Milyen célokat érdemes kitűzni a koronavírus miatt átalakult, új világunkban, a 2021-es évben?

Picit nagyobb fejtörést okozhat az újévi fogadalmak és célok meghatározása, ha a nyelvtanulás a téma, hiszen a korábbi évekkel ellentétben most nem biztos, hogy érdemes ilyen célokat feljegyezni:

 • 2021-ben végre önfeledten nyaralok majd, mert addigra megtanulok egy idegen nyelvet
 • 2021-ben keresek egy jól fizető külföldi állást
 • 2021-ben beiratkozok egy intenzív nyelvtanfolyamra
 • stb.
… mert ez most nem biztos, hogy lehetséges, hiszen egyelőre legtöbbször csak a boltig, munkahelyig, fodrászig megyünk el, ráadásul folyton maszkban.

Ezek helyett van néhány javaslatom, milyen célokat érdemes kitűzni, de ezek mellett kíváncsi vagyok az Ön saját ötleteire, céljaira is:

 • 2021-ben mindent beleadok az otthoni nyelvgyakorlásba
 • 2021-ben kihasználom az összes internet adta lehetőséget a nyelvgyakorlásra
 • 2021-ben ápolom a kapcsolatot a külföldi rokonokkal, ismerősökkel az interneten/telefonon keresztül
 • 2021-ben célom, hogy a választott idegen nyelven filmeket, műsorokat tudjak nézni, és meg is értsem azokat
 • 2021-ben célom, hogy idegen nyelven tudjak olvasni könyveket/magazinokat/weboldalakat
 • 2021-ben szeretném végre örömömet lelni a nyelvtanulásban…
Legyen öröm a nyelvtanulás, ez az elsődleges! Az apró sikerek is fontosak, mind azt mutatják, hogy fejlődik, halad előre a nyelvtanulás útján, és egyszer majd nagyobb sikereket is bezsebelhet: utazás, új munka, új ismeretségek, nyelvizsga… Ha nem is 2021-ben, de majd egyszer, és nem a távoli, hanem a minél közelebbi jövőben! … és ehhez lehet, hogy kicsit göröngyösebb út vezet, mint gondolta, de kitartással, az apró örömöknek is örülve, sokat tehet a cél eléréséhez a 2021-es évben is!

Kívánom, hogy ebben a megváltozott világban – minden nehézség és viszontagság ellenére – megtalálja a céljait a nyelvtanulásban, és örömét lelje az apró sikerekben is! Hiszem, hogy jönnek jobb idők, amikor hálás lehet majd önmagának, hogy kitartó volt, és talált motivációt ebben a nehéz időszakban is! Boldog új évet kívánok ezekkel a gondolatokkal!

Ön milyen nyelvtanulási célokat tud leírni a 2021-es évre?
Köszönöm, ha leírja egy hozzászólásban, ezzel segítve a nyelvtanuló társait is…

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

208 hozzászólás a(z) “Milyen célokat érdemes kitűzni a koronavírus miatt átalakult, új világunkban, a 2021-es évben?” bejegyzéshez

 1. Pápai imre

  Nekem teszik 61 éves vagyok a társalgási szint nagyon jó lenne minél egyszeriben szeretnék kimeni németbe betegápoló vagyok.

  Válasz
 2. Farkas Györgyi

  T. Tanár úr! Nagyon jó volt az első óra anyaga nagyon tettszik hogy le van írva fonetikusan is a kiejtés. Valamikor tanultam németet de hamar abba hagytam sajnos Képes könyvből tanultuk a nyelvet. Mindenképp jó ötlet. Várom izgatottan a következő leckét! Üdvözlettel!

  Válasz
 3. anna mária

  Nagyon örülök az olsz nyelvleckéinek.De az angolnak is.
  Többször jártsm Olaszba egész Perugiát bekarikáztam a kis szuzukimmal.Mindent szeretek ami Olasz.Az egész ország egy nagy múzeum.Kedvesek ,mindenben jó izlésük van.Kimentem Róából Tivoliba,ott írta Liszt F. a Deste Villa Szökőkutjait. Az Angol nyelv hasznos ezért azt is követem,Ön irigylésre méltó,mert több nyelvet anyanyelvi szinten birtokol.
  Igyekszem minden cél nélkül leckéit követni.Baráti üdvözlet.🌷

  Válasz
 4. BLAHÓ GIZELLA

  TISZTELT NEMÉNYI ANDRÁS TANÁR ÚR!

