Összefüggések nélkül nehéz

Mindenkinek ajánlom, hogy olvasson könyvet angolul, mert szórakoztató, növeli a szókincset, ráadásul nemcsak a passzív szókincset, hanem az aktív szókincset is, a beszédkészséget is lehet könyvek olvasásával fejleszteni.

Tegnap éppen valami olvasnivalót keresgéltem, és ahogy a könyvespolc előtt álldogáltam, Lomb Kató egyik régi könyve akadt a kezembe.

Kb. 35 éve olvastam. Annak idején megjelöltem benne egy részt: „Rosszul jegyzi meg a szavakat az, aki szavakat és szabályokat elszigetelt formában, összefüggéseken kívül akar elsajátítani.”-írja.

Az összefüggő szavak csoportja (én ebédet főzök, te bevásárolsz a hétvégére, stb.) szorosan kapcsolódik egymáshoz, így segítenek abban, hogy könnyebben eszünkbe jussanak, amikor szükség van rájuk.

Azt írja, hogy amíg egy kisgyerek memóriája gépies, és így bármiféle mondókát meg tud jegyezni anélkül, hogy értené, addig egy felnőtt ember logikusan gondolkozik, és csak azt tudja megjegyezni, aminek van értelme.

A felnőtt csak azt jegyzi meg, ami a gondolatai között megfér, láncba fűzhető, és így láncszerűen kapcsolódik egymáshoz.

Ahogy telnek az évek, ez a lánc egyre szilárdabb lesz, és ami nem fér bele a láncba, azt nehezen jegyezzük meg, és nehezen jut az eszünkbe.

Ezért 50 felett nem szavakat, hanem összefüggő mondatokat kell tanulnunk, mert azokat bírjuk könnyedén megjegyezni, és azok fognak könnyen az eszünkbe jutni.

Emiatt gondolom logikus, hogy főleg olyan történeteket, könyveket, cikkeket, újságokat érdemes olvasgatnunk idegen nyelven, amelyek érdekelnek, szorosan kapcsolódnak a szakmánkhoz, a munkánkhoz, vagy a hobbink része.

Ön is észrevette már, hogy ami érdekli, azt könnyen megjegyzi, de amit nem talál érdekesnek, azt valahogy nem bírja megjegyezni?

Érdekel a véleménye. Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

475 hozzászólás a(z) “Összefüggések nélkül nehéz” bejegyzéshez

  1. Pécsiné, Kati

    Kedves András!

    Valóban így van, amit nem kelti fel az érdeklődésemet, vagy nem tudom összekapcsolni valamivel, nehezebben jegyzem meg.

    Üdvözlettel.
    P.Kati

    Válasz
  2. Magdi

    Nyitott kapuk, mindig ezt amôszert követem sajnos túl kevés időt fordíthatok rá.
    Egyenlőre nincs megoldás. De köszi a támogatást.

    Ūdv. Magdi

    Válasz
  3. Oláh Zoltán

    Tisztelt Neményi úr!
    Teljesen osztozom a véleményén, ez nem csak egy idegen nyelv elsajátítása közben müködik így hanem az anyanyelvünkön való gondolkodásmód és logika terén is ezt tapasztalom, A felnőttek szűrnek, csak a lényeg és a logikus dolgok motíválnak bennünket.

    Válasz
  4. Sándor

    Én is úgy tapasztaltam, hogy ami érdekel, vagy a munkámhoz tartozik, azt könnebben megjegyzem.

    Válasz
  5. Pokornics Zoltánné

    Tisztelt Neményi Úr! Valóban ami érdekes számomra azt nagyon könnyen elsajátitom, ami kevésbé érdekel abból inkább csak a lényeget jegyzem meg. A lányom is tanul olaszul ritkán ugyan, de szoktunk együtt gyakorolni, és szerintem így jobb. Tisztelettel. Dorottya

    Válasz
  6. Ivánné. Tamás. Katalin

    Kedves András üdvözlöm! Az én tanulási módszerem. Az élményszerű tanulás -minden szóhoz; mondathoz valamiken sztorit ill. Régi fogalmat kapcsolok igu kialakitok magamban egy ráérzést , gondolatiságot izlésvilágot. Sajnos. mostanában elmaradtam a tanulással -de igyekszem bepótolni. Köszönöm az együttérzō biztatást. Kati.

