Összefüggések nélkül nehéz

Mindenkinek ajánlom, hogy olvasson könyvet angolul, mert szórakoztató, növeli a szókincset, ráadásul nemcsak a passzív szókincset, hanem az aktív szókincset is, a beszédkészséget is lehet könyvek olvasásával fejleszteni.

Tegnap éppen valami olvasnivalót keresgéltem, és ahogy a könyvespolc előtt álldogáltam, Lomb Kató egyik régi könyve akadt a kezembe.

Kb. 35 éve olvastam. Annak idején megjelöltem benne egy részt: „Rosszul jegyzi meg a szavakat az, aki szavakat és szabályokat elszigetelt formában, összefüggéseken kívül akar elsajátítani.”-írja.

Az összefüggő szavak csoportja (én ebédet főzök, te bevásárolsz a hétvégére, stb.) szorosan kapcsolódik egymáshoz, így segítenek abban, hogy könnyebben eszünkbe jussanak, amikor szükség van rájuk.

Azt írja, hogy amíg egy kisgyerek memóriája gépies, és így bármiféle mondókát meg tud jegyezni anélkül, hogy értené, addig egy felnőtt ember logikusan gondolkozik, és csak azt tudja megjegyezni, aminek van értelme.

A felnőtt csak azt jegyzi meg, ami a gondolatai között megfér, láncba fűzhető, és így láncszerűen kapcsolódik egymáshoz.

Ahogy telnek az évek, ez a lánc egyre szilárdabb lesz, és ami nem fér bele a láncba, azt nehezen jegyezzük meg, és nehezen jut az eszünkbe.

Ezért 50 felett nem szavakat, hanem összefüggő mondatokat kell tanulnunk, mert azokat bírjuk könnyedén megjegyezni, és azok fognak könnyen az eszünkbe jutni.

Emiatt gondolom logikus, hogy főleg olyan történeteket, könyveket, cikkeket, újságokat érdemes olvasgatnunk idegen nyelven, amelyek érdekelnek, szorosan kapcsolódnak a szakmánkhoz, a munkánkhoz, vagy a hobbink része.

Ön is észrevette már, hogy ami érdekli, azt könnyen megjegyzi, de amit nem talál érdekesnek, azt valahogy nem bírja megjegyezni?

Érdekel a véleménye. Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

475 hozzászólás a(z) “Összefüggések nélkül nehéz” bejegyzéshez

  1. Hatwagner Ferenc

    Igen, ez így van. A másik észrevétel, hogy egy adott szituációban ha előfordul egy számomra ismeretlen szó/kifejezés, és ha annak utána kell néznem, akkor az különösebb tanulás nélkül is megmarad.

    Válasz
  2. Ágoston Magdolna

    Köszönöm András a nyelvleckéit. Bizonyosan nem én vagyok a legszorgalmasabb diákja, de meggyőződésem, hogy minden, amivel foglalkozunk, meghozza az eredményét. Bizonyosan lehetne gyorsabban is, nekem ennyi időm és tehetségem van. Nem akarom átugrani a saját árnyékomat. Köszönöm, hogy megszólított.

    Tisztelettel: Ágoston Magdolna

    Válasz
  3. John

    Kedves András!
    Pontosan így van,ahogy írja!Nehéz megjegyezni azt ami minket nem érdekel,de ez az élet más területein is így van.
    Nagyon jók a nyelvtanulással kapcsolatos meglátásai.Középiskolás koromban,de már előtte is tanulgattam az angol szavakat. Kb,: két ezer szót is tudtam,de mégsem tudtam bátran beszélni,sőt sehogyan sem,mígnem rájöttem,hogy az angol kifejezésekben beszél.De ekkor már elment a kedvem az egésztől.Azóta is remekül tudok angolul olvasni,amiből szinte egy szót se értek.Persze nem is volt igazán szükségem erre az idegen nyelvre,csak passzióból tanulgattam,mint ahogy most is.
    Szeretem ezt a nyelvet talán ez a legszebb a világon,ezért most is szívesen olvasom a leveleit.
    További sikeres oktatást kívánok!
    Szép napot!
    Üdvözlettel:
    John Luczy

