A tudás a fontosabb, vagy a papír?

Tulajdonképpen úgy lenne logikus, hogy az ember először megtanulja a nyelvet, és utána, ha erről papírra is szüksége van, akkor elmegy, és leteszi a nyelvvizsgát.

  Ez a folyamat azonban időnként megfordul…

Legyen meg a nyelvvizsga, mert tőlem úgyis csak a bizonyítványt kérik! – mondják sokan. Emiatt főleg a vizsgára készülnek, típusfeladatokat gyakorolnak, aztán előbb-utóbb majd csak sikerül a vizsga (inkább utóbb).

  Ezzel kapcsolatban érdekes fordulatot vettem észre mostanában. Több tanulónk hagyta abba tavasszal a tanulást, mert megkapta a diplomáját nyelvvizsga nélkül, és akkor úgy gondolta, hogy a nyelvtudásra nincs is szüksége.

  Eltelt pár hónap, és…
…és most jönnek angolt tanulni…

Először megkönnyebbültek, hogy nem kell nyelvvizsgát tenniük, aztán rájöttek, hogy az angol nélkül nem boldogulnak a munkában.

  Rájöttek, hogy a tudásra van szükségük.

  Igazuk van. Állásinterjúra is sokkal előnyösebb megbízható idegen-nyelvtudással felvértezve érkezni, mint vidáman lobogtatni a diplomát, hogy bizony, nyelvtudás nélkül sikerült megkapni…

Ön mit gondol erről?
Érdekel a véleménye, kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

463 hozzászólás a(z) “A tudás a fontosabb, vagy a papír?” bejegyzéshez

  1. Medgyesiné Bandula Zsófia Erzsébet

    A tudás a legfontosabb, utána a diploma ( papir ) mert a verbálisan jól megtanult tudásra alapul minden az életben. Ezek nélkül minden nehezen és rosszul működik az életben.

    Válasz
  2. Anita

    A tudás lenne a fontos, de ha nincs róla papír nem lesz jó munkahelye annak, akinek nincs sógor, koma, protekciója. Így kell a papír a mai világban! Czeglédi Miklóssal értek egyet, tapasztalatból írom.

    Válasz
  3. Vasari Istvan

    Tisztelt tanar ur .Nekem csak a tudasra van szuksegem .En Nemetorszagban vagyok valalkozo,nem kernek nyelv vizsgat de nemetul kell megbeszelni mindent.

    Válasz
  4. Gabor Kis

    A papír semmit sem ér tudás nélkül. A „multiknál” nem a papírt kérik, hanem beszélgetnek. Ha valaki tud, le is tud vizsgázni. Ha csak a papírért megy, csak annyit tanul, annak nem sok értelme van. Egy kollégám mondta, van aki le tud játszani gitáron sok dalt, de van aki megtanul gitározni, s bármit lejátszik azután. Ez kb. ilyen.
    Ha az életben szüksége lesz rá, úgyis megtanulja az idegen nyelvet. Én is beszéltem, használtam, nem foglalkoztam a vizsgával. 3 éve kezdtek el vacakolni a papírral . Kellett ugyan készülni rá, de levizsgáztam. 50 fölött. :) Mégis van olyan eset is amikor a papír a fontos….

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Voltam párszor felvételi beszélgetésen nyelvi szintet felmérni.
      Nagyon kellemetlen, amikor kiderül, hogy nincs tudás.

  5. dr. Germán Endre

    Teljes mértékben egyetértek a nyelvtudás (és a nyelvvizsga) megkövetelésével. Nyilván a tudás a fontosabb, de aki tud, annak nem lehet probléma ennek bizonyításául a nyelvvizsgát letenni. A „mi” időnkben – 73 éves öreg nyugdíjas vagyok – ez még nem volt feltétele az egyetemen a diploma megkapásának, de később így vagy úgy meg kellett szerezni mindkettőt a szaktudás kellő elmélyítéséhez és gyakorlásához.
    Köszönöm az elmúlt időszakban küldött angol nyelvlecke anyagokat, ezek segítettek feleleveníteni a hajdan tanultakat, illetve – bár kicsi az esély rá – segítséget nyújthatnak a nyelv alkalmazásához.

