Csak egy rövid kérdés: Ön miért akar megtanulni angolul?

Vannak, akiknek kell az újdonság, és az angol nyelv kitárja előttük az új lehetőségek kapuit…
Vannak, akiknek egy új, külföldi ismerős miatt fontos…
Vannak, akiket stresszel, hogy nem beszélnek angolul…

De még ezer ok lehet, ami angoltanulásra készteti az embert.

Nos, Ön miért akar megtanulni angolul? És miben látja a legfőbb akadályát, hogy sikerüljön?

Írja ide bátran!

193 hozzászólás a(z) “Csak egy rövid kérdés: Ön miért akar megtanulni angolul?” bejegyzéshez

  1. Azért szeretnék magabiztosan beszélni, döntéseket hozni, jelentést írni angolul, mert ki szeretnék törni az okos, kedves, kár hogy nem beszél angolul kategóriából még nyugdíj előtt…
    tudom, kicsit későn érő típus vagyok, de az biztos h érdemes lesz megvárni….:)))))
    Köszönöm a rendszeres leveleket = biztatást, már nem dühöt és frusztrációt érzek, már nem az indokokat keresem miért nem, hanem gyűjtöm az erőt :))))

  2. Pacsuta Éva

    Mert kevesebbnek érzem magam azktól akik tudnak nyelveket,

    Mert magamnak és a családomnak akarok bizonyítani,

    Mert kell a munkámhoz….stb

  3. Kovács Józsefné /Maya/

    A barátnőm 36 éve, a lányom 2 éve lakik Austráliában. Jövő év végén szeretnék kiutazni hozzájuk, és szeretnék ott élni, ehhez pedig kell tudni az angolt.

  4. eMeL

    Ma már alap. Létszükséglet.
    Munkában és magánéletben egyaránt.

  5. Marcsi

    -Önbecsülést ad
    -kihívás,érték
    -szükséges a diplomához
    -új lehetőségeket nyit meg
    -jobb pozícióhoz juttat
    -izgalmas,szórakozatató
    -SZERETEM,SZERETEM,SZERETEM!!!

  6. margit

    Gyorsan tanulom a nyelvet,az általam rétestészta nyújtáshoz hasonlító tanfolyamokból elegem van. Voltam kinn,és a beszélgetés nem okozott problémát annak ellenére,hogy nincs középfokúnak nevezett ismeretem.De,a kinti hétköznapi élet ,és a munkákban való részvételhez a tankönyvekben összeszedett témakörökből nem lehet profitálni. Nem az élethez igazodnak.Van drága ,vizsgára felkészítő anyagom is,a mondataival kinn nem lehetne megélni,pláne állást keresni és abban elhelyezkedni.Napi beszélgetéseink folyamán egyaránt használjuk a jelen ,múlt és egyéb időket,itthon hónapok telnek bele,míg azokat megismertetik a tanulókkal. Például jó lenne,ha egy angol nyelvű regényt olvasnának az iskolákban,és a tanfolyamokon,lefordítanák tanári segédlettel és akkor ehhez kapcsolódóan lenne a nyelvezet-nyelvtan elmagyarázva.Volt ilyen kérésem,kérdőn nézett rám az oktató. A tankönyvekben kipöttyözött,szókihagyásos -kitaláló részeket nem tartom jónak és ösztönzőnek. Az iskolákban a szódolgozatokat abba kellene hagyni.Kinn 2 hónap alatt megtanítják az angolt,úgy ,hogy más anyanyelvűek is vannak ,senki sem érti a másikat.Mégis megtanulnak angolul.-/Angol előadó tarja az órákat, egy kukkot sem beszélnek más nyelven,ha két azonos nyelvezetű egyén van akkor azok szét vannak ültetve órán,hogy ne tudjanak kommunikálni/ -Itthon nagyon rossz a nyelvoktatás,nem tudom ki találta ki azt annak idején ,hogy így kell csinálni. Mindenki fél itthon -gyerekek,felnőttek,hogy jaj mi lesz ,ha nem megfelelően ragozott állapotban ejti ki a szót valaki.Csak azt felejtik el elmagyarázni,hogy aki ebbe az országba kívülről érkezik az is ” töri ” a magyar nyelvet, mégis megértjük. Visszatérve az első mondataimhoz,nem csak, hogy hosszúak a nyelvtanfolyamok,hanem ezáltal drágák is lesznek,aminek kifizetése sokunknak gondot jelent.De , van 2 hónapi oktatást igérő tanfolyam is ,ugyanolyan drága. A tanárokat már nem is említem.
    Kedves András ! Eddigi leveleidet köszönöm.
    Munkádhoz további sok sikert!