    Válasz
  4. Gulyás Antalné

    Kedves Neményi András!
    Napi szinten 30-60 percet foglalkozom az angol tanulással. Elolvasom a nyelvtanárok javaslatait. Sőt ki is próbálom, még is úgy érzem, hogy nem fejlődök. Konkrét tanácsokat senkitől sem kapok. Pl: olvassak könyveket a szintemnek megfelelőn, de melyeket javasolja pl. újrakezdőnek? Hol találom meg ezeket?
    Konkrét tájékoztatását hiányolom. Pl: mely applikációkat tartja a legjobbnak stb. Hol érhetők el? Egyedül nyelvtanár nélkül tanulok önszorgalomból és a hét mind a hét napján. 70 éves vagyok és azt tapasztaltam, hogy az értés nélküli bemagolós módszer nálam nem sikeres.

    Válasz
  5. Pacher Gábor

    Tisztelt Neményi úr,

    amikor segítek valakinek az angol tanulásban nem győzöm hangsúlyozni, hogy a szótárfüzetbe naponta kiírt 10-20 szó megtanulása nem elég. Helyette vagy mellette azt kell tenni, hogy a megtanult szavakkal kell írni egy-egy mondatot és azokat kell megtanulni. Ezek azután panelekként működnek, amiket kicsit átszabva már könnyebben lehet használni.
    Én is szerettem Lomb Kató: Így tanultam nyelveket c. könyvét, amiből kisebb történeteket el is szoktam mesélni.
    Üdvözlettel tisztelője Pacher Gábor

    Válasz
  6. Csiki Barbara

    Kedves András!
    Teljes mértékben egyetértek önnel.Sokkal könnyebben rögzül minden új információ, ha olyanról olvasok ami érdekel és van mihez kötni.Számomra így könnyebb a nyelvtanulás! Üdvözlettel:Csiki Barbara

    Válasz
  7. Gebauer Krisztina

    Kedves András!

    Teljesen egyetértek Önnel.
    Sokkal könnyebben rögzül minden új információ, ha olyanról olvas az ember ami érdekli és van mihez kötni.
    Szerintem ez mindenre nem csak a nyelvtanulásra igaz.

    További sikereket kívánok Önnek és minden tanulónak!

    Üdvözlettel. Gebauer Krisztina

    Válasz
  8. Dercsényi Péter

    Egyértelműen a számomra érdekes dolgokat tudom gyorsan megjegyezni, de sajnos, csak tartalmilag, és csak kevésbé formailag. Így a helyes nyelvhasználatban nem nagyon segít az érdekes téma. Nekem inkább az „úgy mondják, hogy..” példák kedvezőek.

    Válasz
  9. Bene Imréné

    Tisztelt Neményi András!
    Höchste Zeit, hogy megköszönjem hasznos tanácsait. Egyetértek Önnel, elszigetelt szavak helyett
    hasznosabb összefüggő mondatokat megtanulni.
    Én 67 éves vagyok, az angol nyelv ismerete azért kellene. hogy kommunikálni tudjak Angliában élő
    7 éves unokámmal. mert érti a magyart.de egyre kevésbé beszéli. A Buldózer 1 CD alapján kérdeztem
    az unokámat kb.1éve. Ő meglepődött,de angolul válaszolt. Utána az anyukájának azt mondta: „A nagymama másik angolt beszél.-Érzékelte az akcentusomat!
    További eredményes munkát kívánok Önnek:Bene Imréné

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Én is hasonlóképpen éreztem, amikor pár év tanulás után kiutaztam Londonba…valami más nyelvet beszéltek, mint amit én addig tanultam.
      De egy kis idővel később már megértettem őket, és ők is engem.

  10. Csesznok Mihály

    Én is megfigyeltem, hogy azokat amik az érdeklődési körömbe esnek, könnyebben meg tudom tanulni. Ugyan úgy, a valamilyen eseményhez köthető kifejezések és mondatok is.

