Az aktuális helyzetre reagálva

Az előző bejegyzésem fő témája a halogatás volt. A hozzászólásokból kiderül, hogy sokan azért halogatják a nyelvtanulást, mert arra várnak, minden akadály elháruljon az életükben, ami „bezavar” a nyelvtanulásba. Ez lehet egészségügyi ok, sok munka, vagy épp munkanélküliség, egyéb teendők, unokázás, költözés, lakásfelújítás, családi gondok…

Sokan csak várnak a megfelelő alkalomra, amikor minden tökéletes lesz ahhoz, hogy belevágjanak az otthoni nyelvtanulásba. De vajon lesz ilyen, hogy minden adott, minden tökéletes? Attól tartok, ilyen nem létezik…

2020 és a koronavírus olyan új helyzetet teremtett mindannyiunk életében, amire tekinthetünk úgy is, hogy „most még halogatom picit a nyelvtanulást, úgysem lehet utazni sehova” vagy:

„na itt a soha vissza nem térő alkalom, belevágok!”

Próbáljuk meg a sok negatív hírt, a kijárási tilalmat, a korlátozásokat „átkeretezni”, és a dolgok pozitív oldalát nézni.

Tudom, hogy ez nehéz, de tegyünk egy próbát:
Hogyan segíthet Önnek ez az új helyzet abban, hogy végre felhagyjon a halogatással, és valahogy a javára váljon ez az egész „karantén”-helyzet?


  • sajnos nem lehet csak úgy kiruccanni otthonról, étterembe, kávézóba, múzeumba menni, elutazni helyekre… beszűkül az élettér, ki tudja, mennyi időre: valahogy muszáj „feldobni” az otthon töltött időt: pontosan megtervezett nyelvtanulással például, ami alól most nincs kibúvás!
  • este 8 után kijárási tilalom van: jönnek a sötét, téli esték, és még a barátokat se nagyon lehet áthívni, vagy beiktatni egy színházas estét. Sokan unatkozni fognak, és unalmukban tv-t néznek, nassolnak. Mennyivel hasznosabb, ha egy héten 2-3 alkalommal már megvan az esti program, ami a mentális egészséget is szolgálja: frissen tartja az elmét, sikerélményt ad!
  • sopánkodás helyett mennyivel előremutatóbb, ha tudatosan készülünk a veszélyhelyzet utáni időszakra. Ehhez persze kell a pozitív gondolkodás, hogy ennek egyszer vége lesz, és akkor szinte új élet kezdődik. Gondoljon csak bele, mennyivel nagyobb eséllyel indul például a munkaerőpiacon, ha most ezt a pár hónapot intenzívebb nyelvtanulással tölti.
  • sokan nehezen alkalmazkodnak az új helyzethez, gyerekek és felnőttek is. Sok ismerősöm kénytelen online tanulni/oktatni, otthonról dolgozni, vagy éppenséggel teljesen más munkát keresni, mint amit eddig csinált. Sokak életében óriási kihívás ez, de miután megtörténik a váltás, és belerázódnak, rádöbbennek, hogy: „Jé, hát ezt akár eddig is lehetett volna!” vagy „Jé, hát ez még bizonyos szempontból jobb is, mint ami eddig volt!”
  • gondoljon csak bele, ha egyszer vége lesz ennek, Ön vajon mit fog mesélni az ismerőseinek: „Képzeld, a karantén alatt megtanultam angolul!” vagy „Képzeld, új munkát találtam, amihez kell a nyelv is!” Mennyivel jobb és jövőbe mutató ez, ahelyett hogy: „A karantén alatt teljesen befordultam, elegem volt mindenből, halálra untam magam…” Ugye mennyivel jobb, ha megpróbáljuk átkeretezni a dolgokat, és azt is tudatosan eltervezni, hogy a pozitívak leszünk…

Nem állítom, hogy a ez a helyzet egy áldásos állapot, és mindenkinek élveznie kéne, de tudatosan átalakítva a hétköznapokat, és megtervezve a hasznos otthoni programokat, az otthoni nyelvtanulást, a lehető legjobbat hozhatjuk ki belőle!