  7. Csordás Attila

    1) Mert beszélt nyelvként egyszerű nyelvtana miatt könnyű megtanulni, és gyakran hasznát is veszi az ember az angol beszédtudásnak.

    2) Mert jogtalanul használják a latin abc-t, melynek semmi köze a beszélt nyelvhez. Ennek következtében, aki úgy megtanult olvasni és írni „angolul”, mint pl. én, aki az írott szöveget nagyon jól érti, kitűnően levelezik angol nyelven, meg sem tud mukkanni, ha beszélni is kell.
    Más az írott, és más a beszélt világ.

  8. Éva

    Elmúltam 50 éves. Sokan azt mondják erre a kis időre talán már fölösleges! A munkám (informatikához kötődik) minden pillanatban szembesít hiányosságommal. Legalább olvasni és azt érteni nagyon fontos lenne, de ha már ennyi energiát beleölök olyan jó lenne beszélni is tudni. Igyekszem.
    Akadály: Olyan lassan haladok, minden mondatomban -szinte- van hiba. Pedig az angolt tanító tanárnő, nagyon jól tanít, szívesen járok az órákra, csak az eredmények olyan lassan jönnek. Néha úgy érzem nincsenek is valódi eredmények.

  9. Géza

    Külföldre utazás alkalmával már egyre többen beszélik az angol nyelvet, és a számítógépek is ezt a nyelvet használják.

  10. Varga Ferencné

    Kedve Péter 53 éves vagyok .Elkezdtem A gimnáziumot bevallom nem nagyon tudok lépést tartani a fiatalokkal nem nevet rajtam senki, de már én szégyellem, hogy állandóan a harmadik pótvizsgán sikerül csak át mennem akkor se az igazi mert sok mindent nem értek.2005-be volt egy enyhe lefolyású agyvérzésem és az Orvosom javasolta az iskolát agytréningnek.ezért szeretnék segítséget, hogy végre értsem is amit csinálok.Most fejezetembe a második osztályt sikeresen,de ezzel a tudással nem tudok majd le érettségizni a többi tárgyból egész jó vagyok Csak az Angol nyelvel vannak gondjaim.Az egészségem miatt esetleg ülő munkát tudnék vállalni, ha nem kell egyhuzamban ülni Üdvözlettel Katalin.Köszönöm, hogy lehetőséget adott az írásra.

  11. Virág Csaba

    Annyira nem akarok megtanulni angolul, csupán a diplomám kézhezvételéhez lenne szükségem egy nyelvvizsgára. Tudom, hogy ez első olvasatra kissé pimaszul hangzik, de én már nagyon sokat dolgoztam külföldön és remekül el is boldogultam a jelenlegi angol tudásommal. 92% lett a szóbeli nyelvvizsga eredményem, ellenben az írásbeli rendre sikertelen. Nem tervezem a jövőben, hogy külföldre megyek. Ha csak egy mód van rá, akkor Magyarországon szeretnék boldogulni. „Mindenhol jó, de legjobb otthon” alapon.

  12. Margit

    Miért szeretnék ?
    Azt látom és tapasztalom, hogy angolul bármelyik országban lehet kommunikálni.Nem utolsó sorban az interneten is az angol tudással el lehet boldogulni. Sajnos amikor még én iskolában jártam, az idegennyelv tanulást az oroszon kívül, iskolában nem lehetett tanulni. A szülők pedig nem voltak olyan helyzetben, hogy magánórára járathatták volna a gyerekeket. Mi is öten voltunk testvérek.