  „Az új angol lecke a mosodában” leckére nem találtam válaszlehetőséget, azért írok
  most ide!
  Majd ezeket is ki fogom jegyzetelni, hogy bármikor megnézhessem.
  —————–
  A „meri hangosan kimondani”-ra válaszoltam a megfelelő helyen!
  Azt szeretném kérdezni Tanár Úrtól, hogy a MUAMA ENENCE japán fordító eszközre
  mi a véleménye!
  Köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Blahó Gizella

  Válasz
 5. Bordás Ákos

  Kedves András,
  az első gondolatom a csodálatomat és a hálámat fejezi ki. Fokozottan anyagias világunkban egyszerűen csodának ítélem azt, amit Ön vállal, illetve tesz. Önzetlenségével olyan ember képe jelenik meg előttem, amilyen ebben az anyagias szemléletű világban teljesen szokatlan. Én magam – keresztény emberként – a jó Isten áldásaként fogom fel, hogy engem egy ilyen emberi kapcsolathoz segített. Persze jól tudom, hogy az isteni szeretet és gondoskodás nem az én érdemem. Az az érzésem, hogy ezt a számomra – és sok más embertársam számára – felkínált ajánlatát csak azzal hálálhatom meg, hogy a lehetőséget, amit számomra is kínál, a lehető legteljesebb mértékben megkísérlem kimeríteni, hasznosítani. A feleségem egy külföldi központú cég alkalmazásában áll, olyan munkatársak között, akik számára az idegen nyelvek ismerete többnyire követelmény. Edit még nem ért és beszél más nyelvet édes anyanyelvünkön kívül, de kérdésemre, miszerint van -e kedve angolul tanulnia az Ön által felkínált „nyelviskolában – felcsillant a szeme. Én tisztában vagyok azzal, hogy ez mit jelent, és azzal is, hogy szellemi adottságai lehetővé teszik a sikeres tanulást. Remélem, elszántsága (és az enyém is) tartós és sikeres lesz.
  Mindkettőnk nevében is köszönöm kivételes ajándékát.
  Ákos és Edit

  Válasz
 6. Hajdú Sándorné

  Mivel az otthonunkban több időt vagyunk kénytelene eltölteni több az alkalom arra,hogy angolozzunk,gyakoroljunk
  Én ezt teszem.Üdvözlettel : Edit

  Válasz
 7. Abrudan Katalin

  Kedves András! Nagyon az szépen kérem, szeretném folytatni az angol nyelvtanulást! Ezen az e-mail címem! Köszönöm szépen!

  Válasz
 8. Klári

  Évekkel ezelőtt egész jol beszéltem, de azota rengeteget felejtettem. Szeretném arra a szintre vissza hozni a nyelv tudásomat, h megértessem magam németül.

  Válasz
 9. Fülöpné Haselbach Margit

  Megtisztelő türelmét köszönöm!
  Olaszul szeretnek tanúlni, sajnos azonban sajnálatos családi okok megoldása
  nem engedett időt! Remélem azonban valamelyest sikerűlt talpra állnom és készen állok újra „élni! a magam hétköznapjait!

  Válasz
 10. Horváth zoli

  A német nyelvtudással magasabb pozícióba tudnék kerülni a munkahelyemen és ezért szeretnék 1 alapfokot elsajátitani!

  Válasz
 11. Hegyi Enikő

  Tisztelt Neményi András ,tanár Úr!
  A 2021-es evben szeretnek napi szinten foglalkozni a nemet nyelv tanulasaval.Kihasznalom az internet adta lehetosegeket.
  Sajnos nemigen van beszelgeto partner,ami sokat segithetne.
  -Szeretnem nemet nyelvteruletre kirandulva ….?ismereteimet hasznositani.
  Nagyon boldog Uj esztendotkivanok es koszonom segitseget.