    Válasz
  7. Borbély János

    Kedves András!
    A lánc már szakadozik.(over 82) Való igaz,a könyv sokat segít. Fiatal koromban a The Happy Prince volt a gyakorló pálya,később Sir Connan Doyle: Sherlock Holmes-a. Még később, segített a sok külföldi munkám. Üveggyárak építése arab világ országaiban, Afrikában, Indiában Indonéziában, Kínában.
    Végül Lomb Katóról az a leírása jutott eszembe, mikor Kínában szinkron tolmácsolás közben azt hogy,”szegények voltunk mint a templom egere” úgy fordította, „olyan szegények voltunk, hogy csak rákot ettünk” hiszen ez volt a hiteles fordítás. Mostanában csak az unokáim nyelvvizsgái izgatnak, abban igyekszem segíteni.
    Munkájához sikereket, a mai helyzetben jó egészséget kívánok: János

    Válasz
  8. K Cs

    Tisztelt Neményi úr!
    Való igaz külön szavakat és nyelvleckéket tanultam, próbáltam könyvekből fordítani, de nem tudott lekötni, így fel is hagytam vele, Tisztelt Neményi Úr nem kívánom tovább rabolni az idejét, nincs elég időm a tanulásra. Felhagyok, a tanulással. Üdvözlettel: K.Csaba

    Válasz
  9. JÁMBORI ESZTER

    Tisztelt Neményi András ÚR!
    Köszönöm az angol és német leckéket és a sok hasznos útmutatást!
    A legutóbbi levelében foglaltakkal én is úgy vagyok, hogy ami érdekel azt
    könnyebben meg is jegyzem. Egyébként én szeretem a mondatokat
    szavakra bontva is elemezni,függetlenül attól ,hogy mondatokat tanulok!
    A küldött anyagokat kinyomtatom mindig és reggel, este vagy amikor érke
    zem olvasom és tanulom és ismétlem a régieket is.Úgy az angol, mint a
    német dossziéban van,amiből bármikor kitudok venni egy-egy nyelvleckét,
    amit akár utazás során is magammal vihetek gyakorlás céljából!
    Köszönöm még egyszer Önnek a nagyon sok küldött leckét és nagyon
    hasznos jó tanácsait!
    köszönettel: Jámbori Eszter

    Válasz
  10. Kulyassa Lászlóné

    Tisztelt Uram!
    Közel 60 éves voltam, mikor az angol nyelvtudás nagy-nagy hiányát éreztem .Azóta beiratkoztam egy angol nyelvi kurzusra, később jártam Kaliforniában egy rövid ideig angolra, egy felnőtteket képző központba. Azt mondhatom megtanulni nem tudtam, és valószinű már nem is fogok. De 10 éve szívesen foglalkozok az angollal, kisebb-nagyobb lelkesedéssel. Az angol beszéd nekem nagyon nehéz, de már sok mindent megértek. Ehhez Ön is segített nekem.
    Üdvözlettel: Kulyassáné Ágnes

    Válasz
  11. Perjési Attila Károly

    Kedves Tanár Úr! Önnek igaza van. Hiába mondom az agy sejtjeimnek, hogy maradjanak fiatalok.
    MERT: pl.: a szülők ha valami csúna szavakat ejtenek ki a szájukon azt az aprónép azonnal meg is jegyzi.Tehát , fiatalnak kell maradni.
    Más: Amikot én hat éves voltam, iskola érettségi vizsgát kellett tenni az „Előljáróságon”. Meg is tanították nekem a Petőfi Sándor „Faluvégén kurta kocsma” című versét és még ma is tudom 71 év után. Rendre olvasom az Ön által küldött anyagokat több / kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel, de ezt a lustaságomnak tudom be. Arra adjon jó ötletet, hogy a lustaságot hogyan lehet leküzdeni. Gondolom más is van így! (szó fordulatok, rímek, poénok)
    Tisztelettel:

    Válasz
  12. Szabó László

    Kedves András!
    Egyetértek, de nem nem bírom, nem tudom megjegyezni!
    Üdvözlettel: László

    Válasz
  13. Szakacs Tivadar

    Én a magam részéről a szcientológia könyvek közül a ,,Tanulás nagy kézikönyve” – cimű könyvet ajánlanám. Írója L. Ron Hubbard..
    Abban le van írva a tanulás három alapvető akadálya.
    Például nagyon szeretem a scifi könyveket.
    Asomov írt néhány tudományos könyvet, ami magyarul is megjelent. Isac Asomov révén tehát érdekes dolgokat tudtam meg a csillagászatról, és az emberi nem kialakulásáról a bolygónkon.

