Induljon könnyebben!

A kezdő nyelvtanulónak többek között azért is nehéz a dolga, mert nagyon sok mindenre kellene az elején odafigyelnie:

– a szavak jelentésére,
– a szavak sorrendjére,
– a helyes kiejtésre,
– a nyelvtanra, ragozásra, stb., stb…

Nos, ezek helyett eleinte csak egy dologra kellene koncentrálni: ha hibákkal is, de egyszerűen kifejezve magát, érje el, hogy a beszélgető partnere megértse, amit mondani akar neki!

Majd később ráér a kiejtését, a szókincsét, a nyelvtani dolgokat csiszolgatni.

Ön mit gondol erről?
Kíváncsi vagyok az Ön véleményére, kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

173 hozzászólás a(z) “Induljon könnyebben!” bejegyzéshez

 1. AvatarMészáros Henrieta

  Jó napot németet szeretném folytatni alapvetőt már tanultam én mondatban szeretnék megtanulni perfekt. Köszi

  Válasz
 2. AvatarKoppányi Kinga

  Pontosan ugyan így gondolom én is. Eleinte az a fontos hogy nem feltétlenül helyesen de meg tudjam értetni magam még ha nyelvtanilag nem tökéletesen fejezem is ki magamat.

  Válasz
 3. AvatarBense Gabriella

  Kedves András!
  Először is köszönöm a nyelvleckéket.
  Kérdésére válaszolva én is úgy gondolom, hogy merjen beszélni a már meglévő szókinccsel az ember és remekül felgyorsítja a tudás lehetőségét a panelmondatok tanulása.
  Köszönettel,
  Gabriella

  Válasz
 4. AvatarHatwagner Ferenc

  Tisztelt Neményi Úr!
  Köszönöm leveleit! Igazság az, hogy a nyelvtanulás meghirdetésekor még nem volt ismert a módszer, melyet Ön alkalmaz, részint kíváncsiságból ezért is jelentkeztem.Valójában néhány évtizeddel korábban jó magam 6 évig tanultam németül, az azóta eltelt elég hosszú passzív idő miatt a szókincsem “megkopott”, de nyelvtani ismereteim még kb.70-75%-on lehetnek.Tulajdonképpen nekem egy olyan jól beszélő partner jelentene segítséget, aki menet közben korrigálna, a szavak érdekes módon sok esetben “visszajönnek”, olvasás alkalmával is. Mivel én annak idején párhuzamosan tanultam a nyelvtani részt és a szókincset, nekem nem jön be az Ön módszere, hogy csak valahogyan is megértessük egymást, aztán majd jöhet a nyelvtan. Nem vitatom, hogy bizonyos szinten ez is több a semminél, de nekem ez már ebben a formában túlhaladott. Elnézést az őszinteségemért, de nyugdíjasként nekem már csak hasznos időtöltés a korábban tanultak frissítése, más konkrét cél nem ambicionál.

  Válasz
 5. AvatarPiros Balázs

  Kedves András!

  Igaza van, örülök, ha először a szavakat össze tudom rakni, a nyelvtani finomságok majd rendeződnek.

  Üdvözlettel: Piros Balázs

  Válasz
 6. AvatarTankó Zira

  Azt hiszem így (a fentiek elmondása alapján)valóban könyebb lehet a nyelvtanulás.
  Én úgy gondolom elszántság kérdése és ez hozza magával utána, hogy jut elég idő rá. Ez után majd eredménye is lesz.

  Válasz
 7. AvatarMiklósi Jánosné

  Tisztelt Tanár úr. Nekem fontos nekem az angol nyelv mert járók külföldre és a külföldi vonatokon mint személy vagyonőr ként dolgozók. És ha lehetne a szakmámhoz Amint dolgozók szeretném ha tudna ebben segíteni az alszavakat hogy tudjak komonikálni a külföldi utasokkal beszélni. A számokat angolul és franciául beszélni és hogy ha kérdez valamit akkor tudjak neki válaszolni ebben szeretném a segítséget öntöl. Elöre is köszönöm. Tisztelettel Miklósi Jánosné. Kelt 2021. 02.13.

  Válasz
 8. AvatarNémeth István

  Kedves András!

  Engem jobban a műszaki nyelv érdekelt volna, mert külföldre nem járok, se vonattal, se repülővel. Asztalos vagyok és ha néha szembe jön velem egy -egy angol kifejezés szaklapban, vagy másutt, szeretném tudni, hogy mit jelent. Azt hiszem 61 évesen már nem fogom bejárni a világot, maradok a műhelyemben a szótárral.
  Köszönöm a figyelmét! Jó egészséget, minden jót kívánok!

  István

  Válasz
 9. AvatarVarju Patrícia

  Nem lenne rossz így hogy mint ki ejtés mem igazán menne jól de aztán majd szép lassan igen. Én sajnos tanulási nehéséggel güztöttem így nehezen ment a tanulás az angol főleg így meg se tanultam. De most nagyon szükség lenne rá mert a fönököm csak angolul tud és németül én az angolt tanultam valamenyit picikét tudok is de a semmire se elég.
  Más nagyon nincs ki tanítson a családomba senki nem tud se hangul se németül se semmit, öcsém még tanul de azt. Remélem viszonylag gyorsan meg tudok tanulni valahogy.

  Válasz
 10. AvatarMária Zalkáné Babicz

  Üdvözlöm Kedves András!
  Eddigi nyelvtanulásaim alkalmával szavakat, ragozást, nyelvtani szabályokat tanultam,és nem mertem megszólalni. Most az elején furcsa, hogy azonnal kifejezésekkel, gallicizmusokkal kezdünk.Számomra ez nehézség, de megfogom szokni,és remélem a végén megmerek szólalni, akkor is ha rosszul ragozok, vagy rossz szórendet használok.
  Köszönettel várom a további leckéket! Zalka Marcsi

  Válasz