    Válasz
  11. Medzibrodszky Sándor

    Kedves András!
    Egyetértek önnel abban, hogy olvassunk minél többet idegen nyelven,esetemben angolul.Olyan témákat válasszunk ami érdekel bennünket. Ez a magyar nyelvre is igaz, olyan témákat választunk olvasásra amit szeretünk és érdekel minket. Idegen nyelv esetében van mégegy szempon,t a nyeltudás szintje! Bizonyos nyelvtudásra szert kell tennünk ahhoz, hogy egy angol nyelvű ujságot el tudjunk olvasni. Különben nem lesz sikerélményünk!
    Egyertértek azzal is, hogy összefüggéseiben tanuljuk az idegen szavakat, de ha a mondatokba, amiket az ön könyvéből megtanultam angolul, szeretnék behelyettesíteni szavakat, akkor bizonyos szókincsre mégiscsak
    szükségem van!
    Nem mutatkozhatok be angolul úgy, ahogy az ön könyvében van leírva: Pl./ I m a retired teacher / helyette-
    I m a retired Entreprenuer /

    Tisztelettel: Medzibrodszky Sándor nyugdíjas vállalkozó

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Sándor!

      Pontosan ez a behelyettesítés lényege!

      Egyetlen szót kell csak kicserélni e a mondatban.

  12. Dobos Szilárd

    Üdv András, ön a lènyegre tapint,èrtèkelem a könyveit mit kiadott.tiszt.Szilárd.

    Válasz
  13. Beer Ildikó

    Kedves András! Igen észrevettem én is. Én most a gyermek könyvek, mondókák érdekelnek. Mert a kisunokám miatt.

    Válasz
  14. Péter

    Max. egyetértek az utmutatással kedves Annrás.
    Saját tapasztalatom alapján igazolhatom e módszer hatékonyságát.

    Válasz
  15. Balázs

    Max. egyetértek a hasznos útmutatással. Én is így tabnulok, és mondhatom eredményesn.

    Válasz
  16. Oroszi Attila

    Jó napot kedves András.

    Én már régen észrevettem hogy egy történetre akkor emlékszem leginkább ha volt/van benne számomra érdekes esemény. Mindig ez jutattja eszembe a történetet és nem a történet részletei. A nem összefüggő szöveget is meg lehet jegyezni csak arra gyakorolni kell, és több munkát igényel.

    Válasz
  17. Katona Zsuzsanna

    Tisztelt Neményi András!
    Iskolás korom óta tapasztalom, hogy ami érdekelt, sokszor az iskolában elhangzottak, vagy egyszeri elolvasás után megjegyezhető volt számomra. Ami nem érdekelt, annak memorizálásához sokkal több energiát kellett befektetnem. Később erős motivációt jelentett számomra, ha egy probléma magoldásához szükségem volt újabb ismeretekre. Az utóbbi években egyre gyakrabban tapasztalom, hogy hiába élünk Magyarországon, számos esetben csak angolul írnak le valamit. Ez komolyan motivál arra, hogy a középiskolás koromban tanult angol nyelvet tanuljam. Ha ismeretlen szóval, vagy fogalommal találkozom, kénytelen vagyok a szótárban megkeresni és saját kis szógyűjteményembe kiírni. Azt nem szívesen vállalnám, hogy valaki számon is kérje tőlem. Köszönöm érdeklődését, melynek hatására kénytelen voltam a fentieket megfogalmazni elsősorban saját magam motiválása céljából.
    Tisztelettel jó egészséget és további sikereket kívánok! Üdvözlettel: Katona Zsuzsa

    Válasz
  18. Bencsik Imre

    András Én korábban már megírtam,hogy egész más okból tanulok nyelvet ami bármi lehetne,nem köt semmi az Angolhoz,egyszerűen csak tanulok valamit mert érzem hogy szükségem van rá.

    Bencsik Imre
    2020 04 07.

    Válasz
  19. Veégh Zsuzsa

    Tökéletesen igaza van a leírtakban. 30 évvel ezelőtt, amikor én tanultam (50 felett kezdtem), kedvenc tanárnőm un. panel mondatokat taníttatott velem és nagyszerűen bevált!

    Válasz
  20. Cseri Katalin

    Kedves András!