    Válasz
  6. Balogh László

    Tisztelt Tanár úr !
    Természetesen a tudás fontos.
    Üdvözlettel : Balogh László

    Válasz
  7. Pasztorek Ilona

    Kedves András,
    köszönöm a kérdését.
    Nemcsak a nyelvtudás és a nyelvi jogosítvány fontos, hanem a nyelvgyakorlás és a nyelv folyamatos használata is. Ehhez motiváció, impulzus vagy éppen kihívás kell – többek között.
    A gimnáziumban azt mondta a tanárunk, hogy ‘A nyelv olyan, mint a szép asszony – állandóan foglalkozni kell vele” – igaza lehet :)

    Válasz
  8. Szalontai Edit

    Vannak munkahelyek, ahol valamilyen szintű tudást igazoló nyelvvizsga bizonyítványt kérnek. Viszont külföldön vagy belföldön, ha meg kell szólalni, akkor csak azt veszik figyelembe, meg tudja-e magát értetni az illető. Szerintem a tudás papír nélkül fontosabb. Véleményem szerint a nyelvtanulásnal az egyik legfontosabb szempont a motivaltsag. Ha tetszik valakinek egy célnyelv, az az ember a tanulás folyamán le tudja győzni a nehézségeket.

    Válasz
  9. Simon Istvánné

    Kedves András!
    Szerintem a tudás nagyon fontos, de arról a bizonyítvány is mert azzal lehet bizonyítani, hogy értékelték a tudását. Persze mindenki ellenzi a kötelező dolgokat. De előbb utóbb rájönnek, hogy ha a vizsgát is megszerzik, az a tudás mellett , büszkeséget is biztosít részükre.
    Tisztelettel : Simon Istvánné

    Válasz
  10. Máté László

    Kedves András!
    Persze, hogy a tudás a fontosabb, ezért azt nem tartom helyesnek, hogy a fiatalokat kötelezik arra, hogy az egyetemre való beiratkozáskor nyelvvizsga papírjuk kell hogy legyen! Ez a valódi nyelvtudást nem tükrözi!
    Tisztelettel Máté László

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves László!

      Az lenne a természetes, hogy 18 éves korára egy ember megtanul úszni, van jogosítványa, és beszél angolul meg németül.
      Ezek közül a jogosítványra minden gyerek igényt tart.

  11. Januska Béláné

    Kedves András.
    Mindenképp a nyelvtudas a fontosabb és nem a papír.
    Hiába lobogtatom a nyelvvizsgarol a papírt.,ha a hétköznapokban nem tudok boldogulni, megkerdezni alapvető dolgokat ha elmegyek külföldre.
    Nekem nincs nyelvvizsgam, de külföldön dolgozom és folyamatosan tanulom a nyelvet, mert én érzem magam rosszul, amikor nem értem meg vagy csak részben, amit mondanak.
    Sokat tanultam már a kezdethez képest, de úgy gondolom hogy még bőven akad tanulni való.
    Üdv. Januska Béláné

    Válasz
  12. Januska Béláné

    Kedves András.
    Mindenképp a nyelvtudas a fontosabb és nem a papír.
    Hiába lobogtatom a nyelvvizsgarol a papírt.,ha a hétköznapokban nem tudok boldogulni, megkerdezni alapvető dolgokat ha elmegyek külföldre.
    Nekem nincs nyelvvizsgam, de külföldön dolgozom és folyamatosan tanulom a nyelvet, mert én érzem magam rosszul, amikor nem értem meg vagy csak részben, amit mondanak.
    Sokat tanultam már a kezdethez képest, de úgy gondolom hogy még bőven akad tanulni való.

    Válasz
  13. Orsós Erzsébet

    Tudás a fontos! Van munkatárs, akinek papírja van, bizony zavarba lehet hozni! Mindenesetre én a tudásra szavaznék, mert5manapság a papír gyanús! Bocsánat!