Vége a halogatásnak, tekintsen erre az új helyzetre úgy, mint egy határvonalra: most kezdődhet a hirtelen ránk zúdult „szabadidő” lehető leghasznosabb kitöltése: intenzív nyelvtanulással!

Önnek mi a véleménye?
Kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

82 hozzászólás a(z) “Az aktuális helyzetre reagálva” bejegyzéshez

  1. Dittrich Antal

    Kedves András
    Nem hozzászólok,hanem kérdezni szeretnék.
    Három nyelvet tanulok ,illetve gyakorlok-német,olasz,angol.
    Naponta csak két nyelvvel foglalkozom.
    Mit javasol,hogy párositsam őket?
    Tisztelettel D.Antal

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Antal!

      Nem vagyunk egyformák.
      Nekem az volt a legjobb, ha egyszerre csak egy idegen nyelvvel foglalkozom.

  2. Hollai Julianna

    Kedves András!
    Köszönöm az eddig küldött leckéket. Nagyon jó volt. Az egyetlen ami hiányzott, hogy a kiejtést halljam is. Bocsásson meg, hogy nem rendelem meg a tanagyagot, de angol könyv sok van itthon, úgy ahogy Ön is írta a polcon, cd lejátszom nincs. Ha lenne mód, hogy továbbra is email címre kaphatnám a leckéket, az számomra megfelelő lenne- akár térítési díj megfizetésével. Köszönöm a türelmét tisztelettel Hollai Julianna

    Válasz
  3. Trombitás Józsefné Magda

    Kedves Naményi úr!
    Hálásan köszönöm az eddig kapott anyagokat, de el szeretném mondani, hogy én egy 80 éves, kissé megroggyant egészségű ,de nagyon lelkes követője vagyok az oktatásának. A nyelv használatára már nem valószínű, hogy lesz még alkalmam,de a leckéivel való foglalkozás igazi élmény és öröm Szellemi szinten tartásomhoz is nagyon sokat segít.
    A módszerét a leggyakorlatiasabbnak tartom és nekem ez a legtökéletesebb szabadidő program.
    Még egyszer hálásan köszönöm, de ha gondot okoz a részvételem a rendszerben, akkor kérem,ne foglalkozzon velem.
    Tisztelettel és köszönettel Trombitás Józsefné Magda

    Válasz
  4. Magyar István

    A tervem az, hogy végre kellő intenzitással nekiálljak tanulni. Szerencsére a szabad időm nem több, a munkámat a jelenlegi helyzetben is végezhetem, de megpróbálom jól kihasználni a meglévő időmet.

    Válasz
  5. Guzsváry Judit

    Kedves András!
    Köszönöm szépen a sok ösztönző levelét. Mint tudja, október elején megkaptam az Angol útitárs kezdőknek c.könyvet és hanganyagot. Nagyon felvillanyozott, hogy a fonetikus kiejtés így ki van emelve. Kedvet csinált, hogy olvasgassam. Az is tetszik, hogy szellősen vannak a mondatok, a párbeszédek.
    Már nagyon sok mondatot leírtam, ugyan úgy mind a három formában, ahogy javasolta. Csak én még azzal tettem magamnak áttekinthetőbbé, hogy angolul kék tollal, fonetikusan pirossal, magyarul pedig zölddel írtam. Így ránézni is vidámabb.
    Sok angol könyvem van, ezért egyenlőre nem szándékozok rendelni, de ezt nagyon élvezem.
    Köszönettel és üdvözlettel:
    Guzsváry Judit

    Válasz
  6. Szabó u

    Eddig is napi szinten foglalkoztam a nyelvtanulással. Most még több időt tudok és akarok szánni rá. Mindenkinek ajánlom. Amit megtanulunk az a miénk marad. Senki nem veheti el.

    Válasz
  7. Kelemen László

    Kedves András!