  13. Elli

    Miért? Azért szeretnék, pontosabban akarok megtanulni angolul, mert túl sokszor kezdtem bele, és hagytam abba, majd kezdtem az egészet előlről újra ahhoz, hogy hagyjam kárbaveszni az angol tanulásra fordított időt, energiát és pénzt. Nem elhanyagolható szempont, hogy szükségem van rá a munkám megfelelő színvonalú ellátásához, és mellesleg érdekel a nyelv, de ezidáig nem volt sikerem ezen a téren.

    Hogy eddig miért nem sikerült? Meggyőződésem, hogy nincs jó nyelvérzékem. Gátlásos vagyok, ha meg kell szólalnom, mert vagy nem jut eszembe a megfelelő szó, vagy biztos vagyok benne, hogy nyelvtanilag nem helyesen fogom mondani. Ilyenkor inkább azt mondom „My English is very poor” és hallgatom, hogy a többiek folyékonyan beszélnek, tele nyelvtani hibával. Szeretném ezt a gátat lebontani.

  14. Márek Lajos

    Azért szeretnék megtanulni angolul,mert a világban mindenhol megértik. Elég sokat járok külföldön. Jövőre USA-ba készülök.
    Mi hátráltat: a lustaság!
    A könyvet személyesen nem lehet átvenni,postaköltség nélkül?
    Tisztelettel: Márk Lajos

  15. Szívós Sándor

    A lányom az unokáimmal Amerikában él, és a mai világunkban könnyebb eligazodni is nyelvisnerettel.

  16. Vali

    Mert találtam angol rokonokat.
    De lassan megy mert nem vagyok már tini, és kevés a munka mellett az időm, de igyekszem.

  17. Aleksandro

    Már nem akarok megtanulni angolul, a buldózer sem nekem dübörög, mert elmúltam 70 éves,

  18. Ica

    Nyugdíjba mentem ezért rengeteg időm lett,ezért úgy döntöttem.hogy hasznomra válhat ha elkezdek egy idegen nyelvet tanulni,mivel szeretek utazni ,és nem árt ha tudok egy kicsit beszélni angolul.Ica

  19. Miklós

    Az a cél, hogy tanítani tudjam vak sorstársaimat. Az akadályok: vizualítás, idő és pénz hiánya.

  20. Ancsa

    Miért is szeretnék megtanúlni?
    Talán azért, mert sokat írtam, tudtam olvasni,de nem mertem megszólalni.
    Az élet az elmúlt évben nagy tanárom volt. Külföldön éltem.Ciprus és Törökország.Rájöttem az egyetlen közvetítő közeg az angol nyelv, bárhol vagy is a nagyvilágban.
    András Neked köszönhetően amiko egy leveledben azt írtad, nem baj, ha nem helyesen mondjuk.. de ahogy kigondoljuk a mondatot, a szakavat csak úgy füzzük össze egymással, mint a kínai árus sem beszél tökéletesen magyarúl, de megértjük őket.. minket is megértenek.
    Akkor odakint alkalmaztam ezt, és csodák csodája értettek engem..És minél többször szólaltam meg egyre jobban megjött a bátorságom, mert én is egyre jobban értettem a beszélt angolt.Ma már vágyom rá, hogy talán én is egyszer helyesen is tudok beszélni..És köszönöm Neked a tanácsaidat, amit többé-kevésbé próbálok is betartani.
    Továbbra is sok sikert a munkádban.
    Maradok hálás olvasód..
    Ancsa

  21. Győző

    Miért szeretnék: ciki, hogy nem tudok rendesen egy nyelvet sem, hogy mondjam a gyerekeimnek hogy tanuljanak
    Mi akadályoz: lustaság, egyéb elfoglaltságok, a munkámhoz nem kell, magyarul sem vagyok nagyon kommunikatív, néhány rossz tanár

  22. Valcsi

    Hogy miért?
    Valamikor kihívásnak éreztem. Aztán összetörtem egy sikertelen nyevvizsga miatt. Abbahagytam, majd újrakezdtem a munkahelyem miatt. Végül ott is abbahagytam, mert letelt a cég által fizetett óra. Nem is vizsgáztunk. Aztán meg nincs alkalmam használni, nem vagyok más anyanyelvű emberekkel kapcsolatban. Így hosszú időre kiestem a gyakorlásból is.
    A legfőbb akadály?
    A motiválatlanság.