    Válasz
  14. Lőrincz Lászlóné

    Kedves András!

    Nagyon igaz,hogy ami nemigen köti le a figyelmemet,vagyis nem érzem érdekesnek olvasás közben ,azt nem is tudom megjegyezni,még vissza idézni sem. Van amikor kifejezni szeretném magam egy mondat formájában akkor előfordul,hogy hirtelen egy szó nem jut az eszembe,ekkor kicsit várnom kell,hogy eszembe jusson. Sajnos ilyen is történik velem.
    Üdvözlettel: Mária

    Válasz
  15. Dr. Ádám Antal

    Tisztelt Neményi Úr!
    Többször nekirugaszkodtam valamilyen idegen nyelv tanulásához, de a beszédkészség elsajátítása szempontjából sikertelenül. Ennek okát abban látom, hogy se a tanítási módszer,se a feldolgozott témák nem voltak alkalmasak ahhoz, hogy az adott nyelvet elsajátítsam.
    Orosz és angol nyelv esetén a feldolgozott témák nem voltak számomra inspirálók, Német nyelv esetén azt nem tudtam tolerálni, hogy a egymástól elszakítva tanitottak szavakat és nyelvtant.Angol és német nyelv szempontjából reménykedem abban, hogy sikerrel járok, de egyenlőre németül az okozza a gondot, hogy egy beszélgetés kapcsán sok témából kell felkészültnek lenni, de ez egyenlőre nem megy. Megvan az esély arra, hogy ebben a tekintetben még be tudom hozni az elmaradásaimat.
    Jó egészséget kívánok. Üdvözlettel: Antal (Tóni)

    Válasz
  16. Sótér Árpádné

    Kedves András!
    Tökéletesen igaz.Ezért van az, hogy néhány gimnazista koromban megtanult latin mondat még ma, 87 évesen is előjön.
    Az angolt már nem fogom tudni így kontrollálni,de sebaj, amit az ember tud az sohasem vész kárba.
    További jó munkát , jó egészséget!
    Üdvözlettel Éva/ néni /

    Válasz
  17. Juhász Béla

    Ez sajnos valóban így van. Sőt már azt is észrevettem hogy ha valaki beszél hozzám, és engem nem érdekel, másnap már nem tudom egyáltalán hogy mit is mesélt.

    Válasz
  18. Gali Terézia

    Kedves András!
    Valóban én is azt tapasztaltam, hogy csak azokat a szavakat, jegyzem meg, amivel ki akarok fejezni valamit, vagy kíváncsi vagyok egy szó jelentésére, mert ott motoszkál a fejemben, vagy mert minden szót értek, csak egy puzzle darabka nem stimmel a mondatban. Többségünk csak társalogni szeretne, vagy eligazodni, fontos ügyeit intézni, mely szituációk a Bulldozer könyvekben is megtalálhatók. Tetszik ez a módszer, és eredményes is lesz. Kb. ahhoz hasonlítanám, mint aki külföldön tölt több időt, és gyorsabban megtanulja a nyelvet. Ő is mondatokat hall. Köszöm a könyveket. Üdvözlettel.

    Válasz
  19. Szentmihályi Ilona

    Kedves András!
    Teljesen igazad van, ami érdekel, nem tudom elfelejteni!

    Válasz
  20. Bicsánszky József

    Kedves András!

    Igaza van. Ami érdekes, fontos számunkra azt erőfeszítés, szándékos figyelem, irányított tanulás nélkül is elsajátítjuk. Szinte „az ölünkbe hull”.
    Tisztelettel:
    Bicsánszky J.sk.

    Válasz
  21. Agócs Gyula

    Tisztelt Neményi Úr!
    Teljesen egyetértek Önnel,hiszen az érdekes dolgok eleve mélyebben vésődnek az ember agyába.