    Köszünöm az érdeklődését, de én csak csak magányos önkéntes vagyok és csak
    önerőre támaszkodom.
    Tisztelettel:
    Kelemen László

    Válasz
  8. Csertán Kálmánné

    Tisztelt Mester, tényleg elhatározom mindig, hogy jobban, többet fogok foglalkozni a célommal, de igaza van: kifogás mindig akad. Viszont rájöttem, hogy inkább a németet helyezem előtérbe, hiszen valamikor azt tanultam elég sokáig és igencsak megkopott a tudásom. Szóval arra gondoltam, hogy naponta foglalkozom a némettel. Remélem meg is tudom tartani az előre elhatározott menetrendet. Köszönöm, hogy mindig ír nekem, mert mindig felvillanyoz. Köszönettel: Csertán Baby

    Válasz
  9. Perei Jánosné

    Kedves András!
    Eddig is foglalkoztam a két nyelvvel, most is foglalkozom. Nehezen megy a megjegyzés. Hiába, nem vagyok már fiatal. Minden jót kívánok Önnek. Babi.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Babi!

      A mondatokat jegyezze meg, ahol az új szavak előfordultak!
      Ne önmagukban, külön-külön tanulja a szavakat!

  10. Valent-Takács Erika

    Kedves András!
    Köszönettel elfogadom a segítséget. Szükségem van a német nyelvre!

    Válasz
  11. István

    Itthoni teendőink megsokszorozódni látszanak. A tennivalók eddig is megvoltak, de a munkahely fontosabb volt (most is az lenne) és így halasztásra, majd felejtésre kerűltek. Most naponta hatványozódott mennyiségű javítani, helyretenni, végre megcsinálnivalók bukkannak élénk. Egyszóval: a helyzet fokozódik – nappal egyik teendőből a másikba és estére fáradtan „I would learn English.”

    Válasz
  12. Ferenczi Ferencné

    Én jelenleg a Rian 4 You nyelviskola tanulója vagyok. Távoktatásban tanulunk a Katival.

    Válasz
  13. Borbély Béla

    Tisztelt Tanár Úr!
    Mindenben igaza van. Normális estben elkerülhetetlen egy vagy több idegen nyelv ismerete. Ma Magyarországon hiába vagy kiváló szakember nem jutsz előre plusz nyelvismeret nélkül. 1982-ben azért változtattam munkahelyet hogy kijussak Irakba dolgozni, – de csak annak volt esélye aki beszélt angolul. Uccu, elvégeztem egy alapfokot, meg a cégnél egy szakmai kurzust. Aztán kitört a háború és nem sikerült – de aztán idővel az angol is elszürkült – nem gyakoroltam. Most újra megpróbálom. Előveszem a Czobor-Horlait és a Lingaphone-t. Aztán az Ön módszerét is kipróbálom.
    Köszönöm unszolását.
    Tisztelettel Borbély Béla

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Béla!

      Én is nagyon szerettem a Czobor-Horlait 1985-ben!

  14. PRISCILLA

    Nagy igazság amit javasol kedves András.
    Több időt fordítok angolozásra ezentúl, bár nagyon remélem nem tart már sokáig a vészhelyzet.:)

    Válasz
  15. Ildikó

    Kedves András!

    Jogos a felvetés a halogatással kapcsolatban. A jelenlegi helyzetben valóban sok problémával kell az embernek megküzdeni és priorálni kell a teendők között, hogy a nap végére lehetőleg elégedettek legyünk magunkkal..
    Én azt is mondhatnám, hogy szerencsés helyzetben vagyok,, mert nem kell halogatnom a nyelv tanulást é s nyelv gyakorlást. A munkámban ugyanis igény jelentkezett arra, hogy a megszövegezett beadványt szakmai forditással tegyem teljessé. Tehát nincs halogatás és ez így jó.
    Üdvözlettel:

    Válasz
  16. Viktor

    Igen úgy gondolom hogy most igazán tudnák idöt szakìttani a német nyelvtanulásra talán tavaszig már érvényesülni tudnák külföldön KÖSZÖNÖM a tájékoztatást várom a szerdai ajánlatot

