A haladás tempója kitől függ?

A tanártól, a csoport létszámától vagy a nyelvtanulótól?

Kisebb létszámú csoportban jobban lehet haladni, mondta egyik tanulónk. Ez igaz, ha sokat készül az órákra. Rendszeresen beszélgetünk erről a tanulóinkkal. Ők elmesélik, hogy hetente kétszer jönnek tanfolyamra, kétszer 2 órát tanulnak nálunk, és heti egy vagy két alkalommal kb. fél órát készülnek az órára. Ez az átlag.

Azt gyakran hallom tőlük, hogy kisebb létszámú csoportban jobban lehet haladni…

Ilyenkor mindig elmondom, hogy meg kell nézni a tanulók lehetőségeit is, mennyit hajlandók egy-egy órára készülni.

Van olyan tanuló, aki magánórákra jár hozzánk, és egy év tanulás után ugyanott tart, mint azok, akik csoportba járnak. Csak neki sokkal több pénzébe kerül egy tanfolyam.

Mindenkinek elmondom, aki magánórát kér, hogy ennek csak akkor van értelme, ha minden tanórára van ideje készülni, mondjuk 2-3 órát. Akkor valóban gyorsabban tud haladni. Ha csak egy fél órát tud készülni, akkor teljesen mindegy, hogy csoportban tanul, vagy magántanárhoz jár.

Amikor én magántanárhoz jártam, ki akartam használni, hogy a tanár csak velem foglalkozik, és minden egyes órára 6-8 órát készültem. Így megérte, és valóban gyorsan jutottam előre.

Ha valaki szótárnak használja a tanárt, vagy időnként társalkodónőnek (mert fáradt és magyarul kényelmesebb elmesélnie a munkahelyi problémáit), akkor semmivel sem tud gyorsabban haladni, mint csoportban.


Ön mit gondol erről?
Kérem írja meg a véleményét itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

332 hozzászólás a(z) “A haladás tempója kitől függ?” bejegyzéshez

  1. POMÁZI KÁROLYNÉ

    Kedves András!
    Szerintem, amikor valaki elhatározza, hogy idegen nyelvet tanul, akkor nem szabad más tanulmányokba belefogni, teljesen a nyelvtanulásra kellene összpontosítania. Így valóban, teljesen mindegy lesz, hogy csportban tanul vagy egyéni oktatásban.

    Üdvözlettel:
    Pomázi Évi

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Évi!

      Nagyon sokan tanultunk egyszerre felsőoktatásban, egyetemen, főiskolán, és mellette angolul, németül, oroszul.

  2. Barzó József

    Hang anyagot hallgatni nem tudok mert hallássérült vagyok a szavak kiejtését nem nem értem! Viszont a leírás szerint az jó nekem pl good night (gud nájt) én tudok tanulni és gyakorolni ! :-)

    Válasz
  3. Muróczki Ferenc

    Én is ídőzavarban vagyok, sok feladatot kell ellátnom, néha egyáltalán nincs idő a Német nyelvvel foglalkozni! Ha van néhány szabad óra akkor próbálom behozni a lemaradást!

    Válasz
  4. Zsuzsa Csonkas

    Sajnos beteg lettem sztrokot kaptam. Nem tudom megjegyezni a szavakat.mmegvannak a konyvek is mar regota . A lanyomFloridaban lakik es nagyon rossz hogy nem tudok beszelni a vejemmel.Ezert akartam tanulni angolul de keptelen vagyok megtanulni.

    Válasz
  5. Nagy József

    Azt kell mondanom és ez egyértelmű, hogy egyes egyedül a tanuló hozzáállásától függ – természetesen ezt időnként befolyásolhatják;lelki és fizika nehézséget okozó körülmények.

