egyetemi végzettséget, és utána doktoráljak le – párttagságot nem követeltek! – Minden segítséget megadtak, pártvonalon elintézték, hogy az egyetem elfogadja a négy év főiskolát, csak metekból kérnek egyetemi szigorlatot, és az egyetemi dr.-i cím megszerzésére is lesz lehetőségem. Az a nyelvtudásom amit Lustenau-ban a homokozóban megtanultam elég, egyébként is külföldre csak Impexes tolmáccsal mehetek. Nem véletlenül. Ebből nem lett semmi, kaptam egy jobb állásajánlatot, és továbbáltam.
    Talán kiviláglik, hogy ezt azért írtam le, hogy – talán kicsit hosszan – a sikert sok féle képen el lehet
    érni, de a MOTIVÁCIÓ az igazi siker alapja.
    Tisztelettel
    Szűcs Gyula

    Válasz
  32. Polgár József

    Kedves András!
    Engem is motivál,ha valaki tudásával,kimagasló ismeretével hihetetlen dolgot cselekszik. Habsburg Ottó teljesítményét csak csodálni lehet.
    Tisztelettel:Polgár József

    Válasz
  33. anna d.

    Kedves Mester ! Igen engem is inspirál,és sajnálom,hogy csak oroszt tanulhattam annak idején,és németül titokban, elbújva a kisszobában tanulhattunk.Habsburg Ottó jó helyre született és élt a lehetőségével, ami sajnos nem mindenkinek adatik meg. Felettem igen csak elmúltak az évek. A 70-es évek végén úgy beszéltem a német nyelvet,hogy német gyerekekre vigyáztam a Balatonnál nyáron. Aztán vidékre mentem férjhez,és 50 év nem gyakorlás után annyit tudok németül,mint egy abszolút kezdő. Angol sosem ment a kiejtés miatt,de amit küldött nekem ,azokat érdekesnek találtam,és próbálgattam.Én már nem leszek tolmács,de kizárólag kedvtelésből tanulgatom,sőt másoknak is elmondom,és inspirálom Őket,mert még fiatalabbak,hogy vegyék fel Önnel a kapcsolatot. Nekem az a véleményem, amit a szüleimtől tanultam, Ahány nyelven beszélsz, annyi ember vagy. És régen a Balcsi Nyugat Németekkel volt tele.Nagyon jó volt bekapcsolódni a beszélgetésekbe,információkat adni,ha kérdeztek. Kedves András . Kívánok továbbiakban jó egészséget. anna d.

    Válasz
  34. Roman Ágnes Ibolya

    Őszintén csodálom azokat akik legalábbis 1-2 nyelvet tudnak saját anya nyelvükön kivűl.
    Én beszélem a magyar román nyelvet és már szinte elfelejtettem az angolt és a németet. Édesapám német leszármazottként kitünően beszélte forditotta a német nyelvet,és angolul is beszélt persze magyar és román nyelven kivül .Édesanyám anyja Magyar apja Bulgár keverékből minden szlovák nyelvet értett de 3 beszélt jól .Bátyám magyar és angol nyelvet beszéli kitünően de a románt is . Nővérem kitünően beszélte a magyar,román, angol és orosz nyelvet . Csak én nem dicsekedhetek ezekkel. 45 éves hazasság után már még eggyik nyelvet se tudom perfektül se a magyart se a románt (pedig valamikor forditottam őket,angolul beszélgetés szinten voltam 1994 ben mikor 4 hónapig dolgoztam angliába de akkoriba nem volt kivel beszéljek és szinte elfelejtettem. De ma már az unokáim amit nem értek leforditják nekem . Ami őket segitette hogy kicsi koruk óta nézték a rajzfilmeket persze emellett tanulták is az angolt. Ma már bátyámmal inkább angolul beszélnek mint magyarul. Én nagyon el voltam foglalva ebben az időszakban és keveset tanúltam .Ami érdekes hogy azt fedeztem fel hogy mivel az angliai angolt tanultam, inkább értem mint az amerikai angolt. Van köztük jócska külömbség a hangzásban és abba hogy az amerikaiak jol elharapják és összeolvassztják a szavakat és képtelen vagyok megérteni . (ma már a hallásom is gyenge) Minden angol beszélő pedig ha azt mondom hogy várjon nem értem,akkor elismételi 1oo% a szót ahelyett h egy szinonim szóval szolgáljon. Köszönöm a türelmét ha végig olvasta és nem unta!

    Válasz
  35. Pataky Miklós

    A kérdésére válaszolva írom: mem szoktam sikeres emberekkel találkozni.

    Válasz
  36. Verdes Gábor

    Kedves Neményi Úr, tetszik a történet.
    Igen, szükségem van lelkesedésre és főleg időre, hiszen a nyelvtanuláshoz – az én koromban pláne – elsősorban ülepre van szükség.
    Tavaly februárban elvégeztem egy ingyenes angol nyelvtanfolyamot – nagy részét már el is felejtettem, mivel az anyagot nem vettem elő legalább hetente kétszer…

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Akkor vegye elő és azt fogja észrevenni, hogy visszajön, amit elfelejtett!

  37. Ágnes Kozma

    Kedves András!
    Mások sikerei, természetesen, mindig motiválóak, bár én inkább annak a hive vagyok, hogy az a legjobb, ha az ember magához képest folyamatosan fejlődik. Ha mindíg másokhoz, mások teljesítményéhez hasonlítjuk magunkat, az frusztráló is lehet.

    Válasz
  38. Pókos István

    Igen engem lelkesít, magam is anyanyelvi szinten három tájszólásban beszélem az oroszt.
    Nekem is voltak hasonló szituációim mint az Ottó bácsinak, akit személyesen ismertem és többször találkoztunk.
    Üdv.
    Pókos István

    Válasz
  39. Borsos lstván

    Kedves András! Sokat segít, nekem mindenképpen a menet közbeni egy – egy lelkesítő szó, vagy történet. Talán azért is hogy kicsit felrázza az embert, utat is mutat. Sokszor pedig ezáltal, ohatatlanúl is nagyobb sebességfokozatba kapcsolok. Tehát mindenképp inspiráló.

    Válasz
  40. Muróczki Ferenc

    Igen nagy örömmel és inspirálóan hatnak rám a pozitív példák! Köszönöm, hogy megosztottad velem , Habsburg Ottó történetét, ő egy páratlan személyiség volt, kitűnő képességekkel! Én messze elmaradok ettől a szinttől!

    Válasz
  41. Magdolna

    Kedves András!
    Igen lelkesít, csodálatot és félelmet érzek egyszerre.
    Köszönöm a biztatást, üdvözlettel:Magdolna

    Válasz