  23. Blanka

    Miert szeretnek:Tobbszor voltam Amerikaba,es olyan rossz , hogy nem ertem meg magam az ottaniakkal.Lehet ,hogy idovel ki is fogok telepedni,es akkor bizony nagyon szukseges lessz az angol nyelv.

  24. Dávid

    Régóta szerettem volna a német mellé még egy nyelvet megtanulni. Csak azért mert egyre nélkülözhetetlenebb.
    Egy kicsit segített a szellemi frisseség és memória megőrzés iránti törekvésem.
    Lassú tempóban közel 1 éve tanulok rendszeresen, de már
    munkám során csaknem mindennap használom, partnerekkel
    levelezek. Nagyon jó érzés, hogy nem kell senkit igénybe venni, értem őket és ők is értenek engem.

  25. Attila

    Miért szeretnék: Munkához szükséges, tájékozódáshoz és tanuláshoz is kell.
    Mi akadályoz: A kevés idő

  26. Mária

    50+ voltam amikor elkezdtem a LIFE módszerrel.Nagyon jó volt,de sajna abbamaradt a módszerrel való tanulás.Külföldön nem lehetett”eladni” a következő években.Aztán más volt a fontos és szinte mindent elfelejtettem.Szükség lenne rá, jó volna egy-két könyvet is elolvasni angolul…. ezért

  27. Zsuzsa

    Érdeklődés, kényszer, hiúság, önbizalom növelése
    Érdeklődés:
    Érdekel az angol nyelv, eredetiben olvasni az angol irodalmat, vagy angol filmet nézni nem ugyanaz, mint a fordítás vagy a szinkronizálás, még akkor sem, ha egyébként kiváló a magyar szöveg (Sőt, akár jobb mint az eredeti. Pl. állítólag a Frédi és Béni a két kőkorszaki szaki magyarul sokkal jobb, szellemesebb mint angolul)
    Kényszer:
    Főiskolai diplomám van és már nem vagyok fiatal, így munkanélküliként kevés az esélyem új, alkalmazotti állást találni. Ezt az esélyt szeretném megnövelni. Ezen kívül belefogtunk egy internetes munkába, ahol az angol nyelv létszükséglet.
    Hiúság:
    Négy gyerekem közül kettő felsőfokú, egy és a férjem középfokú angol nyelvvizsgával rendelkezik, tehát én vagyok a legalacsonyabb szinten. (Ezzel is csak a kulturális távolságot csökkentem, hiszen a felsorolt családtagok mindegyikének 2 ill. 3 nyelvvizsgája van)
    Önbizalom növelése:
    Be akarom bizonyítani magamnak, hogy az én számomra sem elérhetetlen a nyelvvizsga. Ez sokat segítene a mostani lelkiállapotomon. Azt is szeretném, hogy ha megszólít Pesten egy külföldi, természetesen tudjak válaszolni neki, és ne kezdjek el levegő után kapkodni, mielőtt megpróbálok felelni.
    Akadályok:
    Nehezen megy a szótanulás. Én akkor vagyok nagyon eredményes a tanulásban, ha „bedobnak a mély vízbe” Tapasztaltam, hogy amikor olyan közegbe kerültem, ahol meg sem értettek másképp mint angolul, akkor egy menetben jegyeztem meg mindent. (Igaz, rendkívül feszült idegállapotban voltam, de úgy tűnik, ez jó hatással volt a felfogóképességemre. Amely szavakat akkor hallottam, azt azóta is mindig megértem anyanyelvi beszélők esetében is.)

  28. Szalay Oszkárné

    A válaszom:

    LLL.
    Köszönöm, hogy olvasója lehetek.
    Sarah

  29. Marika

    Csak 2 okot emelnék ki a lányom olyan országban él ahol angolul beszélnek , és a számitógép, de már régóta foglalkoztat a gondolat , de a tanfolyamok??!!