    Válasz
  6. Deákiné J. Márta

    Üdvözlöm : ) kedves András-szerintem nagymértékben függ a tanártól-és hogy milyen az előadásmód- ugyanakkor a tanuló hozzáállásától és jelenlegi állapotától, értem itt az odafigyelés, együttműködés, fizikai állapot stb. Szívélyes üdvözletem küldöm és kérésem lenne- valamikor anno tanultam németet- anyukám osztrák volt- ha nem nagy kérés, szeretném kissé felfrissíteni és kíváncsi is vagyok önmagamra, vajon mennyi maradt meg bennem… ha egy-egy próbaleckét szíveskedne részemre küldeni- hasonlóan, mint az angolt- nagyon boldoggá tenne : ) Kívánok kellemes nyaralást, pihenést, további profi oktatást és szívélyes segítséget ilyen kontár, csipegető diákoknak, mint én is vagyok : )))

    Válasz
  7. Debreceni Nándorné

    A szombati leckém sajmos eltünt az éterben kérem legyen szíves elküldeni. Hálás köszönet.
    Eszter. g.eszter_1955@_gmail.com

    Válasz
  8. Rázsics Margit

    Kedves Tanárúr!
    Szerntem kisebb csoporttal jobb a tanulás tapasztalatból tudom. A tanár tud figyelni mindenkire tud vissza kérdezni mindenkitöl az anyagból.Barátibb családiasabb összefogotabb a társaság motiváltabb a tanulásra.

    Válasz
  9. Schumeth Erzsébet

    Kedves Tanár Úr!

    Szerintem is csak úgy tehetem magamévá a tananyagot, ha minél többet gyakorolok. Más ezt nem teheti meg helyettem. Azzal, hogy csak akkor figyelek, amikor magánórára járok, kényszerítem magam a tanulásra, vagyis nem igazán akarok tanulni, csak szeretnék, de nem teszem meg érte, amit kell.

    Tisztelettel:
    Schumeth Erzsébet

    Válasz
  10. dr. Pollák Mihály

    Kedves András!

    Egyetértek! Viszont azt gondolom, hogy napi 6 órát nehéz beletenni egy órára készülésbe, ha az embernek családja, vagy más dolga is van. Jártam kis csoportos órákra egy amerikai templomba, ahol minden tanuló más nyelven beszélt (ez óriási előny!), a tanár pedig egy kiváló módszert választott. Napi 2 órát tartott és 5-6 kifejezést, vagy mondatot tanított meg különböző szituációkban, precíz kiejtéssel. Módszere elválaszthatatlan része volt a humor, ami állandóan ott vibrált. Voltak órák, ahol az érzelmek kifejezését tanította, nevettünk, sírtunk és sírva nevettünk sokszor. Nem tűrte a hibás kiejtést, és ha kellett még 10 nap múlva is hajlandó volt 50-szer is elmondatni a tanulóval a kifejezést. Úgy vélte, hogy akcentus nélküli beszéd bármikor megtanulható, ha eleve jó kiejtéssel tanuljuk a nyelvet. Az akcentussal berögzült szavakat nyelvi fertőzésnek tekintette, ami csak kivételesen gyógyítható, mert reflexszé válik az agyban hibás kapcsolat lesz, amit nehéz törölni. Sokat adott a nyelv ritmusára is.
    Személy szerint engem a Te módszeredben az fogott meg, hogy tökéletesen tudod a mondatok kiejtését leírni magyar betűkkel, szerintem ez óriási! Szerintem egyébként 8-10 fős csoportokban is jól lehet tanulni, főleg, ha a diákok egymással is kommunikálnak még a szünetekben is a tanult nyelven, vagy azon kívül is a rendelkezésre álló fantasztikus kommunikációs csatornák valamelyikén.
    Eltérő képességeink miatt nem a betett idő, hanem a ráfordított idő minősége (hatékonysága) számít, a telefonálást, a csetelést, a gyerek fegyelmezést, valamint az elszundítást ne számítsd be az időbe, csak ha a tanult nyelven teszed.
    Üdvözlettel:

    Válasz
  11. Csapó Mariann

    Szerintem is lehet csoportban is ugyanúgy tanulni ..lényeg hogy otthon egyedül mennyit tanul az egyén..