  Válasz
 12. Hornyák Éva

  2021- ben szeretném végre örömömet lelni az Angol nyelvtanulásban!
  Tisztelettel: Évi

  Válasz
 13. Bácsiné Raffay Melinda

  Kedves András!
  Szeretnék angolul tanulni,ezért megrendelném az Angol 1.2.részt.
  Érdeklődnék a többit lehet később is megrendelni?
  Remélem sikéres lesz a tanulásom, akkor szívesen folytatnám a többi könyvvel.
  Várom válaszát!
  Üdvözlettel: Bácsiné Raffay Melinda

  Válasz
 14. Majorné Nádas Györgyi

  Kedves Tanár Úr!
  2021ben is szeretném a régi nyelvtudásomat felfrissíteni és bővíteni. Mivel sokat „lógok” az interneten és a külföldi tv csatornákon, így jó érzés, hogy eredeti nyelven is egyre jobban megértem, hogy mit mondanak. Számomra ez a szórakozva tanulás nagyon jó elfoglaltság – angolul, németül egyaránt.
  Idén bővítem még az olasszal és a régen kötelező orosszal is.

  Válasz
 15. Tyeklár Géza

  Kedves András. 75-ben egy hónapig német országba voltam, német családok többször meglátogattak. Idegen nyelvet nem beszélek folyamatosan ,megértettük egymást. A mai világba amikor 50 nyelves fordító gépek vannak ami a farzsebbe elfér, be kell ütni a két nyelvet és mehet a beszélgetés és nem kerül többe a nyelvkönyveknél. Tudom ez nem minden de beszélgetni már lehet.

  Válasz
 16. Németh Sándor

  Feleségem festőművész, egy olasz kiállitásszervezővel van kapcsolata, melyet levelezéssel tart fent. Szerintem a GOOGLE nem a tökéletes, ezért akarok megtanulni olasz nyelven kommunikálni.
  Amennyiben lehetőségünk lenne kiállitásra menni Olaszországba jó lenne beszélgetni.
  Nyugdijas vagyok, ezért keresem az online nyelvtanulási lehetőségeket.

  Válasz
 17. Bíró Márton

  Üdvözlöm, András! Érdeklődnék, spanyol bulldózer anyagot lehet vásárolni?

  Válasz
 18. Márta Agócs

  Kedves Tanárom !
  Köszönöm minndazt, amit tett az angol tanulásom érdekében Kérem továbbnra is a segítségét !

  Szívélyes üdvözlettel :.Márta

  Válasz
 19. Répás gábor

  Amit felsorolt mind az egyéniséget akarja tükrözni ha tényleg valaki akar idegen nyelven beszélni. Csak és kizárólag saját akaratán és döntésén múlik hogyan és mire osztja be idejét, egy felnőtt ember.

  Válasz
 20. Motúz Ferenc

  Kedves András!
  Mindíg nagyra értékeltem segítő készségét, bíztatását. A nyelvtanulást túl a 8. x-en hobbiból terveztem, sajnos még ma is aktív munkám mellett. Az idei év sajnos mindent megváltoztatott, váratlanul súlyos esemény történt családunkban, egyenlőre gondolataim teljesen máshol járnak.
  Eddigi jó tanácsait, kedvességét nagyon köszönöm, Önnek és Kedves Családjának egy boldogabb Új Évet és jó egészséget kívánok: üdvözlettel őszinte tisztelője: M. Ferenc gm.

  Válasz
 21. Durda János

  Nem kívánok célokat kitűzni,beteg,84 éves ember vagyok.Köszönöm az eddigi ajánlásokat.Boldog új évet kívánok

  Válasz
 22. Tubákos György

  84 évet betöltöttem,nemvagyok egésségesebb mint a hasonló korú kortársaim.Ameddig az embert érdekli valami,soha nem késő azzal foglalkozni,pláne ha ilyen alkalom adódik reá.A 2021 es évben:szeretném elérni hogy helyes kiejtéssel tudjak egy angol nyelvü szöveget el olvasni és esetleg leirni.Az ön módszerét látva,nemtudtam ellen állni a fölkinált alkalomnak.A szövegpéldák olvasása mellett remélem hogy egy kis nyelv ismeret is ragad reám.Ez alkalommal szeretném megköszönni eddigi fáradságát és egyben kivánok önnek és munkatársainak „Békés Boldog Új esztendőt”—-Tisztelettel:T Győrgy nyugdijas ,romániából.

