Induljon könnyebben!

A kezdő nyelvtanulónak többek között azért is nehéz a dolga, mert nagyon sok mindenre kellene az elején odafigyelnie:

– a szavak jelentésére,
– a szavak sorrendjére,
– a helyes kiejtésre,
– a nyelvtanra, ragozásra, stb., stb…

Nos, ezek helyett eleinte csak egy dologra kellene koncentrálni: ha hibákkal is, de egyszerűen kifejezve magát, érje el, hogy a beszélgető partnere megértse, amit mondani akar neki!

Majd később ráér a kiejtését, a szókincsét, a nyelvtani dolgokat csiszolgatni.

Ön mit gondol erről?
Kíváncsi vagyok az Ön véleményére, kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

196 hozzászólás a(z) “Induljon könnyebben!” bejegyzéshez

 1. Turzó Tibor

  Tökéletesen igaza van. Az anyanyelvemen kivül beszélek spanyolul és nagyon sokat segített a spanyol szöveg hallgatása amikor tanultam a nyelvet és az is segített hogy harminc évvel fiatalabb voltam.
  Üdvözlettel
  Nagy tisztelője!!!!!
  Turzó Tibor

  Válasz
 2. ilonn takács

  Igen. Ám ÉdesAnyánál vok
  GyomaEndrődön társalogni itt nincs mód
  .
  Azonban
  szeretném megtanulni alapokról indulva a németet
  .
  Már régebben tanultam németül azóta is most is valóban hiányzik a társalgás, melynek hilyán
  Köszönöm szíves válaszát
  Tisztelettel teljes Üdvözlettel …ilonn

  Válasz
 3. Szilágyi Éva

  Kedves András!
  Nagyon sok mindennel próbálkoztam már, hogy legalább egy bizonyos szintig eljussak. Illene is mert a gyerekeim az USA-ba élnek. De kint se tudták a fejembe verni a nyelvtant, és az Abc-t. :( nem tudom miért nem megy, simán elfelejtem. Persze azért ragadt rám pár szó, azonkívül én pl A kedvenc zenéimet keresem ytb-n ami angolul van fel iratozva . De másként is próbálkozom a zenén keresztül. Ilyen oktatással még nem találkoztam, ezért is próbálom ki, és köszönöm hogy ingyen lehetővé teszi ezt. Lenne egy kérdésem, nem lehetne esetleg pdf fájlba küldeni a leckéket, hogy le tudjam húzni a gépre, és úgy tanulni. Sajnos a g-mail fiókból csak nyomtatni tudnám, de nincs nyomtatóm! Köszönöm a válaszát!

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Éva!

   Utánanézek.
   Sima szövegként nem tudja áttenni?

 4. BANKÓ Róbert

  76 ÉVESEN IS ÚJRA TANULÓ VAGYOK VERSEKET ÉS KÖNYVET IS ÍROK A VERSEKETIS HANGOSAN TANULOM TISZTELETTEL EGY ÖREGDIÁK

  Válasz
 5. Sarolta

  Kedves András
  Nekem ez nagyon jo modszer a tanulásra
  Párszor át ismétlem utána az agol szavakat nézem ugy próbálom gyakorolni elëg jol sikerül

  Válasz
 6. Lőrincz Edit

  Tisztelt Neményi Úr! Örülök hogy rátaláltam a hirdetésére.Nagyon tetszik ez a nyelvtanulás.Azért szeretnék megtanulni angolul, hogy megértsem az angol beszédet.Az Ön módszere nekem nagyon jó.Nem akarom feladni. Nagyon akarom, hogy sikerüljön.Mindig nagyon várom az új feladatokat.Köszönöm szépen.

  Válasz
 7. Mária Boros

  Tisztelt Neményi úr! Hálás vagyok önnek az egyszerűsitett tanítási módzserhez,nagyon jó.Köszönöm szépen.várom továbbra is az ujjab tananyagot.

  Válasz
 8. Sipos Balázs

  Tisztelt András!
  Én bejelentkeztem a nyelvtanulásra, de nem a saját érdekemben. Az volt az elképzelésem, hogy a gyermekeim, unokáim is kedvet kapjanak a nyelvtanuláshoz, remélem így is lesz. A leányom párja most, kb. 3 hete Ausztriában. Nagy szüksége lenne a német nyelv ismeretére, annak ellenére hogy valamennyit konyít a német nyelvhez. Engedelmével megadom az Ön elérhetőségét, remélem élni is akar a lehetőséggel. Egyébként nagyra értékelem a szándékát és segítségét amellyel meg kívánja könnyíteni az idegen nyelvek elsajátítását a magyar állampolgároknak.
  Őszinte tisztelettel és üdvözlettel: Balázs

  Válasz
 9. zsolt farkas

  Örülök a lehetőségnek.Nagyon köszönöm.Még köszönni is félve teszem mert attól félek,hogy rosszul mondom.