    Válasz
  12. Bálint mariann

    Szeretném megkapni őntől ujra azokat amiket már elkűldőt mert elvesztek és sokat segitettek kőszőnettel Bálint Maeiann

    Válasz
  13. Béláné Radspiller

    Tisztelt Neményi Úr,
    Szerintem, ha valaki akar nyelvet tanulni,az csak a szorgalmától függ,mert az akarat nagy úr.
    Persze ,a kor sem utolsó szempont,mert sokkal többet kell gyakorolni,ismételni,ha van kivel beszélgetni,hogy ne
    felejtse el ,a következő óráig.Így szerintem ,a kiscsoportos tanulás a megfelelő megoldás,mert az ha hallja is ,
    akkor hamarább megragad a kifejezés,a szó,
    üdv.

    Válasz
  14. Tihamér

    Tisztelt Neményi Úr
    Világ csavargóként jártam egykét országban, és az a tapasztalatom hogy a bezárkozott egyéni
    tanuláshoz akár tanárral zseninek vagy speciális személynek kell lenni. Nekem a társaság csoport
    beszélési kényszer segitett a legtöbbet. Ez és a beszéd dallamának közvetlenül megjegyzése sokat
    segit. Pláne hogy minden ember másként artikúlál idegen nyelven is ,azt kell megérteni.
    Köszönöm a munkásságát ,T.Tihamér

    Válasz
  15. Szűcs Józsefné

    Kedves András! Kōszönöm, hogy érdekli a véleményemÉn szórakozás ák tekintem a nyelvtanulást, ugyanakkor lehetőségnek is, hogy karban tartsam az agyam. Néha napi 2-3 órában foglalkozom az angollal, áskor napokig ne gyakorolok. Így haladásom is változó. Üdvözlettel Teréz

    Válasz
  16. Farkas Katalin Erzsébet

    Kedves András!
    Nem tudom,hogy más hogy van,de sokat jelent nálam az unoka.Ő van az első helyeken,utána a család többi tagja és csak utána jövök Én,a sor nagyon hátulján,és szerintem a nyelvtanulásnál a napi rendszeresség,és a nyugodt tanulás/ami nem 1/4 vagy 1/2 óra/ nagyon szükséges lenne,főleg ilyen idős korban..Lehet,hogy másnak más a véleménye,de Én így érzem,hogy ez az igaz,legalább is részemről.
    Üdvözlettel:Farkas Katalin

    Válasz
  17. Kovács Zsuzsanna

    Tisztelt Neményi András!
    Az idősekkel való ingyenes foglalkozást köszönjük, és nagyon hálásak vagyunk érte. A nyugdíjasok jó része már nem tudna fizetni egy nyelvtanfolyamot. Az egyes részekben közölt anyag nem túl nagy, és elsajátítható. A felfogóképességünket a kor is erősen befolyásolja, így szükségünk van az ismétlésre. Én kiírom magamnak az Ön küldeményét, így minden nap újra át tudom nézni, nekem szükségem van arra, hogy naponta újra átnézzem és gyakoroljam a megtanultakat. Amíg leírom, az angol szavak írását is gyakorlom. Egy dolog nem világos előttem: egy-egy részlet egy napi anyag, de egy héten hány ilyen anyag érkezik? Naponta kapunk egyet, vagy hetente 2-3-at? Az anyag nem ad lehetőséget arra, hogy jelezzük, hogy mehetünk tovább, vagy még gyakorolnunk kell. Kérem a tanácsát ebben a kérdésben.
    Tisztelettel:Kovács Zsuzsanna

    Válasz
  18. Kuti László

    Fontos az összhang, de legfőbb szerepe a nyelvtanulónak van. A tanulás mellett idő kell fordítani az olvasására az adott idegen nyelven, s ha lehetőség van szinkronizálatlan filmek nézésére törekedve a megértésre.
    Ami még nagyon fontos, elsődlegesen nyelvet kell tanítani és nem nyelvtant.

    Válasz
  19. Dr. Hart Ferenc

    Én is kis csoportban tanultam angolt és németet. Oroszt középiskolában. Az az érdekes, hogy az orosz nyelvet ha van rá alkalmam – ilyen hosszú idő után is – elég gyorsan felveszem. Csoportban, ha figyelünk egymásra, jobban rögzítődnek a hibák, de itt kötve vagyunk a lecke anyagához és a az adott nyelvtani részt gyakoroljuk. Még a régi módszerek közöt is, az volt a jó,ha kizárólag a tanult nyelven beszélhettünk, magyar kommunikáció nem volt. Ahogy eddig tanultam az az érzésem. hogy nagyon messze vagyunk a beszélt nyelvtől. Angol,illetve inkább az amerikai filmekben a hangalakot sem lehet felismerni. Oroszul a régi időkben volt lehetőségem orosz és lengyel ismerősökkel beszélni, az nem nagyon okozott kudarc élményt.