    Valóban így igaz, ami érdekel, azt könnyebben megjegyezzük és a kevésbé érdekes dolgokat nehezebben jegyezzük meg. Éppen ezért olvasok olyan témájú könyvet, ami érdeklődési körömbe belefér. Csoport társaimmal is olyan témáról beszélgetünk angolul, ami mindannyiunkat érdekel. Kellemest a hasznossal, mondhatnánk. Ezúton is köszönöm Önnek nyelvtanulásomhoz nyújtott eddigi segítségét. Jó egészséget és további sikereket kívánok munkájához, Katalin

    Válasz
  21. Kiss imréné

    Kedves András+! Nagyon köszönöm sorait.igy igaz ahogy tetszett írni.Szükséges az összefüggés,de valahogy most nincs ezekre kapacitásom. Lehet hogy ez a mostani állapot hozott ilyen helyzetben.
    Re mélem vége lesz és én is vissza állok előző állapotomban. Majd jelentkezem. Köszönöm szépen a jelzését.
    Sok erőt egészséget kívánok a CSALÁDJÁVAL együtt. üdvözlettel Kissné

    Válasz
  22. dr. Tiboldi Éva

    Kedves András!
    Köszönöm a lehetőséget, hogy egy kicsit gyakorolhattam a régen tanult olasz nyelvet.
    Több nyelvet beszélek, és valóban igaza van, csak azt jegyzem meg és azzal foglalkozom, ami érdekel.
    Vannak kifejezések, szavak, amiket képtelen vagyok megjegyezni…azt hittem, ezzel csak én vagyok így, de
    látom, hogy nem egyedül vagyok.
    Lomb Kató könyvét én is olvastam, nagyon régen volt, de emlékszem, hogy sok okos dolgot írt benne.
    A szakmai dolgok számomra könnyen mentek, szívesen olvastam, értettem is. Mert érdekelt. Szemorvos
    vagyok, már nyugdíjas. Az idegen nyelveket rendszeresen használom és nem akarom elfelejteni. Ezért figyeltem fel erre a lehetőségre, amit Ön felkínált, mert az olaszt csak az egyetemen tanultam fél évig. Szerettem volna egy kicsit gyakorolni, tesztelni a tudásomat. Nagyon hasznos volt, azért nem felejtettem el teljesen…amikor csak lehet, beszélgetek külföldi barátaimmal, használom az összes megtanult idegen nyelvet. Köszönöm, hogy segít ebben. Nagyon értékelem Önt, hogy ennyi nyelvet megtanult! Igyekeztem hasznos válaszokat adni.
    Köszönettel és tisztelettel:
    dr. Tiboldi Éva

    Válasz
  23. Weinberger Márta

    Sajnos egyre nehezebben jegyzem meg a dolgokat. Ami érdekel azt viszont szó szerint fel tudom idézni.
    Képek helyzetek körülmények szituációkra meg határozottan emlékszem…
    Ez a helyzet nálam 60 év felettivel.

    Válasz
  24. Tószegi Andrea

    Gyermekkorom óta imádtam franciául olvasni. Tiniként kaptam rá a Harlekin zsebkönyvtár könyveire. Villámgyorsan és méter számra olvastam őket. A bugyuta szerelmes történetek -frissen fordítva angolból franciára- az élőbeszédet, a hétköznapi környezetet, az emberi kapcsolatokat észrevétlenül csempészték a szókincsembe.
    Mindenkinek ajánlom az idegen nyelven történő olvasást!

    Válasz
  25. Szuplics László

    Igen, 50 felett ez tényleg igaz. Hát még 74 évesen! Valóban az összetett mondatokat jobb tanulni, az inkább bent marad az ember fejében. A 70- években tanultam németül,m sokkal könnyebben ment.
    Üdvözlettel:
    Szuplics László