    Válasz
  14. Polgár József

    Kedves András!
    Tudás nélkül a papír,semmit sem ér.Sajnos ,hogy a törvényhozás ilyen lehetőséget biztosít.
    Üdvözlettel:Polgár József

    Válasz
  15. István

    kedves András!
    Vrábel Mária a vélemény nyilvánításának első fele tükrözi az én véleményemet is.
    A második felével jobban kifejtette a mai helyzetből adódó fonák helyzetet.
    Magam részéről (mint előzőleg is írtam már önnel csak egyet lehet érteni.
    Tisztelettel: István

    Válasz
  16. Tamas Zsuzsanna

    Kedves Andras,

    Onnek minden egyes szavaval tokeletesen egyetertek.
    Igen, szamomra is a tudas a fontos.

    Tisztelettel
    Zsuzsa

    Válasz
  17. répás gábor

    szerintem is megtanulni a nyelvet levizsgázni és utána nyugodt lelkiismerettel dolgozni.Mert úgy is kiderül hogy tud e beszélni vagy nem. Én önerőből tanulok egyedül de később tanárral mert kell a nyelv a vendégek miatt. És mindent önerőből értem el.

    Válasz
  18. Vrábel Mária

    Kedves András!
    Természetesen a tudás az elsődleges.Amennyiben az ember tudni szeretne.De ha az élethelyzet papírt követel, akkor az kap prioritást. Ám ebben az esetben is a legtöbben ráéreznek a tudás adta előnyökre, és egyre többet használják a nyelvet. Legalábbis én ezt láttam a környezetemben. Így lassan fejlődni kezd a gyengécske tudásuk. S minél többet tudnak, annál inkább megszeretik az adott nyelvet. Tehát a „kötelező” nem a legjobb módszer, de sok esetben, hosszú távon hasznos lehet.

    Üdvözlettel Mária

    Válasz
  19. Lámer Andrásná

    Én régi motoros vagyok. Még nyelvvizsga nélkül kaptam diplomát Nyugdíjas vagyok és a bakancslistámon rajta van az angol nyelvtanulás. Nekem nem kötelező én csak magam miatt csinálom.

    Válasz
  20. Szenderák Sándorné

    Kedves Tanár Úr !
    Természetesen mindkettőre szükség van, a papírra is a megfelelő nyelvtudással.
    Sajnos én a két nyelvet ( angol és német ) csak hobbiból tanulgatom. A papírra nincs szükségem, 73 éves vagyok.
    Amikor szükségem lett volna papírra, a sok munka miatt tényleg nem volt rá időm, hogy nyelvet tanuljak.

    Üdvözlettel Szenderák Margit

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Margit!

      Ezért érdemes úgy készülni, hogy megtanulja az ember az angolt és a németet, hogy amikor szüksége van rá, akkor ne kelljen évekig várni, míg megszerzi azt a tudást.

  21. Márta Ferenc

    Sajnos a magyar politikai rendszer nincs tisztába saját magával ezért hoz ilyen rossz döntéseket,felsőfoku végzettséggel rendelkezők, tanulás nélkül kapják meg a diplomájukat teljes mértékben fel háborító,azokkal szemben akik teljes odaadással megtanulták valamelyik idegen nyelvet.én vissza venném mindenkitől aki nem tanult érte.

    Válasz
  22. Csikós György

    Kedves András!

    Én a két Bíró „Élőnyelvek szemináriumán” tanultam és utána sikeresen tettem le a középfokú angol nyelvvizsgát. Előtte informatikus mérnökként a szakmai angolt a munkám miatt már meg kellett tanulnom, ami mind nyelvtanában mind szókincsében nagyon szűkös. Az hogy nálunk elfogadható tudás nélkül nyelvvizsga diplomához lehet/lehetett jutni a mi vizsgerendszerünk hibája, kritikája. A papír is fontos, de a tudás nagyságrendekkel fontosabb