  Válasz
 23. Fajd Judit

  Kedves András!
  BUÉK Önnek is!
  Többek között igen, az Angol nyelvet szeretném magamévá tenni egy alap társalgási szinten. Magam tanulom itthon, mikor időm engedi, de nagyon lassan haladok.
  Elhatároztam, hogy minden nap gyakorlok és 5 új szót megtanulok. Igyekszem:)

  Válasz
 24. Kuti László

  Mindenkinek boldog új esztendőt kívánok.
  Olvasgatok és megpróbálkoztam a keresztrejtvénnyel. Ment. Csinálom.

  Üdvözlettel: László

  Válasz
 25. Gajdos Sándor

  Tisztelt Tanár Úr !

  Először (talán még nem késő) is sikerekben gazdag Békés Boldog Új Évet kívánok!
  Nem szoktam új évi fogadalmat vagy fogadalmakat tenni, de továbbra is öregurasan ismétlem az eddig tanultakat. Az ismeretanyagom bővítése céljából igyekszem igénybe venni az internet adta lehetőségeket.

  Válasz
 26. Szekely Margit

  Tisztelt Tanar Ur!
  A 2021-es evben szeretnek napi szinten foglalkozni a nemet nyelv tanulasaval.Kihasznalom az internet adta lehetosegeket.
  Sajnos nemigen van beszelgeto partner,ami sokat segithetne.
  -Szeretnem nemet nyelvteruletre kirandulva ….?ismereteimet hasznositani.
  Nagyon boldog Uj esztendotkivanok es koszonom segitseget.
  Szekely Margit

  Válasz
 27. LIPÓT MERÉNYI

  Én is boldog új esztendőt kívánok Önnek egészségben, és köszönet a sok leckéért és tanácsokért.

  Válasz
 28. BLAHÓ GIZELLA

  Tisztelt Neményi Tanár Úr!!!
  Először is azt szeretném kérdezni, hogy a leveleket, amit írok/írunk Tanár Úr mindet elolvassa?
  Mert engem ez is inspirál, hogy nem a „felhőbe” megy, hanem Tanár Úr érdeklődik, vizsgálódik a
  tartalom, helyes mondatfűzés, helyesírás iránt.
  Én nagyon szerettem, szeretek tanulni!Főleg Tanár Úr által küldött leckék nagyon tetszenek,
  örömmel fogadom!
  Természetesen nagyon szeretnék már jobban tudni angolul.
  Vannak unokatestvéreim Kaliforniában, New-Yorkban, Ausztráliában, de ha levelet váltunk,
  magyarul írnak. 15-20 éve vannak távol – nyáron szerettek volna hazalátogatni – de a vírus miatt
  ez a látogatásuk elmaradt. Pedig lehetett volna Tőlük tanulni, mert több nyelven beszélnek!
  Gabriella barátnőm 10 éve kint él Angliában, Vele is levelezek, de Ő is magyarul ír!
  Én viszont nem szeretnék külföldre utazni, félek a repüléstől!!!
  Utazni viszont szeretek, nagyon kellemes vonattal utazni, sokat fejlődött az utazás minősége.
  Nagyon szépek a szerelvények kívül is belül is.
  ——–
  Ja a nyelvtanulás! Remélem az idén többet fogok foglalkozni az angol leckékkel.
  Úgy szeretek tanulni, ha leckéket írok. Már elég sokat írtam a füzetembe, de nem eleget!!!
  Az angolul beszélő filmekben nem minden színésznek szép a kiejtése, nehezen érteni.
  Persze, ha jobban tudok, biztosan jobban meg is értem!
  Kívánok Tanár Úrnak Boldog ÚJ Évet, jó egészségben!