  30. Keri

    Miért akarom megtanulni?
    Jobb állásokhoz juthat az ember stabil, naprakész, élőbeszédhez szokott nyelvtudással.
    Lehetővé teszi az ember számára, hogy anyanyelvi környezetben is érdemi munkát vállaljon.
    Tehát egy jobb élet múlik rajta!

    Mi az akadálya?
    Korlátozott „szabadidő”, korlátozott pénzügyi lehetőségek és hogy a hazai nyelvi képzést is kritizáljam, a képzéseken elenyésző élő beszéd, ami nem csak a formális, de az informális kifejezésekre is felkészíti az embert. Korábban heti 20 órában tanultam angolul nyelviskolai tanárok segítségével és további heti 6 órás képzésben is részt vettem szintén nyelvi stúdiós tanárok segítségével, nyelvvizsgát is szereztem, még üzletit is, de Londonba kiérve óriási pofára esés volt, hogy még így is alig értek valamit. Hát még kicsit északabbra! És a BBC-ből is alig értek valamit, pedig borzasztóan fülelek! :(

    A munkaadók persze naprakész tudást akarnak, bár alig használtatják a megszerzett tudást. Arról meg már nem is beszélek, mennyit áldoznak a tudás naprakészen tartására…

    Kiábrándító tanulságnak tűnik, hogy az egyetlen hatékony nyelvtanulást az anyanyelvi környezet jelenti. De nem ám úgy kilökve a semmibe, hanem anyanyelvi környezetben szervezett nyelvi képzések keretében.

  31. sanci

    Valóban rengeteg oka lehet annak, hogy az ember meg akarjon tanulni angolul.Én Angliában élek, és dolgozom, tehát illene beszélni a befogadó ország nyelvét, ha másért nem is legalább tiszteletből, hiszen én választottam ezt az országot új hazámnak. Ettől kézzelfoghatóbb magyarázatom is van. Bármilyen ügyes-bajos dolgot el szeretnél intézni, „sajnos mankóra” az-az segítségre van szükségem.Nagyon kiszolgáltatott helyzet. Ezért nincs más hátra, mint előre. Ha egyedül is boldogulni szeretnék, meg kell tanulni az angol nyelvet. Egyszerűnek hangzik ugye? Most sokan felsóhajtanak mi sem könnyebb mint kint megtanulni angolul. Sajnos az élet tud fura helyzetet teremteni, talán már kicsit morbid is. Tiszta magyar társaságban dolgozom, de ez egy másik téma. Lényeg az ha egyedül, és könnyen akarsz érvényesülni nem árt ha beszélsz idegen nyelvet pl ANGOL Röviden ennyi az én történetem. Üdv mindenkinek és jó tanulást.

  32. Edi

    Ma már nem lehet élni nélküle, hisz minden angolul van. Mi akadályoz? Hogy magyar vagyok és magyarul gondolkodom… azaz megőrülök attól, hogy nem tudom pontosan megértetni az angol féllel, hogy mit érzek vagy gondolok, mert nekik nincsenek szavaik rá… úgy érzem magam miközben beszélek, mint egy szellemi rövidgatyás…

  33. bertalan

    Most jarok L1 szintu tanfolyamra Angliaban, es Decemberben lesz a viszgam.
    Hat az az igazsag, hogy ha tobb nyelvet beszel az ember fia, akkor a lehetosegek szinte vegtelenek.
    Hat ezert tanulok, es nem csak „szeretnek11 tanulni.

  34. Kata

    Azért tanulok angolul mert ma már ez elengedhetetlen, az az érzésem, hogy mindenki beszélnek angolul csak én nem.

  35. Dolena

    Nagyon büszke lennék magamra, önbizalmat adna, kinyílna előttem a világ. Kedvenc regényeimet olvashatnám, nézhetném angolul. Ha megállít egy turista az utcán, fesztelenül tudnék társalogni. Többnek érezném magam. Azt hiszem, ezért az érzésért érdemes tanulni.