    Válasz
  17. Fejes Miklós

    Tisztelt Uram! Sajnos,most nem megy a tanulás,mert minden nap arra megy el,hogy a munkahely megmaradjon. Bízom abban,hogy tudok még intenzíven nyelvet tanulni,mert a boltban,ahol dolgozom, sokszor volt rá szükség!
    Tisztelettel : Fejes Miklós

    Válasz
  18. Dr.Dóka István

    Osztom a véleményét.Nyugdíjas vagyok. Már ebből az élethelyzetből is adódik a több szabadidő. A mostani helyzet még több szabadidőt „biztosít”.-Élve a helyzet adta lehetőségekkel fontosnak tartom az eddig tanúlt nyelvek szintentartását, sőt még új nyelvet is tanulok.Nagyon hasznosak az ön anyagai a szintentartáshoz, ismétléshez, tanuláshoz.Nekem jól bevált módster még a nyelvtanuláshor a világslágerek szövegeinek gyíűjtése és hallgatása az eredeti nyelven.Szeretem a rövid csattanós novellákat, anekdótákat, gondolatokat.Ezek szinezik a nyelvtanulást és feledteteik az unalmat!Köszönöm,hogy „meghallgatott.
    Kollegális tisztelettel:István

    Válasz
  19. Krencz Ferencné

    Kedves András!

    Többször próbálkoztam a nyelvtanulással, ugyanis az unokáim Németországban laknak, csak az egyik tud magyarul. Sajnos ha olvasom több mindent értek, de a beszélgetés, a kiejtés nem igazán jól alakul. Pár éve még mertem vásárolni, de elbizonytalanodtam.
    Tisztelettel Krenczné

    Válasz
  20. Gégény Zoltán

    Jó estét!

    Kérném, azaz szeretném mindenképpen azonnal igénybe venni a segítségét!

    Tisztelettel!:Gégény Zoltán

    Válasz
  21. Kálmán Eszter Antónia

    Kedves András, én nagyon de nagyon szeretnék folyékonyan beszélni angolul és már olvasok is angol nyelvű könyvet.Nagyon szeretnék egyszer eljutni Amerikába így most nagyon ráállok a tanulásra

    Válasz
  22. Pál Ernőné Ili

    Tisztelt Tanár Úr!
    Mint már írtam Önnek szeretnék németül tanulni az unokám miatt. 70 éves múltam, de még mindig van bennem vágy az idegen nyelven való kommunikálásra. Örülnék és megvásárolnám Tanár Úrtól kezdőknek írt német könyvét és hozzá hanganyagot a mindennapi életben szükséges témákban. De jó lenne, ha meg mernék végre szólalni németül. Várom a válaszát.
    Tisztelettel Pál Ernőné Ili

    Válasz
  23. Pácsa István

    Hát, én most költöztem Németországba, majdnem nulla nyelv tudással. Járok egy integrációs nyelvtanfolyamra de, nem értem az egészet. A résztvevők és a tanárnő is legtöbbször angolul kommunikálnak. Semmit nem értek amiről beszélnek. Németet tanít a tanítónő. It dolgozom és ezért kellene értenem németül.

    Válasz
  24. Nagy Gábor

    Tisztelt Tanár Úr!
    Köszönöm tanácsait, azok mindég hasznosak! Néhány eset kivételével minden nap gyakorolok. Most jóval 70 év felett két motiváció hajt: 1) ha valamelyik unokám meglátogat majd egy más országbéli partnerével ,akkor tudjak vele egy világnyelven társalogni; 2) a szellemi frissesség lehetőség szerinti megtartása , sőt….
    Üdvözlettel: ( cselko) Nagy Gábor

    Válasz
  25. Budaházy Magdolna

    Igen! Nagyon szeretnèk többet foglalkozni az angollal. Már rendeltem könyvet és kaptam CD ket is. Sajnos egyre kevésbé tudom hallgatni ezeket. Köszönöm ha küldene nekem a leckéket!
    Üdözli,
    B. Magdi

    Válasz
  26. Tòth Andrea

    Tisztelt Neményi András!
    Köszönöm a megkeresést.
    Ha anyagilag meg engedhetem magamnak, élni fogok a lehetoséggel.
    Üdvözlettel Tòth Andrea

    Ui: Bár a „Bulldòzer kezdőknek „anyagot
    forgatom, de nem sokra jutottam vele.
    Egyedül nehéz, nincs motivácio!