    Válasz
  26. Holczer András Mihály

    Tisztelt Neményi András!
    74 éves vagyok és kb. 30-35 évvel ezelőtt küszködtem pont azokkal tanulási problémákkal, amelyekre Ön kitűnően rávilágít. Magoltam, ezrével oldottam meg teszteket, nehezen ment különösen a beszélgetés. Végül is a Rigó utcában középfokon vizsgát tettem, de igen sok energia ráfordítás után. Amikor olvastam az Ön módszerét, szinte felkiáltottam „ez, az” amire szükségem lett volna. Szinte minden nap olvasok angolul írt könyvet és hallgatom a CNN-t és BBC-t. Volt alkalmam élesben is használni a nyelvet. Egy-két hét után már kitisztultak a szavak és mondatok nagyjából. Azért írok, hogy megerősítsem az Ön módszerért. Csak az maradt meg a fejemben hosszú távon, ami szakmai vagy egyéb módon kapcsolódott. Lomb Kató könyvét olvastam annak idején.Tetszett, de sajnos nem tudtam „aprópénzre” váltani. Gyorsan és egyszerre akartam sokat megtanulni. Szeretném javasolni: az ételek, a főzés, a kertészkedés és az ezekhez kapcsolódó témák.
    feldolgozását is. Ez biztos befutó lehet.
    Végezetül gratulálok a munkájához,
    Üdvözlettel Holczer András

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves András!

      Köszönöm szépen, hogy leírta!

  27. Sanyi

    Hello Andrew! Nos ez lehet a jó irány amire ön választ vár tőlem. Okay listen for me. Sima átlagember hétköznapi beszélgetése pl. társalgás, ismeretszerzés „józan paraszt ésszel” való egyszerű szószedetek that’s all. Ja és semmi grammar or mathematics sorry😃 Thank you verry much.

    Válasz
  28. Erdélyi László

    Szerencsére a memóriám jó, de ami érdekel, azt nyilván jobban képes vagyok megjegyezni.

    Válasz
  29. dr. Szabadi Bélán

    Tisztelt Neményi András Úr!
    Miért is kéne törekednünk arra, hogy azt is megjegyezzük, ami igazából nem érdekel. Én arra törekszem, hogy, ami igazából érdekel, arról minél többet megtudjak. Olyan széles az a témakör, amely nap mint nap felkelti az érdeklődésemet, hogy már a nap 24 órája sem elegendő ahhoz, hogy mindazokat végigolvassam, amit valóban érdemes tudni a világunkról, a múltról, a jelenről és a várható jövőről.
    Üdvözlöm és jó egészséget kivánok Önnek.

    Válasz
  30. Kissné Lőcsei Alice

    Kedves András!
    Én nem tudok angolul és nem is akarok tanulni. A német tudásomnak megfelelő könyveket szeretem olvasni, mert azokból sokat lehet tanulni.
    Üdvözlettel: Alice

    Válasz
  31. Dr. Bíró Gyula

    Kedves András!
    Mindét forma előfordult az életemben és ez később is meg fog ismétlődni.
    Üdv. Bíró Gyula

    Válasz
  32. Mária

    Teljesen igaz!Ami felkelti érdeklődésünket, amihez valamiért kötődünk, az azokkal kapcsolatos ismereteket sokkal könnyebb megjegyezni, akár hosszútávra is.

    Válasz
  33. Blahó Gizella

    TISZTELT NEMÉNYI TANÁR ÚR!

    Mindig örülök, ha Tanár Úr kérdez „tőlünk” megszívlelendő dolgokat!
    Évekig tanultam oroszul – pedig érdekelt is, főleg az írásjelek – de mégsem tudtam komolyan megtanulni
    oroszul, szerintem nem is jól tanítottak!!!
    –Németül is tanultam pár évig, annál is inkább, mert hobbiból megtanultam varrni, és a Burda divatlap
    németül jelent meg – éjfélekig fordítottam le amit szerettem volna kiszabni és megvarrni.
    Igaza van Tanár Úrnak, ha valami nagyon érdekli az embert, azt szívesen, szorgalommal meg akarja
    tanulni.
    Engem minden érdekel – a kertészkedés, orvostudományok, a barkácsolás, a varrás, de komolyabb
    elfoglaltságom miatt várnak a „hobbijaim”. // a hobbi szót y-nal írtam, de ki kellett javítani//

    Egyébként, most a koronavírus miatt minden megváltozott. Az emberek is lehangoltak, bezárkóznak,
    minden olyan furcsa!!!

    A férjem halála óta a húgommal szoktam nyaralni, utazni. Június 7.-ére volt beutalónk Balatonfüredre
    az Annabellába, de kaptam értesítést, hogy aug. 29.-én nyitnak újra.

    Tanár Úrnak jó egészséget kívánok, vigyázzon Magára!