    Válasz
  20. Tünde

    Kedves András!
    A nyelv elsajátítása minden embernél más. Van aki rövidebb idő alatt tanul, van akinek több időre van szüksége. Én lassan tanulok, de csak rajtam múlik, hogy mennyi időt szánok rá. Ezért szerintem minden esetben magától a tanulótól függ a haladása.
    Tisztelettel: Tünde

    Válasz
  21. Dr. Tiboldi Éva

    Kedves András!
    Én az idegen nyelveket—német, angol, francia, spanyol—általában csoportban tanultam. De rendszeresen készültem az órákra, nekem nagyon fontos volt, hogy értelmesen töltsem el a nyelvekre fordított időt, és haladjak.
    Azonkívül szeretek emberek között lenni, általában jó volt a társaság. Minden lehetőséget megragadok, hogy
    külföldiekkel találkozzak, beszélgessek. Mégha fáradt voltam, nem hagytam ki a személyes találkozásokat. Ezek
    nélkül szerintem csak nagyon lassan és nehezen lehet haladni.
    Köszönöm a nyelvi leckéket. Örülök, hogy követhetem őket. Mivel még most is nagyon elfoglalt vagyok,
    nem mindig tudom olvasgatni a feladatokat, de igyekszem lépést tartani. Mert jó. Mert szeretem és nem esik nehezemre.
    dr. Tiboldi Éva

    Válasz
  22. Sármány Györgyi

    Tisztelt Tanár úr! Véleményem, hogy minél többet foglalkozom az aktuális nyelvvelannál jobban haladokk. PrivátTanárral többet tanulok, viszontcsoportos tanuláseseténa társakválasza,felelete is ad nekem egy kis tudást. De az nem kétséges, hogy a külön óra nagyelőny a tanulásban. üdvözlettel Sármány Györgyi.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      „Véleményem, hogy minél többet foglalkozom az aktuális nyelvvel, annál jobban haladok.”- ezzel én is így vagyok!

  23. Sármány Györgyi

    Tisztelt Tanár úr! amit írt az mgaatökély. Ha órákat tanulok otthon,akkor nyílván nagyon gyorsanhaladok,de azt a csoortos foglalkozásnál nem biztos, sőt biztos, hogy nem tudjuk érvényesiteni, úgy, mint magánórán.De amit megtnultunk, az a mi tudásunk ez kétségtelen. Véleményem szerint a csoportos foglalkozás esetén a társak válasza,felelete is hasznunkra válik.Üdvözlettel Sármány Györgyi.

    Válasz
  24. Kalauz Mária Ibolya

    Tisztelt Neményi Úr !
    Köszönöm a folyamatos instrukciókat.
    Mostanában az unokáim felügyelete miatt kissé lemaradtam a tanulásban.
    Egyébként egyedül jobban tudok haladni.
    Üdvözlettel:
    Kalauz Mária Ibolya

    Válasz
  25. László Éva

    Kedves András!
    Véleményén szerint attól függ, mennyire szánja oda magát az ember a tanulásra. Akkor bármelyik forma eredményes lehet.
    Udvozlettel:
    László Éva

    Válasz
  26. Ecseki Erzsébet

    A haladás üteme EGYEDÜL A TANULÓTÓL FÜGG!
    KÖVETNI KELL AZ „utasításokat” gyakorolni és nem halogatni.

    Válasz
  27. Köbliné Novák Zsuzsánna

    Kedves András!
    Tökéletesen igaza van. Aki nem gyakorol, az nem is tud fejlődni.
    Üdv
    Zsuzsánna

    Válasz
  28. Miki

    Sztem akinek nincs ideje készülni 1-1 órára, az ne járjon tanfolyamra. Én is össze-vissza dolgozom, szabadidőm kevés, ezért próbálom online felfrissíteni a tudásomat.

