Miért érdemes hangosan tanulni az idegen nyelvet?

Sokan megveszik a nyelvkönyveket, olvasgatják azokat, egyszer-kétszer esetleg még bele is hallgatnak a hanganyagba, de leginkább olvasva tanulnak.

A legtöbben, akik otthon, egyedül akarnak tanulni, sokszor nem mernek hangosan beszélni, kipróbálni fennhangon a mondatokat, és megpróbálni hangosan utánozni azt, amit a CD-n hallanak.

Miért félünk ettől, és miért lenne jó, ha ezen változtatnánk…

A legtöbben azért félünk ettől, mert már rég jártunk iskolába, és akkor sem úgy tanultunk, hogy hangosan felmondtuk a leckét. Azt gondolják sokan, hogy ez olyan „dedós”. Pedig nagyon hasznos, így sokkal jobban megjegyezzük, amit hangosan kimondtunk.

Egész más, ha az ember hangosan kimond egy mondatot, és nem csak magában motyogja őket. Sajnos, sokan úgy gondolják, hogy ha valaki magában beszél, az ciki! Na, nyelvtanulási célzattal nem az.

Meg kell teremteni a körülményeket ahhoz, hogy más ne zavarjon minket nyelvtanulás közben, és bátran, hangosan mondjuk ki a mondatokat. Erre leginkább akkor van jó alkalom, amikor egyedül vagyunk otthon, de megoldható úgy is, ha kimozdulunk otthonról, mondjuk egy erdei séta alkalmával.

Ha lazábbak vagyunk egy kicsit, rágörcsölés helyett bátrabbak, akkor könnyebben fog menni az egész nyelvtanulás.

Önnek mi a véleménye? Kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

259 hozzászólás a(z) “Miért érdemes hangosan tanulni az idegen nyelvet?” bejegyzéshez

  1. Somlóvári Józsefné

    Fontos a csend, az egyedüllét, fontos gyakorolni hangosan a kiejtést…..

    Válasz
  2. Halmosi Anikó

    Egyetértek, hogy ki kell mobdani hangosan mindent.
    Nehéz megszokni😊
    Köszönöm hasznos tanácsait.

    Válasz
  3. Karvajszky Andrea

    Szerintem mindenki úgy tanuljion nyelvet ahogy neki a legkellemesebb ezt egyéne dönti el.

    Válasz
  4. Fuisz Jenő

    Üdvözlöm Neményi úr!

    Teljesen egyetértek a hangos tanulási javaslatával, mert a gondolat kimondása bizonyítja, hogy az egyén még nem tud, vagy csak tudogat, illetve, hogy tudja is.Tisztelettel Fuisz Jenő

    Válasz
  5. Nagy József

    Tisztelt Neményi úr!
    Én mindig hangosan tanulom az új szavakat, mert így jobban rögződik és a kiejtés is helyes lesz. A nehezebb szóösszetételeket és mondatokat is hangosan mondom ki többször egymás után Nekem ez a megoldás segít a nyelvtanulásban.
    Üdvözlettel Nagy József

    Válasz
  6. Molnár Józsefné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Tanácsaival teljesen egyetértek, a hangosan történő tanulás sokat jelent.
    Nem tudom Neményi Úr egyetért-e a tükör előtti gyakorlással. Ha már tudunk szavakat, mondatokat könyv nélkül elmondani, tegyük ezt a tükör előtt. Szerintem sokat segít a kommunikációban, bátrabban merünk megszólalni, segít önmagunk kifejezésében, stb. Ez az én saját tapasztalatom, ami nem új dolog, de hasznos.
    Üdvözlettel. Molnárné

    Válasz
  7. Attila Vígvári

    Nagyon igazad van hogy rögtön meg is történt valójában Hogy jobban meg lehet tanulni.

    Válasz
  8. Németh István

    Kedves András! Köszönöm a hasznos tanácsait. Ezekben nem csak az a jó, amiről a tanács szól, hanaem a nyelvvel és a tanulással való kapcsolat fenntartására való ösztönzés is.Köszönöm a tanácsait!

    Válasz
  9. Szilágyi Márta

    Üdvözlöm, teljes mértékben egyet értek. Gyermekeimnél voltam Svájcban, és nem mertem kimondani amennyit tudok németül boltban bölcsiben mikor mentem az unokámért mert féltem hogy kinevetnek, vagy nem értik mit szeretnék mondani.