    Tisztelettel: Blahó Gizella

    Válasz
  34. Ónodi László

    Csak megerősíteni tudom, hogy ami közelről érint, azt jobban megjegyzem. De megtanulni olvasni, az a legnehezebb.

    Válasz
  35. Vargáné Csepreghy Ibolya

    Valóban, ami nem érdekel és nem tudom valamihez kapcsolni azt nem, vagy nagyon nehezen jegyzem meg. Valamint csak úgy a tanulás kedvéért nincs kedvem, szavakat mondatokat ismételgetni, gyermekkori erőltetett olvastatás, skandálás miatt. Tudom ez valamennyire butaság, de most így érzem. Van úgy, amikor magyarul olvasok valamit ami érdekel, de olvasás közben túl sok emlék, összefüggés kerül előtérbe amiről azt gondoltam hogy egy agyi történés vagy más sérülés okán elveszett.

    Válasz
    1. Vargáné Csepreghy Ibolya

      Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségét is! Azzal is sokat segített, hogy amikor elolvastam az anyagot akkor maga a hangos olvasás nem okozott gondot, mégis volt pár dolog amit korábbról másképp intonáltam. További sok sikert kívánok a munkájához!

  36. Béla

    Mint 74. éves “vénember”, megerősítem a fentieket! Egyébként én ifjú koromban is úgy tanultam a latint, vagy az oroszt, hogy tudtam a közmondást, a nótát, vagy a verset magyarul is. Németül Édesapám beszélt hozzám, ha tehette, így aztán egyik nyelvet sem ISMEREM, de bárhol meg tudom magamat értetni. Ebben sokat segít az a kevés angol, ami a nyelmestertől ragad rám. Köszönöm!!!
    Üdvözlettel!
    Béla

    Válasz
  37. Zsuzsanna

    Sokat és sokáig tanultam,de magolni sosem tudtam…nekem muszáj volt megértenem az összefüggéseket .Alapvetően humánbeállítottságú vagyok(magyar-orosz szakos tanárként végeztem, de nagyon régóta csak magyar nyelvet és irodalmat tanítottam az ismert okokból..Orosz nyelvet ált.isk. 3. osztályától tanultam a főiskola befejezéséig. És igen:az idegen nyelvet IS szövegként könnyebb elsajátítani, és igen,már az elején is KELL eredetiben olvasni(még ha egyszerű meséket, akkor is) S ami nem érdekli az embert?Az emberi agy befogadó, de hál ‘istennek, szelektál is….üdvözlettel egy volt orosztanár, aki most szinten tartja angoltudását, és tanul németül. (Nyugdíjasként…)

    Válasz
  38. Lencse Gyula

    Én csak a német nyelvet tanulom , s azóta is sajnálom, hogy a 3 -t nem kaptam meg. De amit mondott az igaz..

    Válasz
  39. Pop Gaspar

    Sajnos ez nagyon rám vonatkozó. De azért nagyon meg kellene tanuljak egy kicsit németül. Kamionos vagyok és már elszalasztottam egy pár lehetőséget e miatt

    Válasz
  40. Fodor Lászlóné

    Dear Mr Neményi!

    Í can fast alle understand in english. I can not speak.
    Olyan egyszerűbbeket az utcán külföldieknek: on the corner on the rigth.
    Képzelje el, hogy mindent megértek, ha olyan ember beszél, aki tanulta az angolt, és nem anya nyelve.
    Van ilyen más is?
    Nagyon élveztem küldeményeit, rendkívül jók a témaválasztások.
    Nekem kicsit furcsa volt a fonetikai jelek helyett a magyar nyelvjárás szerinti fordítás,
    de elsőrendű a szerkesztő, hiszen már évtizedek óta csak az orvosi jellegű szakképzéseknél tanítják a latint, és ott sem mindig alkalmazzák a fonetikát.
    Évtizedek óta itt áll a polcon a Speak english sorozat CD-ivel. Nem tudom. hogy használható-e még.
    Majd előkeresem a lejátszót.
    Vásárolni már nem tudok a nyögdíjas kereteimből, de nagyon kedves volna Őntől, ha továbbra is
    küldené a reklám sztorikat.
    Tisztelettel: Anne

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Más is könnyebben érti meg azt, akinek az angol nem az anyanyelve.