    Válasz
  29. Juhász János

    Tisztelt Tanár Úr.

    Nagyon köszönöm az eddig küldött anyagokat a számítógépre.A külön megvett könyveket közösen
    használom a gépre küldött anyagokkal. Férfisan bevalva többet is tanulhatnék de 75 évesen
    kényelmes lettem.De remélem a megtanultakat még tudom használni.
    Tisztelettel Juhász János.

    Válasz
  30. Nagy Béla

    Tisztelt Tanár úr! Sajnos nem tudok érdemben felelni Önnek, mert csak most keztem el, az Ön által kínált lehetőséggel élve. 75 éves vagyok és meglehetősn kevés idővel rendelkezem. (lusta is vagyok). Üdvözlettel : Nagy Béla

    Válasz
  31. Molnár Krisztina

    Kedves András,
    Én eddig mindig csoportban tanultam nyelveket, kisebb nagyobb csoportokban.Valószínű, hogy én is azért haladtam lassabban, mert nem tanultam eleget az órákra.
    Azzal is tökéletesen egyetértek, hogy ha valaki magántanárhoz jár, használja ki, hogy csak vele foglalkozik a tanár és tanuljon eleget az órákra. Különben valóban felesleges pénzkidobás.
    Mégis inkább a magántanár mellett tenném le a voksom.
    Üdvözlettel,
    Krisztina

    Válasz
  32. Budinszky Olga

    Nem szeretek magántanárhoz járni. Csoportban szeretek nyelvet tanulni. Természetesen kis létszámú csoportról van szó. Csoport mindig érdekes.Le tudom mérni, hogy milyen vagyok a tanulás területén. Ösztönöz a csoport. Nem szeretnék a legutolsó lenni, így rendesen tanulok. Mindig van valaki a csoportban, akivel versenyezhetek.
    Jól esik, ha a tanár megdicsér, elfogadhatóbb, mint amikor egyedül tanulok.

    Üdvözlettel: Mária

    Válasz
  33. feldmár péter

    A nyelv tanulást úgy kel tanulni mint a BIBLIAT minden nap kézbe kel venni és tanulni.

    Válasz
  34. Vrábel Mária

    Kedves András! Ha valaki azért tanul egy nyelvet, mert valamilyen szinten ajánlott, vagy kötelező, akkor nagyon sok függ a tanártól, hogy mennyire tudja felkelteni az érdeklődést az adott nyelv iránt. Nyilván ez többféleképpen is lehetséges.Ebben az esetben befolyásoló tényező lehet a hallgatói létszám is, mert nem mindegy, hogy hányszor jut szóhoz valaki az adot nyelven. Szerintem más a helyzet az önként és szabadon választott nyelvek esetében.Persze csak magamról tudok beszélni.Ebben az esetben az érdeklődés egy belső indíttatásból jön. Egyszerűen érdekel és tudni szeretném. A haladás tempóját pedig az én kíváncsiságom és tudni akarásom hajtja. Mindehhez a tanár segítő kezet nyújt, amit a diák kézsséggel megragadhat, de a végeredmény a tanulón múlik.

    Válasz
  35. Erzsebet

    Kedves András kitartó szorgalom kell a Tanuláshoz
    Köszönöm a küldött Angol nyelvű oldal

    Válasz
  36. Müller Csaba

    Kedves András!

    Hát most nyár van…máskor meg persze más van. Alapvetően motiváció és kitartás szükséges
    az eredményes nyelvtanuláshoz.Drága – heti sok órás – nyelvtanfolyamra, vagy magántanárra
    költeni csak akkor érdemes, ha valaki képes otthon, rendszeresen 3-6 órányit rákészülni a
    fizetett foglalkozásokra….Ahogy Ön is – a saját példáját említve – írt erről.

    Üdvözlettel
    Müller Csaba

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Csaba!

      Aki csoportban tanul, annak is illik az órákra készülni, csak az emberek többsége heti 2x fél órával letudja az otthoni tanulást.

  37. Birkás Emese

    Kedves András!