    Válasz
  27. Baján Lászlóné

    Igen, igyekszem foglalkozni vele. Középiskolában tanultam németer, igy egy kicsit visszajönnek a dolgok. De ez 58 évvel ezelőtt volt. Nagyon jó a témaválasztás, mindegyik olyan, amit hasznosithatunk. Szeretném kérni, hogy repülős utazással kapcsolatos téma is szerepeljen. Igaz ,Amerikába szoktam utazni, az angolt próbáltam, de nem megy. De a német már kisegitett.És nagyon köszönöm.

    Válasz
  28. Szalontai Ágnes

    Kedves Neményi András!
    Nyugdíjas pedagógusként vágtam bele az angol nyelv tanulásába. Tetszik, hogy „szóbeliséget tartja fontosnak, hogy meg merjünk szólalni. Én is nyelveket tanítottam 40 évig, sőt ma is: oroszt és németet. Ma magyar nyelvet is orosz ill német betelepülőknek. Szeretem a nyelveket, ezért választottam ezt az elfoglaltságot szellemi fittségem szinten tartására. Talán lesz majd időm megismerkedni a spanyollal is. Köszönöm.
    Sok türelmet, sikert jó ötleteket kívánok a jövőben is.
    Üdvözlettel:
    Sz. Ágnes

    Válasz
  29. D.István.

    Kedves András, teljesen igaza van, csak a pozitív gondolkodás visz előre,
    ennek ellenkezője visszahúz.
    Én kifejezetten saját (önbecsülésem) miatt tanulok idegen nyelvet,
    hogy többet értsek a világból,illetve hogy néhány %-kal több legyek, mint 1 egész.
    A mindíg jó tanácsát igyekszem megtartani és kivitelezni.
    Az egyszerűbb, hétköznapi társalgáshoz legalább az alapkifejezéseket kívánom
    összeállítani a fejemben, hogy ne legyek „kuka” ha idegenekkel találkozok, vagy
    beszélek. Ehhez újabb ajánlata gondolom lendítő erőt fog adni.
    Üdvözlöm: István.

    Válasz
  30. Péli Lajos

    Tisztelt Neményi András Úr.

    Önnek igen nagy türelme van. Elmondanám Önnek hogy én is beszélek néhány idegen nyelvet. Köztük a németet, az oroszt, a franciát és nem utolsó sorban a cigányt ( luvári, teknővájó). Saját magamtól önszorgalomból tanultam meg idegen nyelveket. Az élet hozta így. Tödd mint 40 évig nemzetközi fuvarozással foglalkoztam. A nyelvtanulást ne a nyelvtannal kezdtem ( a kisbaba sem azzal kezdi a tanulást hogy mikor írunk két t-t) Mindig az aktuális munkavégzés szavait sajátította el. Később a bevásárlás szavait, később a műszaki dolgok szavait és így tovább. Később aztán rájöttem mikor mit kell használni. Ha egy hölggyel beszélünk nem olyan szavakat használunk mintha egy férfival beszélünk. Stb. Stb. Soha nem érdekelt, hogy nyelvtanilag helyesen beszélek vagy sem. Nyelvvizsgát nem akarok tenni. Nekem pontosan elé az, hogy meg értsem mit mondanak nekem és én is megértéssel magam velük.
    Több mint 40 évig kamionoztam és több mint 4 millió kilómétert vezettem baleset mentesen.
    Egy keveset beszélek még ( nem tudnak eladni) törökül, arabul, szerb ül és olaszul.

    Tisztelettel Péli Lajos.

    Válasz
  31. Gáspár Antalné

    Tisztelt Tanár Úr! A legutóbb megrendelt beszédfejlesztő csomag tetszik,és úgy döntöttünk a férjemmel hogy együtt fogjuk tanulni,most hogy a kinti munkák megszűntek! Azt csak halkan mondom, hogy nekem kellemesebb,érthetőbb ha a tanár úr mondja a szöveget!
    Tisztelettel. Mária!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Mária!

