Nyelvtudásom a minap semmit sem ért. Hihetetlenül hangzik?

Bécsben történt. Másfél órát gyalogoltunk feleségemmel teljesen feleslegesen a zuhogó esőben.

Csak azt rontottam el, hogy nem olvastam el egy feliratot. Bécs belvárosában leparkoltunk az autóval, és a parkoló cédulát, ahogy Pesten megszoktuk, a kocsiban hagytuk. Amint azt később észrevettem, a parkolóházban több helyen is felhívták a figyelmet, hogy a parkoló kártyát vigyük magunkkal (anélkül nem lehet belépni).

Olyan apróságokkal, mint feliratok olvasása, nem bíbelődtünk. Siettünk. Majd ha kell, úgyis kérdezünk (hát kérdeztünk is éppen eleget…). Kifelé jövet a mélygarázsból előzékenyen beengedtünk egy párt, akik az ajtó előtt ácsorogtak. Nem kíváncsiskodtunk, miért várakoztak az ajtó előtt. Nem gondoltunk arra, hogy az a sok felirat, ami az ajtókon található, nekünk szól. Megjegyeztük, hogy a parkolóház a múzeum mellett van.

Körülbelül öt órát gyalogoltunk Bécs belvárosában, majd vissza akartunk menni az autónkhoz. Ekkor jött az első nem várt akadály: kiderült, hogy Bécsben több parkolóház is van a Karlsplatz-nál, a múzeum mellett.

Megkérdeztük, merre van a múzeum, a választ megértettük („Melyik múzeumot keresik?”). A névre nem emlékeztünk…. Körbejártuk a környék múzeumait. Az eső ekkor már zuhogott.

Felváltva kérdezősködtünk, gyalogoltunk és szitkozódtunk. Amikor már szétáztunk és elfáradtunk, bementünk egy szállodába, ahol a londínerhez léptem:

– A kocsinkat keressük, egy parkolóházban hagytuk, de nem találjuk.
– Mire emlékeznek, mit láttak, ahol kijöttek?
– Egy zöld kupolát láttunk, ahogy feljöttünk a garázsból, az ajtó mellett volt egy hirdetőoszlop.

Ezután a londíner megmondta, merre menjünk. Elvonszoltuk magunkat a bejáratig, ahol az ajtó előtt még ácsorogtunk az esőben, amíg kijött valaki és így be tudtunk menni.

Bent elolvastuk a „Vigye magával a parkolókártyát, különben nem tud visszajönni a garázsba!” feliratokat, így utólag.

A tanulság, ami miatt ezt az egész történetet leírtam:

Sok vizsgázónk vallja be, amikor kiderül, hogy nem sikerült a vizsgája, hogy a levélírásnál a feladatot csak felületesen olvasta el. Így a levele nem arról szólt, ami a feladatban szerepelt, ezért értékelhetetlen, és nulla pontot kapott rá.

A parkolócédulát vigye magával! – ez nem túl bonyolult mondat. Jó lett volna ha én is elolvasom! Elindulás előtt…

Ne arra törekedjen, hogy egy nyelvet tökéletesen beszéljen. Az a cél, hogy amit tud, azt használja!


Egyébként, ha felírja, hol parkolt, akkor nem kell Sherlock Holmes-ként nyomoznia a kocsija után.

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 hozzászólás a(z) “Nyelvtudásom a minap semmit sem ért. Hihetetlenül hangzik?” bejegyzéshez

 1. Fülöp Beáta

  Alapjáraton kapkodós vagyok. meg nem veszem észre de sokszor hadarok…nagyon kevesen értenek meg magyarul is mindig mást értenek( fő h a párom és a fontos barátaim megértenek XD )
  Dolgozatoknál(csak angol) ez a baj h kapkodok elolvasom tippelek néha…ha látom h nem tudom nem írok semmit mert minek fogyjon a tanár tollából a tinta….felesleges és akkor jön a karó. én meg csak röhögni tudok ezen mert nekem is jobban kellene figyelnem de ez nem megy ha unalmas vmi és a 4 angol órám uncsiiiii…bejárhatnék még 4re a német nincs már előrehozott miatt és lyukas de semmit nem érnék vele meg összezavarodnék mert az angolos oszt.társaim mást vesznek és beszélnek…és zavar. Nyelvi tagozaton vagyok egyébként uh ragadd rám a nyelv de az angollal meggyűl a bajom :S Sajnos! Pedig imádom …..(L)

  Válasz
 2. GÁBOR Dénes

  Többször kezdtem angolt tanulni autódidakta
  módszerrel . Sajna mindig elakadtam az elején .
  Évek alatt csak az első néhány leckéig jutottam.
  Többször előlről kezdtem . Majd ismét előlről….
  A most olvasott ajánlás bizalmat keltett bennem,
  sok egyéni csalódásom ellenére.Szeretném be-
  tartani az instrukciókat és bebizonyítani magamnak
  hogy nem vagyok reménytelen eset.Azért a tanári
  segítség jól jöhet…..DEN.