    Teljes mértékben egyetértek Önnel, ami a nyelvtanulást illeti. Szorgalom, kitartás kell hozzá és némi kedv is.

    Válasz
  38. Zombori Istvánné Ancsa.

    Én nagyon lassan haladok,mostani idő hiányom miatt,Nyilván való aki többet gyakorol,jobban teljesít.

    Válasz
  39. Dr Szlávi József

    Tisztelt Tanár úr!
    Köszönöm, hogy időnként jelentkezik, és instrukciókat ad. Egyetértek azzal, amit írt, ez egyéni szorgalmon múlik minden, szerintem mindegy, hogy csoportos vagy külön órára jár valaki. Persze van még egy faktor, a kor, én is 72 éves vagyok, és e miatt persze többet kell ismételnem, de a lemezek sokat segítenek.
    Köszönettel és tisztelettel:
    Sz. J.

    Válasz
  40. Mátyás Edit

    Kedves András!
    A haladás mindenképp az adott tanuló indíttatásától függ. Van, aki nem szeret mások előtt tanulni, nekik valóban az egyedi foglalkozás a megfelelő. Viszont ha egy nyelvet társalgásra is használunk (nem csak olvasásra, filmnézésre) akkor hasznos lehet a csoportos foglalkozás, mert a nyelvhasználat legnagyobb gátja a „nem merek megszólalni mások előtt” érzés, amit a csoportos foglalkozás valamelyest felold. Így maga a haladás tempója is gyorsul, mert a gátlás egyre jobban oldódik.

    Válasz
  41. Gál Erika

    Kedves András!
    Szerintem rengeteg múlik azon, hogy milyen a belső indittatása a nyelvtanulónak. Milyen erős a késztetés, a belső hajtóerő az adott nyelv elsajátitásához. Ha valaki igazán el akar sajátitani egy nyelvet, nem befolyásolja az adott csoport létszáma. Azonban nagyon lehangoló tud lenni, ha a csoport néhány tagja készületlenül jön az órára, főleg, ha ez az érdektelenség az egész nyelvtanfolyam alatt tart. Mert az ilyen hallgatókkal való foglalkozás értékes időt von el a nyelvet igazán megtanulni akaróktól.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Erika!

      A csoportos tanulásnak is, és az egyéni tanulásnak is van előny, meg hátránya.

  42. Gyula Hundzsa

    Kedves Tanár Úr!
    Önnek mindenben igaza van, motiváltság és szorgalom nélkül nem ülök le angolt tanulni. Arra még emlékszem, hogy egyetemi éveim alatt legfeljebb kétszer kellett elolvasnom valamit és megjegyeztem, ma ez nem így van.Talán most némi motiváció adódott, ez legyőzi a lustaságomat, és elkezdek komolyabban tanulni. Csodálom a kitartását, hogy még mindig foglalkozik velem, ez is kicsit motivál.
    Üdv:
    Hundzsa Gyula

    Válasz
  43. Smeller Lászlóné

    Kedves András!

    Igazából a tanuló szorgalmától függ a tanulás nagy része. A csoport viszont biztos nagyon motiváló, hiszen ki akar lemaradni a többi tanulótól.
    Én 61 éves vagyok. A fiamék kiköltöztek Németországba és a 4 éves kislány unokám is most kezdte az óvodát.
    Ezért kezdtem el. Hiába vagyok nyugdíjas, sajnos mégsem tudok annyit foglalkozni vele, mint amennyit kellene és lassabban is megy. Az hogy mennyit tudok az majd kiderül, ha meglátogatom őket.
    Egyenlőre úgy érzem sokkal többet értek, mint amennyit beszélek. Tudom, hogy csak rajtam múlik!!!

    Tisztelettel: Smellerné Andrea

    Válasz
  44. Fülep István

    Tisztelt Tanár Úr!

    Véleményem szerint első sorban a TANULÓK lelkesedésétől, adottságaitól függ. Ha szívüket lelküket bele teszik, akkor jól haladhat a csoport. Ha a Tanár ezt látja, ott öröm lehet a tanítás, gyorsabb a haladás és egyes tanulók is sikeresebbek lehetnek.
    Köszönöm, hogy meghallgatott! István

    Válasz