    Válasz
  10. Dr Nagy András

    Szerintem is úgy érdemes nyelvet tanulni, hogy hangosan kimondjuk, kiejtjük a szavakat mondatokat, mert a képi megjegyzés mellett a hanghatás is segít rögzíteni a nyelvet.

    Válasz
  11. Sándor László

    Könnyű azt mondani, hogy beszéljünk! De engem valami ebben akadályoz. Nem a kiejtéssal van gondom, mert a leírt szót jól ki tudom ejteni. Még sohasem hallott, leírt szót is többnyire helyesen ki tudok ejteni, mert annyira megszoktam az angol kiejtést, a dallamát a látott betűknek. Ha leírva látok egy mondatot, felolvasom, helyes kiejtéssel. De beszélni, és közben kitalálni, hogy hogyan kell mondani angolul, amit el akarok mondani, egyszerre nem megy. Ha például van időm átgondolni, és leírni, onnan felolvasni, akkor semmi baj. De így nem lehet beszélgetni.
    Az egyetemi vizsgáimon magyarul is gondom volt a beszéddel, az írásbeli vizsgáim mindig 4-esre, 5-ösre sikerültek, ugyanabból a tárgyból meg a szóbelin csak nyöszörögtem.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves László!

      Ez viszont nem nyelvtanulási probléma, hanem más.

  12. Biczó Erzsébet

    Igen, sokkal hatékonyabb a hangosan tanulás, csak kell a megfelelő körülmény
    (Egyeduli hangos felmondás )

    Válasz
  13. Szőke Zoltán

    Kedves tanár úr! Szerintem is a hangos tanulás nagyon jó módszer én is ezt alkalmazom a mai napig ! Már középiskolás koromban is ezt alkalmaztam és hatásos volt ‘!!! Egyszer érdemes a hitetlenkedőknek kipróbálni !!! Azután eldönthetik , hogy melyik módszerrel haladnak jobban !!!

    Válasz
  14. Szőke Zoltán

    Szerintem is a hangos maa tanulás nagyon jó módszer én is ezt alkalmazom! Már középiskolás koromban is ezt alkalmaztam és hatásos volt

    Válasz
  15. Mária

    Sokkal hatékonyabb ha hangosan tanulunk. Amúgy a helyesebb kiejtésben is sokat segít.

    Válasz
  16. Szalay Gyuláné

    Kedves Tanár Úr.
    Igen, Nekem is volt/ még most is néha az a fajta félelmem, hogy nem érthető amit mondok. Gyakoroltam egyedül tükör előtt.
    Szerencsés vagyok, mert 3 unokám Angliában él, kitűnően beszélik az angol nyelv et. Én angolul beszélek velük, ők pedig magyarul több kevesebb sikerrel.
    Szeretném, ha magyarnyelvet is megtanulnák.
    Ma már nincs félelem bennem, ha angolul kell megszolalnom.
    Mindennap gyakorolok angolnyelv ü filmeket nézek.
    Hát ennyi, továbbra sem hagyom abba, nem is tehetem, sokat megyek a gyerekekhez, mindennap beszélek Velük.
    Tisztelettel. Szalay Aniko.

    Válasz
  17. Dr. Érsek Ervin

    A tanulás bármely szintjén első lépésben a csend-nyugalom-koncentráció a fontos. A második lépcsőben nyilván a konkrét szituáció/társaság- film-érdekes események-kényszer/ sokat képes segíteni. Sajnos a nyelvtanuláshoz rengeteg idő,elszántság kell, ez idősebbeknél elfoglaltságuk,fáradtságuk igen nehezen teszi lehetővé az időbeni rendszerességet./Nem szimpatikus megjegyzésem: az angol nem egy dallamos ,fülbemászó nyelv, sok esetben egy szó 50 jelentésével,amelyet mindenki másképp ejt,vagy részben ki sem mond./ De azért kínozzuk, csináljuk. Köszönettel a sok segítségért és véleménykérésért. Üdvözlettel egy veterán.

    Válasz
  18. Traj Istvánné

    Tisztelt Tanár úr! Egyetértek önnel! Sokkal könnyebb hangosan tanulni tapasztalatból mondom! Sajnos már úgysem tudom megjegyezni! Nagyon tanulságos amit közzé tesz! Figyelemmel kisérem! További sok sikert kívánok a munkájához!

    Válasz
  19. Halasi István Jenő

    Kedves András!