  Válasz
 10. Judy Hexe :-)

  Teljesen egyet értek! Merjünk megszólalni, valahogy kifejezni magunkat. A csiszolás ráér, amúgy pedig úgy is jön automatikusan, mert kedvesen kijavítanak a németek, svájciak. Amit megköszönve és persze ismételve, ahogy mondta, tanulunk is és szimpatizálni is fognak velünk. :-)

  Válasz
 11. Dr.Pacsai Imréné

  Egyetértek a tanítási módszerével,mert hamar lesz
  sikerélménye a tanulónak,ami újabb tanulásra
  ösztönzi.De miért nem kapom már a második
  leckét?

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Lehetséges, hogy a levelőző programja a spam mappába rakta, vagy a promóciók közé.

  2. Szabó Erika

   Nekem nagyon tetszik és szeretnék megtanulni könnyedén angolul.

 12. Major Györgyi

  Igen, Önnek igaza van abban, hogy az ember sokszor azért nem mer megszólalni, mert „hátha rosszat mondok, nem jó a kiejtésem, így teljesen más értelme, jelentése van a mondatnak” ill.hasonló kétkedések miatt. Ezért nagyon tetszik, hogy témánként odaillő mondatokat tanulunk és a kiejtés fonetikus leírása is nagy segítség.

  Válasz
 13. Szőnyi Évi

  Kedves András
  Nagy örömet szerzett a Beatles dal közlésével. Szóról szóra meg fogom tanulni mindig is ez volt az álmom
  Szép vasárnapot kívánok önnek
  Éva

  Válasz
 14. Tóth Etelka

  Úgy gondolom, hogy ez az adott helyzettől függ.
  Ha valakinek sürgősen szüksége van a nyelv használatára, akkor persze, hogy kézzel-lábbal, akármilyen helytelen kiejtéssel és nyelvileg is helytelenül, de igyekszik megértetni magát, több-kevesebb sikerrel. Ha viszont nem sürgős a dolog, akkor sokkal jobban teszi, ha megpróbálja megtanulni a nyelvet minél helyesebben. Hosszú távon sokkal jobban jár vele.
  Szoktak példálózni a kisgyerekek nyelvtanulásával, de borzasztóan félrevezető módon. Egy kisgyerek több mint egy évig hallja a nyelvet minden nap, ébrenlétének nagy részében, mire egyáltalán megszólal az anyanyelvén. Miért várjuk el akkor egy felnőttől vagy nagyobb gyermektől, hogy már néhány órányi tanulás után beszélje az idegen nyelvet? Ez nem vezet sehová. Legfeljebb azt érjük el vele, hogy sokak önbizalmát leromboljuk, és elvesszük a kedvüket a nyelvtanulástól.
  Saját tapasztalataim azt mutatják, hogy minél idősebb valaki, annál könnyebben tud elsajátítani egy idegen nyelvet, ha van bátorsága hozzákezdeni, és kitartása folytatni. Na meg ha nem szegik kedvét az idősebbek nyelvtanulási képességéről kerengő babonák. Ez alól kivételt képez a kiejtés elsajátítása: azt sokkal nehezebben, és többnyire akkor sem tökéletesen képes egy idősebb ember megtanulni.

  Válasz
 15. Dávid László

  Kedves András sajna nem olvastam végig a szöveget így az lején leragadtam,vártam a folytatást de nem jött így végig olvastam most az egészet és így jutottam el idáig nagyon szépen meg köszönném ha folytatni lehetne a tanulást mert így sokkal gyorsabban haladnák elöre is köszönöm!!!!!T.D.László.

  Válasz
 16. Mészáros Henrieta

  Jó napot németet szeretném folytatni alapvetőt már tanultam én mondatban szeretnék megtanulni perfekt. Köszi

  Válasz
 17. Koppányi Kinga

  Pontosan ugyan így gondolom én is. Eleinte az a fontos hogy nem feltétlenül helyesen de meg tudjam értetni magam még ha nyelvtanilag nem tökéletesen fejezem is ki magamat.