  Válasz
 3. Péter

  Én is Bécsben voltam kirándulni. Mivel angolul tanultam, németül szinte semmit nem tudok. A feliratokat úgy olvastam el, hogy van egy 10000 Ft-os mobiltelefonom, amire lehet JAVA programokat telepíteni (és még fényképezni is tud). Az Internetről töltöttem le német-magyar, magyar-német JAVA szótárakat (és Bécs térképet is). Ezek a szótárak sokkal jobbak, mint az általam tesztelt olcsó szótárgép.

  Válasz
 4. Anna anyu

  Sziasztok!
  Nekem is van a nyelvtanuló csoportban egy csoporttársam, aki minden tesztnél 1 feladatot azért ront el, mert nem olvassa végig a feladat utasításait.
  Időnként a férjem is az agyamra megy, mert bevásárlásnál gyakran megy a kihelyezett címkék után, pedig a termék nem mindig a címke alatt, vagy fölött van. Így hozott régebben kétszer egymás után narancsos étcsoki helyett karamellásat. Ami nem volt rossz, de én a narancsosat szeretem.
  Én általában elolvasok minden feliratot, mielőtt kipróbálok bár mit is, bár időnként azt olvasok, amit akarok. Ha egy leírás túl kalandosnak tűnik, akkor már tudom, hogy az én elmém színezte ki. :) Újraolvasás…

  Válasz
 5. Mihály

  Igy én is jártam,hogy az ilyen kicsiségekre nem pazaroltam az idömet, mert siettem, azután már késő vólt mikór eszembe jutott a mondás, hogy aki siet el késik.

  Válasz
 6. JJutka

  Ez a sztory azért tanulságos, mert a káröröm, bármilyen halványan van jelen, jobban rögzíti a tanulságot: Olvasd el és értelmezd fiam, a feladatot végig!- mint a prédikálás.

  Válasz
 7. Neményi András

  @Robi
  Kedves Robi!

  Köszönöm a bókot!

  Gondolom arra céloz, hogy a nyelvtudás jelenti az ERŐT.
  Én ezt a mondást úgy ismertem, hogy:
  „Az erő dominál, az ész háttérbe szorul.”

  Az a bosszantó, hogy rengetegszer elmondom a vizsgázóknak, hogy a feladatoknak ne álljanak neki addig, amíg az utasítást nem olvasták el.

  Gyakorlatilag ugyanazt rontottam el.

  Válasz
 8. Gyenes Sándor

  A nyelv tanuló Úr engem is okít e-mailben,de Istenem ha egyszer el tudnék jutni addig hogy megértsem a feliratok szövegét ,én lennék a világ legboldogabb tanulója.

  Válasz
 9. Jutka

  Tanulságos kis történet!Köszönjük hogy megosztotta velünk.Érdemes időt szakítani arra,hogy elolvassuk a tájékoztató felíratokat!Sok bosszúságtól menthetjük meg magunkat.:-)

  Válasz
 10. Andrea

  Neke még eddig mindig szerencsém volt, mert férjem szerint
  tölem nem lehet közlekedni,mert én mindig mindent el akarok
  olvasni, mert olvasás közben is tudok tanulni , mert szerintem
  az adott nyelv szófordalatait, szóhasználatait irott szövegből még jobban el lehet sajátítani. Ezt ő nem érti és mindig ideges,
  hogy miért állok meg. De nem is tud semmmilyen nyelven!
  Külföldön teljesen rám kényszerül, én kommunikálok mindig
  minden helyzetben-

  Válasz
 11. bandeirante

  Ami azt illeti, van a Déli pályaudvarnál egy Bécsi Parkolóház nevű parkoló, az ugyanúgy működik, és ott is magaddal kell vinni a kártyát. Én szoktam oda járni, úgyhogy ismerős a rendszer.

  Válasz
 12. Laci

  Mi a GPS-en jelöltük be, hogy hol áll a kocsi. Fura volt, amikor visszafele a villamoson beszélt a GPS, hogy itt forduljon jobbra…

  Válasz