    Teljesen egyetértek az észrevételével. András még FIATAL, én 1960. évben kezdtem el a Kecskeméti Katona József Gimnáziumban a középiskolás tanulmányaimat (itt tanultam franciául és oroszul). Szüleim Tanyai Pedagógusok voltak. Édesanyánk német-, francia-, olasz- nyelven tudott, persze nem mint nyelvtanárnő. Anyai nagymamája jobban beszélt németül, mint magyarul, innen eredt az Ő nyelvtudása.
    Gimnáziumi (Kiss István) Tanárunk is felhívta a figyelmünket a hangosan történő nyelvtanulásra, különösen a francia nyelvet illetően. A francia nyelvnél még külön javasolta, hogy írásban is gyakoroljuk a nyelvet, mert akkor az jobban rögzül az agyunkban. És igaza volt. (A javaslata persze nem szó szerint így volt, de a lényeg ez.) Szerinte Neki köszönhetem, hogy például az 1980. években nem okozott gondot a kommunikáció számomra sem Algériában, sem Tunéziában.

    Üdvözlettel:

    István
    Halasi István Jenő

    Válasz
  20. Kirinovits Ferencne / Marcsi /

    Mert megkell teremteni a korulmenyeket hogy csend legyen a zavaro korulmenyeket kizarni mert mar nehezebben fog az agy. En legalabb is vagyok vele .☺️

    Válasz
  21. Baby

    Hangosan tanulni sokkal célravezetőbb.
    Én is így tanulok.
    Teljes kifejezéseket kimondva nem csak a szavakat egymagában .
    Mondatokat alkotva.
    Nálam ez sokkal jobb tanulási módszer.
    Köszönöm a lehetőséget!

    Válasz
  22. Barta György

    Kissé késve szólok hozzá, de a lényeget korábban már megírtam. Most a 76-dikban vagyok és én már csak memóriagyakorlatokat végzek az interneten talált anyagok felhasználásával. Hangosan-egyedül sohasem tudtam tanulni, de ha életszerű körülményeket tudtam teremteni, akkor viharos gyorsasággal jöttek elő a passzív mondatok. Sajnos ma már erre nincs alkalmam. A lényeg az, hogy gyorsan és jól minimum természetes- vagy ahhoz hasonló körülmények között lehet egy idegen nyelvet napi-beszéd szinten elsajátítani.
    Üdvözlettel, Barta György

    Válasz
  23. K.Ny. P.

    Tisztelt Neményi Úr!
    Támogatom a módszerét.
    Egyet értek a hangos tanulással.
    A legeredményesebb tanulási mód.
    Fejleszti a figyelmet, a határozottabb kiállást, a beszédet.
    Jól bevált gyakorlat.
    Köszönöm eddigi leveleit!
    További sok sikert kívánok a munkájához!
    Üdvözlettel: K.Ny. P..

    Válasz
  24. Kővári Kitty

    Nélkülözhetetlen. Másképpen nem megy. Ezért is nagyszerű ez az anyag,amit itt kaptam. Hatalmas segítséget nyújt.

    Válasz
  25. Borbély János

    Középiskolában németül tanultam.1971-ben 4 hónapig Corningban (USA) volt alkalmam dolgozni. Ezen idő alatt valamit sikerült elindítani angolul, de a küldetés után egy magnó segítségével (rámondással és vissza hallgatással) a Rigó utcában 1972-ben nyelvvizsgát tettem. Nyugdijazásomig használtam a nyalvet. Hasznos a hangos tanulás!

    Válasz
  26. Fenyő Margó

    Üdvözlöm!
    Szerintem nevetségesnek gondolják magukat az emberek, ezért nem merik hangosan kimondani a szavakat, mondatokat!!
    Közösségben meg pláne, félnek a kudarctól!!

    Nekem ez a véleményem!

    Válasz
  27. Sepsey Erzsébet

    Ha szeretnék jól beszélni egy idegen nyelvet nem elég a szótárt bemagolni, mert a szókészlettel meg tudom értetni magam, de nem biztos, hogy azt értik, amit mondani akarok. Márpedig csak akkor tudom JÓL megtanulni a helyes kiejtést, ha hallom amit mondok.
    Egyértelmű, hangosan kell nyelvet tanulni.

    Ennél már csak 1 jobb van, az adott országban lenni kicsit, helyi baráttal, kérni, hogy javítson, ha nem jól mondom.