    Válasz
  23. dr. Tiboldi Éva

    Kedves András!
    A tudást többre értékelem, mint a papírt. A papír szükséges, de aki tud, az le tudja tenni a nyelvvizsgát, ha szük-
    séges.
    Nekem mindig szóban kellett bizonyítanom. Nem érdekelte őket a papír. Papírom azért lett 3 nyelvből,
    mert számítottam rá, hogy beszámítják, kaphatok nyelvvizsga pótlékot. De ezt az én munkahelyem nem
    ismerte el.
    Viszont a nyelvtudásom rengeteg élményt nyújtott nekem. Továbbra is szinten tartom. Nem könnyű, de
    nem okoz nagy problémát, vannak társaim, gyakorolhatom a nyelveket.
    Üdvözlettel:
    Tiboldi Éva

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Éva!

      Jól összefoglalta a lényeget.

  24. Klein Làszloné

    Jelentkeztem elöször az angolra de inkább aNÈMETET szeretnèm nem fogadja a jelentkezésem.

    Válasz
  25. dr. Boza Laura

    30 év után ismét koptatnám az egyetem padját, de a járvány miatt e-learning van. Szükségem van az angolra, hogy megértsem az utasításokat.

    Válasz
  26. katalin

    Azokkal értek egyet, akik a tudást tartják fontosabbnak, mint a papírt, de azért nem jár nyelvpótlék.(Lehet,hogy ez már el is évült, aktív koromban még nevetségesen kis összeg járt érte az ugyancsak megalázóan alacsony fizetés mellé, legalább is a felsőoktatásban)
    A nyelvvizsgára tanulás, bár sok energiát fektettek bele, azért volt általában eredménytelen, mert a tananyagokból hiányzott az életszerűség. Üdvözlettel: Katalin

    Válasz
  27. Müller Csaba

    Kedves András!

    Természetesen a mindennapi gyakorlatban használható tudás fontosabb a
    papírnál.Nálam fiatalabb emberek esetében – főleg álláskeresésnél – célszerű
    ezt oklevéllel is alátámasztani. Így azután nyugodtan várhatjuk a „főnök” ellenőrző
    kérdéseit angolul.
    Üdvözlettel
    Müller Csaba

    Válasz
  28. Klein Làszloné

    MUNKA lehetöségei kibövülnek ismereteink gyarapodhatnak .Idösseb korban növeli az ember önbecsülését csökkenti a szellemi leépülést én 65 éves vagyok örülök a lehetöségnek de én NÉMETET szeretnék
    mert ezt már tanulom.
    SOK SIKERT KIVÁNOK
    Valéria tel 70 360 55 96

    Válasz
  29. Ali Mária

    Szép napot! Mindenek előtt a tudás a lényegSajnos már nem érkeznek őntől a leckék. Hogy mi az oka nem tudom. Peddig bármilyen formátumban érdelelne az Őn órái. Tisztelettel:Mária

    Válasz
  30. Hegedüs Gáborné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Véleményem szerint a tudás természetesen fontosabb mint a papír!
    Soha nem tudhatjuk milyen helyzetbe kerülhetünk életünk folyamán.
    Külföldi munkavállalásunk során, vagy itthon, külföldi vendégeinknek is
    segíthetünk útbaigazításunkkal. Stb.
    Ami engem illett,- kicsit felfrissítve a ” régi” angol tanulmányaimat –
    – Önnek köszönhetően-
    segíthetek a kis unokámnak az angol nyelv könnyebb megtanulásában!
    Amit nagy örömmel teszek..!!! Üdvözlettel.