  Válasz
 18. Bense Gabriella

  Kedves András!
  Először is köszönöm a nyelvleckéket.
  Kérdésére válaszolva én is úgy gondolom, hogy merjen beszélni a már meglévő szókinccsel az ember és remekül felgyorsítja a tudás lehetőségét a panelmondatok tanulása.
  Köszönettel,
  Gabriella

  Válasz
 19. Hatwagner Ferenc

  Tisztelt Neményi Úr!
  Köszönöm leveleit! Igazság az, hogy a nyelvtanulás meghirdetésekor még nem volt ismert a módszer, melyet Ön alkalmaz, részint kíváncsiságból ezért is jelentkeztem.Valójában néhány évtizeddel korábban jó magam 6 évig tanultam németül, az azóta eltelt elég hosszú passzív idő miatt a szókincsem „megkopott”, de nyelvtani ismereteim még kb.70-75%-on lehetnek.Tulajdonképpen nekem egy olyan jól beszélő partner jelentene segítséget, aki menet közben korrigálna, a szavak érdekes módon sok esetben „visszajönnek”, olvasás alkalmával is. Mivel én annak idején párhuzamosan tanultam a nyelvtani részt és a szókincset, nekem nem jön be az Ön módszere, hogy csak valahogyan is megértessük egymást, aztán majd jöhet a nyelvtan. Nem vitatom, hogy bizonyos szinten ez is több a semminél, de nekem ez már ebben a formában túlhaladott. Elnézést az őszinteségemért, de nyugdíjasként nekem már csak hasznos időtöltés a korábban tanultak frissítése, más konkrét cél nem ambicionál.

  Válasz
 20. Piros Balázs

  Kedves András!

  Igaza van, örülök, ha először a szavakat össze tudom rakni, a nyelvtani finomságok majd rendeződnek.

  Üdvözlettel: Piros Balázs

  Válasz
 21. Tankó Zira

  Azt hiszem így (a fentiek elmondása alapján)valóban könyebb lehet a nyelvtanulás.
  Én úgy gondolom elszántság kérdése és ez hozza magával utána, hogy jut elég idő rá. Ez után majd eredménye is lesz.

  Válasz
 22. Miklósi Jánosné

  Tisztelt Tanár úr. Nekem fontos nekem az angol nyelv mert járók külföldre és a külföldi vonatokon mint személy vagyonőr ként dolgozók. És ha lehetne a szakmámhoz Amint dolgozók szeretném ha tudna ebben segíteni az alszavakat hogy tudjak komonikálni a külföldi utasokkal beszélni. A számokat angolul és franciául beszélni és hogy ha kérdez valamit akkor tudjak neki válaszolni ebben szeretném a segítséget öntöl. Elöre is köszönöm. Tisztelettel Miklósi Jánosné. Kelt 2021. 02.13.

  Válasz
 23. Németh István

  Kedves András!

  Engem jobban a műszaki nyelv érdekelt volna, mert külföldre nem járok, se vonattal, se repülővel. Asztalos vagyok és ha néha szembe jön velem egy -egy angol kifejezés szaklapban, vagy másutt, szeretném tudni, hogy mit jelent. Azt hiszem 61 évesen már nem fogom bejárni a világot, maradok a műhelyemben a szótárral.
  Köszönöm a figyelmét! Jó egészséget, minden jót kívánok!

  István

  Válasz
 24. Varju Patrícia

  Nem lenne rossz így hogy mint ki ejtés mem igazán menne jól de aztán majd szép lassan igen. Én sajnos tanulási nehéséggel güztöttem így nehezen ment a tanulás az angol főleg így meg se tanultam. De most nagyon szükség lenne rá mert a fönököm csak angolul tud és németül én az angolt tanultam valamenyit picikét tudok is de a semmire se elég.
  Más nagyon nincs ki tanítson a családomba senki nem tud se hangul se németül se semmit, öcsém még tanul de azt. Remélem viszonylag gyorsan meg tudok tanulni valahogy.

  Válasz
 25. Mária Zalkáné Babicz

  Üdvözlöm Kedves András!
  Eddigi nyelvtanulásaim alkalmával szavakat, ragozást, nyelvtani szabályokat tanultam,és nem mertem megszólalni. Most az elején furcsa, hogy azonnal kifejezésekkel, gallicizmusokkal kezdünk.Számomra ez nehézség, de megfogom szokni,és remélem a végén megmerek szólalni, akkor is ha rosszul ragozok, vagy rossz szórendet használok.
  Köszönettel várom a további leckéket! Zalka Marcsi

  Válasz