  Tisztelettel: Blahó Gizella

  Válasz
 29. Faragó Erzsébet

  Tisztelt Tanár Úr !
  Elhatároztam hogy több idegennyelvű adást fogok hallgatni és kihasználom az internet adta lehetőségeket.

  Nagyon hasznos a nyelvtudás utazás során és információ keresés alkalmával.
  Azonban a legfontosabb a rendszeresség és a kitartás.
  Tisztelettel: Nagyon boldog új évet kívánok Önnek.
  Faragó Erzsébet

  Válasz
 30. Csikós Zsuzsanna

  Szeretnék többet foglalkozni a nyelvtanulással mint a tavalyi évben, remélem, hogy sikerülni fog. Kívánok én is sikeres boldog új évet! Üdvözlettel: Cs. Zsuzsa

  Válasz
 31. ARANY ZSOLT

  Tisztelt NYELVMESTER! BOLDOG ÚJ Esztendőt kívánok Önnek és kedves Hozzátartozóinak! Én nem szoktam minden évben újabb és újabb fogadalmat tenni, mert az eredetileg kitűzött CÉL megvalósítására törekszem, amelyet folyamatosan próbálok elérni.. Ready, steady, go! Tisztelettel: Zsolt Arany.2021. Jan. 04. TATA.

  Válasz
 32. Pirisiné Anna

  Szeretném idén komolyabbra fogni az Ön tanítását, elhanyagoltam, pedig hiányzi. Köszönöm az eddigi segitségét Boldog Új Évet kívánok!

  Válasz
 33. Vonya Marianne

  Kedves Andras! Eloszor is elnézést kérek, hogy nem tudtam irni, de valami gond volt a Nettel. Először is szeretnék nagyon boldog Újévet kivanni.
  Ami a célokat illeti, tényleg nagyon problémás előre nagy dolgot meghatározni. Az biztos, hogy az interneten próbálok olvasni és irni, fordítást keresni. Hallgatom a CD-ket, mert az írás jobban megy mint a beszéd, tehát azt is kell gyakorolni és majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

  Üdvözlettel : Vonya Marianne

  Válasz
 34. Bubics Tamás Iván

  Tisztelt Neményi András Úr!
  Kedves András!
  Amint azt már korábban is jeleztem Ön felé, 2017-óta kísérem figyelemmel
  azt a szívós és kitartó munkáját, amit annak idején egy internetes hírdetésnél
  fedeztem fel. Német nyelvből már korábban megrendeltem önöktől egy kezdő
  „Bulldózer némettanfolyam kezdőknek 1.-2. részt”.
  Most pedig tekintettel arra, hogy egy tengeri vitorlás hajóvezetői vizsgára készülők,
  és ennek része egy rádiós vizsga (aminek a nemzetközi nyelve természetesen az angol),
  ezért krestem meg ismét önöket.
  Talán most csak ennyit a 2021. évi terveimről…
  Tisztelettel: Bubics Tamás.
  2021.01.03.

  Válasz
 35. Deákné dr. Szűcs Magda

  Kedves András! Sajátos helyzetemből kiindulva, szeretném, ha az egészségem helyrebillenne, és az apró nyelvtanulási sikereknek is tudnék örülni. Minden lehetőséget szeretnék ehhez megragadni, hogy végre örömömet leljem a nyelvtanulásban. Egyébként nagy volumenű tervek nélkül is tudok örülni /mint egy gyermek/
  ha valamit megértek, ha valami nem teljesen idegen számomra az angol szövegekből. /TV, újság stb./
  Boldog új évet kívánok Önöknek. üdvözlettel: Szűcs Magda

  Válasz
 36. Godany Dénesné

  Minden megoldás örömteli megoldás,ahol és amikor sikerélményünk lehet s ami szorgalommal párosul.Minden jelzett lehetőséggel egyetértek s köszönöm az Ön kitartó pedagógiáját.

  Válasz
 37. Piroska

  Önnek is boldog új évet kívánok.Remejuk hogy ez az év jobb lesz .Remele hogy a célom amit kitűzték eredményre vezet ,Tovább is tanulom a németet.De ott is a munka terén meg bizonytalanság van.A legjobbakat kívánok önnek .