    Válasz
  31. Molnár Ferenc

    Tisztelt András !
    Mindig a tudás az első ! Igaz ez a diplomára és a nyelvvizsgára is. Csakhogy, a szakma és a nyelv elsajátítása magas fokon csak egymás rovására lehetséges. Ez a tanulmányi időszak alatt is igaz. Első helyen a szakmai tudásnak kell állnia.Ez koránt sincs meg a diplomával, főleg akkor, ha nyelvtanulással is terhelik a hallgatót.Az helyesebb, ha a komolyabb nyelvtanulás később van. Ha álláskeresésnél a nyelvtudást helyezik előtérbe, akkor az csak olyan állás is! Ez csak a nem igazi mérnöki állások esetén lehetséges. Az teljesen mindegy, hogy milyen és hány nyelven nem ért valaki a szakmájához! Az ilyen cégek meg akarják spórolni a tolmácsot. Az eredmény aztán az, hogy semmi nem megy rendesen,sem a cégnél, sem az alkalmazottnál.Természetesen nem a nyelvtanulás ellen vagyok, csak a fontossági sorrend nem mindegy.Ezt nem kellene feledni a ” human menagereknek”.(A szakmai alkalmasság megítélése meghaladja a képességeiket.)A multiknak az a fontos, hogy jó szolgák legyenek az alkalmazottak. Ezért fontos nekik a nyelvtudás. Magánemberként, főleg ha maga ura az ember, akkor nagyon kellemes és hasznos dolog a nyelvtudás.
    Üdv. Ferenc

    Válasz
  32. Kovácsné Szakács Anna

    T. András!
    Szerintem a tudás a fontosabb! Sajnos eléggé papír alapon mennek a dolgok. Kevés kivételről hallottam.

    Válasz
  33. Bagossy Jutka

    Tisztelt András!
    Mindenképpen a tudást helyezem előtérbe, de a papír fontossága csak ezután jön…!
    Fontos, hogy tudjon az ember megfelelően kommunikálni, idegen nyelven is! Már a nyelvtudás hozzátartozik az ember életéhez!
    Köszönöm a lehetőséget!
    Üdv Jutka

    Válasz
  34. ERŐS PIUSZ

    Szerintem is a tudás fontos és nem a papír.Az életbe és a munkába is ez a lényeg.Boldogulásunk és érvényesülésünk záloga a tudás.Jób helyeken.

    Válasz
  35. Bicsánszky József

    Kedves Tanár Úr!
    Még nagyon az út elején járok. Se nyelvvitzsgám, se nyelvtudásom. Így értelmes választ sem tudok adni a kérdésére.
    Tisztelettel:
    Bicsánszky J.sk.

    Válasz
  36. Baráth Etelka

    Tisztelt Tanár Úr! Igenis kell egy – két nyelvet beszélni. Nem a papír a fontos, hanem az, hogy merjen és tudjon kommunikálni!! Nálunk a 14 éves unokám most nyelvvizsgázott középfokon angolból, és Szeged egyik legjobb középiskolájában elkezdte a németet. A kicsi 10 éves, most kezdte a németet. Neki én próbálok segíteni, de jó a Tanár néni a Szeged Tarján III-as Kéttan- nyelvű Általános iskolában. Játékosan tanulják a nyelvet. tetszik. – A gyereknek kevésbé. Minden jót kívánok Önnek. Tisztelettel: B. Etelka

    Válasz
  37. Vajda Tiborné

    Tisztelt András!!
    A Kérdésére válaszolva, úgy gondolom, hogy a nyelv tudás a fontos, majd jöhet a papír. Én már nem vagyok már mai csirke, és amit megtanulok, azt tudjam használni inekem az nagyon fontos, tudjak kommunikálni valamennyire. A fiataloknál más a követelmény, és fontos a munkájukhoz a papír.
    Üdvözlettel Vajda Tiborné Éva

    Válasz
  38. Kakics Éva

    Tisztelt András!
    Szerintem a tudás a fontosabb, meg kell tanulni beszélni, érteni a nyelvet. Tudás nélkül semmit sem ér a papír.
    Én olasz nyelvet tanulok mindennap, amit nagyon szeretek mert dallamos és gyönyörű. A hallás utáni értés, beszéd sokat számít.
    Tisztelettel: Kakics Éva

    Válasz
  39. Vajgel Róbert

    Tisztelt András! Szerintem is a tudás fontosabb minta a papír! Viszont papír nagyon fontos! Felvételikor hogy megkapja a munkat a ember! Persze később ki derül hogy a papírja van!? A tuás is van!? Nem csak papír!
    Tisztelt András! Jó a nyelvoktatási módszere!
    Üdvözlettel :Róbert

    Válasz