    Válasz
  22. Asztalos Fanni

    Tisztelt Neményi úr! Önnek tökéletesen igaza van, azonban én fiatal koromban is szinte azonnal megjegyeztem,ami érdekelt és megküzdöttem azzal, ami nem.
    Az idegen nyelv tanulása nagyon jó agytevékenység, szórakoztató és reményt ad, hátha egyszer valóban fogok tudni angolul beszélni.Köszönöm a sok praktikus tanácsot, ötletet es segítséget, amivel motivál minket egy nyelv elsajátításához. További jó munkát és jó egészséget kivánok!

    Válasz
  23. Dr.Gasztonyi Gyöngyi

    Tisztelt Neményi Úr!
    Köszönöm leveleit és érdeklődését. Nyugdíjasként memória karbantartására szívesen tanulok angolul.
    Valóban az összefüggő mondatokat könnyebb megjegyezni,a névelőkkel,elöljárókkal van problémám.
    Köszönettel
    Gasztonyi Gyöngyi

    Válasz
  24. Jozsef Nyeste

    Igen, maximalisan igaza van nagyonsokat foglalkoztam az angol nyelv elsajatitasaban, ,, sikertelenul.Midig as part. As eszbe, hogy en men ext akarom megtanulni hanem kifejezni at a mondatot amirol akarok beszelni. Nagyon sok feel angol tanulasi lehtoseget megprobaltam as On altal meghordetett es ajanlott sxisztemat is megprobaltam es rajottem, hogy ex a legegyszerubb tanulasi lehetoseg

    Válasz
  25. Polgár József

    Tisztelt András!
    Teljesen egyetértek Önnel,azt így 60 után könnyebb megtanulni azt, ami érdekel,vagy köthető valamihez. Könnyebben megtanulni a mondatokat, mint a szavakat. Megtanult mondatokat követően,szókártyát használva,sokkal előbb „beugrik” az adott szó jelentése.Nyelvet tanulni csak szorgalommal,kitartással lehet.El kell viselni,ha nem megy egyből valami.Én,ha döcögve is megy a dolog, örömömet lelem az angol tanulásában.
    Tisztelettel:Polgár József

    Válasz
  26. Szentpétery Monika

    Kedves András,

    Az angolt még a középiskolában tanultam, erősen strukturált módon, ami a nyelv, mint rendszer, megértéséhez – szerintem – szükséges (pl. igeragozás, igeidők). A mindennap beszélt nyelv szavai és lazasága azonban hiányzik a szókincsemből. Esténként csak angol nyelvű könyveket olvasok, mégis, a küldött példamondataiban több alkalommal volt számomra új szókapcsolat, fordulat, vagy egy-egy szó új értelmű jelentése.
    Köszönöm, hogy küldi a nyelvleckéket, örömmel frissítem ismereteimet, Monika

    Válasz
  27. Janó

    Ami érdekel, azt nem kell tanulnom. Ránézek, figyelem, elolvasom, hallgatom, csinálom – valahogy bennem marad, utána tudom. Alkalmazni, használni, tovább adni, új dolgokat kitalálni belőle. Állandón, folyamatosan változik az, hogy mi érdekel. Majdnem minden, egymás után , szép sorban. A minden jó sok, mert 60 év alatt alig jutottam előre. Egy akármire, bármire kevés időm marad. Összefüggések nélkül nehéz = Minden összefügg mindennel. Kitartok, haladok, fejlődök. Már egy csepp méret lehetek az óceánban. Szép Napot ! Üdv.: Janó

    Válasz
  28. dr.Langmár Judit

    Kedves András! teljesen igaza van ami számomra érdekes azt viszonylag könnyen megjegyzem.