  36. Laci

    Ez természetesen, egy jó kérdés. Vannak külföldi kapcsolataim, segédeszközzel ugyan tudunk tárgyalni, de ez elég körülményes és nem is igazán pontos a fordítás. Azért valahogy megértjük egymást, de ez csak a levelezésre koncentrálódik. Egy telefonos beszélgetés egyenlőre szóba sem jöhet. Pedig a környező országokban már szinte mindenki beszél angolul, legalábbis ha ügyintézésben dolgozik.

  37. Fülöp Viktor

    Külföldi cégekkel való kapcsolattartás miatt, saját örömömre, hogy megtudjam magam értetni más európai és európán kívül élő emberekkel, mert így megszűnnek a határok!

  38. Eszter

    – Mert szerintem ez hozzátartozik ma már az általános műveltséghez. (Persze lehet, hogy az unokáink gyerekei majd a kínaival kapcsolatban érzik ezt… :-))
    – Mert izgalmas dolog ismerkedni egy másik gondolkodási rendszerrel, persze jó lenne beszélgetni ezen a nyelven is.
    – Mert öregedés ellen legjobb a torna, és az agynak ugyanúgy szüksége van mozgásra, mint egyéb testrészeinknek.
    Nekem a legnagyobb nehézséget a napi gyakorlás okozza, ez sokszor elmarad, pedig tudom, hogy enélkül nincs eredmény.
    A másik nehézségem, hogy beszélek németül, és először mindig németül gondolom ki a mondatot, aztán ezt fordítom angolra. Lassú és nem hatékony.

  39. Szabolcs

    Elsődleges: írás (rövid és egyszerű angol nyelvű cikkeket tudjak írni…)
    Másodlagos: beszéd (ha véletlenül külföldre kell mennem, tudjak a napi élethez szükséges szinten kommunikálni emberekkel…)

    Ez a sorrend működhet? Magyarul is jobban megy az írás… :)

  40. Klára

    Nagyon szeretek utazni. Több oszágban tapasztaltam az angol nyelv fesztelen használatát, kicsiknél, nagyoknál, fiataloknál, öregeknél.Zavar, hogy nehezen értetem meg magam.
    60 éves leszek, és már nehetebben tanulok.

  41. Kassai Sára

    Azért kezdtem el foglalkozni angol tanulással, mert nagyon zavar hogy a nálam fiatalabbak természetesnek veszik hogy értik, beszélik az angolt, én viszont félek tőle. Ujbudai 60+ programban elkezdtem tanulni, mindössze 20 óra volt . Annyira megtetszett a kihívás, az hogy bizonyos TV műsorokban megértem a felírítok mindössze kb.10 százalékát. Most foglalkozom vele és érdekel. Sjnos nehezn tanulok és felejtek, de jó csinálni.
    Sjnálom ha csalódást okoztam a válaszommal Űdv: Kassai sári 70+

  42. S.a.

    Miért akarok megtanulni angolul?
    Már tudok angolul valamilyen szinten,de még nem tökéletes,gondoltam hát miért ne probálhatnánk meg?Nem veszítek vele semmit.

  43. Szivósné Polgár Magdolna

    Ismerőssel való beszélgetés és egy új munka hely megszerzése, külföldön!!!

  44. Éva

    Nagyon szeretnék megtanulni angolul! Németül beszélek elég jól, orosz a diplomám és az angol egyszerűen hiányzik.
    Két évig tanultam Oroszországban angolul, orosz tanártól, nagyon jó volt. Aztán itthon a munka, család mellett már nem tudtam folytatni. Most a gyerekek felnőttek, egyedül vagyok, viszont a munkám eléggé rabszódikus, ezért hol van időm, hol kevésbé az angolra. Pedig igyekszem rendszert vinni a tanulásba.

  45. Dit

    Miért szeretnék: diplomához szükséges, a cégnél előírás

    Mi akadályoz: Úgy érzem az összes tanár akinél jártam és tanfolyam arra játszik, hogy minél jobban húzza, mint a rétestésztát… És az időhiány, mivel munka-gyerekek és férj mellett nagyon nehéz.

  46. Péter

    Miért szeretnék: anyanyelvűekkel beszélgetni.
    Mi akadályoz: rossz tanítási módszerek, képzetlen angoltanárok.

Hozzászólások lezárva.