    Válasz
  28. Zsuzsanna Jávorházy

    Kedves András! Teljesen egyetértek Önnel! Ha hangosan kimondjuk az idegen nyelvű mondatokat, az akusztikus memóriánk is fejlődik… Én ilyen típus vagyok, s bizony kimondom hangosan is a „tananyagot”. Köszönöm Önnek András!

    Válasz
  29. Szegődi István

    Csak helyeselni tudom mert a hangosan kimondott szavak jobban rőgződnek és a helyes kiejtéstis kőnyebb gyakorolni!

    Válasz
  30. Kiss Jánosné

    Kedves Neményi Úr!
    Kérdésére válaszolva nekem is hatékonyabb a hangos tanulási módszer.
    Üdv : Edit

    Válasz
  31. Máthé Attiláné

    Egyetértek kedves Tanár Úr !
    Talán ezért boldogultam
    számtalanszor a közepes nyelvtudásommal, mert így tanultam.
    Köszönöm a leckéket!
    Minden jót kívánok Önnek:
    Máthé Attiláné

    Válasz
  32. Timár-Geng Attila

    Kedves András!
    Tökéletesen egyetértek, a hangosan kimondott mondatok, szavak jobban megragadnak. Ezt tapasztaltam akkor is, amikor idegen nyelvű ismerősöktől hallottam új szavakat, amelyeket ők beszéd közben mondtak, én nem értettem, rákérdeztem és utána hangosan kimondtam.

    Válasz
  33. Péteri Andrásné

    Egyetértek Önnel kedves András, mert nekem szerencsém volt gyermekkoromban azzal, hogy hangosan tudtam tanulni. Emiatt az angolt is így tanulom, hangosan.

    Válasz
  34. Kis Zoltán

    Hiszem, hogy szakmai tapasztalata jó eredményeket ad a nyelvoktatásban és ez követendő.

    Válasz
  35. Csaba

    Üdv!
    Nemrégiben tapasztaltam, hogy azok akik azt mondják ismerik az idegen nyelveket, nagyon jól elboldogulnak olvasott szöveggel vagy beszéd hallgatással (filmek, dalok)
    Tökéletesen értik.
    De, amikor beszéltem velük, kiderült, hogy gyakran csak a yes, és no, I am not, sorry a tökéletes válasz.
    Beszélni kell, szokni a nyelv dallamát, kiejtést, és talán meglepő: saját hangunkat!
    Ezért örülök annak, ha van lehetőség visszahallani a kimondott szavakat, mondatokat.

    Válasz
  36. Ferenc Galambos

    Tökéletesen igaza van. Már régen megfogadtam a tanácsát és hangosan kimondom a szavakat mondatokat.
    Így tényleg könnyebb tanulni.

    Válasz
  37. Nagy Mária

    Kedves András!
    Igen , szerintem is hangosan hamarabb rögzül.
    Az utolsó lehetőségnél nem tudtam megrendelni,most szeretném pótolni, kérem a tananyagot, ha lehetséges.
    Üdvözlettel: Nagy Mária

    Ja! az angollal bírkóznék ismét.

    Válasz
  38. Duda Anikó

    Kedves András!
    Osztom a vèlemènyèt èn is, nyelvet hangosan èrdemes tanulni, nem csak a helyes kiejtès miatt, de a beszèd èrtèsben is fontos szerepe van.
    Üdvözlettel

    D. Anikó

    Válasz
  39. Anna Matyika

    Hangosan könnyebb nyelvet tanulni. A családom tudja mikor tanulok és zavarnak.

    Válasz
  40. Birck László ny. erdőmérnök

    Tisztelt Neményi Úr!
    Mindig érdeklődéssel olvasom tanácsait. Most is igazat adok Önnek ! 72. évemet taposva nekem nagyjából mindegy. Először oroszt tanultam általánosban, később középiskolában elkezdtem a németet az orosz mellé, ugyanez volt a felállás egyetemen. Mindig jó jegyeim voltak, sajnos ma is csak nehezen értetem meg magam németül, az oroszt nem használom.. Számos unokám sokkal ügyesebb nálam német és angol tanulásával , a legidősebb magyar, német , angol mellé elkezdte a franciát középiskolásként, most 16 éves,. a franciát még nem, de a többit perfekt módon használja. A többiek is jól elvannak az első hárommal, különösen a a Németországban élők
    Nyilván mások a mai oktatási módszerek . De legfontosabb a nyelvet beszélő környezetben élni és tanulni.
    Üdvözlettel: Birck László

    Válasz