    Válasz
  29. Alajosné Kőnig/ Kati

    Igen, ez így igaz. Jó példa a telefonszám. Az agyam egyszerűen nem jegyzi meg, hiszen ott a telefonkönyv, ma már meg az okos telefon. Minimális az a szám amit előtudok szedni a „fiókomból”. :-)

    Válasz
  30. Illésné Munkácsi Hedvig

    Kedves Tanár Úr!
    Régebben könnyű volt, de 74 év felett semmi sem marad meg egyből, többet kell vele foglalkozni.
    Köszönöm szépen a lehetőséget. Üdvözlettel: Illésné Munkácsi Hedvig

    Válasz
  31. Bobály István

    Kedves András! Teljesen eggyet értek Önnel azzal, hogy a felnőttek másként memorizálnak és másként a gyerekek. Mint pedagógus észre vettem, hogy ha a gyerekeket a játékosságra összpontositjuk, akkor sokkal könnyebben sajátítják el az anyagot,. A lényeg ne a ” szörnyeteget” lássák a tantárgy elsajátitásában.Tisztelettel István

    Válasz
  32. Nagy Zsuzsanna Fruzsina

    Egyet értek Önnel azzal, hogy ami érdekel, azt könnyebben elsajátítom. Vannak azonban kivételek. Pld. szeretem az OLASZ nyelvet, de ez idáig nem tudtam megtanulni, mert nem voltam kitartó! Azonban elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad, meg fogom tanulni, legalább egy olyan szinten, hogy Itália gyönyörű tájaira eljuthassak és meg tudjam értetni magam. Megfogadtam, hogy addig nem nyugszom. Bejárnám egész Itáliát, hiszen számomra az olasz nyelv, konyha, zene, divat és sorolhatnám maga a CSODA! Mikor találkoztam az Ön nyelv tanításával, nagyon megörültem. Sajnos azonban nincs meg a megfelelő anyagi hátterem ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson. Egyedülálló vagyok, nyugdíjas. Nincs családom, ezért még arra is képes lennék, hogy Itáliába költözzek, bárhová, mert ott minden gyönyörű!
    Nos, az kiderült, hogy az olasz nyelv számomra a nyelv, amit meg szeretnék tanulni.

    Válasz
  33. Radasics Tibor

    Minden szó igaz.
    Tehát mondatokat fogok tanulni, de olvasom az oxford alapfokú (1 Stage) könyveket, szórakoztatnak…csak hamar kiolvasom és így sokba kerül.

    Válasz
  34. Dr. Fillér Ferencné

    Kedves András!
    Egyetértek Önnel, hogy ami kíváncsiságunkat jobban megfogja, könnyeben tanuljuk meg. Érdeklődésem természetesen azért a többi tanulnivalóra is kiterjed és főleg a gyakorlás teszi lehetővé, hogy megmaradjanak a mondatok az emlékezetemben. Előfordul, hogy a nehezebben „fejbe mászó” mondatoknál a németben már megtanultak furakodnak elő.
    Köszönöm a jelentkezését, amely arra inspirál hogy „ne adjam fel.”

    Üdvözlöm: Mária

    Válasz
  35. Szabóné Tanács Valéria

    Kedves Neményi András! Köszönöm az érdeklődését. Nagyon nehezen megy, naponta 30-35 percet szánok a tanulásra. Minden nap ismétlem az eddig tanultakat. Matematika- kémia szakos nyugdíjas tanár vagyok. ( most is nyelvtanulás helyett matek érettségi feladatokat oldottam). Én oroszt és németet tanultam. Szeretnék egy keveset tudni angolul is, férjemmel eddig nagyon sokat utaztunk és kellene a nyelvtudás. Addig nem volt gond míg a gyerekeink is velünk jöttek! Nem adom fel, van időm, szerintem az idén nem lesz külföldi út! A mai matek órák előtt még meg van a 30 perc a nyelvtanulásra. Üdvözlettel: Szabóné Tanács Valéria

    Válasz
  36. Czakó András

    Tisztelt Neményi András!
    Hát így 60 felé már egyre nehezebb de a leírtakkal egyetértek. Régen csak szavakat tanultam meg a zenéből,filmekből,sportból. Az a bajom,például ,hogy a Keep szónak is rengeteg értelmezése van. Nincs kapcsolódásom valamihez. Egyedül meg pláne nehéz.
    Tisztelettel! Czakó András