  Válasz
 38. ROMEK JULIANNA RJ

  TISZTELT TANÁR ÚR!
  KÖSZÖNÖM ÚJÉVI JÓKÍVÁNSÁGAIT. ÖNNEK IS MINDEN JÓT KÍVÁNOK A 2021 ÉVBEN.
  AHOGY MEGÍRTAM AZ „ANGOLÓRÁN ANGOLUL BESZÉLJÜNK” VÉLEMÉNYEMBEN, NEKEM
  AZ ANGOLUL TANÍTÁS VOLT A SIKERES. EZ ÉVBEN SIKERÜLT VENNEM EGY CD LEJÁTSZÓT
  AMI NAGY SEGÍTSÉG SZÁMOMRA, ÚJ LENDÜLETET AD A TANULÁSHOZ A BETEGSÉGEM
  MIATT KIMARADT EGY ÉV UTÁN. SZÁMOMRA SZÜKSÉGES HALLANI AZ ANGOL NYELVET,
  ÚGY SOKKAL KÖNNYEBBEN VÉSŐDIK AZ EMLÉKEZETEMBE.BÁR MÁR NEM VAGYOK FIATALNAK MONDHATÓ, AZÉRT KEMÉNYEN KELL KÜZDENEM, EBBEN A BULDÓZER ANGOL BESZÉDFEJLESZTŐ
  SOKAT SEGÍT. KÖSZÖNÖM ÖNNEK. TISZTELETTEL: ROMEK JULIANNA

  Válasz
 39. Zsohár Imre

  Kedves András!
  Az idén is megteszek minden tőlem telhetőt!Igyekszem annyit foglalkozni az anyaggal,amennyit csak enged az időm!Ezt kívánom a tanuló társaknak is!
  Természetesen ezen felül,nagyon boldog,egészségben,sikerekben gazdag,VÍRUSMENTES új évet kívánok!

  Válasz
 40. Schenk István

  Kedves András!
  Egy speciális eset vagyok.Nem tudnák hasznosítani az én tapasztalataimat. Ezért ezzel kapcsolatban nem írok.
  Viszont kívánok Önnek sikerekben és jó egészségben gazdag BOLDOG ÚJÉVET.
  A nyelv tanuló társaimnak is ugyan azt kívánom.
  Tisztelettel :István

  Válasz
 41. Tiboldi Éva

  Kedves András!
  – 2021-ben is napi szinten fogom gyakorolni azt a 4 nyelvet, amit megtanultam.
  -2021-ben igyekszem eljutni valahova külföldre–remélem, lehetséges lesz.
  -2021-ben is elmegyek a társalgási klubokba a könyvtárba–ahogy eddig is tettem–
  remélem, megint lesznek nyelvi klubok.
  Addig is otthon igyekszem szinten tartani a nyelvtudásomat, hisz eddig is sok energiát
  fektettem bele. Mivel ez nekem örömet okoz, nem probléma.
  Nagyon Boldog Új Évet kívánok, és köszönöm a sok segítséget!
  Éva

  Válasz
 42. Katalin Cseri

  Kedves Neményi András!
  2021-es évre az angol tanulással kapcsolatos céljaim:
  – csak úgy mint eddig, több mint egy éve napi szinten foglalkozom az angol tanulással
  – kihasználom az internet adta lehetőségeket a nyelvtanulásra
  – csoport társaimmal angolul levelezünk, Skype-n beszélünk angolul
  – esetenként fiamnak, menyemnek angolul írok, néha velük angolul beszélek, mert tudom, hogy szívesen
  kijavítanak
  – olykor megnézek 1-1 filmet angol felirattal és örülök az apró sikereknek

  Boldog új évet kívánok !

  Válasz
  1. katalin

   Kedves András!
   Mindig új ötletei vannak, hogy segítse a nyelvtanulás elkötelezettjeit, ezt nagyra értékelem. Természetesen az idegen nyelvű vendég fogadására előzőleg fel kell készülni, még akkor is adódhat nehézség,jó, hogy erre is kiterjedt a figyelme.
   További lelkesítést kívánok.Üdvözlettel: Katalin