      Az a cél, hogy az angolokat értse meg!

  32. Szenderák Sándorné

    Tisztelt Tanár Úr !
    Nagyon köszönöm biztató levelét, sajnos a időmet a Nav-os adatszolgáltatás megtanulása és az adók
    bevallása teszi ki. Ha valami rosszul ment el, annak a kijavítása egy hétig is eltart.
    Tudom két nyelvet is elkezdtem , illetve a németet ismételni és tovább tanulni akarom. Az angol nekem is
    ott nehezíti meg a helyzetemet, hogy Pistának mondom,de Jancsinak kell írni. Mivel még mindig dolgozom
    a számítógép használata kötelező és itt az angol dominál. Ezért szeretném legalább alapszinten elsajátítani.
    De ígérem a németet olvasgatni fogom ezt eddig is tettem. Sok szót ismerek, sajnos nincs kivel csevegni.
    András jó egészséget kívánok Önnek.
    Üdvözlettel Szenderák Margit

    Válasz
  33. Gabriella

    Kedves András,
    Mindig ad egy jó kis nekibuzdulást kedves szavai. Minden kiadványát megvásároltam és kisebb-nagyobb kihagyásokkal tanulgatok is. Sajnos csak tanulgatok, de ez is jobb a semminél. Főleg utazások után nagyobb mindig a lelkesedésem, de a mostani helyzetben is ráéreztem (sokadszorra) a tanulás ízére.
    Most az a legújabb módszerem, hogy nem megyek tovább, amíg minimum 90% nem tudom kívülről az anyagot. Így lassabban haladok, de remélem jobban rögzül, mint eddig.
    Könyvtárnyi könyv, kiadvány, kazetta sorakozik a polcomon, de talán eddig ezt szeretem a legjobban.
    Köszönet érte.
    Üdvözlettel
    Gabriella

    Válasz
  34. Szabó Nelli

    Kedves Mester!

    Szívből köszönöm buzdító szavait, nagyon egyetértek a szemléletmódjával.
    Már másfél éve újra kezdtem tanulni az angolt, és végig is mentem becsülettel a teljes duolingon. Mellé elkezdtem tanulni az olaszt is kezdő szinten angolul, először csak azért, hogy az angolt gyakoroljam tovább. Sajnos nem nagyon érzem az áttörést, mert nekem elsősorban az a vágyam, hogy értsem az angol szöveget, a filmeket, zeneszámokat, hozzám beszélőket. De nem adom fel. Talán egyszer majd az is menni fog. A Buldózerek nekem túl szájba rágósak, nincs türelmem hozzájuk. Persze nem is hallgattam végig az összeset. De mindig elolvasom a tanácsait, kis leckéit, és hálás vagyok értük. Magának köszönhetem, hogy megint tanulok 48 évesen.
    Szóval minden tiszteletem az Öné.

    Üdvözlettel

    Nelli

    Válasz
  35. Meixner Katalin

    Kedves András!

    Régóta tervezem a nyelvtanulást, de most elszánt vagyok! Várom a csomaggal kapcsolatos információt!

    Üdvözlettel:
    Meixner Katalin

    Válasz
  36. Pataki István

    Számomra életkoromra való tekintettel karbantartásnak tekintem a nyelvtanulást.

    Válasz
  37. Rácz Sándor

    Üdvözlöm András!
    Én már csak a hátha bekövetkező karácsonyi akcióra várok és rendeltem is a Bulldózer német anyagot! 😀
    Jó egészséget kívánva, maradok a továbbiakban is ,
    tisztelettel!
    Rácz Sándor

    Válasz
  38. Őry Gabriella

    Az előző rendelésem után nem tudtam elkezdeni a tanulás. /Lakásfelújítás, ami még nincsen teljesen készen…/ Talán most a bezártság alatt sikerül elindulnom. Üdvözlettel.

    Válasz