    Válasz
  37. Sulyok László

    Tisztelt Tanár Úr!
    Önnek tökéletesen igaza van (meg Lomb Katónak, akinek egykoron magam is olvastam a könyvét). Imádom a nyelveket, s oroszul, de főleg franciául és németül elég jól elboldogulok. Az első két nyelvet még az iskolában kezdtem el tanulni, 1955-ben, illetve 1959-ben, a németet pedig érettségi után, 1963-ban, nyelvkönyvből, teljesen a magam feje után. A gyakorlatban jöttem rá, hogy a szavak önmagában való megtanulása kevés és labilis, könnyen füstbe megy, hogy az újabb és újabb szavakat kötni kell valamihez, és inkább kifejezéseket, továbbá mondatokat hasznos megtanulni. Ezt próbálom tenni ma is. Az angolba 67 évesen kukkantottam bele, s apró tudásomnak jó hasznát vettem angliai utamon a sörözőkben. Jóllehet a megértés nem volt könnyű, hiszen köztudott, hogy ott leírják a szót: spárga, és kiejtik, hogy: madzag.
    Évekkel ezelőtt az angol leckét (vannak könyveim, sokféle: olasz, szlovák, román, finn, szer-horvát, lengyel, ezek jobbára társalgási szótárak..). szinte minden nyelvet szeretnék tudni, ami természetesen nonszensz) meg újabban az olaszt azért kértem öntől, mert kifelé készültem (a koronavírus most egyelőre bezavart). Biztosan nagy hasznát veszem ez utóbbinak is, ha eljön az ideje. Úgyhogy hálásan köszönöm a segítségét. De koromnál fogva – úgy döntöttem -, én már megmaradok az általam nagyon szeretett francia és a náció közelsége miatt praktikus német nyelv tanulása-gyakorlása mellett. Beszélni és megérteni nem egyszerű a másik embert, gyakorlat kell hozzá, sőt ott-tartózkodás huzamosabb ideig. Nekem ez nem adatott meg (ifjabb koromban még kérdéses volt az is, hogy utazhatunk-e nyugatra egyáltalán), csak „vendégségbe” járok ki. Ám ez is, az a kis gagyogás mérhetetlen örömet tud szerezni nekem.
    Ne haragudjon, hogy untattam személyes dolgaimmal. De ha felkínálta a lehetőséget, szükségét éreztem annak, hogy visszajelezzek: remekül csinálja a dolgát, és csak így tovább.
    Hajrá Neményi András!
    Egészségmegőrző, vírusmentes, szép és jó, eredményes és hasznos alkotó napokat kívánok:
    Sulyok László

    Válasz
  38. Major Béla

    Tisztelt Neményi András!
    Nagyon értékes az ,amiről legutóbb írt.Elszigetelt szavakat nehezebb megjegyezni.Ami számomra érdekes téma,azt pedig könnyebb megtanulni.
    Másról.Valamikor az ötvenes években szavakat,ige és főnévragozást kellett megtanulni orosz órára. Ezek egy részére mai napig emlékszem,de egy pohár vizet oroszul nem tudok kérni.
    Tisztelettel üdvözlöm:Major Béla

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Béla!

      Én is több év orosz tanulás után szembesültem azzal, hogy nem tudok kérni egy pohár vizet oroszul.
      Ekkor megtanultam. Elhatározás kérdése.

  39. Hegedűsné Katalin

    Tisztelt Neményi Úr,
    Szeretném megköszönni azt a hasznos útmutatást és a segédeszközöket, amelyek lehetővé teszik számomra az itthoni nyelvtanulást. Bizonyos fokig nekem egy mentális tréning a nyelvtanulás, mivel már nyugdíjas korú vagyok és nincs sok lehetőségem az angol, vagy a német nyelv használatára. Jelenleg még az utazás lehetősége is kizárt. Abban bízom, hogy hamarosan vége lesz a járványnak és biztonságosan lehet külföldre menni. Városnézések során hasznosnak bizonyul a nyelvtudás. Két éve Albániában nyaraltunk és meglepő módon – ebben a korábban teljesen elszigetelt országban- sok fiatal beszéli valamilyen szinten az angol nyelvet, főként a nyaraló helyeken. A többi európai országban ez már természetes is.
    Az eredeti felvetésre reagálva, úgy gondolom, hogy az érdekes témákat szívesen sillabizálja az ember idegen nyelven is. korábbi tapasztalatom szerint inkább a rövidebb novellákkal érdemes kezdeni, de az érdekes újságcikkek is megragadják az ember figyelmét. Természetesen nem feltétlenül a politikai hírekre gondolok, amik többnyire nagyon tárgyszerűek és nem igazán szórakoztatók/ez természetesen ízlés kérdése/, amellett ennek a publicisztikának sajátos nyelvezete van és nem túl könnyű megérteni.

    Üdvözlettel: Hegedűsné

    Válasz
  40. Kiralyne Zatrok Edit

    Az az igazsag hogy nagyon szeretnek alapfogon megtanulni angolul, de egyedul nem nagyon megy. Nincs kivel gyakoroljak nap mint napKiralyne Zatrok Edit

    Válasz
  41. Pék Tamásné

    Helló! Amit közöltél az tényleg így működik. Bennem úgy maradnak meg a tanult anyagok, hogy mindíg kapcsolom valamilyen képhez v. Vizualitáshoz és ezt elteszem a „felhőbe“azaz a tudatallatiba. Aztán a kialakult helyzetre bízom magam és mindíg úgy alakul, hogy nekem jó legyen. Üdv. Varrónő, Marika

    Válasz
  42. Fülöp Erika

    Kedves András!

    Igen, nehezebb azt megjegyezni, ami nem érdekel. Én azonban igyekszem azt is megjegyezni, mert ki tudja, mikor lesz hasznomra. Szerintem is mondatokban könnyebb megjegyezni a szavakat, amellett már készen kapjuk az adott szituációhoz a mondatokat. Nem akkor kell összerakni fejben, amikor mondjuk a pincér kérdezi, mit kérünk.

    Köszönöm eddigi munkáját!

    Tisztelettel: Fülöp Erika

    Válasz
  43. Acel Erzsebet

    Ha beszelgetes kozben kijavitanak,megkoszonom es igyekszem megjegyezni a helyes format.az összefüggések fontosak szamomra.

    Válasz
  44. dr. Bornemissza Judit

    igen ez teljesen igy van. Miután én ideg-elmegyógyász vagyok, azangol cikkeket relative könnyű elolvasni/ nagyon sok latin kifejezést használnak/ emellett az utazás ebben is a minél régebbi emlékek megnézése volt a hobbim, és amikor mér elkezdtük magánuton az utjainkat kitalálni, csak amerikai utikönyvek voltak, és akkor ezek olvasása is könnyen ment. Egyébként én még franciául tanultam és másfél évigAlgériában dolgoztam, ami azt jelenti, hogy az a nyelvkönnyebb nekem, de a gazdasági szövegeket ott sem értem/ persze az igazság az, hogy még magyarul is érthetetlen számomra./ Köszönöm a segitséget hogy egy kicsit frissithetem az angol tudoásomat, nagyon jók a példamondatok. Üdvözlettel dr. Bornemissza Judit

    Válasz
  45. Kretek Jánosné

    Igazából ha érdekel valami azt valóban gyorsabban megjegyzem, rögzítem, mint ami kevésbé fontos.
    Én pl. az angol nyelv él voltam bajban, mert a szavak kiejtése számomra idegennek tűnt, saját magamnak nem tetszett.
    A német nyelvet nagyon jól beszélem értem, de az angol kiejtés valahogy idegen a számomra.
    Amúgy 50 év feletti vagyok, de ettől függetlenül, könnyen és gyorsan tanulók, pl az olasz nyelvleckéket tartalmazó könyvcsomagot öntől vàsároltam.

    Válasz
  46. Terézia

    Hát így 70+ körül ezen bölcsességek hatványozottan igazak. Már jó ideje nem szavakat , hanem összefüggéseket próbálok befogadni.Köszönöm András, az Ön segítségét ebben a törekvésemben.

    Válasz
  47. Szigethy Péter

    Tisztelt Tanár Úr ! ” Lácaimat ” szinte minden nap igyekszem megerősíteni, acélozni az angol nyev tanulása kereteiben. Számomra a szavak megtanulása jelenti a legtöbb problémát, de szerencsére van türelmem hosszasan gyakorolni azzal a módszerrel, amit Ön is javasolt. De van is eredménye , azt tapasztalom,hogy megéri a fáradozást. Egyedül tanulok, ezért magamnak kell rájönnöm a felmerülő hibáim megoldásának ” fortélyaira „.De úgy gondolom ez a leghatékonyabb megoldás, hisz a saját hibáiból tanulhat a legtöbbet az ember! Köszönöm névreszóló levelét. Tisztelettel : Szigethy Péter 2020.o5.07.

    Válasz